Auto za početnika...

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

testovi3

#26 Re: Auto za početnika...

Post by testovi3 »

belmin_94 wrote:
Alfons Kauders wrote:Ja samo ne kontam sto bezze nafuravate momka da ce podrobiti auto za godinu dana. :-) Pa ne mora znacit da je medjed ako je pocetnik. Ja sam vise pazio i mazio krs koji sam vozio s 20 godina nego svoj autic danas, jebiga bilo mi to nesto novo, furka. Sad me boli kita. :D

@belmin

Licno tipujem na Fabiu, 206, eventualno i Ibizu prezadnje generacije ako ti se moze uklopiti u te pare (sumnjam). Definitivno benzin... A idealno bi bilo ako naletis na nesto da nije bas osnovni motor... Razlika u potrosnji i troskovima odrzavanja je zanemariva, a dosta znaci na otvorenom putu.

Dobro je imati makar mrvicu vise snage za preticanje, jebiga pocetnik si, ako nekog budes morao uzimati sa 55 ili 60ks pod haubom, treba ti brdo prostora i muda, a sa 70-80 se lakse dise. Jedini problem je sto ces u tim parama vjerovatno moci naci Fabiu sa Skodinim 1.4 motorom koji je slab, a puno trosi - tj. ne isplati se. Ako ikako mozes ubosti 1.4 16V na konju si. 206 je isto pravo fin autic, Punto moze proci takodjer, ali Fabia ce bolje drzati cijenu i za nijansu je veca... Ali zato se krade. Jebiga to je vec do tebe.

I dobro kazu kolege, nemoj se zalijetati i ganjati nesto vece, samo ces bezveze baciti vise para na odrzavanje, registraciju, gorivo, gume. Obavezno baci sve fino na papir, koliko ce te sta kostati narednih 3-4 godine i skontaj sta mozes priustiti. Npr. ogromna je razlika ako moras uzeti set guma za 206 ili Fabiu, ili set 16tki za neki veci auto. Kad saberes osiguranje, servis, gume itd. kroz nekoliko godina, onda na toj razlici hladno mozes ustediti hiljadarku ili vise, da se nadje za novi autic. :wink:

i ja puno razmisljam bas o tome sta poslije nakon kupovine..tako da i trazim nesto jeftino za odrzavanje..da kupujem auto iz neke vece klase ne ide..a sto kazes za snagu auta naravno da si upravu..ipak fino je kad ima bar 80 KS...
ja sam sa 1.2 8v 44kw 60ks zadovoljan
nema brda u gradu a da se ne mozes popet sa njim ali ipak kod pocetnika moze bit problem voznja u brdu zaguse auto i onda mu ne pomaze ni 24v

servis jeftin imam fakture radova iz servisa ali da ne rovim sad evo za primjer napamet sto znam
zubcasti remen ,spaneri, vodena pumpa,svjecice, provjera i dotezanje rucne (jer mi se cinila kao da slabije fata )
sve novo i dijelovi i ruke 201km

ulje ,uljni filter i gumica na deklu sve to do 80km u servisu sa zamjenom
preporucljivo selenia ulje ako nju budes koristio nesto ce te skuplje kostat

servis prednje zadnje kocnice diskovi plocice pakne sta li sve ide ide ne sjecam se je oko 110km

to sve kad izmjenjas miran si 100 godina
osim ako prodavac ima fakture da je to sve uradio

registracija ti je za one gore modele 459km sa tehnickim i sa uslugama samo odes i das pare i autokuca sve drugo radi predaje papire ide po saobracajnu itd itd kad bude gotovo zovnu te na telefon da dođes do njih i preuzmes saobracajnu

polo,fabia ,seat lijepa su auta alija vise volim d amirno spavam i ne brinem da li cu ga naci na parkingu kad se probudim
testovi3

#27 Re: Auto za početnika...

Post by testovi3 »

fole13 wrote:Ja nekako imam averziju prema ovom puntu. Nekako covjek ima osjecaj da je lim los, sto vjerovatno i jest tako. Talijani su sminkeri i sve to izgleda na oko ok, ali brate ne dao Bog udesa. Ja bih prije uzeo, Fabiu, Ibizu pa i 206 ali Fiat ni pod razno. Opet ovo je samo moje misljenje i ne osporavam nicije pravo da razmislja drugacije.
ma cini ti se lim je predobar a ako je veci udes ne spasi te ni da si u genseru
inace fiat punto ima kvalitetan pocincan lim
FMDzem

#28 Re: Auto za početnika...

Post by FMDzem »

Ako ne misliš uzimati za neki duži period uzmi 205icu. Ja sam njega vozio sa 5 god. :mrgreen: predpostavljam da nebi tebi bio problem sa 18+, čisto onako da ' uđeš u fazon'.
Ako hoćeš da se osiguraš na duži period, onda 206icu.
Mlad i Nevin

#29 Re: Auto za početnika...

Post by Mlad i Nevin »

Fiat Brava 1.6 ( a i 1,2 su odlični motori, iako su slabiji) 2000-01 god. do 4,500 KM možeš naći u fantastičnom stanju i još uradiš veliki servis i šta još treba, uložiš oko milje i prst u uho. Ja je vozam tri godine, prešao 30 000 i mašala ide, jest da sam u početku morao uložiti malo više para jer je ipak mojoj 15 godina i trenutno 263 xxx na satu. Potrošnja je od 6 l na otvorenom pa do 8-9 u gradu. Auto je lijep, za omladine pravi a i udoban je te ih većina ima klimu. Taj auto vozam od samog početka vozačkog staža i eto još ga nisam uništio. Nije velik, okretan je i svaki početnik bi brzo ovladao njime jer je pravo lagan za voziti.
citroen xm

#30 Re: Auto za početnika...

Post by citroen xm »

Što se tiče korozije Punto MK2 ima pocinčan i kvalitetan lim. A što se tiče udesa, debljina lima odavno nema nikakvu ulogu u zaštiti. Sve se bazira na konstrukcijskim deformacionim zonama i auta se projektuju tako da svu silu apsorbuje prednji dio auta, a da kabina ostane netaknuta. Punto je 2001 godine imao odlične 4 zvjezdice na testu. Stara lada ima lim 3 puta deblji, ali je po pitanju sigurnosti mrtvački kopčeg. Nemojte se puno opterećavati tim, pa pola ljudi u BiH po tome ne bi ni smjeli da sjednu u svoje auto. A i sve je čista sudbina, ginu ljudi u najbezbjednijim autima, a preživljavaju u najnebezbjednijim. Ti care vozi fino i normalno, poštuj propise i biće sve u redu.
Better Man

#31 Re: Auto za početnika...

Post by Better Man »

Mlad i Nevin wrote:Fiat Brava 1.6 ( a i 1,2 su odlični motori, iako su slabiji) 2000-01 god. do 4,500 KM možeš naći u fantastičnom stanju i još uradiš veliki servis i šta još treba, uložiš oko milje i prst u uho. Ja je vozam tri godine, prešao 30 000 i mašala ide, jest da sam u početku morao uložiti malo više para jer je ipak mojoj 15 godina i trenutno 263 xxx na satu. Potrošnja je od 6 l na otvorenom pa do 8-9 u gradu. Auto je lijep, za omladine pravi a i udoban je te ih većina ima klimu. Taj auto vozam od samog početka vozačkog staža i eto još ga nisam uništio. Nije velik, okretan je i svaki početnik bi brzo ovladao njime jer je pravo lagan za voziti.
Pa bolje mu je od tog Brava uzeti ovaj Punto 2004. godište, što je neko postavio link sa pika. Ipak auto je mlađe 3-4 godine, a i po slikama djeluje u odličnom stanju!
respo

#32 Re: Auto za početnika...

Post by respo »

ako budes trazio 206 gledaj da je 2003 i mladji
takač

#33 Re: Auto za početnika...

Post by takač »

Najboljeg YUGU a pare čuvaj za bolje dane..... ide kriza.
fole13

#34 Re: Auto za početnika...

Post by fole13 »

takač wrote:Najboljeg YUGU a pare čuvaj za bolje dane..... ide kriza.

Bolje mu je nista ne voziti. Vise ce yugu majstor voziti nego on. :lol: :D :lol:

Image
Industrialyzer

#35 Re: Auto za početnika...

Post by Industrialyzer »

Ja bih uzeo 206, simpatican autic, taman za tvoje potrebe. Ja kad sam polozio imali smo Mondea, vjeruj mi da sam uvijek kuci dolazio mokar, moralo se paziti i ima i to svojih prednosti. Kad imas krs boli briga hoces li ga zagrebati a kad znas da si najebo ako ga zagrebes onda mnogo vise pazis a i bolje naucis.
testovi3

#36 Re: Auto za početnika...

Post by testovi3 »

samo ti punto kupi i bices sretan

pezo 206 je lijep auto ali recite mu cijenu servisa

pogledajte kod punto kako jednostavan motor ima
manji je od golfovog motora sa puntom ces bit sretan 2003/04 auto staro samo 8 godina ima da budes presretan
kad vidis da ima ljudi koji voze po 20-25 godina stare aute
bach

#37 Re: Auto za početnika...

Post by bach »

Image
Melami

#38 Re: Auto za početnika...

Post by Melami »

belmin_94 wrote:E ovako za 15-ak dana nadam se da cu položiti vozački ispit.
Zanima me samo da li neko ima savjet koji auto da kupim?Na raspolaganju imam oko 6000 KM- 6500 KM...
307
fabia
ili escalade :mrgreen:
basicm

#39 Re: Auto za početnika...

Post by basicm »

E30 325i, nema troskova osim goriva, a uzivas! A i musko auto :-D
dingosp0

#40 Re: Auto za početnika...

Post by dingosp0 »

belmin_94 wrote:a svi mi govore za tu dvojku.al ja je ne bi.ja bi ipak nesto malo mlade...a mislim da se za ove pare moze nac neki fin auto.treba mi savjet sta da kupim i da dobijem najvise za ulozeno..nesto sto je pouzdano i tako to.. :D
drug, pretpostavljam da imas 18 godina po imenu...
moj savjet ti je da ne kupujes novije auto.. jer ces da samo unistit... i na kraju kad ga budes prodavao bices u minus bar 2.000km.... znam kad sam ja tek poceo voziti, dok se ustelis kako treba milion puta kucnes auto... zato najbolje ti je uzeti nesto, pa i ako ga malo opalis da te boli briga... ali nesto sto se moze prodati poslje.. zato ti je golf najbolja opcija... najvecu gresku sto novi vozaci urade, jeste sto kupe novije auto i onda ga uniste...
Mlad i Nevin

#41 Re: Auto za početnika...

Post by Mlad i Nevin »

Ma ko kaže da će ga uništiti ?! Što mrzim ove komentare, ja kad sam položio odmah sam sjeo u auto i još ga nisam unišio, samo sam ga jednom malo zagrebao (jbg nije da neće biti grešaka u početku)... Uništavanje auta je jedino moguće ako si totalni smoto za volanom. Pa koliko samo ima početnika, i sad ispade da skoro svi razbiju auta, viđao sam slova P i na mašinama poput ML Mercedesa...Samo pamet u glavu, ne glumiti Šumahera i ne bojati se saobraćaja!

Ono što bih preporučio početnicima je da odmah po dobijanju dozvole sjednu sa nekim iskusnijim vozačem koji zna kako se dobro vozi i ne služi se navikama tipa gušenje auta i spuštanje na leru, te da odvale 200-300 kilometara otvorene vožnje u komadu (uz savjete suvozača, koje će obrtaje držati, kako preticati i ostale tehnike), da se malo oslobode i da steknu neki osjećaj upravljanja vozilom, zatim otići na parking i izvježbati sve tehnike parkiranja. Recimo da se može otići na neki dobar izlet u drugi grad, spojiti ugodno i korisno.
belmin_94

#42 Re: Auto za početnika...

Post by belmin_94 »

Mlad i Nevin wrote:Ma ko kaže da će ga uništiti ?! Što mrzim ove komentare, ja kad sam položio odmah sam sjeo u auto i još ga nisam unišio, samo sam ga jednom malo zagrebao (jbg nije da neće biti grešaka u početku)... Uništavanje auta je jedino moguće ako si totalni smoto za volanom. Pa koliko samo ima početnika, i sad ispade da skoro svi razbiju auta, viđao sam slova P i na mašinama poput ML Mercedesa...Samo pamet u glavu, ne glumiti Šumahera i ne bojati se saobraćaja!

Ono što bih preporučio početnicima je da odmah po dobijanju dozvole sjednu sa nekim iskusnijim vozačem koji zna kako se dobro vozi i ne služi se navikama tipa gušenje auta i spuštanje na leru, te da odvale 200-300 kilometara otvorene vožnje u komadu (uz savjete suvozača, koje će obrtaje držati, kako preticati i ostale tehnike), da se malo oslobode i da steknu neki osjećaj upravljanja vozilom, zatim otići na parking i izvježbati sve tehnike parkiranja. Recimo da se može otići na neki dobar izlet u drugi grad, spojiti ugodno i korisno.
ma i meni su ovi komentari kao unistit cu ga vako nako bezveze totalno..ne vidim razlog zasto bi.po mom nekom misljenju gore mi je uzet eto tu dvojku pa ne mislit ocu li je zagrebat ne vodit racuna o njoj..ipak msm kad covjek ima auto koje mora cuvat da on bolje nauci vozit jer vise brine o samoj voznji i svemu sto ide uz to..pa nismo ni mi pocetnici "mededi" pa da unistimo auto toliko kao sto vecina govori..a opet nisam postavio temu o tome kako da vozim..valjda cu naucit kao i svi..nego koje auto da kupim za te neke pare koje sam vec napisao..zanimaju me misljenja-iskustva ljudi sta je naisplativije sta se ne kvari previse...
citroen xm

#43 Re: Auto za početnika...

Post by citroen xm »

Ja i dalje stojim iza Punta MK2. Najviše muzike za solidne pare. I preporuka da ne daješ sve pare koje imaš za auto već da 1000-1500 ostaviš po strani.
respo

#44 Re: Auto za početnika...

Post by respo »

testovi3 wrote:samo ti punto kupi i bices sretan

pezo 206 je lijep auto ali recite mu cijenu servisa

pogledajte kod punto kako jednostavan motor ima
manji je od golfovog motora sa puntom ces bit sretan 2003/04 auto staro samo 8 godina ima da budes presretan
kad vidis da ima ljudi koji voze po 20-25 godina stare aute
cijena servis nije veca od auta iz te klase punto clio polo i ostali mozda cak u nekim slucajevima i jeftiniji
sorcerer

#45 Re: Auto za početnika...

Post by sorcerer »

respo wrote: cijena servis nije veca od auta iz te klase punto clio polo i ostali mozda cak u nekim slucajevima i jeftiniji
+1
carobnjak1

#46 Re: Auto za početnika...

Post by carobnjak1 »

ja predlazem pola 2001 godinu dizel moze se sasvim solidan naci na pik.ba za nekih 6500 milja,naravno sa klimom i nekom solidno opremicom
staradis

#47 Re: Auto za početnika...

Post by staradis »

Sto mladje,ni slucajno neko smece staro 15+ godina.
lenanimra

#48 Re: Auto za početnika...

Post by lenanimra »

staro auto tipa GOLF A2 početniku,ja sam pri tvrdnji da je početniku puno puuno lakše voziti novije auto nego neki oldtimer 25+ godina kojem moras razmisljat dali ce da sastavi,ako i sastavi kvacilo lose odvaja,mjenjac skripppi plus slovo P svak te gleda kao idiota koji nezna vozit,auto ti stane,...poslije vozila na kojem je vrsio obuku sve su to ispravna novija vozila prec na neki A2,ajd zbilja se može potrefit dobro auto ali ako potrefi na rupu bez dna.
Preporuka traži neki Mali auto do 6tkm tipa Punto,Corsa,Fiesta...samo nek je ispravan i pamet u glavu :)
lenanimra

#49 Re: Auto za početnika...

Post by lenanimra »

dingosp0 wrote:
belmin_94 wrote:a svi mi govore za tu dvojku.al ja je ne bi.ja bi ipak nesto malo mlade...a mislim da se za ove pare moze nac neki fin auto.treba mi savjet sta da kupim i da dobijem najvise za ulozeno..nesto sto je pouzdano i tako to.. :D
drug, pretpostavljam da imas 18 godina po imenu...
moj savjet ti je da ne kupujes novije auto.. jer ces da samo unistit... i na kraju kad ga budes prodavao bices u minus bar 2.000km.... znam kad sam ja tek poceo voziti, dok se ustelis kako treba milion puta kucnes auto... zato najbolje ti je uzeti nesto, pa i ako ga malo opalis da te boli briga... ali nesto sto se moze prodati poslje.. zato ti je golf najbolja opcija... najvecu gresku sto novi vozaci urade, jeste sto kupe novije auto i onda ga uniste...
da i meni su govorili za GOLFA jojku ali ja sam ostao pri svojoj tvrdnji,i danas dan vozim Punta kojeg sam uzeo prije dvije godine,u još boljem stanju nego kad sam ga kupio tako da te price unistices ga pa kako si onda dobio vozačku brate i ljekarsku ako moras slupat jedno auto da se naucis vozit :x
polovka

#50 Re: Auto za početnika...

Post by polovka »

Nipošto te kljusine od Golfa 2.
Što neko gore napisa, najgore za početnika je da odmah doživljava traume sa kvarovima.Treba mu koliko toliko sigurno auto, koje ne škripi, drnda itd..da čovjeku bude milina da se vozi, a ne da konta kad će mu točak otpasti u nekoj situaciji.
Jebemu nije čovjek mazohista :roll:
Post Reply