UBL wrote:Vodenjak wrote:Nemoj mi molim te sad sa starom i ofucanom tezom da optuzujem Aliju za rat!
Ne radim to i nikad nisam radio!
Moram se ograditi jer od takvog "argumenta" onih s kojima diskutujem vec osip po kozi dobijam!
Oprosti ako ti nisi jedan od njih!
Izvini ako sam ostavio takav utisak, ali ja nikako nisam rekao da ti optuzujes Aliju za rat, a to se zaista i ne moze zakljuciti iz tvojih postova.
Takodjer se slazem sa tobom da ne mozemo suditi o Alijinim namjerama, samo o djelima. Nisam ja rekao da je Alija svetac, da nije napravio nijednu gresku. Medjutim, razilazimo se u slijedecem. Dok ti stavljas u prvi plan te greske koje je on napravio, meni prvo pada na pamet to da je spasio bosnjacki narod od nestanka. Dok mu ti zamjeras sto nije ispunio obecanja o suverenoj, jedinstvenoj, nedjeljivoj, sekularnoj i demokratskoj zemlji, ja sam mu zahvalan sto postoji ikakva drzava Bosna. Ni ja nisam zadovoljan sadasnjim ustrojem drzave, ali smatram da je ucinio najbolje sto je mogao, jer ipak na nama je izvrsena agresija. Kako bi ti ispunio obecanje o cjelovitoj Bosni , kad svi drugi rade na njenom razbijanju? Sam kazes da odgovornost za ono sto je danas stvoreno ne lezi na tvojim plecima, ni na plecima izginulih i protjeranih.
Ne znam za tebe, ali ja bih licno, da sam bio pod tolikim pritiskom, uradio sve sto je moguce da sprijecim rat i ubijanje i da odrzim bilo kakvu Bosnu. Zadovoljio bih se time, makar privremeno.
Ja ne znam zasto se ti i ja onda raspravljamo kad identicno mislimo? Mislim na podvucenu recenicu prije svega!
I samo da dodam...
Ja kad govorim o Aliji Izetbegovicu, vrlo rijetko govorim samo o NJEMU. Obicno kada se osvrcem na njegov rad mislim na cjelokupnu politiku SDA kojoj je on ipak bio neprikosnoveni babo... Uvijen u lazni demokratski plast, njegova "demokratija" nije bila nista veca od one koju je imao Broz! Ali su zato naslijedja Alije Izetbegovica u odnosu na Brozova bila neuporedivo, neuporedivo bolja. Sredjena zemlja, neopterecena medjunacionalnim sukobima, prosjecna, ali ipak sredjena privreda samo su neke od karakteristika ondasnje BiH i Jugoslavije koju je
Alija sa svojim koalicionim partnerima naslijedio! Broz je o svemu tome mogao samo da sanja 1945!
A to je no sto mnogi ovdje zaboravljaju.
Sljedece je pitanje OD KOGA je Alija spasao BiH? Znam, reci ces i ti a i drugi, a i ja tako mislim na prvi pogled - od velikosrpske i velikohrvatske politike!
Pitanje OD KOGA? se namece iz prostog razloga sto su u toku cijele vladavine, od 1991 pa na ovamo, do danasnjih dana, najvisi predstavnici istih tih - velikosrpske i velikohrvatske politike zapravo koalicioni partneri u vlasti demokratske nam SDA! Malo primirje u saradnji bilo je u toku rata a onda je opet buknulo svom svojom zestinom A cilj je na sve tri strane bio isti: samo nacije ce odlucivati a za gradjanje ovdje nema mjesta! Priznaces, u tome su IDENTICNI i jedni i drugi i treci!
A to je izvor svih problema Bosne i Hercegovine! Svih!
Obicnom cvjeku se ne da da misli! Pritisnut je pricama i mitovima o svojim nacijama, pritisnut je mracnom i razornom shapom klera koji koristi covjekov urodjeni strah od Boga da bi ovozemaljskim mocnicima ostvarili raj na zemlji!
Osim toga, jos uvijek, na zalost, visi pitanje da li je BiH stvarno spasena? Pogledajmo oko sebe! Imamo medjunarodnu zajednicu koja je nametnula
SVE I JEDAN zakon koji ide u prilog BiH!
A to onda pripisujemo jacanju BiH kao drzave, suverene, jedinstvene, nezavisne...
Neshvatljivo! Peddy zakone donosi, a nasi lideri, slijepi, gluhi i bezobrazni kao i obicno, po svijetu hodaju i hvale se (da ne kazem qrce!) svojom suverenoscu!
Samo me je stid istih!!!
I jos se usudjuju kritikovati Peddya kako nije neke stvari dobro uradio!!
I da zakljucim: Ako su me Alija, Radovan i Boban gurnuli skupa u septicku jamu (a jesu!), ne mogu biti Aliji zahvalan sto mi je poslije pruzio ruku da se izvucem... Treba vremena da se govna saperu, jegi ba!
A tek smrad...