Svaku riješ potpisujem, kod nas je IN u proljeće i jesen izazvat pomamu za ljetnim/zimskim gumama bez da je ikad iko pitao smisao svega toga.goran16v wrote:"Obavezna upotreba zimske opreme" u zavisnosti od vremenskih uslova moze biti proglasena i prije 15.11., pa taman bilo to u augustu i proglasava se kad na cesti vladaju zimski uslovi. Za razliku od perioda 15.11 - 15.4. kad zimsku opremu moras imati taman da je cijelu zimu +40 i sunce, prije 15.11. vozaci mogu postovati zakona na 2 nacina, ne voziti auto dok traju zimski uslovi i cekati da prodju (kao sto ce se desiti kod nas za dan-dva) i poslije toga voziti bez jer poslije toga do 15.11. ili sljedeceg snijega nece biti obavezna ili koristiti zimsku opremu.
Inace fiksni kalendarski periodi za zimsku opremu zu za neke drzave, ukljucujuci i nasu, apsolutno nepodobni. Npr u Hercegovini mozda 10 dana godisnje temp pada ispod 7 stepeni, a snijeg padne jednom u 3 godine i traje od ujutro do podne (sa iznimkom prosle godine) sto znaci da ljudi mogu cijelu zoimu sigirno da voze na ljetnim gumama, a moraju kupovati zimske. Iz tih razloga je u HR promjenjen zakon pa je zimska oprema obavezna u danima kad su proglaseni zimsku uslovi na cesti i obavezna upotreba zimske opreme, tako da su ljudi iz Dalmacije postedjeni apsurda kupovine zimskih guma. Cak i ako padne snijeg strpe se par dana bez auta i nastave na ljetnim.
Zimska oprema 29.10.2012
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
palamuda
#26 Re: Zimska oprema 29.10.2012
-
Melami
#27 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Nista drug ti nisi skrivio, jednostavno si imao losu srecu da te zaustavi i kad je vidio ''P'' znao je da te moze driblati kako hoces.Imao sam slicno iskustvo.lenanimra wrote:Pozdrav,od ovih naših lopova svašta očekivat,u 19:30 zaustavi me službeno lice saobracajni policajac,bez ikakvog pozdrava ajd Ok mlad sam al et,to mu je dužnost pri zaustavljanju vozila
i još mi kaže:''ti i hoćeš i nećeš stat.'',bio sam oso bez teksta kad mi to reće,Ok dadnem ja njemu dokumente vozačku saobracajnu,gleda sve OK,vozilo sa slovom 'P' uredno postavljeno,dolazi mi i kaže da izadjem iz vozila da mi pregleda opremu,uredu i to otvorim gepek u mene je to sve spakovano u torbu u gepeku ona čičak sve sam imao,rezervna guma uredno napuhana.Kaže mi dobro uredu je,ja to sve spakujem,zatvorim prtljažnik.
Kaže mi znaš li otkad je zakonski obavezna upotreba zimske opreme,reko kolega znam od 15 narednog mjeseca
kaže mi nije nego od 15.10 obavezna upotreba zimske opreme i nemam lance za snijeg o.O
kaže udji u vozilo da mi napise prekrsajni nalog,ja zbunjen,reko mogu li da vidim u zakonu kada je obavezna zimska oprema
iznese on meni brošuru lista traži reko ja njemu datum,on uze onaj mjerac da izmjeri dubinu šare na gumi,kaže nemam ni 1mm dubine,kad je izmjerio iznosilo je 3mm,mjerio je bez mog prisustva ja sam se nalazio u vozilu.Napisa on meni kaznu za neposjedovanje lanaca,baš sam se razljutio peglo me je tražio je da mu dadnem na kafu ne direktno ali znam čovjeka pročitat,nisam na to pristo,potpiso sam prekrsajni nalog i kad sam izašao iz vozila pitao sam ovoga drugoga saobracajnog policajca,reko od kad je zakonski obavezna zimsa oprema kaže on meni neznam Bogami,NO COMMENT imao sam suvozaca,ali policajac je bio drzak prema meni,al nije dobio 'na kafu' od mene i još me je zaustavio na autobuskoj stanici,po pravilu to nebi trebo ?
Da li imam pravo na žalbu
Ne znam samo sta si i sto si potpisivao ako nije bilo tacno?
-
lenanimra
#28 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Riješeno
priznao krivicu al policajac
-
jefferson
#29 Re: Zimska oprema 29.10.2012
A sta majke ti ocekujes u ovom vaktu?lenanimra wrote:Riješeno
Navikni se i sabur
- drndalo
#30 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Cekaj, ko je priznao krivicu ? Policajac ? Deder pisi malo jasnije...lenanimra wrote:Riješeno
-
lenanimra
#31 Re: Zimska oprema 29.10.2012
neznam dali je to za foruma,ali ču samo navesti da sam otišao u MUP uložio žalbu,i naveo da ču ga predat na sud ,naveo sam da službeno lice ne zna ZOBS,kao ni njegov kolega policajac,njegova reakcija i ubjedjenje i td.Dok sam došao do kuće došao je isti do moje kuće i molio me da mu vratim prekrsajni nalog,čak ako je potrebno on če platit ako se nemogne ponistit i da je njegova krivica i priznaje svoju krivicu.drndalo wrote:Cekaj, ko je priznao krivicu ? Policajac ? Deder pisi malo jasnije...lenanimra wrote:Riješeno
uglavnom to je to ne idem u detalje
Znaci to su paraziti vrhunski,
-
motorola01
#32 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Svasta se ovdje covjek moze naslusati 
- drndalo
#33 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Ljudi smo, grijesimo, bio si u pravu, rekao mu, zalio se, on priznao gresku... I za to treba progutati svoje JA, a to nije lako... Ja sam cesce nalazio one koji ne mogu biti u krivu...
Pa sam se zalio...
Elem, rijesio si, svi ste nesto naucili...
Elem, rijesio si, svi ste nesto naucili...
-
preludezalude
#34 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Upravo tako. Mora biti proglasena. A do tada zakon kaze obavezna oprema od 15.11.drndalo wrote:Ali mora biti PROGLASENA !!! Nesto kao proglasenje elementarne nepogode... Pa ako proglase, a ti nemas, kazna je OK...goran16v wrote:"Obavezna upotreba zimske opreme" u zavisnosti od vremenskih uslova moze biti proglasena i prije 15.11.
Ja sam samo jednom u zivotu naletio na takvu situaciju, u Jajcu, nisu me policajci pustili dalje kroz kanjon jer je sve bilo zaledilo bez da kupim lance koje nisam imao, i pored 4 nove zimske gume... Jednostavno su zabranili saobracaj... Kada sam kupio, prosao sam, i stigao OK, ali je bilo neugodno, sve >40 km/h pogibelj...
Elem, zali se na kaznu, vidi sta pise po kojem si clanu kaznjen, i prilagodi pricu tome, izmjeri dubinu sare svakako, i ako ti je makar i 4 mm, trazi naknadno mjerenje, uz sve ispravne savjete oko zimskih uvjeta koje si dobio, nervira me pokusaj policajca da ti naplati nesto sto nije po zakonu...
Naravno ne treba biti blesav pa slijepo postivati zakon i voziti na celavim gumama do bas 15.11. Jer ako slucajno skrivis nesrecu sigurno ces biti kriv jer auto i voznju nisi prilagodio uslovima na cesti. Konkretno u ovom slucaju policajac nije bio u pravu i nije te imao za sta kazniti.
-
jefferson
#35 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Samo kod nas te drot moze pratiti do kuce i ubjedjivati u nesto.lenanimra wrote:neznam dali je to za foruma,ali ču samo navesti da sam otišao u MUP uložio žalbu,i naveo da ču ga predat na sud ,naveo sam da službeno lice ne zna ZOBS,kao ni njegov kolega policajac,njegova reakcija i ubjedjenje i td.Dok sam došao do kuće došao je isti do moje kuće i molio me da mu vratim prekrsajni nalog,čak ako je potrebno on če platit ako se nemogne ponistit i da je njegova krivica i priznaje svoju krivicu.drndalo wrote:Cekaj, ko je priznao krivicu ? Policajac ? Deder pisi malo jasnije...lenanimra wrote:Riješeno
uglavnom to je to ne idem u detalje
Znaci to su paraziti vrhunski,
Isto ko da smo na pijaci.
-
preludezalude
#36 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Takva nam nikakva drzava, takvi nam neuki donose zakone, pa onda i takvi neuki sprovode zakone.
-
sead80
#37 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Eh mene zanima slijedeca situacija: Ako na autu imam 4 nove zimske gume, znaci nove novcate, da li moram da imam i lance u gepeku/prtljazniku??
znaci jeli obavezno da imam i lance pored novih zimskih guma?
-
zLatk0
#38 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Po zakonu je to dovoljno, ali opet ako gdje zapada snijeg mogu ti trazit dlaku u jajetu.. Mislim da dodatnih 5kg nije veliki problem u gepeku imati, ako nista barem kad se krene negdje.
- mayab
#39 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Ja lance uvijek imam (i uvijek sam imao) u gepeku, mada ih u zivotu nisam montirao 
-
preludezalude
#40 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Ne moras imati lance. Ali ako snijeg zapada i policajac procijeni da lance moras imati postavljene, on ce te zaustaviti i reci da ne mozes dalje dok ne stavis lance. Radi sebe bi trebao imati lance u gepeku, obavezno ako ides na dalji put.
- Edin H.
#41 Re: Zimska oprema 29.10.2012
amko76 wrote:Ccc tolika neupućenost.
Evo vam: http://bihamk.ba/dokumenti/zakoni/Pravi ... uvjeti.pdf
Znate čitati čim znate koristiti internet. Pa eto...
Hvala za ovo, potvrdilo je ono sto sam mislio
-
talić
#42 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Ne moraš imati lance osim na cestama ( planinskim prevojima) koji su obilježeni tablom lanaca.sead80 wrote:Eh mene zanima slijedeca situacija: Ako na autu imam 4 nove zimske gume, znaci nove novcate, da li moram da imam i lance u gepeku/prtljazniku??
Tu te može policija isključiti iz saobraćaja odnosno vratiti ukoliko je vrijeme katastrofa ali te neće kazniti.
- jedna tamo
#43 Re: Zimska oprema 29.10.2012
da ne otvaram novu temu
gdje kupiti navlake za sjedišta povoljno? ima li neka povoljna radnja? u interex-u imaju fine al su skoro 50KM, one kao plišane plave extra su, sve jeftinije neka sintetika.....
gdje kupiti navlake za sjedišta povoljno? ima li neka povoljna radnja? u interex-u imaju fine al su skoro 50KM, one kao plišane plave extra su, sve jeftinije neka sintetika.....
- mayab
#44 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Vec prezvakano puno puta-uglavnom, ja bih investirao malo vise para ako bih zelio navlake, i napravio navlake na mjeru u Pazaricu, to izadje cca 150 KM za neki prosjecan auto, i "ponasaju se " poput originalnog tapacirunga sjedista.Na prethodnom autu sam ih imao 7 godina bez da su se nesto vidjeli tragovi koristenja ili ishabanostijedna tamo wrote:da ne otvaram novu temu
- jedna tamo
#45 Re: Zimska oprema 29.10.2012
hvala na odgovoru al meni treba nešto za kraće vrijeme pošto je auto staro a sjedišta prljava, znam ih oprat ljeti al nekako sad bi mi nekako navlake pasale i problem je što su poskupe vala mi se ne daje 50 KM za to....
pa kontam možda ima negdje neka prodavnica...
-
goran16v
#46 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Prodavnica imas (kao i autopijaca, buvljaci itd) ali ako ti je 50 KM puno neces ni tamo puno selameta nac, a kvalitet bukvalno 0.jedna tamo wrote:hvala na odgovoru al meni treba nešto za kraće vrijeme pošto je auto staro a sjedišta prljava, znam ih oprat ljeti al nekako sad bi mi nekako navlake pasale i problem je što su poskupe vala mi se ne daje 50 KM za to....
-
preludezalude
#47 Re: Zimska oprema 29.10.2012
Presvlake od 30-ak maraka su cisto sranje. Zaroriras se na sjedistu i presvlaka se poderala. Najbolja i najdugovjecnija ti je opcija od 150KM. Jest investicija, ali kvalitet je neupitan i godinama si miran.goran16v wrote:Prodavnica imas (kao i autopijaca, buvljaci itd) ali ako ti je 50 KM puno neces ni tamo puno selameta nac, a kvalitet bukvalno 0.jedna tamo wrote:hvala na odgovoru al meni treba nešto za kraće vrijeme pošto je auto staro a sjedišta prljava, znam ih oprat ljeti al nekako sad bi mi nekako navlake pasale i problem je što su poskupe vala mi se ne daje 50 KM za to....