Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
harač

#26 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by harač »

argument nije valjaniji ukoliko se piše velikim crvenim slovima, to valjda znaju i djeca u mektebu
Obskurni

#27 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Obskurni »

Evo da i ja ispravim
"Sve što sam naveo ne može da shvati bilo ko razuman zato što ovo što govorim nema nimalo smisla i samo izmišljam kako bi dao svojim pokušajima argumenta značaj"
Može li ?
ikcikc

#28 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by ikcikc »

Opetja033 wrote:
hrastov žižak wrote:Druže otvaraču teme, rješenje ovog paradoksa nikad nećeš pronaći jer ga nema. Dobro je da si postavio jedno logično, zdravorazumsko pitanje. Kao što i sam vidiš ovi agitatori su dali nemušte, eufemistične odgovore koji ne rješavaju tvoju dilemu. Ne nadaj se da će zadovoljavajući odgovor doći. Prostrijeće ti i neke metafore koje je vrlo lako srušiti. Nadam se da ćeš nastaviti sa skepticizmom :)
Nema tu nikakve prevelike mudrosti. Islamsko ucenje po ovom pitanju, bazirano na hadisu Muhammeda a.s., vrlo jasno govori kako dova (molba) i sadaka mijenjaju sudbinu. Vrlo jednostavno.
Mogu li da znam te hadise?
nasa

#29 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nasa »

Onaj ko se sasvim preda Allalu, a uz to čini dobra djela, uhvatio se za najčvršćri vezu. Allahu se na koncu sve vraća."
(Kuran, Lukman, 22.)

Zaista čovjeku zbog grijeha koje čini može biti uskraćena nafaka. Sudbinu ne može spriječiti ništa drugo osim dove, dok život ne može produljiti ništa osim dobročinstva."
"Čuvanje od sudbine neće vam donijeti nikakve koristi, ali dova može koristiti za ono što je bilo i ono što je biti. Allahovi robovi, obraćajte se Uzvišenom Allahu dovom!"

Predanost prema volji Božijoj znači nezavisnost prema volji ljudskoj. Pokoravanje Bogu isključuje pokoravanja čovjeku. " rece nase gore list :)
Marinija

#30 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

Pa tugo moja. Svi vi koji u nedostatku vlastite inteligencije napustate vjeru zbog nerazumijevanja osnovnih stvari, ne biste trebali imati pravo da komentarisete bilo sta vezano za religiju.
Avetinho

#31 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Avetinho »

Marinija wrote:Pa tugo moja. Svi vi koji u nedostatku vlastite inteligencije napustate vjeru zbog nerazumijevanja osnovnih stvari, ne biste trebali imati pravo da komentarisete bilo sta vezano za religiju.
Tu zabranu je vrlo lako sprovesti u djelo... u Pakistanu i Afganistanu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Truba »

čovjek je aktivni sudionik svoga života i ima slobodu
barem u kršćanstvu

tako da nije sve određeno
Marinija

#33 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

Niko ne govori o zabrani izjasnjavanja vec o jednostavnom skretanju paznje jednog covjeka da drugog covjeka ne savjetuje o onome sto ni sam ne zna cak ni sebi da rjesi. Logicno.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#34 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JoseMujica »

ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?

2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?
ih...nije to baš tako kako si ti smislio....mudro je sve to koncipirano da bi bilo vlasti upotrebljivo

.predodređeno je sve na ovom svijetu i tu si da šutiš i trpiš, naguziš se kad ti kažu i moliš po vaz dan da bi izvukao bolju kartu za drugi svijet kad odapneš. A taj drugi svijet bi trebao da bude mirror image ovog svijeta, al samo ako si šutio, trpio, slušao i molio :D

kontaš ;-)
nosara

#35 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nosara »

Marinija wrote:Pa tugo moja. Svi vi koji u nedostatku vlastite inteligencije napustate vjeru zbog nerazumijevanja osnovnih stvari, ne biste trebali imati pravo da komentarisete bilo sta vezano za religiju.
:D

Religija ne racuna na inteligenciju i slobodnu volju... Nema veceg paradoksa od trpanja religije medju ljudske slobode...
Marinija

#36 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

nosara wrote:

Religija ne racuna na inteligenciju i slobodnu volju... Nema veceg paradoksa od trpanja religije medju ljudske slobode...

Lose, lose... Religija se oslanja upravo na inteligenciju. Sto se tice ljudskih sloboda, svaki covjek, bio religiozan ili ne (ne odnosi se na one psiholoskim poremecajima) slozit ce se da u konacnici covjek nije slobodno bice. Samim time sloboda je relativna i moze biti vrlo nezahvalna za definisati.
nosara

#37 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nosara »

Marinija wrote:
nosara wrote:

Lose, lose... Religija se oslanja upravo na inteligenciju. Sto se tice ljudskih sloboda, svaki covjek, bio religiozan ili ne (ne odnosi se na one psiholoskim poremecajima) slozit ce se da u konacnici covjek nije slobodno bice. Samim time sloboda je relativna i moze biti vrlo nezahvalna za definisati.
Ne kazem da su oni koji od religije zive neinteligentni, naprotiv...
Marinija

#38 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

nosara wrote:
Nije da je tvoj zakljucak u potpunosti pogresan, ali to nije osnovna poenta niti onoga sto si ti rekao niti onoga sto sam ja.
nosara

#39 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nosara »

Marinija wrote:
nosara wrote:
Nije da je tvoj zakljucak u potpunosti pogresan, ali to nije osnovna poenta niti onoga sto si ti rekao niti onoga sto sam ja.
Naravno da nije... Bitno je da je izvucen iz cinjenice da su odnosi unutar vjerskih zajednica utemeljeni na profitu, a glavni igraci igraju na kartu "inteligencije" armije obozavalaca...
Marinija

#40 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

nosara wrote:
Marinija wrote:
nosara wrote:
Naravno da nije... Bitno je da je izvucen iz cinjenice da su odnosi unutar vjerskih zajednica utemeljeni na profitu, a igraju na kartu "inteligencije" armije obozavalaca...

Mase su uvijek zaludjene. Tesko je reci da vjerska zajednica nema bas nista sa pravom poentom religije, ali vecinom je daleko od nje.
nosara

#41 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nosara »

Marinija wrote:
nosara wrote:
Marinija wrote:
Naravno da nije... Bitno je da je izvucen iz cinjenice da su odnosi unutar vjerskih zajednica utemeljeni na profitu, a igraju na kartu "inteligencije" armije obozavalaca...

Mase su uvijek zaludjene. Tesko je reci da vjerska zajednica nema bas nista sa pravom poentom religije, ali vecinom je daleko od nje.
Institucionalizacija vjere je njen kraj...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#42 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by JoseMujica »

nosara wrote:
varaš se nosara...to je tek početak pravog biznisa
nosara

#43 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by nosara »

JoseMujica wrote:
nosara wrote:
varaš se nosara...to je tek početak pravog biznisa
Dakako...
belfy

#44 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by belfy »

Marinija wrote:
nosara wrote:

samo da se osvrnem ovdje. znaci covjek je rob koji ne moze birati sta ce ciniti i bez obzira koliko pokusavao on ostaje tu gdje jeste.
jesam dobro razumio?
Azamo

#45 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Azamo »

ikcikc wrote:Nije provokacija. Ovo je samo pitanje covjeka koji trazi smisao svoga zivota u vjeri. Dosao sam do pitanja na koje ne znam odgovoriti - ako nam je sve vec unaprijed odredjeno (sudbina, vrijeme smrti, cijeli zivot i sl.), koja je onda svrha<:
1. moliti se Bogu?

2. moliti se za nekoga ako mu je vec predodredjena sudbina?

Na ovom forumu sigurno nećeš naći odgovor na svoja pitanja,ja ti samo mogu reći da se kuća ne gradi od krova. Preskočio si brate islamske šarte pa 5 imanskih i skočio odmah na 6 imanski šart.
Marinija

#46 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

belfy wrote: samo da se osvrnem ovdje. znaci covjek je rob koji ne moze birati sta ce ciniti i bez obzira koliko pokusavao on ostaje tu gdje jeste.
jesam dobro razumio?

Covjek nema apsolutnu slobodu. Ima slobodu da pravi vlastite izbore. Nisi dobro razumio.
Obskurni

#47 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Obskurni »

Ali kako se može percipirati to pravo da može raditi šta hoce ako Bog vec unaprijed zna šta ce covjek uraditi ?
Ako zna vec unaprijed sta ce uraditi onda zna i gdje ce završiti nakon smrti.
cartman

#48 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

Sam koncept da su ljudi robovi me uzasava. Zanima me kakve efekte to moze imati na podsvijest covjeka koji prihvata da je rob.
Marinija

#49 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by Marinija »

cartman wrote:Sam koncept da su ljudi robovi me uzasava. Zanima me kakve efekte to moze imati na podsvijest covjeka koji prihvata da je rob.

Ima efekat istine na "podsvijest". Ako mislis da nisi rob nicega, pokusaj da zivis bez zraka, pokusaj da odes u recimo Ameriku bez predavanja zahtjeva i tako dalje... Prihvatas da si rob jadnih ljudi, vlada, resursa, a ne mozes prihvatiti da si Boziji rob.
cartman

#50 Re: Zasto moliti, ako je sve unaprijed odredjeno?

Post by cartman »

Marinija wrote:
cartman wrote:Sam koncept da su ljudi robovi me uzasava. Zanima me kakve efekte to moze imati na podsvijest covjeka koji prihvata da je rob.

Ima efekat istine na "podsvijest". Ako mislis da nisi rob nicega, pokusaj da zivis bez zraka, pokusaj da odes u recimo Ameriku bez predavanja zahtjeva i tako dalje... Prihvatas da si rob jadnih ljudi, vlada, resursa, a ne mozes prihvatiti da si Boziji rob.

frapiran sam odgovorom :lol:

a ti ko boziji rob nisi i rob vlade ili kako to ide? mozes li imat dva+ gospodara?
Post Reply