occupylove wrote:Nivri wrote:Nisam ni mislio na tebe. Cini mi se da si ti glas razuma i iskra svijetlosti u ovom mracnom podforumu.
Evo ovaj occupy, kao najveci prijatelj Sj. Koreje, Libije, Sirije, Afganistana i ostalih slobodarskih drzava. Ali iz udobne americke fotelje i ultra brozg interneta. (Ko ti je provajder?)
opet napad hiper -ultra -super -giga-mega Amerikanca vecih od samih Amerikanaca
mali experiment za one koji zive u USA ;
pogledaj u papirima ko je proizveo tvoj mobilni telefon ?
kada kupujes alat za svoj biznis ? obrati paznju na etiketu i zemlju porijekla ?
i uostalom ?
svoj desktop ili laptop ? provjeri etiketu
ja se trudim i svima propagiram da se kupuje samo 'made in USA " na zalost to nije tako jednostavno , tezak zadatak
svijet se rapidno mijenja , i ne mora to biti nista lose , mozda dolazi vrijeme kada ova planeta nece trebati imperije
vec medjusubnu suradnju i razvoj
najvise sada zavisi od reakcija finansijsko-politicke vrhuske u USA
Kina pretekla USA u investicijama na njenom tlu , te kupuje ogromne kolicine zlata ( uz Rusiju i Indiju , BRIC drzave )
dolar se polako napusta ,Kina se okrece vlastitom trzistu i BRIC drzavama i komsiluku , nesto se sprema ? vidjecemo !
samo neka ta tranzicija prodje mirno
PEACE !
http://www.cnbc.com/id/49546296
Ti fakat pojma nemas o ekonomiji.
Procitaj knjigu International Political Economy od Robert Gilpina iz 1988 godine. Samo jedno izdanje izdato, ali i dan danas "biblija ili "kuran" kako hoces, od Harvarda, Tokija, Pekinga do London School of Economy.
Posto znam da je neces procitati, nije uopste vazno ko proizvodi, vazno je ko investira u kinu, a to su americke i evropske firme.
Na Apple kompjuteru s kojeg ovo pisem stoji: Designed in California, Made in China. Najvaznije je sto je sav mozak kompanije u SAD zajedno sa 117 miliajrdi dolara na racunu. Sutra Apple moze odluciti da zatvori biznis u kini i otvori u Juznom Sudanu. Kinezi zive od stranih investicija, sve dok je radna snaga jeftina. Ako uskoro ne pocnu vise investirati u svoje proizvode, koji su by the way KATASTROFA, i reformu politickog sistema, ne bojs e, ima jos drzava na svijetu koje ce proizvesti jednako kvalitetan iPhone, Macbook i sl. 60% disertacija u kini je kopirano! Zemlja u kojoj naucnici masovno kopiraju naucne radove ne moze dugorocno da racuna na ovakav rast.
Kina danas dozivljava industrijsku revoluciju iz 1890 godine. SAD dozivljava novu industrijsku revoluciju, i zato imas tektonske promjene u ekonomiji, politici i drustvu. Sve ce se to stabilizovati za 20-tak godina.
Drzave koje se najbrze prilagode novoj industriji te ce biti i dalje vodece, a drzave koje imaju najvise inovacija ce voditi kolo. Za tvoju informaciju, SAD su prosle godine imale 48% svjetskih inovacija. 50% inovacija u SAD naprave imigranti. Imigranti koji dodju jer znaju da najvise mogucnosti za uspjeh imaju u SAD.
Nemoj pomisliti da su oni slicni tebi, jer oni rade, placaju porez i cijene ono sto imaju Ti s druge strane, nemas pojma sta bi sam od sebe. Tvoja pateticno patoloska potreba da konstantno postavljas neka pitanja koja veze nemaju sa stvarnoscu govore da izgleda u svom zivotu konstano moras da odgovaras, kako na poslu tako i u kuci!
Jbg, sam si kriv!