Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

KenCo

#26 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by KenCo »

adi2012 wrote:
KenCo wrote:@ adi i ostali sa ovim problemom

poslusajte covjeka koji se bori sa tim problemom godinama, samo sto kod mene nije bila obicna perut nego seboroicni dermatitis. perut je blaga rijec. tjeme mi je uvijek bilo puno ranica, bubuljica i crvenila, sto je naravno uzrokovalo perut. probao sam sve moguce sampone, od skupih do jeftinih. npr vichy samponi su dobri , ali nisu ni oni idealni. skrati si muke i poslusaj moje savjete:
1. kupi losion protiv opadanja kose i peruti u matiji, u blizini hotela europe. losion je 10 maraka, naneses ga pola sata prije pranja kose i to je to. ja kad sam ga poceo koristiti odmah mi je pomogao, kad sam ga potrosio perut se opet vratila. sada je opet nema jer ga opet koristim prepurucio sam ga jaranu koji ima slicne probleme i odmah mu je pomoglo. ovo definitivno probaj !
2. kupi BLAGI, PRIRODNI sampon. moja preporuka : otidji u makrovitu u BBI centru ili na cengic vili. tu imas doista fin izbor 100% prirodnih sampona, bocica je pristojih 11-12 maraka. sampon ne cisti najbolje ali je izuzetno dobar za tjeme. ako ti se to ne svidi, uzmi u DM , samponi alverde, 5 maraka je bocica i oni su na prirodnoj bazi.
3. nemoj prati kosu vise od 3x sedmicno, smanji upotrebu fena na minimalno, pazi na higijenu, i ako te tjeme svrbi, NIPOSTO ga ne diraj jer time samo iritiras kozu i problem ce se samo pogorsati.

ovo su moja iskustva sa peruti, odnosno seborejom. poslusajte moje savjete prije nego sto pocnete bacati novac na skupe, preskupe samponcice i kremice, odnosno prije nego sto unistite kosu sa medicinskim samponima tipa ORONAZOL. i njega sam koristio i to na preporuku dermatologa- rezultati nula.

ovo je moj post kopiran sa druge teme, u zurbi sam pa nisam mogao opet pisati isto. poslusajte moj savjet. ako ne pomogne slobodno mi se obratite na ovu temu, ili na PP, za bilo sta. lijeka ima (prirodan i jeftin) i za perut, i za dermatitis, bubuljice. imam iskustvo sa tim bolestima. znam kako vam je.
Ko zna engleski, odlicna stranica za skoro sve bolesti pa i kozne:

http://www.earthclinic.com

sretno.
i kod je crvenilo, bubuljice, perut itd :cry: poslušat ću savjet i otići do matije, mislim da nemam šta izgubiti ;-) mikrovita i to ću probati obavezno.. Ono što mene najviše brine oko ovog problema je slijedeće:

- imam fobiju od toga ako budem previše "eksperimentisao" sa raznim šamponima ili (pre)često prao kosu da će mi kosa ispadati jer ionako je kako vrijeme prolazi sve više gubim (31 god.);

- postoji li šampon koji potpuno uklanja perut, s obzirom da koji god da sam probao pomogne najviše 6mj. i opet mi se vraća perut koji god šampon koristio, koliko god se (ne)zdravo hranio, vježbao itd.?

Pozdrav :thumbup:
Adi
ako sam te dobro shvatio, da i ti imas crvenilo, bubuljice, itd..., onda se radi o seboroicnom dermatitisu.
i ja sam imao taj strah da ce mi kosa opasti. bojim se da to nema toliko veze sa seborejom (osim ako nije bas ozbiljno). kosa moze (donekle) opasti od losih, agresivnih sampona (kakvi se ovdje na forumu preporucuju). uvijek biraj blagi, prirodni sampon. ja vec mjesecima koristim alverde sampon ( za osjetljivo tjeme) iz dm-a. to je najbolji sampon kojeg sam ikad koristio (i za kosu i za tjeme) a koristio sam ih mnooogo. i najjeftini je. oko 4 marke.
ako ti taj ne odgovara, otidji u makrovitu, tamo imaju sirok izbor prirodnih sampona, iako su nesto skuplji, oko 12 -13 maraka, sto je opet jeftino u poredjenju sa medicinskim.
kao sto sam naveo, ja sam koristio oronazol. vjeruj mi to ne vrijedi koristiti. spali kosu i tjeme. djeluje tako da unisti te "gljivice" koje uzrokuju seboreju. problem je sto tokom tog procesa unisti i ono dobro na tjemenu.
molim te nemoj to koristiti, kao i ostale preparate koji se ovdje preporucuju.
moj savjet ti je taj losion iz matije, i alverde sampon za osjetljivo tjeme. probaj da se drzis i ostalih uputa. ako to ne uspije, ima drugih opcija.
takodjer, posjeti www.earthclinic.com.

koliko god te to izludjivalo, ne gubi nadu, lijeka ima. kad pronadjes odgovarajuci, perut ce vrlo brzo nestati. samo ga moras pronaci.
sretno i ne ustrucavaj se pitati sta ti nije jasno :bih:
Optimist

#27 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Optimist »

KenCo wrote:@ adi i ostali sa ovim problemom

poslusajte covjeka koji se bori sa tim problemom godinama, samo sto kod mene nije bila obicna perut nego seboroicni dermatitis. perut je blaga rijec. tjeme mi je uvijek bilo puno ranica, bubuljica i crvenila, sto je naravno uzrokovalo perut. probao sam sve moguce sampone, od skupih do jeftinih. npr vichy samponi su dobri , ali nisu ni oni idealni. skrati si muke i poslusaj moje savjete:
1. kupi losion protiv opadanja kose i peruti u matiji, u blizini hotela europe. losion je 10 maraka, naneses ga pola sata prije pranja kose i to je to. ja kad sam ga poceo koristiti odmah mi je pomogao, kad sam ga potrosio perut se opet vratila. sada je opet nema jer ga opet koristim prepurucio sam ga jaranu koji ima slicne probleme i odmah mu je pomoglo. ovo definitivno probaj !
2. kupi BLAGI, PRIRODNI sampon. moja preporuka : otidji u makrovitu u BBI centru ili na cengic vili. tu imas doista fin izbor 100% prirodnih sampona, bocica je pristojih 11-12 maraka. sampon ne cisti najbolje ali je izuzetno dobar za tjeme. ako ti se to ne svidi, uzmi u DM , samponi alverde, 5 maraka je bocica i oni su na prirodnoj bazi.
3. nemoj prati kosu vise od 3x sedmicno, smanji upotrebu fena na minimalno, pazi na higijenu, i ako te tjeme svrbi, NIPOSTO ga ne diraj jer time samo iritiras kozu i problem ce se samo pogorsati.

ovo su moja iskustva sa peruti, odnosno seborejom. poslusajte moje savjete prije nego sto pocnete bacati novac na skupe, preskupe samponcice i kremice, odnosno prije nego sto unistite kosu sa medicinskim samponima tipa ORONAZOL. i njega sam koristio i to na preporuku dermatologa- rezultati nula.

ovo je moj post kopiran sa druge teme, u zurbi sam pa nisam mogao opet pisati isto. poslusajte moj savjet. ako ne pomogne slobodno mi se obratite na ovu temu, ili na PP, za bilo sta. lijeka ima (prirodan i jeftin) i za perut, i za dermatitis, bubuljice. imam iskustvo sa tim bolestima. znam kako vam je.
Ko zna engleski, odlicna stranica za skoro sve bolesti pa i kozne:

http://www.earthclinic.com

sretno.
Hvala ti na savjetima, samo se sa boldiranim ne bih slozio sa tobom. Isao sam kod dermatologa upravo zbog svoga problema i ona je rekla da OBAVEZNO koristim fen prilikom susesnja kose. U protivnom, sto je tjeme duze mokro (tj ako se susi prirodnim putem) to je veca mogucnost za razvoj gljivica i bakterija jer im toplo i mokro tlo pogoduje (citaj tjeme). Dakle poslije svakog pranja obavezno susenje fenom.
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#28 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Slo Burner »

Samo da vidim je li se sta novo pojavilo u zadnjoj godini, sad ja imam problem :cry:
gilla

#29 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by gilla »

Pa nesto mora pomoci

- rekonazol
- kelual ds
- vichy dercos
- selson blue
- dr temt crni šampon
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#30 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by Slo Burner »

gilla wrote:Pa nesto mora pomoci

- rekonazol
- kelual ds
- vichy dercos
- selson blue
- dr temt crni šampon

Gdje da kupim ove stvari?
gilla

#31 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by gilla »

Slo Burner wrote:
gilla wrote:Pa nesto mora pomoci

- rekonazol
- kelual ds
- vichy dercos
- selson blue
- dr temt crni šampon

Gdje da kupim ove stvari?
Apoteka, probaj jedan po jedan, rekonazol je najjeftiniji.

Ako ne valja, sljedeci
tony montana

#32 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by tony montana »

Nipošto Rekonazol,previše je agresivan,na početku pomogne ali kasnije nanese više štete nego koristi,jer uništava i korijen dlake što dovodi do opadanja kose.Pokušaj korsititi što blaže šampone.
vjesticanametli

#33 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by vjesticanametli »

_Saša_ wrote:EUCERIN šampon protiv peruti, imas ga u svakoj appoteci 200ml cijena 20,65KM
Preporucio mi je deratolog da ga koristim i stvarno je odlican! Riješio sam se belaja ;) :thumbup:
sin ima problem i kupila sam ovaj sampon ali nista :-? a doktorica mu je rekla da smanji upotrebu fena

kako biti pametan
sad cu kupiti ovaj alverde :-)
quarterback

#34 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by quarterback »

Optimist wrote:Hvala ti na savjetima, samo se sa boldiranim ne bih slozio sa tobom. Isao sam kod dermatologa upravo zbog svoga problema i ona je rekla da OBAVEZNO koristim fen prilikom susesnja kose. U protivnom, sto je tjeme duze mokro (tj ako se susi prirodnim putem) to je veca mogucnost za razvoj gljivica i bakterija jer im toplo i mokro tlo pogoduje (citaj tjeme). Dakle poslije svakog pranja obavezno susenje fenom.
postujem ja struku ali kako onda celavi imaju perut, jas sam godinama brigao glavu iz fola, tako mi se svidjalo i opet je bilo peruti, prema tome gljivice, fen i vlaga - nema nikakve logike

meni je odlican bio herbal naturals cini mi se da se tako zvao, na zalost prestali su ga proizvoditi, bio je klasican sampon i uz to normalne cijene a probao sam i (preskupe) rougj tretmane (to je ona navlakusa kada dodjete u apoteku na pregled vlasista gdje ti nekakvom kamerom sara po glavi i kaze ti tvoja kosa je takva i to je zato, evo ove ampule 80 maraka i ovaj sampon 50 maraka pa sa tim peri 3 mjeseca (s tim da ti te ampule mogu potrajati maksimalno mjesec) i nestace - i nestane al na mjesec pa izvoli opet), ducry i ostalo...
mali_balon

#35 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by mali_balon »

Ogromnih problema imao, nema sta nisam koristio, neutrogena, vichy, ducry, itd itd. Odgovarao mi je vichy jedno vrijeme ali se valjda glOva navikla.
Palila je i garnierova maska prvo operes samponom pa namazes tu masku ostavi 5min i saperes. Zadnjih godina se ljeti sisam na celavo tako da nema nekih problema ljeti samo zimi, evo sad korisitm neki shauma protiv peruti od 3,5KM i dad kucnem u drvo vce dva mejseca nema peruti.
Mislim da bi vecina ovih sampona imama neki uspijeh da se kosa pere svakih 3 ili 4 dana, ono nit ublizu nit daleko.
luna09

#36 Re: Problemi sa peruti, preporuka za dermatologa?

Post by luna09 »

Ja nemam hvala Bogu problem sa kosom ali s kožom da. Radi se o tome da sam ljetos bila na pregledu mladeža kad je bila ona akcija u bolnici. Konačno sam došla na red za dermatoskopiju(mislim da se tako pregled zove isam baš sigurna) i šok :( :( :( pregleda mene dokrorica onim nekakvim aparatom....Inače svi u mojoj familiji imaju puno benova i mladeža al niko nije imao problema s njima. Poslije pregleda kaže doktorica meni da trebam odstraniti ni manje ni više već 9 benova i mladeža. Pitam zašto ,a ona će da je to preventivno iako nema nekih promjena koje bi ukazivale na kancer ne daj Bože ili nešto drugo. Ima li iko prijedlog gdje još da provjerim ovaj nalaz ili preporuči kakvog dobrog dermatologa da mi potvrdi ili ospori ovu dijagnozu .
Post Reply