Teferič u prirodi

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
Mu'min

#26 Re: EKO škola

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:haj Boze kad se sjetim jedne ucenice pita je nastavnica kako jede jaje u kojoj ruci viljuska u kojoj noz i tak,kaze ova ja umacem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol:
Ona po sunnetu. :D
kerima1 wrote:Mu"mine ni kod nas nema tih predmeta jos.
Nisam imao u mislima kao PREDMET već kao KRUŽEK kako to neki zovu tj. vannastavna-slobodna sekcija.
To u tzv.razvijenom svijetu rade volanteri u pomoć učiteljice ako želi. Znači ja sam taj koji trebam ponuditi školi da djeci pokažem ovo što sa vama putem foruma dijelim.
Isto važi i za vas, sve koji ovo čitate.
Oticon

#27 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote: Aaaaa vas - ja sam samo realna - ne može biti i plata na računu, i ručak na šporetu, i kuća ko pišta, i djeca ko bubice, i bašta uredna i zimnica u podrumu i nokti nalakirani - negdje mora da zapinje - pa nisam ja Angelina Jolie.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Šta? To misliš Angelini nigdje ne zapinje.
Kod mene samo plata na računu, a lak na noktima...samo ponekad. Ručak je nekad na šporetu nekad pored šporeta. Djeca mi nikad nisu bila bubice...već imaju svoje bubice. Bašta mi još dugo neće biti uredna. Zimnica...e tu već ponešto i stižem...ali nemam podrum.
kerima1

#28 Re: EKO škola

Post by kerima1 »

Mu'min wrote:
kerima1 wrote:haj Boze kad se sjetim jedne ucenice pita je nastavnica kako jede jaje u kojoj ruci viljuska u kojoj noz i tak,kaze ova ja umacem :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
:lol:
Ona po sunnetu. :D
kerima1 wrote:Mu"mine ni kod nas nema tih predmeta jos.
Nisam imao u mislima kao PREDMET već kao KRUŽEK kako to neki zovu tj. vannastavna-slobodna sekcija.
To u tzv.razvijenom svijetu rade volanteri u pomoć učiteljice ako želi. Znači ja sam taj koji trebam ponuditi školi da djeci pokažem ovo što sa vama putem foruma dijelim.
Isto važi i za vas, sve koji ovo čitate.
dobi ona keca u dnevnik :lol:
aha sad shvatam na sta mislis pa bilo je i kod moje djece u skoli tako nesto posade koje zrno u case,a sto neko prije gore rece iamju djeca u prirodi i biologioji dosta o bilju i zdravlju,nesto neka roditelji nauce i nas su nasi :)
hocel ko soka od grozdja samo jos je vruc :) bizet hvala za pohvalu,nije sad da sam nesto cestita,vise svijest o zdravijoj ishrani djece,a Bogami i visoke cijene domacih prozivoda.evo kod nas litar soka na pijaci 7 km.sta meni ima litra soka ko i vama,nego napravi od necega od jednom 10 L i uzivaj.
Mu'min

#29 Re: EKO škola

Post by Mu'min »

kerima1 wrote:a sto neko prije gore rece imaju djeca u prirodi i biologioji dosta o bilju i zdravlju,nesto neka roditelji nauce i nas su nasi :)
Šta imaju kerima? :roll:
Do jučer nisam znao kako se zaljevaju sadnice niti šta onaj NPK 3x15 znači a da ne pričam o drugim stvarima.
Biologija nema veze sa ovim.

Ja sam ovu temu otvorio više kao zanimljivost jer sam svjestan nezrelosti ove tematike u BH društvu.
Ali dobro je da se i o njoj priča, s vremenom će sazreti.
kerima1

#30 Re: Bášča

Post by kerima1 »

pa ima nesto malo za njihov uzrast,dosuse nedovoljno za vece djece.hajd necel ih zanimati pa neka studiraju poljoprivredu.
Mu'min

#31 Eat To Save Your Life

Post by Mu'min »

Po 3. put kerima1, sadržaj te sekcije nema veze sa školom a ne treba se ići na poljoprivrednu školu da znaš ono što ti treba kroz život. Svako ima stomak i svako jede.

Vrijedno gledanja:
vrtlar

#32 Re: EKO škola

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
Mu'min wrote:Da li kod vas u školiko posti kakva EKO sekcija koja se bavi ovom tematikom o kojo mi sada raspravljamo?
U moje dvije škole...osnovnoj i srednjoj ne postoji EKO sekcija...čak više nema ni predmeta domaćinstvo koje sam ja imala kad sam u školu išla (davno je to bilo :lol: ).

Domacinstvo ukinuto 1960 god u skolama :mrgreen:
kerima1

#33 Re: Bášča

Post by kerima1 »

:D :mrgreen: Oticon sto nas provali.
safran

#34 Re: Bášča

Post by safran »

TMČPR krajem '80-ih ja imala predmet Domaćinstvo u 7. i 8. razredu. Predavala mi rođena razrednica koja je pride predavala i Hemiju (sjajna žena). Učili smo kako se prave palačinci, krofne, puding, isplela sam jedan minijaturni džemper koji je imao sve dijelove, istkala sam jedno malo ćilimče i naučila šta je osnova a šta potka - bilo je toga još ali ovih stvari se sjećam. Imali smo i kabinet sa potpuno opremljenom kuhinjom i puno cvijeća u ćošku.
safran

#35 Re: Bášča

Post by safran »

Oticon wrote:
safran wrote: Aaaaa vas - ja sam samo realna - ne može biti i plata na računu, i ručak na šporetu, i kuća ko pišta, i djeca ko bubice, i bašta uredna i zimnica u podrumu i nokti nalakirani - negdje mora da zapinje - pa nisam ja Angelina Jolie.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Šta? To misliš Angelini nigdje ne zapinje.
Kod mene samo plata na računu, a lak na noktima...samo ponekad. Ručak je nekad na šporetu nekad pored šporeta. Djeca mi nikad nisu bila bubice...već imaju svoje bubice. Bašta mi još dugo neće biti uredna. Zimnica...e tu već ponešto i stižem...ali nemam podrum.
Pa šta ti ja kažem? Ja imam podrum! A Angelina je superžena - sve stiže, garant i zimnicu priprema.
Oticon

#36 Re: EKO škola

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Domacinstvo ukinuto 1960 god u skolama :mrgreen:
:lol: :lol: :lol: :lol: A ...i ti se svega sjećaš :lol: :lol: :lol:
Oticon

#37 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote: Pa šta ti ja kažem? Ja imam podrum! A Angelina je superžena - sve stiže, garant i zimnicu priprema.
jes, jes...baš danas sretoh Anđu na putu prema Hadžićima traži i ona sokovnik na paru :lol:
Oticon

#38 Re: Bášča

Post by Oticon »

safran wrote:TMČPR krajem '80-ih ja imala predmet Domaćinstvo u 7. i 8. razredu. Predavala mi rođena razrednica koja je pride predavala i Hemiju (sjajna žena). Učili smo kako se prave palačinci, krofne, puding, isplela sam jedan minijaturni džemper koji je imao sve dijelove, istkala sam jedno malo ćilimče i naučila šta je osnova a šta potka - bilo je toga još ali ovih stvari se sjećam. Imali smo i kabinet sa potpuno opremljenom kuhinjom i puno cvijeća u ćošku.
E... ovo godište mi je već bliže za časove domaćinstva. Domaćinstvo je bio super predmet, ali da ne spamamo Muminovu temu...vratimo se na EKO sekcije.
kerima1

#39 Re: EKO škola

Post by kerima1 »

Oticon wrote:
Vrtlar imao taj predmet tada,a mi "dvaes godina kasnije :lol:
bizet

#40 Re: Bášča

Post by bizet »

na temu super zena nemam sta dodati...javite mi ako naletite na jednu
kakva eko sekcija oticon...imaju planinari koji se bave raznim stvarima a ne samo setnjom po planinama, imaju i izvidjaci koji uce djecu kontaktu sa prirodom, a vjerovatno neka "eko" (sta god to moglo sve podrazumijevati) sekcija u gradu
zamislite da jedan ili dva nastavnika (jer ne mogu svi, niti bi zeljeli vjerovatno, a sad da sam posao spadne na 2 entuzijasta, hm) trebaju sa djecom da nesto sade u kutku skole, a da to nije ucionica i eksperimenti sa grahom ili ko je sta vec radio iz biologije ili casovi domacinstva (ukinuto je nekad poslije rata, ali vjerujem da ima slican predmet i danas u skolama samo pod drugacijim imenom)...valja ici van i po ruznom vremenu...valja se i djeci zapljati zemljom na takvom satu...ne bi to mnogi roditelji dozvolili...a sta kad dodje ljetni raspust?...ko ce se tad brinuti o biljkama?...kao sekcija takodje tesko da moze proci sem ako nije u nekom zasticenom unutrasnjem dijelu objekta u koji nema svako dijete pristup, jer bi se desilo da kad niko ne gleda odredjena grupa djece sa problemticnim ponasanjem svako iole pozitivno djelo unisti (a ovakve djece na zalost ima, i ne samo djece nego i odraslih)...to bi bio promasaj i nemoguce ako se radi o projektima koji traju vise mjeseci i koji zavise od vremenskih uslova

kod nas u domu za nezbrinutu djecu imaju plastenike u dvoristu i ta djeca sa svojim vaspitacima stvarno tu rade...sve sto nikne ide u kuhinju i njima za rucak/veceru...ali to je nesto drugo jer ta djeca tu zive i tu su preko cijele godine, rade sebi i to nema nikakvog dodira sa skolom..kao sto vi vodite svoju djecu u bastu i kad malo porastu sve vam mogu pomoci

sjetite se herbara...i danas ga sva djeca trebaju praviti i donijeti na biologiju i jos uvijek za ocjenu...to je dobar primjer skole...skola trazi od roditelja da se ukljuce i da zajedno sa svojom djecom prosetaju po obliznjim parkovima ili brdima i prikupe te osuse ispravno listove ili cak cijele biljcice...a sta roditelji rade?...sjete se dan prije obicno ili puste djecu da se sama snalaze...najcesce cujem ruzne rijeci i nesto tipa "pa zar je bitno kako izgleda list ovog ili onog drveta"...mrsko im druziti se sa svojom djecom u prirodi i da sami nesto nauce ili obnove znanje...gledaju da se to sfuseri ili "prepise" uzimajuci herbare od djece kolega koji su to vec uradili...priznajte da je vecina roditelja ovakvog stava...hajmo se posvetiti matematici, kao necemu sto nam svima treba cijeli zivot, i koliko vremena provodite sa djecom vjezbajuci ovaj predmet...ili tjelesnom koje je jako bitno za pravilan razvoj djeteta...ili bosanskom jeziku i citanjunju lektira (koje se danas mahom svodi na idi na net i nadji sazetak, cak to i sami roditelji preporuce svom djetetu jer im je mrsko porazgovarati sa njim o nekoj knjizi ili na zalost ni sami nemaju pojma jer je nikad nisu procitali) i ucenju cirilice, koja je masovno zapostavljena a ona je nase ravnopravno sluzbeno pismo...sramota je da se ode u Republiku Srpsku, koja na par kolometara na koju god stranu da krenes, i da ti dijete ne zna procitati na tabli sta pise u svojoj drzavi
manekenstvo kao sekcija je lakse za izvesti u skoli...zatvoreni prostor i nema eksperimenata koje neko moze iz bijesa unistiti, a recimo da nije nekorisno takodje, ako nista djeca nauce da pravilno drze ledja sto je opet zdravo i pohvalno...i eko sekcija bi bila dobra stvar ali kao takva nema perspektivu...sem ako neko pod eko sekcijom ne smatra izlete u prirodu ili posjete nekakvim farmama i plastenicima...to je druga prica ali za svaki izlet roditelj treba izdvojiti novac, tako da to moze opstati opet samo kao sekcija a ne pod morate svi...a sto se tice cvijeca po ucionicama to odrzavaju mahom spremacice...jos da im neko uvali da vode racuna o paprikama ili paradajzu preko ljeta...pa nema to smisla ljudi...sve i da ide u nekakvu kuhinju gdje ce djeca moci pojesti nesto zdravo...a i da se sve to organizuje mislite da bi vasa djeca prije pojela paradajz iz skolskog plastenika pored toplog sendvica?

koliko dalje moram da pisem o ovome...sve se moze ali treba dati prioritet vaznijim stvarima u skolstvu pa onda zamisljati i osmisljavati druge stvari...hajmo biti realni i gledati da nasa djeca savladaju osnove koje su im potrebne za bilo sta dalje u zivotu, a nadogradnja licnosti se radi cijeli zivotni vijek, AKO je osoba od malih nogu usvojila zelju za sticanjem znanja
ma fakat pretjerujete...sta je to vama zato tudja djece sto ne zanju kako izgleda krompir u zemlji?...imate svoju, naucite ih svemu sto mislite da je dobro za njih...sad bi jos skole trebale preuzeti ulogu roditelja a vi da ih kuci samo pomazite kad stignete i time pokazete da ih volite i da ste super roditelji...nemojte me ljutiti...skola i roditelji trebaju zajedno da rade na izgradnji djeteta u potpunu licnost...ako na bilo kojoj strani "steka" formiranje licnosti ce biti usporeno ili se nikada nece desiti...imaju bitnije stvari koje vasa i vecina djece ne savladava na zadovoljavajucem nivou, a sad jos i eko...pa onda bi bilo sjajno kad bi skole imale i bazene da djeca koja hoce mogu trenirati plivanje, pa zasto ne i balet ili mozda za one super sposobne i neki nasa program za buduce astronaute ili neki mali avioncic za djecu koja zele postati piloti
Mu'min

#41 Re: Bášča

Post by Mu'min »

bizet wrote:...i eko sekcija bi bila dobra stvar ali kao takva nema perspektivu...
Poslanik a.s. bi reko na ovo:"U pravu si!" :lol:
Mu'min

#42 Re: EKO škola

Post by Mu'min »

Oticon wrote:
Ne znam ko je inovativniji sa ovim kajlama. :lol:
Inače ja sam imao domaćinstvo jo 1990 tako da nije baš tačna ova gore godišnjica, jedino ako je vrtlaru 9 upala i okrenula se u 6-icu. :)
Dobio ja keca iz domaćinstva na pitanje kako se peru zubi:"Reko tamo-vamo". Veli nije nego u KRUG, sjedi 1.
Tad sam i nju i predmet i sve zamrzio. :)
Danas mi curica veli da su je učili da ne smiju u krug već TAMO-VAMO. :lol:

Sveu svemu danas ako Bog idem u njivu sa baciklom ako ne bude previše zima.
vrtlar

#43 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Za domacinstvo sam ja napisao da vidim koliko godina imate sad znam jer da sam pitao zenske ne bi odgvorile :mrgreen: :D
Ja sam mrzio domacinstvo jer me nastavnica pitala sta se stavi na sto prije nego se postavlja jelo ja njoj kazem mi kod kuce jedemo na siniji i stavljamo boscu i tako dobih ja jedan.A za eko sekciju pa one skole koje su na selu bi mogle organizovati eko sekciju i neke mini baste da djeca uce kako se sadi,raste itd i naravno da to koriste u svojoj kuhinji.Gledao sam na tv u Africi djeca u skoli imaju svoje baste i rade sve u njima i poslije jedu u skoli i mogu sebi ponjeti i kuci.Ali kod nas to nikada nece biti.Mumine kad bi se mi pitali ovdje sve bi to bilo super organizovano ali.
Oticon

#44 Re: EKO škola

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Ne znam ko je inovativniji sa ovim kajlama. :lol:
Inače ja sam imao domaćinstvo jo 1990 tako da nije baš tačna ova gore godišnjica, jedino ako je vrtlaru 9 upala i okrenula se u 6-icu. :)
:lol: :lol: :lol: Vidi Mumina ...putera.
Oticon

#45 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote:Za domacinstvo sam ja napisao da vidim koliko godina imate sad znam jer da sam pitao zenske ne bi odgvorile :mrgreen: :D
Ja sam mrzio domacinstvo jer me nastavnica pitala sta se stavi na sto prije nego se postavlja jelo ja njoj kazem mi kod kuce jedemo na siniji i stavljamo boscu i tako dobih ja jedan.
Eto Vrtlar...da si pitao ja bih odgovorila. Porijekla i godina se ne stidim. Skontah da mi je većina forumašica generacija a i mi saznadosmo da si ti "star kao Grčka" :lol: kad se sjećaš 1960.g...Mumin tad nije bio ni u dvadesetogodišnjem planu.
vrtlar

#46 Re: Bášča

Post by vrtlar »

Oticon wrote:
vrtlar wrote:Za domacinstvo sam ja napisao da vidim koliko godina imate sad znam jer da sam pitao zenske ne bi odgvorile :mrgreen: :D
Ja sam mrzio domacinstvo jer me nastavnica pitala sta se stavi na sto prije nego se postavlja jelo ja njoj kazem mi kod kuce jedemo na siniji i stavljamo boscu i tako dobih ja jedan.
Eto Vrtlar...da si pitao ja bih odgovorila. Porijekla i godina se ne stidim. Skontah da mi je većina forumašica generacija a i mi saznadosmo da si ti "star kao Grčka" :lol: kad se sjećaš 1960.g...Mumin tad nije bio ni u dvadesetogodišnjem planu.

Ja se sjecam kad sam se rodio i to sam se rodio kao vrlo mal :D
Joj oticon mozda sam ja tebe po carsiji ganjao ili u trasi u discu od 16 do 20h ko zna.
kerima1

#47 Re: Bášča

Post by kerima1 »

Inače ja sam imao domaćinstvo jo 1990 tako da nije baš tačna ova gore godišnjica, jedino ako je vrtlaru 9 upala i okrenula se u 6-icu.
Dobio ja keca iz domaćinstva na pitanje kako se peru zubi:"Reko tamo-vamo". Veli nije nego u KRUG, sjedi 1.
Tad sam i nju i predmet i sve zamrzio.
Danas mi curica veli da su je učili da ne smiju u krug već TAMO-VAMO.
haj svi redali keceve iz domacinstva :lol: ma de i ja sam sam ne bi ja to priznala ne daj Boze :lol: :lol:
Vrtlaru ja sam nastimala tako da mislis da mi je "ceteres i pet ,a i Oticon je garant pa se ti sad izjedi koliko nam je. :lol:
Oticon

#48 Re: Bášča

Post by Oticon »

Mu'min wrote: Nije valjda da te sada moram zvati "Tetka Oti" :lol:

Ako misliš da će paradajz propasti oberi ako je malo zaplavio pa nek dozorijeva kod kuće.
:lol: :lol: :lol: Samo tako i nikako drugačije. Šta ti je bolan ...nisam ja kao "Adžo Vrtlar".
Oticon

#49 Re: Bášča

Post by Oticon »

vrtlar wrote: Ja se sjecam kad sam se rodio i to sam se rodio kao vrlo mal :D
Joj oticon mozda sam ja tebe po carsiji ganjao ili u trasi u discu od 16 do 20h ko zna.
:lol: :lol: :lol:
Oticon

#50 Re: Bášča

Post by Oticon »

kerima1 wrote: Vrtlaru ja sam nastimala tako da mislis da mi je "ceteres i pet ,a i Oticon je garant pa se ti sad izjedi koliko nam je. :lol:
To ti štimala za Adža Vrtlara?
De bona Kerima ne pretjeruj...meni još nije 45.
Post Reply