agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- basicm
#26 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Naravno sljedeci sport nakon zatvaranja EGR ce biti katalizator s obzirom da su plinovi prljaviji. Ali valjda to dimnjacar moze rijesiti.
- drndalo
#27 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Hajd' da se jednom i ja bezpogovorno slozim s tobom...Melami wrote:ne znam sto bi to neko uklanjo ili blokiro kad jedan forumas stavio slike kako je jednostavno to ocistiti ? :S Ako je tu, onda ima razlog sto je tu i ne pravite se pametniji od ljudi koji prave ta auta./
-
Melami
#28 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
bravodrndalo wrote:Hajd' da se jednom i ja bezpogovorno slozim s tobom...Melami wrote:ne znam sto bi to neko uklanjo ili blokiro kad jedan forumas stavio slike kako je jednostavno to ocistiti ? :S Ako je tu, onda ima razlog sto je tu i ne pravite se pametniji od ljudi koji prave ta auta./
- Doda37
#29 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
to rade kad sa ciscenjem ne postizu nista, a skup im je za promjenu onda idu na blokadudrndalo wrote:Hajd' da se jednom i ja bezpogovorno slozim s tobom...Melami wrote:ne znam sto bi to neko uklanjo ili blokiro kad jedan forumas stavio slike kako je jednostavno to ocistiti ? :S Ako je tu, onda ima razlog sto je tu i ne pravite se pametniji od ljudi koji prave ta auta./
- drndalo
#30 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Hajd' shvatam, ali koliko cesto se ovaj gore primjer ociscenog EGR-a moze ponavljati ? 1x mjesecno ? 1x godisnje ? Ako je 1x godisnje ili rjedje, ja kao prilicno lijen, a nisam ni "zlatnoruk", ne vidim problem da bih ga cistio, ako kao sto kolega rece zaista jednostavno ide, a da znam da nakon toga moj auto pravi u narednoj godini dana, 1 kg ciste cadji manje izbacene u zrak... Ali to sam ja... 
-
carobnjak1
#31 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
u kiseljaku kod jure mozes kupiti auto sa i bez katalizatora:))) hihi ovo bez ti je jeftinije 100 eur:)) ko ne zna primjetiti moze mu i uvaliti kao sto je slucaj kod mene bio,kupio G4 pisci nesto iz auspuha kontam turbo vrisno kad sagnem se malo ispod auta imam sta vijdeti,mane katalizatora plus neke mi cjevcure navarenobasicm wrote:Naravno sljedeci sport nakon zatvaranja EGR ce biti katalizator s obzirom da su plinovi prljaviji. Ali valjda to dimnjacar moze rijesiti.
-
romeomoraprezivjeti
#32 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Pozz. Da li mozete preporuciti servis,gdje bi se moglo uraditi ciscenje egr ventila??? Samo da nije ovlasteni,oni odmah hoce da utrpaju novi.
Ja bih to uradio preventivno,kod mene josh nema nekih upaljenih lampica na tabli ali ima dosta kilometara.
Otprilike koliko se krecu cijene ciscenja i koliko vremenski to traje? Ja vozim Citroen C4 1.6 HDI 16V 90HP,i pozeljno bi bilo da se nadje servis u Sarajevu.Hvala 
-
Wind
#33 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Samo jedan komentar na one fotografije...to je stanje EGR ventila poslije 35000 km. Znaci, otprilike oko 2 godine vožnje ali to zavisi dosta faktora i dobrim dijelom od kvaliteta goriva koji se sipa.
Sam postupak čišćenja-demonataže je trajao oko 30 minuta a nakupljena čađ je dosta lepljiva (kao neki osušeni džem od šljiva
) i skoro u potpunosti je zatvorila otvore. Auto je poslije malo manje trošio i malo bolje ubrzavao ali ništa spektakularno. Ipak i to spada u neku vrstu održavanja auta, prema tome, ne blokirajte, ne skidajte i ne pravitie se bolji inžinjeri od fabrike nego ako imate potrebe očistite sami ili dajte nekome da to uradi.
Sam postupak čišćenja-demonataže je trajao oko 30 minuta a nakupljena čađ je dosta lepljiva (kao neki osušeni džem od šljiva
- drndalo
#34 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Nek' si vala napisao i tacno iskustvo, kako ga ja nemam, a interesuje me, sada znam vise, i da mi treba primjenio bih ga... 
-
kornjas
#35 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
kolika je cijena tog egr ventila novog?
-
Melami
#36 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Jel tesko to skinuti sa auta i namontirati ponovo? Trebaju li specijalni alati i mozel se sta zahebati ako se to dira?Wind wrote:Samo jedan komentar na one fotografije...to je stanje EGR ventila poslije 35000 km. Znaci, otprilike oko 2 godine vožnje ali to zavisi dosta faktora i dobrim dijelom od kvaliteta goriva koji se sipa.
Sam postupak čišćenja-demonataže je trajao oko 30 minuta a nakupljena čađ je dosta lepljiva (kao neki osušeni džem od šljiva) i skoro u potpunosti je zatvorila otvore. Auto je poslije malo manje trošio i malo bolje ubrzavao ali ništa spektakularno. Ipak i to spada u neku vrstu održavanja auta, prema tome, ne blokirajte, ne skidajte i ne pravitie se bolji inžinjeri od fabrike nego ako imate potrebe očistite sami ili dajte nekome da to uradi.
- HaHaHa2
#37 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
da volim dizela vjerovatno bi ga sam skinuo i ocistio a cisto sumljam da treba neki poseban alat...
evo kako se to radi za focusa pa ko hoce, bujrum
http://www.fordwiki.co.uk/index.php?tit ... arout_TDCi
evo kako se to radi za focusa pa ko hoce, bujrum
http://www.fordwiki.co.uk/index.php?tit ... arout_TDCi
-
mentalist
#38 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
evo za seat tdi sdi
http://www.seatclubcroatia.com/smf/inde ... pic=1203.0
možete odustati od zatvaranja pa samo očistiti
http://www.seatclubcroatia.com/smf/inde ... pic=1203.0
možete odustati od zatvaranja pa samo očistiti
-
seadss
#39 čišćenje EGR ventila
Naravno da može, ja sam to sebi uradio i radi ok . Lp
http://www.fileserve.com/file/FbUxDqn/Microsoft Word - Čiščenje EGR ventila.pdf
http://www.fileserve.com/file/FbUxDqn/Microsoft Word - Čiščenje EGR ventila.pdf
- madtv
#40 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
evo video za Opela:
nadam se da ce nekom biti od koristi
nadam se da ce nekom biti od koristi
- dottore
#41 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
EGR recirkulira NOx komponente izduvnog gasa... to se ne mjeri..basicm wrote:Naravno sljedeci sport nakon zatvaranja EGR ce biti katalizator s obzirom da su plinovi prljaviji. Ali valjda to dimnjacar moze rijesiti.
Samim zatvaranjem ventila, povecanja CO2 u izduvu su zanemariva...
- drndalo
#42 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
De bolan ne lozi ljude, evo im primjeri kako da ciste to smece, a ne da nas (i sebe) i dodatno truju...
- dottore
#43 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
moze se na VCDS.u zatvoriti i do 90%
bez da se ista dira

bez da se ista dira
- Optimist
#44 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Brat je pazario Renault Lagunu 2 Ph. 2, 2007 god. 1.9 DCI, 96 KW, 130 KS, euro 4, te smo danas otisli na dijagnostiku kod Bunje. Sve je bilo uredu sa autom izuzev egr ventila koji je zacepljen. Majstor rece da je na njemu vodeno hladjenje te da ciscenje nije moguce vec iskljucivo njegova promjena. Mene interesuje da li se ipak moze na neki nacin skinuti taj egr te ocistiti te ko bi to mogao uraditi?
-
zLatk0
#45 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
http://www.renaultforums.co.uk/showthread.php?t=126865
Imas dosta upustava po internetu, barem po 1. stranici sto mi je izbacilo na google
Imas dosta upustava po internetu, barem po 1. stranici sto mi je izbacilo na google
- shlauf
#46 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Htjeli su ti samo uzeti pare jer se taj EGR ventil sa tim motorom ne hladi vodom. Jedino u Scenica od 120 KS. Inžinjeri kod Bunje zavrću ruke i noge u nedostatku posla.Optimist wrote:Brat je pazario Renault Lagunu 2 Ph. 2, 2007 god. 1.9 DCI, 96 KW, 130 KS, euro 4, te smo danas otisli na dijagnostiku kod Bunje. Sve je bilo uredu sa autom izuzev egr ventila koji je zacepljen. Majstor rece da je na njemu vodeno hladjenje te da ciscenje nije moguce vec iskljucivo njegova promjena. Mene interesuje da li se ipak moze na neki nacin skinuti taj egr te ocistiti te ko bi to mogao uraditi?
Nazovi Edvina 061/259-784 i ugovori termin da ti se očisti EGR ventil i da ti je buraz rahat.
Aleeeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- Optimist
#47 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Da prenesem iskustvo kako se sve na kraju zavrsilo. Otisao sam kod Edvina i odradio mali servis te mu rekao za gresku na egr-u koju su ocitali kod Bunje. Ponovljenom dijagnostikom je nadjena upamcena greska, tj egr je bio zacepljen ali se u medjuvremenu sam odcepio, tako da ga nismo dirali. Napominjem da nije bilo nikakvih simptoma da je on zacepljen. I nije vodeno hladjenje vec obicno, kao sto si mi i rekao @shlauf.
Edvina sam upoznao prvi put i mogu reci da je momak na zemlji i realan. Posla ima preko glave.
Vjerovatno ce od iduce sedmice biti na novoj lokaciji na Stupu, tako da znate svi vi koji ga budete trazili. U novoj garazi ce biti tri dizalice u funkciji.
Veliko hvala @shlaufu na kontaktu, Edvin je dobio jos jedno auto na odrzavanje.
Edvina sam upoznao prvi put i mogu reci da je momak na zemlji i realan. Posla ima preko glave.
Vjerovatno ce od iduce sedmice biti na novoj lokaciji na Stupu, tako da znate svi vi koji ga budete trazili. U novoj garazi ce biti tri dizalice u funkciji.
Veliko hvala @shlaufu na kontaktu, Edvin je dobio jos jedno auto na odrzavanje.
-
Maher85
#48 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
Zna li neko da li zbog nesprvnog AGR ventila moze auto da gubi Rashladnu tekucinu inace u pitanju je Golf 6.
- Ned071
#49 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
meni moj (neovlasteni) majstor ocistio za 20 maraka, trajalo nekih pola sata. kada sam vidio sta izlazi iz njega, preporucio bih svima koji to mogu da sami urade ciscenje,. bez da im se pali lampica. strasno sta se sve nahvata tamo
- stakasa
#50 Re: agr/egr ventil da li je moguce ciscenje
To se je blokiralo jer bez egr-a motor manje trosi, EGR je cisti gubitak jer ispusne gasove vraca nazad u usisne da bi smanjio temperaturu sagorjevanja a time i NOx. Usteda je ekoloska ali ko da je to njih brigadrndalo wrote:Hajd' da se jednom i ja bezpogovorno slozim s tobom...Melami wrote:ne znam sto bi to neko uklanjo ili blokiro kad jedan forumas stavio slike kako je jednostavno to ocistiti ? :S Ako je tu, onda ima razlog sto je tu i ne pravite se pametniji od ljudi koji prave ta auta./