Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#26 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by japin_mutapi »

vrijeđanje provociranje i psovanje nije smiješno ma ko to radio i bilo kome upučeno
Bodkin

#27 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Bodkin »

vatrogasac wrote:
stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
Hajd' ovako. Može da ja tebi opsujem i majku i sestru i dragu nasred Ferhadije pred svom rajom bez ikakva razloga i ti produži mrtav hladan dalje? Nemoj mi uskraćivati slobodu izražavanja.

Šta se Boris kači za Bajram kada mu ne znači ništa, ali ima nas kojima znači pa nam nije smiješno.
eis? a dobar je boris bio kad je ismijavao one anamo a? onda nije bilo pljuvanja po borisu jer mozda on ipak vrijedja njihova osjecanja :-) i dobro ti je poredjenje nema sta :-)
Zux

#28 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Zux »

udrch wrote:
stochar wrote:jebala vas vise blasfemija! gonite se u sto persuna i vi i vase mambo-jumbo bajke! pa jebemmu, vi vjerujete u neke pizdarije, i sad cijeli svijet treba tome da se klanja?!?!?! znam mnoge koji su fanovi ratova zvijezda, pa ne tjeraju sve nas da budemo fanovi, i da nam djeca u vrticima uce o doktoru spocku!
ja nisam komentarisao njegovo vrijeđanje vjere, nego njegovo pokušaj pisanja koji se pretvorio u obično preseravanje..
s obzirom da ja, za razliku od njega poznajem materiju o kojoj je on pisao, mislim da je ovo obično smeće..
jednostavno nije zabavan..
Bas tako, apsolutno me ne tangira sta je napisao i da li je nekog pokusao uvrijediti. Ko se vrijedja jos je gori od njega. Ali ovo je jednostavno smece od teksta i pri tome totalno neduhovito. Tekst napisan sa potpunim odsustvom poznavanja materije, a lafo neki priznat novinar.
vatrogasac

#29 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

Bodkin wrote: eis? a dobar je boris bio kad je ismijavao one anamo a? onda nije bilo pljuvanja po borisu jer mozda on ipak vrijedja njihova osjecanja :-) i dobro ti je poredjenje nema sta :-)
Gdje sam ga ja podržavao u bilo kakvom ismijavanju? Poasebno neću podržavati takvu osobu zbog konstantnog ismijavanja na jednu temu.
It_is_a_Leclerc

#30 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo mene kao vjernika ovaj tekst uopšte ne vrijeđa. Dapače, vrlo je zabavan.
Evo i prijekog lijeka za one koje "vrijeđa":

a)prihvatite činjenicu da u demokratskom društvu ne postoje "svete krave". (U SAD-u, subotom, u primetimeu, u seriji "South Park" Isus Krist gleda tv i pravi snješka bijelića. 55 % američkih katolika ne pali ambasade zbog toga).
b)prihvatite činjenicu da je religija vaša privatna stvar i da se svijet naročito ne uzbuđuje oko toga. (Na svijetu postoji preko 450 religija. Zamislite kad bi se, zbog interesa i prava svake od njih, gasili listovi, palile ambasade, mlatili ljudi..)
c)prihvatite činjenicu da živimo u zemlji u kojoj postoji formalna sloboda govora i da ne možete, ni da se na glavu usadite, nikom ništa zabraniti. (tražili ste, evo vam ga).
d)prihvatite činjenicu da je u 21. vijeku sve podložno kritici pojedinaca, pa i vaši religijski stavovi i uvjerenja. (Ako mogu tamo po Youtubeu svakodnevno iskakati milioni videa u kojima se pokazuje kako su Jevreji i Katolici zabludjele ovčice, ne vidim u čemu je problem ako se zadire malo i u islamska vjerska načela).
e)naučite da Reis, Islamska zajednica nisu neke, u islamsko-teološkom smislu, plaho bitne institucije da bi se zbog njihovog vrijeđanja, dizala kuka i motika. Dapače, formirala ih je Austro-ugarska (rek'o bi naš velepoštovani Cerić - "kjafiri"), a ne može se umaći činjenici da je pomenuta institucija ovom kavgom oko bajrama, vehabija, Gluhe Bukovice, Maoče i ostalih skandala, zaslužila ponešto sarkazma i ironije.
I najvažnije
f) Ako vam smetaju tekstovi u kojima bi se moglo pronaći šta što vam smeta, čitajte, brate, Saff i Minber, i riješen problem.
DaysleepeR

#31 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo mene kao vjernika ovaj tekst uopšte ne vrijeđa. Dapače, vrlo je zabavan.

a)prihvatite činjenicu da u demokratskom društvu ne postoje "svete krave". (U SAD-u, subotom, u primetimeu, u seriji "South Park" Isus Krist gleda tv i pravi snješka bijelića. 55 % američkih katolika ne pali ambasade zbog toga).
b)prihvatite činjenicu da je religija vaša privatna stvar i da se svijet naročito ne uzbuđuje oko toga. (Na svijetu postoji preko 450 religija. Zamislite kad bi se, zbog interesa i prava svake od njih, gasili listovi, palile ambasade, mlatili ljudi..)
c)prihvatite činjenicu da živimo u zemlji u kojoj postoji formalna sloboda govora i da ne možete, ni da se na glavu usadite, nikom ništa zabraniti. (tražili ste, evo vam ga).
d)prihvatite činjenicu da je u 21. vijeku sve podložno kritici pojedinaca, pa i vaši religijski stavovi i uvjerenja. (Ako mogu tamo po Youtubeu svakodnevno iskakati milioni videa u kojima se pokazuje kako su Jevreji i Katolici zabludjele ovčice, ne vidim u čemu je problem ako se zadire malo i u islamska vjerska načela).
e)naučite da Reis, Islamska zajednica nisu neke, u islamsko-teološkom smislu, plaho bitne institucije da bi se zbog njihovog vrijeđanja, dizala kuka i motika. Dapače, formirala ih je Austro-ugarska (rek'o bi naš velepoštovani Cerić - "kjafiri"), a ne može se umaći činjenici da je pomenuta institucija ovom kavgom oko bajrama, vehabija, Gluhe Bukovice, Maoče i ostalih skandala, zaslužila ponešto sarkazma i ironije.
I najvažnije
f) Ako vam smetaju tekstovi u kojima bi se moglo pronaći šta što vam smeta, čitajte, brate, Saff i Minber, i riješen problem.
faith in humanity restored!

imaš od mene sok kad god!

:thumbup:
shuriken'

#32 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by shuriken' »

meni je Dežulović svetac i blasfemični su mi ovi nevjernici koji ga nazivaju majmunom.
Sad sam užasno popizdio i pozivam svetog IPU da probode sve koji ga vrijeđaju
a Zeusa, Oca bogova i ljudi da ih spali svojim gromom, Hefesta da ih okuje i preda Hadu i Perzefoni.
Za to sam veceras prinio žrtvu ljevanicu od ekstradjevičanskog maslinovog ulja.
vatrogasac

#33 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

It_is_a_Leclerc wrote: c)prihvatite činjenicu da živimo u zemlji u kojoj postoji formalna sloboda govora i da ne možete, ni da se na glavu usadite, nikom ništa zabraniti. (tražili ste, evo vam ga).
I ona sloboda govora je dozvoljavala običnom zastavniku da cijeloj četi opsuje Boga i nikom ništa.

Ne želim se zatvarati zbog Dežulovića u manastir, ali ću iskoristiti slobodu govora da kažem da mu je tekst smeće iz više razloga, ali....i Jelena Karleuša nadahnuto piše smeće i ima svoju publiku pa će je na isti način naći i Dežulović.
japin_mutapi

#34 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by japin_mutapi »

isto tako ni boki nije sveta krava da se ne smije kritikovati i komentarisati
u demokratiji i vjernici imaju pravo da govore vjerovali ili ne

i zašto vama poštovaocima lika i djela dotičnog gospodina smeta svaka kritika i ukazivanje na njegovu mržnju i netoleranciju
Zux

#35 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Zux »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo mene kao vjernika ovaj tekst uopšte ne vrijeđa. Dapače, vrlo je zabavan.

I najvažnije
PoDApisujem 100%! Ali opet, ja ovdje vidim vise ljudi koji samo komentarisu "kvalitet" teksta nego onih koji su uvrijedjeni ovim pokusajem duhovitosti doticnog. Tekst je bullshit, sve ostalo je nebitno.
DaysleepeR

#36 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by DaysleepeR »

vatrogasac wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: c)prihvatite činjenicu da živimo u zemlji u kojoj postoji formalna sloboda govora i da ne možete, ni da se na glavu usadite, nikom ništa zabraniti. (tražili ste, evo vam ga).
I ona sloboda govora je dozvoljavala običnom zastavniku da cijeloj četi opsuje Boga i nikom ništa.

Ne želim se zatvarati zbog Dežulovića u manastir, ali ću iskoristiti slobodu govora da kažem da mu je tekst smeće iz više razloga, ali....i Jelena Karleuša nadahnuto piše smeće i ima svoju publiku pa će je na isti način naći i Dežulović.
ako je iko bio za demokratiju to su bili vjernici kako bi bez straha mogli ići u bogomolje i javno propagirati vjeru. ali demokratija nije jednostana stvar. i dan danas će ti u vojsci starješina opsovat boga vjeruj mi. i opet mu neće biti ništa.

danas djeca po ulici punim psuju allaha za svaku glupost. mentalitet naroda je isti kakvi god bili aršini.
Bodkin

#37 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Bodkin »

vatrogasac wrote:

naravno da mozes napisati sta hoces o njemu. niko nece reci da je to blasfemija, islamofobija ili sta vec. u stvari niko se nece ni pocesati. samo sto se u onom tekstu sto je neko postavio kao "odgovor" dezulovicu spominje neko batinjanje kao posljedica. sta cemo sa tim?
It_is_a_Leclerc

#38 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by It_is_a_Leclerc »

japin_mutapi wrote:isto tako ni boki nije sveta krava da se ne smije kritikovati i komentarisati

i zašto vama poštovaocima lika i djela dotičnog gospodina smeta svaka kritika i ukazivanje na njegovu mržnju i netoleranciju
Ne znam ko je Boki ?! :D Ali - generalno se slažemo. I vjernici i oni koji se drugačije deklarišu imaju pravo na slobodu govora, slobodu crtanja, slobodu javnog nastupa, slobodu javne kritike. (Ne uključuje paljenje zastava, ambasada, ubistva ambasadora, provokativne video snimke, itd. itd.).

Znaš kako kaže Voltaire- "Ne slažem se ni sa jednom riječju koju ste rekli, ali ću do smrti braniti pravo da ih javno izgovarate".
japin_mutapi

#39 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by japin_mutapi »

boris boki od milja
simpatičan mladić
vatrogasac

#40 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »

Bodkin wrote:
naravno da mozes napisati sta hoces o njemu.

Napisan mu je odgovor njegovim stilom. Ne planira ga niko mlatiti.
Nazvao tako Boris Dežulović Kožu, malo prije dva iza ponoći, u Noći vještica, da ovome ispriča vic.

Nema on to običaj, jer Kožo ima običaj da zove Borisa, ali eto, htio Boris da ga preduhitri i pita ga: „Znaš li ti Kožo šta je to: „šest nogu, dvije vise, dvije glave isto misle“? „Zagonetka“! – ko iz topa će Kožo. „Ma dobro, jest zagonetka, al' reci odgovor“, nastavlja Boris u bojazni da mu ne propadne vic. „Odgovor“, opet će Kožo. „A, joj Kožo, jesi glup, kaži mi odgovor na tu zagonetku“, pojasni Boris. „Koju zagonetku“? – upita Kožo. „Pa ovu, šta je to šest nogu, dvije vise, dvije glave isto misle?“ „Hm“, zamisli se Kožo, pa reče: „Nije rak, nije lav, već to ti jašeš magarca, Borise.“ U tom momentu Boris prekida razgovor, spuštajući slušalicu, a u kafani u kojoj je Kožo sjedio ogradi se nečuveni smijeh.

Ustao je Boris Dežulović nakon toga kako bi napisao kolumnu za sarajevsko „Oslobođenje“ naslovljenu kao „Mustafa ef. Grinch ukrao Bajram“, a u kojoj će izvrijeđati najviše islamske svetinje: Allaha, Njegove poslanike (Ibrahima i Ismaila a.s.), Kur'an (koji vjernike upućuje a nevjernicima povećava propast), kur'ansku suru Es-Safat i na kraju Bajram.

http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=70
sandokann

#41 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by sandokann »

...
Last edited by sandokann on 04/11/2012 23:22, edited 1 time in total.
sandokann

#42 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by sandokann »

It_is_a_Leclerc wrote:
japin_mutapi wrote:isto tako ni boki nije sveta krava da se ne smije kritikovati i komentarisati

Ne znam ko je Boki ?! :D Ali - generalno se slažemo. I vjernici i oni koji se drugačije deklarišu imaju pravo na slobodu govora, slobodu crtanja, slobodu javnog nastupa, slobodu javne kritike. (Ne uključuje paljenje zastava, ambasada, ubistva ambasadora, provokativne video snimke, itd. itd.).

Znaš kako kaže Voltaire- "Ne slažem se ni sa jednom riječju koju ste rekli, ali ću do smrti braniti pravo da ih javno izgovarate".
Sloboda govora prestaje ondje gdje zapocinje njena zloupotreba.

Nisam Bosnjak, ali cudno mi da Boris daje sebi za pravo da zna bolje od isl. teologa kada nastupa Bajram, a ne poziva se na nikakve reference.
wildflower

#43 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by wildflower »

I najvažnije
:thumbup:
Ni mene kao religioznu osobu tekst nimalo ne vrijedja. Kao ni ostali Borisovi tekstovi u kojima na svoj nacin kritikuje i neke meni bliskije vjerske institucije. Nije ovo bas vrhunac Borisovog pisanja, a ni blizu komican kao onaj sa Gospom, Mancinijem i Dzekom recimo, ali to je vec druga prica.
I meni je kao i Leclercu u oci upalo ovo:
It_is_a_Leclerc wrote: naravno da mozes napisati sta hoces o njemu. niko nece reci da je to blasfemija, islamofobija ili sta vec. u stvari niko se nece ni pocesati. samo sto se u onom tekstu sto je neko postavio kao "odgovor" dezulovicu spominje neko batinjanje kao posljedica. sta cemo sa tim?
Bodkin

#44 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Bodkin »

vatrogasac wrote:
Bodkin wrote:
naravno da mozes napisati sta hoces o njemu.

Napisan mu je odgovor njegovim stilom. Ne planira ga niko mlatiti.
Nazvao tako Boris Dežulović Kožu, malo prije dva iza ponoći, u Noći vještica, da ovome ispriča vic.

Nema on to običaj, jer Kožo ima običaj da zove Borisa, ali eto, htio Boris da ga preduhitri i pita ga: „Znaš li ti Kožo šta je to: „šest nogu, dvije vise, dvije glave isto misle“? „Zagonetka“! – ko iz topa će Kožo. „Ma dobro, jest zagonetka, al' reci odgovor“, nastavlja Boris u bojazni da mu ne propadne vic. „Odgovor“, opet će Kožo. „A, joj Kožo, jesi glup, kaži mi odgovor na tu zagonetku“, pojasni Boris. „Koju zagonetku“? – upita Kožo. „Pa ovu, šta je to šest nogu, dvije vise, dvije glave isto misle?“ „Hm“, zamisli se Kožo, pa reče: „Nije rak, nije lav, već to ti jašeš magarca, Borise.“ U tom momentu Boris prekida razgovor, spuštajući slušalicu, a u kafani u kojoj je Kožo sjedio ogradi se nečuveni smijeh.

Ustao je Boris Dežulović nakon toga kako bi napisao kolumnu za sarajevsko „Oslobođenje“ naslovljenu kao „Mustafa ef. Grinch ukrao Bajram“, a u kojoj će izvrijeđati najviše islamske svetinje: Allaha, Njegove poslanike (Ibrahima i Ismaila a.s.), Kur'an (koji vjernike upućuje a nevjernicima povećava propast), kur'ansku suru Es-Safat i na kraju Bajram.

http://www.bportal.ba/index.php?option= ... &Itemid=70
udrch wrote:
LJUDI, LJUDI, FASOVAO KOŽO!

Jutros je u Sarajevu, podno Kovača sačekalo i izmlatilo Kožu. Naklanfalo ga, našutalo k'o što mahalčad našutaju poderanu nogometnu loptu. Sačekalo, pa ga damlaisalo k'o što bi nekoć sarajevska čaršija u mrak satjerala pijanog Ristu Đogu, da je tih devedesetih slučajno zateturao niz Trebević. Nije stigao ni da jaukne, ni priupita šta je i kome kriv. Tako ti je sa sarajevskom jalijom.

Blagonaklono te trpe, a onda ti ružno i nepristojno daju do znanja da im se više ne dopadaš. Kožu je isflekanog i zaudarajuće uneređenog, kao ispod kakvog fijakera, zatekao bijeli sarajevski dan kako se filozofski propituje o smislu patnje i stradanja. Dobro ugruhanom i upišanom Koži ništa nije bilo jasno, osim da je još uvijek slobodouman, ali neshvaćen umjetnik. Svašta se upamtilo u Sarajevu, ali da je neko nekog tako prebio, kao što je fasovao Kožo, e toga kod nas još nije bilo.

A bio je pomalo i čudan taj Kožo. U nekakvom zbijegu on je u Sarajevo došao iz Splita. Pričalo se da je uvakat tamo bio glavni pehlivan. Njegove su egzibicije u početku bile originalne i zabavne, a onda se počeo zezati s nadbiskupijama, Franjinom Hrvatskom,Olujom, Markačem i Gotovinom. Naljutio Kožo svu lipu Dalmaciju, spakovao sitne prnje pa u Sarajevo na ćevape. Brzo se, a pomalo i bezobrazno udomaćio Kožo. Kad ne bi skitao po sarajevskim birtijama, Kožo bi se udvarao beogradskom gay pride-u, i tako općio sa svima, a nikome i ničemu dosljedan ne osta.

Ne dade vrag mira Koži, pa on poče i po Sarajevu da se zafrkava i tjera šegu. Ko tevećelija. Noću galami po sokacima, cereka se, smijulji i priča viceve. Oko njega uvijek vašar i graja, poneki čaršijski mahnitov i propalica. Kad Kožo provede svoju budalaštinu, neko mu baci sitan dirhem, lokum, ili mu plati salep. On se onda smješka ko šiparica, a kad rašćera sitniš opet se razgoropadi, svakog zadirkuje i ujeda k'o bijesno pašče.

Zadnji put Kožo podivljao na Bajram. Izvodio razne gadosti i svinjarije. Ludovao pijan i omamljen, i dirao u sve što pametan čovjek vrednuje i štuje. Plazio jezičinu i kolutao očima, životinjski se kreveljio i urlikao. Obuzeo ga neponovljiv arsuzluk, kao da je pod nekakvom avetinjskom mahanom. Okanili ga se i oni što su Kožu simpatisali kao dopadljivu čaršijsku maskotu. Od njega tako unezvijerenog pobjeglo i mlado i staro. Znalo je međutim Sarajevo da Kožo nije pobenavio, niti su mu vrane mozak popile, već je on ozlojeđen. On je mračan i zao, pa se tako, ko svaki vukodlak na dobroti sveti Sarajevu. Zato su njegove batine gradom odjeknule kao muštuluk

Kožu nisu izdevetali ultranacionalisti, a ni vehabije. Kažu istukli ga navijači Sarajeva i Želje. Pripovijeda da se poslije degeneka neki deran trijumfalno pomokrio po njemu, i tom prilikom mu održao kraći recital: Aaaa Kožo, ti dođe, sjede, popi, ruča, večera, fruštukova, spava, puca, po kući nam ispretura! Dušu imaš li? - E pa marš iz naše čaršije, skotu bjelosvjetski! - I slušaj Kožo, nije ti ovo Riva, a nije ni Bajram svaki dan. Sad se zezaj sa Severinom! Tako se po čaršiji priča, a jel' tako bilo, ne znam.

Vakat.ba
.
a ovo?
shuriken'

#45 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by shuriken' »

to je taj merhametluk i smisao za humor prosvijećenih, onih koji su spoznali Svemogućeg i njegovu blagost.
BolanBolan
Location: "Get the fuck out of London, you dumb fucks. Get to Bruges."

#46 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by BolanBolan »

Početak je loša kopija jednog Woody Allenovog teksta iz ne sjećam se sad koje knjige... :run:
mrAdil

#47 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by mrAdil »

Lud i ponosan wrote:Mnogo su iritantne ove galamdzije koje se svako malo pozivaju na blasfemiju... I to u pravilu samo kad se njih tice, a ostale slucajeve ne primjecuju.

Elem, Boris je odlican pisac i uzivam citajuci njegove tekstove.
Hajde sada nam i saopsti gdje je Reis pogrijesio sa danom Bajrama, ako je Boris "odlican pisac"?
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#48 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by PipiDugaDevetka »

Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#49 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by Slo Burner »

Image

:skoljka:
vatrogasac

#50 Re: Blasfemija - Boris DEŽULOVIĆ

Post by vatrogasac »