ja sam sa 1.2 8v 44kw 60ks zadovoljanbelmin_94 wrote:Alfons Kauders wrote:Ja samo ne kontam sto bezze nafuravate momka da ce podrobiti auto za godinu dana.Pa ne mora znacit da je medjed ako je pocetnik. Ja sam vise pazio i mazio krs koji sam vozio s 20 godina nego svoj autic danas, jebiga bilo mi to nesto novo, furka. Sad me boli kita.
![]()
@belmin
Licno tipujem na Fabiu, 206, eventualno i Ibizu prezadnje generacije ako ti se moze uklopiti u te pare (sumnjam). Definitivno benzin... A idealno bi bilo ako naletis na nesto da nije bas osnovni motor... Razlika u potrosnji i troskovima odrzavanja je zanemariva, a dosta znaci na otvorenom putu.
Dobro je imati makar mrvicu vise snage za preticanje, jebiga pocetnik si, ako nekog budes morao uzimati sa 55 ili 60ks pod haubom, treba ti brdo prostora i muda, a sa 70-80 se lakse dise. Jedini problem je sto ces u tim parama vjerovatno moci naci Fabiu sa Skodinim 1.4 motorom koji je slab, a puno trosi - tj. ne isplati se. Ako ikako mozes ubosti 1.4 16V na konju si. 206 je isto pravo fin autic, Punto moze proci takodjer, ali Fabia ce bolje drzati cijenu i za nijansu je veca... Ali zato se krade. Jebiga to je vec do tebe.
I dobro kazu kolege, nemoj se zalijetati i ganjati nesto vece, samo ces bezveze baciti vise para na odrzavanje, registraciju, gorivo, gume. Obavezno baci sve fino na papir, koliko ce te sta kostati narednih 3-4 godine i skontaj sta mozes priustiti. Npr. ogromna je razlika ako moras uzeti set guma za 206 ili Fabiu, ili set 16tki za neki veci auto. Kad saberes osiguranje, servis, gume itd. kroz nekoliko godina, onda na toj razlici hladno mozes ustediti hiljadarku ili vise, da se nadje za novi autic.
i ja puno razmisljam bas o tome sta poslije nakon kupovine..tako da i trazim nesto jeftino za odrzavanje..da kupujem auto iz neke vece klase ne ide..a sto kazes za snagu auta naravno da si upravu..ipak fino je kad ima bar 80 KS...
nema brda u gradu a da se ne mozes popet sa njim ali ipak kod pocetnika moze bit problem voznja u brdu zaguse auto i onda mu ne pomaze ni 24v
servis jeftin imam fakture radova iz servisa ali da ne rovim sad evo za primjer napamet sto znam
zubcasti remen ,spaneri, vodena pumpa,svjecice, provjera i dotezanje rucne (jer mi se cinila kao da slabije fata )
sve novo i dijelovi i ruke 201km
ulje ,uljni filter i gumica na deklu sve to do 80km u servisu sa zamjenom
preporucljivo selenia ulje ako nju budes koristio nesto ce te skuplje kostat
servis prednje zadnje kocnice diskovi plocice pakne sta li sve ide ide ne sjecam se je oko 110km
to sve kad izmjenjas miran si 100 godina
osim ako prodavac ima fakture da je to sve uradio
registracija ti je za one gore modele 459km sa tehnickim i sa uslugama samo odes i das pare i autokuca sve drugo radi predaje papire ide po saobracajnu itd itd kad bude gotovo zovnu te na telefon da dođes do njih i preuzmes saobracajnu
polo,fabia ,seat lijepa su auta alija vise volim d amirno spavam i ne brinem da li cu ga naci na parkingu kad se probudim