_Astra_ wrote:
Osjecam se prozvanim

Ali samo u dijelu da kupujem samo nov auto, i benzin.
Hoces reci da se protezem iznad svojih mogucnosti jer sam kupio benzinca, a prelazim godisnje 50 000 km ?
Vrlo lako se da staviti na papir "potrosnja x cijena litara + servisi = KM na godisnjem nivou", i moze se zakljuciti da sam za prvu godinu mogao isplatiti bilo kojeg dizela.
Mijesas babe i zabe jer, to sto ti kazes,
miris novog... UPRAVO to...I jos jedan argument, za vrijednost dodatne opreme mogao sam uzeti dizela - a nisam. 4godine garancije mi je dovoljno da promijenim drugi auto.
A meni je ciganisanje (ne prihvataj licno) to sto bi se neko *ebo za dinar... da ustedi 1000km a onda se *ebavati po servisima...
Kupiti polovnog A6 u fullu i bmw 5-icu, a onda kupovati kineske d2s xenon sijalice...kupovati dijelove za auto od 80+ 000KM u Motorexu... i pitati se iz kojeg kanala ga je prodavac vadio... Smrad u njihovim "koznim sjedistima" u kojima pola el. motora ne radi, koza na volanu kao da ga je zidar vozio... Al zato auto ima MILIJARDU KONJA i NAJBRZI JE...i jos ispod haube opran poklopac TDI-a koji (ni Bog dragi ne zna) je ko zna koliko km presao

I, naravno, OBAVEZNO se kupuje limuzina... znaci... to su A6, E klasa, Bmw 5-ica... Za one koji su jos pametniji, i pravi EKONOMISTI, onda kupe Alficu dizela za 10-12 000 i to je to.
Jbg da se zna ko je lafcina
S druge strane, postoje ljudi koji se protegnu da kupe daciu, chevrolet-a ili neku corsicu
novu... Mozda previse... ali ljudi imaju pouzdan auto, ne prelaze puno, tako da ni gorivo-servise-gume ne placaju previse, i jednostavno vole NOV AUTO
Kao sto si i sam na pocetku svog posta naveo... Ovo dodje kao tema "benzin/dizel"...
Ljudi, kada kupuju automobil, a mislim na one koji mogu priuštiti novac za novo auto, dijele se u dvije grupe :
- one koji kupuju uvijek novo auto i
- na one koji za iste te pare žele kuputi polovan automobil, u što boljem stanju, koji nudi značajno više od tog novog automobila, ali koji je vožen.
Ljudi kažu, kad se kupuje novo auto " ne možeš pogriještiti " !
Itekako možeš pogriješiti.
Radi se o sledećem.
Nov automobil je po pravilu i precjenjen. Za njega se mora izdvojiti mnogo više nego što isti u stvarnosti i vrijedi. Npr. novi Golf VII sa nekim srednjim paketom opreme i osnovnim tdi motorom, mislim da košta na cesti preko 36 kKM. Ja nikada ne bih toliki novac dao za takvo auto pa da je i dva puta novo jer je cijena prenapuhana. To auto je sigurno kvalitetno i novi je model, ali ne vrijedi tih para, po meni.
S druge strane, za taj novac se može uzeti auto za klasu bolje, kao npr. audi a4 do 2010 godište, sa V6 motorom i multitronic mjenjačem, kožnim sjedištima i sl. sa ne više od 100 kkm na satu. Taj audi a4, nije nikakvo rastureno smeće od auta, kako ti iz vlastitog neiskustva i neznanja pišeš u svom postu, već automobil, koji ukoliko je redovno servisiran i normalno vožen, a zato se auto provjerava u servisu, može biti u besprjekornom stanju još godinama kao i taj novi Golf a istovremeno nuditi svom vlasniku mnogo više ugođaja i zadovoljstva nego taj novi Golf.
Znači, novo auto jeste novo, ali to ne znači da vrijedi tih para zato što je novo
Kupiš novo osrednje auto i voziš oko pet godina, nemaš vanrednih ulaganja, ali to auto ti ne nudi u principu ništa posebno ... ono je puno nekakve tvrde plastike, sivila ( npr. škoda rapid, reno clio, a da ne spominjem daciu, chevroleta i sl. ), i samo činjenica da je ono novo i iz salona meni to treba biti neko zadovoljstvo ?
Tu nema nikakvog zadovoljstva, osim da te je neko dobro izlevatio i " uzeo te lopatom " za osrednje auto