ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Soul_Sista

#26 Re: ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Post by Soul_Sista »

dijablo100 wrote:Buduci da znam da je interesovanje Bosanaca i Hercegovaca veliko za zivot u ovoj Skandinavskoj zemlji, a koja po mojim najnovijim saznanjima ima plan da otvori vrata novoj grupaciji useljenika u godini 2007 to vam stojim na raspolaganju da vam odgovorim o zivotu u ovoj zemlji, uslovima studiranja, rada i svega ostalog ukoliko mogu da odgovorim, dakle kao neko prije na ovom forumo sto je odgovarao na slicna pitanja o zivotu u Kanadi.
Inace sam rodom i porijeklom iz SA, a sada zivim u Stockholmu.
A smijem li pitati odakle ti ta informacija? Sta je razlog "otvaranja vrata" do 2007? Na cemu se osniva taj plan? Daj malo vise info...Ja koliko znam, konstanto vracaju bosance koji dolaze u nadi za boljim zivotom, kao i ostale izbjeglice. Rijetko ko prodze kroz sistem i ostane, mnogi se kriju i idu pod zemlju, uglavnom su djeca. :roll:
digger

#27 Re: ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Post by digger »

dijablo100 wrote:...kao neko prije na ovom forumo sto je odgovarao na slicna pitanja o zivotu u Kanadi....
Raj na zemlji--ali ne za neradnike.

Hoces dobru skolu, crkvu, dzamiju, nositi fes ili kokardu, jesti piletine ili bureka, svinjskog pecenja i cevapcica, hoces turkinju, vlahinju, talijanku ili bosanku, janjetine na sacce, veci auto, manji auto, stan, kucu, dvije kuce....

I niko da te popreko pogleda kako izgledas ili zamjeri kakav ti je engleski. Niko te ne pita koje si vjere, vjerujes li u bogalaha, kako ti se otac zvao i sta je radio...

Ko kod planira van--pa cak i oni koji su negdje vani--najprije aplicirajte u kanadskoj ambasadi.

(E, jos kad bih mogao autom da trknem na 10 kod "Zelje!" Sta ces: niko nije savrsen.)
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Ljudi,momci,djeco,narode !!!!
Mozete otici na zapad u Ameriku Kanadu,ali znajte idete u zmijsko gnijezdo.
Ako niste imuni na otrov moj savjet vam je da i ne mislite o tome.
Bolje vam je pola hljeba tamo gdje mu mozes jebat majku pa zna da si mu lano,a zna i zasto vec ova opcija koju ce vam Krstasi rado ponuditi,kao sto su spasavali neke muslimane po Bosni i Hercegovini ,streljanja i noza a pomagali im da se isele.
Slusao sam te jadnike kako kazu da i medju Srbima ima dobrih primjera,navodeci ovaj primjer.
Radite kako hocete,ali ako hocete da radite ima posla i oko kuce,a obogatit se necete na zapadu. To vam garantuje Zapad ,ai moja malenkost.
citron

#29 odgovor za pametnjakovica iz stockholma!!!

Post by citron »

ODGOVOR ZA PAMETNJAKOVICA IZ STOCKHOLMA!!!

:? !!!

jos jedan pokusaj podvaljivanja lazne slike o svedskoj i zivotu u njoj!!!
jos jedan od mnogih nehljebovica koji su zahvaljujuci nesretnom ratu dosli do jednog nivoa,kakav su mogli samo sanjati u prijeratnoj bih!!!
zahvaljujuci ratu,osjetili su sto znaci imati!
osjetili su sto znaci educirati se(studiranje i sl),osjetili su kako je fino kupiti auto na kredit,pa se diciti i praviti kad dodju u svoje selo...i sto je najtragicnije,slati pogresne informacije o spremnosti i potrebi svedske za novom radnom(stranom) snagom,sto je NOTORNA LAZ!
ISKRENO,prijatelji,poznati i nepoznati,iz postovanja prema Vama i prema dragoj domovini bih,ne nasjedajte i ne vjerujte na ovakve nebuloze jadnika kao sto je doticni DIABLO i sl!

s postovanjem.....
milton

Post by milton »

....Inace sam rodom i porijeklom iz SA, a sada zivim u Stockholmu...
U Stockholmu? Ma da, nego kazi... iz kojeg förorta javljas.... hehehhe

Raja oprostite, al moram mu odgovoriti na svedskom:

Hörru, ska vi ta hit fler bosniaker, ska de vara av rätt kaliber - fattaru!! Vi behöver fler de som kan finputsa ryktet (t.ex. Jasenko Selimovic) - inte de som ska smutskasta det.
Tornjak

Post by Tornjak »

studentgbg wrote:Odakle ti ta informacija svega ti?
Svedska ima svoj program za useljenike i kvotu koju godisnje mora popuniti, nikakvih ekstra planova tu nema, jedino ako si u nekoj tajnoj sluzbi pa sad dijelis sa sobom tu info...
A za diplome, ni srednju ti nece priznati. Dakle, ti kad si ovdje, koji god fakultet/obrazovanje imas ti si neobrazovan za ovaj ovdje skandinavski narod. Kompletiranje raznih diploma je dugotrajan proces, krenuvsi od srednje skole pa do bilo kojeg fakulteta.
Bolje je svu tu energiju potrositi u poboljsanje situacije na nasim prostorima i vratiti sve ljude, da se ne gasi svijetlo ;)
Slazem se!
Tornjak

Post by Tornjak »

Ja neznam za drugi narod sta ce oni hoceli ici iz BIH ili ce ostati i neka idu gdje god hoce ali ja znam da je moja buducnost u Bosni i Hercegovini dok zavrsim svoje skolovanje ja se vracam svojoj kuci i gradicu zivot i familiju u Bosni, mozda za neke zvucim totalno budala ali ja sam se opredjelijo za ovu verziju. Ja sam zahvalan zapadu i Danskoj sto su oni mene primili i dali mi krov nad glavom ali isto znam da se ovakav zivot sa malo truda moze ostvariti i u Bosni gdje bi jos sretniji bio. Nece ni Bosna stalno ostati ovakva kakva jeste i njoj ce sigurno doci bolja vrijemena ako bog da. A ja necu da se kasnije kajem sto sam svoju imovinu prodao zato sto sam trazio srecu u drugoj drzavi gdje mi nije mijesto.
tolkien

Post by tolkien »

Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.

TAMO meni i bilo kome ko je Bosnjak pa makar i samo tradicionalni musliman kao ja jednostavno nije mjesto. Mrznja, podmetanje, intrige i problemi sa vlastima i skolskim i drzavnim su predprogramirani.

TI LJUDI NAS NE VOLE !!! Jeli vama to jasno.

Ako ko hoce da se povlasi i bude njihov white thrash - moze ici, ali od blagostanja i ljepote nema nista.
Mogao sam ostati - ali sam se vratio sav sretan da mogu zivjeti u svojoj zemlji i nebiti rob krscanskih fasista. Volim 5 u pola u petici nego sniclu tamo.

Dobrih poslova uglavnom nema, rade se najnizi poslovi za smijesne plate tamo s kojima se jedva kraj sa krajem sastavlja.
Jedini nasi ljudi Bosnjaci koji su se tamo obogatili su ili dobili novac na lotu ili se bave teskim kriminalom (droga, provale, prostitucija itd.). A sad sve manje i kriminal jer Siptari ubise.

Inostranstvo je zabluda i koliko jos nasih ljudi treba da bude upropasteno prije nego sto to shvatimo.

Puske se lati - suma i Bosna ti je mati.
Bosnjacka puska o bosnjackom ramenu.
FortunaBela

#34 Re: ISTINA O SVEDSKOJ I BOSANCIMA U SVEDSKOJ-JEDNOM ZAUVIJEK

Post by FortunaBela »

dijablo100 wrote:Buduci da znam da je interesovanje Bosanaca i Hercegovaca veliko za zivot u ovoj Skandinavskoj zemlji, a koja po mojim najnovijim saznanjima ima plan da otvori vrata novoj grupaciji useljenika u godini 2007 to vam stojim na raspolaganju da vam odgovorim o zivotu u ovoj zemlji, uslovima studiranja, rada i svega ostalog ukoliko mogu da odgovorim, dakle kao neko prije na ovom forumo sto je odgovarao na slicna pitanja o zivotu u Kanadi.
Inace sam rodom i porijeklom iz SA, a sada zivim u Stockholmu.
Odakle ti to....Ni oni sami ne znaju šta će biti slijedeće godine, a pogotovo 2007....
winetou

Post by winetou »

Nije tolkien valjda toliko strašno u Švedskoj. :-)
Istina je da Bosanci rade bezveze poslove, ali to je zato što im škola nije draga :D
Nisu svi takvi, ima i drugi primjera, ali onako uopšteno.
Veliki šejtan Amerika je za auslandere daleko bolje mjesto od bilo koje evropske rupe.
:D
verbal

Post by verbal »

felichi wrote:a sta je sa poslom, kako stoji priznanje fak. dipl. iz bih?
u Danskoj moras dati neke ispite, ali na danskom jeziku.

Momentalno im treba vise od 600 lijecnika i ako naucite danski jezik mozete lako dobiti radnu/boravisnu dozvolu, posao i platu od 4000€, pa na vise.

Lijecnika im nedostaje zato sto mladi, visokoobrazovani ljudi napustaju Dansku zbog visokih poreza i veci sansi za karijeru pretezno u USA.
Last edited by verbal on 31/01/2005 21:10, edited 1 time in total.
Soul_Sista

Post by Soul_Sista »

tolkien wrote:Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.

TAMO meni i bilo kome ko je Bosnjak pa makar i samo tradicionalni musliman kao ja jednostavno nije mjesto. Mrznja, podmetanje, intrige i problemi sa vlastima i skolskim i drzavnim su predprogramirani.

Ako ko hoce da se povlasi i bude njihov white thrash - moze ici, ali od blagostanja i ljepote nema nista.
Mogao sam ostati - ali sam se vratio sav sretan da mogu zivjeti u svojoj zemlji i nebiti rob krscanskih fasista. Volim 5 u pola u petici nego sniclu tamo.

Dobrih poslova uglavnom nema, rade se najnizi poslovi za smijesne plate tamo s kojima se jedva kraj sa krajem sastavlja.
Jedini nasi ljudi Bosnjaci koji su se tamo obogatili su ili dobili novac na lotu ili se bave teskim kriminalom (droga, provale, prostitucija itd.). A sad sve manje i kriminal jer Siptari ubise.

Inostranstvo je zabluda i koliko jos nasih ljudi treba da bude upropasteno prije nego sto to shvatimo.

Tolkien ne mogu a da ne reagujem na tvoj post, a znam da ce ici ka svadzi.

Ti bi to da se bavis kriminalom za bolji zivot???Sta je za tebe dobar posao? Koliko imas skole za "dobar posao"?

Ovdje se niko ne "vlasi" ko ne zeli! Svako bira onu crkvu koja je njemu po volji. A i ako te neko gleda pogresno, to je na njegov obraz..sad pa to problem sto si musliman jel? Pravosudze je ipak jako, pa ako te ko i proziva otvoreni mozes ga cak i tuziti.

Ja bih rekla da je tvoj problem sto je ova drzava malo jaca i stabilnija nego Bosna pa ne mozes da radis svasta :D

Blago Bosni kad joj se takvi vracaju :D
verbal

Post by verbal »

Dansku napustaju visokoobrazovani cim zavvrse fakultet, bez obzira da li su Danci ili stranci.

Danci zbog toga popizdise, jer ispada da drugi imaju korist dok oni skoluju mlade.

Ako ste akademski obrazovani savjetujem vam da ucite danski i svedski. necete se pokajati
verbal

Post by verbal »

tolkien wrote:

.
LAZ I KLEVETA!

Covjece boziji, kada je u pitanju tolerancija, ravnopravnost i mogucnosti za karijeru ne postoji bolje mjesto na kugli zemaljskoj od skandinavskih zemalja. Ljudi imaju visoke standarde. Ne samo ekonomske, nego i socioloske.

Pa ne mozes ti valjda bolje znati od ljudi koji ovdje zive 10-15 godina, neki i po 20-30.
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

Gadi mi se ova krstaska prica,a i suvisli komentari,sami sebi skacemo u stomak sto im pustamo i komentarisemo ove stvari,a oni banuju teme koje njima ne odgovaraju,kao ovu:KRSTASKI RATOVI UZIMAJU SVE VISE MAHA
:x
verbal

Post by verbal »

sekiracija1 wrote:Gadi mi se ova krstaska prica,a i suvisli komentari,sami sebi skacemo u stomak sto im pustamo i komentarisemo ove stvari,a oni banuju teme koje njima ne odgovaraju,kao ovu:KRSTASKI RATOVI UZIMAJU SVE VISE MAHA
:x
o cemu ti bulaznis?
dugi

Post by dugi »

tolkien wrote:Zivio, studirao i radio u Njemackoj i Austriji iza rata vise godina. Posjetio niz evropskih zemalja ukljucujuci i Svedsku i bio u posjeti kod rodbine, nasih radnika i studenata.

To da nas ne vole to je jasno, pa ne volimo se sami izmedju sebe a hocemo da nas drugi vole.
Vecina nasih radi najnize poslove zato sto NECE u skolu i nece da uce jezik. A na sav glas pricaju kako nas swedi ne vole i kako im ne valja a niko se ne vraca.
Ja sam u swe godinu dana i za postenog covjeka ovo je dobra drzava.
Meni su preveli diplomu i dobio sam odobrenje da mogu raditi svoj posao iako mi nije 100% priznata diploma( logicno jer nije isti program)
Jos uvijek ucim jezik, radio sam pola godine, ostvario pravo na naknadu za nezaposlene( to ovdje ima svako ko je radio barem pola godine u jednoj godini) tako da se mogu koncentrisati na ucenje jezika.
Sve u svemu meni se najvise svidja njihovo postenje i pristup zivotu, radi sve polako i bez nervoze.
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

verbal da Bog da te imam sansu NOZEM POCESLJAT,naso bi ti odgovor kod svevisnjeg.Zemlji i onako ne trebaju budale preteski ste,bacate nas iz ose,mijenja se klima. :x
tolkien

Post by tolkien »

O ravnopravnosti Sveda ili bilo kojeg sjevernog ili zapadnog Evropljanina i nekog stranca nema govora.
Svaki stranac, a posebno muslimanski stranac je gradjanin 100tog reda, i tek kad se nadjes u nevolji shvatis to.

99% ljudi gleda na svakog ko nosi muslimansko ime sa mrznjom - provjereno i na svojoj koži iskušano.

Samim nosenjem muslimanskog imena otpada 90% mogucnosti za dobro zaposlenje, pristojnu vezu ili brak s nekim normalnim iz srednje klase tamo i mediji ne propustaju ni sekundu da ocrne sve ali bas sve sto ima veze s muslimanima. Tako je bilo i prije 9/11 a tako je i sada.
Ko je normalan, pametan, intelektualac i osjećajan mora mu to smetati.
Ne smeta samo onima koji bas nista u Bosni nisu imali pa se bore za koricu hljeba. Kada završe u novom krstaškom Aušvicu i njima će zasmetati.

Sto se vlašenja tiče, već znam za gomilu slučajeva gdje roditelji pod pritiskom okoline daju bošnjačkoj djeci nemuslimanska-kršćanska imena i gdje se čitave generacije odrođuju i bivju zauvijek izgubljene za BiH i bošnjački narod sve do krštenja u crkvama i crkvenih vjenčanja. Naš narod nije ginuo stotinama godina za TO !

Za bošnjački narod i identitet se isplati boriti - jer ipak većina nas nije šljam iz klana Izetbegović, Čengić i sl., SDA i ostala bagra.

Blago Bosni kad joj se ovakav sin vratio !
A vratiće se još !

P.S. Akademski sam gradjanin, da ne pričam koliko jezika govorim.
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

verbal da Bog da te imam sansu NOZEM POCESLJAT,naso bi ti odgovor kod svevisnjeg.Zemlji i onako ne trebaju budale preteski ste,bacate nas iz ose,mijenja se klima. :x
sekiracija1

Post by sekiracija1 »

tolkien

Post by tolkien »

LAŽ je i KLEVETA da je na Zapadu dobro ikome ko je i 1% Bošnjak-musliman.

Gdje crkvena zvona zvone nema opstanka Muji, Sulji, Hasi i Fati ;).
verbal

Post by verbal »

milton wrote:
Hörru, ska vi ta hit fler bosniaker, ska de vara av rätt kaliber - fattaru!! Vi behöver fler de som kan finputsa ryktet (t.ex. Jasenko Selimovic) - inte de som ska smutskasta det.
samme her i danmark.
bosniere har det bedste rygte af alle udlændige i landet. selv folk som har dårlig erfaring med udlændige i deres firma, ansætter folk alligevel når de hører at de er bosniere. derfor har vi brug for folk der vil, som du sagde - finpudser det rygte vi har nu, og ikke primitive idioter der vil ødelægger det hele med deres fordømme og negativ holdning.
verbal

Post by verbal »

sekiracija1 wrote:verbal da Bog da te imam sansu NOZEM POCESLJAT,naso bi ti odgovor kod svevisnjeg.Zemlji i onako ne trebaju budale preteski ste,bacate nas iz ose,mijenja se klima. :x
pocesljaj babu svog koji te napravio takvog primitivnog.
verbal

Post by verbal »

tolkien wrote:O ravnopravnosti Sveda ili bilo kojeg sjevernog ili zapadnog Evropljanina i nekog stranca nema govora.
Svaki stranac, a posebno muslimanski stranac je gradjanin 100tog reda, i tek kad se nadjes u nevolji shvatis to.

99% ljudi gleda na svakog ko nosi muslimansko ime sa mrznjom - provjereno i na svojoj koži iskušano.

Samim nosenjem muslimanskog imena otpada 90% mogucnosti za dobro zaposlenje, pristojnu vezu ili brak s nekim normalnim iz srednje klase tamo i mediji ne propustaju ni sekundu da ocrne sve ali bas sve sto ima veze s muslimanima. Tako je bilo i prije 9/11 a tako je i sada.
Ko je normalan, pametan, intelektualac i osjećajan mora mu to smetati.
Ne smeta samo onima koji bas nista u Bosni nisu imali pa se bore za koricu hljeba. Kada završe u novom krstaškom Aušvicu i njima će zasmetati.

Sto se vlašenja tiče, već znam za gomilu slučajeva gdje roditelji pod pritiskom okoline daju bošnjačkoj djeci nemuslimanska-kršćanska imena i gdje se čitave generacije odrođuju i bivju zauvijek izgubljene za BiH i bošnjački narod sve do krštenja u crkvama i crkvenih vjenčanja. Naš narod nije ginuo stotinama godina za TO !

Za bošnjački narod i identitet se isplati boriti - jer ipak većina nas nije šljam iz klana Izetbegović, Čengić i sl., SDA i ostala bagra.

Blago Bosni kad joj se ovakav sin vratio !
A vratiće se još !

P.S. Akademski sam gradjanin, da ne pričam koliko jezika govorim.
rijeci dostojne akademika, nema sta.

ja se licno nadam da u Skandinaviju (ali i ostale zemlje) nece dolaziti likovi poput tebe koji samo mogu da okrnje ugled Bosanaca koji smo mi ovdje izgradili.
Last edited by verbal on 31/01/2005 21:45, edited 1 time in total.
Post Reply