phil manzanera wrote:Matematika za IV razred osnovne skole u Kantonu Sarajevo: evo kako uce nasu djecu, nije bitna ni skola, ni uciteljica, bitno je da je sve naopako, pa i matematika:
Zadatak 1:
55 - 9 = (55 - 5) - (9 - 5) = 50 - 4 = 46
Zadatak 2:
458 - 6 = 450 + 8 - 6 = 452
Da nije tragicno, bilo bi smijesno.
Narya wrote:Da, i moja kćerka je prošle godine radila ovakve zadatke. Bez problema je to rješavala. Sva sreća, jer da je imala bilo kakvih problema ne znam kako bih joj objasnila jer meni ništa tu nije jasno.
Ali opet meni nije bilo jasno ni kako je uspijevala da sabira dva dvocifrena broja pomoću prstiju na rukama dok ja bila manja. Samo je vidiš kako nešto prebire prstićima i izbaci rezultat
Drvosjeca iz Dejcica je napisao/la:
Moj sin je 4 razred osnovne i bez problema je savladao ove zadatke, ne vidim gdje je problem. Druga stvar je što ima djece, kao što je uvijek i bilo, koja nešto sporije usvajaju znanje...ali zato ima dopunska nastava.
@phil manzanera tebi nije jasno zato što nisi u učionici i na časovima kada učitelj predaje i onda ti sve izgleda komplikovano. Matematika se radi postupno i djeci ovo ne predstavlja problem, jer već raspolažu znanjem o primjeni osobina sabiranja (komutativnost i asocijativnost ) i mjesnoj vrijednosti brojeva.
Primjer 1.
55 - 9 = (55 - 5) - (9 - 5) = 50 - 4 = 46
Od broja 55 smo oduzeli jedinice (55 -5), a zatim istu vrijednost od broja (9-5). Zatim smo se riješili zagrada (osnovno matem. pravilo) i dobili razliku brojeva 46.
Primjer 2.
458 - 6 = 450 + 8 - 6 = 452
Broj 458 se sastoji od 4S, 5 D i 8J, pošto je umanjilac jednocifreni br. koji ima 6J tako ćemo i od umanjenika rastaviti jedinice, pa slijedi:
458 - 6 = 450 +8 - 6 = Pošto kod sabiranja koristimo osobine sabiranja asocijativnost , tako ćemo i grupisati date brojeve, a grupisati ćemo ih na sljedeći način: 450 +(prepisujemo znak sabiranja), otvaramo zagradu (8 -6) prepisujemo (-) i izaračunamao na taj način, da prepišemo 450 + izračunamo vrijednost zagrade 2 i saberemo, i dobijemo zbir brojeva 452.
458 - 6 = 450 + 8 - 6 = 450 + (8-6) = 450 + 2 = 452
Ovim kako ih mi zovemo "dužim načinom" razvija se proces logike kod djece. Ne bunite se bezveze, jer ovo skoro sva djeca savladaju bez problema!