Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
mikogoago wrote:Da skratim svi koji unose bilo kakva pirotehnicka i druga sredstva koja mogu da povrijede druge osobe,koji izazivaju i provociraju na najprimitivniji nacin,izazivaju tuce isl. su HULIGANI i KRIMINALCI.
Kakve veze pirotehnička sredstva imaju sa huliganima i kriminalcima? Jesu li to tako iz UEFA-e rekli?
Pa onaj koji ih upotrebljava i baca medju druge navijace ili na bilo koji nacin ugrozavaju tudju sigurnost i zivot cine krivicno djelo i to je kriminalno djelo.Drugi par cipela je sto mi nemamo taj zakon u sportu koji to jako jasno definise.Za ostalo znacenje rjeci huligan ili huliganstvo pogledaj u bilo koji rjecnik stranih rjeci.Ne da mi se vise objasnjavati.Samo zapitajte se zasto su nam stadioni poluprazni ili prazni i zasto roditelji kao prije ne vode vise djecu na stadione da gledaju utakmice.Vjerojatno tu necega ima.
Pa čekaj, tek si poč'o.
Znači, ne možeš biti navijač ako ćeš upaliti baklju, već si automatski huligan pa makar sa njom ništa ne uradio?
Zašto roditelji ne vode djecu na stadion? Zašto ljudi ne dolaze na stadion? Možda ih je strah... Ma tamo se strašne stvari događaju. Joj medijskog ili ti više ne znam kakvog populizma.
Druze svugdje ti imas tih bakljada.. bilo ih je i prije, i bit ce ih.. Ne ugrozava to ni mene ni tebe. Jer to se koristi na navijackoj tribini a ne nekom zapadu ili istoku.. Ako ides na sjever/jug, onda znas gdje ides. Nitko ne tjera da tamo dodjes.. ja sam godinama na jugu uvijek bio, i prosao xx bakljada, nikada nisam imao problem sa tim.
Kod nas se stanje popravilo dosta na tribinama u posljednje vrijeme. Problem je van stadiona kod nas. Lose organizovani prevozi, lose osiguranje.. pijani ljudi.. Ne znam.. Recimo u zenici kada se okupljaju robijasi na jednom mjestu odakle polaze autobusima na gostovanje, dodje policije (specijalaca), i nema unosenja alkohola u autobuse.. pretresa te i ulazis.. i odmah je uradjeno pola posla.. sve sto trebas jos, da sprovedes navijace do stadiona i to je to.. Manje alkohola, manje divljanja. Necemo uzimati prosle godine koje su iza nas.. Treba doci do svijesti sa svojom ekipom, pa normalno otici sa šalom i dlanom na utakmicu, a ne sa flašom.. opet kazem, da to ide na bolje u nasoj sceni.. barem sto se tice tribine. Ovo na ulicama, ne spada u ova desavanja.
Hajmo malo pripaziti vi sto komentarisete na ovoj temi, tema je o gostujucim navijacima, prvo kad procitate naziv teme zapitajte se jeste li Vi taj o kome se radi, koliko gostovanja imate u toku sezone pa onda napisite sta mislite
pOZz wrote:
Zašto roditelji ne vode djecu na stadion? Zašto ljudi ne dolaze na stadion? Možda ih je strah... Ma tamo se strašne stvari događaju. Joj medijskog ili ti više ne znam kakvog populizma.
ma ne, nego ne dolaze jer se djeci na stadionu dijeli milka sa lješnicima, a djeci poispadali mliječni zubi pa su krezava i više preferiraju kinder čokoladu...
Ama neće ljudi da se na njihovoj "smjeni" desi novi Široki. Ne znam ko bi od nas želio biti na čelu Saveza u takvom trenutku. Osim toga, pred Komitetom je više od po' puta ka završetku reorganizacije, odnosno ,ispunjavanju uslova UEFA-e. I jedan takav incident imao bi potencijal da sve zaustavi, ionako sve i visi o koncu. Uzimajući to u obzir, može se razumjeti njihova/Ivicina odluka o zabrani.
Dal' takvo riješenje zaista riješava išta. Ne riješava bogme. To je svima jasno. Zabrana je samo najlakši i jedini mehanizam koji Savez može upotrijebiti i donekle/privremeno biti efikasan u riješavanju ovog problema. Za sve ostalo potrebna je intervencija politike, odnosno vlasti; novi zakoni itd.
Navijačke grupe, također, imaju prostora za manevar i priliku da postave neke stvari na mjesto. Ovakva zabrana je "mačija guza" scenarij, nasuprot recimo donošenja zakona po uzoru na Francusku i neke druge zemlje pomoću kojih murija haman po volji gasi grupe ne zamarajući se razlikama o kojima mi pričamo. Ovi tzv huliganski zakoni nisu se gotovo nigdje zadržali na granici represije. Svugdje prelaze tu granicu bez posljedica. "Izazivati" bespotrebno njihovo donošenje je pogrešan korak.
Kamenjanje, paljenje autobusa, cipelarenja, noževi itsl., svakako nisu dio ultras mentaliteta. Štaviše, u suprotnosti su s originalnim nepisanim pravilima te subkulture. cilj u fajtu (ako do njegad ođe) nije ubiti protivnika ili napraviti invalida od njega. Možda je ovo prilika da i same grupe porade na osvješćivanju svojih pripadnika i uspostavljanju nekih novih a ustvari starih (nepisanih) pravila ponašanja i djelovanja.
pOZz wrote:
ma ne, nego ne dolaze jer se djeci na stadionu dijeli milka sa lješnicima, a djeci poispadali mliječni zubi pa su krezava i više preferiraju kinder čokoladu...
Dobro, haj mi onda odgovori zašto odrasli ljudi ne dolaze na utakmicu? Ne mogu ostaviti porodicu kući?
pOZz wrote:
Dobro, haj mi onda odgovori zašto odrasli ljudi ne dolaze na utakmicu? Ne mogu ostaviti porodicu kući?
kako ko, neko ne želi da gleda loš fudbal, neko ne želi da bude glineni golub, nekoga je strah, a nekome se sve skupa gadi.
BlueBlood wrote:Hajmo malo pripaziti vi sto komentarisete na ovoj temi, tema je o gostujucim navijacima, prvo kad procitate naziv teme zapitajte se jeste li Vi taj o kome se radi, koliko gostovanja imate u toku sezone pa onda napisite sta mislite
I ovo sam htio da napisem. Tko nije isao, ili tko ne ide.. neka ne pise mnogo.. Ne moraju biti upravu Ivica Osim i mediji.. To najbolje zna onaj tko ide na utakmice bile one kuci ili na strani, a ne pravi nerede.. To je jedan dozivljaj, avantura, ljubav, izlet, ekskurzija.. kako hocete.. svako to dozivljava na svoj nacin.. da sa ekipom sjednes u kombi, autobus.. i pjesmom ides do drugog grada.. Jos ako pobjedis, vracas se s pjesmom.. To je nekome zivot, i ne moze ga jedan Osim uskratiti jednom takvom navijacu.. a ima mnogo takvih navijaca kod nas.. Oni sto grijese, kaznite ih, slazem se u svakom pogledu.
Sutra ce se opet negdje zapaliti kombi.. ne mora biti na dan utakmice.. cisto djelo politicke stranke ili nekog obracuna.. ali naravno, opet ce se navijaci optuziti neki.. Zato ovi majmuni samo cekaju DAN UTAKMICE da nesto naprave..
Eh eto sad.. ostade Zeljo Sarajevo Celik Borac Velez i ostali bez navijaca na strani... a svaki igrac to voli da ima na utakmici.. mi sami sebe yebemo.
amoninan wrote:Ama neće ljudi da se na njihovoj "smjeni" desi novi Široki. Ne znam ko bi od nas želio biti na čelu Saveza u takvom trenutku. Osim toga, pred Komitetom je više od po' puta ka završetku reorganizacije, odnosno ,ispunjavanju uslova UEFA-e. I jedan takav incident imao bi potencijal da sve zaustavi, ionako sve i visi o koncu. Uzimajući to u obzir, može se razumjeti njihova/Ivicina odluka o zabrani.
Dal' takvo riješenje zaista riješava išta. Ne riješava bogme. To je svima jasno. Zabrana je samo najlakši i jedini mehanizam koji Savez može upotrijebiti i donekle/privremeno biti efikasan u riješavanju ovog problema. Za sve ostalo potrebna je intervencija politike, odnosno vlasti; novi zakoni itd.
Navijačke grupe, također, imaju prostora za manevar i priliku da postave neke stvari na mjesto. Ovakva zabrana je "mačija guza" scenarij, nasuprot recimo donošenja zakona po uzoru na Francusku i neke druge zemlje pomoću kojih murija haman po volji gasi grupe ne zamarajući se razlikama o kojima mi pričamo. Ovi tzv huliganski zakoni nisu se gotovo nigdje zadržali na granici represije. Svugdje prelaze tu granicu bez posljedica. "Izazivati" bespotrebno njihovo donošenje je pogrešan korak.
Kamenjanje, paljenje autobusa, cipelarenja, noževi itsl., svakako nisu dio ultras mentaliteta. Štaviše, u suprotnosti su s originalnim nepisanim pravilima te subkulture. cilj u fajtu (ako do njegad ođe) nije ubiti protivnika ili napraviti invalida od njega. Možda je ovo prilika da i same grupe porade na osvješćivanju svojih pripadnika i uspostavljanju nekih novih a ustvari starih (nepisanih) pravila ponašanja i djelovanja.
Ma ovako je najlakse, nesto se desi, nemoj traziti uzrok i pokusati rijesiti problem, vec odmah ukidaj sve. Vjerovatno niko nema dovoljno kapaciteta da skonta kako rijesiti ovaj problem. Nadjes pokvareno mlijeko u prodavnici, zabrani prodaju mlijeka skroz, ne bitno koji je proizvodjac. Zabrani mi jos da domace gledam, mogu opsovat kome majku ne d'o Bog. Ne znam kako se mogu tako slijepo podrzavat sve odluke ovog "komiteta za normalizaciju" sa osimom na celu kao da je sveta krava. Ima li iko da pita ima li neki drugi nacin. Pjevaju lesinari o djeneralu, upozore ih, satro da ce se prekinuti utakmica, tada citav stadion pocne pjevat i prc ne prekine se utakmica. A hz kazne zbog megafona, tm zbog skandiranja djela tribine i to se prekida utakmica dok ne prestane. Sve je "normalno"
pOZz wrote:Dobro, haj mi onda odgovori zašto odrasli ljudi ne dolaze na utakmicu? Ne mogu ostaviti porodicu kući?
kako ko, neko ne želi da gleda loš fudbal, neko ne želi da bude glineni golub, nekoga je strah, a nekome se sve skupa gadi.
Strah je vrlo svjesno iskonstruisan osjećaj u ljudskim glavama, a ustvari je izgovor za neodlazak na utakmicu zbog nekih drugih razloga koji s tim nemaju ama baš nikakve veze. To se vrlo često može čuti od ljudi koji su jednom zakoračili na stadion, a ustvari žele dokazati suprotnoj strani kako je stanje u državi i sportu loše te da ta osoba ne želi to pratiti. Jedan od krivaca je sistem koji je razmazio ljude, ali i cjelokupna apatija društva.
Sve ove pare sto klubovi daju na kazne i sankcije, da su pola samo koristili na pravilan nacin "registrovanja" i prijevoz navijaca u goste, uopste ovu debatu ne bi ni vodili
pOZz wrote:
Strah je vrlo svjesno iskonstruisan osjećaj u ljudskim glavama, a ustvari je izgovor za neodlazak na utakmicu zbog nekih drugih razloga koji s tim nemaju ama baš nikakve veze. To se vrlo često može čuti od ljudi koji su jednom zakoračili na stadion, a ustvari žele dokazati suprotnoj strani kako je stanje u državi i sportu loše te da ta osoba ne želi to pratiti. Jedan od krivaca je sistem koji je razmazio ljude, ali i cjelokupna apatija društva.
ignorisanje činjenica je iskonstruisan osjećaj u ljudskim glavama, sa ciljem da se održi privid da je sve ipak ok, normalno i u redu. a znamo da nije, jer da jeste, ne bi nam ljudi ginuli u navijačkim okršajima, niti bi se palili kombiji, niti bi se skandiralo ubij srbina/turčina/il koga već.
amoninan wrote:Ama neće ljudi da se na njihovoj "smjeni" desi novi Široki. Ne znam ko bi od nas želio biti na čelu Saveza u takvom trenutku. Osim toga, pred Komitetom je više od po' puta ka završetku reorganizacije, odnosno ,ispunjavanju uslova UEFA-e. I jedan takav incident imao bi potencijal da sve zaustavi, ionako sve i visi o koncu. Uzimajući to u obzir, može se razumjeti njihova/Ivicina odluka o zabrani.
neka neka, i treba ovako, bolje nego da neko glavu izgubi sve dok je ovih sto klub i fudbal uzimaju kao izgovor da prave razna sranja i belaje i sto je najtuznije oni su kao cool....cesto cujem pricu znas ti na koliko sam ja gostovanja isao! pa sta to sad imas pravo da rusis i nanosis stetu klubu? kad im svi okrenu ledja i prestanu ih uzdizati i pocnu ih tjerati sa stadiona onda ce biti bolje, a dok se huligani gledaju kao heroji nece biti bolje, pa samo ovo zadnje kolo
u mostaru demoliran kafic
zapaljen kombi navijaca slavije
lesinari demolirali vagone
i sigurno jos dosta nekih stvari za koje se nije ni culo, bolje ovako bar se ne brines oce li neko poginuti i jedan Vedran je previse ne ponovilo se...
Necemo o politici svakako.. Pisat ce se o ovome mnogo.. Postujte svacije misljenje i komentar, bez preseravanja.. neka tema izdrzi makar 24h Idem na posao haj zdravo
pOZz wrote:
Ako roditelji zele da im dijete (ili kao sto pojedinci u BiH kazu djet ) ocvrsne i postane dobar navijac vazno je pustiti ga da se osamostali i da sto ranije sam, tj. s rajom ide na fudbalske utakmice, rock koncerte i slicne dogadjaje. Ali roditelji kao roditelji, sto si stariji sve se vise plasis, osobito za svoje dijete, bez obzira na iskustva koja si sam prosao.
Kad se samo sjetim koliko puta sam pocijepao pantalone preskacuci ogradu sa bodljikavom zicom na Grbavici, fasovao apsolutno nezasluzeno pendrecenje Titove murije koju svi sada nesto prizivaju, sukoba sa protivnickim navijacima...i bez obzira i dan danas volim otici na utakmicu.
Podrzavam Osima u ovome. Kad drzavu boli qrac, mora neko nesto poduzeti. Ova odluka nece mozda sprijeciti slicna desavanja, ali ce ih bitno umanjiti.
Da drzava malo povede racuna, ne bi se morale donositi ovakve radikalne odluke. Pisam se ja na policiju i sudove koji ne mogu zaustaviti po 10-ak klosara iz tih skupina. Ne mogu ni savez ni klubovi to rjesavati, jer se sve izmaklo kontroli.
Ne mora se topla voda otkrivati. Samo vidis kako su to rijesile zemlje koje su imale sto puta vecih problema.
pOZz wrote:
Evo ja idem na utakmice a vodim i sina od 9 godina. Cak sam na sljedecu utakmicu mislio voditi i mladjeg (5 god) ali ne mogu jer nema ulaska na Grbavicu. Odemo na sjever ko co'ek i gledamo utakmicu bez ikakvih problema. Sve je to individualno, od insana do insana ...
Plavih_11 wrote:Evo ja idem na utakmice a vodim i sina od 9 godina. Cak sam na sljedecu utakmicu mislio voditi i mladjeg (5 god) ali ne mogu jer nema ulaska na Grbavicu. Odemo na sjever ko co'ek i gledamo utakmicu bez ikakvih problema. Sve je to individualno, od insana do insana ...
Ja na nominalno navijačkoj tribini budem u društvu ljudi od 50, 60, pa i 70 godina Oni se nekad ibrete "omladini", ja ih kao branim... doduše u zadnje vrijeme ih ne mogu baš braniti
Meni nije jasno kako se te navijacke grupe nemogu same organizovati . Valjda svaka navijacka grupa treba imati glavu i rep. da se zna ko vodi i koje glavni i odgovorni. Pa onda kada npr navijaci poncu praviti nered da im sefovi zabrane i da imaju sankcije unutar organizacije. Ja sam i za to da npr policija ili tuzilazstvo u svakoj navijackoj grupi ima par ljudi koji odgovraju za sve. I ako neko drugi napravi belaj oni mojraju odgovarti, jer su preuzeli taj posao. Samo sa transparencijom i odgovornosti se moze stati u kraj ovom huliganstvu. Ovo sto se kod nas dogadza nema nikakve veze sa fudbalom i ja sam za totalnu zabranu gostujucih navijaca.