Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Locked
HRVAT-BIH

Post by HRVAT-BIH »

rajvosa wrote:Za ovog sto se naziva Stipan Tomasevic,
slusaj prijatelju ma ti si kurac a, ne S.T.---misu primitivni..
svi zlocini su odvratni i protiv covjeka bilo da ga je napravila hrvatska, srpska ili muslimanska/bosnjacka vojska. ukoliko on navodi zlocine ovih zadnjih, na to ima pravo isto kao sto ti imas pravo navoditi zlocine bilo koje druge vojske na prostoru bih, a i sire. a mozemo uvesti kodeks po kome je zabranjeno govoriti o svim zlocinima, ali onda su svi koji govore o bilo kojim zlocinima primitivni misevi i komentari ce se brisati.
pitt

Post by pitt »

O svim zlocinima treba otvoreno govoriti a niposto ih ne treba ignorisati. Kome god su ruke uprljane krvlju nevinih treba suditi. :oops:
Edin H.

Post by Edin H. »

A zasto je ST mis, k... itd.
Covjek navodi fakte, pa ti ako imas druge informacije pobij ga argumentima!
rajvosa

Post by rajvosa »

HRVAT-BIH wrote:
rajvosa wrote:Za ovog sto se naziva Stipan Tomasevic,
slusaj prijatelju ma ti si kurac a, ne S.T.---misu primitivni..
svi zlocini su odvratni i protiv covjeka bilo da ga je napravila hrvatska, srpska ili muslimanska/bosnjacka vojska. ukoliko on navodi zlocine ovih zadnjih, na to ima pravo isto kao sto ti imas pravo navoditi zlocine bilo koje druge vojske na prostoru bih, a i sire. a mozemo uvesti kodeks po kome je zabranjeno govoriti o svim zlocinima, ali onda su svi koji govore o bilo kojim zlocinima primitivni misevi i komentari ce se brisati.
Ne kontas... :(
Savjet
Iseli se u Hrvatsku , nick ce ti biti kraci :lol: :lol:
BISCANIN2

Post by BISCANIN2 »

Svi krivi za bilo kakv zločin ,mjesto sud u hagu,ćuza ali ne one švedske nego usa zatvore .
ST JE POTPUNO U PRAVU .
Brate ,babo ,krivi ste marš u hag odgovarajte za ne djela kkoja ste učinili .
kekec

Post by kekec »

[quote="Stipan Tomašević"][quote="Jasho"]Svakako da treba odgovarati za zločine onaj koji je te zločine napravio! Samo u ovom slučaju mislim da je Seferu podmetnuto[/quote]

Postoje dokazi koji ga itekako terete:

1. Sefer HALILOVIĆ je lično naredio da se pripadnici zloglasnih jedinica 9. motorizovane brigade Ramiza Delalića Ćele i i 10. brdske brigade Mušana Topalovića Cace (obje iz 1. korpusa iz Sarajeva) razmjeste u Grabovicu i to u kućama hrvatskih civila . Prije dolaska tih jedinica, on je obišao selo Grabovicu najmanje dva puta. Obje te jedinice bile su ozloglašene zbog niza ratnih zločina nad civilima u Sarajevu kao i zbog svog kriminalnog ponašanja, a poznate su bile i zbog učešća u oružanoj pobuni u julu 1993. godine. Sefer HALILOVIĆ je za ponašanje tih jedinica znao iz razgovora sa članovima Ministarstva unutrašnjih poslova, vojnim licima i drugima koji su nastojali naći način da stanu na kraj njihovom kriminalnom ponašanju. Sefer HALILOVIĆ je znao da postoji velika mogućnost da pripadnici tih jedinica ubiju civile u Grabovici, ali je svejedno naredio da se razmjeste u kuće hrvatskih civila.

2. Dana 8. septembra 1993 (kad je i počeo zločin), general Vehbija Karić i neki drugi članovi inspekcijskog tima došli su u Grabovicu da obiđu vojnike. Sefer HALILOVIĆ je također bio u selu, a bio je i prisutan kada su se vojnici Vehbiji Kariću požalili da ih mnogi civili bosanski Hrvati ne primaju u kuće. Među onima koji su se Vehbiji Kariću žalili u vezi sa smještajem bio je i Mustafa Hota, vojnik iz 9. motorizovane brigade. Vehbija Karić je tada verbalno i gestikulacijom pokazao neka vojnici tim hrvatskim civilima presude po kratkom postupku i bace ih u Neretvu ako ne budu sarađivali. Sefer HALILOVIĆ je Vehbiji Kariću izrazio svoje neodobravanje tog komentara - mahnuvši glavom, ali nije rekao ništa što bi vojnike spriječilo da shodno tome i ne postupe.

3. Sefer HALILOVIĆ je u noći 8. septembra bio obaviješten o ubijanju civila u Grabovici, ali nije reagovao.

4. Nakon zločina u Grabovici, komandant Štaba Vrhovne komande Rasim Delić poslao je Seferu HALILOVIĆU naređenje, datirano 12. septembra 1993., u kojem od njega traži da izoluje počinioce incidenta, da preduzme aktivne mjere i da smjesta podnese izvještaj o mjerama koje je preduzeo. Također mu je naređeno da učini sve kako bi spriječio da se takvo što dogodi ubuduće. Sefer HALILOVIĆ nije izvršio naređenje, pa tako nije ni kaznio počinioce zločina koji su se u tom području nalazili do 19. septembra 1993. godine.

5. Dana 26. septembra 1993., Sefer HALILOVIĆ je prisustvovao sastanku na kojem je bio prisutan i Alija Izetbegović, a jedna od glavnih tema sastanka su bili zločini u Grabovici i Uzdolu. Alija Izetbegović je tada spomenuo zločine koje je počinila Armija BiH, naročito pokolje u Grabovici i Uzdolu, i rekao da to treba da se prekine. Sefer HALILOVIĆ, koji je uzeo riječ na sastanku, nije se niti osvrnuo na to što je predsjednik rekao o incidentima u Grabovici i Uzdolu niti je to osporio.[/quote]

Tacka 1. Zar je zlocin narediti razmjestaj jedinica na odredjenom prostoru? DOKAZ NE POSTOJI

Tacka 2. Gestikulacije ne spadaju u domen krivicnih ni kaznenih dijela. Iste i nije Sefer radio, a kako kazes, cak je i bio protiv toga ("izrazio neodobravanje...) DOKAZ NE POSTOJI

Tacka 3. Sefer je, kazes, bio obavjesten o zlocinu, ali nije reagovao.
Pogledaj tacku 5. gdje si naglasio da je R.Delic poslao Naredbu... Pa ko ga je OBAVJESTIO ako nije Sefer. Vidis da je reagovao. DOKAZ NE POSTOJI

Tacka 4. Ko izdaje naredjenja ? Ti lijepo napisa, ko kome naredjuje. Sta je Sefer naredjivao podcinjenim komandantima brigaba, bezbjednjacima i drugim, to mi ne znamo sa sigurnoscu. Ali jedno znamo, a to je, da u hijerarhiji komandovanja, Sefer bijase prakticno treci covjek, poslije Vrhovnog komandanta (pogodi ko to bi) i poslije Komandanta SVK Armije.
Pa ZASTO onda Sefera ganjaju, a drugi odgovorniji izmakose osudi.
Povezi sve ovo sa pokusajem ubistva (neuspjesan atentat), R A Z M I S L I i bice ti mnoge stvari jasnije.

Tacka 5. Malo nejasno. Kako prekinuti, ono sto se desilo. Na sastanku niko ( ON) ne spomenu da treba nekoga uhapsiti i kazniti. I sta tu Sefer ima da se osvrce i da osporava. Znao je da oni znaju i mogu mnogo vise i da nema potrebe da im bilo sta govori. A valjda postoji i transkript tog sastanka i nadam se da ce ga sadasnja vlast (ili oni koji ga posjeduju) predati na uvid Haskom tuziocu, da bi sto kvalitetnije dokazali Seferovu "krivicu".

Na kraju, pocinioci, naredbodavci i oni koji prikrivaju cinjenice treba da budu NAJSTROZIJE kaznjeni, pa makar, kako neko gore rece, to bio i moj babo.
kekec

#32 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by kekec »

[quote="Selma_78"]Prvo bih htjela da se zahvalim na podrsci istomisljenika u kojima nisu izblijedile krvave godine rata.Za gospodina koji kaze da nisam realna u tekstu u kojem sam govorila u prethodnom textu o podjeli Bosne,htjela bih samo da ga pitam,naravno ne i da ga uvrijedim, kada se pocela Bosna dijeliti?Da nije mozda u vrijeme kada je bio Halilovic komadant Armije BiH?U proslom sam tekstu zaboravila da "prozovem" one koji tako "samouvjereno" citiraju naredbu Sefera Halilovica kad je izvrsen genocid nad Hrvatima u Grabovici.Htjela bih da zamolim gospodu da mi posalju link ili bilo koju dokumentaciju gdje mogu da potvrde svoju izjavu da je Sefer tako komandovao.[/quote]

Selma, nije bitno KADA se Bosna pocela dijeliti. Htio sam ti reci da, kako jedna lasta ne cini proljece, tako ni Sefer nije mogao sprijeciti njeno "dijeljenje". Nazalost, snage koje su bile za danasnju opciju, su mnogo jace. Onaj ko je protiv, a Sefer je bio protiv, na razne nacine moze biti elimisan, a to je vidljivo iz, ne samo, Seferovog slucaja.
Vremenom cemo saznavati vise i vise.
DiplomataSaSela

#33 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by DiplomataSaSela »

kekec wrote:
Selma, nije bitno KADA se Bosna pocela dijeliti. Htio sam ti reci da, kako jedna lasta ne cini proljece, tako ni Sefer nije mogao sprijeciti njeno "dijeljenje". Nazalost, snage koje su bile za danasnju opciju, su mnogo jace. .
Kekec sta ti znaci ovo jedna lasta ne cini proljece.Ispade sad Sefer jedini patriota i Bosanac.I koje su ti to snage koje su 92'bile za danasnju opciju ,ko je uopste 92' znao kako ce se zavrsiti rat.Svi smo mi onda zeljeli drugaciju Bosnu nego ovo sad.Ali uvijek imaj na umu protiv koga smo ratovali.Uz duzno postovanje prema Seferu i najbolje zelje na sudu(mada mi nije drago sto je tamo)neznam sta je to on toliko uradio vise u odnosu na ostale 92'pa da ga toliko hvalis.Sve akcije je vodio uglavnom rahmetli Talijan.Sefer kao nacelnik ili u to vrijeme komandant nije uspio uvezat ni raju iz dvije ulice a kamoli brigade ili korpuse.Najveca mu je opsesija bila kako da se obracuna sa Jukom.Sto s tice Grabovice niti je naredio ubijanje niti je mogao sprijeciti.Doduse sam je odabro koga ce povesti u akciju a znao je koga vodi.Ove njegove poslijeratne frustracije i optuzbe svakog zivog samo njemu kvare ugled.
Je li mislis da smo mogli dobiti ovaj rat da ga Dayton nije zaustavio?
kekec

Post by kekec »

Sefer je bio SVE i SVE
"Jedna lasta ne cini proljece", bio je odgovor na Selminu citiranu izjavu.
Ispade po TOJ izjavi, ono sto ti kazes za "jedini patriota".

Posto je ovdje rijec o Grabovici, ne ulazim u medjusobne odnose izmedju Prvog korpusa i Nacelnika, a vezano sa Sarajevo.

Doduse sam je odabro koga ce povesti u akciju a znao je koga vodi
Ja bih prije rekao da je on znao koga vodi, a da li je sam ODABRAO, ne bih bas sa sigurnoscu tvrdio.

Da li smo mogli dobiti ovaj rat ili ne, pitas.
Ne, niko ne dobija rat, to treba svima da bude jasno.
Rat su samo lose i ruzne stvari, a poslije se sve "zaboravi".
Pogledaj Njemacku i Francusku npr. A sutra ce takvi odnosi
biti izmedju donedavnih protivnika.
Ali odosmo od teme, zavrsavam.
DiplomataSaSela

Post by DiplomataSaSela »

kekec wrote:
Ja bih prije rekao da je on znao koga vodi, a da li je sam ODABRAO, ne bih bas sa sigurnoscu tvrdio.

Da li smo mogli dobiti ovaj rat ili ne, pitas.
Ne, niko ne dobija rat, to treba svima da bude jasno.
Rat su samo lose i ruzne stvari, a poslije se sve "zaboravi".
Pogledaj Njemacku i Francusku npr. A sutra ce takvi odnosi
biti izmedju donedavnih protivnika.
Ali odosmo od teme, zavrsavam.
Licno je odabro jer je zemljaku Ramizu Delalicu najvise vjerovao.Deseta nije toliko ucestvovala.
Ovaj odgovor na pitanje o ratu malo filozofski.Znas dobro na sta sam mislio
A pitanje Rasim ili Sefer ko je bolji ko je vise doprinijeo pravo poglupo.I jedan i drugi su bili Bosanci i patriote i radili kako najbolje znaju.Inace vecina ovih sto komentarisu i sto su kao za Sefera samo su zato jer mrze Aliju.A nemaju pojma ni o jednom ni o drugom.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

Jeli se ikada saznalo tacno ko je od nasih ubio seferovu zenu, projektil je doletio iz naseg pravca to je dokazano!
Jeff

#37 Re: Sefer Halilovic ili Rasim Delic

Post by Jeff »

Murat Sabanovic wrote:vozdra raja
sta mislite koji je od ove dvojice vise doprinijeo odbrani BH
od agresora ,halilovic ili delic?
ili mislite da nije nijedan koliko je mogao
mozda su bili i u tome sprijeceni od trojke (alija, ejub,haris)?
mozda su licno grijali guzu u fotelji i bilo ih briga za vojnike?

ja licno mislim da je delic velika picka bio ,covjek bez muda.
dok za halilovica smatram da je sprijecen od ove trojke, jer im nije spado u koncept politike koju su vodili za vrijeme rata.
smatram da je seferova veca zelja bila za odbranom nego rasimova, jer rasim nije smio progovoriti od trojke.
a sefer kad bi progovrio odbah bi ga usutkali
sta vi mislite raja?????
Pa sad kakvi su bili kao patriote je manje vazno od toga kakvi su bili generali. A generali i jedan i drugi su bili karine i jedan Dudakovic ili jedan Alagic su vise vrijedili od sest Halilovica i sest Delica. Inace sta su njih dvojica oslobodili? Da sam im bio pretpostavljeni jos bi im oduzeo cinove generala. Cin generala se trebao dijeliti nakon ulaska na oslobodjeni teritoriji, a ne nakon ulaska deep down u Alijinu guzicu.
violentjack

Post by violentjack »

Mislim da je rahmetli Nanic primjer Bosanskog zapovjednika..sigurno je isao u smrti..iako je mogao da izbjegne svoju smrt
ili Dudakovica koji je kao zapovjednik 5 Korpusa isao i pusio ranjavanja od cetnika

gdje Delic nesposobni vojnik bio?
Glupan

imam bolje misljenje o Halilovicu ali i on se nije pokazao..ali vrijedati ga necu
kike

Post by kike »

Ma nek je tebi problem sto je on iz Sandzaka, mozda nisi ruralnog porijekla ali provincijom odises.

Interesantno kako je taj nacin razmisljanja izrazen kod Bosnjaka i Hrvata, dok je u Srbiji predsjednik SCG Mavrovic iz Crne Gore, predsjednik Srbije (ili je premijer) Tadic rodjen u Sarajevu, ministar inostranih poslova Draskovic je iz Hercegovine i niko tome ne pridaje znacaja.
Hajde, neka su i oni u necemu progresivni. Teska srca priznajem
1. Nije rijec o meni nego o Seferu.

2. Da li je istina da je

a) Sandzaklija ruralnog porijekla?

b) Da je komandovao (opet ponavljam da postoji audio zapis, ali ga ja po internetu ne mogu traziti, ali svako malo upucen ga je bar jedanput cuo) "Tuci ustase gore nego cetnike"

c) Da je bombardirao Zadar

A sada mimo Sefera, sa Sandzaklijama, Bosanci nemaju nista zajednicko, a sa kim ja imam probloem a sa kim ne, to je moj problem, ali svakako da nije ponos moga naroda to sto iko sjedi u Haagu od onih koji su me predvodili.
kike

Post by kike »

ViTeZ93 wrote:Jeli se ikada saznalo tacno ko je od nasih ubio seferovu zenu, projektil je doletio iz naseg pravca to je dokazano!
granata je bila namjenjena njemu, a ne zeni i suri.

Nikada se nije sprovela istraga.
ViTeZ93

Post by ViTeZ93 »

kike wrote:
ViTeZ93 wrote:Jeli se ikada saznalo tacno ko je od nasih ubio seferovu zenu, projektil je doletio iz naseg pravca to je dokazano!
granata je bila namjenjena njemu, a ne zeni i suri.

Nikada se nije sprovela istraga.
Znam da je bila namjenjena njemu ali na svu srecu nije im poslo za rukom, ali nebitno istina ce izaci na vidjelo, vrijeme cini svoje!
Prenj

Post by Prenj »

Danas ce biti objavljena presuda Seferu Halilovicu.
Odbrana trazi njegovo pustanje, tuziteljstvo trazi 10 godina zatvora.

Zanimljivo je da je ovih dana optuznica protiv Delica prosirena i na zlocine u Uzdolu i Grabovici.

Veceras cemo znati vise ...
Fair Life

Post by Fair Life »

Koliko li ce onda Delic fasovati ?
Prenj

Post by Prenj »

Sefer je oslobodjen, ocito je ce Delic odgovarati za Grabovicu i Uzdol.
Svemirski_Jebach

Post by Svemirski_Jebach »

nineac

Post by nineac »

Jebo vas vise i Delic i Halilovic.
Eto covjek oslobodjen, fino, super za njega, Delic cer odgovarati, OK, covjek kriv, neka trune u zatvoru.
O kakvim mi stvarima raspravljamo, bolje energiju trosite kontajuci za koga cete glasati na iducim izborima a da Vam nebude gore nego sada (i to je CAK moguce). Svaki dan neki topic sta se desilo u ratu, vidite fino da su se svi obogatili nad svakim narodom, a taj isti narod i dan danas dopusta da ga jebu u mozak neki pricama od prije 10 godina ili u slucaju srbije 700 godina.
Daj se vise okrenite temi kako zaraditi pare i otici na more a da neodvajate od djetetovih usta!
danas

Post by danas »

Stipan Tomašević wrote: Sefer Halilović je optužen za ratne zločine nad civilima u dolini Neretve. Trenutno je u pritvoru u Hagu a ovih dana bi mu trebalo početi suđenje. Po mojoj procjeni dobit će oko 20 godina robije.
imas li jos koju :D procjenu? :oops: :D
elle

Post by elle »

nineac wrote:Jebo vas vise i Delic i Halilovic.
Eto covjek oslobodjen, fino, super za njega, Delic cer odgovarati, OK, covjek kriv, neka trune u zatvoru.
O kakvim mi stvarima raspravljamo, bolje energiju trosite kontajuci za koga cete glasati na iducim izborima a da Vam nebude gore nego sada (i to je CAK moguce). Svaki dan neki topic sta se desilo u ratu, vidite fino da su se svi obogatili nad svakim narodom, a taj isti narod i dan danas dopusta da ga jebu u mozak neki pricama od prije 10 godina ili u slucaju srbije 700 godina.
Daj se vise okrenite temi kako zaraditi pare i otici na more a da neodvajate od djetetovih usta!
Ma ja bitno je otici na more ili kako biti sretni imbecil :(
zzzzz

Post by zzzzz »

Edin H. wrote:A zasto je ST mis, k... itd.
Covjek navodi fakte, pa ti ako imas druge informacije pobij ga argumentima!
Zato sto laze
nineac

Post by nineac »

M aja bitnije je prepucavati se o stvarima koje smo davno okoncali. Jel se armija branila, jeste, jel cinila zlocine? Jeste, ocito se Rasim & Co pravili pametni te su morali zasrati malo. Jel se zna ko je agresor? Zna se, sbija i Hrvatska!
I mozemol prestati vise o tome, i kontati kako ce nas PDV sjebat, ili sto imamo retardiranog covjeka kao premijera, te kako da ga skinemo!
Locked