Sport na fakultetima kao predmet!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
mehoxy

#26 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by mehoxy »

Mlad i Nevin wrote:U mom slučaju nije u pitanju ljenost, već jednostavno to što me apsolutno ne interesuje bavljenje sportom. To ne znači da ne volim pogledati kad igra reprezentacija.
:thumbup: Sport me apsolutno ne zanima
mini2

#27 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by mini2 »

R_v_P20 wrote:
mini2 wrote:gluposti, čuj zadovoljava/ne zadovoljava :? sada je li ispadne da ja ako sam super student ne mogu upisati narednu godinu ako ne zadovoljim u sportu :-)
Ne, niposto, vec ispada da si "varala" na ljekarskom i da nisi ni trebala upisati fakultet jer nisi fizicki sposobna da izvrsavas obaveze na istom. Ako je tebi tesko da uradis 20 trbusnjaka, ili da trcis 200 metara onda stvarno nesto nije ok s tobom i trebala bi doktoru.
:lol: :lol: :lol: jesi li ti svjestan šta pišeš :lol: :lol:
moja obaveza je da radim trbušnjake i da trčim dok govorim o gradivu dakle, odlično, da i to sada znam. neću se više raspravljati sa ograničenim osobama, i samo još jedno, pročitaj ovo svoje dobro pa pročitaj ono što sam ja pisala pa ćeš vidjeti da ti "zaključak" nikakve veze nema sa mojim iznesenim stavovima
p.s. nigdje nisam napisala (opet to naglašavam) da nisam u stanju to raditi već da ne želim. punkt, aus, ende!
Anima2

#28 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Anima2 »

Najbolje je da bude izborni predmet :D
sombra

#29 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by sombra »

TomANDJerry wrote:
R_v_P20 wrote:Pitanje koje se vrti po FB kao anketa:
Drage kolegice i kolege molimo vas za iskren odgovor na ovo pitanje! Da li smatrate da se SPORT treba uvesti na svakom fakultetu UNSA kao obavezan predmet bez ocjenjivanja, gdje bi se studentima dala mogućnost da izaberu kojom sportskom disciplinom žele da se bave u toj školskoj godini?
ZA: 670
PROTIV: 200

Za sada to je stanje ankete...ja stvarno ne mogu shvatiti mlade ljude koji si protiv sporta !?
Sport je OK , pogotovo kao predmet bez ocjenjivanja ... ali vecina studenata ne uspije ni ovo sto se ocjenjuje da stigne uraditi .... premda , vecina ih se bavi sportom na neki nacin

Najveci problem je mogucnost uvodjenja , gdje su nama sale , golovi , kosevi , lopte itd .... mnogi fakulteti nemaju dovoljno prostorija ni za normalnu nastavu

Ja dok sam studirala, od nas 200 upisanih, mozda se troje bavilo sportom. Vecina se NIKAD nicim nije bavila (pogotovo djevojke), a i oni koji su trenirali u srednjoj skoli, prestali su nakon upisa na fakultet...
Muhamed Đakmić

#30 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Muhamed Đakmić »

Podržavam apsolutno da se sport uvede kao obavezan predmet sa ocjenom zadovoljava/ne zadovoljava. Također bih da se uvedu muzičko i likovno sa istim principom ocjenjivanja. Ko ne zna nacrtati Mona Lizu ili odsvirati Za Elizu ne zadovoljava moje kriterije da nastavi studirati na bilo kojem fakultetu. :thumbup:
mehoxy

#31 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by mehoxy »

Sarajevo1946 wrote:Podržavam apsolutno da se sport uvede kao obavezan predmet sa ocjenom zadovoljava/ne zadovoljava. Također bih da se uvedu muzičko i likovno sa istim principom ocjenjivanja. Ko ne zna nacrtati Mona Lizu ili odsvirati Za Elizu ne zadovoljava moje kriterije da nastavi studirati na bilo kojem fakultetu. :thumbup:
Nadam se da je ovo bio sarkazam
Muhamed Đakmić

#32 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Muhamed Đakmić »

mehoxy wrote:
Sarajevo1946 wrote:Podržavam apsolutno da se sport uvede kao obavezan predmet sa ocjenom zadovoljava/ne zadovoljava. Također bih da se uvedu muzičko i likovno sa istim principom ocjenjivanja. Ko ne zna nacrtati Mona Lizu ili odsvirati Za Elizu ne zadovoljava moje kriterije da nastavi studirati na bilo kojem fakultetu. :thumbup:
Nadam se da je ovo bio sarkazam
Ja se nadam da je komplet tema sarkazam.
kojeime

#33 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by kojeime »

Individualism18 wrote:Ja stvarno ne razumijem zašto toliko insistiranje na uvođenju sporta kao obaveznog predmeta. To se ne možete baviti sportom bez fakulteta? Nisam za uvođenja jer ionako imam obaveza preko glave i ne, ne ispijam kafe po cijeli dan, već ne znam gdje udaram od obaveza na fakultetu i još mi samo jedan predmet fali. -.- Ljeti redovno idem na vožnju biciklom i na plivanje, a zimi na klizanje i ponekad skijanje i to organizujem onda kada meni treba i kada mi odgovara. Nisam izvan kondicije, neće mi "duša na nos izaći" od penjanja na drugi sprat. Uostalom, ne razumijem zašto bi nekog drugog brinula bilo čija kondicija i fizičko stanje. Ako neko drugi ne može preći pet stepenica kako treba, zašto je to bilo čija briga? Radite ono što želite, ne trebaju vam fakultet, profesori i drugi studenti za to.
Na tebe koji si sportski aktivan dodje 100 njih koji vise u kafani. Da barem imaju obaveza na fakultetu pa u redu, ali nemaju obaveze ili ih ne izvrsavaju vec vise po kafani. Tako da taj argument nemanja vrmena bas i ne stoji, to jeste ne stoji za sve. A zasto sport obavezan? Pa bavljenje sportom pomaze zdravlju. Tako da ljudi koji bi se u skolama i na fakultetima bavili sportom bi bili zdraviji i kada zasnuju radni odnos. A tako bi ustedjeli ogrman novac drzavi koji bi bio potrosen na razna bolovanja i lijecenja radnika od bolesti koje radnici ne bi imali da su se i da se bave sportom. Time drzva em vrsi svoju funkciju cuvanja odrzavanja javnog zdravlja, a i sebi pravi velike ustede. To ti je kao kada neko ima bolest koju ne zeli da lijeci, pa tu osobu odvedu na prisilno lijecenje jer je interes javnog zdravlja vazniji od individualnog prava te osobe da bira hoce li se lijeciti. Postoje i takve bolesti i takve drzave u kojima se to radi. To bi bio moj odgovor.
kokuz_sa

#34 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by kokuz_sa »

pa 99% studenata doticaj sa sportom samo putem kladionica..

komplet fizicko im se svodi na to kako staviti X na neki listic i prohodat do kladionice
leks0504

#35 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by leks0504 »

pa imali smo sport ili ti tjelesni odgoj u srednjoj i šta nam je falilo.. jesmo li to u srednjoj bili sposobni da trčimo, radimo vježbe zagrijavanja, i sl. a sad nekoliko godina poslije nismo :-) fazon je u tome što malo ko hoće da prizna da smo generacija lijenih, kojima je mrsko 2 stanicce pješke prošetati a kamo li šta drugo
bonkla

#36 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by bonkla »

Mogu uraditi 50 pravilnih sklekova bez problema, trbusnih koliko hoces, trcanje nije problem ( sve dok nije nesto na fazon maratona ), i na vratilu mogu raditi, raspon isto, ali sam opet protiv toga da se uvede sport na fakultetima.

Pogotovo sam protiv kada vidim uslove koje neki forumasi postavljaju.
Muhamed Đakmić

#37 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ima ljudi koji hoće muziku i umjetnost. Neka se i to uvede :) Ne mogu da vjerujem šta čitam.
mehoxy

#38 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by mehoxy »

kojeime wrote:
Individualism18 wrote:Ja stvarno ne razumijem zašto toliko insistiranje na uvođenju sporta kao obaveznog predmeta. To se ne možete baviti sportom bez fakulteta? Nisam za uvođenja jer ionako imam obaveza preko glave i ne, ne ispijam kafe po cijeli dan, već ne znam gdje udaram od obaveza na fakultetu i još mi samo jedan predmet fali. -.- Ljeti redovno idem na vožnju biciklom i na plivanje, a zimi na klizanje i ponekad skijanje i to organizujem onda kada meni treba i kada mi odgovara. Nisam izvan kondicije, neće mi "duša na nos izaći" od penjanja na drugi sprat. Uostalom, ne razumijem zašto bi nekog drugog brinula bilo čija kondicija i fizičko stanje. Ako neko drugi ne može preći pet stepenica kako treba, zašto je to bilo čija briga? Radite ono što želite, ne trebaju vam fakultet, profesori i drugi studenti za to.
Na tebe koji si sportski aktivan dodje 100 njih koji vise u kafani. Da barem imaju obaveza na fakultetu pa u redu, ali nemaju obaveze ili ih ne izvrsavaju vec vise po kafani. Tako da taj argument nemanja vrmena bas i ne stoji, to jeste ne stoji za sve. A zasto sport obavezan? Pa bavljenje sportom pomaze zdravlju. Tako da ljudi koji bi se u skolama i na fakultetima bavili sportom bi bili zdraviji i kada zasnuju radni odnos. A tako bi ustedjeli ogrman novac drzavi koji bi bio potrosen na razna bolovanja i lijecenja radnika od bolesti koje radnici ne bi imali da su se i da se bave sportom. Time drzva em vrsi svoju funkciju cuvanja odrzavanja javnog zdravlja, a i sebi pravi velike ustede. To ti je kao kada neko ima bolest koju ne zeli da lijeci, pa tu osobu odvedu na prisilno lijecenje jer je interes javnog zdravlja vazniji od individualnog prava te osobe da bira hoce li se lijeciti. Postoje i takve bolesti i takve drzave u kojima se to radi. To bi bio moj odgovor.
Ma sta tebe,da prostis zaboli u kakvom sam stanju ja ili bilo ko drugi? Pa sve i da se ziv raspadam to je moj problem.
medjutim

#39 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by medjutim »

Nema potrebe za tim,ko zeli da se sportom bavi,on ce naci i vrijeme i nacin bez obzira na obaveze,a sada siliti nekoga da ima sport kao predmet na fakultetu na kojem nema potrebe za tim ,to mi je glupo.S druge strane i profesori tjelesnog odgoja koji rade u skolama,vecina ih pojma nema,smatram da imam pravo to da kazem jer se takmicarski sportom bavim vec 14 godina i zivim sport u pravom smislu te rijeci.
malo off zna li iko od sadasnjih studenata jel jos ima studentska liga u kosarci i fudbalu?
@Kokuz_sa,po tvom pisanju pretpostavljam da si zavrsio kriminalistiku,a na sport isao kod cuvenog profesora Nale :).
leks0504

#40 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by leks0504 »

bonkla wrote:Mogu uraditi 50 pravilnih sklekova bez problema, trbusnih koliko hoces, trcanje nije problem ( sve dok nije nesto na fazon maratona ), i na vratilu mogu raditi, raspon isto, ali sam opet protiv toga da se uvede sport na fakultetima.

Pogotovo sam protiv kada vidim uslove koje neki forumasi postavljaju.
Ako možeš, super za tebe nećeš se bojati nikakve procjene i sl. :D a šta sad loši uslovi i treba ostati na tome i ništa ne pokušavati ni promijeniti
TomANDJerry

#41 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by TomANDJerry »

ja cesto idem na termine (sto fudbala sto kosarke) , i mogu reci da tamo ima mnogoooo vise "lijenih" studenata (koji zauzimaju termine) , nego ovih "vrijednih" sto pljuju po studentima ...

Ne moze se sport uvesti kao obaveza na svim fakultetima , pa lako je nekome sa FPN-a ili sta ti ja znam pricati da bi volio sport (kada ga na fakultetu masila i Matematika i Fizika i Elektrotehnika i Anatomija itd...) , ima ljudi koji studiraju i tehnicke fakultete (ili medicinu , itd...)

Treba jednostavno malo poboljsati sport na univerzitetskom nivou , mozda neka reklama , utakmice izmedju fakulteta , ponekad (cak :D ) i TV prijenos necaga na nekoj lokalnoj televiziji .... dakle da se ljudi vise zainteresiraju za to sve
Kemal Malovčić

#42 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Kemal Malovčić »

ja sam ZA
najzanimljiviji predmet 8 + 4 godine
al daj, dekane, ovaj put profesorica da bude female
Kemal Malovčić

#43 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Kemal Malovčić »

i naravno, vojna obuka također
pritchard

#44 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by pritchard »

Mislio sam da me nakon današnjeg ispita ništa ne može iznenaditi,ali očigledno sam se prevario. :roll:
Ko hoće da se bavi sportom nek izvoli,to može i bez fakulteta.Smiješni su stavovi nekih ljudi koji bi da nameću drugima nešto,prozivaju ih nesposobnima i šta sve ne.To što neko više voli "ispijati kafe" nije vaš problem i ne znači da je zaostao u razvoju.Malo se zagledajte u sebe.Doviđenja,prijatno
Kemal Malovčić

#45 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by Kemal Malovčić »

mini2

#46 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by mini2 »

pritchard wrote:Mislio sam da me nakon današnjeg ispita ništa ne može iznenaditi,ali očigledno sam se prevario. :roll:
Ko hoće da se bavi sportom nek izvoli,to može i bez fakulteta.Smiješni su stavovi nekih ljudi koji bi da nameću drugima nešto,prozivaju ih nesposobnima i šta sve ne.To što neko više voli "ispijati kafe" nije vaš problem i ne znači da je zaostao u razvoju.Malo se zagledajte u sebe.Doviđenja,prijatno
:thumbup:
ili čitati umjesto da se koluta :)
tagomago

#47 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by tagomago »

R_v_P20 wrote:
mini2 wrote:gluposti, čuj zadovoljava/ne zadovoljava :? sada je li ispadne da ja ako sam super student ne mogu upisati narednu godinu ako ne zadovoljim u sportu :-)
Ne, niposto, vec ispada da si "varala" na ljekarskom i da nisi ni trebala upisati fakultet jer nisi fizicki sposobna da izvrsavas obaveze na istom. Ako je tebi tesko da uradis 20 trbusnjaka, ili da trcis 200 metara onda stvarno nesto nije ok s tobom i trebala bi doktoru.
alaselamet, čoeče, zvučiš ko efendija kad petkom klanja džummmmu pa maksuz ostavi zvučnike upaljenim da se havaz čuje u mahali

evo ja atletišem redovno, i sportišem vikendima i kad god mi se ukaže prilika i činim to radi sebe, pa opet ne bih spot (kao obavezu, predmet) na fakultetu, prije je bio i ukinio se jer je bila smijurija od toga
ja ne znam gdje si ti i gdje studiraš, meni je dovoljno desetak predmeta po semestru, i za svaki predmet 2+2+2+, znači po četrdesetak sati na fakultetu, hvala reisu na tom

nije niko sjeo pa skontao da želi studente na pravi put da okrene, nego bolan, valja taj kadar sa dif-a, FASTO-a, a jes im kulersko ime, fasto, run, sve te buduće neuspješne reprezentativce i igrače negdje zaposliti

ako se uvede sport, ja hoću i estetika da se uvede uz modni dizajn, da se studenti počnu bolje oblačit, il barem skladnije, hoćemo i brašno 1 i brašno 2, kao dvosemestralne predmete, da znamo jufku razvit, može bit da studenti žele kuhati
tagomago

#48 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by tagomago »

problem je sistem, za apsolutnu implementaciju konkretnog prijedloga uvođenja sporta u fakultetsku nastavu trebalo bi godina i godina, sve to pogađa budžet i tjera ljudi plaćene da misle da misle dodatno, da im se dodatno (za mišljenje) plaća, i na kraju ništa dobro neće donijeti. radne akcije, studentske, kojih studenata?
piši propalo, studentima se po dolasku na fakultetu usađuje matrica kako su bezvrijedni i kako dotične persone uopće ne znaju šta oni rade tu i što su došli, zar stvarno misliš da je ljudima do sporta kao obaveze? otkud sport prije opće kulture? zašto? u zdravom tijelu zdrav duh? u zdravom tijelu glup um

radi čega i zašto sport a ne nešto drugo? karte? bolji smještaj? bolje obrazovanje? bolji nastavni plan? bolja literatura? pristupi materijalima? bolji uslovi školovanja?

jer je sport uz dlaku vladajućim strukturama, a ne studentskoj populaciji, i jer je najlakše na dno piramide ciljati i podsticati, eto zašto ne sport
rinna0304

#49 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by rinna0304 »

Na prvoj godini faxa sam imala sport i pored ostalih 8 predmeta po semestru sport nije nesto uzimao previse vremena .. meni jedino sto je gubilo vrijeme je dok dodjem gore do Dif-a .. a ostalo smatram da bi svi fakulteti trebali da imaju sport
AS_sa

#50 Re: Sport na fakultetima kao predmet!

Post by AS_sa »

tagomago wrote:
R_v_P20 wrote: Ne, niposto, vec ispada da si "varala" na ljekarskom i da nisi ni trebala upisati fakultet jer nisi fizicki sposobna da izvrsavas obaveze na istom. Ako je tebi tesko da uradis 20 trbusnjaka, ili da trcis 200 metara onda stvarno nesto nije ok s tobom i trebala bi doktoru.
alaselamet, čoeče, zvučiš ko efendija kad petkom klanja džummmmu pa maksuz ostavi zvučnike upaljenim da se havaz čuje u mahali

evo ja atletišem redovno, i sportišem vikendima i kad god mi se ukaže prilika i činim to radi sebe, pa opet ne bih sport (kao obavezu, predmet) na fakultetu, prije je bio i ukinio se jer je bila smijurija od toga
ja ne znam gdje si ti i gdje studiraš, meni je dovoljno desetak predmeta po semestru, i za svaki predmet 2+2+2+, znači po četrdesetak sati na fakultetu, hvala reisu na tom

nije niko sjeo pa skontao da želi studente na pravi put da okrene, nego bolan, valja taj kadar sa dif-a, FASTO-a, a jes im kulersko ime, fasto, run, sve te buduće neuspješne reprezentativce i igrače negdje zaposliti

ako se uvede sport, ja hoću i estetika da se uvede uz modni dizajn, da se studenti počnu bolje oblačit, il barem skladnije, hoćemo i brašno 1 i brašno 2, kao dvosemestralne predmete, da znamo jufku razvit, može bit da studenti žele kuhati
Sport je bolan tu prije svega uveden da bi ljudi koliko toliko upraznjavali fizicku aktivnost .. raja nista ne radi, svi se ulezali, ovako ce bar malo nesto radit ... mada opet nece niko od njih praviti sportiste za taj jedan cas sedmicno sto ce imati ... aa ovo za Difovce nije ti fazon pricat, svako ima svoju profesiju i nije tvoje da pricas jesul to propali reprezentativci il slicno .. svak studira sto zeli, a ti svoje zavrsavaj i sve najbolje ..
Locked