Jednu stvar ne mogu da shvatim,koja se desava u ratu
-
Stolee
Kad sam pisao topik, nisam mislio na neku konkretnu nacionalnost, nego vise na ljudsku psihu.
A sto se tice Cecenije u njoj najvise ratuju Ceceni medjusobno.
"U Čečeniji se već nekoliko poslednjih godina uopšte ne vodi frontalni rat. Čečenski separatisti deluju u malim grupama skrivajući se kod jataka. Shvativši da se protiv njih najbolje mogu boriti oni koji znaju njihov jezik, običaje i sve ostalo, Rusi su prepustili inicijativu Čečenima koji su lojalni Moskvi."
"SPECIJALCI
U ČeČeniji postoje dve vrste specijalaca. Vojna obaveštajna služba GRU (Glavna obaveštajna uprava) naoružala je i obučila dva bataljona u kojima su sve Čečeni. Osim njih sa naoružanim separatistima i teroristima koje predvode nepriznati predsednik Mashadov i okrutni jednonogi Šamilj Basajev, bore se specijalci iz Čečenske policije. U toj policiji, koju je osnovao sada pokojni predsednik Čečenije, muftija Ahmad Kadirov, ima 12.000 dobro naoružanih i vrlo iskusnih ljudi. NJima tamošnja ruska vojska i policija pružaju samo podršku iz vazduha i artiljerijskom vatrom."
A sto se tice Cecenije u njoj najvise ratuju Ceceni medjusobno.
"U Čečeniji se već nekoliko poslednjih godina uopšte ne vodi frontalni rat. Čečenski separatisti deluju u malim grupama skrivajući se kod jataka. Shvativši da se protiv njih najbolje mogu boriti oni koji znaju njihov jezik, običaje i sve ostalo, Rusi su prepustili inicijativu Čečenima koji su lojalni Moskvi."
"SPECIJALCI
U ČeČeniji postoje dve vrste specijalaca. Vojna obaveštajna služba GRU (Glavna obaveštajna uprava) naoružala je i obučila dva bataljona u kojima su sve Čečeni. Osim njih sa naoružanim separatistima i teroristima koje predvode nepriznati predsednik Mashadov i okrutni jednonogi Šamilj Basajev, bore se specijalci iz Čečenske policije. U toj policiji, koju je osnovao sada pokojni predsednik Čečenije, muftija Ahmad Kadirov, ima 12.000 dobro naoružanih i vrlo iskusnih ljudi. NJima tamošnja ruska vojska i policija pružaju samo podršku iz vazduha i artiljerijskom vatrom."
-
zili
Sjećam se onog ratnog dokumentarca, čini mi se da se zvao "Intervju sa monstrumom" gjde intervjušu zarobljenog vojnika koji priča kako je rezao grkljane i govori da je to isto kao kad je prije rata klao svinje.
Dakle većina nas ne bi mogla ni neku domaću životinju zaklati, ali ima ljudi koji tako žive, kojima je to normalno. Mislim da je njima onda mali korak od te životinje do nekog čovjeka pogotovo ako se čitava propagandna mašinerija angažuje da dehumanizira žrtve, pa da je tim što kolju to stvarno isto kao kad kolju stoku.
Ali kako objasniti taj smijeh i to uživanje u činu klanja? Da li su ljudi po prirodi zapravo tako krvoločni? Ili je to slično onom kad psima daju živo meso pa postanu krvoločni?
Kako je zapravo naša civilizacijska ovojnica tanka i krhka, kako samo malo treba zagrebati pa da iz čovjeka izađe životinja...
Dakle većina nas ne bi mogla ni neku domaću životinju zaklati, ali ima ljudi koji tako žive, kojima je to normalno. Mislim da je njima onda mali korak od te životinje do nekog čovjeka pogotovo ako se čitava propagandna mašinerija angažuje da dehumanizira žrtve, pa da je tim što kolju to stvarno isto kao kad kolju stoku.
Ali kako objasniti taj smijeh i to uživanje u činu klanja? Da li su ljudi po prirodi zapravo tako krvoločni? Ili je to slično onom kad psima daju živo meso pa postanu krvoločni?
Kako je zapravo naša civilizacijska ovojnica tanka i krhka, kako samo malo treba zagrebati pa da iz čovjeka izađe životinja...
-
idic
Ovo je dobra rečenica koja objašnjava mnogo. Istorija ljudske civilizacije je prepuna pokolja i ratova. Što su se dešavali vremenski ranije to su bili sve suroviji.
Sjetite se samo stogodišnji rat između Francuske i Engleske, Hugenoti i katolici u Francuskoj( bratoubilčački rat ), krstaški ratovi, kolonijalni ratovi. Ovi posljednji su bili posebno krvavi, kolonizatori su u nekim dijelovima Južne Amerike potpuno zatrli domicilno stanovništvo. Pa dovođenje robova iz Afrike......
Da ne nabrajam dalje, cijela ljudska istorija je zasnovana na krvavim ratovima i sukobima gdje se uglavnom išlo do totalnog uništenja. Po meni najveći krvnici su Englezi koji se tako diče svojom civilizacijom i kulturom.
Valjda je u ljudskoj prirodi ta surovost i malo treba da bi izašla na površinu.
Ovo je dobra rečenica koja objašnjava mnogo. Istorija ljudske civilizacije je prepuna pokolja i ratova. Što su se dešavali vremenski ranije to su bili sve suroviji.
Sjetite se samo stogodišnji rat između Francuske i Engleske, Hugenoti i katolici u Francuskoj( bratoubilčački rat ), krstaški ratovi, kolonijalni ratovi. Ovi posljednji su bili posebno krvavi, kolonizatori su u nekim dijelovima Južne Amerike potpuno zatrli domicilno stanovništvo. Pa dovođenje robova iz Afrike......
Da ne nabrajam dalje, cijela ljudska istorija je zasnovana na krvavim ratovima i sukobima gdje se uglavnom išlo do totalnog uništenja. Po meni najveći krvnici su Englezi koji se tako diče svojom civilizacijom i kulturom.
Valjda je u ljudskoj prirodi ta surovost i malo treba da bi izašla na površinu.
-
digger
Nemojmo vrijedati zivotinje. Mesozderi ubijaju da prezive a nikada iz bijesa ili uzitka.idic wrote:Kako je zapravo nasˇa civilizacijska ovojnica tanka i krhka, kako samo malo treba zagrebati pa da iz cˇovjeka iza?e zˇivotinja...
"On the whole, human beings want to be good, but not too good, and not quite all the time."
(George Orwell)
-
kike
Zamisli i bas uzeo primjer Cecena od mnogih geografski nam blizih i od onih svakodnevnih kao sto moze biti primjer BIH ili PalestinaKad sam pisao topik, nisam mislio na neku konkretnu nacionalnost, nego vise na ljudsku psihu.
Kako si ti fin i naivan i slucajan!!!!!!!!!!!!!!
-
Stolee
Gdje si ti vidio snimak gdje amerikanci kolju iracanina, i da mu smiju dok to rade?
Ima snimak, gdje Amer iz puske ubija ranjenog Iracanina i jos iam dostaslika, gdje su Iracani skinuti goli, pa ih ovi ponizavaju i sl...ali nema snimka da se Iracinama sjeku prste, grkljani, zenama grudi...i onda da se sa njihovim glavama slikaju...
Ima snimak, gdje Amer iz puske ubija ranjenog Iracanina i jos iam dostaslika, gdje su Iracani skinuti goli, pa ih ovi ponizavaju i sl...ali nema snimka da se Iracinama sjeku prste, grkljani, zenama grudi...i onda da se sa njihovim glavama slikaju...
-
reaktor
ali, ja jos uvijek ne kontam zasto to gledas...Stolee wrote:Gdje si ti vidio snimak gdje amerikanci kolju iracanina, i da mu smiju dok to rade?
-
Produkt C
-
digger
Cemu ovo Kike? Ne bi li bilo istih komentara da je uzeo neciji drugi primjer "geografskih nam blizih?"kike wrote:Zamisli i bas uzeo primjer Cecena od mnogih geografski nam blizih i od onih svakodnevnih kao sto moze biti primjer BIH ili PalestinaKad sam pisao topik, nisam mislio na neku konkretnu nacionalnost, nego vise na ljudsku psihu.
Kako si ti fin i naivan i slucajan!
Problem je da pojedinci zele da preuzmu neku ulogu branitelja cak i kada niko nije optuzen a cinjenice su tu.
I sta ako su koljaci Cecen muslimani? Po tebi se to ne treba iznositi zbog moguce uvrede tvoje religiozne pripadnosti, pa daj da nadjemo nekog drugog.
Bilo bi bolje da razmisljas o ljudskoj komponenti. Ostavimo religiju po strani kako bi sluzila onome cemu je i namjenjena.
-
ake_s_otoke
ovo izgleda uce vec na prvom casu kursa za lojalnehorns&drums wrote:Stole, mislis li da to nisu radili rusi?Nadam se da si cecene spomenuo cisto iz edukativnih razloga, tj. slucajnim uzorkom, a ne zato sto su muslimani...
-
Avangardan10
nebi wrote:Pa mogao si uzeti Omarsku i Keraterm da razmatras ljudsku psihu...
tu nisu ni bili vojnici,vec civili.
ili mozda silos....
-
ViTeZ93
ubijes preko 40 000 dijece, silujes isto na desetine hiljada majki, zena, kcerki, ubijes 100 000+ civila, terorises mali zemlju na sve moguce nacine dok cijeli svijed samo mirno promatra, i sta onda?!
normlano je da se desavaju teatri, skole, i ta kidanja glava!!!!!!
Covjek u tim okolnostima gubi osjecaj osjecajom se pomuti i humanost!
normlano je da se desavaju teatri, skole, i ta kidanja glava!!!!!!
Covjek u tim okolnostima gubi osjecaj osjecajom se pomuti i humanost!
-
violentjack
Za pocetak procitaj knjigu Hadzi Murat od Tolstoya
Iako literatura ti je strani pojam Tratirira ili tako nekako
- libertyBiH
To su psihicki bolesne osobe Stole koje su na sve strane rasprostranjene a narocito na Balkanu kod pravoslavaca (tu bolest i mrznju su im utupili Turci u glavu u proteklih 500 godina).....
-
tataratira
uh, uvrijedio si meviolentjack wrote:Za pocetak procitaj knjigu Hadzi Murat od Tolstoya
jel napisano na glagoljici, imam problema sa ostalim pismima
-
tataratira
jel i ovo treba da je neka uvreda ?Produkt C wrote:hajde ne lupaj srpkotataratira wrote:koliko ja vidim ti čečeni ne pretsavljaju volju naroda koji je tamo duboko podjeljen, oni zastupaju Allaha i to im je osnovni motiv a bore se za džamahiriju u kojoj ne bi bilo mjesta za drugačije mišljenje pa ih zato i ne podržavam a pogotovo ne način na koji se sveteAlfons Kauders wrote: E sad za Cecene... Ne znam sta da ti kazem, rijec je o postupcima koje je nemoguce opravdati, ali nemoguce je bilo opravdati i saveznicko razaranje Dresdena i Hirosime... Ljudima je vise puklo, gaze ih Rusi, i onda skontaju da cilj opravdava sredstva, pa ako ce Rusi doci u njihovu zemlju, pobiti sve sto stignu, onda ce im i Ceceni vratiti svim sredstvima, pa i ubijanjem djece u skolama, otmicama i sl.
dobro ti ide, sav se tresem
da odem pišat švršio bih
-
BISCANIN2
Ččečeni to je njihov oblik borbe ,ljudi ratuju na jedini mogući način ,ne mogu artiljerojim avijaciom i slično mogu na afganistanski način .
Kad ljude staviš u situaciju gdje ljudsj+ki život ne znači puno i kad se bori za puko preživljavanje opstanak i najsmireniji se pretvore zvijeri spremne na sve .
U svim vojskama imaš 1% bolesnika koji su spremni na svakakva iživljavanja i gadosti .
Dobra stvar je što ti koji su činili gadosti ne mogu mirno spavati to znam iz iskustva ,čuo sam ih ponoći kako ječe i mogu misliti kakve more imaju .
Sam sebe sam uhvatio par puta kako sam izgubio kontrolu ,jednom kad sam nanišanio nosača hrane na drugoj strani ,izjednačio sam nišane i polakop zatego obarač ,odjednom mi je ruka zdrhtala i pomislih što mi to treba .
Drugi put na autonomij na jednoj čuki sam držao autonomaša na nišanu koji je šarao pm 53 u zadnjem trenutku pomislio sam što mi to treba i malo više glave sam pukao .
Oni kojima je stalo do vlastite glave pucaju samo kad moraju to je pravilo broj jedan .
Kad ljude staviš u situaciju gdje ljudsj+ki život ne znači puno i kad se bori za puko preživljavanje opstanak i najsmireniji se pretvore zvijeri spremne na sve .
U svim vojskama imaš 1% bolesnika koji su spremni na svakakva iživljavanja i gadosti .
Dobra stvar je što ti koji su činili gadosti ne mogu mirno spavati to znam iz iskustva ,čuo sam ih ponoći kako ječe i mogu misliti kakve more imaju .
Sam sebe sam uhvatio par puta kako sam izgubio kontrolu ,jednom kad sam nanišanio nosača hrane na drugoj strani ,izjednačio sam nišane i polakop zatego obarač ,odjednom mi je ruka zdrhtala i pomislih što mi to treba .
Drugi put na autonomij na jednoj čuki sam držao autonomaša na nišanu koji je šarao pm 53 u zadnjem trenutku pomislio sam što mi to treba i malo više glave sam pukao .
Oni kojima je stalo do vlastite glave pucaju samo kad moraju to je pravilo broj jedan .
-
tataratira
koliko se god trudio ne nalazim opravdanje za njihove postupke, kao što rekoh radi toga i ne zaslužuju državu dok ih vodi onakav komad budaleBISCANIN2 wrote:Ččečeni to je njihov oblik borbe ,ljudi ratuju na jedini mogući način ,ne mogu artiljerojim avijaciom i slično mogu na afganistanski način .
zar bi bilo Bosne da se ovako borilo ovdje?
"na jedini moguć način"- ovo je kao opravdanje?
sami sebi štete tim terorističkim akcijama, kad naapadnu kasarne niko se ne buni na Zapadu, što i dalje nisu tako ratovali nego ubijati djecu po školama?
-
BISCANIN2
J a ne opravdavam zločine niti kojekakve manijake ,ali da bi donjeli sud moramo se staviti u njihovu situaciju .
Lako je meni iz kancelarije sa cetralnim grijanjem prditi o čečenima ,izraelcima ,palestincima .
Stavimo se u njihovu kožu ,u čečeniji je rat rusi ga vode svim sredstvima čečeni odgovaraju onim što imaju .
Ne rade to čečeni što su oni takvi, zli, koljači itd,to je oblik borbe znaju oni dobro šta rade i šta su im ciljevi .
Kakve oni koristi imaju što ih zapad podržava ili ne podržava ?
Lako je meni iz kancelarije sa cetralnim grijanjem prditi o čečenima ,izraelcima ,palestincima .
Stavimo se u njihovu kožu ,u čečeniji je rat rusi ga vode svim sredstvima čečeni odgovaraju onim što imaju .
Ne rade to čečeni što su oni takvi, zli, koljači itd,to je oblik borbe znaju oni dobro šta rade i šta su im ciljevi .
Kakve oni koristi imaju što ih zapad podržava ili ne podržava ?
-
tataratira
daj molim te !?BISCANIN2 wrote: Kakve oni koristi imaju što ih zapad podržava ili ne podržava ?
pa ako te zapad ne prizna možeš mahat ušima
pa to je bar jasno, da li bi bilo Bosne da su je priznali samo Iranci ?
to što rade je štetno za njihov narod, nije mi vala jasno kako niko to ne vidi nego se slijepo stavlja na njihovu stranu koja sigurni nije odraz volje naroda
jer bi ih bilo mnogo mnogo više
-
BISCANIN2
Smiješno je očekivat pored mame rusije da te neko prizna ,oni imaju dvije mogućnosti umirat sporo i ili brzo u akccijama protiv rusa.
Kad se zadnji put čulo za čečene i njihovu muku ,njima sad sigurno cvjetaju ruže tamo ,čuće se opet kad naprve kakav zločin .
Jebiga u današnjem svijetu da bi skrenuo pažnju na sebe moraš biti zločinac i manijak .
Kad se zadnji put čulo za čečene i njihovu muku ,njima sad sigurno cvjetaju ruže tamo ,čuće se opet kad naprve kakav zločin .
Jebiga u današnjem svijetu da bi skrenuo pažnju na sebe moraš biti zločinac i manijak .