Komentar na Plavsickinu knjigu

Vodenjak

Post by Vodenjak »

Fair Life wrote:
zzzzz wrote:ps. svaka cast ocu borio se, jesi li se ti bacio na njega ili je bilo prvom prilikom fataj se noge, pa kritikuj fasiste sa sigurne razdaljine.
Vidis, ja sam bio uglavnom zrtva nacional-fasizma na prostoru BiH, sto je mozda i oceva greska jer nije posao zavrsio onako kako je trebalo...
Znaci do tvog je oca sve Fair?
Nisi mi to nikad pricao! :)
Fair Life

Post by Fair Life »

spongy wrote:
Fair Life wrote: Otac mi je bio partizan u WW2. Nadam se da tvoj nije niko, jer bi mi to narusilo sliku o "ocu partizanu".
zasluzni od 1945.?
transformers :D
Ti Jeko jednom budala i osta takav za citav zivot. Jazuk...
Fair Life

Post by Fair Life »

Vodenjak wrote:Znaci do tvog je oca sve Fair?
Nisi mi to nikad pricao! :)
Nazalost Vodenjak, u pravu si... bilo je previse rahabilitovane stoke. Znas i sam.
kekec

Post by kekec »

E nisi trebao Fair.
Eto nam sad slike noja. :sad:
Fair Life

Post by Fair Life »

kekec wrote:
E nisi trebao Fair.
Eto nam sad slike noja. :sad:
Ne zna Jekan moj Kekec.

Ta ptica je samo iz porodice nojeva, australijski emu. Jekanu sve sto je vece od kokoske isto je sto i noj. On ne bi znao razlikovati pazinskog purana od noja.

Image
___________________australijski emu
kekec

Post by kekec »

mozemo ga zvati i australijska ogromna kokos ako ce to drugove oraspoloziti
Ma kako god da se zove, on je postao tvoj zastitni znak,
tvoje drugo JA. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

reaktor wrote:a cudi me da je aliju optuzila allahovom misijom... bas cudno, to mi se i ne cini ikakvom optuzbom, dapace
hm ... a zašto je tu svoju misiju skrivao pod plaštom multietničnosti, multikulturnosti, multicjelovitosti.....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

komi wrote:
reaktor wrote:a cudi me da je aliju optuzila allahovom misijom... bas cudno, to mi se i ne cini ikakvom optuzbom, dapace
hm ... a zašto je tu svoju misiju skrivao pod plaštom multietničnosti, multikulturnosti, multicjelovitosti.....
Nemoj tako komi!

Sto reaktor rece, nista nije lose u tome sto je Allah poslao Aliju da ostvari misiju u BiH. Dokaz tome je i sto je Alija po mnogima ovdje, najveci demokrata Balkana u proslom vijeku. A islam (kao i druge religije uostalom) idu ruku pod ruku sa demokratijom! :-) :-) :-)

:roll:
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:20, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

UBL wrote:...Ovdje vidimo kako je pod tim plastom multietničnosti, multikulturnosti, multicjelovitosti podmuklo provukao ideju o islamskoj drzavi :D
Varao je na kartama - imao je Asa u rukavu.
neutralac

Post by neutralac »

Jeste Fair, ali su rukavi bili kratki.Priznaces da treba biti majstor pa izvuci Asa iz " kratkih rukava".
Fair Life

Post by Fair Life »

neutralac wrote:Jeste Fair, ali su rukavi bili kratki.Priznaces da treba biti majstor pa izvuci Asa iz " kratkih rukava".
Uz pomoc uleme lako je bilo biti majstor. Mogao je narodu iz rukava izvuci macka, a ne "asa". Narod ne bi reagovao i da je vidio, jer taj isti narod je odavno izgubio razum i poceo vise vjerovati njegovoj prici nego svojim ocima (razumu).

Ako mu je mogao povjerovati da "spavajte mirno rata nece biti"..., vjerovao bi i u svaku drugu provaljotinu.

Bilo je to vrijeme obmane i lazi...
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:21, edited 1 time in total.
Fair Life

Post by Fair Life »

UBL wrote:...Mozete li i nas ostale prosvijetliti i objasniti nam kada je on izvukao tog asa? :?
Mozda Krajisnik zna, bili su prijatelji. Uvijek je za njega govorio - on je covjek spreman na saradnju.

Strpi se malo, nadam se da ce Haski tribunal dati odgovore na mnoga pitanja koja postavljas.

Meni je sve jasno, vec duuuuuuuuuuugo..., jos prije nego sto je pocelo BiH sranje.
harisl

Post by harisl »

Neki ljudi ce se okilaviti pokusavajuci da prevrnu svaki kamen i nadju nesto o Alji. Neznam samo kako im se da. Da bar imaju neki dokaz, nego cekaju od koljaca Krajisnka, Plavsicke, a kako je krenulo i od Karadzica i Mladica da daju svoje posteno i kristalno cisto misljenje... onako od srca. Sramota, stvarno sramota.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

UBL wrote:
Fair Life wrote:Varao je na kartama - imao je Asa u rukavu.
A takvi kao ti su ga odmah prozreli...svaka cast!! Stvarno je morao biti genijalni zlocinac da bi uspio zavesti toliko naroda, koji je jos uvijek u zabludi da on nije varao.
Mozete li i nas ostale prosvijetliti i objasniti nam kada je on izvukao tog asa? :?
Onda Hitler nije zaveo nikoga? Nije ni Bush? Nije ni Milosevic? Nije ni....

Po tebi nije moguce zavesti narod?
Zabavi se malo vise sociologijom i istorijom...
Ovo samo prijedlog...
Do tebe je hoces li ili neces!
Vodenjak

Post by Vodenjak »

harisl wrote:Neki ljudi ce se okilaviti pokusavajuci da prevrnu svaki kamen i nadju nesto o Alji. Neznam samo kako im se da. Da bar imaju neki dokaz, nego cekaju od koljaca Krajisnka, Plavsicke, a kako je krenulo i od Karadzica i Mladica da daju svoje posteno i kristalno cisto misljenje... onako od srca. Sramota, stvarno sramota.
Alija Izetbegovic je sa svojom strankom naslijedio vodjenje jedne Republike unutar koje su bili dijelovi naroda koji su ga birali dok su drugi dijelovi bili razasuti po ostalih 5 republika bivse Jugoslavije! Svi skupa, pripadnici tog naroda bili su KONSTITUTIVNI na ca 288 hiljada kvadratnih kilometara povrsine jedne velike i u cijelom svijetu cijenjene drzave!

Alija Izetbegovic je sa svojom strankom 1991 godine usao u koaliciju sa krvnicima bosnjackog naroda! U istoj toj koaliciji su sinovi i kceri i ostali pobornici Alijinog lika i djela i dan danas! Pupcanom su vrpcom vezani naprosto!

Alija Izetbegovic sa svojom strankom je ubijedjivao svoj narod da rata nece biti dok su topovi gruhali samo preko vode..
Alija Izetbegovic sa svojom strankom nije prihvatio rjesenje podjele Bosne i Hercegovine na kantone a u cilju "ocuvanja jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine"
Narod koji je vodio Alija Izetbegovic i njegova stranka je krvario 3 godine u Bosni i Hercegovini, bivao silovan i protjerivan a onda kad je taj isti narod "stao na noge" i imao cime da pokaze zube, Alija Izetbegovic i njegova stranka su se ko pi3de snuzdili i zadovoljili fildzan drzavicom na manje od 25 % teritorije nekadasnje DRZAVE i REPUBLIKE Bosne i Hercegovine, sto odgovara povrsini od ca 10-15 hiljada kvadratnih kilometara!
Svi pripadnici naroda koji je poveo Alija Izetbegovic i njegova stranka i koji zive na ostatku gore pomenute povrsine su danas nacionalne manjine ili vjerska sekta!

Sve u svemu, kao sto juce rekoh, onima koji su bosnjaki narod u crno zavili genocidom i borbom za unistenje istog, treba da sudi cijeli svijet!
Aliji Izetbegovicu i njegovoj stranci treba da sudi njegov (njihov) narod!
I istorija istog!

Nijedan kamen ne prevrnuh, a vidi koliko dokaza nadjoh...
U cugu!

:x
harisl

Post by harisl »

Hej Vodenjak,
ne zelim da komentiram tvoj post. Neke od tih stvari stoje, ali imas rezoniranje kao u onoj prici o Nasrudin Hodzi kada nije zakljucao vrata pa mu je lopov sve odnio, pa su onda svi digli galamu na njega, a on kaze: "Pa nisam valjda samo ja kriv, valjda je nesto i do lopova". Tolio stvari koje si naveo su prouzrokovane ratom, rat nije poceo Alija Izedbegovic, koliko god to neki pokusavali da dokazu. Alija Izetbegovic nije razbio Jugu, pokusavao je cak i da je ocuva (zajedno sa Makedoncima) - a ako mislis da je BiH trebala da ostane u krnjoj Jugi... razmisli opet.
Sve u svemu, tema nije bila o tome koliko bolje je Alija mogao uraditi posao, koliko je on bio dobar drzavnik. Moglo je bolje, u to nema sumnje, ali je stvarno bezobrazno suditi o djelu Izetbegovica zato sto je vrhunski krvnik, Plavsicka, izjavila da joj se nije svidjao Alija. To je budalastina, ako je ne vidis onda nemamo o cemu razgovarati.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

harisl wrote:Hej Vodenjak,
ne zelim da komentiram tvoj post. Neke od tih stvari stoje, ali imas rezoniranje kao u onoj prici o Nasrudin Hodzi kada nije zakljucao vrata pa mu je lopov sve odnio, pa su onda svi digli galamu na njega, a on kaze: "Pa nisam valjda samo ja kriv, valjda je nesto i do lopova". Tolio stvari koje si naveo su prouzrokovane ratom, rat nije poceo Alija Izedbegovic, koliko god to neki pokusavali da dokazu. Alija Izetbegovic nije razbio Jugu, pokusavao je cak i da je ocuva (zajedno sa Makedoncima) - a ako mislis da je BiH trebala da ostane u krnjoj Jugi... razmisli opet.
Sve u svemu, tema nije bila o tome koliko bolje je Alija mogao uraditi posao, koliko je on bio dobar drzavnik. Moglo je bolje, u to nema sumnje, ali je stvarno bezobrazno suditi o djelu Izetbegovica zato sto je vrhunski krvnik, Plavsicka, izjavila da joj se nije svidjao Alija. To je budalastina, ako je ne vidis onda nemamo o cemu razgovarati.
Shvatam ja Harise to sto ti govoris i ja nijednom rijecju nisam rekao da se slazem sa tezom pojedinih da je Alija Izetbegovic kriv za rat!
Stvar je u tome da je u vrijeme glasanja na referendumu na koji smo izisli svi mi kojima je NEDJELJIVA Bosna na srcu on bio predsjednik te iste drzave i da je samim time bio DUZAN da uradi SVE da se i kroz nametnuti rat bori za istu tu drzavu koja je referendumom izglasana! Sa SVIM pobrojanim "epitetima"!
Dakle i SUVERENU i JEDINSTVENU i NEDJELJIVU i SEKULARNU i DEMOKRATSKU!

Oprosti, ali puno toga nabrojanog on i njegova stranka NISU uradili!
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:24, edited 2 times in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

UBL wrote:
Vodenjak wrote:Onda Hitler nije zaveo nikoga? Nije ni Bush? Nije ni Milosevic? Nije ni....

Po tebi nije moguce zavesti narod?
Zabavi se malo vise sociologijom i istorijom...
Ovo samo prijedlog...
Do tebe je hoces li ili neces!
Narod koji su "zaveli" Hitler, Bush i ostali je vrlo dobro znao sta ovi rade. Znalo se kakav je Hitlerov stav prema Jevrejima, a narod je opet bio uz njega. Zasto, ne znam, tim pitanjem neka se bave sociolozi i historicari. Americki narod vrlo dobro zna kakav se rat vodi u Iraku. Istina, jesu zavedeni sto se tice dogadjaja koji su doveli do rata, jer im je slagano da Irak ima oruzje za masovno unistenje, a ispostavilo se da nema. Ali ti ovdje pokusavas reci da nas je Alija zaveo u tolikoj mjeri da je jedno govorio a potpuno drugo radio, a mi glupani to nismo shvatili. Da je Alija rekao - Bosna se mora podijeliti na tri drzave jer je to jedini nacin da Bosnjaci opstanu - sto nije, tada bi tvoja analogija vrijedila. On se otvoreno zalagao i borio za cjelovitu Bosnu, prema tome ne vrijedi.

Fair Life wrote:Mozda Krajisnik zna, bili su prijatelji. Uvijek je za njega govorio - on je covjek spreman na saradnju.

Strpi se malo, nadam se da ce Haski tribunal dati odgovore na mnoga pitanja koja postavljas.

Meni je sve jasno, vec duuuuuuuuuuugo..., jos prije nego sto je pocelo BiH sranje.
Alija, koji se borio za cjelovitu BiH, je davno shvatio, a i svima je nama jasno, da je to nemoguce ostvariti bez saradnje sa Srbima, kakav god da je bio ishod rata. Kad je davao intervju za Dane, upitan je o njihovoj saradnji i odgovorio je slijedece:
------
DANI: Jednom prilikom ste izjavili, ispravite me ako je pogresno, da se od predstavnika srpskog naroda u BiH najlakse mozete sporazumjeti s Krajisnikom. Zasto? Jesu li Radisic i Jelavic nacionalisti?

IZETBEGOVIC: Da, nesto slicno sam rekao. Proveo sam desetine sati teskih pregovora sa Krajisnikom. Nikada necu zaboraviti dugo natezanje oko bosanske valute. To je bilo pravo mucenje, ali nisam imao osjecaj mrznje prema Krajisniku. Jedina vrsta ljudi koju mrzim su izdajice. Dugujem to, valjda, svom zatvorskom iskustvu. A Krajisnik nije bio izdajica. Borio se za srpski narod onako kako je on taj narod i njegove interese shvatao. O Jelavicu i Radisicu drugom prilikom.
------
Ukoliko vi smatrate da je bilo moguce i da je trebalo stvoriti cjelovitu BiH bez saradnje sa srpskim politicarima, onda ste vi gori nacionalisti nego sto za Aliju govorite. Sam u ovom odgovoru kaze da je bila rasprava oko bosanske valute. Dakle, vidi se da je radio na sjedinjavanju, a ne razjedinjavanju Bosne, ali prije svega, cuvajuci interese bosnjackog naroda.
Ja o Alijinim namjerama ne mogu suditi!
Niti ih znam niti poznam! A gotovo sam siguran - ni ti!

Ja sto znam, jesu djela Predsjednika Predsjednistva Bosne i Hercegovine!
Previse sam puta pisao svoje stavove o tome sta mislim da je dobro a sta lose uradio da nema svrhe ponavljati!
Ovdje samo mogu reci da mnogo toga sto je uradjeno na "nasoj" strani nije odgovaralo Bosni i Hercegovini! Niti bilo kojem postenom gradjaninu iste koji se opredijelio za suverenu, jedinstvenu, nedjeljivu, sekularnu i demokratsku zemlju! Ni prije, ni u toku a vala ni nakon rata!

A odgovornost za tako nesto zna se na cijim plecima lezi! Na mojim sigurno ne! A jos manje plecima desetina hiljada izginulih i stotina hiljada protjeranih kao cijena onoga sto je danas stvoreno!

p.s. Nemoj mi molim te sad sa starom i ofucanom tezom da optuzujem Aliju za rat!
Ne radim to i nikad nisam radio!
Moram se ograditi jer od takvog "argumenta" onih s kojima diskutujem vec osip po kozi dobijam!
Oprosti ako ti nisi jedan od njih!
AjvazDedo

#47 Re: Komentar na Plavsickinu knjigu

Post by AjvazDedo »

Cpncku wrote:Pročitah izvode iz Biljanine knjige koju je napisala u zatvoru, a na osnovu sjećanja i materijala koje je skupila tokom angažmana u rukovodstvu RS tokom ratnih godina.
Ako je tačno ono što je napisala, zaključak bi se ugrubo mogao svesti na sljedeće:
Čovjek bez naročitog smisla za kulturno ophođenje i poznavanja multietničke istorije BiH - Karadžić, i Krajišnik su, pod plaštom zalaganja za srpske interese, opljačkali narod, te trgovali (čak i oružjem) sa, u tom vremenu, neprijateljskom stranom, tj. Bošnjacima.
Izetbegović je, s druge strane, izrekao prije rata jednom pred Biljanom da ima nekakvu misliju od Allaha.
Babo je pak bio lider prihvatljiv za sva tri naroda u BiH, ali je morao prepustiti vlast drugoplasiranom na izborima (Aliji) zbog pritiska SDA.
Znači, i Bošnjake i Srbe (a i Hrvate) su u posljednjem ratu su vodili vjerski fanatici, lopovi i bezobzirni vlastodršci.
Imajući to u vidu, nismo ni mogli a da ne najebemo (svi odreda, bez obzira na naciju).
Šta milsite o Biljanoj knjizi, tj. podacima u njoj?
Meni se čine vrlo vjerovatnima...

Ovdje se govori o osobi sto je osudjena za ratne zlocine
i trenutno je u zatvoru, sto se otvoreno ljubila sa Arkanom
iza pokolja Bosnjaka i drugih u Bijeljini
i sto je rekla ovo o Foci kad su porusene sve dzamije:

"Pa kakav bih to bio srpski grad sa onoliko dzamija"

I ja da citam njene knjige i vjerujem joj? :-)

Ona je sram za sav svijet, ne samo za svoj narod... :x
harisl

Post by harisl »

Ma dobro, tema je otisla na drugu stranu... Samo jos jednom ponovim, Biljana Plavsic je kriva za pokolj toliko ljudi i nema pravo suditi o bilo kome... pa prema tome ni o Aliji Izetbegovicu. To je isto kada o ubijenom ili silovanom sudis po tome sta o njemu kaze njegov ubica ili silovatelj. Po meni.... budalastina. Normalno, svako ima pravo na svoje misljenje, pa i Biljana Plavsic.
UBL

Post by UBL »

...
Last edited by UBL on 15/11/2008 23:23, edited 1 time in total.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

UBL wrote:
Vodenjak wrote:Nemoj mi molim te sad sa starom i ofucanom tezom da optuzujem Aliju za rat!
Ne radim to i nikad nisam radio!
Moram se ograditi jer od takvog "argumenta" onih s kojima diskutujem vec osip po kozi dobijam!
Oprosti ako ti nisi jedan od njih!
Izvini ako sam ostavio takav utisak, ali ja nikako nisam rekao da ti optuzujes Aliju za rat, a to se zaista i ne moze zakljuciti iz tvojih postova.
Takodjer se slazem sa tobom da ne mozemo suditi o Alijinim namjerama, samo o djelima. Nisam ja rekao da je Alija svetac, da nije napravio nijednu gresku. Medjutim, razilazimo se u slijedecem. Dok ti stavljas u prvi plan te greske koje je on napravio, meni prvo pada na pamet to da je spasio bosnjacki narod od nestanka. Dok mu ti zamjeras sto nije ispunio obecanja o suverenoj, jedinstvenoj, nedjeljivoj, sekularnoj i demokratskoj zemlji, ja sam mu zahvalan sto postoji ikakva drzava Bosna. Ni ja nisam zadovoljan sadasnjim ustrojem drzave, ali smatram da je ucinio najbolje sto je mogao, jer ipak na nama je izvrsena agresija. Kako bi ti ispunio obecanje o cjelovitoj Bosni , kad svi drugi rade na njenom razbijanju? Sam kazes da odgovornost za ono sto je danas stvoreno ne lezi na tvojim plecima, ni na plecima izginulih i protjeranih. Ne znam za tebe, ali ja bih licno, da sam bio pod tolikim pritiskom, uradio sve sto je moguce da sprijecim rat i ubijanje i da odrzim bilo kakvu Bosnu. Zadovoljio bih se time, makar privremeno.
Ja ne znam zasto se ti i ja onda raspravljamo kad identicno mislimo? Mislim na podvucenu recenicu prije svega!

I samo da dodam...
Ja kad govorim o Aliji Izetbegovicu, vrlo rijetko govorim samo o NJEMU. Obicno kada se osvrcem na njegov rad mislim na cjelokupnu politiku SDA kojoj je on ipak bio neprikosnoveni babo... Uvijen u lazni demokratski plast, njegova "demokratija" nije bila nista veca od one koju je imao Broz! Ali su zato naslijedja Alije Izetbegovica u odnosu na Brozova bila neuporedivo, neuporedivo bolja. Sredjena zemlja, neopterecena medjunacionalnim sukobima, prosjecna, ali ipak sredjena privreda samo su neke od karakteristika ondasnje BiH i Jugoslavije koju je Alija sa svojim koalicionim partnerima naslijedio! Broz je o svemu tome mogao samo da sanja 1945!
A to je no sto mnogi ovdje zaboravljaju.

Sljedece je pitanje OD KOGA je Alija spasao BiH? Znam, reci ces i ti a i drugi, a i ja tako mislim na prvi pogled - od velikosrpske i velikohrvatske politike!
Pitanje OD KOGA? se namece iz prostog razloga sto su u toku cijele vladavine, od 1991 pa na ovamo, do danasnjih dana, najvisi predstavnici istih tih - velikosrpske i velikohrvatske politike zapravo koalicioni partneri u vlasti demokratske nam SDA! Malo primirje u saradnji bilo je u toku rata a onda je opet buknulo svom svojom zestinom A cilj je na sve tri strane bio isti: samo nacije ce odlucivati a za gradjanje ovdje nema mjesta! Priznaces, u tome su IDENTICNI i jedni i drugi i treci!
A to je izvor svih problema Bosne i Hercegovine! Svih!
Obicnom cvjeku se ne da da misli! Pritisnut je pricama i mitovima o svojim nacijama, pritisnut je mracnom i razornom shapom klera koji koristi covjekov urodjeni strah od Boga da bi ovozemaljskim mocnicima ostvarili raj na zemlji!

Osim toga, jos uvijek, na zalost, visi pitanje da li je BiH stvarno spasena? Pogledajmo oko sebe! Imamo medjunarodnu zajednicu koja je nametnula SVE I JEDAN zakon koji ide u prilog BiH!
A to onda pripisujemo jacanju BiH kao drzave, suverene, jedinstvene, nezavisne...
Neshvatljivo! Peddy zakone donosi, a nasi lideri, slijepi, gluhi i bezobrazni kao i obicno, po svijetu hodaju i hvale se (da ne kazem qrce!) svojom suverenoscu!
Samo me je stid istih!!!
I jos se usudjuju kritikovati Peddya kako nije neke stvari dobro uradio!! :-) :-)

I da zakljucim: Ako su me Alija, Radovan i Boban gurnuli skupa u septicku jamu (a jesu!), ne mogu biti Aliji zahvalan sto mi je poslije pruzio ruku da se izvucem... Treba vremena da se govna saperu, jegi ba!
A tek smrad...

:x
Post Reply