Zatvaranje željezare u Zenici?

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply

Podrzavate li totalno zatvaranje ArcelorMittal zeljezare u Zenici?

Da
74
49%
Ne
67
45%
Ne znam
9
6%

Total votes: 150

ljuspica

#26 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by ljuspica »

A da li se moze prodati ta Zeljezara nekom gigantu (strancu) pa da taj fino to osposobi? Mislim ne pravim se pametna, sigurna sam da to svima pada na pamet, ali misljenja sam da treba nesto uraditi zbog zdravlja gradjana Zenice. Nisam ni neki humanitarac koji pametuje iz daleka, pa podizem bune blablablabla, ….moje razmišljanje nece nikome pomoci, ali eto iznosim ga. Imam pravo.
S druge strane treba realno sagledati cijelu situaciju. Ako bi doslo kojim slučajem do zatvaranja Mitala, sta onda sa tolikim ljudima bez posla? Mislim da nece doci….imam nekakav filing da ce direktor Mitala(ma ko on bio) iznaci najpametnije rjesenje, nesto osjecam da taj cita ovo…:D
DON_eARL

#27 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by DON_eARL »

Stranac - gigant već jeste većinski vlasnik željezare. Dovoljno je da u Google ukucaš Mittal i sve će ti biti jasno.

http://www.arcelormittal.com/corp/news- ... 04-06-2012

Evo kažu da su pokrenuli 2 projekta za smanjenje zagađenja.
MMM1977

#28 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

pojedinac wrote:Zeničani treba da vide kako je to riješeno u Arcelor Mittal u Gent -u u Belgiji:

Image
i da istu primjenu traže i u Zenici.

http://www.arcelormittalgent.com/prg/se ... anguage=EN
http://www.arcelormittalgent.com/reposi ... RATEGY.pdf
Boze dragi pa dajte malo se informisite prije nego nesto napisete. Ovo sto ti navodis je Arcelor a u Zenici je Mittal te iako su sada pod jednom kapom to su i dalje dva razlicita svijeta. Neka mi neko nadje fabriku Mittala u zapadnoj Evropi castim. A to je Lakshmijev san od prvog dana... Za finski Ruukki, koji je u krizi, je placao 10x trzisnu vrijednost i glatko su ga odbili.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
dustaban

#29 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by dustaban »

PRDE MAHMUT NEMERE SE DAHNUT !
TheMule

#30 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by TheMule »

Postoje i druge kompanije zeljeza. Ako ne postuje zakon, nek ide.
dustaban

#31 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by dustaban »

TheMule wrote:Postoje i druge kompanije zeljeza. Ako ne postuje zakon, nek ide.
Postoje, nije da ne postoje, al' postoji i hipten zeljezara koje ne rade ili su pred zatvaranjem.

Ma ko hin jebe nek zatvore i Zenicu, mi cemo na mjestu zeljezare podici jos koji stadion, dzamiju, benzinsku pumpu ili soping centar...
TheMule

#32 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by TheMule »

dustaban wrote:
Postoje, nije da ne postoje, al' postoji i hipten zeljezara koje ne rade ili su pred zatvaranjem.

Ma ko hin jebe nek zatvore i Zenicu, mi cemo na mjestu zeljezare podici jos koji stadion, dzamiju, benzinsku pumpu ili soping centar...
US Steel (americka kompanije) je u susjednoj Srbiji. Kad bi nasi znali pametno odigrati, pa ih namamti da malo njuskaju oko Zenice (ne moraju kupiti), mozda bi se Mittal mogo politicki stisnuti da unaprijedi situaciju tamo.
MMM1977

#33 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

TheMule wrote:
dustaban wrote:

US Steel (americka kompanije) je u susjednoj Srbiji. Kad bi nasi znali pametno odigrati, pa ih namamti da malo njuskaju oko Zenice (ne moraju kupiti), mozda bi se Mittal mogo politicki stisnuti da unaprijedi situaciju tamo.
Američka kompanija US Steel definitivno se povlači iz Srbije a Željezaru Smederevo koju je kupila 2003. prodaje ranijem vlasniku -Vladi Srbije - za 1 dolar.

Već treću godinu zaredom US Steel u Srbiji posluje s golemim gubitkom koji je samo u toku protekle godine premašio 100 milijuna dolara, piše binis.ba. Amerikanci su namjeravali dići sidro još prije dvije godine, no Vlada Srbije uspjela ih je (privremeno) zadržati različitim poreznim olakšicama koje međutim nisu bitno promijenile poslovanje kompanije. Željezara Smederevo, koja zapošljava oko 5.500 radnika, najveći je izvoznik Srbije s udjelom u ukupnom izvozu od oko 14 posto. No, puno je značajnija za mikroregiju Smederovo i njenih oko 200 tisuća stanovnika koji su izravno ili neizravno egzistencijalno upućeni na Željezaru ili njene lokalne partnere.

Željezara u Zenici, u vlasništvu Arcelor Mittala, uspijeva nekako držati glavu iznad vode, ali uz osjetno smanjenu proizvodnju čelika zbog pada globalne potražnje. I Arcelor Mittal namjerava ugasiti nekoliko čeličana u Europi, primjerice u Španjolskoj,no zenički pogon nije ni na široj listi ugroženih kompanija. Štoviše, Arcelor Mittal spominje se kao potencijalni kupac željezare u Smederevu koja inače nije konkurent zeničkoj željezari zbog posve različitog proizvodnog asortimana.

Bilo kako bilo, perspektive na europskom tržištu čelika nisu nimalo svijetle. Kina, koja je ne tako davno bila najveći uvoznik, postala je vodeći izvoznik čelika u svijetu, a dodatni problem predstavlja drastičan pad investicijskog ulaganja u cijeloj Europi zbog čega je skoro prepolovljena potražnja za čelikom.

Ako recesija potraje, sigurno će i neke poznate europske čeličane završiti kao - staro željezo. Za sada nema indicija da bi se u tom društvu mogla naći i zenička željezara. (biznis.ba)
MMM1977

#34 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Jedno pojašnjenje: Tržište željeza je danas totalno globalizovano i konkurencija je svuda prisutna. U posljednjih par godina glavni igrači na tom tržištu su Kina i Indija sa svojim niskim cijenama, J. Koreja sa visokosofisticiranom tehnologijom i kvalitetom, EU sa protekcionističkim mjerama, Rusija koja je slična Indiji itd.

Sve željezare u zemljama istočnog bloka su totalno neproduktivne i neefikasne, što uključuje i zeničku. Jedini način da se izbori na globalnom tržištu jeste jeftina radna snaga i malo investicija u ekologiju, u suprotnom je sve to neisplatno za njih. Još jedan naš problem je činjenica da je u internoj raspodjeli posla u Mittalu Zenicu zapao najprljaviji asortiman dok je, recimo, u Skoplju to dosta bolje jer tamo rade druge proizvode koji ekološki nisu toliko agresivni.

Ako Mittal ode iz Zenice, a otići će ako mu se nametne suviše restrikcija u smislu ekologije, željezara se sutra može zatvoriti jer danas ne postoji niti jedan proizvođač koji bi je uzeo džaba a kamoli za pare.
TheMule

#35 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by TheMule »

MMM1977 wrote:
TheMule wrote:
dustaban wrote: Postoje, nije da ne postoje, al' postoji i hipten zeljezara koje ne rade ili su pred zatvaranjem.

Američka kompanija US Steel definitivno se povlači iz Srbije a Željezaru Smederevo koju je kupila 2003. prodaje ranijem vlasniku -Vladi Srbije - za 1 dolar.

Već treću godinu zaredom US Steel u Srbiji posluje s golemim gubitkom koji je samo u toku protekle godine premašio 100 milijuna dolara, piše binis.ba. Amerikanci su namjeravali dići sidro još prije dvije godine, no Vlada Srbije uspjela ih je (privremeno) zadržati različitim poreznim olakšicama koje međutim nisu bitno promijenile poslovanje kompanije. Željezara Smederevo, koja zapošljava oko 5.500 radnika, najveći je izvoznik Srbije s udjelom u ukupnom izvozu od oko 14 posto. No, puno je značajnija za mikroregiju Smederovo i njenih oko 200 tisuća stanovnika koji su izravno ili neizravno egzistencijalno upućeni na Željezaru ili njene lokalne partnere.

Željezara u Zenici, u vlasništvu Arcelor Mittala, uspijeva nekako držati glavu iznad vode, ali uz osjetno smanjenu proizvodnju čelika zbog pada globalne potražnje. I Arcelor Mittal namjerava ugasiti nekoliko čeličana u Europi, primjerice u Španjolskoj,no zenički pogon nije ni na široj listi ugroženih kompanija. Štoviše, Arcelor Mittal spominje se kao potencijalni kupac željezare u Smederevu koja inače nije konkurent zeničkoj željezari zbog posve različitog proizvodnog asortimana.

Bilo kako bilo, perspektive na europskom tržištu čelika nisu nimalo svijetle. Kina, koja je ne tako davno bila najveći uvoznik, postala je vodeći izvoznik čelika u svijetu, a dodatni problem predstavlja drastičan pad investicijskog ulaganja u cijeloj Europi zbog čega je skoro prepolovljena potražnja za čelikom.

Ako recesija potraje, sigurno će i neke poznate europske čeličane završiti kao - staro željezo. Za sada nema indicija da bi se u tom društvu mogla naći i zenička željezara. (biznis.ba)
Sra**e. Prije nekoliko godina, kad sam bio na jedan mali nacin umjesan sa US Steel-om, perspektiva im nije bila tako losa. Znaci sve ode za Kinu
MMM1977

#36 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Više Indija, u strašnoj su ekspanziji, ne samo Mittal nego i Tata i ostali proizvođači. Kinezi imaju problema zbog protekcionističkih mjera u EU, SAD, Australiji i sl. pa to koriste Indijci, iako pretpostavljam da će uskoro i za Indijce na red doći ista tema. A Mittal kao Mittal, to je dno dna po svim aspektima normalnog biznisa, samo još u ovim egzotičnim zemljama prolazi njihov sistem rada.

US Steel je u velikim problemima, čak su i u Košicama u žestokom padu.
pojedinac

#37 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by pojedinac »

MMM1977 wrote:
pojedinac wrote:Zeničani treba da vide kako je to riješeno u Arcelor Mittal u Gent -u u Belgiji:

Image
i da istu primjenu traže i u Zenici.

http://www.arcelormittalgent.com/prg/se ... anguage=EN
http://www.arcelormittalgent.com/reposi ... RATEGY.pdf
Boze dragi pa dajte malo se informisite prije nego nesto napisete. Ovo sto ti navodis je Arcelor a u Zenici je Mittal te iako su sada pod jednom kapom to su i dalje dva razlicita svijeta. Neka mi neko nadje fabriku Mittala u zapadnoj Evropi castim. A to je Lakshmijev san od prvog dana... Za finski Ruukki, koji je u krizi, je placao 10x trzisnu vrijednost i glatko su ga odbili.

Sent from my GT-I9001 using Tapatalk 2
MMM1977 wrote:Ako Mittal ode iz Zenice, a otići će ako mu se nametne suviše restrikcija u smislu ekologije, željezara se sutra može zatvoriti jer danas ne postoji niti jedan proizvođač koji bi je uzeo džaba a kamoli za pare.
Tvoje tendenciozno i nebulozno javljanje i lični napad je bez potrebe!!!!
Da te malo informišem, kako kažu ako laže koza ne laže rog:

Image
http://www.arcelormittal.com/corp/who-w ... erzegovina
MMM1977 wrote:Još jedan naš problem je činjenica da je u internoj raspodjeli posla u Mittalu Zenicu zapao najprljaviji asortiman dok je, recimo, u Skoplju to dosta bolje jer tamo rade druge proizvode koji ekološki nisu toliko agresivni.
Dalje vidi se da ti pojma nemaš šta su bili i šta su i sada Zenica i Skoplje po pitanju proizvodnje.
pojedinac

#38 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by pojedinac »

@MMM1977 ako si sebe prodao indijcu nemaš pravo to raditi ostalim stanovnicima Zenice!!!!!!!!!!!!
:x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
MMM1977

#39 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Bez tenzija.

Arcelor je bio najveći evropski koncern proizvođača čelika sa sjedištem u Luxemburgu, dok za Mittal uglavnom znamo svi ko je i šta je. Prije nekih 7-8 godina došlo je do spajanja firmi, čisto da bi se EU zaštitila od pošasti zvane Mittal, ali to su i dalje dvije različite poslovne koncepcije, vjeruj mi. Na to sam mislio kada sam rekao da nisu isto a nisam rekao da nisu ista firma.

Kažeš lični napad, koga sam ja to lično napao? Mittal jeste dno dna, oni kada bi morali da rade sve po zakonu, da ugrade sve filtere i to, vjeruj da bi otišli još danas a ne sutra. I ne vidim zašto bi mene Mittal plaćao da govorim protiv njega, iako su me htjeli plaćati za neke druge stvari.

Znam ja vrlo dobro šta je radila Zenica i šta danas radi, kao i ostale Mittalove fabrike. Skoplje sam uzeo za primjer jer je najprljavija tehnologija od njih otišla u Rumuniju (ugašena topla valjaonica) a ostale su im čišće tehnologije (hladno valjanje, cinčanje, bojenje i sl.). S druge strane, u Zenici se radi core proizvodi, dok nema ni govora o višoj fazi prerade, iako je to bilo prisutno u manjoj mjeri i prije rata.

Sa Zenicom nemam nikakve veze, niti sa Mittalom ili nekim drugim proizvođačem, iako sam sarađivao sa mnogima. Imam veliko iskustvo u tom poslu i to su jedini izvori ovo čega pišem, dakle nema razloga za bilo kakve napade. Mislim da pišem realno.
MMM1977

#40 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Vidim spominješ Gent, to sam preskočio. Imao sam prilike da budem u toj fabrici 4-5 puta i porediti tu fabriku i neke od fabrika Mittala u ovoj regiji je nemoguće. Naprosto nemoguće. U istoj ravni bi bilo poređenje Messija i Vršajevića.

Evo ti priča oko spajanja ova dva koncerna. I samo još da znaš da se o tome vodila rasprava na najvišim tijelima EU godinama, to je bio pravi mali rat, u kome je Mittal izašao kao pobjednik. Ili, da ti još bolje pojasnim, kada bi sutra Dacia kupila Mercedesa, ti bi tvrdio da je ista fabrika u Njemačkoj i u Rumuniji, iako bi to bila jedna firma?
Merger with Mittal Steel

The company was the target of a takeover bid by its rival Mittal Steel on 27 January 2006.[1] However, the bid resulted in substantial increase in Arcelor's share value. Two members of the board of Arcelor, Guillermo Ulacia and Jacques Chabanier also resigned suddenly.[2] On 26 May 2006 Arcelor announced its intention to merge with Severstal. Since then several economists, media and shareholders have questioned the intentions of Arcelor in announcing its merger with Severstal due to a perceived opacity in the transaction. But on 25 June 2006, the Arcelor board decided to go ahead with the merger with Mittal Steel and scrapped plans for Severstal merger. The new company is now called "ArcelorMittal". Arcelor also paid Severstal €140 million as a "fine" for the fall-out of their failed talks. Lakshmi Mittal (owner of Mittal Steel) became the president and Joseph Kinsch (formerly Arcelor chairman) was appointed chairman of the new company till his retirement.[3][4] Arcelor's merger with Mittal created the worldwide leader in the steel industry, increasing its bargaining power with suppliers and consumers. Mittal Steel has agreed to pay 40.37 euros a share to Arcelor, almost double the amount offered by Mittal last time.

Reaction to the takeover

Arcelor's directors strongly opposed the takeover, as did the governments of France, Luxembourg and Spain. The Belgian government, on the other hand, declared its stance as neutral and invited both parties to deliver a business plan with the future investments in research in the Belgian steel plants. The French opposition was initially very fierce and has been criticized in the British, American and Indian media as double standards and economic nationalism in Europe. Indian commerce minister Kamal Nath warned that any attempt by France to block the deal would lead to a trade war between India and France.[5]

On June 20, the above claim by economists was confirmed when Severstal increased its valuation of Arcelor. Management of Arcelor had in fact undervalued the company itself. The capability of management which had openly supported the previous valuation of Arcelor came into question. Further the combined markets of France, Belgium, Luxembourg and Spain chided Arcelor management and suspended trading of its stock.

On June 26, the Board of Directors recommended the approval of the improved Mittal offer (49% improvement compared to the initial offer with 108% improvement of the cash component), proposed the creation of Arcelor-Mittal with industrial and corporate governance model based on Arcelor and scheduled a corporate meeting for June 30 to vote on this.
pojedinac

#41 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by pojedinac »

MMM1977 wrote:Bez tenzija.

Arcelor je bio najveći evropski koncern proizvođača čelika sa sjedištem u Luxemburgu, dok za Mittal uglavnom znamo svi ko je i šta je. Prije nekih 7-8 godina došlo je do spajanja firmi, čisto da bi se EU zaštitila od pošasti zvane Mittal, ali to su i dalje dvije različite poslovne koncepcije, vjeruj mi. Na to sam mislio kada sam rekao da nisu isto a nisam rekao da nisu ista firma.

Kažeš lični napad, koga sam ja to lično napao? Mittal jeste dno dna, oni kada bi morali da rade sve po zakonu, da ugrade sve filtere i to, vjeruj da bi otišli još danas a ne sutra. I ne vidim zašto bi mene Mittal plaćao da govorim protiv njega, iako su me htjeli plaćati za neke druge stvari.

Znam ja vrlo dobro šta je radila Zenica i šta danas radi, kao i ostale Mittalove fabrike. Skoplje sam uzeo za primjer jer je najprljavija tehnologija od njih otišla u Rumuniju (ugašena topla valjaonica) a ostale su im čišće tehnologije (hladno valjanje, cinčanje, bojenje i sl.). S druge strane, u Zenici se radi core proizvodi, dok nema ni govora o višoj fazi prerade, iako je to bilo prisutno u manjoj mjeri i prije rata.

Sa Zenicom nemam nikakve veze, niti sa Mittalom ili nekim drugim proizvođačem, iako sam sarađivao sa mnogima. Imam veliko iskustvo u tom poslu i to su jedini izvori ovo čega pišem, dakle nema razloga za bilo kakve napade. Mislim da pišem realno.
@MMM1977, zaboli tebe neka stvar za stanovnike Zenice.

A, što se tiče dotične firme pričaj ti šta hoćeš.

Image
Zgrada direkcije u Zenici
Lakshmi N Mittal Non-independent
Lakshmi N Mittal is the chairman and chief executive officer of ArcelorMittal. Mr Mittal founded Mittal Steel Company (formerly the LNM Group) in 1976.

http://www.arcelormittal.com/corp/who-w ... -directors .............
MMM1977

#42 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Pa šta ti zapravo želiš, da Mittal ostane ili da ode? Ja bih volio da Mittal ode i da sutra dođe neki evropski proizvođač (to je iluzija, zapravo više i ne postoje, tj. ovi koji postoje jedva da su živi) koji bi poštivao sve standarde, kako po pitanju ekologije, tako i što se tiče prava radnika, da kvalitetnije doprinosi lokalnoj zajednici i sl. ali to su samo puste želje kada je u pitanju industrija čelika...
pojedinac

#43 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by pojedinac »

@MMM1977,
Ti opet ad hominem.
Iskrećeš razlog svog javljanja na ovu temu i tendencioznog i nebuloznog pisanja i napada.

Imaš li šta reći na moj prethodni post koji pobija tvoje tvrdnje, koje nisu istinite.
pojedinac wrote:
MMM1977 wrote:Bez tenzija.

@MMM1977, zaboli tebe neka stvar za stanovnike Zenice.

A, što se tiče dotične firme pričaj ti šta hoćeš.

Image
Zgrada direkcije u Zenici
Lakshmi N Mittal Non-independent
Lakshmi N Mittal is the chairman and chief executive officer of ArcelorMittal. Mr Mittal founded Mittal Steel Company (formerly the LNM Group) in 1976.

http://www.arcelormittal.com/corp/who-w ... -directors .............

A, ja poput ostalih stanovnika Zenice želim čist zrak, prvi neophodni uslov za opstanak u životu.
MMM1977

#44 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

Šta nije istinito? To da su Arcelor i Mittal dvije sasvim različite koncepcije?
pojedinac

#45 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by pojedinac »

MMM1977 wrote:Šta nije istinito? To da su Arcelor i Mittal dvije sasvim različite koncepcije?
Istina je da je glavni gazda jedan te isti čovjek i da se radi o jednoj korporaciji.

Ma kome je do koncepcije kad se narod uguši.
MMM1977

#46 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by MMM1977 »

pojedinac wrote:
MMM1977 wrote:Šta nije istinito? To da su Arcelor i Mittal dvije sasvim različite koncepcije?
Istina je da je glavni gazda jedan te isti čovjek i da se radi o jednoj korporaciji.

Ma kome je do koncepcije kad se narod uguši.
Slažem se. Lakshmi je glavni i nema tu nikakvih dilema a i oko gušenja se slažem. Dalje da ne elaboriramo.
Djubre_

#47 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by Djubre_ »

Pocela je ugradnja filtera!

Sent from my GT-i9001 using Tapatalk 2
drastic

#48 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by drastic »

goni cigane u pm
dustaban

#49 Re: Vrijeme za totalno zatvaranje AM zeljezare u Zenici!?

Post by dustaban »

Grad koji (sa okolicom) broji cca 100.000 stanovnika, ima 5 stadiona, 50 pumpi i 500 dzamija, a nije u stanju stvoriti 100 novih radnih mjesta NEMA PRAVO NISTA ZATVARATI!
Post Reply