nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

emko1234

#26 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by emko1234 »

mali_milojica wrote:Po vama sta je bolje kupiti?
Nov auto ili star godinu/dvije sa pređenih 20/30/40 hiljada kilometara uz veliku ustedu u odnosu na cijenu novog?
zavisi koliko para imas i sta hoces od auta.
ja sam od ljudi koji vole da prvi sjednu i voze i naravno taj uzitak kosta. mene je na proslom autu kosta preko 30 000 maraka za 3 godine vozanja, toliko sam popusio.
na ovom autu koje je kostalo jos vise, jos vise cu ispusit. prema onom sto sad vidim, za auto star 2 godine i mjesec dana sam vec ispusio 30 000+ km prema tome, sve je do kupca.
Qler

#27 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Qler »

Sve je do para, ko ima, kupit ce novo, ko nema trazit ce ono za koje ima para..
goran16v

#28 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by goran16v »

Qler wrote:Sve je do para, ko ima, kupit ce novo, ko nema trazit ce ono za koje ima para..
Upravo tako, ko ima para za nov auto kupice nov i nece razmisljati koliko ce ustedjeti na kupovini polovnog.
Edisontije

#29 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Edisontije »

Ipak recimo automobil vožen godinu dvije je također dobra kupnja.
U tom periodu najviše izgubi na vrijednosti koju plća onaj kome je ćeif salonsko vozilo.
preludezalude

#30 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by preludezalude »

Ako vec dolazi u obzir kupovina auta starog par godina, ja bih se odlucio za varijantu starog 3 godine. Najvise je izgubio na cijeni za 3 godine, a u principu se moze naci auto kao novo.
530i

#31 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by 530i »

Ne znam zašto i broje te godine :roll:
goran16v

#32 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by goran16v »

3 god star auto nikako, pa ni u principu ne moze biti kao nov.
Mlad i Nevin

#33 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Mlad i Nevin »

Ja bih nov auto kupio jedino u slučaju (i naravno ako imam para) da prelazim visoku godišnju kilometražu, 40-50 hiljada. U svakom drugom slučaju, vozilo staro par godina je bolje rješenje, ima brate i onih Hjundaija, Kia Ceed sa par godina starosti i malom kilometražom koji su popušili početnu vrijednost.
preludezalude

#34 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by preludezalude »

goran16v wrote:3 god star auto nikako, pa ni u principu ne moze biti kao nov.
Kada na nasem trzistu se prodaju auta stara 10-ak godina pod motom da je kao nov, onda sta reci za auto star 3 godine. Nisam mislio bukvalno da je kao nov. Ali za cijenu koja je pala cak 50%, auto star 3 godine je bolja opcija od auta starog 2 godine i stvarno se moze naci auto u perfektnom stanju.
goran16v

#35 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by goran16v »

preludezalude wrote:
goran16v wrote:3 god star auto nikako, pa ni u principu ne moze biti kao nov.
Kada na nasem trzistu se prodaju auta stara 10-ak godina pod motom da je kao nov, onda sta reci za auto star 3 godine. Nisam mislio bukvalno da je kao nov. Ali za cijenu koja je pala cak 50%, auto star 3 godine je bolja opcija od auta starog 2 godine i stvarno se moze naci auto u perfektnom stanju.
To cime se nas narod tjesi je jedna stvar i nema veze sa realnoscu, ali bez obzira na stanje 3 god star auto je daleko od novog.
Chemist

#36 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Chemist »

goran16v wrote:
Chemist wrote: Moze se naci i kupiti vozilo od 1,5 godina, 28000 km za 45 % vrijednosti novog...
Moze al kad bi se gadjali tramvajima. Najnepovoljnija varijanta prodaje je kod zamjene staro za novo, a tad je vrijednost autu koji usao u 2. kalendarsku godinu (sto je 1,5 godina starosti) pala za 36% (20% - 1. godina, 16% - 2. godina). Doduse, u zavisnosti da li je cijena novog pala od vremena kad je auto kupljen, kao osnovicu mogu uzeti ili cijenu po kojoj je konkretan auto kupljen ili trenutu cijenu novog. Znaci postoje ljudi koji ce se radije peglati sa oglasnima, pikovima itd da prodaju jeftinije umjesto da k'o gospoda ovdezu u salon bez ikakvog peglanja ostave kljuceve i prodaju skuplje? Ja takvog jos nisam sreo...

Pametnjakovicu, hajde ti podijeli 25000 koliko je placeno auto staro 1,5 godinu sa 55000 koliko je kostalo novo u salonu pa ces vidjeti sta se dobije na kraju. Sto uvijek moras biti svakom loncu poklopac????? Ako nesto ne znas provjereno nemoj se petljati, a i postedi nas svojih teorija i uber premisljanja.
awaken

#37 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by awaken »

Ovo je isto kao tema benzin/dizel....i gotovo svi ovi koji su rekli "nov auto", pitajte ih šta voze reći će vam benzin. Kako/zašto, kakve to veze ima? Ima, jer ti ljudi imaju poseban mentalni sklop i način razmišljanja, oni se "protežu" iznad svojih mogućnosti, ali će voziti benzin. (Da ne pišemo o besmislenim prednostima benzina koje navode, svih ih znamo). Na isti način gledaju i na kupovinu vozila...još kad kažu, onaj miris, onaj osjećaj kad skidaš najlon sa sjedišta... :-D :roll:

Hvala lijepo, meni se ipak više sviđa osjećaj kad ti ostane veliki procenat cijene u džepu a dobijem isti auto (treba li neke dodatne servise u odnosu na novo - ne treba, sve je isto), znači sve se svodi na "onaj osjećaj" :roll: ne znam za vas ali meni je nebitna stvar ko je skinuo najlon sa sjedišta.
citroen xm

#38 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by citroen xm »

A šta ti nije jasno? Ajd nam onda ti objasni zašto dizel?
Evo zašto po meni benzinac: dosta jeftinija cijena prilikom nabavke, dosta jeftinije održavanje(popravke benzinca mnogo jeftinije, nema plivajućih zamajaca, fap filtera....), mogućnost ugradnje plina za razliku koja mi je ostala prilikom kupovine i time smanjiti troškove vožnje na iste, a na otvorenom i manje od dizela. I da, miris benzina je mnogo ugodniji od smrada nafte, plus nema brundanja, nema opasnosti da nafta zaledi, voli visoke obrtaje kada fino reži.....

Dizel ima neke svoje prednosti, ali za mene je benzinac broj jedan. Eto navedoh ti ono što je meni bolje kod benzinca, a ti nam reci zašto dizel.

A što se tiče ove teme, naravno da je novo najbolje. Uvijek novac diktira sve. Kada kupiš novo auto znaš da ga niko nije handrio ni kilometar prije tebe, niko nije pušio u njemu, prljao patos i sjedišta, peo ga po ivičnjaku... To ima svoju cijenu i kome nije stalo da bude baš prvi vlasnik može uštedjeti kupovinom polovnjaka starog 2-3 godine koji ga može služiti perfektno dugi niz godina, ali to je opet polovnjak i nikada ne može biti nov.
goran16v

#39 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by goran16v »

Chemist wrote:
goran16v wrote:
Chemist wrote: Moze se naci i kupiti vozilo od 1,5 godina, 28000 km za 45 % vrijednosti novog...
Moze al kad bi se gadjali tramvajima. Najnepovoljnija varijanta prodaje je kod zamjene staro za novo, a tad je vrijednost autu koji usao u 2. kalendarsku godinu (sto je 1,5 godina starosti) pala za 36% (20% - 1. godina, 16% - 2. godina). Doduse, u zavisnosti da li je cijena novog pala od vremena kad je auto kupljen, kao osnovicu mogu uzeti ili cijenu po kojoj je konkretan auto kupljen ili trenutu cijenu novog. Znaci postoje ljudi koji ce se radije peglati sa oglasnima, pikovima itd da prodaju jeftinije umjesto da k'o gospoda ovdezu u salon bez ikakvog peglanja ostave kljuceve i prodaju skuplje? Ja takvog jos nisam sreo...

Pametnjakovicu, hajde ti podijeli 25000 koliko je placeno auto staro 1,5 godinu sa 55000 koliko je kostalo novo u salonu pa ces vidjeti sta se dobije na kraju. Sto uvijek moras biti svakom loncu poklopac????? Ako nesto ne znas provjereno nemoj se petljati, a i postedi nas svojih teorija i uber premisljanja.
Nemam sta da djelim, otkrij tajnu ko je to auto placen 55k KM poslije 1,5 godina prodao za 25k KM, bas me zivo interesuje ko je taj genije, a mimo toga daj ijedan link za oglas za 1,5 god star auto upola cijene kako tvrdis da se moze kupiti ili nastavi biti nevidjeno glup!
Chemist

#40 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Chemist »

Jel stvarno mislis da imam namjeru da se kompromitujem ulazeci u polemiku s tobom, da ti otkrivam podatke koji tebe kao virtuelnog lika uopste i ne treba da zanimaju. Ako hoces prihvati moj post takav kakav jeste, ako neces nemoj bezveze komentarisati ono o cemu nemas pojma i s cime nikada nisi imao niti ces imati dodira. I da, ipak cu sam sebe ugristi za jezik i na ovome zavrsiti jer ti zaista nisi vrijedan toga da te vrijedjam po forumu, a to je ocito jos jedna od stvari koja ti je nepoznata u zivotu!!
goran16v

#41 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by goran16v »

Chemist wrote:Jel stvarno mislis da imam namjeru da se kompromitujem ulazeci u polemiku s tobom, da ti otkrivam podatke koji tebe kao virtuelnog lika uopste i ne treba da zanimaju. Ako hoces prihvati moj post takav kakav jeste, ako neces nemoj bezveze komentarisati ono o cemu nemas pojma i s cime nikada nisi imao niti ces imati dodira. I da, ipak cu sam sebe ugristi za jezik i na ovome zavrsiti jer ti zaista nisi vrijedan toga da te vrijedjam po forumu, a to je ocito jos jedna od stvari koja ti je nepoznata u zivotu!!
Pa kakavi si ti lik, tvrdis jedno izrazito nerealnu i glupu stvar, a satro neces da otkrivas podatke?!
Ja te opet prozivam da argumentujes glupost koju si odvalio, a to je da se 1,5 god star auto moze naci za 45% vrijednosti novog: nadji ijedan oglas, cjenovnik, bilo sta u kojem je cijena kalendarski 2 god starog auta bar priblizna 1/2 cijene (eto ne mora biti ni 45%, pa ni 50%) tog auta kad je bio nov. Da ti ne pricam kakvi su glupani ovi sto u zamjenama staro za novo auto star 2 god otkupljuju za 64% novonabavne cijene, a isti auto mogu kupiti za 45%!
Ako nemas argumenta onda je jasno ko se ovdje upleo i komentarise nesto, da te citiram, o cemu nema pojma i s cime nikada nije imao niti ce imati dodira.
_Astra_

#42 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by _Astra_ »

awaken wrote:Ovo je isto kao tema benzin/dizel....i gotovo svi ovi koji su rekli "nov auto", pitajte ih šta voze reći će vam benzin. Kako/zašto, kakve to veze ima? Ima, jer ti ljudi imaju poseban mentalni sklop i način razmišljanja, oni se "protežu" iznad svojih mogućnosti, ali će voziti benzin. (Da ne pišemo o besmislenim prednostima benzina koje navode, svih ih znamo). Na isti način gledaju i na kupovinu vozila...još kad kažu, onaj miris, onaj osjećaj kad skidaš najlon sa sjedišta... :-D :roll:

Hvala lijepo, meni se ipak više sviđa osjećaj kad ti ostane veliki procenat cijene u džepu a dobijem isti auto (treba li neke dodatne servise u odnosu na novo - ne treba, sve je isto), znači sve se svodi na "onaj osjećaj" :roll: ne znam za vas ali meni je nebitna stvar ko je skinuo najlon sa sjedišta.
Osjecam se prozvanim :D Ali samo u dijelu da kupujem samo nov auto, i benzin.
Hoces reci da se protezem iznad svojih mogucnosti jer sam kupio benzinca, a prelazim godisnje 50 000 km ?
Vrlo lako se da staviti na papir "potrosnja x cijena litara + servisi = KM na godisnjem nivou", i moze se zakljuciti da sam za prvu godinu mogao isplatiti bilo kojeg dizela.
Mijesas babe i zabe jer, to sto ti kazes, miris novog... UPRAVO to...I jos jedan argument, za vrijednost dodatne opreme mogao sam uzeti dizela - a nisam. 4godine garancije mi je dovoljno da promijenim drugi auto.

A meni je ciganisanje (ne prihvataj licno) to sto bi se neko *ebo za dinar... da ustedi 1000km a onda se *ebavati po servisima...Kupiti polovnog A6 u fullu i bmw 5-icu, a onda kupovati kineske d2s xenon sijalice...kupovati dijelove za auto od 80+ 000KM u Motorexu... i pitati se iz kojeg kanala ga je prodavac vadio... Smrad u njihovim "koznim sjedistima" u kojima pola el. motora ne radi, koza na volanu kao da ga je zidar vozio... Al zato auto ima MILIJARDU KONJA i NAJBRZI JE...i jos ispod haube opran poklopac TDI-a koji (ni Bog dragi ne zna) je ko zna koliko km presao :D
I, naravno, OBAVEZNO se kupuje limuzina... znaci... to su A6, E klasa, Bmw 5-ica... Za one koji su jos pametniji, i pravi EKONOMISTI, onda kupe Alficu dizela za 10-12 000 i to je to.
Jbg da se zna ko je lafcina :D

S druge strane, postoje ljudi koji se protegnu da kupe daciu, chevrolet-a ili neku corsicu novu... Mozda previse... ali ljudi imaju pouzdan auto, ne prelaze puno, tako da ni gorivo-servise-gume ne placaju previse, i jednostavno vole NOV AUTO :D

Kao sto si i sam na pocetku svog posta naveo... Ovo dodje kao tema "benzin/dizel"...
Chemist

#43 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Chemist »

goran16v wrote:
Chemist wrote:Jel stvarno mislis da imam namjeru da se kompromitujem ulazeci u polemiku s tobom, da ti otkrivam podatke koji tebe kao virtuelnog lika uopste i ne treba da zanimaju. Ako hoces prihvati moj post takav kakav jeste, ako neces nemoj bezveze komentarisati ono o cemu nemas pojma i s cime nikada nisi imao niti ces imati dodira. I da, ipak cu sam sebe ugristi za jezik i na ovome zavrsiti jer ti zaista nisi vrijedan toga da te vrijedjam po forumu, a to je ocito jos jedna od stvari koja ti je nepoznata u zivotu!!
Pa kakavi si ti lik, tvrdis jedno izrazito nerealnu i glupu stvar, a satro neces da otkrivas podatke?!
Ja te opet prozivam da argumentujes glupost koju si odvalio, a to je da se 1,5 god star auto moze naci za 45% vrijednosti novog: nadji ijedan oglas, cjenovnik, bilo sta u kojem je cijena kalendarski 2 god starog auta bar priblizna 1/2 cijene (eto ne mora biti ni 45%, pa ni 50%) tog auta kad je bio nov. Da ti ne pricam kakvi su glupani ovi sto u zamjenama staro za novo auto star 2 god otkupljuju za 64% novonabavne cijene, a isti auto mogu kupiti za 45%!
Ako nemas argumenta onda je jasno ko se ovdje upleo i komentarise nesto, da te citiram, o cemu nema pojma i s cime nikada nije imao niti ce imati dodira.
Kazem ti, mozes prihvatiti post kao takav ako hoces, a ne pada mi na pamet da ti donosim linkove, oglase i slicno, kad u fascikli imam racune koji pokazuju upravo ono sto sam ti pokazao. A to, ko prodaje, zasto prodaje, ko kupuje, zasto kupuje i po kojoj cijeni me zaista ne zanima, kupujes odnosno ne kupujes ono sto ti se nudi a tebi jos jednom savjetujem, ukoliko hoces prihvati moj post takakv kakav jeste, jer to je sve od podataka koje ces dobiti jer mi ne pada na pamet da ista vise detaljisem oko tog, tako da argumente imam crno na bijelo na papiru...i da, jos jednom, ne zabijaj nos gdje mu nije mjesto
Aqua_S

#44 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by Aqua_S »

milojicabrzi wrote:Auto staro godinu ili dvije, uzima se samo od poznate osobe ili poznat sluzbenjak...
u tom slucaju se isplati, jer cijena novog auta najvise pada u prve dvije godine.

Auto star godinu ili dvije se ne uzima ako:

-je rijec o autu iz rent a cara

-je rijec o sluzb. vozilu koje je proslo 60 000 KM, sa 60 razlicitih ruku
-auto koje je u prve dvije godine dozivjelo udes ili havariju pa se popravljeno prodaje.

Nemojte se zavaravati da 20-30 hiljada km nisu nista, to zna biti ozbiljna kilometraza ako je neko handrio auto.

Imao sam poznanika koji je radio u PSC za VW vozila u Vogosci, u kojem su dovozili cuvene Golf 2 i Jette, sa sprzenim motorom, nakon 7-10 hiljada predjenih...

Dakle, kao u onoj reklami- Nije svejedno :):)
sve zavisi...jer lično prije 6,5 godina kupio vozilo koje je tad bilo staro 4, za 20 000 KM a isto inače novo koštalo oko 55 ooo KM.. vozilo bilo na rent a caru. sa pređenih 100 000 za te 4 godine prije mene. i dan danas ga vozim na satu je cifra oko 230 000 km apsolutno nikakav kvar nisam imao osim redovnog servisiranja i potrošnih dijelova..
GaRGa

#45 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by GaRGa »

2-3 godine star iz prve ruke najbolj izbor
condy

#46 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by condy »

_Astra_ wrote:
Hoces reci da se protezem iznad svojih mogucnosti jer sam kupio benzinca, a prelazim godisnje 50 000 km ?
Vrlo lako se da staviti na papir "potrosnja x cijena litara + servisi = KM na godisnjem nivou", i moze se zakljuciti da sam za prvu godinu mogao isplatiti bilo kojeg dizela.
Mijesas babe i zabe jer, to sto ti kazes, miris novog... UPRAVO to...I jos jedan argument, za vrijednost dodatne opreme mogao sam uzeti dizela - a nisam. 4godine garancije mi je dovoljno da promijenim drugi auto.

A meni je ciganisanje (ne prihvataj licno) to sto bi se neko *ebo za dinar... da ustedi 1000km a onda se *ebavati po servisima...Kupiti polovnog A6 u fullu i bmw 5-icu, a onda kupovati kineske d2s xenon sijalice...kupovati dijelove za auto od 80+ 000KM u Motorexu... i pitati se iz kojeg kanala ga je prodavac vadio... Smrad u njihovim "koznim sjedistima" u kojima pola el. motora ne radi, koza na volanu kao da ga je zidar vozio... Al zato auto ima MILIJARDU KONJA i NAJBRZI JE...i jos ispod haube opran poklopac TDI-a koji (ni Bog dragi ne zna) je ko zna koliko km presao :D
I, naravno, OBAVEZNO se kupuje limuzina... znaci... to su A6, E klasa, Bmw 5-ica... Za one koji su jos pametniji, i pravi EKONOMISTI, onda kupe Alficu dizela za 10-12 000 i to je to.
Jbg da se zna ko je lafcina :D

S druge strane, postoje ljudi koji se protegnu da kupe daciu, chevrolet-a ili neku corsicu novu... Mozda previse... ali ljudi imaju pouzdan auto, ne prelaze puno, tako da ni gorivo-servise-gume ne placaju previse, i jednostavno vole NOV AUTO :D

Kao sto si i sam na pocetku svog posta naveo... Ovo dodje kao tema "benzin/dizel"...
Ljudi, kada kupuju automobil, a mislim na one koji mogu priuštiti novac za novo auto, dijele se u dvije grupe :
- one koji kupuju uvijek novo auto i
- na one koji za iste te pare žele kuputi polovan automobil, u što boljem stanju, koji nudi značajno više od tog novog automobila, ali koji je vožen.

Ljudi kažu, kad se kupuje novo auto " ne možeš pogriještiti " !
Itekako možeš pogriješiti.

Radi se o sledećem.
Nov automobil je po pravilu i precjenjen. Za njega se mora izdvojiti mnogo više nego što isti u stvarnosti i vrijedi. Npr. novi Golf VII sa nekim srednjim paketom opreme i osnovnim tdi motorom, mislim da košta na cesti preko 36 kKM. Ja nikada ne bih toliki novac dao za takvo auto pa da je i dva puta novo jer je cijena prenapuhana. To auto je sigurno kvalitetno i novi je model, ali ne vrijedi tih para, po meni.

S druge strane, za taj novac se može uzeti auto za klasu bolje, kao npr. audi a4 do 2010 godište, sa V6 motorom i multitronic mjenjačem, kožnim sjedištima i sl. sa ne više od 100 kkm na satu. Taj audi a4, nije nikakvo rastureno smeće od auta, kako ti iz vlastitog neiskustva i neznanja pišeš u svom postu, već automobil, koji ukoliko je redovno servisiran i normalno vožen, a zato se auto provjerava u servisu, može biti u besprjekornom stanju još godinama kao i taj novi Golf a istovremeno nuditi svom vlasniku mnogo više ugođaja i zadovoljstva nego taj novi Golf.

Znači, novo auto jeste novo, ali to ne znači da vrijedi tih para zato što je novo :)
Kupiš novo osrednje auto i voziš oko pet godina, nemaš vanrednih ulaganja, ali to auto ti ne nudi u principu ništa posebno ... ono je puno nekakve tvrde plastike, sivila ( npr. škoda rapid, reno clio, a da ne spominjem daciu, chevroleta i sl. ), i samo činjenica da je ono novo i iz salona meni to treba biti neko zadovoljstvo ?

Tu nema nikakvog zadovoljstva, osim da te je neko dobro izlevatio i " uzeo te lopatom " za osrednje auto :)
_Astra_

#47 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by _Astra_ »

Ljudi pogriješe ako kupe nov auto?
WTF ?

Debil je jer ima 30+ 000 za nov auto i kupi taj novi auto, umjesto da kupi polovan-klasu iznad ?
WTF?

Svaki cejf se placa, nov auto - pogotovo. Neko uziva u 2.0TDI sa 150ks bez ikakve dodatne opreme... a ja uzivam u 1.2 70ks sa full opremom... I, ja nisam uredu jer mi treba 150ks? On nije u redu jer nema nista opreme, a tih 150ks (osim u Njemackoj) ne moze nigdje iskoristiti ?
WTF?

Po meni je veći debil onaj koji kupi (primjer) 3.0 quattro, multitronic sa 150 000 na satu nego onaj koji kupi nov. Nije se mogao protegnuti, pa kupiti NOV 3.0, a htio je da uziva u carima V6 i quattra, a nema ni za ulje u mjenjacu... (vodimo se pretpostavkom da se toliko mogao "protegnuti")
A, onaj koji kupi C5, Passata, Golfa, Astru za 30-40 000 sigurno ne razmislja da li ce lamela otici na 180 ili 250 000km, da li je neko izgorio turbinu prije ili ne... Znam, sve se da popraviti... Ali, cejf je nista ne popravljati, i imati nov auto. Kao sto je tebi imati KLASU iznad polovan, za koji te nece NIKO zajebat' :D

Kako god, 100 ljudi - 100 cudi... 100 zena - 200 sisa, i tako u nedogled...
lavic

#48 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by lavic »

condy wrote:
_Astra_ wrote:

Ljudi, kada kupuju automobil, a mislim na one koji mogu priuštiti novac za novo auto, dijele se u dvije grupe :
- na one koji za iste te pare žele kuputi polovan automobil, u što boljem stanju, koji nudi značajno više od tog novog automobila, ali koji je vožen.

Radi se o sledećem.
Nov automobil je po pravilu i precjenjen. Za njega se mora izdvojiti mnogo više nego što isti u stvarnosti i vrijedi. Npr. novi Golf VII sa nekim srednjim paketom opreme i osnovnim tdi motorom, mislim da košta na cesti preko 36 kKM. Ja nikada ne bih toliki novac dao za takvo auto pa da je i dva puta novo jer je cijena prenapuhana. To auto je sigurno kvalitetno i novi je model, ali ne vrijedi tih para, po meni.

S druge strane, za taj novac se može uzeti auto za klasu bolje, kao npr. audi a4 do 2010 godište, sa V6 motorom i multitronic mjenjačem, kožnim sjedištima i sl. sa ne više od 100 kkm na satu. Taj audi a4, nije nikakvo rastureno smeće od auta, kako ti iz vlastitog neiskustva i neznanja pišeš u svom postu, već automobil, koji ukoliko je redovno servisiran i normalno vožen, a zato se auto provjerava u servisu, može biti u besprjekornom stanju još godinama kao i taj novi Golf a istovremeno nuditi svom vlasniku mnogo više ugođaja i zadovoljstva nego taj novi Golf.

Znači, novo auto jeste novo, ali to ne znači da vrijedi tih para zato što je novo :)
Kupiš novo osrednje auto i voziš oko pet godina, nemaš vanrednih ulaganja, ali to auto ti ne nudi u principu ništa posebno ... ono je puno nekakve tvrde plastike, sivila ( npr. škoda rapid, reno clio, a da ne spominjem daciu, chevroleta i sl. ), i samo činjenica da je ono novo i iz salona meni to treba biti neko zadovoljstvo ?

Tu nema nikakvog zadovoljstva, osim da te je neko dobro izlevatio i " uzeo te lopatom " za osrednje auto :)
Slazem se sa svim navedenim osim sa samim krajem tvog posta," za osrednje auto", ja bih rekao uzmu te kao levata a uvale ti "kantu".
condy

#49 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by condy »

_Astra_ wrote:Ljudi pogriješe ako kupe nov auto?
WTF ?

Debil je jer ima 30+ 000 za nov auto i kupi taj novi auto, umjesto da kupi polovan-klasu iznad ?
WTF?

Svaki cejf se placa, nov auto - pogotovo. Neko uziva u 2.0TDI sa 150ks bez ikakve dodatne opreme... a ja uzivam u 1.2 70ks sa full opremom... I, ja nisam uredu jer mi treba 150ks? On nije u redu jer nema nista opreme, a tih 150ks (osim u Njemackoj) ne moze nigdje iskoristiti ?
WTF?

Po meni je veći debil onaj koji kupi (primjer) 3.0 quattro, multitronic sa 150 000 na satu nego onaj koji kupi nov. Nije se mogao protegnuti, pa kupiti NOV 3.0, a htio je da uziva u carima V6 i quattra, a nema ni za ulje u mjenjacu... (vodimo se pretpostavkom da se toliko mogao "protegnuti")
A, onaj koji kupi C5, Passata, Golfa, Astru za 30-40 000 sigurno ne razmislja da li ce lamela otici na 180 ili 250 000km, da li je neko izgorio turbinu prije ili ne... Znam, sve se da popraviti... Ali, cejf je nista ne popravljati, i imati nov auto. Kao sto je tebi imati KLASU iznad polovan, za koji te nece NIKO zajebat' :D

Kako god, 100 ljudi - 100 cudi... 100 zena - 200 sisa, i tako u nedogled...
Ja ne znam šta ti tačno podrazumijevaš pod full opremom?
Tvoje auto sa full opremom je kod audija polazna oprema.

Motor 1.2 je prevaziđen motor i upravo si time na najbolji način dokazao da je istina u onome što sam napisao . . . da se može pogriješiti i sa kupnjom novog auta.

Ne znam koliko uopće imaš iskustva sa automobilima, jer voziti auto sa 1.2 motorom i 2.0 tdi motorom su dva različata svijeta. Da ne govorim o quattro pogonima... kod mene je felicia prije deset godina imala sličan motor doduše bio je 1.4 :D

Ovdje pričamo o automobilima starim par godina, koji vrijede jako puno. Ja ne govorim o nekim rashrdanim vozilima starim 10+ godina, koji imaju preko 300+ kkm na satu.

Ti misliš da je za audi puno 150.000 km :D
Ne bih da polemišem, ali trebaš da znaš, da kod multitronic mjenjača se nikad ne mjenja ulje i da taj mjenjač ne traži nikakvo održavanje. Ulje se mijenja kod tiptronic i s tronic mjenjača nakon svakih 60 kKM.... :)
condy

#50 Re: nov ili godisnjak/dvogodisnjak

Post by condy »

lavic wrote:
condy wrote:
_Astra_ wrote:

Radi se o sledećem.

Slazem se sa svim navedenim osim sa samim krajem tvog posta," za osrednje auto", ja bih rekao uzmu te kao levata a uvale ti "kantu".
Opravdana primjedba :-D
Post Reply