Kazna - radar

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Edin H.

#26 Re: Kazna - radar

Post by Edin H. »

Apsolutno nema veze koliko je vozio preko ogranicenja, jer kod nas ne postavljaju radarske kontrole na mjestima gdje postoji evidencija da je dolazilo do ozbiljnih udesa zbog prekoracenja brzine, nego tamo gdje su znakovi nelogicno postavljeni - npr. izadjes iz naseljenog mjesta, nigdje nista okolo, a jos uvijek se kao vodi da si u naseljenom mjestu.
HB_BHF

#27 Re: Kazna - radar

Post by HB_BHF »

Edin H. wrote:Apsolutno nema veze koliko je vozio preko ogranicenja, jer kod nas ne postavljaju radarske kontrole na mjestima gdje postoji evidencija da je dolazilo do ozbiljnih udesa zbog prekoracenja brzine, nego tamo gdje su znakovi nelogicno postavljeni - npr. izadjes iz naseljenog mjesta, nigdje nista okolo, a jos uvijek se kao vodi da si u naseljenom mjestu.
Pa policiji i MUP - u da je u interesu bezbjednost građana, oni bi i postavljali patrole na mjesta gdje su zaista potrebne (škole, naselja, mjesta gdje autobusi često staju, i bilo koja mjesta gdje ima određena koncentracija ljudi ugrožena od potencijalnih vozača), a ne bi izvan grada izlijetali iz kukuruzišta nekog da ti "naplate" kaznu. Krenite prvo od svog grada i vidjet ćete da je situacija takva. Kod mene u Bihaću npr. kod tehničke srednje škole i tehničkog fakulteta 60% ljudi vozi preko ograničenja. I to ima divljaka koji ga tjeraju max koliko god može ići. A već prema Bosanskom Petrovcu na onim ravnicama te čekaju, ili u Pokoju na izlazu iz Bihaća prema Cazinu. Odete li na bihamkovu stranicu vidjet ćete tek šta mi u kantonu imamo radara, a većina ih je stacionirana na mjesta koja su niđe veze, a namijenjeni su samo za punjenje budžeta.

Najzad vidim ja svojim očima je li naseljeno mjesto ili nije. Nisam idiot da na taj način svjesno nekoga udarim ili ubijem ne daj Bože. Ali nisam ni lud da tamo gdje nema ni kuće vozim 50 i pretvaram se da vidim kuće zato što strahujem hoće li me policija uhvatiti.
Last edited by HB_BHF on 18/12/2012 16:59, edited 1 time in total.
HB_BHF

#28 Re: Kazna - radar

Post by HB_BHF »

...
novi.dan.nova.nafaka

#29 Re: Kazna - radar

Post by novi.dan.nova.nafaka »

Edin H. wrote:Apsolutno nema veze koliko je vozio preko ogranicenja, jer kod nas ne postavljaju radarske kontrole na mjestima gdje postoji evidencija da je dolazilo do ozbiljnih udesa zbog prekoracenja brzine, nego tamo gdje su znakovi nelogicno postavljeni - npr. izadjes iz naseljenog mjesta, nigdje nista okolo, a jos uvijek se kao vodi da si u naseljenom mjestu.
Pa da, bravo - o tome sam i ja otprilike pisao.
Ne bih da se sad nešto previše udaljavam od topica, ali fkt je dosta tih situcija gdje se policija bavi glupostima i traženja trunke u jajetu, dok sa druge strane potencijalno opasna djela ne bivaju sankcionisana. Evo recimo, meni lično se nedavno dogodilo da sam izlazeći sa sporedne na glavnu džadu prošao kroz žuto. Milicija je bila na glavnoj džadi i čekala svoje zeleno. Helem, eto ti njih iza mene, zaustave me i kaže prošao si kroz crveno. Nisam htio raspravljati. Sva sreća, priznaju oni meni eto: fin si, vamo-tamo, stavit ćemo neku bezveznu kaznu. Razlog: i on i ja smo svjesni da oni nisu sigurni kroz koje sam svjetlo prošao. Još se na kraju kroz priču ispostavi da je jedan od policajaca moj komšija - vidim ja njemu je sad eto i žao, ali ne može reći: izvini care, ali moramo nekoga kazniti.
Štaviše, ja sam se smio zakleti u zdravlje svoje djece da sam prošao kroz žuto, jer sam fkt to zadnje svjetlo i vidio, dok oni nisu mogli nema šanse vidjeti sa strane kroz koje sam prošao, već su nagađali. Ako ćemo mak-na-konac, ja sam prolazio kroz semafor brzinom od otprilike 40km/h, što mu ga dođe cca 10 m/s. To znači da je moje auto, dužine cca 4.2 m, prebriše liniju ispod semafora za 0.42 sec. To dalje znači, da policija, koja direktno ne vidi svjetlo koje ja gledam, mora u pola sekunde mora biti precizna u procjeni kada se tačno upalilo žuto, što je nemoguće uraditi napamet.
Ovakvih situacija je hejbet. No, moraju oni kvotu ispuniti - bitno je statistički prikazati broj prijava i sankcionisanih slučajeva saobraćajnih prekršaja, od kojih je veliki dio čisto natezanje...
daxon

#30 Re: Kazna - radar

Post by daxon »

HB_BHF wrote:Uslikala me policija na brzini od 93 km/h gdje je ograničenje 50 km/h.:D.
Samo da napomenem, a i ostali da primjete, Vi ne samo da ste prekoračili najveću dozvoljenu brzinu ograničenu saobraćajnim znakom, Vi ste također prekoračili najveću dozvoljenu brzinu u BiH s obzirom na vrstu puta.
Naime, najveća dozvoljena brzina na putevima u BiH, osim na autoputevima i brzim cestama, iznosi 80 km/h, naravno, ukoliko znakom nije drugačije određeno.
Kaznu koju ste za ovaj prekršaj dobili možete smatrati uslugom, te se slobodno zahvalite sudij koji vam je odredio ovu minimalnu kaznu.
Melami

#31 Re: Kazna - radar

Post by Melami »

daxon wrote:
HB_BHF wrote:Uslikala me policija na brzini od 93 km/h gdje je ograničenje 50 km/h.:D.
Samo da napomenem, a i ostali da primjete, Vi ne samo da ste prekoračili najveću dozvoljenu brzinu ograničenu saobraćajnim znakom, Vi ste također prekoračili najveću dozvoljenu brzinu u BiH s obzirom na vrstu puta.
Naime, najveća dozvoljena brzina na putevima u BiH, osim na autoputevima i brzim cestama iznosi 80 km/h, naravno, ukoliko znakom nije drugačije određeno.
Kaznu koju ste za ovaj prekršaj dobili možete smatrati uslugom, te se slobodno zahvalite sudij koji vam je odredio ovu minimalnu kaznu.
Nemas ti pojma. To su ti ogranicanja samo radnim danima od 7-21h, ne vazi ti to po noci i kad nema nikog na cesti.
novi.dan.nova.nafaka

#32 Re: Kazna - radar

Post by novi.dan.nova.nafaka »

daxon wrote:
Naime, najveća dozvoljena brzina na putevima u BiH, osim na autoputevima i brzim cestama, iznosi 80 km/h, naravno, ukoliko znakom nije drugačije određeno.
U tom slučaju, prekoračenje je 13 km/h i nebi bilo drastično kršenje Zakona, zar ne ? ;-)
KID

#33 Re: Kazna - radar

Post by KID »

auuu... uslikao me radar.... došla plava koverta na kućnu adresu....
ograničenje 60.... mene uslikalo na 95,,,... (što je 35 preko ograničenja)...
kazna mi 50 KM....
na nalogu ne piše ništa osim kazne....
uplatio sam pola kazne... + 3,80 troškova....

sad mi govori kolega, da će mi naknadno poslati kovertu
sa kaznenim bodovima i da mi oduzimaju vozačku... jer sam vozio 35Km preko ograničenja...

a ebote..... jel to istina...???????? :sad:
tempuser

#34 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

U nalogu bi trebla biti navedena komplet sankcija, novcana kazna, bodovi i zabrana upravljanja, ako nista osim novcane kazne ne pise ne bi ti trebalo nista naknadno doci. Naknadno dodje poziv da deponujes vozacku po sankciji koja je navedena u nalogu. Mozda je bilo van naseljenog mjesta jer je po Zobsu za to jos uvijek predvidjeno 50 KM, a vozacka ide za prekoracenje od 50 kmh i vise.
kakavdanakneiskustvu

#35 Re: Kazna - radar

Post by kakavdanakneiskustvu »

KID wrote:auuu... uslikao me radar.... došla plava koverta na kućnu adresu....
kazna mi 50 KM....

sa kaznenim bodovima i da mi oduzimaju vozačku... jer sam vozio 35Km preko ograničenja...

to je vjerovatno iz ze-do kantona,mislim da za tu kaznu od 50 km nema kaznenih bodova,vozacku ne moras predati,tek da je kazna od 100 km tada bi trebao
lorente

#36 Re: Kazna - radar

Post by lorente »

kazna mi 50 KM....

mjesec dana vozacku...kamo srece da ti pola godine oduzmu ali eto, banana drzava
KB9

#37 Re: Kazna - radar

Post by KB9 »

ogranicenje 60 a hadzija vozio skoro stoju i kuka po forumu :izet: :bih:
commendatore

#38 Re: Kazna - radar

Post by commendatore »

lorente wrote:
kazna mi 50 KM....

mjesec dana vozacku...kamo srece da ti pola godine oduzmu ali eto, banana drzava
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
tempuser

#39 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

kakavdanakneiskustvu wrote:
to je vjerovatno iz ze-do kantona,mislim da za tu kaznu od 50 km nema kaznenih bodova,vozacku ne moras predati,tek da je kazna od 100 km tada bi trebao
Nije zar za ZE-DO ima svoj ZOBS? Mozda je ipak uhvacen van naseljenog mjesta gdje do prekoracenja 50 kmh ide 50 KM?
kakavdanakneiskustvu

#40 Re: Kazna - radar

tempuser wrote:
Nije zar za ZE-DO ima svoj ZOBS? Mozda je ipak uhvacen van naseljenog mjesta gdje do prekoracenja 50 kmh ide 50 KM?

zar sam napisao da ia svoj ZOBS?,covjek je napisao da mu je kazna 50 km,mislim da za taj prekrsaj nema kaznenih bodova i zabrane upravljanja na mjesec dana
tempuser

#41 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

tempuser wrote:

zar sam napisao da ia svoj ZOBS?,covjek je napisao da mu je kazna 50 km,mislim da za taj prekrsaj nema kaznenih bodova i zabrane upravljanja na mjesec dana
Ima ako je u naseljenom mjestu. Za naseljeno mjesto 50 KM bez bodova i oduzimanja vozacke je zaprijeceno za prekoracenja do 30 kmh, za njegovu brzinu bi isli mislim 100 KM, vozacka i 2 boda.
channel10

#42 Re: Kazna - radar

Post by channel10 »

U naseljenom mjestu za prekoracenje preko 30km/h kazna je bila 100 KM, bodovi i oduzimanje vozacke na mjesec dana. Ovaj sto je pitao, nije napisao jel mu pise kazna 100 KM, pa platio 50 ili pise 50, pa platio 25.
tempuser

#43 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

channel10 wrote:U naseljenom mjestu za prekoracenje preko 30km/h kazna je bila 100 KM, bodovi i oduzimanje vozacke na mjesec dana. Ovaj sto je pitao, nije napisao jel mu pise kazna 100 KM, pa platio 50 ili pise 50, pa platio 25.
Valjda 50, platio 25. Da je 100 i plation 50 bila bi 2 boda i vozacka.
kakavdanakneiskustvu

#44 Re: Kazna - radar

channel10 wrote:U naseljenom mjestu za prekoracenje preko 30km/h kazna je bila 100 KM, bodovi i oduzimanje vozacke na mjesec dana. Ovaj sto je pitao, nije napisao jel mu pise kazna 100 KM, pa platio 50 ili pise 50, pa platio 25.

napisao je ,kazna mi 50 km,po toe sam se ravnao kad sam napisao da nema kaz. bodova
kenan77

#45 Re: Kazna - radar

Post by kenan77 »

kazna mi 50 KM....

Nece ti nista vise stici..ako si vozio duplo vise od ogranicenja stize ti 100KM kazne,mjesec dana vozacka i 2 kaznena boda,isto tako kad prodes kroz crveno na semaforu.U koverti ti pise sve i nema nista naknadno..samo ne znam ponistavaju li se kazneni bodovi i kada,prije je bilo sa novom godinom da se ponistavaju..
muha_sa

#46 Re: Kazna - radar

Post by muha_sa »

ovo samo kod nas u ovoj vukojebini ima--ogranicenje 60 ti voziš 95 i dodje ti kazna 50 maraka

zato i jesmo vukojebina
tempuser

#47 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

Jbga zakon pravi razliku izmedju naseljenog i nenaseljenog mjesta. Zamisli da ostanes bez vozacke zato sto si na autoputu vozio 161 umjesto 130!
Tomahawk11
Globalni moderator

#48 Re: Kazna - radar

Post by Tomahawk11 »

161-130=95-60 :-)
tempuser

#49 Re: Kazna - radar

Post by tempuser »

Tomahawk11 wrote:161-130=95-60 :-)
Ja sam napisao kako to zakon definise, a ako ti je lakse, eto vozis 165 autoputem, dobijes kaznu 100 KM, 2 boda i mjesec bez vozacke!
Tomahawk11
Globalni moderator

#50 Re: Kazna - radar

Post by Tomahawk11 »

tempuser wrote:
Tomahawk11 wrote:161-130=95-60 :-)
Ja sam napisao kako to zakon definise, a ako ti je lakse, eto vozis 165 autoputem, dobijes kaznu 100 KM, 2 boda i mjesec bez vozacke!
Nisam na to mislio.
Uzmi ovako: ogranicenje 60 - znaci da je u pitanju neki magistralni put, vozis 95.
A onda uzmi da je ogranicenje 130 - a vozis 161, dakle autoput.
Ne moze isto biti da ga jebes.
Mislim da je u prvom slucaju puno veca odgovornost i da je tezi prekrsaj.
Post Reply