Americka Baza Butmir
- Violet Love
#26 Re: Americka Baza Butmir
Ima li ovdje neki "insajder" da mi kaže kakvo je stanje sa laptopima u bazi?
Zanima me Sony Vaio, znam da su nekad (prije 3-4 godine) bili dosta povoljni u američkom shopu. Ima li ih sada i kako se kreću? Imam nekoga da mi to kupi, ali bih voljela da znam kakva je situacija prije nego ga pošaljem tamo, da ne zahmetim ljude kojima to nije ni blizu usput. Hvala
Zanima me Sony Vaio, znam da su nekad (prije 3-4 godine) bili dosta povoljni u američkom shopu. Ima li ih sada i kako se kreću? Imam nekoga da mi to kupi, ali bih voljela da znam kakva je situacija prije nego ga pošaljem tamo, da ne zahmetim ljude kojima to nije ni blizu usput. Hvala
-
Objektivni navijac
#27 Re: Americka Baza Butmir
Netacno.Fantassin wrote:Evo jedne zanimljivosti,Amerika ti moze dati ovlastenje (bilo kome) da udje u:Njemacku.Kuvajt.Emirate.Afghanistan i Kirgistan.Ne treba ni pasos hehe
-
howdy
#28 Re: Americka Baza Butmir
Fantassin wrote:Evo jedne zanimljivosti,Amerika ti moze dati ovlastenje (bilo kome) da udje u:Njemacku.Kuvajt.Emirate.Afghanistan i Kirgistan.Ne treba ni pasos hehe
Netacno.
- Fantassin
#29 Re: Americka Baza Butmir
A jelObjektivni navijac wrote:Netacno.Fantassin wrote:Evo jedne zanimljivosti,Amerika ti moze dati ovlastenje (bilo kome) da udje u:Njemacku.Kuvajt.Emirate.Afghanistan i Kirgistan.Ne treba ni pasos hehe

- karanana
#30 Re: Americka Baza Butmir
uz ovaj komad papira nisi morao pokazivati bh pasos u drzavama koje si posjetio i koje su navedene na papiru?
- Fantassin
#31 Re: Americka Baza Butmir
karanana wrote:uz ovaj komad papira nisi morao pokazivati bh pasos u drzavama koje si posjetio i koje su navedene na papiru?
- karanana
#32 Re: Americka Baza Butmir
ne vjerujem.
mislim, vjerujem da ovaj papir sluzi kao neka vrsta garancije i garantnog pisma da objasnjava zasto dolazis u tu zemlju i eventualno te oslobadja od ganjanja vize za tu zemlju ako je potrebna. ali da mozes putovati samo sa ovim papirom bez pasosa, to ne mogu da povjerujem.
znaci, kad sletis u njemacku i kad dodjes kod carinskog pulta, samo shvabi pokazes ovaj papir i ne pokazujes niti pasos, niti licnu kartu niti clansku karticu biblioteke, kladionice premier, pika karticu?
mislim, vjerujem da ovaj papir sluzi kao neka vrsta garancije i garantnog pisma da objasnjava zasto dolazis u tu zemlju i eventualno te oslobadja od ganjanja vize za tu zemlju ako je potrebna. ali da mozes putovati samo sa ovim papirom bez pasosa, to ne mogu da povjerujem.
znaci, kad sletis u njemacku i kad dodjes kod carinskog pulta, samo shvabi pokazes ovaj papir i ne pokazujes niti pasos, niti licnu kartu niti clansku karticu biblioteke, kladionice premier, pika karticu?
- Fantassin
#33 Re: Americka Baza Butmir
Probao sam Qatar,Kuvajt i Afghanistan, bio tamo odredjeno vrijeme nisam pasos pikazao.Imao sam problel u sloveniji pa sam morao crtati da sam samo usao u becu na avion nisam ostao bio u austriji to vrjemw koj sam bio dole po pustinj.A tesko im malo dokazat jer nisam imao pecata po pasosu.Njemacku joa nisam probao hhh , a i ne treba mi nista osim licne za tamo a ja.Uz ovaj papiric ide i iskaznica (Ja sam koristio vojnu za ostale ne znam)karanana wrote:ne vjerujem.
- sinuhe
#34 Re: Americka Baza Butmir
Dobro za Njemacku vazi vjerovatno neki zakon od 45-te a ove ostale su pod okupacijom ili zastitom, A valjda je i Njemacka.
-
Objektivni navijac
#35 Re: Americka Baza Butmir
LOA ti daje mogucnost dolaska u US ili NATO bazu,koristenje privilegija koje su upisane na LOA . Baza su exteritorijalne i nisu pod ingerencijom drzava u kojima se nalaze. Transport izmedzu baza se MORA izvoditi pod kontrolom ovlastene vojske-US ili NATO,svaki drugi transport ili kretanje po zemlji je krivicno djelo. To znaci nije ovlastenje da udjes u zemlju,nego da udjes u bazu.Fantassin wrote:A jelObjektivni navijac wrote:Netacno.Fantassin wrote:Evo jedne zanimljivosti,Amerika ti moze dati ovlastenje (bilo kome) da udje u:Njemacku.Kuvajt.Emirate.Afghanistan i Kirgistan.Ne treba ni pasos hehe![]()
Pokusaj sa LOA otici na aerodrom u Kabulu,sjesti na avion za Tursku bez pasosa,pa ces da vidis koliki je nivo brutalnosti afghanske policije
Ili pokusaj pokazati LOA na ulazu u EU u Doljanima
Last edited by Objektivni navijac on 09/03/2014 09:42, edited 1 time in total.
- Fantassin
#36 Re: Americka Baza Butmir
Znam samo da sam u Kandaharu pokazao ovo i lagano usao u zemlju.U povratku qatar lagano isto bez pokazivanja pasosa.Posle sam isao u Kuvajt i tamo isto...
Mora da sam sarmirao onu preljepu arapkinju na salteru u qataru, juh kakve okice 
-
Objektivni navijac
#37 Re: Americka Baza Butmir
Na civilnom aerodromu u Kandaharu ??? Na civilni aerodrom u Kandaharu,dolijecu samo stranci koji ne rade za US i oni ionako nemaju LOA. Iz svake vojne baze u Afghanistanu ,mozes izaci i zvrljati okolo,recimo otici u Tree House ali AKO te uhvate,onda si u problemu,jer je to nezakonito. Ili ce te uhapsiti ili ces izbjeci hapsenje placanjem mitaFantassin wrote:Znam samo da sam u Kandaharu pokazao ovo i lagano usao u zemlju.U povratku qatar lagano isto bez pokazivanja pasosa.Posle sam isao u Kuvajt i tamo isto...
- Tomos
#38 Re: Americka Baza Butmir
Došao sam pitao, ali ne znaju naš jezik neću ni ja n njihovom da pričam oni su došli u moju zemlju iako je protektorat, ali mi se nije dalo peglat i čekat prevodioca.South Blue Mama wrote:to mozes pitati njih, najlakse ti je doci do kapije u pc-u imas office tik uz istu, pa bujrum
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#39 Re: Americka Baza Butmir
i mene ovo jebeTomos wrote:Kad će otvoriti onaj put što su nam zakrčili pa se mora zaobilaziti okolo između škrbine kafane i d.kotorca nema smisla sve neko pomirenje, a oni nam barikade napravili da ne možemo prolaziti čega se plaše nemaju pravo put okupirati.
jednom sam se čak s biciklom izgubio te sam morao preko nakog potoka nosati bajk
- zmajadaH
#40 Re: Americka Baza Butmir
Čisto informacije radi ni tebi nije dozvoljena kupovina u PX-aSouth Blue Mama wrote:cisto informacije radi, ni meDŽedima nije dozvoljena kupovina u PX-ovima
- Sanda88
#41 Re: Americka Baza Butmir
ok, znaci KO moze uci u bazu i PX trgovinu??
moze li bilo ko sa USA pasosom?
- Fantassin
#42 Re: Americka Baza Butmir
Ne moras imati onakav papir iz MO da ti se izmedju ostalog odobrava i military exchange ili ti px ili mcx ,complicated isnt itSanda88 wrote:ok, znaci KO moze uci u bazu i PX trgovinu??
- Sanda88
#43 Re: Americka Baza Butmir
vala lakse poruciti od sestre iz USFantassin wrote:Ne moras imati onakav papir iz MO da ti se izmedju ostalog odobrava i military exchange ili ti px ili mcx ,complicated isnt itSanda88 wrote:ok, znaci KO moze uci u bazu i PX trgovinu??
- South Blue Mama
#44 Re: Americka Baza Butmir
zmajadaH wrote:Čisto informacije radi ni tebi nije dozvoljena kupovina u PX-aSouth Blue Mama wrote:cisto informacije radi, ni meDŽedima nije dozvoljena kupovina u PX-ovima
Cisto informacije radi radila sam u odjelu koji je suzbijao "crno" trziste i branio domacim civilima i vojsci kupovinu u istim
- South Blue Mama
#45 Re: Americka Baza Butmir
kod kapije za automobile (RS) imas one dvospratne kontejnere s drvenim stepenicama i jako puno ljudi kojima se mozes obratiti na nasem jeziku jer su domaciTomos wrote:Došao sam pitao, ali ne znaju naš jezik neću ni ja n njihovom da pričam oni su došli u moju zemlju iako je protektorat, ali mi se nije dalo peglat i čekat prevodioca.South Blue Mama wrote:to mozes pitati njih, najlakse ti je doci do kapije u pc-u imas office tik uz istu, pa bujrum
- drndalo
#46 Re: Americka Baza Butmir
I sta ce mu reci ? Da ce ga pustiti da prolazi autom kroz bazu ??? Ima okolo cesta, i bujrum...
- South Blue Mama
#47 Re: Americka Baza Butmir
on se htio zaliti, ja ga uputila kome da se obrati a o ishodu pozitivnom za njega moze sanjati 
- Tomos
#48 Re: Americka Baza Butmir
Pa radi se na pomirenjeu i brisanju nekih torova i granica oni zablokirali 100-godišnji put koji je spajao, donji kotorac i gornji kotorac i daj mi reci koji je to debil pustio i dozvolio, da ja kružim okolo kroz Novakoviće i tamo pored groblja, umjesto da idem regularnim svagdašnjim putem, pa čemu bojazan tih sila koji moj nigdje im nije ljepše ni bolje.South Blue Mama wrote:on se htio zaliti, ja ga uputila kome da se obrati a o ishodu pozitivnom za njega moze sanjati
- drndalo
#49 Re: Americka Baza Butmir
Hm, baza, kasarna, kapija... Po definiciji ima kontrolisan ulaz/izlaz... Vidi vraga, na staroj cesti ulaz...? Zato je napravljena cesta okolo... Ili bi trebali pomjeriti bazu 700 metara prema Igmanu, da ti ne moras praviti 1.2 km obilaska?
Ko je koga pitao kada je pored doma za Rehabilitaciju na Ilidzi napravljen spojni put sa Sokolovic kolonijom i Hrasnicom, jer je stara cesta kod Hotela Terme bila dio tadasnje SFOR baze ? Opstina dobila pare od SFOR-a, napravila cestu za 10 dana komplet, niko nikoga pa ni vlasnike zemlje nije pitao da li su saglasni sa izuzimanjem zemlje za cestu, mogli su samo uzeti ili ne uzeti lovu od opstine, prema tudjoj procjeni...
Ko je koga pitao kada je pored doma za Rehabilitaciju na Ilidzi napravljen spojni put sa Sokolovic kolonijom i Hrasnicom, jer je stara cesta kod Hotela Terme bila dio tadasnje SFOR baze ? Opstina dobila pare od SFOR-a, napravila cestu za 10 dana komplet, niko nikoga pa ni vlasnike zemlje nije pitao da li su saglasni sa izuzimanjem zemlje za cestu, mogli su samo uzeti ili ne uzeti lovu od opstine, prema tudjoj procjeni...
- shiljak