U čijoj bašči?!kojeime wrote:Svakakvih ljudi u Bozijoj basci ima...J3r1ch0 wrote:Zašto kad već nabijaju kondom na gumenu kitu, ne bi naučili nešto i o felaciu, postoje kondomi i za oralni seks. Drugim riječima, nije *ovno , nego se pas posro'...kojeime wrote:
Ja nisam da se seksualno obrazuju, vec da se obrazuju o seksu. Meni seksualno obrazovanje lici na cas na kojem ce se uciti kako se izvode felacio, kunilingus i razne poze. A obrazovanje o seksu mi lici na cas u kojem ce se djeca obrazovati o tome sta seks jeste, njegovom znacaju za covjeka, kao i o svemu pozitivnom i negativnom (bolesti i nezeljene trudnoce) koje seks u sebi sadrzi pa kako imati zdrav pristup seksu i seksualnosti.
Ako ima nestosto bih prihvatio da bude seksualni odgoj, to jeste "prakticna nastava", to bi bilo da u recimo 7. razredu (valjda je 6. prerano a 8. prekasno ili ja zivim u proslim vremenima) djeca uce kako se stavlja kondom. Model penisa, kondom u ruke i vjezbaj. To ce doprinijeti sprecavanju sirenja seksualnih bolesti bolje od bilo kog predavanja ili gledanja obrazovnog filma o toj temi.
Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
-
J3r1ch0
#26 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
- Dozer
-
udrch
#28 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
ovo je najsmješnija anketa ikad postavljena na klixu..
drkadžije glasaju jesu li za vjeronauku ili sex
i sad bi ona trebala dati neki rezultat..
drkadžije glasaju jesu li za vjeronauku ili sex
- japin_mutapi
- Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.
#29 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
poenta je u prvom dijelu pitanja
ukinuti vjeronauku a za ostalo če drugovi lako
ukinuti vjeronauku a za ostalo če drugovi lako
- pussysmoke
#30 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ti ljude koji posjećuju ovaj forum smatraš drkadžijama?udrch wrote:ovo je najsmješnija anketa ikad postavljena na klixu..
drkadžije glasaju jesu li za vjeronauku ili sex![]()
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#31 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
zasto jedno iskljucuje drugo
nije da sam nesto za vjeronauku u skolama, ali zar je treba ukinuti da bi uveli seksualni odgoj ili kako se to vec zove
nije da sam nesto za vjeronauku u skolama, ali zar je treba ukinuti da bi uveli seksualni odgoj ili kako se to vec zove
- pussysmoke
#32 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Čisto sumnjam da će vjernici dozvoliti djeci da nakon učenja sura, na sledećem času, navlače kondome na gumene kite.
-
hajdobro
#33 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
UKIDAJ VJERONAUKU !
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#34 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
pa ako mogu uciti biologiju...pussysmoke wrote:Čisto sumnjam da će vjernici dozvoliti djeci da nakon učenja sura, na sledećem času, navlače kondome na gumene kite.
- pussysmoke
#35 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
I ja se pitam.plain vanilla wrote:pa ako mogu uciti biologiju...pussysmoke wrote:Čisto sumnjam da će vjernici dozvoliti djeci da nakon učenja sura, na sledećem času, navlače kondome na gumene kite.
-
Luftwaffe
#36 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
I vjerovatno bi se ti prijavio na konkurs da predaješ. Ukini muzičko ili likovno pa uvedi neki predmet, zašto odmah od vjeronauke bi otkido.Dozer wrote:Spomenuh ovo negdje, pa zasto ne i ovdje...
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
A evo i zasto sam ZA seksualno obrazovanje:
- Od seksualnog obrazovanja svi imaju realnu korist, odnosno djeca ce nauciti sve sto treba da znaju o tome
- Moguce je smanjenje polnih bolesti
- Moguce je smanjenje nezeljenih trudnoca, pogotovo kod maloljetnica
- Djeca ce se upoznati s tom temom na pravilan i konstruktivan nacin, te nauciti kako prevenirati nezeljene dogadjaje (prevashodno bolesti)
- Podici ce se i svijest o svim bitnostima, ali i opasnostima koje sex nosi, pogotovo sto se tice zdravlja
- Umanjice se tabui i pokrenuti sasvim normalna i otvorena komunikacija o tim temama, kao sto i treba da bude jer seks nije nista nenormalno (sto je i ocito, posto sve nas nisu donijele nikakve rode na svijet)
A evo i zasto NE za vjeronauku/KDR (i sl.):
- Protiv bilo koje vjere nemam ama bas nista, ali tome jednostavno nije mjesto u javnim skolama. Postoje namjenske ustanove za to, pa ko zeli - slobodno neka dijete upise u Mekteb ili da u samostan, ili gdje vec.
- Vodi etno-vjerskoj segregaciji (ako vecina ide ili ne ide na vjeronauku ili KDR ili sta god, ona manjina se najcesce gleda ispod oka od strane vecine. Tesko je sedmogodisnjem mozgu objasniti zasto ono ide na to nesto, a ono neko drugo ne ide, i obratno).
- Iz dosadasnjeg iskustva (generalnog) ocito je da taj predmet nije polucio bio kakve pozitivne rezultate u ukupnom drustvenom smislu (maloljetnicki kriminal je u stalnom porastu, droga je i dalje na svakom koraku, svi lazu cim zinu, uredno se psuje, krade, bije, vrijedja, bode i puca, tako da sve one vrijednosti koje svaka religija "promovise", kod nas jednostavno ne piju vode).
- ako za vjeronauku treba ići u mekteb onda i za seksualni odgoj po toj logici idi ginekologu a ne u školu
- u socijalizmu je decenijama bilo bez vjeronauke pa kako to da se etno-vjerska segregacija ili još gore vjersko - nacionalna mržnja tako snažno ukopala i razorila i sam sistem
- po čemu je vjeronauka polučila manje rezultate od drugih predmeta, pa vjeronauka se jedino i bori protiv pošasti koje navodiš. I još si zaboravio razvrat i prostituciju, a upravo bi ih takav predmet pomagao da još više uzmu maha.
U ostalom ako je po tome uvedimo i predmet koji će izučavati kako ići u WC, kako piti vode, kako spavati, kako slušati radio... ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
- Fudo Bosna
#37 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Luftwaffe wrote:Dozer wrote:Spomenuh ovo negdje, pa zasto ne i ovdje...
Ja sam 100% za uvodjenje seksualnog obrazovanja u osnovne skole, od recimo 6. razreda, a ukidanje vjeronauke.
I vjerovatno bi se ti prijavio na konkurs da predaješ. Ukini muzičko ili likovno pa uvedi neki predmet, zašto odmah od vjeronauke bi otkido.
- ako za vjeronauku treba ići u mekteb onda i za seksualni odgoj po toj logici idi ginekologu a ne u školu
- u socijalizmu je decenijama bilo bez vjeronauke pa kako to da se etno-vjerska segregacija ili još gore vjersko - nacionalna mržnja tako snažno ukopala i razorila i sam sistem
- po čemu je vjeronauka polučila manje rezultate od drugih predmeta, pa vjeronauka se jedino i bori protiv pošasti koje navodiš. I još si zaboravio razvrat i prostituciju, a upravo bi ih takav predmet pomagao da još više uzmu maha.
U ostalom ako je po tome uvedimo i predmet koji će izučavati kako ići u WC, kako piti vode, kako spavati, kako slušati radio... ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#38 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Zato da ti ne bi sutra dijete donjelo dijete.Luftwaffe wrote:ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
-
legenda reala
#39 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ma stidna u nas djeca, gdješ im to uvoditi 
- fantom slobode
#40 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Neka, s tim da ti kondomi na gumene kite i ne mora da bude stalna laboratorijska vjezba. Daj djeci nesto konkretno.
- Fudo Bosna
#41 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
ladyblue18 wrote:Zato da ti ne bi sutra dijete donjelo dijete.Luftwaffe wrote:ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
To će se prije dešavati uvođenjem ovoga predmeta. Jer će djeca shvatiti da je seksualnost/čitaj , (slobodna ljubav) ,društveno preporučljivo ili u najmanju ruku, normalno ponašanje, pa i za maloljetne osobe? Zato i imamo vjeronauku i kulturu religija da djecu naučimo da ljudi ipak nisu životinje i da imamo neka ograničenja, barem u dobu adolescencije, pogotovu u ranom djetinjstvu! Poslije možemo govoriti o mogućnosti izbora vlastitog seksualnog života, kroz prizmu individualnog ljudskog prava, određenog slobodnom voljom, društveno prihvatljivim ponašanjem , kakvo god ono bilo, pa ili kroz stavove religija ili sopstvene ,po tome pitanju i mnogo slobodnije stavove , to je lični izbor zrele, odrasle osobe!
Ali djeci u školi, na indirektan način davati poticaj da je to u njihovim godinama , pa skoro pa normalno, jer ako ga educiraš kako se „zaštititi“, daješ mu signal da to treba da radi, e to je, po meni patološko ponašanje !!!
- It_is_a_Leclerc
#42 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Glasao sam za opciju - oba predmeta !
Smatram da i seksualno-reporoduktivno zdravlja, kao i vjeronauka moraju biti izborni predmeti, odnosno - ne smiju se ocjenjivati normalnim, brojčanim ocjenama. Jer, potpuni je nonsens da takvi, složit ćemo se, duboko ideološki predmeti određuju prosjek nekome, pa čak i utječu na upise na fakultete i slično. Mislim da bi se oba predmeta trebala pojaviti u srednjoj školi jer je uistinu prerano da djeca u osnovnoj školi uče o zdravlju, higijeni seksualnosti i slično, a još uvijek i ne poznaju samu temu dovoljno da, umjesto stidljivog smijuljenja, nešto pametno i nauče.
Zbog čega su pojedinci protiv edukacije o seksualno-reproduktivnom zdravlju ?! Jer, "je to nemoralno" (zanimljivo da pojedinci spolni čin kojim smo svi nastali smatraju nemoralnim), "jer je to grijeh" (zanimljivo, koliko samo griješe i griješili su na taj način brojni vjerski prvaci sa po 14 ili 15 djece), "jer to nije dobro za djecu" (dočim je vjerovatno bolje da djeca hodaju oko škole i igraju kladionicu nego da nauče šta je kontracepcija, šta su hormonske pilule, šta je sifilis, šta je gonoreja itd. ).
Ja sam na času vjeronauke u srednjoj školi, gledao neke nakaradne filmove o ljudima koji su "slušali muziku", pa ih onda, nakon smrti, kao iskopaju, pa su oni raskomadani, raspadnuti, pa zbog takvih scena mnoge kolegice nisu mogle spavati navečer. Na tim sam časovima slušao kako "nije dobro za žene da rade", kako su "žene naše njive, i mi im možemo prilaziti sa koje strane želimo" i slične idiotarije, pa se opet ne zalažem za ukidanje vjeronauke, već za njeno svođenje u rang jednog manje bitnog, marginalnog školskog predmeta.
Smatram da i seksualno-reporoduktivno zdravlja, kao i vjeronauka moraju biti izborni predmeti, odnosno - ne smiju se ocjenjivati normalnim, brojčanim ocjenama. Jer, potpuni je nonsens da takvi, složit ćemo se, duboko ideološki predmeti određuju prosjek nekome, pa čak i utječu na upise na fakultete i slično. Mislim da bi se oba predmeta trebala pojaviti u srednjoj školi jer je uistinu prerano da djeca u osnovnoj školi uče o zdravlju, higijeni seksualnosti i slično, a još uvijek i ne poznaju samu temu dovoljno da, umjesto stidljivog smijuljenja, nešto pametno i nauče.
Zbog čega su pojedinci protiv edukacije o seksualno-reproduktivnom zdravlju ?! Jer, "je to nemoralno" (zanimljivo da pojedinci spolni čin kojim smo svi nastali smatraju nemoralnim), "jer je to grijeh" (zanimljivo, koliko samo griješe i griješili su na taj način brojni vjerski prvaci sa po 14 ili 15 djece), "jer to nije dobro za djecu" (dočim je vjerovatno bolje da djeca hodaju oko škole i igraju kladionicu nego da nauče šta je kontracepcija, šta su hormonske pilule, šta je sifilis, šta je gonoreja itd. ).
Ja sam na času vjeronauke u srednjoj školi, gledao neke nakaradne filmove o ljudima koji su "slušali muziku", pa ih onda, nakon smrti, kao iskopaju, pa su oni raskomadani, raspadnuti, pa zbog takvih scena mnoge kolegice nisu mogle spavati navečer. Na tim sam časovima slušao kako "nije dobro za žene da rade", kako su "žene naše njive, i mi im možemo prilaziti sa koje strane želimo" i slične idiotarije, pa se opet ne zalažem za ukidanje vjeronauke, već za njeno svođenje u rang jednog manje bitnog, marginalnog školskog predmeta.
-
furlan
#43 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Cuj za seksualnoi odgoj ginekologu
Dozer
Ovdje se upravo desava ona strasna generacijska razlika, koja nija tako ni velika u godinama , koliko je velika razlika u sistemima iz kojih ovakva razmisljanja proizilaze.Ovo su dokazi da tvoj post na prethodnoj temi o izgubljenim generacijama ima i te kako smisla.
Dozer
Ovdje se upravo desava ona strasna generacijska razlika, koja nija tako ni velika u godinama , koliko je velika razlika u sistemima iz kojih ovakva razmisljanja proizilaze.Ovo su dokazi da tvoj post na prethodnoj temi o izgubljenim generacijama ima i te kako smisla.
-
furlan
#44 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
U boldiranom tekstu samo zamijeni "seksualni zivot" sa "vjerskim zivotom"Fudo Bosna wrote:ladyblue18 wrote:Zato da ti ne bi sutra dijete donjelo dijete.Luftwaffe wrote:ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
To će se prije dešavati uvođenjem ovoga predmeta. Jer će djeca shvatiti da je seksualnost/čitaj , (slobodna ljubav) ,društveno preporučljivo ili u najmanju ruku, normalno ponašanje, pa i za maloljetne osobe? Zato i imamo vjeronauku i kulturu religija da djecu naučimo da ljudi ipak nisu životinje i da imamo neka ograničenja, barem u dobu adolescencije, pogotovu u ranom djetinjstvu! Poslije možemo govoriti o mogućnosti izbora vlastitog seksualnog života, kroz prizmu individualnog ljudskog prava, određenog slobodnom voljom, društveno prihvatljivim ponašanjem , kakvo god ono bilo, pa ili kroz stavove religija ili sopstvene ,po tome pitanju i mnogo slobodnije stavove , to je lični izbor zrele, odrasle osobe! Ali djeci u školi, na indirektan način davati poticaj da je to u njihovim godinama , pa skoro pa normalno, jer ako ga educiraš kako se „zaštititi“, daješ mu signal da to treba da radi, e to je, po meni patološko ponašanje !!!
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#45 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ovi što se drže vjeronauke vjerovatno NE.Dozer wrote:Neki razlozi vec navedeni.
A zasto nekima smeta seksualno obrazovanje? I zasto ga nemamo kao izbor, identicno vjeronauci?
Koliko mi je poznato, svi nismo vjernici. Ali, za razliku od toga, svi se seksamo
- arman1
#46 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Hoće ako prije toga prouče Bismilu ili Oče naš.pussysmoke wrote:Čisto sumnjam da će vjernici dozvoliti djeci da nakon učenja sura, na sledećem času, navlače kondome na gumene kite.
- arman1
#47 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Ili bajke.ladyblue18 wrote:Zato da ti ne bi sutra dijete donjelo dijete.Luftwaffe wrote:ne znam zašto učiti djecu kako se djeca prave
- arman1
#48 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Haj ti nama Dozer reci šta ti nije jasno. Možda ima on-line literature.
Sa ovim vjernjacima mnogu će dijecu donijeti rode, a bit će i bezgriješnog začeća. Sve same Marije/Merjem.
Ovo me podsjeti na bračni par iz okolice Doboja. Slučaj od prije rata, spominje se čak i knjigama.
Par je bio 10 godina u braku i nisu imali djece. Na kraju odu doktoru teška srca.
Ginekološki pregled žene otkrije da je još in-virgo. Na kraju ustanove da je đuvegija "mekog pendreka".
Jednostavno nisu ni znali šta u šta ide, a bili su dobri ljudi vjernici.
Uzor u selu.
Sa ovim vjernjacima mnogu će dijecu donijeti rode, a bit će i bezgriješnog začeća. Sve same Marije/Merjem.
Ovo me podsjeti na bračni par iz okolice Doboja. Slučaj od prije rata, spominje se čak i knjigama.
Par je bio 10 godina u braku i nisu imali djece. Na kraju odu doktoru teška srca.
Ginekološki pregled žene otkrije da je još in-virgo. Na kraju ustanove da je đuvegija "mekog pendreka".
Jednostavno nisu ni znali šta u šta ide, a bili su dobri ljudi vjernici.
Uzor u selu.
-
miki.ba
#49 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Predpostavljam da se djeca od 7 god. ne bi ucila seksologiji.
Najbolje bi bilo recimo u 8 i 9. to je 14-15 god., inace sam za al kao obavezan predmet.
Dok bi vjeronauku svrstao u izborne predmete koji ne bi ulazili u prosjek.
Najbolje bi bilo recimo u 8 i 9. to je 14-15 god., inace sam za al kao obavezan predmet.
Dok bi vjeronauku svrstao u izborne predmete koji ne bi ulazili u prosjek.
-
metronom
#50 Re: Ukinuti vjeronauku, uvesti seksualno obrazovanje u OS?
Hajde da zanemarimo vjerski i tradicionalni stav prema seksualnom obrazovanju... zanima me ko nam garantuje da ce uvodjenje seksualnog obrazovanja smanjiti broj nezeljenih trudnoca i sl. Sta ako se desi bas suprotno? Da li se djeci salje poruka da je seks u njihovom uzrastu sasvim normalan i drustveno prihvatljiv, sve dok se izvodi uz zastitu? Kakve ce posljedice to imati po osjetljivu djeciju psihu? Najlakse je samo reci hajmo je uvesti. Neko treba da snosi odgovornost za eventualne posljedice. Ko moze podnjeti taj teret i ko ima pravo na to?
Uostalom, zna li neko definisati sta se uopste sve podrazumijeva pod tim seksualnim obrazovanjem? Je li to bas toliko obimno gradivo da bi se uvodio bas cijeli jedan predmet?! Zar se jednostavno ne moze uvesti kao jedna od dodatnih tema u biologiji?
Uostalom, zna li neko definisati sta se uopste sve podrazumijeva pod tim seksualnim obrazovanjem? Je li to bas toliko obimno gradivo da bi se uvodio bas cijeli jedan predmet?! Zar se jednostavno ne moze uvesti kao jedna od dodatnih tema u biologiji?