SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post Reply
car-x

Post by car-x »

Zox wrote:Sjecam se Antine godine.
U osnovnu sam isao, i sad kao prvi visestranacki izbori.
Moji starci ce eto glasati za Antu.
Starci sve moje raje iz razreda, isto.
Kad u po frke, prolazimo mi poslije fizickog pored plakate sa Antinom glavusom, i meni jaran iz razreda "eto ti Ante, ljubi ga". Ono, whattafuck, zar ne glasaju i TVOJI za njega?
I tad sam skontao koliko su moji starci bili naivne budale.
nevezano za politiku, glede ekonomije u antino vrijeme..

dinar su uspjeli nabildat da prividno ima vrijednost 1 silinga u to vrijeme, odnosno, 7 dinara = 1 DM..

istina je bila malo drugacija.. moj otac, nastavnik u osnovnoj skoli, u to vrijeme zaradi 7000 dinara.. i ponosan ode na banku, da to pretvori u "devize".. znaci, po tom nekom kursu, trebo bi dobiti 1000 DM.. u banci mu kazu da devize ne moze kupiti jer ih nema..

preko puta banke je taksi stajaliste, a taksistima je vazda dodatna djelatnost bila kupo-prodaja deviza.. i ode babo do njih, da po "nesto" nepovoljnijem kursu kupi devize za svoju platu..

i naravno, dobije negdje oko 450 maraka (koliko mu je i danas plata)..

hocu da kazem, da je u to vrijeme sve to bilo bacanje prasine u oci, farbanje naroda. zvanicni kurs jeste bio 1 <=> 7, ali se za te pare nigdje nije mogla kupiti marka, nego samo ako imas maraka pa ih prodas u banci.. sto je naravno i bio cilj, da se narodu uzmu devize..

a cim izadjes iz drzave, ne placas vise u dinarima, nego u markama, i tu osjetis koliko si u biti prevaren..

ali je jugoslavija bila najbolja, najljepsa, nase more najrazudjenije, nasa trava najzelenija, nase nebo najplavlje.. itd.. naj..

probudite se ljudi.. sve je to bio jedan veliki "truman show".
Vodenjak

#27 Re: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post by Vodenjak »

horoz wrote: Sve je tačno... :D
Država je živila od međunarodnih kredita i na kraju balade moralo je doći do krvavog raspleta. Za to se trebamo zahvaliti Titu i srpsko-hrvatskim komunistima.
Danas, kad živimo od rada (barem oni koji imaju tu sreću da su zaposleni) treba s prezirom da se sjetimo vremena i generacija koje su nas dovele u poziciju da nam bugari danas otkupljuju energopetrole, česi energoinveste, mađari telekome itd.
A ja opet s prezirom gledam na takve neznalice poput tebe koje samo lupaju pricu koju su im u male mozgove snimili njihovi slavni i bajni nacio-lideri i koji nisu u stanju da se barem na trenutak odupru toj ludjacko-gebelovskoj propagandi.

Kazes da smo zivjeli od medjunarodnih kredita...
Jugoslavija je sa 22 miliona stanovnika na kraju 1990 godine bila duzna 17 milijardi dolara.
Jedna druga, razvijena zemlja, cesto pominjana u svijetu kao primjer jake industrijske sredine, dakleM - Svedska ima 9 miliona stanovnika i duzna je 1260 milijardi dolara. Dobro si procitao pijetlicu: 1260 MILIJARDI DOLARA!

Do krvavog raspleta nije doslo zbog Tita vec je doslo zbog horozova tvog tipa koji su naskakali na sve ono sto su ljudi za Tita radom (kojeg danas u principu NEMA!!!) stvarali!
Zato, kad zaleprsas krilima, gledaj da to ne radis u polumraku.
Iako si horoz, i ti bolujes od kokosijeg sljepila!
see ya

Post by see ya »

Vodenjak ne gubi zivce pojasnjavajuci Neke stvari Nekim ljudima...nisu vrijedni, a i gubis vrijeme jer ja mislim da svi mi imamo neku sliku u glavi kako je to bilo prije, kako je sada, je li bilo bolje nije li, itd. i nema svrhe objasnjavati jer cini mi se svi se drze svog... :roll:
Hart

Post by Hart »

Sjeca li se iko onih bonova/ ili kartica (ili kako su ih vec zvali) na koje smo kupovali osnovne zivotne namirnice ( naravno kada ih je bilo u prodaji) ???
margareta

Post by margareta »

Sjecam se ja tih divnih vremena nestasice navedenih ROBA ali se sjecam da sam u to vrijeme zivjela zivot dostojan ljudskome bicu.Danas nema tih bonova i SVEGA ima ali samo za kupiti a KO to MOZE sve da kupi ?
Gdje i kome da se obratimo kada se razbolimo ?
Koliko to NOVCEM moramo da platimo prevazidjenim starim doktorima , engramima i farmakolozima tipa kiselog ?
Sta znaci biti "gradjanin" jedne "drzave" u svijetu ?
Koliko vrijede nase putne isprave sa tri ista (ludacki) jezika ?
Koliko je DANAS besplatna skola i novokomponovani autori kojekakvih nebuloza u knjigama?
Samo za prvi razred O.S. za dijete se MORAJU izdvojiti dvije POTROSACKE korpe!
Ulicama se secu slobodno ludaci, manijaci, narkomani i ubice jer SE NEMA PARA OD INIH SACIRBEGOVA I NJEGOVE FAMILIJE ODAVDE RAZASUTE PO CIJELOME SVIJETU !
Uvozi se pored svih ZALA i bijela svjetska sirotinja, pored narkotika!
SAMO BANDITIMA I KRIMINALCIMA JE DANAS ZLATNO DOBA!
POLUPISMENI I POLUOBRAZOVANI ******EDUCIRAJU****** NAJOSJETLJIVIJU POPULACIJU JER SU TOTALNO NESPOSOBNI ALI SU PODOBNI!
Bilo ko kome su nacionalne stranke sa RATOM i poslije rata donijele bilo kakvo dobro ti su ZRELI ZA LUDNICU ILI ZA DOZIVOTNU ROBIJU!
UNUTAR "drzavnih" JAVNIH USTANOVA KORISTE SE RELIGIJSKI POZDRAVI!
ZELITE MALU DJAMAHIRIJU E NECE MOCI !!!!!
Hart

Post by Hart »

:lol: :lol: :lol: je li tebi dobro Margareta???
margareta

Post by margareta »

Hart wrote:Sjeca li se iko onih bonova/ ili kartica (ili kako su ih vec zvali) na koje smo kupovali osnovne zivotne namirnice ( naravno kada ih je bilo u prodaji) ???
Reci mi HART u kojoj si ti shemi sa mafijom koja nam je PRODAVALA SVE donirane robe pa nas SADA potsjecas sa **ARGUMENTIMA** koji su bili
u vrijeme VLADAVINE ZAKONA!?

Covjeku je ovih dana iz kuce POZNATI stari lopov pokrao pokucstvo i izmedju ostalog laptop za kojim covjek ne zali toliko koliko je imao vrijednih podataka u njemu. Policija je poslije HVATANJA lopova vratila sve stvari i lopova na slobodu ali za laptop su rekli covjeku da ide na autopijacu i ako GA SAM PRONADJE da NJIH pozove!
Ovdje je svaki pojedinac POSTENI gradjanin ugrozen a svi LOPOVI i KRIMINALCI su PRVA PRIVILEGIRANA KLASA!
Nije te SRAM i STID TAKVIM SE **ARGUMENTIMA** SLUZITI!
Hart

Post by Hart »

zalosno, zaista zalosno.... SCH ? manijakalna depresija? ili nesto trece?
nemam komentara. :-)
margareta

Post by margareta »

Takvima kao tebi je dobro a meni je divno samo dok razmisljam KAKO CETE ROBIJATI banditi!
Gledam SVE dinosauri zaposleni a STARI HASAN MURATOVIC REKTOR SA: UNIRVEZTETA!
Sacirbegovica MAFIJASA I KRIMINALCA nam TRECINA predsjednika dovlaci kako bi OBOGATIO zemlju!
Paravlicka KAO U SVOJOJ PRCIJI U JADU OD DRZAVE NAMECE NA SVERCOVANU I POKRADENU ROBU POREZ KOJI CE PLATITI NAROD!
Mony

Post by Mony »

Hart wrote::lol: :lol: :lol: je li tebi dobro Margareta???

Ma sto bi se covjek u necem s njom i slozio ona usere napise na kraju

"ZELITE MALU DJAMAHIRIJU E NECE MOCI !!!!!"

Otkud ti to podvaljivanje,

ma da tebi nije zao velike srbije

:? :lol: prije bi se to moglo reci :lol: :lol: :lol: :lol:
Hart

Post by Hart »

e sad je vec vrijeme da moderator nesto poduzme, ako imalo drzi do ovog foruma. :-D
margareta

Post by margareta »

U svim javnim ustanovama se selamate ja sam vas slusala kao i mase drugih.
Skracena nastava u vrijeme ramazana i bajramuje se kao da smo u djamahiriji.
Bajram je iznad drzavnog praznika i ocekujete (LAZETE) da drzavni praznik slave druga dva *konstitutivna* naroda!
Vama je do NACIJE a ne do NARODA jer vi svakako niste iz naroda nego iz TORA!
zzzzz

#38 Re: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post by zzzzz »

Vodenjak wrote:
Država je živila od međunarodnih kredita i na kraju balade moralo je doći do krvavog raspleta. Za to se trebamo zahvaliti Titu i srpsko-hrvatskim komunistima.
Danas, kad živimo od rada (barem oni koji imaju tu sreću da su zaposleni) treba s prezirom da se sjetimo vremena i generacija koje su nas dovele u poziciju da nam bugari danas otkupljuju energopetrole, česi energoinveste, mađari telekome itd.
A ja opet s prezirom gledam na takve neznalice poput tebe koje samo lupaju pricu koju su im u male mozgove snimili njihovi slavni i bajni nacio-lideri i koji nisu u stanju da se barem na trenutak odupru toj ludjacko-gebelovskoj propagandi.

Jugoslavija je sa 22 miliona stanovnika na kraju 1990 godine bila duzna 17 milijardi dolara.
Jedna druga, razvijena zemlja, cesto pominjana u svijetu kao primjer jake industrijske sredine, dakleM - Svedska ima 9 miliona stanovnika i duzna je 1260 milijardi dolara. Dobro si procitao pijetlicu: 1260 MILIJARDI DOLARA!

Do krvavog raspleta nije doslo zbog Tita vec je doslo zbog horozova tvog tipa koji su naskakali na sve ono sto su ljudi za Tita radom (kojeg danas u principu NEMA!!!) stvarali!
Ja stvarno neznam koji je tvoj problem. Odakle ti pravo da se ophodis tako prema ljudima samo iz razloga sto nisu tvoji istomisljenici. Horoz, kokosije sljepilo i ostale nebuloze govore vise o tebi nego o onom koga prozivas. S obzirom kako reagujes na neistomisljenike, imam dojam da ti vise nedostaje vrijeme Staljina nego Tita.

Bosna jeste u k.u.r.c.u i ovdje se moze prodavati Jugonostalgija, ali niko normalan u Sloveniji i Hrvatskoj nece ti reci da im je zao one drzave.
Vi raspad one drzave vidite kao uzrok svih nasih problema, dok ja nastanak te vjestacke tvorevine smatram zlom sudbinom cijelog Balkana.
Da bog do' nije nastala 1918 (kao Kraljevina SHS), mi bi danas bili dobre komsije, a ovako smo neprijatelji.
Hart

Post by Hart »

lijepo receno :)
margareta

Post by margareta »

Mi kao NAROD trazimo, zahtijevamo i imamo to pravo traziti PRAVU , ZAKONODAVNO PRAVNU DRZAVU a ne ovu kreaturnu nakaradu !
To je nase OSNOVNO pravo i VI nacionalisti NECETE nam uskratiti to pravo! Mi narodi Bosne i Hercegovine SVI SAMO trazimo da STARI napuste svoje polozaje i prepuste VLAST i sve funkcije MLADIMA i to iskljucivo anacionalnima!
Mi necemo dozvoliti da budemo nacija bez drzave ! Nismo Palestinci i nece niko ginuti za vase ideale koji u prijevodu znace - vasa bogacenja!
zalosna_sova

Post by zalosna_sova »

margareta wrote:Sjecam se ja tih divnih vremena nestasice navedenih ROBA ali se sjecam da sam u to vrijeme zivjela zivot dostojan ljudskome bicu.Danas nema tih bonova i SVEGA ima ali samo za kupiti a KO to MOZE sve da kupi ?
Gdje i kome da se obratimo kada se razbolimo ?
Koliko to NOVCEM moramo da platimo prevazidjenim starim doktorima , engramima i farmakolozima tipa kiselog ?
Sta znaci biti "gradjanin" jedne "drzave" u svijetu ?
Koliko vrijede nase putne isprave sa tri ista (ludacki) jezika ?
Koliko je DANAS besplatna skola i novokomponovani autori kojekakvih nebuloza u knjigama?
Samo za prvi razred O.S. za dijete se MORAJU izdvojiti dvije POTROSACKE korpe!
Ulicama se secu slobodno ludaci, manijaci, narkomani i ubice jer SE NEMA PARA OD INIH SACIRBEGOVA I NJEGOVE FAMILIJE ODAVDE RAZASUTE PO CIJELOME SVIJETU !
Uvozi se pored svih ZALA i bijela svjetska sirotinja, pored narkotika!
SAMO BANDITIMA I KRIMINALCIMA JE DANAS ZLATNO DOBA!
POLUPISMENI I POLUOBRAZOVANI ******EDUCIRAJU****** NAJOSJETLJIVIJU POPULACIJU JER SU TOTALNO NESPOSOBNI ALI SU PODOBNI!
Bilo ko kome su nacionalne stranke sa RATOM i poslije rata donijele bilo kakvo dobro ti su ZRELI ZA LUDNICU ILI ZA DOZIVOTNU ROBIJU!
UNUTAR "drzavnih" JAVNIH USTANOVA KORISTE SE RELIGIJSKI POZDRAVI!
ZELITE MALU DJAMAHIRIJU E NECE MOCI !!!!!
nisam znao da i u Jagomiru imaju internet. dokle je samo otislo nase zdravstvo. :lol:
Mony

Post by Mony »

margareta wrote:U svim javnim ustanovama se selamate ja sam vas slusala kao i mase drugih.
Skracena nastava u vrijeme ramazana i bajramuje se kao da smo u djamahiriji.
Bajram je iznad drzavnog praznika i ocekujete (LAZETE) da drzavni praznik slave druga dva *konstitutivna* naroda!
Vama je do NACIJE a ne do NARODA jer vi svakako niste iz naroda nego iz TORA!

U javnim ustanovama se zna kakav je sluzbeni pozdrav , kako se ko pozdravlja privatno to je njegova licna stvar.
Ako je skracena nastava za bosnjacku djecu, ja vrlo dobro znam
znam da je za bozice i ostale praznike, ali sta je tu cudno i sta tu ne valja?
Mislim smijesno mi je da dalje i pisem jer toliko izreceno lazi ..... koji je razlog za ovo ? to je jedno
a drugo zasto vrijedanje Bosnjaka ?

OK znam ovdje ima svakavih ljudi ali zasto ovo dozvole moderatori,
pitam se da li sam na bosanskom forumu , uopce.....

:?

Evo moja kolegica Hrvatica cita ovo sve i cudimo se obje .... :?
horoz

#43 Re: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post by horoz »

Neko je ovo pravo dobro napisao. Prava slika vremena koje nas je dovelo do rata i svega o čemu trunimo poslije rata. Ovakva filozofija, organizacija i pristup poslu i doveli su nas do nacionalizama, izbjeglica, paravaca i tihića...

Krenimo redom: :-)
digger wrote:1. Svako je bio zaposlen
Svi su, čim se rode, očekivali i da će se zaposlit i dobiti stan itd. Niko se nikad nije pitao od čega!? Niti su oni koji su ih zapošljavali znali zašto i šta će isti da rade?!
digger wrote:2. I ako je svatko bio zaposlen, niko nije nista radio
Vidi objašnjenje pod 1.
digger wrote:3. I ako niko nije nista radio, sve planove smo ispunili bar 100%
4. I ako je plan ispunjen preko 100%, trgovine su bile prazne
5. I ako su trgovine bile prazne, svi su svega imali
Ovo mi je najbolji dio. Sjećate se vjerovatno onih dnevnika iz 80-tih iz decembra mjeseca u kojem svakog dana neki drugi uspješni kolektiv prebaci plan ili obori neki od rekorda. A za to vrijeme redovi po prodavnicama za hljeb, šećer ili ulje, gorivo itd. I svi "sretni" (sjećam se arsenala psovki sa kojim je moj stari komentarisao vijesti)
digger wrote:6. I ako je svako imao sve, svi su krali
7. I ako su svi krali, nikad nista nije falilo.
Korupcija i mito su bili nepoznati pojmovi :lol: :lol: :lol: a ništa nije falilo zahvaljujući švercerima sa relacija Trst - Istanbul - Harkanj.

Da ne duljim, dok je pipa bila odvrnuta mogli smo se i furati na bratstvo&jedinstvo, a kada je stala ...

Komunjare promjeniše dresove a nas poslaše u rovove i šume. I sad treba da uzdišem za njihovim vremenima. Nemojte biti baš toliko glupi 8-)
Alfons Kauders

#44 Re: SEDAM CUDA YU-SOCIJALIZMA (Forum: NOSTALGIJA)

Post by Alfons Kauders »

zzzzz wrote:
Vodenjak wrote:

Ja stvarno neznam koji je tvoj problem. Odakle ti pravo da se ophodis tako prema ljudima samo iz razloga sto nisu tvoji istomisljenici. Horoz, kokosije sljepilo i ostale nebuloze govore vise o tebi nego o onom koga prozivas. S obzirom kako reagujes na neistomisljenike, imam dojam da ti vise nedostaje vrijeme Staljina nego Tita.

Bosna jeste u k.u.r.c.u i ovdje se moze prodavati Jugonostalgija, ali niko normalan u Sloveniji i Hrvatskoj nece ti reci da im je zao one drzave.
Vi raspad one drzave vidite kao uzrok svih nasih problema, dok ja nastanak te vjestacke tvorevine smatram zlom sudbinom cijelog Balkana.
Da bog do' nije nastala 1918 (kao Kraljevina SHS), mi bi danas bili dobre komsije, a ovako smo neprijatelji.
Mislim da malo fulas. Ljudima nije zao Jugoslavije i komunizma, vec vremena u kome se malo vise postovao zakon, autoritet, postenje i sposobnost. Daleko od toga da je Juga bila raj na zemlji, prije je bila zemlja dembelija, al nebitno, ono sto je stvoreno za vrijeme socijalizma i danas nas vuce. Koliko je ljudi, sirotinje, zavrsilo fakultete o kojim danas nebi mogli ni sanjat, koliko je izgradjeno fabrika, puteva i ostalih materijalnih dobara... Ovi nasi jos nisu uspjeli sve to pokrast i uporopastit, za 15 godina lopovluka i nesposobnosti, pa ti vidi... :D

Da Jugoslavija nije stvorena, ili da nije bila socijalizma, vjerovatno bi stvari i bile bolje danas, lako je sad pljuvati po proslosti... Juga jest mozda bila zlo, al sad nam je sigurno gore nego u ona vremena.
margareta

Post by margareta »

Na zalost i na veliku tragediju ovoga naroda za ustanove poput Jagomira nase vlasti nemaju POKRADENIH sredstava kao ni za *zbrinjavanje* kriminalaca , za zatvore. Zalosna ces ti sovo biti kada stari dinosauri napuste svoje udobne fotelje a moci ces se konektovati jedino na granu gdje ti i jeste mjesto, u divljini odakle ste i dosli!
see ya

Post by see ya »

margareta wrote:Na zalost i na veliku tragediju ovoga naroda za ustanove poput Jagomira nase vlasti nemaju POKRADENIH sredstava kao ni za *zbrinjavanje* kriminalaca , za zatvore. Zalosna ces ti sovo biti kada stari dinosauri napuste svoje udobne fotelje a moci ces se konektovati jedino na granu gdje ti i jeste mjesto, u divljini odakle ste i dosli!
Vidim magi ti opet napad dobila :lol: Stvarno je vrijeme da se obratis strucnom licu tj. psihijatru :roll: Ja ti to odavno savjetujem, za tvoje dobro, da ne gubis zivce kao sto ih gubis... :(
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

see ya wrote:
margareta wrote:Na zalost i na veliku tragediju ovoga naroda za ustanove poput Jagomira nase vlasti nemaju POKRADENIH sredstava kao ni za *zbrinjavanje* kriminalaca , za zatvore. Zalosna ces ti sovo biti kada stari dinosauri napuste svoje udobne fotelje a moci ces se konektovati jedino na granu gdje ti i jeste mjesto, u divljini odakle ste i dosli!
Vidim magi ti opet napad dobila :lol: Stvarno je vrijeme da se obratis strucnom licu tj. psihijatru :roll: Ja ti to odavno savjetujem, za tvoje dobro, da ne gubis zivce kao sto ih gubis... :(
Uh, gdje ces to reci... Ne bi ti bio u kozi sad kad krene kontra... :D
zalosna_sova

Post by zalosna_sova »

ja na granu a ti na psihijatriju. zasto lazes to valjda ti jedina znas. ali izlijecit cete valjda. sta mislis gdje sam ja kada su bozici, uskrsi i vaskrsi i sl. sjedim na svom radnom mjestu dok kolege koje nisu moje nacionalnosti slave svoje blagdane kuci. jel mislis da me neko pusti ranije kuci. normalno je da svako slavi ono sto smatra da je je njegovo. i to je OK.kad je bajram oni koji ga neslave odu kuci ranije. pa ti vidi kome je bolje. meni bosnjaku ili njima. izuzetno si neiinformisana. svako ima po zakonu dva dana u godini da slavi svoje vjerske praznike. hoce li ili nece to je njegova stvar. prema tome ne seri vise i obrati se vec spomenutoj ustanovi.evo jos jedan tekst za tebe :lol:

Code: Select all

RAZVOJ  ZAŠTITE  MENTALNOG ZDRAVLJA U FEDERACIJI BiH  

Prof. dr. Ismet Cerić, Psihijatrijska klinika, Sarajevo 
Rani period 

Zemaljska bolnica u Sarajevu, otvorena 1894. godine, imala je 238 postelja, ali tada bez i jednog jedinog kreveta za duševne bolesnike. U to vrijeme bivša Vakufska bolnica postoji kao prva psihijatrijska ustanova u ovim krajevima. U stacionaru ove bolnice je 1894. godine bilo stotinu bolesnika. Postupno se broj bolesnika povećavao, da bi 1905. godine postojalo 160 duševnih bolesnika na liječenju. Prvo psihijatrijsko odjeljenje u krugu tadašnje Zemaljske bolnice, izgrađeno je 1907. godine sa 113 postelja. Sve vrijeme je organizacija bila “azilska”, a svi teži i “neizlječivi”  bolesnici, su bivali “deportirani” u duševne bolnice Hrvatske i Srbije.

Period 1947 – 1991

Godine 1947, osnovana je Neuropsihijatrijska klinika Medicinskog fakulteta u Sarajevu. Tada rade dva specijalista, i obavljaju cjelokupnu neuropsihijatrijsku službu u Republici, koja je tada imala 2.340.000 stanovnika.
Narednih godina, postupno se otvaraju neuropsihijatrijska odjeljenja pri opšim bolnicama u svim većim BH gradovima. Bilježi se porast stručnog, neuropsihijatrijskog osoblja, te otvaranje novih psihijatrijskih bolnica.
Tada je klinika imala psihijatrijsko i neurološko odjeljenje. Formira se grupa mladjih psihijatara-psihoterapeuta, koja se intenzivno nastavlja psihoterapijski, osobito psihoanalitički usavršavati. Napuštaju se klasične psihijatrijske metode, i uvode suvremeni psihofarmakološki i socioterapijski metodi liječenja.
Od 1971. na klinici se uvodi terapijska zajednica na svim odjelima, te ostali vidovi grupnog, i socioterapijskog rada kao i kabinet za individualnu, i grupnu psihoterapiju psihoza.
Savjetovalište za probleme zavisnosti od supstanci počinje sa radom 1973., a početkom 1977. godine se otvara i Dnevna bolnica, jedinica intenzivne njege, tele-apel služba, a ostali odjeli se organiziraju po “open-door’ principu.
Ovaj period obilježava napredak, razvoj službe, kao i stalna edukacija kadrova. Mnogi liječnici su sticali znanja iz psihijatrije u najuglednijim svjetskim centrima; Pariz, London, Prag, Freiburg, Zurich, itd.
Godine 1991., prema podacima Republičkog zavoda za zdravstvenu zaštitu Sarajevo, u BiH je postojao broj od ukupno 237 neuropsihijatara, 56 specijalizanata, 100 zdravstvenih radnika sa višom stručnom spremom, 897 radnika sa srednjom stručnom spremom, 36 sa nižom, te ukupan broj od 2822 kreveta u neuropsihijatrijskoj službi.

Period rata 1992-1995

Teške reperkusije rata odrazile su se i na funkcioniranje psihijatrijske službe u BiH, te na život i liječenje psihijatrijskih bolesnika.
Bolnice Jagomir i Domanovići su bile zatvorene i pretvorene u izbjegličke centre.
Najteža situacija tijekom rata je bila u Sarajevu. Međutim, od samog početka pa do kraja rata, jedina psihijatrijska institucija, koja je bez prekida funkcionirala, bila je Psihijatrijska klinika. Najveći broj bolesnika protjeranih iz psihijatrijske bolnice Jagomir, bio je tada smješten u malom prostoru ove ustanove.
Tada je značajan dio opće populacije bio izložen ratnoj traumi, a zdravstveni sistem i njegovo funkcioniranje bitno narušeni.

Reorganizacija i novi ustroj zaštite mentalnog zdravlja u zemlji, nakon rata

Rekonstrukcija i razvoj mentalnog zdravstvenog sistema u BiH, usmjerena je na razvoj modela u kome se naglašava mnogo značajnija i važnija uloga pristupa liječenju u zajednici.
Svjetska banka je podržala rekonstrukciju 40 mentalno zdravstvenih centara u zajednici, koliko je i osnovano do sada u okviru ovog projekta, i to po principu – jedan centar na 60. 000 stanovnika.
horoz

Post by horoz »

Mislim da malo fulas. Ljudima nije zao Jugoslavije i komunizma, vec vremena u kome se malo vise postovao zakon, autoritet, postenje i sposobnost. Daleko od toga da je Juga bila raj na zemlji, prije je bila zemlja dembelija, al nebitno, ono sto je stvoreno za vrijeme socijalizma i danas nas vuce. Koliko je ljudi, sirotinje, zavrsilo fakultete o kojim danas nebi mogli ni sanjat, koliko je izgradjeno fabrika, puteva i ostalih materijalnih dobara... Ovi nasi jos nisu uspjeli sve to pokrast i uporopastit, za 15 godina lopovluka i nesposobnosti, pa ti vidi...

Da Jugoslavija nije stvorena, ili da nije bila socijalizma, vjerovatno bi stvari i bile bolje danas, lako je sad pljuvati po proslosti... Juga jest mozda bila zlo, al sad nam je sigurno gore nego u ona vremena.
Mislim da se ipak radi o dilemi demokratija ili diktatura?
zakon, autoritet, postenje i sposobnost
To je ono čega u diktaturi nema, pa čak ni u diktaturi proletarijata...
car-x

Post by car-x »

ova margareta me uvijek podsjeti na mog rahmetli komsiju kad je polago geografiju u aksam schule..

pita njega profesor sta si naucio, kaze on ja naucio o mravima.. hajde ispricaj.. i krene on tako.. mravi vako, mravi nako, mravi ovo, mravi ono..

kaze profesor, super si to naucio.. de mi sad reci nesto o dzungli.. kaze on, dzungla je gusta i neprohodna suma, uglavnom u tropskim dijelovima, u njoj zivi svakakvih zivotinja, izmedju ostalog i mravi.. pa opet, mravi vako, mravi nako..

i margareta ne moze ni o sportu, ni o politici, ni o ljubavi, ni o sarajevu, ni o bihacu, ni o republici srpskoj, ni o federaciji, ni o suncu, ni o mjesecu, a da ne spomene VI nacionalisti, Vi bolesnici, VI pljackasi, pa pljackanje zrtava srebrenice pri tom nijednom ne odgovarajuci na pitanje, jel to vece zlo sto je neko zloupotrijebio polozaj i pokro neke pare, ili ubiti 7000 ljudi.. ali naravno, ovo prvo su uradili dobri bosnjani (mada je diskutabilno koliko su dobri i koliko bosnjani, ali nej se), a ovo drugi dugobradi monstrumi s obje strane drine.. valjda je u tom njihov plus..

ne bih da budem dosadan, ali apelujem na moderatore, koji si i za manje prestupe od licnih napada i izliva ekstremnog idiotizma banirali ljude, ako nista, da barem brisu ovakve postove (ukljucujuci i ovaj moj) koji nemaju apsolutno nikakve veze sa zadatom temom (7 cuda komunizma).
Post Reply