Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad)
-
quarterback
#26 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
ne govorim o tome nego o podjeli na bosnjacke, hrvatske i srpske udzbenike
- dust in the wind
#27 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
kakva je ovo sramota od ankete... fuj. pa ima li opcija ostali za izjasnit se... fuj. primitivka. da je bar nekad procitala clan ustava bih, da vidi da nisu samo konstitutivni narodi... drugo sugestivna pitanja,i veoma odvratna, besmislena takodjer... trece pismenos na nivou propaliteta u skoli. e jadna ti i tvoj nucni rad....
- swarley_s
#28 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
uciteljice, mogul´ u WC ?
- Ductus Holedocus
#29 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
haj' vi postanite uciteljica,pa pisite "znanstveni rad"
NIKAD
ee jah,rano moja..
meni dodje da se upucam,ali majke mi!
ee jah,rano moja..
meni dodje da se upucam,ali majke mi!
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#30 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
http://www.klix.ba/forum/bh-udzbenici-h ... .html-f=49
Samo da vas informisem da vam je anketa aktivna, koliko i klon tema na prethodnom linku.
Samo da vas informisem da vam je anketa aktivna, koliko i klon tema na prethodnom linku.
-
Ambrozija
#31 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
Ja sam zavrsila pedagogiju, jest da nije najtezi fakultet na svijetu, ali opet i za to je potrebno neko znanje, trud i zalaganje. (ovo napisah ljudima koji tvrde da se to upisuje samo reda radi
)
Ja sam zavrsila pedagogiju, jest da nije najtezi fakultet na svijetu, ali opet i za to je potrebno neko znanje, trud i zalaganje. (ovo napisah ljudima koji tvrde da se to upisuje samo reda radi
- Pooll
#32 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Ukoliko nije ucila nas jezik, onda i jeste opravdanje...Ambrozija wrote:Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
Ja sam zavrsila pedagogiju, jest da nije najtezi fakultet na svijetu, ali opet i za to je potrebno neko znanje, trud i zalaganje. (ovo napisah ljudima koji tvrde da se to upisuje samo reda radi)
p.s završiti pedagogiju i pedagošku akademiju - ima razlike, naravno bez omalovazavanja bilo koje visokoskolske ustanove
- novi.dan.nova.nafaka
#33 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
MEMRISTOR wrote:Dok sam isao u srednju skolu, moja profesorica bosanskog jezika je stalno govorila kako su se nekada za profesore, nastavnike i ucitelje skolovali samo najbolji ucenici, i kako su se poslije rata za navedene poslove odlucivali samo najslabiji ucenici.
Iz moje generacije najbolji su studenti upisali elektrotehniku, medicinu, arhitekturu i sl, dok su oni najlosiji upisali filozofski fakultet, najcesce psihologiju,engleski i bosanski jezik, a najslabija ucenica iz mog razreda upisala je razrednu nastavu..
MIslim da je ova djevojka iz grupe jako slabih srednjoskolaca odlucila upisati neki lagan fakulteta, na stetu onih koje ce poducavati kad ga zavrsi..
Ipak nije ona kriva, kriv je sistem, ovoga na zapadu, vjerujem, nema.
-
Lounge Act
#34 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
ne znam za pedagogiju, ali znam za pedagosku akademiju- prolazi se na lijepe oci, najvise ih upise u zenici pa kad ne mogu zavrsiti idu u mostar, ako ni tamo ne mogu zavrsiti idu u tuzlu, a ni u zenici nije tesko, bar ne za one koji su dosli sa nekim predznanjem i koji su naucili uciti, iako ta akademija, odnosno sada fakultet vrijedi kao eto najteziPooll wrote:Ukoliko nije ucila nas jezik, onda i jeste opravdanje...Ambrozija wrote:Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
Ja sam zavrsila pedagogiju, jest da nije najtezi fakultet na svijetu, ali opet i za to je potrebno neko znanje, trud i zalaganje. (ovo napisah ljudima koji tvrde da se to upisuje samo reda radi)
p.s završiti pedagogiju i pedagošku akademiju - ima razlike, naravno bez omalovazavanja bilo koje visokoskolske ustanove
ja sam ga završila i vidjela sam kakvi sve prolaze- djevojka kojoj je u izgovoru i "a" i "o" sve "o" dobija 9 iz BHS jezika i knjizevnosti, kod dvojice profesora opet sve sa velikim grudima prolaze itd.
zaboravih reci, nisu ni ostali fakulteti ono sto su nekad bili, pravnika ima na sve strane, a nisu svi bili odlicni u skoli, a i medicina nije ono sto je nekad bila, znam jednu koja je zavrsila, a smatrali smo je onako poglupom, jest bogata doduse pa moze joj se
- nineinchnails
#35 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Studij se upise po licnim afinitetima, ili, nazalost, dobroj steli, a bilo je i slucajeva da se prisilno neko upise na nesto sto ne zeli. Statistike pokazuju da samo 10% od brucosa, ostane svo vrijeme studija i diplomira. Iz moje generacije npr, upisano je 35 studenata na moj odsjek. Diplomiralo samo 4. Ostali su odustali, pozenili se, poudale se, poginuli u ratu, otisli u inostranstvo itd.MEMRISTOR wrote:Dok sam isao u srednju skolu, moja profesorica bosanskog jezika je stalno govorila kako su se nekada za profesore, nastavnike i ucitelje skolovali samo najbolji ucenici, i kako su se poslije rata za navedene poslove odlucivali samo najslabiji ucenici.
Iz moje generacije najbolji su studenti upisali elektrotehniku, medicinu, arhitekturu i sl, dok su oni najlosiji upisali filozofski fakultet, najcesce psihologiju,engleski i bosanski jezik, a najslabija ucenica iz mog razreda upisala je razrednu nastavu..
MIslim da je ova djevojka iz grupe jako slabih srednjoskolaca odlucila upisati neki lagan fakulteta, na stetu onih koje ce poducavati kad ga zavrsi..
Ipak nije ona kriva, kriv je sistem, ovoga na zapadu, vjerujem, nema.
Teorija o tome "ko upisuje kakav fakultet na osnovu toga kakav je ucenik bio" su ciste predrasude i spekulacije. Nakon rata je najvise bilo potrebe za prosvjetnim kadrom i dosta ih je pohrlilo bas u tom smijeru. Znas li da npr. Einstein, uopste nije zavrsio fakultet? Hoces da kazes da si pametniji i bolji od onih sto su upisali drustvene nauke?
Ova djevojka sto je pokrenula ovu temu ili je iz ruralnih krajeva ili iz dijaspore pa ne raspolaze znanjem naseg jezika u potpunosti. Znam npr. nekoliko uciteljica koje apsolutno nisu skolovane za to radno mjesto, ali ga ipak uspjesno obavljaju. Da li su one lose obrazovane, bivse slabe ucenice? Nikako. Jednostavno im je to u odredjenom momentu bilo ponudjeno, one su to prihvatile jer su imale afiniteta.
-
Ambrozija
#36 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Naravno da ima razlike, ali neko rece da najlosiji ucenici upisuju Filozofski fakultet, a pedagogija je jedan od odsjeka na navedenom fakultetu.Pooll wrote:
Ukoliko nije ucila nas jezik, onda i jeste opravdanje...
Usput, kome je BHS predavao prof. Dzevad Jahic, onda mu se greske sigurno ne mogu desiti jer nas je vecina knjige iz njegovog predmeta morala znati napamet da bi dobila ocjenu 6 ili 7.
- madtv
#37 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
ehhhhhhhh..."znanstveni (ne)rad" 
-
fiza
#38 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Zar je gramatika bitna? Ja je prva ne znam pa sam dogurala vise nego neko ko zna gramatiku. Pa ljudi mene je ucila osoba koja je prije rata letve slagala u sumarstvu. Nisu krivi oni koji su izrazimo se polu pismeni, vec oni koji iz kanala odu u profesore i nastavnike. To dokazuje da pravi pismeni ljudi nemaju sanse za zaposljenjem jer je ovaj narod stvorio takvu politiku da ako nemas stele mozes biti i doktor nauka neces naci zaposljenje.Chisum wrote:Jebes mi mater ako ti, sa takvom raskosnom pismenoscu, nekoga nesto naucis.
Zar je jednom doktoru vaznije kako ce napisati jednu recenicu ili je vaznije da od pacijenta ne napravi invalida.
- valter.ba
#39 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Ima nesto sto se zove opste obrazovanje koje podrazumijeva i sposobnost pravilnog izrazavanja. Doktor koji je tolike godine proveo citajuci knjige i komunicirajuci sa uglednim profesorima bi dakle trebao biti barem iznadprosjecan a ne koristiti vokabular primjeren rataru.
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
Sent from my GT-I9100 using Tapatalk 2
-
nemoguce vruce
#40 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
To je namicateljka znanja... 
-
blue033
#41 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
fiza wrote:Zar je gramatika bitna? Ja je prva ne znam pa sam dogurala vise nego neko ko zna gramatiku. Pa ljudi mene je ucila osoba koja je prije rata letve slagala u sumarstvu. Nisu krivi oni koji su izrazimo se polu pismeni, vec oni koji iz kanala odu u profesore i nastavnike. To dokazuje da pravi pismeni ljudi nemaju sanse za zaposljenjem jer je ovaj narod stvorio takvu politiku da ako nemas stele mozes biti i doktor nauka neces naci zaposljenje.Chisum wrote:Jebes mi mater ako ti, sa takvom raskosnom pismenoscu, nekoga nesto naucis.
Zar je jednom doktoru vaznije kako ce napisati jednu recenicu ili je vaznije da od pacijenta ne napravi invalida.
Opšte obrazovanje je bitno, jer ako ga nemaš ne bi trebao da završiš više od 4 razreda osnovne škole, to treba da je plafon. Kod nas pišu znanstvene radove.
Što se tiče primjera sa doktorom. Ako neko nije savladao osnovno gradivo u školi, kako je moguće da postane doktor. Ako ne zna osnove na svojm jeziku, kako zna latinski, engleski itd. Zamisli tog doktora kad se susretne sa nekim doktorom iz normalne zemlje, kako oni komuniciraju? Pa nije čudo da su naši doktori radili kao medicinske sestre ili prali suđe u kafićima.
- O'zone
- Globalni moderator
#42 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Opet se aktivira ova tema 
-
SaMaster
#43 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Po ovome sto je napisala nije samo to greska. Kuku se onim roditeljima cijoj djeci ona bude uciteljica... Tugo mojaekrem jevrić wrote:Uciteljice, uciteljice imate sastavljeno NE ZNAM u anketi![]()
-
Avetinho
#44 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Uciteljice,
Predlazem vam da se vratite u skolu, ovaj put kao ucenica, i da temi pristupite ozbiljno i temeljito.
Ako to ne ucinite, onda, molim vas mijenjajte profesiju, jer cete inace unistiti mnoge generacije mladih ljudi koji ce imati peh da im vi nesto predajete.
Predlazem vam da se vratite u skolu, ovaj put kao ucenica, i da temi pristupite ozbiljno i temeljito.
Ako to ne ucinite, onda, molim vas mijenjajte profesiju, jer cete inace unistiti mnoge generacije mladih ljudi koji ce imati peh da im vi nesto predajete.
- Pooll
#45 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Ne mora svako biti savršeno pismen, no sramota je da ljudi sa visokim obrazovanjem ne znaju sastaviti jednu poštenu i smislenu rečenicu. U govoru to nekako i prođe, ali tek kada neko nešto napiše - prosto se iznenadiš kakve elementarne greške se prave.fiza wrote:Zar je gramatika bitna? Nisu krivi oni koji su izrazimo se polu pismeni, vec oni koji iz kanala odu u profesore i nastavnike.Chisum wrote:Jebes mi mater ako ti, sa takvom raskosnom pismenoscu, nekoga nesto naucis.
Nisam baš siguran da ljudi iz kanala idu u profesore, jedino ako neko nije radio u kanalu dok se obrazovao - što apsolutno nema veze s time kakav će biti nastavnik. Individualna je stvar da li ćete kvalitetno obavljati jedan takav plemenit posao poput nastavničkog. U okviru formalnog obrazovanja nije moguće naučiti sve. Formalno obrazovanje ne čini dobrog profesora. Dobrog profesora čini želja da svoje znanje i iskustva prenese učenicima, da ih nauči temeljnim ljudskim vrijednostima, da sutra budu dobri i pošteni ljudi.
-
MajcinaDusica
#46 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Haj kad je ova tema već svakako otišla u helać (mada nisam sigurna da je ikad i bila van istog), da i ja koju pridodam:
Čuj krivi su nastavnici što je ostala nepismena! Kod nas u školi se na fizičkom nije učilo ni plivati ni voziti bicikl, pa sam ja ipak naučila. Znam bezbroj primjera koji u formalnom obrazovanju nisu učili engleski pa se sada savršeno njime služe. Ne naučiti vještinu potrebnu za dalje obrazovanje i uspješnu karijeru - a pismenost je sigurno jedna od njih - zato što su te mrzile profesorice ili je plan i program nazadan, je malo je reći glupo i na svoju štetu.
Čuj krivi su nastavnici što je ostala nepismena! Kod nas u školi se na fizičkom nije učilo ni plivati ni voziti bicikl, pa sam ja ipak naučila. Znam bezbroj primjera koji u formalnom obrazovanju nisu učili engleski pa se sada savršeno njime služe. Ne naučiti vještinu potrebnu za dalje obrazovanje i uspješnu karijeru - a pismenost je sigurno jedna od njih - zato što su te mrzile profesorice ili je plan i program nazadan, je malo je reći glupo i na svoju štetu.
-
Avetinho
#47 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Tri su vrlo uticajna faktora na necije obrazovanje: (1) osoba koja se obrazuje, (2) ucitelj, (3) porodica.MajcinaDusica wrote:Haj kad je ova tema već svakako otišla u helać (mada nisam sigurna da je ikad i bila van istog), da i ja koju pridodam:
Sta god da ne funkciones od gore navedenih faktora, na stetu je oafktora broj (1).
Sto se plivanja i bicikla tice, tu su odgovorni samo (1) i mozda (3). Fino je to znati, ali kvalitet zivota ti nece bas mnogo trpjeti ako i ne naucis, osim ako ne zivis u Kini pa ti treba prevoz od A do B, ili ako kojim cudom ne upadnes u more pa se pocnes daviti.
Dobar ucitelj -- vrlo vazan faktor.
Naravno ima izuzetaka medju ucenicima/studentima, koji se, uprkos nesreci sto upadnu u razred ucitelja kao sto je OP, nekako isceprkaju sami.
-
ivannn
#48 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
-
Avetinho
#49 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
Tacno gdje to pise?ivannn wrote:Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
Pobrisani su postovi, ali imaju dva rana posta koja je neko citirao.
Osim toga, bolje bi bilo da radi "znanstveni rad" iz oblasti koju poznaje.
-
ivannn
#50 Re: Molim vas za sudjelovanje u mojoj anketi (znanstveni rad
njoj treba poduka iz gramatikeJa Sam Odavle wrote:Tacno gdje to pise?ivannn wrote:Jest da nije neko opravdanje, ali djevojka/zena rece da nije iz BiH i da nije ucila nas jezik. To je, koliko se sjecam, pisalo u prvih par postova, pa je izbrisala sve, a istrazivanje radi za naucni rad u zemlji u kojoj zivi, ako sam dobro shvatila.
Pobrisani su postovi, ali imaju dva rana posta koja je neko citirao.
Osim toga, bolje bi bilo da radi "znanstveni rad" iz oblasti koju poznaje.
a ti poradi s čitanjem i razumijevanjem, ok?