nasa wrote:@kojeime
Ma ne pokusavam da te ubijedim nista,pa napisala sam ti da to sto ja pisem ne mora biti nuzno dokaz da je Kur'an Bozanskog porijekla.
Ja vjerujem da jeste i za mene postoje razumni ralozi zbog kojih to vjerujem!
Hafizu su postojali i za vrijeme Muhameda,oni i jesu bili garant da Kur'an ostane nepromjenjen!
Bas su ih sve skupiljali nakon Muhamedove smrti da im promjene znanje koje su imali ili da napisu potpuno novi Kur'an!
Na taj nacin na koji ti osporavas Kur'an odnosno sumnjas da je to isti Kur'an koji je objavio Muhamed mozemo osporiti i sve sto nam je ostalo kao pisano nasljedje tamo negdje do 10.st.i reci autori su nepoznati i nemamo dovoljno dokaza da odredimo tacno vrijeme nastanka kao ni kada je odradjena recenzija

.....
Kur'an nije udjbenik za svijet i svemir ,Kur'an je Objava covjeku u kojoj ga izmedju ostalog potice da upozna, istrazuje i svemir i svijet!
Zasto ateisti misle da je vjernicima cilj da ih prevedu u vjeru?
Nismo svi jehovni svjedoci

budite sta hocete!
Ne mislim da bas ti ubjedjujes.
Ne znam da li danasnji Kur'an isti kao onaj koji je Muhammed objavio, mozda i jeste, samo kazem da je suvise stvari koje su mogle poci drugacije nego sto kaze zvanicna verzija da bi se vjerovalo "na rijec". A nemoj mi samo reci da velike i mocne organizacije kao sto su vjerske zajednice nemaju tajne koje kriju kao zmija noge jer bi im mogle poljuljati autoritet. Do sada ni jedna organizacija mocna kao religija (drzava, korporacija...) nije bila bez takvih tajni, znamo da Vatikan ne dozvoljava bas da se svi dokumenti Crkve iznesu na vidjelo, tako da... To nije dokaz da svi imaju takve tajne, ali mogucnost cini veoma vjerovatnom.
Pa, mozda i mozemo osporiti sve sto je nastalo do 10. vijeka (iako, zapravo, ne mozemo jer za mnoge dokumente, tekstove i slicno postoje potvrde od neutralnih svjedoka da su ti tekstovi tacni i da utori za koje se tvrdi da su autori tih tekstova to zaista i jesu), ali, na primjer, ep o GIlgamesu nije imao toliko posljedica po covjecanstvo kao sto su imali Biblija iKur'an, pa je to pojednostavljeno gledanje. Jedno je hocu li vjerovati dali je autor X objavio pjesmu koja mi se svidja ili ne svidja, drugo je da li je autenticna knjiga zbog koje je ogroman broj ljudi spreman da umre, ubije i to je i radjeno. Ta knjiga i ta pjesma se ne mogu posmatrati bas isto i dokazivanje autenticnosti knjige je mnogo vazije o dokazivanja autenticnosti pjesme, zbog razlicitih posljedica koje iz njihovih sadrzaja nastaju, bar ja tako mislim.
Cini mi se da je jedna od duznosti vjernika propagiranje vjere, cini mi se da vjera pokusava uci u sve dijelove drustvenog zivota, i da vjernici govore ne samo da imaju na to pravo vec da im je to i duznost, pa tako strah ateista nije neopravdan. Ili primjer iz tramvaja kada dvojica ociglednih pripadnika jedne vjerske skupine gledajuci djevojku u mini suknji govore jedan drugom da bi je trebalo namlatiti. To naravno nije razlog za zabrinutost. Ne mozemo biti sta hocemo. Opet cu kao primjer uzeti, znam da je dosadan, ali isto tako znam da vjernicima ide na zivce jer je neoboriv dokaz da vjernici ne dozvoljavaju drugima da budu sta hoce, a to je homoseksualizam i njegovo javno ispoljavanje. Javno u smislu da ako se poljube muskarac i zena na javnom mjestu bez posljedica, to bi trebali imati pravo da urade i sve druge spolne kombinacije. Ili barem drze za ruke ili grle. Seks na javnom mjestu je zabranjen i heteroseksualcima, pa to ne dolazi u obzir. Za sada, ko zna kakav ce sistem vrijednosti biti u buducnosti.
Ma uostalom, sve je ovo suplja prica. Ako si ti u pravu super, i ja cu znaci nastaviti da zivim poslije smrti, ako sam ja u pravu i tebi i meni ce, kada dodje kraj, biti potpuno svejedno. Tada vise necemo razmisljati ni o cemu, pa ni o tim stvarima. Jedina razlika je sto ti vjerujes u pricuj er ti je neko rekao i procitala si u jednoj knjizi da ces nastaviti zivjeti poslije smrti negdje tamo, a sa druuge strane i ti i ja znamo da se ovamo poslije smrti niko nije vratio da to potvrdi ili opovrgne, pa tako moj stav ipak ima malo vise vjerovatnoce ako gledamo iskustveno