nevezano za politiku, glede ekonomije u antino vrijeme..Zox wrote:Sjecam se Antine godine.
U osnovnu sam isao, i sad kao prvi visestranacki izbori.
Moji starci ce eto glasati za Antu.
Starci sve moje raje iz razreda, isto.
Kad u po frke, prolazimo mi poslije fizickog pored plakate sa Antinom glavusom, i meni jaran iz razreda "eto ti Ante, ljubi ga". Ono, whattafuck, zar ne glasaju i TVOJI za njega?
I tad sam skontao koliko su moji starci bili naivne budale.
dinar su uspjeli nabildat da prividno ima vrijednost 1 silinga u to vrijeme, odnosno, 7 dinara = 1 DM..
istina je bila malo drugacija.. moj otac, nastavnik u osnovnoj skoli, u to vrijeme zaradi 7000 dinara.. i ponosan ode na banku, da to pretvori u "devize".. znaci, po tom nekom kursu, trebo bi dobiti 1000 DM.. u banci mu kazu da devize ne moze kupiti jer ih nema..
preko puta banke je taksi stajaliste, a taksistima je vazda dodatna djelatnost bila kupo-prodaja deviza.. i ode babo do njih, da po "nesto" nepovoljnijem kursu kupi devize za svoju platu..
i naravno, dobije negdje oko 450 maraka (koliko mu je i danas plata)..
hocu da kazem, da je u to vrijeme sve to bilo bacanje prasine u oci, farbanje naroda. zvanicni kurs jeste bio 1 <=> 7, ali se za te pare nigdje nije mogla kupiti marka, nego samo ako imas maraka pa ih prodas u banci.. sto je naravno i bio cilj, da se narodu uzmu devize..
a cim izadjes iz drzave, ne placas vise u dinarima, nego u markama, i tu osjetis koliko si u biti prevaren..
ali je jugoslavija bila najbolja, najljepsa, nase more najrazudjenije, nasa trava najzelenija, nase nebo najplavlje.. itd.. naj..
probudite se ljudi.. sve je to bio jedan veliki "truman show".