Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- donsedin
#26 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Ok mene je neko "zezno", al eto, super, ti si se dobro obrazovo o ovoj temi, pa se pitam sto uopste pitas nas "strucnjake" kako i od cega zavisi potrosnja auta.
-
emko1234
#27 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
nije istina. auto u leru koje ide nizbrdo trosi izmedju 1 i 2litra u zavisnosti jel upaljen neki veci potrosac kao klima naprimjer.ChipyChips wrote:Kad je u leru niz brdo bez obzira na brzinu...
dok auto koje ide nizbrdo i u brzini je, trosli prema bordu 0.0 litara u momentu. sto ima smisla jer se krece zato sto ga vuce inercija.
pokretacu teme.
auto najmanje trosi kad je radno podrucje(broj okretaja) blizu tacke gdje dostize maximalni obrtni momenta u slucaju dizela. kod benzinaca je drugacije zato sto se maximalni momenat dostize na vecem broju okretaja. tako da benzinac najmanje trosi ako se vozi po ravnom kontinuiranom brzinom bez naglih ubrzanja. recimoa ako vozis 60 petom, po ravnom na nekih 1500 obrtaja i konstatno samo odrzavas brzinu, trenutna potrosnja kod malih benzinaca nece preci 5 litara.
medjutim ako s te brzine odlucis ubrzat na nekih 90, u istom stepenu prenosa, trenutna potrosnja ce skocit peterostruko zato sto auto jednostavno nedstatak momenta i snage nadoknadjuje vecim "guranjem" goriva u cilindre. tj kompjuter povecava omjer benzina u smjesi kako bi nadoknadio manjak snage i momenta na niskim obrtajima.
provjereno milion puta. slicno se desava i kod dizela.
dakle auto najvise trosi kod medjuubrzanja dok, a najmanje trosi kod rezima u kojem samo odrzavas brzinu.
-
DTSRyder
#28 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
hahahah nemogu vjerovat
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#29 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Xemko1234 wrote:nije istina. auto u leru koje ide nizbrdo trosi izmedju 1 i 2litra u zavisnosti jel upaljen neki veci potrosac kao klima naprimjer.ChipyChips wrote:Kad je u leru niz brdo bez obzira na brzinu...
dok auto koje ide nizbrdo i u brzini je, trosli prema bordu 0.0 litara u momentu. sto ima smisla jer se krece zato sto ga vuce inercija.
pokretacu teme.
auto najmanje trosi kad je radno podrucje(broj okretaja) blizu tacke gdje dostize maximalni obrtni momenta u slucaju dizela. kod benzinaca je drugacije zato sto se maximalni momenat dostize na vecem broju okretaja. tako da benzinac najmanje trosi ako se vozi po ravnom kontinuiranom brzinom bez naglih ubrzanja. recimoa ako vozis 60 petom, po ravnom na nekih 1500 obrtaja i konstatno samo odrzavas brzinu, trenutna potrosnja kod malih benzinaca nece preci 5 litara.
medjutim ako s te brzine odlucis ubrzat na nekih 90, u istom stepenu prenosa, trenutna potrosnja ce skocit peterostruko zato sto auto jednostavno nedstatak momenta i snage nadoknadjuje vecim "guranjem" goriva u cilindre. tj kompjuter povecava omjer benzina u smjesi kako bi nadoknadio manjak snage i momenta na niskim obrtajima.
dakle auto najvise trosi kod medjuubrzanja dok, a najmanje trosi kod rezima u kojem samo odrzavas brzinu.
-
harisl
#30 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Efikasnost motora se obicno mjeri (makar u SAD-u) preko BSFC (brake specific fuel consumption), sto je kolicina goriva koje se potrosi dok motor proizvodi odredjenu snagu po satu. U sustini, na grafu koji bi za jednu osu imao broj obrtaja, a za drugu snagu, najbolja efikasnost je ostrvo koje se za tipicni benzinski motor proteze od nekih 2000 do 3000 obrtaja u minuti i 35% i 60% maksimalne snage. I to je pod odredjenom kolicinom "gasa", sto motoru daje zrak. Kolicina zraka koju motor dobije uveliko zavisi i od temperature (gas se vrlo brzo siri), tako da voznja u proljece i ljeto, na moru i na planini (veca gustina zraka na moru) sa istom kolicinom "gasa" ne znaci istu stvar.
Generalno gledajuci, ako mozes dobiti snagu iz motora koja ti treba na dvije brzine, 2000 i 4000 obrtaja, obicno je veca efikasnost na 2000 obrtaja. A vjerovatno je na 1500 obrtaja (kada pocnes da gusis motor) gora nego na 4000.
Automobilske kompanije nariktaju brzine za nekakvo srednje rjesenje, tako da je uzaludno traziti jedan odgovor... Najbolje ti je to izmjeriti na tom tvom autu, ako imas mogucnost.
Generalno gledajuci, ako mozes dobiti snagu iz motora koja ti treba na dvije brzine, 2000 i 4000 obrtaja, obicno je veca efikasnost na 2000 obrtaja. A vjerovatno je na 1500 obrtaja (kada pocnes da gusis motor) gora nego na 4000.
Automobilske kompanije nariktaju brzine za nekakvo srednje rjesenje, tako da je uzaludno traziti jedan odgovor... Najbolje ti je to izmjeriti na tom tvom autu, ako imas mogucnost.
-
Reneee
#31 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Ovo ne važi za turbobenzince. Savremeni tb-i razvijaju max obrtni momenat na istom broju okretaja kao i dizeli.emko1234 wrote:nije istina. auto u leru koje ide nizbrdo trosi izmedju 1 i 2litra u zavisnosti jel upaljen neki veci potrosac kao klima naprimjer.ChipyChips wrote:Kad je u leru niz brdo bez obzira na brzinu...
pokretacu teme.
Last edited by Reneee on 30/09/2012 17:43, edited 1 time in total.
-
just4fun
#32 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Automobili najmanje troše tamo gdje ih testiraju proizvođači i pri preporučenoj brzini , odnosno broju obrtaja.Većina auta se testira na nivou mora , dakle nadmorska visina oko nule , temperatura vazduha idealna za rad tog motora i vlažnost vazduha blizu optimuma , najčešće Portugal bude u pitanju.Inače najmanja potrošnja je pri 90 km/h kod dizela i otprilike 1850 obrtaja u minuti.Valjda je tada snaga najbolje iskorištena i sve sile oko auta su dobro raspoređene.Toliko...
-
preludezalude
#33 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Najjednostavniji odgovor je: Auto najmanje trosi goriva kad ga vozis u sto vecem stupnju prenosa sa sto manje gasa.
-
emko1234
#34 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
renee@
ovo sto sam napisao vazi za sve vjeruj mi. turbobenzinci su jedna odbicna ubleha. svaki u kojem sam se vozio i koji sam vozio nikad nije ni blizu tvornickih specifikacija o potrosnji.
od renoovog 1.2tce preko 1.4tce do 2.0t i i novog 2.0t. od vw 1.2tfsi do 3.0tfsi. da ne nabrajam dalje.
imam prijatelje koji u svojim autima imaju 1.8tfsi i 2.0tfsi. ta auta ne jedu gorivo jedino kad je penzionerska voznja upitanju.
kad ih forsiras, jedan prosjecan turbo ce uze vise goriva od ekivavalentnog atmosferca koji ima 2 puta veci motor po zapremini. ko je vozio, znaa o cemu pricam.
ovo sto sam napisao vazi za sve vjeruj mi. turbobenzinci su jedna odbicna ubleha. svaki u kojem sam se vozio i koji sam vozio nikad nije ni blizu tvornickih specifikacija o potrosnji.
od renoovog 1.2tce preko 1.4tce do 2.0t i i novog 2.0t. od vw 1.2tfsi do 3.0tfsi. da ne nabrajam dalje.
imam prijatelje koji u svojim autima imaju 1.8tfsi i 2.0tfsi. ta auta ne jedu gorivo jedino kad je penzionerska voznja upitanju.
kad ih forsiras, jedan prosjecan turbo ce uze vise goriva od ekivavalentnog atmosferca koji ima 2 puta veci motor po zapremini. ko je vozio, znaa o cemu pricam.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#35 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Jos jednom X. I to ko kuca.emko1234 wrote:renee@
-
AdnanSA
#36 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Emko je smisleno napisao par postova. Slazem se sa svim. Najmanje trosi u 5/6 pri 70-80 km/h.
Idi na neku stranicu koja obradjuje tematiku stedljive voznje. Ovdje ces procitati previse besmislenih odgovora.
Idi na neku stranicu koja obradjuje tematiku stedljive voznje. Ovdje ces procitati previse besmislenih odgovora.
-
Reneee
#37 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Ja sam svojim postom govorio o onom boldiranom - što kažeš da benzinci pri većem broju okretaja razvijaju max momenat, kao i na ubrzanje do 90 u istom stepenu prenosa, što oboje nije tačno. Dizeli imaju manju potrošnju, ali turbobenzinci imaju jednaku elastičnost. Ko tvrsi suprotno taj nije sjeo u auto sa savremenim turbobenzincem.O tome koliko troše znam vrlo dobro, jer zbog naravi posla nema kojeg nisam izvozao. Navest ću samo par primjera iz svog iskustva: Ja lično imam BMW 320i kojem je prosječna potrošnja 8.9l. Minimalna koju sam imao je 6.2 l, a pri bržim vožnjama ide do 11.8. Octavia 1.4 TSI sa DSG-om ima 7.5 l prosječnu potrošnju, koja i pri bržoj vožnji ne prelazi 10. U oba slučaja auta troše više od fabričkih podataka, ali za benzinca, i dinamiku koju pružaju ništa dramatično.emko1234 wrote:renee@
-
Melami
#38 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
A vidis ti strucnjace. Kojeg si q otvarao temu kad si najpametniji. Moj odgovor niti je netacan niti je smijesan.Pickoo wrote:ja nisam stručnjak ne bi zato pito, ali na neke nelogičnosti koje su niđe veze imam pravo da reagujemMelami wrote: a sto pitas kad si ti najveci strucnjak kako izgleda.
Ako hoces okvirno, auto najmanje trosi pri brzini izmedju 110-130km/h
sad to sve zavisi od drugih detlajnijih informacija.
Moje konkretno auto bi najmanje trosilo na brizini od oko 130km/h kad i velika vecina drugih auta.
upravo kao i na ovu tvoju tvrdnju da je potrošnja najmanja na 110-130 što je niđe veze
pa pogledaj tehničke podatke svog auta ili bilo kojeg drugog auta
lijepo je kod svakog navedeno da je potrošnja na 90 km/h najmanja, dok je na 120 km/h dosta veća, maltene skoro kao i gradska, i onda o čemu ti
Postoji veliki broj auta koji u tom rangu trosi najmanje i sta je tu nejasno? Sto nisi pitao onda na kojoj brzini najmanje trosi fiat sa 1.2 motorom.
To sve zavisi od auta do auta. Ja sam imao jednog kojem je u specifikacijama pisalo da najbolju ekonomicnost ima pri brzini od 115km/h.
Ovaj trenutno kojeg vozim je otprilike preko 120km/h. ako bi pricali o neravnom terenu, najbolju ekonomicnost bi imao oko brzine do 130km/h
Ja ti nisam kriv sto vozis neki sa motorom 1.1 ili 1.2 pa su ti smijesne moje tvrdnje.
I ti kad si tako pametan i sve znas onda ne trebas otvarati ovakve teme i podjebavati sve nas u zdrav mozak.
ajd zdravo.
-
emko1234
#39 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
ok, turbobenznci razvijaju okretni momenat ranije. al bez obzira na krivulju momenta, kad ubrzavas i s tim autima sa 60 na 90 potrosnja skace barem duplo. to je kod svih auta tako.Reneee wrote:Ja sam svojim postom govorio o onom boldiranom - što kažeš da benzinci pri većem broju okretaja razvijaju max momenat, kao i na ubrzanje do 90 u istom stepenu prenosa, što oboje nije tačno. Dizeli imaju manju potrošnju, ali turbobenzinci imaju jednaku elastičnost. Ko tvrsi suprotno taj nije sjeo u auto sa savremenim turbobenzincem.O tome koliko troše znam vrlo dobro, jer zbog naravi posla nema kojeg nisam izvozao. Navest ću samo par primjera iz svog iskustva: Ja lično imam BMW 320i kojem je prosječna potrošnja 8.9l. Minimalna koju sam imao je 6.2 l, a pri bržim vožnjama ide do 11.8. Octavia 1.4 TSI sa DSG-om ima 7.5 l prosječnu potrošnju, koja i pri bržoj vožnji ne prelazi 10. U oba slučaja auta troše više od fabričkih podataka, ali za benzinca, i dinamiku koju pružaju ništa dramatično.emko1234 wrote:renee@
ja vozim jakog dizela, na otvorenoj cesti kad vozim 100km/h na tempomatu, trenutna potrosnja nikad nije veca od 5.5 litara. al cim pocnem urbazvat u bilo kojem stepenu prenosa, ista se barem utrostruci.
i kad govorimo o voznji na otvorenoj cesti TB motori mogu bit prilicno stedljivi, al to nije nista spektakularno. po meni jedina prednost TB motora je veci momenat koji ti omogucava lezerniju voznju s manje saltanja.
konkretan primjer, audi a6 3.otfsi s 300ks i a6 s 3.2 fsi motorom s 265ks, na otvorenoj cesti ista potrosnja s istim stilom voznje. ne moze ispod 8 litara, oba s automatik mjenjacima. prilicno smirena voznja. s tim sto turbak ima 100 nm okretnog momenta vise. a kad ih deres i jednog i drugog turbo uzima i do 5 litara vise.
-
zLatk0
#40 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Gledao jucer na top gear - razlika izmedju valjaka ( fabrike) i realnosti veoma maadonsedin wrote:Pa ako gledas po sprecifikacijama auta se mjere na valjcima a ne u stvarnom saobracaju, jer recimo jedna ruta danas nema saobracaja i potrosnja odlicna, medjutim sutra ista ruta al hrpa auta i potrosnja uzasna. I nakon ovoga pade prica o km/h i brzini u kojoj vozis.Pickoo wrote:pihmobsterc wrote:Pa ti moras prvo moras razgraniciti na kakvu potrosnju mislis. Da li je to trenutna potrosnja ili potrosnja na predjenih 100km...
pa koja piše po specifikacijama, i na koju se uglavnom misli
zar to treba crtat
-------------------
Prodaja: Skener Canon CanoScan LIDE 100
Valjkasta sijalica za auto, 42mm 16led x2
Game Boy Color sa svim papirima i 6 originalnih igri
-
GaRGa
#41 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
po pare da nije tako ?emko1234 wrote:renee@
-
emko1234
#42 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
po zivot ako treba.
jedini turbobenzinac koji nisam vozio od ovih razvikanih je onaj u imprezi i evolutionu. al znam momka koji jest i kojem je babo vlasnik ac quattra, logicno ima para i nije mogao izdrzat evo10 FQ300.
ako ces mi ti sad pricat o focusu 1.0 sti, zajebi pricu.
jedini turbobenzinac koji nisam vozio od ovih razvikanih je onaj u imprezi i evolutionu. al znam momka koji jest i kojem je babo vlasnik ac quattra, logicno ima para i nije mogao izdrzat evo10 FQ300.
- mobsterc
#43 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Novi fiatovi tb nisu troskali...
- Qler
#44 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Zato je turbo dizel bolji nego u specifikacijama.. daj emko, doslo je sada vrijeme benzinaca opet, sad ce dizelasi da placu sto moraju vece poreze da placaju, sto im je skuplje odrzavanje... dizel je za traktora i ljude koji prelaze preko 50k km godisnje... Benzin jeftiniji za kupiti, jeftiniji za odrzavati, jeftiniji za registrovati...
A nemoj da neko kaze da turbo benzinci ne valjaju, jer su preoptereceni, a da je jedan 2.0TDI sa 170/180KS super odnos, iako bez turba taj motor ima 68KS...
A nemoj da neko kaze da turbo benzinci ne valjaju, jer su preoptereceni, a da je jedan 2.0TDI sa 170/180KS super odnos, iako bez turba taj motor ima 68KS...
-
Melami
#45 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
ja iskreno ni ranije nisam vidio neku veliku razliku za kupovinu dizelasa koji su u startu bili puno skuplji od benzinaca.Qler wrote:Zato je turbo dizel bolji nego u specifikacijama.. daj emko, doslo je sada vrijeme benzinaca opet, sad ce dizelasi da placu sto moraju vece poreze da placaju, sto im je skuplje odrzavanje... dizel je za traktora i ljude koji prelaze preko 50k km godisnje... Benzin jeftiniji za kupiti, jeftiniji za odrzavati, jeftiniji za registrovati...
-
GaRGa
#46 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Audi S3 trosi manje od tvoj sporeta a ide boljeemko1234 wrote:po zivot ako treba.
- respo
#47 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
a auto u leru koje ide nizbrdo inercija vjerovatno koci je li?emko1234 wrote:nije istina. auto u leru koje ide nizbrdo trosi izmedju 1 i 2litra u zavisnosti jel upaljen neki veci potrosac kao klima naprimjer.ChipyChips wrote:Kad je u leru niz brdo bez obzira na brzinu...
pokretacu teme.
a ovamo u brzini klima i ostali potrosaci ne trose nista?
joj jebem ti logiku
- Qler
#48 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
tockovi pokrecu motor a ne motor tockove... ima li tu logike?
Engine braking is a generally accepted practice and can help save wear on friction brakes. It's even used in some motor sports to reduce the risk of the friction brakes overheating. Additionally, most modern engines don't use any fuel while engine braking which helps reduce fuel consumption.[citation needed] This is known as DFCO or Deceleration Fuel Cut-Off and is used with Burn and Coast.
- respo
#49 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
cekaj ba pazi sta je inzinjer rekao auto u leru nizbrdo trosi 1-2 litra zavisno sta je upaljeno od potrosaca nevazno a auto u brzini ne trosi nista vjerovatno je svejedno sta je upaljeno od potrosaca
gdje je tu logika u pm
gdje je tu logika u pm
-
goran16v
#50 Re: Ajmo stručnjaci ! Kad auto najmanje troši ??
Pa eto razmisli sam... Kad je auto u leru tockovi ne pogone motor vec ga pogoni benzin i samim time i sve ono sto je vezano za motor, a dok je u brzini nizbrdo bez gasa tockovi istovremeno pokrecu i motor i sve sto potrosace koji su vezani za njega...respo wrote:cekaj ba pazi sta je inzinjer rekao auto u leru nizbrdo trosi 1-2 litra zavisno sta je upaljeno od potrosaca nevazno a auto u brzini ne trosi nista vjerovatno je svejedno sta je upaljeno od potrosaca
gdje je tu logika u pm