Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
melrose

#26 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by melrose »

Ellinor wrote:
wajar wrote:
Živim u Sarajevu, u centru grada u zgradi gdje živi bolji svijet, uglavnom svi zaposleni, mladi bračni parovi, samci i sl. Ma znaš već kvadrat 3000 KM najmanje. Ne bih da se hvalim ... 8-) Ne mogu ti reći gdje tačno, jer se bojim navući na vrat bagru da nas uznemirava (uglavnom nismo na APAŠinom, Dobrinji, Hrasnom i drugim mjestima gdje žive "Prave Sarajlije " TM 8-) )Otkako su se vize ukinule, ide se često vani, jer je sve jeftinije, prije svega odjeća i obuća, usput i hrana...
:lol: :lol: :lol: :lol:

Gdje si visoka klasa :lol:

Smijemo li te citirati, da te ne uznemiravamo možda?
Da mi je da vidim kako mu na carini otvore kofer :)
shiny

#27 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by shiny »

Ko ima uslove možda bi mu najbolje bilo uzgajati samostalno hranu. Bar jedan mali dio. Baštica, malo luka, malo paradajza, malo krompira, koja tikva i divota.
Mi živimo prosječno, pa ne možemo baš prijuštiti odlazak u Njemačku po hranu. Zato se trudim ušparati koliko mogu po ovim vikend akcijama, nekad odem do RS, tamo su cijene nešto malo manje (al se osjeti ušteda), pošto često putujem po BiH, od određenih uzgajivača znam kupiti povrće dosta jeftinije (nekad mi i poklone koju kesu krompira). Nije BiH samo Sarajevo.
melrose

#28 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by melrose »

shiny wrote:Ko ima uslove možda bi mu najbolje bilo uzgajati samostalno hranu. Bar jedan mali dio. Baštica, malo luka, malo paradajza, malo krompira, koja tikva i divota.
Mi živimo prosječno, pa ne možemo baš prijuštiti odlazak u Njemačku po hranu. Zato se trudim ušparati koliko mogu po ovim vikend akcijama, nekad odem do RS, tamo su cijene nešto malo manje (al se osjeti ušteda), pošto često putujem po BiH, od određenih uzgajivača znam kupiti povrće dosta jeftinije (nekad mi i poklone koju kesu krompira). Nije BiH samo Sarajevo.

Ma ne radi se samo o Sa, nego o geografskom polozaju BiH, ne moze me niko ubijediti da je ekonomicno putovati satima u trece inostransvo da bi se napunio gepek sa 'specerajem'.
Ko ima zeleni palac i neki plac u blizini mjesta stanovanja mogao bi se tako i zabaviti, hraniti zdravo a i ustediti.
shiny

#29 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by shiny »

melrose wrote:
shiny wrote:Ko ima uslove možda bi mu najbolje bilo uzgajati samostalno hranu. Bar jedan mali dio. Baštica, malo luka, malo paradajza, malo krompira, koja tikva i divota.

Ma ne radi se samo o Sa, nego o geografskom polozaju BiH, ne moze me niko ubijediti da je ekonomicno putovati satima u trece inostransvo da bi se napunio gepek sa 'specerajem'.
Ko ima zeleni palac i neki plac u blizini mjesta stanovanja mogao bi se tako i zabaviti, hraniti zdravo a i ustediti.
Ko ima automobil i mogućnost da se provoza našom zemljom (izbriše u glavi entitetsku granicu i te gluposti) itekako može da dođe do kvalitetne hrane i jeftinije prođe. Sarajevo je najskuplje. Ljudi se kod nas bave poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom... Meso baš i ne smijem kupiti bilo gdje, ali voće i povrće koje se kupi od samih seljaka (mislim na one vrijede ljude koji nam proizvode hranu, ne na malograđane), ne može se porediti sa onim što danima stoji u futavom Konzumu. Naravno, ni ja ovo ne mogu stalno, ali mi je svakako mnogo draže od vucaranja kolica po tržnim centrima.
melrose

#30 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by melrose »

shiny wrote:
melrose wrote:

Ko ima automobil i mogućnost da se provoza našom zemljom (izbriše u glavi entitetsku granicu i te gluposti) itekako može da dođe do kvalitetne hrane i jeftinije prođe. Sarajevo je najskuplje. Ljudi se kod nas bave poljoprivredom, voćarstvom, stočarstvom... Meso baš i ne smijem kupiti bilo gdje, ali voće i povrće koje se kupi od samih seljaka (mislim na one vrijede ljude koji nam proizvode hranu, ne na malograđane), ne može se porediti sa onim što danima stoji u futavom Konzumu. Naravno, ni ja ovo ne mogu stalno, ali mi je svakako mnogo draže od vucaranja kolica po tržnim centrima.
Pa jeste, ali ovdje je bilo pokusaja ubjedjivanja da je ekonomicno putovati iz BiH (da li iz centra Sarajeva nije bitno :D ) u Austriju, Njemacku...da bi se obavila mjesecna nabavka - halo pa ko je lud da u to povjeruje?!?
Inace si u pravu, ako mozete kupovina direktno od proizvodjaca je super, to je svuda u svijetu i najskuplja varijanta, a ne najjeftinija jer su proizvodi kvalitetniji, cesto i organic, ali dok je kod nas povoljna (a bolja) iskoristite priliku i uzivajte dok traje!
Berber

#31 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Berber »

wajar wrote:
Sir bio 4 KM. Danas 5.
Gledam onu temu o slatkišima i plačem.
Prije 5 godina sam išao u jutarnju kupovinu i nosio 10 KM, a sada nosim 20 KM, a kupujem manje.
i u italiji je ulje jeftiije,hrana općenito je jeftinija,ja tamo nakupujem puno auto hrane kad idem kod svastike
Nutela 200 grama :

Berlin i Minhen : 2 do 3 KM
Beč: 3 KM
Sarajevo : 4 do 4.20 KM

Imamo prosječnu plaću 3 puta manju nego njemačku, a duplo skuplje artikle otamo. Samo da dodam da se i cijene ostalih namaza tipa eurokrema formiraju prema cijeni nutele. Nutela gore - svi ostali u svojoj klasi gore.

Ko hoće da se nakupuje jeftine hrane, sami u Aldi i Lidl u Njemačkoj - napuni gepek pa kući. Hem odeš u Njemačku na provod, hem za razliku u cijeni platiš put, spavanje, odjeću i cipele, pa ti još i redovno ostane para. U mene u zgradi svaki mjesec raja ide u kupovinu u Austriju i Njemačku, Samo još hljeb i mlijeko, te povrće i voće ovdje kupuju.
A sto bas mora biti Nutela za dorucak? Jel se to zaboravilo kako se pravi pekmez,dzem, ajvar...
Za cetiri marke kupis dvije kile jabuka i kilu secera...i eto ti vise od kile pekmeza od jabuka... :mrgreen: :mrgreen:
radenska

#32 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by radenska »

Cijene su previsoke u BiH. Kako hrane, tako i odjece. Bukvalo smo dovedeni u situaciju da ne mozemo sebi priusiti kvalitetan odmor. Svaki mjesec nesto iskrsne. Dusa me zaboli kad potrosim u interexu 200 KM a od tog se mogu dva obroka napraviti, ni grama mesa ne uzmemo, a sve nam to treba. Sto neko napisa 1 l ulja 3.20 KM. Ali nesto kontam, tako nam i treba kad ne znamo ni cokolade proizvesti. Neki dan sam uzela Zlatnu dzezvu, reko da probam domace, pa ono je otrov. Potpuna katastrofa.
shiny

#33 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by shiny »

Ma ja sam ovaj post oko odlaska u Njemačku po nabavku naprosto ignorisala. Nije tamo ništa jeftinije nego ovdje, nego ako se uporede njihove plate i naše, njima je nekako jeftinija hrana. U EU se može bolje proći što se odjeće tiče, cijena je gotovo ista, ali je kvalitet neuporediv. Hrana je već nešto drugo. Srce mi svaki put na granici stane kad u Hrvatsku ulazim sa tri paštete u gepeku, jer se bojim da mi ne oduzmu. Ne smijem ni pomisliti kako bi bilo da prebacujem pun kombi hrane iz Njemačke :D . Pitam se samo gdje ljudi ovakve ideje crpe :D
jutarnja zvijezda

#34 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by jutarnja zvijezda »

sto se tice kafe kod nas,uzas i to svaka.zato sam se ja malo vratila u proslost,kupila el.mlin za kafu ,1kg sirove kafe minas 10KM,POPRZILA U RERNI I OJ LJUDI......koje uzivanje.bas kao nekad ,kada je kuham cijela kuca mirise.tako isto ,kiselim paprike ,punjene kupusom i one "prazne",kiseli kupus --zakon,pravim dzema,koliko mogu ,cesto umijesim hljeb,usput unucima isprzim ustipke,i tako se dovijam.tesko se zivi kod nas,za moga zivota (a puno pamtim) :D ovako nije bilo.a bila sam nedavno kod sina u holandiji ,ne mogu reci da je tamo dzaba,ali moj sin kupuje meso na veliko i jede teletinu 1.klasa,bez glave,repa nogu ,dakle cisto po 5eura kg.ja ovdje ni trbusine ne mogu kupiti za taj novac.o garderobi i sezonskim snizenjima kvalitetne garderobe,da ne govorim,a i tamo je recesija i kriza ,i nije im bas lako.samo sto kriza na zapadu znaci ,da ne mozete kupiti novi auto ,ili tako nesto ,a kod nas je ova navodna kriza dovela narod do GLADI. :x .u isto vrijeme znamo ,ko se prostacki razbacuje novcem,onaj koji nikada nista nije ni imao ,pa se sad u cudu nasao koliko ima.i jos da priupitam ,koji su to "bolji ljudi",i gdje su u sarajevu ti "elitni kvartovi".o tome moze samo da prica "dosljo"u najgorem smislu te rijeci ,sto bi stari rekli "nasla se buha ,u cem nije bila".ha ja! :run:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

Berber wrote:
A sto bas mora biti Nutela za dorucak? Jel se to zaboravilo kako se pravi pekmez,dzem, ajvar...
Za cetiri marke kupis dvije kile jabuka i kilu secera...i eto ti vise od kile pekmeza od jabuka... :mrgreen: :mrgreen:
kila jabuka 2 KM
kila secera 2KM

dvije kile jabuka i kg secera 6 KM
plus trosak struje

nije tako jeftino ni dzem napraviti
shiny

#36 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by shiny »

kakavdanakneiskustvu wrote:
shiny wrote:Ma ja sam ovaj post oko odlaska u Njemačku po nabavku naprosto ignorisala. Nije tamo ništa jeftinije nego ovdje, nego ako se uporede njihove plate i naše, njima je nekako jeftinija hrana. U EU se može bolje proći što se odjeće tiče, cijena je gotovo ista, ali je kvalitet neuporediv. Hrana je već nešto drugo. Srce mi svaki put na granici stane kad u Hrvatsku ulazim sa tri paštete u gepeku, jer se bojim da mi ne oduzmu. Ne smijem ni pomisliti kako bi bilo da prebacujem pun kombi hrane iz Njemačke :D . Pitam se samo gdje ljudi ovakve ideje crpe :D

ja sam se nekoliko puta vraćao iz italije,pune torbe hrane,nisam imao nikakvih problema ni na jednoj granici,čak me u italiji kod trsta i policija zaustavila,i sve ok prošlo,ali nisam išao u nabavku hrane nego na godišnji
Ja sam valjda strašljivija.
Mada, za onih nekoliko dana provedenih u Njemačkoj nisam primijetila da je nešto puno jeftinije nego kod nas, a na samo putovanje sam potrošila više od jedne svoje plate, koja je prosječna bh. plata, tako da mi definitivno ne bi bilo ekonomično stalno ponavljati isto. I to malo stvari koje sam donijela smatram luksuzom :D Super je ako tako usput naletiš na nešto jeftino pa kupiš, to je odlično, ali baš ići u nabavku svaki mjesec u stranu zemlju, još iz Sarajeva :-)
Ja sam namjerno post ovog lika u početku ignorisala, jer sam znala da će otići tema na pogrešnu stranu.
leticija

#37 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by leticija »

Evo par savjeta za one koji su loseg materijanog stanja:

Napravite jelovnik za 7 dana:

1. skuhati 1 kg. pasulja ili kolicinu koja je dovoljna za broj clanova vase porodice), pa jednu polovinu skuhati corbasto s povrcem, a drugu polovinu iskoristiti za prebranac (puno luka)
2. znaci, prebranac
3. pita krompirusa i jogurt
4. sataras
5. obarena riza i sos od puno paradajza, luka i malo fasiranog mesa (ako nema fasiranog, onda samo sos i po 1-2 przena jajeta)
6. dinstani kupus
7. makaroni, spageti ili druga vrsta tjestenine sa sirom, pavlakom, spinatom, ili tunjevinom iz konzerve u paradajz sosu.

Drugi jelovnik:

1. Krompir pecen u rerni (prilog moze biti neka przena kobasica)
2. leche, socivo
3. dinstana mrkva sa lukom (moze i malo sampinjona) i na kraju prelivena pavlakom
4. pohovana pileca prsa i sos od spinata
5. Baildi patlidzan
6. riza s povrcem; mrkva, luk, celer, paprika... sve prodinstati, dodati rizu i zaliti vodom (moze se dodati i jedna masna kocka za supu)
7. Pire krompir, dinstani grasak, snicle od fasiranog mesa ili piletina

Upotreba ulja se moze znatno smanjiti ako prikom dinstanja mesa i povrca, dodajemo po malo vruce vode.

Od jednog pileta se mogu napraviti 2-3 rucka.

Preostalu hranu niposto ne bacati, ostaviti za veceru ili za sutradan

Umjesto suhih narezaka i drugih grickalica, apetit 'presijecite' jednim jogurtom ili komadicem sira

Stari hljeb se moze iskoristiti za przenice ili za desert; premazati kriske starog hljeba puterom i pekmezom, pa slagati jednu uz drugu u vatrostalnu posudu. Posuti odozgo suhim grozdjicama, prethodno natopljenim u vodi, malo cimeta i secera, pa zaliti umucenim jajima i mlijekom. Ubaciti u rernu da se zapece.
MajcinaDusica

#38 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by MajcinaDusica »

jutarnja zvijezda wrote:sto se tice kafe kod nas,uzas i to svaka.zato sam se ja malo vratila u proslost,kupila el.mlin za kafu ,1kg sirove kafe minas 10KM,POPRZILA U RERNI I OJ LJUDI......koje uzivanje.bas kao nekad ,kada je kuham cijela kuca mirise.
E ovo sam očekivala ovdje da pročitam, kad ono jedna cijela strana samo kukanja kako je skupo, onda nebulozni savjeti da se ide u inostranstvo po fasung... Pitanje je bi li se isplatilo do Visokog otići, a ne do Njemačke. Još nebuloznije kupovati voće po ovim cijenama i peći džemove uz ove cijene struje... Al haj dobro. To za kafu mi nije palo na pamet, a nije ni teško, nije nešto što se mora svaki dan :thumbup:

Svugdje piše da je prvi korak štednje napraviti semično menije, pa onda kupovati samo to da se ne baca hrana, ali ja nikako da se natjeram (a nije baš ni da puno bacam). Ima li još neko nešto pametno za savjetovati?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#39 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Entropio »

.
plain vanilla

#40 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

Isplati se i hljeb peci
Cholina_Lokica

#41 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Cholina_Lokica »

E cuj jednom mjesecno u Njemacku u nabavku, koja fukara, mi sa Alipasina svake heVte odemo do MinKena da kupimo sta nam treba...

Menojte jesti :run:
Smail Aga

#42 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Smail Aga »

leticija wrote:Evo par savjeta za one koji su loseg materijanog stanja:

Napravite jelovnik za 7 dana:

1. skuhati 1 kg. pasulja ili kolicinu koja je dovoljna za broj clanova vase porodice), pa jednu polovinu skuhati corbasto s povrcem, a drugu polovinu iskoristiti za prebranac (puno luka)
2. znaci, prebranac
3. pita krompirusa i jogurt
4. sataras
5. obarena riza i sos od puno paradajza, luka i malo fasiranog mesa (ako nema fasiranog, onda samo sos i po 1-2 przena jajeta)
6. dinstani kupus
7. makaroni, spageti ili druga vrsta tjestenine sa sirom, pavlakom, spinatom, ili tunjevinom iz konzerve u paradajz sosu.

Drugi jelovnik:

1. Krompir pecen u rerni (prilog moze biti neka przena kobasica)
2. leche, socivo
3. dinstana mrkva sa lukom (moze i malo sampinjona) i na kraju prelivena pavlakom
4. pohovana pileca prsa i sos od spinata
5. Baildi patlidzan
6. riza s povrcem; mrkva, luk, celer, paprika... sve prodinstati, dodati rizu i zaliti vodom (moze se dodati i jedna masna kocka za supu)
7. Pire krompir, dinstani grasak, snicle od fasiranog mesa ili piletina

Upotreba ulja se moze znatno smanjiti ako prikom dinstanja mesa i povrca, dodajemo po malo vruce vode.

Od jednog pileta se mogu napraviti 2-3 rucka.

Preostalu hranu niposto ne bacati, ostaviti za veceru ili za sutradan

Umjesto suhih narezaka i drugih grickalica, apetit 'presijecite' jednim jogurtom ili komadicem sira

Stari hljeb se moze iskoristiti za przenice ili za desert; premazati kriske starog hljeba puterom i pekmezom, pa slagati jednu uz drugu u vatrostalnu posudu. Posuti odozgo suhim grozdjicama, prethodno natopljenim u vodi, malo cimeta i secera, pa zaliti umucenim jajima i mlijekom. Ubaciti u rernu da se zapece.
Ovo ko u ratu :D :D :D
Zux

#43 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Zux »

Glupo je uopste nekome dokazivati isplati li se ici u Njemacku po hranu. Ko ima imalo mozga u glavi i zna koliko je gorivo, putarine, hotel itd. zna da je to van pameti.

Ipak, cinjenica je da je hrana u Njemackoj dosta jeftinija, barem nekih 70% proizvoda. Idem poslom 2-3 puta godisnje i uvijek se iznova frapiram koliko su neke stvari jeftinije. Purece/pilece meso je tu negdje, a ostalo je skuplje, ali mora li se svaki dan mesina jesti :) Osim sto je jeftinije sigurno je i kvalitetnije jer im proizvodi ne dolaze iz Poljske, Rumunije i sl. Ista je prica i sa tehnikom, odjecom, posebno na snizenjima. Jos kad se vrati PDV... :). Ukupni trosak zivota se vjerovatno iznivelise jer su stanovi gore skuplji i neki drugi troskovi veci. Medjutim, isto tako su im plate 3-4 puta vece. Ne treba "digitron" za skontati ko je donji.

Kod nas je osnovni problem sto niko nema da zastiti prava potrosaca, ni drzava, a ni neko lafo udruzenje. I ovi trgovci divljaju onako kako im je cejf. Ne samo oni nego npr. i pumpadzije s gorivom takodje.
Last edited by Zux on 21/10/2012 15:43, edited 1 time in total.
Smail Aga

#44 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Smail Aga »

Zux wrote:Glupo je uopste nekome dokazivati isplati li se ici u Njemacku po hranu. Ko ima imalo mozga u glavi i zna koliko je gorivo, putarine, hotel itd. zna da je to van pameti.

Ipak, cinjenica je da je hrana u Njemackoj dosta jeftinija, barem nekih 70% proizvoda. Idem poslom 2-3 puta godisnje i uvijek se iznova frapiram koliko su neke stvari jeftinije. Purece/pilece meso je tu negdje, a ostalo je skuplje, ali mora li se svaki dan mesina jesti :) Osim sto je jeftinije sigurno je i kvalitetnije jer im proizvodi ne dolaze iz Poljske, Rumunije i sl. Ista je prica i sa tehnikom, odjecom, posebno na snizenjima. Jos kad se vrati PDV... :). Ukupni trosak zivota se vjerovatno iznivelise jer su stanovi gore skuplji i neki drugi troskovi veci. Medjutim, isto tako su im plate 3-4 puta vece. Ne treba "digitron" za skontati ko je donji.

Kod nas je osnovni problem sto niko nema da zastiti prava potrosaca, ni drzava, a ni neko lafo udruzenje. I ovi trgovci divljaju onako kako im je cejf. Ne samo oni i pumpadzije s gorivom isto.
Mora :D :D :D
insomnia78

#45 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by insomnia78 »

Smail Aga wrote:
Zux wrote:Glupo je uopste nekome dokazivati isplati li se ici u Njemacku po hranu. Ko ima imalo mozga u glavi i zna koliko je gorivo, putarine, hotel itd. zna da je to van pameti.

Kod nas je osnovni problem sto niko nema da zastiti prava potrosaca, ni drzava, a ni neko lafo udruzenje. I ovi trgovci divljaju onako kako im je cejf. Ne samo oni i pumpadzije s gorivom isto.
Slazem se.
Ja ako nije bilo some, ne racunam da sam jeo.
Uz izuzetak pita

s' moje sokocalo
plain vanilla

#46 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by plain vanilla »

meni bi najjeftinije bilo da mi neko salje hranu iz Njemacke :oops: :D
Matijevic_Vlado
Location: Da sam prazna glava, potpuno zdrava, ne bih više ništa učio za badava..

#47 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Matijevic_Vlado »

Gdje je nestao covjek, nije valjda da je vec krenuo za Njemacku :D ? Jel kolektivno cijela elitna zgrada ide il stalno tebe salju ? al ozbiljno, svake sedmice sam na toj relaciji, realno ima dosta stvari koje se isplati usput ponijeti dole, al maksuz :D ! jedino mozda da odozdo nosis bijelo,gore prodas pa odes do Lidla,al nema ni to puno smisla :D
Zux

#48 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by Zux »

insomnia78 wrote:
Smail Aga wrote:

Slazem se.
Ja ako nije bilo some, ne racunam da sam jeo.
Uz izuzetak pita

s' moje sokocalo
Ma vise figurativno profesore... :D
Isti sam k'o i vas dvojica, ali svejedno i ono sto je skuplje mizerno je mala razlika tako da moze se meso svaki dan bez da moras kredit dici :D
CaneBos

#49 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by CaneBos »

jutarnja zvijezda wrote:sto se tice kafe kod nas,uzas i to svaka.zato sam se ja malo vratila u proslost,kupila el.mlin za kafu ,1kg sirove kafe minas 10KM,POPRZILA U RERNI I OJ LJUDI......koje uzivanje.bas kao nekad ,kada je kuham cijela kuca mirise.tako isto ,kiselim paprike ,punjene kupusom i one "prazne",kiseli kupus --zakon,pravim dzema,koliko mogu ,cesto umijesim hljeb,usput unucima isprzim ustipke,i tako se dovijam.tesko se zivi kod nas,za moga zivota (a puno pamtim) :D ovako nije bilo.a bila sam nedavno kod sina u holandiji ,ne mogu reci da je tamo dzaba,ali moj sin kupuje meso na veliko i jede teletinu 1.klasa,bez glave,repa nogu ,dakle cisto po 5eura kg.ja ovdje ni trbusine ne mogu kupiti za taj novac.o garderobi i sezonskim snizenjima kvalitetne garderobe,da ne govorim,a i tamo je recesija i kriza ,i nije im bas lako.samo sto kriza na zapadu znaci ,da ne mozete kupiti novi auto ,ili tako nesto ,a kod nas je ova navodna kriza dovela narod do GLADI. :x .u isto vrijeme znamo ,ko se prostacki razbacuje novcem,onaj koji nikada nista nije ni imao ,pa se sad u cudu nasao koliko ima.i jos da priupitam ,koji su to "bolji ljudi",i gdje su u sarajevu ti "elitni kvartovi".o tome moze samo da prica "dosljo"u najgorem smislu te rijeci ,sto bi stari rekli "nasla se buha ,u cem nije bila".ha ja! :run:
Sve je u tome! Kod nas se masovna glad, neimastina, fukarluk, bijeda skriva iza rijeci: RECESIJA, samo sto niko od tih politicara ne kaze ovom narodu da RECESIJA na zapadu nije GLAD I NEIMASTINA, nego nemogucnost godisnjih putovanja ili vikend putovanja, kupovanja skupe,brend garderobe, kupovanja novih vozila, kupovanja novih stanova, kuca..i sl.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#50 Re: Cijene hrane divljaju... kako opstati ?

Post by ladyblue18 »

radenska wrote:Dusa me zaboli kad potrosim u interexu 200 KM a od tog se mogu dva obroka napraviti, ni grama mesa ne uzmemo, a sve nam to treba.
Ziva istina. :|

Nego ko ide u Njemacku uskoro da forumasi naprave spisak potrepstina? :D
Post Reply