Zivot bez religije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Avetinho

#26 Re: Zivot bez religije

Post by Avetinho »

miskin wrote:Čovjek je bitno religiozno biće. Ako se ne klanja pravome Bogu, on nužno stvara idole, kumire. Bogovi - idoli tada postaju novac, karijera, užitak, standard, vlast, moć, rasa, nacija, rad, napredak, znanost itd.
Svi idoli su krivi, samo je moj pravi i nazvacu ga "Bog."

Njemu se mora klanjati, jer ako je zadovoljan, idem na Karibe, a ako nije, na gradele.
XeuX

#27 Re: Zivot bez religije

Post by XeuX »

Zašto ljudi otvaraju ovakve teme,kad vrlo dobro znamo da će samo doći do beskrajne raprave.
fatamorgana

#28 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

XeuX wrote:Zašto ljudi otvaraju ovakve teme,kad vrlo dobro znamo da će samo doći do beskrajne raprave.
Radi ovog zadnjeg štos' rek'o, :wink:
Kroksica

#29 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

XeuX wrote:Zašto ljudi otvaraju ovakve teme,kad vrlo dobro znamo da će samo doći do beskrajne raprave.
Pa beskrajna rasprava je ono sto forum cini forumom.
prorok

#30 Re: Zivot bez religije

Post by prorok »

Kroksica wrote:
nasa wrote:Dobra ti je taktika Prorok !
Prvo sve ubjedis da religije ne valjaju,a onda ces da im lagano uvedes Sunce u zivot.... :lol:
Mudar je Prorok, nema sta. :D
Idemo se nas troje suncati
prorok

#31 Re: Zivot bez religije

Post by prorok »

odr0n wrote:
prorok wrote:Religija treba nestati iz drustva, dok vjera u jace i vece bice od nas sigurno treba ostati u pojedincu.
Slažem se da je religija nepotreban, prastar i škodljiv oblik iskazivanja vjere u višu silu, kao i bilo kakav sličan tip takvog obožavanja. Ja mislim da je to jedini razlog zbog kojeg je bitno biti protiv nečeg takvog i zbog čega sam uopšte ateist. Dok protiv oblika vjerovanja, bolje reći mišljenja, stava ili filozofije o višoj sili bez religije, nemam ništa protiv jer je to normalan oblik vjere, nenametljiv, nerigorozan, nefanatičan, gdje viša sila nije tako naivno i banalno predstavljena te uspostavljenja besmislena konekcija i interakcija boga i čovjeka, na osnovu čega se slažu i nereligiozni vjernici (npr. panteisti, deisti) i ateisti. Kad bi zastupljenost takvog oblika vjere i vjernika bilo kao danas religije, do ovog pdfa i silnih diskusija nikada nebi ni došlo i još mnogo bitnijih stvari generalno do kojih dolazi zbog različitih religioznih ubjeđenja, mnogo više bi se cjenile i gledale ljudske vrijednosti za razliku od (ne)religioznih opredjeljenja i shvatanja. Život bez religije, bilo vjernika ili nevjernika bi bio puno bliži, nezaokupiran time, generalno bolji.
:thumbup:
burekdzijabezmesa

#32 Re: Zivot bez religije

Post by burekdzijabezmesa »

miskin wrote:Čovjek je bitno religiozno biće. Ako se ne klanja pravome Bogu, on nužno stvara idole, kumire. Bogovi - idoli tada postaju novac, karijera, užitak, standard, vlast, moć, rasa, nacija, rad, napredak, znanost itd.
nemoj da tvrdiš nešto što ne možeš da dokažeš :D
Teea

#33 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

JA stvarno vjerujem samo u sebe,svoju moc,svoje djelo.Sve sto mi se dogadja Ja sam akter tu,direkno ili indirektno,svojim prisustvom,djelom,idejom,odlukom,voljom...Jesam li i ja monoteista? :roll:
Great Cornholio

#34 Re: Zivot bez religije

Post by Great Cornholio »

Teea wrote:JA stvarno vjerujem samo u sebe,svoju moc,svoje djelo.Sve sto mi se dogadja Ja sam akter tu,direkno ili indirektno,svojim prisustvom,djelom,idejom,odlukom,voljom...Jesam li i ja monoteista? :roll:
Nisi, ti si ateista, i to ateista koji ne vjeruje ni u nauku, jer da vjeruješ u nauku ne bi bio toliko samouvjeren. Nauka kaže da je ličnost (Ja) proizvod međudjelovanja tri faktora : naslijeđa, okoline i vlastite aktivnosti. Da si monoteista, da vjeruješ da postoji jedan Bog, isti za sve ljude, onda bi tu dodao i Njega jer i On može djelovati, i od Njega može zavisiti nešto što ti se događa ili činiš.
Kroksica

#35 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

prorok wrote:
Kroksica wrote:
nasa wrote:Dobra ti je taktika Prorok !
Prvo sve ubjedis da religije ne valjaju,a onda ces da im lagano uvedes Sunce u zivot.... :lol:
Mudar je Prorok, nema sta. :D
Idemo se nas troje suncati
More, vodi nas nedje dje je sunce ko tepsija. Ubi kisa ovdje.
Teea

#36 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

Great Cornholio wrote:
Teea wrote:JA stvarno vjerujem samo u sebe,svoju moc,svoje djelo.Sve sto mi se dogadja Ja sam akter tu,direkno ili indirektno,svojim prisustvom,djelom,idejom,odlukom,voljom...Jesam li i ja monoteista? :roll:
Nisi, ti si ateista, i to ateista koji ne vjeruje ni u nauku, jer da vjeruješ u nauku ne bi bio toliko samouvjeren. Nauka kaže da je ličnost (Ja) proizvod međudjelovanja tri faktora : naslijeđa, okoline i vlastite aktivnosti. Da si monoteista, da vjeruješ da postoji jedan Bog, isti za sve ljude, onda bi tu dodao i Njega jer i On može djelovati, i od Njega može zavisiti nešto što ti se događa ili činiš.
aha, znaci samouvjerenost i nauka ne idu zajedno.E ako to nauka kaze za ta tri faktora onda je samo potvrdila to sto sam ja rekLA da sam ipak ja akter u svemu tome sto se dogadja oko mene direkni ili indirektni,kao sto vec rekoh al valjda nisi procitao da ne kazem shvatio.
fatamorgana

#37 Re: Zivot bez religije

Post by fatamorgana »

Teea wrote: aha, znaci samouvjerenost i nauka ne idu zajedno.E ako to nauka kaze za ta tri faktora onda je samo potvrdila to sto sam ja rekLA da sam ipak ja akter u svemu tome sto se dogadja oko mene direkni ili indirektni,kao sto vec rekoh al valjda nisi procitao da ne kazem shvatio.
Ne obraćaj pažnju na Cornholia , on je normalan, :D
Kroksica

#38 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Teea wrote:
Great Cornholio wrote:
aha, znaci samouvjerenost i nauka ne idu zajedno.E ako to nauka kaze za ta tri faktora onda je samo potvrdila to sto sam ja rekLA da sam ipak ja akter u svemu tome sto se dogadja oko mene direkni ili indirektni,kao sto vec rekoh al valjda nisi procitao da ne kazem shvatio.
Ma pusti njega, jes da je babo najljepsi ali zbog tebe sunce izlazi.
Teea

#39 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

Kroksica wrote: Ma pusti njega, jes da je babo najljepsi ali zbog tebe sunce izlazi.
nema to sa egocentrisnoscu nikakve veze,mada nisam ni sumnjala da ce monoteisti drugacije shvatiti,jer vas bog je zapravo to.
pussysmoke

#40 Re: Zivot bez religije

Post by pussysmoke »

Znao sam da nešto nije u redu s našim efendijama, i evo miskin je razjasnio.
Kroksica

#41 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Teea wrote:
Kroksica wrote: Ma pusti njega, jes da je babo najljepsi ali zbog tebe sunce izlazi.
nema to sa egocentrisnoscu nikakve veze,mada nisam ni sumnjala da ce monoteisti drugacije shvatiti,jer vas bog je zapravo to.
A stvarno vjerujem samo u sebe,svoju moc,svoje djelo.Sve sto mi se dogadja Ja sam akter tu,direkno ili indirektno,svojim prisustvom,djelom,idejom,odlukom,voljom...Jesam li i ja monoteista? :roll:

e·go·cen·tric
adj.
1. Holding the view that the ego is the center, object, and norm of all experience.
2.
a. Confined in attitude or interest to one's own needs or affairs.
b. Caring only about oneself; selfish.
3. Philosophy
a. Viewed or perceived from one's own mind as a center.
b. Taking one's own self as the starting point in a philosophical system.
pussysmoke

#42 Re: Zivot bez religije

Post by pussysmoke »

Kroksica wrote:Ne znam u bocu objasniti kako i zasto dolazi do grmljavine ili zasto trava raste a gora zeleni ali znam da postoji naucno objasnjenje i nimalo ne sumnjam u njegovu istinitost niti takve stvari objasnjavam pukim "Bozje davanje". Vjerujem da jeste Bozje davanje, koje je nauka lijepo objasnila.
Image
miskin

#43 Re: Zivot bez religije

Post by miskin »

pussysmoke wrote:
Znao sam da nešto nije u redu s našim efendijama, i evo miskin je razjasnio.
Sve ide u radni staz.
Kroksica

#44 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

pussysmoke wrote:
Kroksica wrote:Ne znam u bocu objasniti kako i zasto dolazi do grmljavine ili zasto trava raste a gora zeleni ali znam da postoji naucno objasnjenje i nimalo ne sumnjam u njegovu istinitost niti takve stvari objasnjavam pukim "Bozje davanje". Vjerujem da jeste Bozje davanje, koje je nauka lijepo objasnila.
Image
Sta je rec, sreco?
Teea

#45 Re: Zivot bez religije

Post by Teea »

Kroksica wrote:
Teea wrote:
A stvarno vjerujem samo u sebe,svoju moc,svoje djelo.Sve sto mi se dogadja Ja sam akter tu,direkno ili indirektno,svojim prisustvom,djelom,idejom,odlukom,voljom...Jesam li i ja monoteista? :roll:

e·go·cen·tric
adj.
1. Holding the view that the ego is the center, object, and norm of all experience.
2.
a. Confined in attitude or interest to one's own needs or affairs.
b. Caring only about oneself; selfish.
3. Philosophy
a. Viewed or perceived from one's own mind as a center.
b. Taking one's own self as the starting point in a philosophical system.
e nek si proguglala drago mi je kad se ljudi edukuju,nego da nastavim,problem je u tebi sto ti tvoj imaginarni bog koji u opisu sebe vazda koristi prefiks NAJ,ne dozvoljava da vidis ikako drugacije nekoga ko ima misljenje o sebi mimo njega.Tebi je kao tako omadjijanoj njegoovim NAJ,zabranjeno i pomisliti a kamoli reci da si ti nesto ucinila vec elhamdulillah, subhanallah,insallah,stakverullah,a i nema hvala ljudima vec hvala pripada samo allahu a ljdima dzazakallah khajren ( da te allah nagradi).Taj najljepsi najmilostiviji koji sve zna sve moze sve svidi taj naj naj kome nema mane,koji trazi da mu se klanjas da ga molis da mu se umiljavas e to je egocentrik,da ti razjasnim razliku.
Relnost o kojoj govorim ni u kom slucaju nema veze sa egom. Ja tvrdim da svoju nafaku sama zaradjujem svojim trudom i svojim radom,i ni u kom slucaju mi je ne daje on!kada sam bolesna sebi lijeka trazim, ako sam u nevolji sama trazim izlaza .Ja.I na svemu hvala prvenstveno meni.Pomoc trazim ni od koga.Ni u kome slucaju ne omalovazavam pomoc ljud koji mi izlaze u susret,ne zanemarujem okolnosti oko sebe,ali ja sam zasluzna za moj odnos sa ljudima koji me vole postuju, cjene ili pak mrze.Moja licnost tj JA.
Ni u kome slucaju ne smatram da se svjet vrti oko mene,kako si shvatila ili zeles predstaviti, da se sunce radja zbog mene niti da sam ja centar svijeta ako smatram da sam ja ja i da postujem i cjenim sebe,svj trud svoje djelo,sto ni malo ne umanjuje moje postovanje prema drugim ljudima.Vas religija uci da sve vi bez njega niko i nista,ako ti on okrene ledja potpisi kapitulaciju.A uz njega se osecati jaki hrabri i sto ste mu blize namazima dobrim djelima davom vjere,bas se nekako oseca oholost iz vas,posebno kod vehabija jer su mu oni nako najblizi a vec ovi poput amatullah i mevlida oni su vec pored njega u raju,doduse mevlid malo zakasni al 72 ce ga insallah cekat gore.
Ne zamjerim ti sto tako mislis jer je to tipicna deformacija vjernika. Vas u vasim zivotima nema vec on,ellhadulillah insallah estakverullah subhanallah.To je jedan od razloga sto taj islamski svijet nazaduje,dok civilizovani svijet koji se oslobadja tih religijskih okova i napreduje.
Eto prevela sam ti, nadam se da ces shvatiti razliku izmedju mene, onoga sto ja govorim i onoga kako si ti to shvatila ,zahvaljujuci njemu (Naj),oko cega se okrece vas cjeli zivot,dok tebe nigdje nema i uzalud vam prolazi dunjalucki zivot,citiram - koji nije vrjedan ni koliko krilo musice,to vam je on reko.trudis se da njega zadovoljis, prosperiras na onome svijetu u dzenetetskim bastama kucama od drgulja ,hrani u izobilju,cak i rjekama mlijeka i vina koje ce teci imati nevinih bjeloputih hurija i huraca,sto je inace san tamnoputih arapa, a ti samo lezis i palamudis, i imati sve ono o cemu masta covjek praznoga stomaka i ispranog mozga.
nasa

#46 Re: Zivot bez religije

Post by nasa »

@Teea
Evo ti si imala potrebu da objasnis i predstavis svoj odnos,poglede,dozivljaj...prema zivotu,drugim ljudima pa i prema samoj sebi,a ko zna bolje od tebe same sta mislis....
Medjutim kada se dodje do price o vjernicima i ti kao i mnogi drugi nalazite da imate pravo da analizirate i sto je jos gore da donosite zakljucke o vjernicima i njihovom odnosu prema istim pitanjima i to sve na osnovu manjeg ili veceg znanja o religiji kojoj pripadaju te izvodite generalne zakljucke kojim negirate bilo koju individualnost i u odnosu prema Bogu koju ni sam Bog ne zabranjuje !
Mogu reci iz ovog sto si napisala da je tvoj dozivljaj religije i vjernika povrsan!
Ispade ateisti su slobodni ko pticice i umno i fizicki,a vjernici zarobljeni izmedju korica Knjige koju slijede!
Ako to tako vidis,onda je tvoja masta bujnija od onih kojim mastu pripisujes :D
Npr.ja to dozivljavam potpuno drugcije,priznavanjem Boga kao apsolutne istine uopce ne umanjuje se znacaj ,odgovornost i duznosti pojedinca niti se smanjuju obaveze,duznosti,suosjecajnost,zahvalnost,ljubav itd.prema drugim ljudima!Tako da tu pricu oko nafake,sucur Allahu,elhamdulliah,insallah itd.uopce ne shvatas odnosno banalizujes oduzimajuci joj znacaj!
Prihvatanjem Boga kao apsolutne Istine,Pocetnog i Krajnjeg uzroka svemu ,covjek biva na ovom svijetu potpuno oslobodjen zavisnosti i robovanja bilo cemu ili bilo kome drugom te po meni to je max.slobode koju covjek moze dostici na ovom svijetu,dok istovremeno prema drugim ljudima odnos i pristup se gradi kao prema ravnopravnim ,jednako znacajnim bicima cije dobro dijelo zasluzuje zahvalnost na ovom i nagradu na onom svijetu,a veca nagrada ne moze biti od one koju daje Svemoguci,pa tako npr.ja kad kazem osobi koja je ucinila nesto vrijedno hvale neka te dragi Allah nagradi ta osoba ako je vjernik vrlo dobro zna da je moja zahvalnost tolika da joj zelim

nagradu od Onog koji najbolje nagradjuje covjeka koji dobro cini!
avicena

#47 Re: Zivot bez religije

Post by avicena »

Može se na dunjaluku živjeti bez izvorne religije, ali je to kao rad na celeron procesoru. Er-Rahman...Milostiv prema svemu što je stvorio pa ni ćafiru ne uskraćuje nafaku.
prorok

#48 Re: Zivot bez religije

Post by prorok »

avicena wrote:Može se na dunjaluku živjeti bez izvorne religije, ali je to kao rad na celeron procesoru. Er-Rahman...Milostiv prema svemu što je stvorio pa ni ćafiru ne uskraćuje nafaku.
Problem je sto bi ti bez religije dozivio krizu kulturoloskog i nacionalnog identiteta. U to te mediji ubjedjuju i reis naravno.

Ja sam prestao vjerovati u bajku Islam jos od davne 2000ite. Ali nisu mi oteli pojam Bosnjak kao ni moju ljubav prema orijentalnom.

Get it?
Kroksica

#49 Re: Zivot bez religije

Post by Kroksica »

Teea wrote: e nek si proguglala drago mi je kad se ljudi edukuju,nego da nastavim,problem je u tebi sto ti tvoj imaginarni bog koji u opisu sebe vazda koristi prefiks NAJ,ne dozvoljava da vidis ikako drugacije nekoga ko ima misljenje o sebi mimo njega.Tebi je kao tako omadjijanoj njegoovim NAJ,zabranjeno i pomisliti a kamoli reci da si ti nesto ucinila vec elhamdulillah, subhanallah,insallah,stakverullah,a i nema hvala ljudima vec hvala pripada samo allahu a ljdima dzazakallah khajren ( da te allah nagradi).Taj najljepsi najmilostiviji koji sve zna sve moze sve svidi taj naj naj kome nema mane,koji trazi da mu se klanjas da ga molis da mu se umiljavas e to je egocentrik,da ti razjasnim razliku.
Relnost o kojoj govorim ni u kom slucaju nema veze sa egom. Ja tvrdim da svoju nafaku sama zaradjujem svojim trudom i svojim radom,i ni u kom slucaju mi je ne daje on!kada sam bolesna sebi lijeka trazim, ako sam u nevolji sama trazim izlaza .Ja.I na svemu hvala prvenstveno meni.Pomoc trazim ni od koga.Ni u kome slucaju ne omalovazavam pomoc ljud koji mi izlaze u susret,ne zanemarujem okolnosti oko sebe,ali ja sam zasluzna za moj odnos sa ljudima koji me vole postuju, cjene ili pak mrze.Moja licnost tj JA.
Ni u kome slucaju ne smatram da se svjet vrti oko mene,kako si shvatila ili zeles predstaviti, da se sunce radja zbog mene niti da sam ja centar svijeta ako smatram da sam ja ja i da postujem i cjenim sebe,svj trud svoje djelo,sto ni malo ne umanjuje moje postovanje prema drugim ljudima.Vas religija uci da sve vi bez njega niko i nista,ako ti on okrene ledja potpisi kapitulaciju.A uz njega se osecati jaki hrabri i sto ste mu blize namazima dobrim djelima davom vjere,bas se nekako oseca oholost iz vas,posebno kod vehabija jer su mu oni nako najblizi a vec ovi poput amatullah i mevlida oni su vec pored njega u raju,doduse mevlid malo zakasni al 72 ce ga insallah cekat gore.
Ne zamjerim ti sto tako mislis jer je to tipicna deformacija vjernika. Vas u vasim zivotima nema vec on,ellhadulillah insallah estakverullah subhanallah.To je jedan od razloga sto taj islamski svijet nazaduje,dok civilizovani svijet koji se oslobadja tih religijskih okova i napreduje.
Eto prevela sam ti, nadam se da ces shvatiti razliku izmedju mene, onoga sto ja govorim i onoga kako si ti to shvatila ,zahvaljujuci njemu (Naj),oko cega se okrece vas cjeli zivot,dok tebe nigdje nema i uzalud vam prolazi dunjalucki zivot,citiram - koji nije vrjedan ni koliko krilo musice,to vam je on reko.trudis se da njega zadovoljis, prosperiras na onome svijetu u dzenetetskim bastama kucama od drgulja ,hrani u izobilju,cak i rjekama mlijeka i vina koje ce teci imati nevinih bjeloputih hurija i huraca,sto je inace san tamnoputih arapa, a ti samo lezis i palamudis, i imati sve ono o cemu masta covjek praznoga stomaka i ispranog mozga.
Covjek koji postuje i voli ljude ne pise ovakve stvari, elhamdulillah. :D
avicena

#50 Re: Zivot bez religije

Post by avicena »

prorok wrote:
avicena wrote:Može se na dunjaluku živjeti bez izvorne religije, ali je to kao rad na celeron procesoru. Er-Rahman...Milostiv prema svemu što je stvorio pa ni ćafiru ne uskraćuje nafaku.
Problem je sto bi ti bez religije dozivio krizu kulturoloskog i nacionalnog identiteta. U to te mediji ubjedjuju i reis naravno.

Ja sam prestao vjerovati u bajku Islam jos od davne 2000ite. Ali nisu mi oteli pojam Bosnjak kao ni moju ljubav prema orijentalnom.

Get it?
Nisi ti nikada bio musliman ako misliš da je povezan sa nacijom, tradicijom....itd. i da bez toga se ne može biti musliman. Ti si to tada mislio da jesi dok nisi spoznao da nisi.

Imam el-Bejheqi prenosi od Džabira, r.a., da je Allahov vjerovjesnik održao hutbu na oprosnom hadždžu u vrijeme tešrīqa pa je rekao: - O ljudi, vaš Gospodar je jedan i vaš otac je jedan, pa stoga nema prednosti Arap nad ne-Arapom, niti ne-Arap nad Arapom, niti crveni nad crnim, niti crni nad crvenim, osim po pobožnosti, tj., karakteru moralne ličnosti!
Post Reply