kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica???

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
uglavnomja

#26 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by uglavnomja »

sokkia wrote:ucenik ima prosjek ocjena na kraju godine 3,5 i u knjižici mu stoji opci uspjeh (3)
meni cudno jer znam da sa tim prosjekom opci uspjeh treba biti (4) , bar je nekad tako bilo .
pitam uciteljicu i ona mi rece da to može biti i 3 i 4 i da to zavisi od njene procjene. :?: :?: :?: :?: :?:
odem pedagogu da pitam jer joj nisam vjerovao i pedagog mi rece da tu nema procjene nego da je to (4).
mislim meni to ništa ne znaci ali znaci i te kako djetetu i na kraju mi se izvinula i priznala grešku (vjerovatno joj pedagog rekao da sam intervenisao. :?

to treba izbaciti iz prosvjete, prijaviti prosvjetnoj inspekciji, da joj provjere diplomu, i ko joj je dao posao... i sve ostalo.

cuj, ono ce mimo matematike i pravila. nazalost, ima pravo da daje ocjenu po procjeni, ali prosjek je prosjek. cak ni pedagog nije prava adresa, on se bavi socijalizacijom djece i psiholoskim problemima. u skoli se pita direktor i sekretar-pravnik. postoje zakoni i pravilnici koji to regulisu.
damke_85

#27 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by damke_85 »

A sta bi ti gospodjo? Da ga hvali? Pa dijete se popelo svima na glavu, vjerovatno su ti ostali roditelji i htjeli da te upozore, dakle nije bilo potrebe za diskrecijom.
Bolje ti je da se zabavis oko tog djeteta, vaspitna zapustenost nije mala stvar, jes da kod nas nema nekih sankcija za to jer smo cirkus od drzave al svejedno imas obavezu. Najlakse se na druge zaliti.
mini2

#28 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mini2 »

odnos je superodličannajbolji sve dok joj se pokloni donose :mrgreen:
sinuhe

#29 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sinuhe »

Jel jos uvijek propalice stave da sjede da dobrim ucenikom kao ono da se poprave?

Uciteljici iz uvodne price svaka cast.
dada 37

#30 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by dada 37 »

Odnos bi trebao da bude za dobrobit djeteta prije svega. To je cesto mac sa dvije ostrice. Nikako nije u redu na otvorenom reci nesto , pogotovo ne kritiku za jedno dijete. Svi smo mi osjetljivi na nasu djecu. Jako je bitan nacin kako cemo kritiku prenjeti ako zelimo da postigenemo pravi efekat. Ovakvim ponasanjem uciteljica gubi povjerenje roditelja a i djeteta. Ako se jedna uciteljica tako ponasa, tesko da ce jedan roditelj imati povjerenje u nju, povjerenje mislim da li ovakva uciteljica zeli mom djetetu dobro. Sad ima naravno i roditelja koji ne mogu da se snose sa kritikom i izrazavaju to na pogresan nacin a i u ovom slucaju jedna uciteljica kao dobar pedagog trbala bi znati to dobro usmjeriti za dobrobit djeteta.
mini2

#31 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by mini2 »

učiteljice vole dobrostojeću djecu i njihove roditelje, činnjenica 8-)
TheMule

#32 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by TheMule »

Moja razrednica je bila vrlo dobra, ali svi roditeljski su bili slicni. Ako sam bio dobar svi znaju, ako sam bio los, roditielji se crvene. Tako i treba.

U ostalom, ovi roditelji su vjerovatno vec i znali da ti je dijete lose i prije sastanka, sve se procuje. Nije ti uciteljica kriva, odgoji svoje dijete. Ovo vjerovatno nije posljednji put da te opominje, ali to je sve dio procesa koji ce djaka nauciti da se ponasa kako treba kad nije kod kuce.
sane

#33 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

Nisrin wrote:
sane wrote:danas ispred skole meni ucite.kaze vase djete remeti cas,dira drugu djecu...itd,da i sve tu ispred drugih roditelja i moga djeteta,ja sam ostala PAF,sutim i ne mogu da se snadjem!A u meni hiljadu pitanja vristi,gdje je tu ucit.kada se desava to sa djecom,zar nije osposobljen taj kadar da se izadje na kraj sa jednim ucenikom koji remeti cas :shock:

Nemoj pogresno shvatiti ali pristup mu je sasvim opravdan, ja inace volim neposrednost, direktnost i transparentnost! Ako 20 djece moze mirno sjediti, a jedno-dvoje-troje ometaju nastavu ne znam u cemu je problem ako se o tome NAGLAS govori?!
Jeste pomalo uvredljivo, jer smatram da si savrsena majka, svom djetetu zelis najbolje, odgajas ga, ponekad nije ni do roditelja, jednostavno su djeca s losim karakterom, hiperaktivna ali u tom slucaju tu pomaze razgovor, u kranjem psiholog!

Ovo sve govorim jer sam prosla kroz slicna iskustva, radi se o bratu dok je isao u osnovnu skolu, bili smo u Njemackoj i tako pred svima njegova uuciteljica se meni ili roditeljima zali na njega i naravno on kad dodje kuci razgovara se sa njim, dobije kaznu pa onda bude bolji, cak smo ga slali i psihologu na razgovor (njemu je to bilo i opvradavajuce jer je imao preveliku licnu traumu tokom rata) i poslije svega toga bio je krajem osnovne skole najbolji ucenik, ali i odlican ucenik u srednjoj i jedan od najboljih studenata na faxu...

Ne branim ucitelje, ima ih svakakvih, ali sto se tice PONASANJA DJETETA TOKOM NASTAVE i svega sto je vezano za skolu meni je uredu da se prica o tome pred svima!

Tuzno je sto su nekad bili ucitelji upravu i gledali su se sa strahopostovanjem, a danas su djeca upravu samo zato jer su "mamini i tatini sinovi/kcerke" ...

STALNO ZABORAVLJAMO: SOCIJALIZACIJA POCINJE IZ KUCE!
Mislim da nije u redu da se prica pred djecom :wink:
sane

#34 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

TheMule wrote:Moja razrednica je bila vrlo dobra, ali svi roditeljski su bili slicni. Ako sam bio dobar svi znaju, ako sam bio los, roditielji se crvene. Tako i treba.

U ostalom, ovi roditelji su vjerovatno vec i znali da ti je dijete lose i prije sastanka, sve se procuje. Nije ti uciteljica kriva, odgoji svoje dijete. Ovo vjerovatno nije posljednji put da te opominje, ali to je sve dio procesa koji ce djaka nauciti da se ponasa kako treba kad nije kod kuce.
Moje dijete je odgojeno,a to sto jedan prosvjetni radnik nije vaspitan o ponasanju pred djecom koja upijaju ko spuzva,to je opet druga prica o Doslama sa sela,jer doslovice se ona izderala...i tako nekad sa blagim osmijehom kaze,a nekad bas podivlja,ja takvo ponasanje necu tolerisati,jer se ne ponasam ja tako prema njoj.Ma na kraju ako je neko u klimaxu i ne moze izaci na kraj neka ide na bolov.jer isto tako imaju prosvjetne inspekcije,novine itd
Comrad

#35 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Comrad »

Ja bih zakonom zabranio da uciteljica prvacica bude mladja od 40 godina. :D
Veliko Stopalo

#36 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

sve zavisi, vjerovatno bi neko djete od tog njenog postupka bilo istraumirano, dobilo bi kompleks ili nešto slično ali ako je taj tvoj već toliki harambaša onda ne vjerujem da ga je to pogodilo.
pogodilo je tebe ali će to imati dobar efekat ako poradiš na odgoju djeteta a ne da se žališ po forumu.
sane

#37 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

Comrad wrote:Ja bih zakonom zabranio da uciteljica prvacica bude mladja od 40 godina. :D
Da i provjere njihove mentalne zdrastvene sposobnosti,jer ocito je bolesna ova ucit.znate kada cujete i druga misljenja od roditelja ako nisu ista onda slicna,a niko glas ne smije da pusti,sve na ustrb svoga djeteta da mu se ne okaci zvono kod nje,onda se pitate za ova dva mjeseca ovakvo ponasanje jednog prosvjetnog radnika da li treba prijaviti prosv.inspekciji,...novinama itd!!!
sane

#38 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

Veliko Stopalo wrote:sve zavisi, vjerovatno bi neko djete od tog njenog postupka bilo istraumirano, dobilo bi kompleks ili nešto slično ali ako je taj tvoj već toliki harambaša onda ne vjerujem da ga je to pogodilo.
pogodilo je tebe ali će to imati dobar efekat ako poradiš na odgoju djeteta a ne da se žališ po forumu.
Nisam u pitanju samo ja,takvo ponasanje i pristup prema nama,dijeli vecina roditelja ali niko da glas digne.Moje dijete pita "mama zasto je ucit.vikala na tebe sta si uradila"takvo se ponasanje ne moze tolerisati,ako ja ne vicem,bogme ne zelim ni ona da divlja i to pred djetetom!
Veliko Stopalo

#39 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

sane wrote:
Veliko Stopalo wrote:sve zavisi, vjerovatno bi neko djete od tog njenog postupka bilo istraumirano, dobilo bi kompleks ili nešto slično ali ako je taj tvoj već toliki harambaša onda ne vjerujem da ga je to pogodilo.
Nisam u pitanju samo ja,takvo ponasanje i pristup prema nama,dijeli vecina roditelja ali niko da glas digne.Moje dijete pita "mama zasto je ucit.vikala na tebe sta si uradila"takvo se ponasanje ne moze tolerisati,ako ja ne vicem,bogme ne zelim ni ona da divlja i to pred djetetom!
a ne zapitaš se šta joj ta djeca rade pa je "poludila"?

a ako je frustrirana sama od sebe dogovorite se vi roditelji pa joj nadjite kakvog zagondziju da je smiri. nek se jedan od očeva žrtvuje. i mirna učiteljica. 8-)
sane

#40 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

damke_85 wrote:A sta bi ti gospodjo? Da ga hvali? Pa dijete se popelo svima na glavu, vjerovatno su ti ostali roditelji i htjeli da te upozore, dakle nije bilo potrebe za diskrecijom.
Bolje ti je da se zabavis oko tog djeteta, vaspitna zapustenost nije mala stvar, jes da kod nas nema nekih sankcija za to jer smo cirkus od drzave al svejedno imas obavezu. Najlakse se na druge zaliti.
Ja gosp.zelim samo civilizovan pristup prema meni a ne neko da vice,kako sa blazenim osmjehom saopstava da je moje dijete gurnuto od drugog djeteta,eto nista nije bilo malo su trcali i pogurali se,o.k.a gdje ste vi bili to vrijeme kada se desilo PAF,suti...mozda je to izritiralo moje pitanje od neki dan,a njeno divlje ponasanje prema nama,dijeli vecina roditelja,i samo je pitanje dana kada ce neko da odreaguje na sve ovo.Poozzzz
sane

#41 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

Veliko Stopalo wrote:
sane wrote:
a ne zapitaš se šta joj ta djeca rade pa je "poludila"?

a ako je frustrirana sama od sebe dogovorite se vi roditelji pa joj nadjite kakvog zagondziju da je smiri. nek se jedan od očeva žrtvuje. i mirna učiteljica. 8-)
za to imaju roditeljski sastanci,ako su djeca nestasna,a za ovo ima prosvjetna inspekcija nek je malo"pregledaju"
Veliko Stopalo

#42 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

sane wrote: za to imaju roditeljski sastanci,ako su djeca nestasna,a za ovo ima prosvjetna inspekcija nek je malo"pregledaju"
lično sam zainteresovan za ovu temu ali ne mogu da se otmem utisku arogancije roditelja. normalno da su djeca nestašna a mislim da ti ipak nisi objektivna.
palamuda

#43 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by palamuda »

sane wrote:
damke_85 wrote:A sta bi ti gospodjo? Da ga hvali? Pa dijete se popelo svima na glavu, vjerovatno su ti ostali roditelji i htjeli da te upozore, dakle nije bilo potrebe za diskrecijom.
Ja gosp.zelim samo civilizovan pristup prema meni a ne neko da vice,kako sa blazenim osmjehom saopstava da je moje dijete gurnuto od drugog djeteta,eto nista nije bilo malo su trcali i pogurali se,o.k.a gdje ste vi bili to vrijeme kada se desilo PAF,suti...mozda je to izritiralo moje pitanje od neki dan,a njeno divlje ponasanje prema nama,dijeli vecina roditelja,i samo je pitanje dana kada ce neko da odreaguje na sve ovo.Poozzzz
Imam djecu u školi i znam šta pričam, mislim da sami učitelji nisu krivi, jer nije lako od g..., pitu napravit. Današnja djeca nemaju mrve samostalnosti i sposobnosti, većinom ih držimo pod staklenim zvonima da se ne pokvase, da se ne isprljaju, da ih neko ne uvrijedi, pa tako nesvejsno stvorimo razmažene divljke koji ne znaju ni zdravo reći. Kad sam ja bio djete normalno je bilo i pasti i pogurati se nisam se imao kome tužakati, danas ga poprijeko pogledaš eto ga zove nanu, dedu, babu, mater, direktora, nastavnika, predsjednika, roditelji odmah se usplahire ko goropadne zvijeri zapjene da odbrane malog šejtana čija se priča mijenja ko na filmskoj traci sad ovako sad onako. Da ne pričam o zhatjevima koji se stavljaju pred nastavno osoblje, od kojih se zahtjeva da isprave krive Drine pogrešnog odgoja od rođenja pa do danas, kako vidim djete se ne smije isprljat u školi pored učiteljice žive, dajte molim vas. Pustite djecu da budu djeca pa će sve biti bolje.
Ne radim u školi,ali imam dvoje djeci koji je pohađaju i ovo su moji utisci.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Truba »

mene je teta u vrtiću na pofalićima dok još nisam krenuo u školu dakle
zbacila s kreveta
natovarila me krevetićem da ga prenesem u drugu prostoriju gdje ću spavati sam
samo zato što nisam spavao kad su svi spavali ( susreli nam se pogledi)

naravno to nikome nisam rekao ponekad napišem na forumu

današnja djeca sva svoja prava znaju... ALI OBAVEZE im niko ne natura na nos obaveze ne postoje

samo prava znaju... šta je reklo koje gejpeder udruženje ili ministar koji skreće temu sa svojih malverzacija...

ne smiješ dati keca... ne smiješ ispitivati kad je oblačno kišno snijeg sunce... ne smiješ vrijeđati... moraš biti nasmijan djeci... ali ne previše to je odmah pedofilija... da ne dužim

očekujem kao u americi da djeca tuže roditelje za najmanje gluposti...
sane

#45 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

palamuda wrote:
sane wrote:
Imam djecu u školi i znam šta pričam, mislim da sami učitelji nisu krivi, jer nije lako od g..., pitu napravit. Današnja djeca nemaju mrve samostalnosti i sposobnosti, većinom ih držimo pod staklenim zvonima da se ne pokvase, da se ne isprljaju, da ih neko ne uvrijedi, pa tako nesvejsno stvorimo razmažene divljke koji ne znaju ni zdravo reći. Kad sam ja bio djete normalno je bilo i pasti i pogurati se nisam se imao kome tužakati, danas ga poprijeko pogledaš eto ga zove nanu, dedu, babu, mater, direktora, nastavnika, predsjednika, roditelji odmah se usplahire ko goropadne zvijeri zapjene da odbrane malog šejtana čija se priča mijenja ko na filmskoj traci sad ovako sad onako. Da ne pričam o zhatjevima koji se stavljaju pred nastavno osoblje, od kojih se zahtjeva da isprave krive Drine pogrešnog odgoja od rođenja pa do danas, kako vidim djete se ne smije isprljat u školi pored učiteljice žive, dajte molim vas. Pustite djecu da budu djeca pa će sve biti bolje.
Ne radim u školi,ali imam dvoje djeci koji je pohađaju i ovo su moji utisci.
Fulio si temu,nije rijec djeci,vec o ponasanju ucite.prema roditeljima o KOMUNIKACIJI
idic

#46 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by idic »

Iskreno vrlo je malo odgojene djece i djece koja imaju mjere u ponašanju. naravno djeca su takva kako ih roditelji odgoje i kako ih nauče. Neću reći da su prosvjetni radnici uredu, činjenica je da poltronišu onim za koje misle da bi im mogli biti od koristi ili ih se boje. Dok su nekada vrlo drski prema onim čija "socijalna karta" nije baš na nivou.
Roditelji koji žele poseban tretman prema djeci neka ih upišu u privatne škole, tamo će im sigurno djeca biti odlična i svi će im podilaziti. Tako da je problem riješen. ;)
sane

#47 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by sane »

Veliko Stopalo wrote:
sane wrote: za to imaju roditeljski sastanci,ako su djeca nestasna,a za ovo ima prosvjetna inspekcija nek je malo"pregledaju"
lično sam zainteresovan za ovu temu ali ne mogu da se otmem utisku arogancije roditelja. normalno da su djeca nestašna a mislim da ti ipak nisi objektivna.
Vi bi tolerisali takvo ponasanje prema vama,sa dignutim tonom...nakon dva mjeseca poznanstva,kakvo ce sebi dati za pravo nakon 1-2g????
veljaca

#48 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by veljaca »

Nije lako raditi sa ljudima ....
I zato ne moze svako biti ucitelj ili uciteljica ....
U svakoj situaciji dobar ucitelj/ica ce pronaci nacin da vlada situacijom ali da pri tome cijeni i postuje i druge ....
Postoje i dobri ucitelji/ce ali se oni ne isticu. Problem su ovi malobrojniji i koji se odmah isticu - jer se razlikuju od normalnih.
Lako je neko dijete "gurnuti u provaliju". Treba ga podici iz nje. A to je posao i ucitelja/ce ....
Evo jedan primjer. Meni jedan drag ucenik je isao do 3 razreda u skolu i imao uciteljicu koja je pred penziju i koja se bas naklatila na njega. On jeste po prirodi zivahan ali ona nije od pocetka ispravno pristupila prema njemu i konstantno su bili problemi - uvijek on bio dezurni krivac. A kada je promijenio skolu - dobio puno mladju uciteljicu - sada je puno bolja situacija ... ( ne mora biti ovo pravilo - ja sam ga naveo samo kao primjer ) .....
Razgovor ucitelj/ica - roditelj, MORA biti ili na roditeljskom ili samo u 4 oka. Nikako pred djecom .....
Veliko Stopalo

#49 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Veliko Stopalo »

roditelji bezobrazni, drski, nekulturni, veliki broj skorojevića.
učitelji/ce frustrirani a ima i ološa samo takvog.
djeca nevaspitana ali su opet najmanje kriva a najviše se preko njih prelama.
sistem ne postoji i sve je prepušteno stihiji.
na kraju kao rezultat imamo stalne svađe i netrpeljivosti u društvu između raznih kategorija stanovništva.
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#50 Re: kakav je odnos ucitelja-ica prema roditeljima prvacica??

Post by Matijevic_Vlado »

uporna si Sane, nema sta :D
Post Reply