Promjena motora i podataka

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Bakir1

#26 Re: Promjena motora i podataka

Post by Bakir1 »

zna se kako originalni broj motora izgleda tu nema nauke, kako ti ili bilo ko može tvrditi ili biti siguran da to nije taj blok motora ?
Ne bi bilo prvi ni zadnji put da neko pravi prepravke na motoru tako da...
Sarkazam

#27 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

Mislim da se nismo razumijeli ali dobro. Ipak mi se cini da je po vama to rizicno uzimati.
Bakir1

#28 Re: Promjena motora i podataka

Post by Bakir1 »

razumijemo se mi, po meni nije rizicno placati ces registraciju za 1.8 a imati 1.6 imas uredan broj motora sta te briga za ostalo star je to auto kao da ce neko to gledati do te mjere da otvara motor i mjeri zapreminu
samo te kod motora odaje ako je tako kao sto mislis da jeste
Sarkazam

#29 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

Bakir1 wrote:razumijemo se mi, po meni nije rizicno placati ces registraciju za 1.8 a imati 1.6 imas uredan broj motora sta te briga za ostalo star je to auto kao da ce neko to gledati do te mjere da otvara motor i mjeri zapreminu
samo te kod motora odaje ako je tako kao sto mislis da jeste
Ma 100% si u pravu! Upravo tako, auto koje je 92 godiste...
citroen xm

#30 Re: Promjena motora i podataka

Post by citroen xm »

A ne znam gdje žuriš da ulupaš svoje pare. Takvo auto bar nije rijetkost. U BiH imaš svakako mnogo i dobrih i loših primjeraka tog auta koji su na prodaju. Može se svašta naći. Iskreno ja ne bi davao svoj novac za nešto što može bar malo biti sumnjivo.
Melami

#31 Re: Promjena motora i podataka

Post by Melami »

Ma uzmi vise kad si navalio, koliko te god neko savjetovao ti ces po svome.
Cuj vlasnik nije znao da je taj i taj motor. Daj molim te, i ti mu vjerujes?
Ako ces vec uzimati to auto, nepravite ugovor i neka u ugovoru stoji broj motora tako da se ti koliko toliko ogradis da ti nisi ubacio taj ''ukradeni'' motor.
goran16v

#32 Re: Promjena motora i podataka

Post by goran16v »

Melami wrote:Ma uzmi vise kad si navalio, koliko te god neko savjetovao ti ces po svome.
Ako ces vec uzimati to auto, nepravite ugovor i neka u ugovoru stoji broj motora tako da se ti koliko toliko ogradis da ti nisi ubacio taj ''ukradeni'' motor.
Ako mu na teh. pregledu ili bilo kakvom drugom pregledu ustanove da se brojevi motora ne podudaraju taj ugovor ili izjava ce ga spasiti eventualno od krivicne odgovornosti za falsifikovanje, ali ne i od izuzimanja vozila radi vjestacenja itd itd, tako da od tog dukumenta prakticno nema nikakve koristi ako ga "uhvate"...
U zadnje 2 god sam 3 x prevodio auta u opciji Centar Sarajevo i za to sam morao voziti aute na nekakav teh. pregled na kojem nisu provjeravali teh isporavnost nego br. motora i sasije. Ako je ista praksa i u drugim opcinama/kantonima onda je moguce da vec na prenosu vlasnistva ustanove problem.
Melami

#33 Re: Promjena motora i podataka

Post by Melami »

goran16v wrote:
Melami wrote:Ma uzmi vise kad si navalio, koliko te god neko savjetovao ti ces po svome.
Ako mu na teh. pregledu ili bilo kakvom drugom pregledu ustanove da se brojevi motora ne podudaraju taj ugovor ili izjava ce ga spasiti eventualno od krivicne odgovornosti za falsifikovanje, ali ne i od izuzimanja vozila radi vjestacenja itd itd, tako da od tog dukumenta prakticno nema nikakve koristi ako ga "uhvate"...
U zadnje 2 god sam 3 x prevodio auta u opciji Centar Sarajevo i za to sam morao voziti aute na nekakav teh. pregled na kojem nisu provjeravali teh isporavnost nego br. motora i sasije. Ako je ista praksa i u drugim opcinama/kantonima onda je moguce da vec na prenosu vlasnistva ustanove problem.
Kako da mu dokazes to kad je covjek navalio da uzme auto i vjeruje prodavacu da on ne zna za tu promjenu motora ili sta vec. Mislim ono :shock:
Lik je i tek ubacio taj motor najvjerovatnije da bi prodao auto nekoj budali, i ocigledno ce se to i desiti, niti ce ovom dati po dobroj cijeni, jer je rekao ''ako hoces uzmi auto, ako neces nemoras''
Znaci, to auto ce jos platiti po normalnoj cijeni kao da ima uredan motor.
Naravno da je to glupost, ja sam samo rekao kad vec hoce neka napravi u ugovor da ne bi jos spucao u zatvor ili se peglao po sudu, jer tu nevini najcesce stradaju.
Sarkazam

#34 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

Ja nisam navalio, da se razumijemo. Meni se auto samo svidja. Medjutim, vi niste dobro razumijeli problem. Broj u prometnoj od motora i broj motora u autu ODGOVARAJU. Ne odgovara jacina motora u prometnoj i jacina motora u autu. I NIJE u auto tek ubacen motor vec je registriran tako CETIRI puta. Lupate bezze, procitajte sto smo pisali.
motorola01

#35 Re: Promjena motora i podataka

Post by motorola01 »

Sarkazam wrote:Ja nisam navalio, da se razumijemo. Meni se auto samo svidja. Medjutim, vi niste dobro razumijeli problem. Broj u prometnoj od motora i broj motora u autu ODGOVARAJU. Ne odgovara jacina motora u prometnoj i jacina motora u autu. I NIJE u auto tek ubacen motor vec je registriran tako CETIRI puta. Lupate bezze, procitajte sto smo pisali.
Ljudi iznad tebe ti fino govore sta ti se moze desiti ako pregledaju vozilo kako treba na tehnickom, a ti zapeo da samo kw nisu uredu. Nisu cisti papiri i gotovo. Reci prodavcu da on sredi sve papire i vidjeces onda price.
Sarkazam

#36 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

motorola01 wrote:
Sarkazam wrote:Ja nisam navalio, da se razumijemo. Meni se auto samo svidja. Medjutim, vi niste dobro razumijeli problem. Broj u prometnoj od motora i broj motora u autu ODGOVARAJU. Ne odgovara jacina motora u prometnoj i jacina motora u autu. I NIJE u auto tek ubacen motor vec je registriran tako CETIRI puta. Lupate bezze, procitajte sto smo pisali.
Ljudi iznad tebe ti fino govore sta ti se moze desiti ako pregledaju vozilo kako treba na tehnickom, a ti zapeo da samo kw nisu uredu. Nisu cisti papiri i gotovo. Reci prodavcu da on sredi sve papire i vidjeces onda price.
Uradit cu tako!
goran16v

#37 Re: Promjena motora i podataka

Post by goran16v »

Sve zavisi sta ti je upisano u saobr. dozvolu. Moguce je da je upisan komplet broj motora (sa slovnim oznakama) i onda ti ne mogu nista osim sto nepotrebno placas skuplje osiguranje, takodjer je moguce da je upisan samo dio broja motora (bez prvog slovno-brojcanog dijela koji definise vrstu motora), e onda je moguce da neko ko se razumije provali o cemu se radi i napravi problem, odnosno zatrazi ocitavanj br. motora. Da bi ti ista uradio, odnosno atestirao motor sa stvarnom zapreminom i snagom trebaju ti papiri o porijeklu motora.
Sarkazam

#38 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

goran16v wrote:
Sve zavisi sta ti je upisano u saobr. dozvolu. Moguce je da je upisan komplet broj motora (sa slovnim oznakama) i onda ti ne mogu nista osim sto nepotrebno placas skuplje osiguranje, takodjer je moguce da je upisan samo dio broja motora (bez prvog slovno-brojcanog dijela koji definise vrstu motora), e onda je moguce da neko ko se razumije provali o cemu se radi i napravi problem, odnosno zatrazi ocitavanj br. motora. Da bi ti ista uradio, odnosno atestirao motor sa stvarnom zapreminom i snagom trebaju ti papiri o porijeklu motora.
Upravo tako stoji u prometnoj i na motoru, sve isto.
goran16v

#39 Re: Promjena motora i podataka

Post by goran16v »

Sarkazam wrote: Upravo tako stoji u prometnoj i na motoru, sve isto.
E onda ti ne mogu nista...
Sarkazam

#40 Re: Promjena motora i podataka

Post by Sarkazam »

goran16v wrote:
Sarkazam wrote: Upravo tako stoji u prometnoj i na motoru, sve isto.
E onda ti ne mogu nista...
Mozes li jos da napises nekih stvari koje bi potvrdile to? Bio bi zahvalan.
goran16v

#41 Re: Promjena motora i podataka

Post by goran16v »

Sarkazam wrote: Mozes li jos da napises nekih stvari koje bi potvrdile to? Bio bi zahvalan.
Pa ne znam sta bih ti mogao napisati, broj motora upisan u saobr. se poklapa sa brojem ukucanim na blok motora, ukoliko nije petljano oko broja na bloku sve je cisto.
Post Reply