Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Bosansko-hercegovački/ka sam Hrvat/ica i imam državljanstvo:

BiH
12
23%
Hrvatske
3
6%
BiH i Hrvatske
24
45%
neke treće zemlje
0
No votes
nisam BH Hrvat/ica ali imam hrvatsko državljanstvo
4
8%
ostalo
10
19%

Total votes: 53

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#26 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Truba »

kad se sjetim islamista s FPNa kad je mesić pobijedio

oduzet će vam pasoše :lol: :lol: :lol: :lol:
deer_hunter

#27 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by deer_hunter »

Black swan wrote:kad se sjetim islamista s FPNa kad je mesić pobijedio

oduzet će vam pasoše :lol: :lol: :lol: :lol:
prvo bi ga morali oduzeti Dini Merlinu :D , a to ne bi prošlo bez proljevanja krvi
zambaklija

#28 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by zambaklija »

i po' Krajine ima tooo,njofra dilio kapom i šakom :D :run:
Hodidid

#29 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Hodidid »

Ljudi su se snalazili za putovnicu na kojekakve nacine. Na studentske indekse, na clanske kartice kojekakvih udruzenja iz HR, pozivali se na izjasnjavanje roditelja, didova i majki iz nacionalnih popisa iz 1931 godine da su hrvati, dobijali domovnice na osnovu toga sto su im ocevi ili didovi bili u domobranima onomad i tako dalje. Uglavnom inovativnost i kreativnost na djelu.

A Cazinska Krajina se smatra u nacionalistickim krugovima u HR kao turska Hrvatska pa onda i stanovnici Krajine su "poturceni" hrvati. Onda racunalo se i na Abdica onomad da ce prikljuciti Cazinsku Krajinu Hrvatskoj kad stane rat.
Zato dijeljenje putovnica i domovnica sakom i kapom a narod ko narod koristi svaku beneficiju koja mu dodje pod ruku bez da razbija glavu zasto i kako je dobio istu.
karanana

#30 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by karanana »

dijelilo se bez problema.
da bi se upisao u skolu za skolsku 92/93, odem ja u srednju skolu u hrvatskoj i kazu mi treba mi domovnica za upis. kontam ja super, nema domovnice, nema skole....ludilo. kazu u skoli: idi u opcinu, ili neku drugu ustanovu ne sjecam se sad, i nek ti naprave domovnicu i dodji s njom. eto tako je lako bilo.
Morales

#31 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Morales »

Moze li se sad podnijeti zahtjev u ambasadi za državljanstvo?
Eborg

#32 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Eh da je pameti bilo tada. :-)

Kao što rekoh, negdje možda oko 1997. ili 1998. godine nuđena mi je hrvatska putovnica za nekih 600 DM što je bila velika stvar u vrijeme još većih viznih restrikcija. Bio sam uvjeren da je to neka krivotvorina a vidim evo sada da se onda mogla nabaviti legalno domovnica i na osnovu nje izdati putovnica na osnovu raznih kanala. :-)

Svaki grad ima različite urbane legende o tim stvarima. Prijatelj mi jednom ispriča da su tako na nekoj pijanci nafurali nekog lika da napiše pismo ambasadi Republike Hrvatske u Sarajevu da se osjeća Hrvatom, da je oduvijek bio katolik ali da mu komunisti nisu dali da to prakticira, da mu je otac bio u domobranima i da Hrvatsku osjeća kao domovinu zbog čega ga ugnjetavaju. I svi zaboravili i na to kad nakon par mjeseci - dobio dokumente. :lol: Bila istinita priča ili ne, govori samo na kakve su se načine ljudi snalazili.

Da ponovim pitanje. Je li postojala ikakva oficijelna odluka po kojoj su se nekretnine u Hrvatskoj mogle zamijeniti za državljanstvo?
shell

#33 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by shell »

http://www.mup.hr/96.aspx
link Zakona o hrvatskom državljanstvu,..,. prije je se moglo na svakojake načine dobiti RH putovnicu,više ne...
petunija

#34 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by petunija »

karanana wrote:105%.
u BiH ima vise hrvatskih drzavljana nego sto ima hrvata.
:thumbup:
Renta

#35 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Renta »

Hodidid wrote: A Cazinska Krajina se smatra u nacionalistickim krugovima u HR kao turska Hrvatska pa onda i stanovnici Krajine su "poturceni" hrvati. Onda racunalo se i na Abdica onomad da ce prikljuciti Cazinsku Krajinu Hrvatskoj kad stane rat.
Zato dijeljenje putovnica i domovnica sakom i kapom a narod ko narod koristi svaku beneficiju koja mu dodje pod ruku bez da razbija glavu zasto i kako je dobio istu.

Nije Turska Hrvatska neka izmišljotina hrvatskih nacionalista nego je povijesna činjenica i tako ju je zvalo pola Europe u srednjem vijeku....i ne seže samo do Cazinske krajine nego i do Banja luke, Jajca - cijeli zapadni dio BiH, radi se o okupiranom prostoru nekadašnje Hrvatske od strane osmanlija. Knjige u ruke dečko pa na poso. :thumbup:

čisto da te uvede temu... http://www.klix.ba/forum/turska-hrvatska-t86662.html-
Hodidid

#36 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Hodidid »

Decko ko je spominjao bilo kakvo izmisljanje? :-D Moras malo smiriti strasti. Prije svega Hrvatske nema od 1101 do 1918 kao drzavnopravnog subjekta u onom smislu kako bi to zelio predociti. I nemoj mi zivota ti samo ingerencijama Sabora u A-U monarhiji itd. Toga sam se naslusao dosta u zivotu. Prema tome po logici stvari nema ni turske Hrvatske onda.To sto sam rekao da se taj dio Krajine u nacionalistickim krugovima smatra turskom Hrvatskom ne znaci da taj dio Krajine nije pretezito bio hrvatskim zivljem naseljen u tom periodu. Posebice Bihac i Buzim recimo bio je u posjedu hrvatskih velemoznika ali tu je narod bio vec amorfna masa. Ali nemoj me tushiti bogati ostalim bajkama. Vjerovatno nemas pojma da su kod B.Petrovca pronadjeni ostatci koji upucuju na postojanje i aktivno djelovanje Bosanske crkve u podrucju Pseta. I nemoj sad da ulazimo u dubioze oko Hrvatinica i toga sta su drzali i ko je sve zivio na tom prostoru. Zato imas PDF Historija.

Jah, tek sad pogleda na toj temi da si se slavodobitno pozvao prvenstveno na vrlo edukativnu wikipediju koju sastavlja i u njoj pise priloge ko kako stigne. I kazes meni procitam koju knjigu. Procitaj je ti stari moj i mani se wikipedije kao pouzdanog historiografskog izvora informacija.
Renta

#37 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Renta »

Opet neistine i nepoznavanje povijesti. Hrvatska je zadržala svoju državotvornost kroz autonomiju i hrvatski sabor tokom cijelog srednjeg vijeka u sklopu drugih država pa sve do danas. Odlučivala je o sebi koliko su to jači dopuštali ali nije nestala sa zemljopisne karte kao neki drugi niti je ikad ukinut hrvatski sabor, dakle jedina ima kontinuitet. A tebi očito nije jasno što to znači. Ne postoji niti jedna republika, danas država, bivše Juge koja se može s tim pohvaliti! Krvarila je pod moćnim osmanlijama ali nikada nije poražena i osvojena.
Uskoro ćemo biti u EU, hoćeš li i tu reći da Hrvatska ne postoji jer je centar Unije u Briselu??

Tako je, prouči to malo na povijesnom podforumu pa nećemo odlaziti u off topic. I dosta više otvorenih izljeva mržnje nekih na ovom forumu prema zapadnom susjedu!
Last edited by Renta on 02/10/2012 01:43, edited 8 times in total.
Hodidid

#38 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Hodidid »

Jel ti to meni poredis EU sa Austrougarskom monarhijom i ingerencije hrvatskog sabora u nezavisnoj drzavi Hrvatskoj u 21-om stoljecu sa ingerencijama hrvatskog sabora u AU monarhiji u 15-om stoljecu? Zanimljiv si lik.
sinuhe

#39 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by sinuhe »

Tuđman je abdićevce nazivao evropskim muslimanima. Zanimljivo kako ih mi uglavnom asociramo sa četnicima iako je Franjo ozbiljno računao na Abdića.
krusko37

#40 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by krusko37 »

Religious Fantastic wrote:
Eborg wrote:Naredne godine Hrvatska postaje članica Evropske Unije čime njeni svi državljani postaju i EU građani. To će imati veliki odraz i na stanovništvo Bosne i Hercegovine s obzirom da veliki broj njih ima hrvatsko državljanstvo te će između ostalog moći pristupiti i tržištu rada.

S obzirom na dosadašnju praksu članica EU da tokom tranzicijskog razdoblja ograničavaju dolazak novih radnika iz novih članica, može se očekivati da će isto egzistirati u periodu od 2 godine (Francuska, Belgija, Španija itd.) do 7 godina (Austrija, Njemačka).

Zanima me da li gotovo svaki bosansko-hercegovački Hrvat ima pravo na državljanstvo Republike Hrvatske ili je procedura prilično komplikovana? Mislim da je tokom devedesetih taj sistem bio dosta liberalniji kada su krštenice i čisto izjašnjavanje o etničkoj pripadnosti bile dovoljne a sada se traži činjenica da je jedan od roditelja i hrvatski državljanin što je upravo i stekao tokom devedesetih. Volio bih da me neko ispravi ukoliko sam u krivu.

Dakle, volio bih da se u anketi izjasnite o državljanskom statusu čisto da se vidi da li možemo očekivati povećanje odliva mozgova i/ili mladih ljudi što je kratkoročno možda i dobro za njihove porodice ali dugoročno loš trend da gubimo mlade ljude u potrazi za boljim životom.

U svakom slučaju, želim da što više naših sugrađana i sunarodnjaka profitira od EU statusa ukoliko su u mogućnosti. :bih:

Mnogi se raduju ocekivanom masovnom odlivu hrvata iz BiH...barem je to ono sto sam primijetio i po forumima i u direktnim kontaktima s ljudima...
Ne kontam javno mjenje, ima ih previše ili? Kao da nema Hrvata ovdje bi sve med i mlijeko bilo ;)
Ništa od odlaska, ko je htjeo na baushtelu mogao je otići kad god je htjeo, a ako neko misli da sa ovim našim školama može otići u Njemačku i naći posao, :lol: Može, ali mora biti nekog egzotičnog zanimanja koje nedostaje na našim univerzitetima.

A ovi bez kvalifikacije nisu nigdje dobro došli vjeruj mi, osim toga rumuni i bugari su preplavili evropu na poslovima za koje je potrebna "manja" ili " nikakva" kvalifikacija, i rade po cjenama koje su i za hrvata i za bosanca presmješne.
kockica_kockica

#41 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by kockica_kockica »

Eborg wrote:Nije ovo nikakvo prozivanje, samo me zanima pravni put do istog. Dakle je li to bio oficijelni stav Hrvatske da se svakome sa krštenicom i izjašnjavanjem dodijeli hrvatsko državljanstvo ili je to išlo putem krivotvorenja/korupcije u hrvatskim institucijama?

Ja bih bio presretan da imam i hrvatsko državljanstvo koje bi mi mnogo pomoglo, nekoliko puta sam bio uskraćen za neke stvari samo na osnovu toga što nisam građanin EU.
Do neke tamo 1996. godine svako ko je imao krstenicu i izjasnjavao se da je hrvat je mogao dobiti domovnicu (izjava je bila obican komad papira koji se ovjeravao) .. kasnije su te mjere poostrene jer su valjda pametni umovi skontali da neko ko je katolik ne mora nuzno biti hrvat, niti jedan hrvat ne mora nuzno biti katolik...

Danas da bi dobio domovnicu moras imati prebivaliste u Hrvatskoj, zivjeti cini mi se duze od 7 godina, ili imati dokument na kojem ti pise da si se prije 1991. godine izjasnjavao kao hrvat.

Ali postoje ljudi jos uvijek, koji se na dokumentima izjasnjavaju kao hrvati a imaju iskljucivo BiH drzavljanstvo.
zambaklija

#42 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by zambaklija »

Hodidid wrote:Decko ko je spominjao bilo kakvo izmisljanje? :-D Moras malo smiriti strasti. Prije svega Hrvatske nema od 1101 do 1918 kao drzavnopravnog subjekta u onom smislu kako bi to zelio predociti. I nemoj mi zivota ti samo ingerencijama Sabora u A-U monarhiji itd. Toga sam se naslusao dosta u zivotu. Prema tome po logici stvari nema ni turske Hrvatske onda.To sto sam rekao da se taj dio Krajine u nacionalistickim krugovima smatra turskom Hrvatskom ne znaci da taj dio Krajine nije pretezito bio hrvatskim zivljem naseljen u tom periodu. Posebice Bihac i Buzim recimo bio je u posjedu hrvatskih velemoznika ali tu je narod bio vec amorfna masa. Ali nemoj me tushiti bogati ostalim bajkama. [size=150]Vjerovatno nemas pojma da su ... ta.[/size] I nemoj sad da ulazimo u dubioze oko Hrvatinica i toga sta su drzali i ko je sve zivio na tom prostoru. Zato imas PDF Historija.

Jah, tek sad pogleda na toj temi da si se slavodobitno pozvao prvenstveno na vrlo edukativnu wikipediju koju sastavlja i u njoj pise priloge ko kako stigne. I kazes meni procitam koju knjigu. Procitaj je ti stari moj i mani se wikipedije kao pouzdanog historiografskog izvora informacija.
ovo boldirano me interesuje,nisam još nikada na slično naletjeo,gdje se može pročitati :thumbup:
uglavnomja

#43 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by uglavnomja »

Eborg wrote:Mislim da je čak jedan forumaš ovdje svojevremeno rekao da je dobio hrvatsko državljanstvo samo na osnovu prijeratne članske karte šahovskog kluba jer mu je prijatelj greškom upisao "Hrvat" kada ga je upisivao. Čudne su ljudske sudbine. :)

"pikale" su se i neovjerene fotokopije :D bilo cega, prijave na biro, za upis na faks, u videoteku...

uzme se original, korektorom obrise stara nacionalnost, iskopira, pa napise hrvat, pa ponovo kopira... dok se ne dobioje zadovoljavajuci rezultat :D

plus rodni list roditelja, kombinacija srba i hrvata, pa kako je ko ubo :lol: :lol:

ali to bilo davnooooooo :!:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#44 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Truba »

eto dobi je i najveći bošnjak među bošnjacima
super bošnjo i super musliman
frajer koji je bio bošnjak prije stvaranja ameba
a dok su majmuni silazili s drveta on je već govorio bosanskim jezikom i glumio u bosanskim filmovima
a saće s ustaškom zločinačkom agresorskom putovnicom bez viza proputovati svijet...ah da... on samo mrzi domaće ustaše... hrvatske ustaše su mu dobre... i njihove kune... (BLJUV)

emir hažipederbegović

vjerovatno najmži mi bošnjak na planeti
osoba od koje dobijem proljev kad ga vidim uživo
osoba koju možda najviše ne volim
neću reći mrzim
kad god ga vidim u živo neko sranje mi se desi u životu

doborošo u klub ustašo :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: hrvatska u srcu 8)

odo srat
Jara

#45 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Jara »

Ima ga i ex-reis Mustafa ef. Cerić, Crni labude, ja reko' govoriš o njemu ... :novine:
Vitezanin

#46 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Vitezanin »

Ja '97 kad sam bio mali klinac zajedno sa sestrom se slikao u Novoj Biloj između Travnika i Viteza, tu negdje dali dokumente i dobili hrvatsku putovnicu u roku keks. Danas je situacija daleko daleko drukčija, domovnica se valjda čeka i dulje od godine, poslije rata se dijelilo šakom i kapom, a ljudi naravno masovno uzimali to jer je BiH poslije rata jedva imala neke zajedničke dokumente, a da ne govorim o bivšem viznom režimu i svim sranjima. Uopće nemam pojma šta je viza :D , jeste da mi je trebala prošle godine kad sam išao u Kanadu, ali kasnije sam uporedio ono što sam ja dobio s ovim ostalima i ispostavilo se da sam samo ja i neke Švabe koje su sa mnom išle dobile neki papirić bez lijepljenja vize, ovi iz ostalih zemalja , Ukrajina, Srbija, Kosovo itd imali puno više posla oko toga.

Ali sad ljudi puno više uzimaju bh putovnicu jer je ukinut vizni režim plus čekaš relativno kratko. Kontao sam i ja tako i onda vidim da mi je šahara na 10 godina :D plus nema vize za Kanadu ako ostaješ 3 mjeseca, vjerojatno će nekad skoro ukinuti vizni režim i za SAD i neke ostale dijelove svijeta, a nisam baš siguran da će to skoro biti i za BiH.

Uglavnom, neka mi šahare. :D
It_is_a_Leclerc

#47 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by It_is_a_Leclerc »

U Krajini su, odgovorno tvrdim i mogu dokazati, ljudi hrvatsko državljanstvo dobivali tako što su u Karlovac nosili ovjerenu izjavu da su im pradjedovi i djedovi bili ustaše. To su notorne činjenice ! Ljudi su lagani, neki čak nisu ni znali kako im se djedovi zovu, pa su izmišljali. Čak jedan moj poznanik kojem su rođaci slavni partizani Pozderac, izjavio je da mu je pradjed bio domobran i klap - eno ga hvali se putovnicom. Uglavnom, na kraju oko 50.000 Bošnjaka (ne samo Abdićevaca - oni daleko više preferiraju američka državljanstva) u Cazinskoj Krajini ima hrvatski pasoš i obilno ga koriste.
Vitezanin

#48 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Vitezanin »

Ma kakvi masovni odlasci, k'o da je tek tako lako uletjeti u neku Njemačku, Švedsku, Belgiju itd i dobiti kakav dobro plaćen sezonski posao. Da je tako sve nove EU države bi sile prazne. Mislim, jest da je značajan broj Bugara, Rumunja itd šturnuo vani, ali čini mi se ipak da je regulativa oko toga dručkija nego prije par godina, a EU stalno mijenja ta pravila. K'o da je njima stalo do nekih dodatnih Balkanaca, nebitno jesu li iz Hrvatske ili BiH.
Eborg

#50 Re: Koliko BH Hrvata ima hrvatsko državljanstvo?

Post by Eborg »

Nije mi nešto drag lik ali ko bi normalan to odbio? Uostalom, ima ovdje malo i ljubomore, da je dobio makedonsko državljanstvo niko ne bi ništa ni spomenuo. :roll:
Post Reply