Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Better Man
#26 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Nije mi jasno kako ljudi olako shvataju uvoz automobila i detaljno sve ne provjere prije kupovine, već bace pare u vjetar.
-
elektron04
#27 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Hvala svima na odgovoru, najvjerovatnije cu ga vratiti u Njemacku pa ga gore prodati!
Last edited by elektron04 on 16/09/2012 09:06, edited 1 time in total.
-
elektron04
#28 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
poznanik wrote:elektron04 wrote:Kupio sam Golfa IV prije par dana u Njemackoj, u saobracajnoj pisalo euro3 datum prve registracije 05.03.2001.god. na papiru od TUV-a pise euro3, izvadio col tablice i dovezo ga u BiH, na granici napravio propratne papire i odvezo juce na homologaciju. Danas me nazvali sa tehnickog i kazu da nije euro 3 i dali mi izvjestaj o privremenom prekidu postupka homologacije pojedinacnog vozila u kom pise: ne zadovoljava propisane vrijednosti u pogledu emisije stetnih sastojaka ECE 83 (minimalni 70/220*98/69/EC A).
Sad me zanima ako neko moze hitno da mi odgovori sta da radim,
1.- dali se to auto moze ponovo vratiti u Njemacku s obzirom da je doslo na crvenim col tablicama koje vaze do 25.septembra?
2.- Ili ako ga prodam nekom Albancu sa Kosova kakva je procedura da ga on odveze dalje,
3.- uglavnom znam da auto mora NAPUSTITI BiH...
1.- Pa i da su njemačke tablice istekle u važnosti, automobil možeš vratiti nazad u mjesto otpreme; uvijek možeš uzeti BiH izvozne tablice i osiguranje. Procedura je jednostavna, a nju obrađuje špediter na osnovi tvoje pisane Izjave o razlozima povrata. Dakle - u dolasku u BiH, u namjeri uvoza, koristio si račun ili kupoprodajni ugovor kao trgovački dokument; u povratu ovog automobila nazad, koristićeš svoju Izjavu, u kojoj ćeš navesti razlog povrata, i unijeti sve podatke sa trgovačkog dokumenta.
Nakon prijavljivanja automobila odredišnoj carinskoj ispostavi, carinik iz nadzora će ti ovjeriti ponovo TR JCI, ovog puta prema graničnom prelazu. Nakon prijavljivanja graničnom cariniku, u obavezi si sve do odredišne države ili do ulaska u EU, kroz svaku državu provoditi isti postupak provoza. U odredišnoj carinarnici automobil će biti razdužen provoza i biti vraćen kroz poseban postupak povrata neodgovarajuće robe.
Sve troškove u provozu, u slučajevima povrata neodgovarajuće robe, treba da snosi izvoznik. Međutim, u tvom slučaju odgovornost ipak pripada tebi, obzirom da oznaka EURO3 na dokumentima od motornog vozila ne znači nužno i uslovnost za homologaciju tog vozila.
2.- Da bi imao pravo na prodaju robe u tranzitu, roba mora biti uvozno carinjena u BiH (obzirom da kao prodavac nastupaš kao BiH državljanin). Pošto ovaj predmetni automobil ne može biti uvozno carinjen, ne može ni biti predmet kupoprodaje na način da ga ti prodaš, Albancu npr.
U konkretnom slučaju i konkretnom zahtjevu, prodavac automobila Albancu mora biti prodavac koji je vozilo prodao tebi.
Postupak je sljedeći: Nakon pokretanja postupka povrata robe TR procedurom pisanom Izjavom, nakon izlaska iz carinskog područja BiH, u međugraničnoj zoni, promijenićeš dokumentaciju, tako da ćeš na ulazu u Hrvatsku (jer roba mora izaći najkraćim putem prema mjestu prve kupoprodaje), prilikom prijavljivanja vozila carini prikazati novu dokumentaciju - račun ili kupoprodajni ugovor između tvog ranijeg prodavca i novog albanskog kupca. Dalja procedura u otpremi vozila prema mjestu prebivališta Albanca je identična kao i svaka druga... Tvoj prodavac treba prethodno dostaviti original trgovačku dokumentaciju tebi, i ti je trebaš takođe prikazati polaznoj carinarnici u BiH.
3.- Automobil i ne mora napustiti BiH. Ukoliko ne zadovoljava norme homologacije, može se staviti u carinski nadzor i u skladištu poduzeti takve radnje koje će producirati promjenu tarifnog broja - iz tarifne oznake za automobil u nekoliko tarifnih oznaka: za šasiju, za karoseriju, za motor, za ostale dijelove... što znači - možeš ga pod carinskim nadzorom rastaviti i tako rastavljenog uvozno cariniti.
Hvala puno poznanik na ovom iscrpnom odgovoru, sad mi je jasno sta mi je ciniti! Pozz!!
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#29 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Ljudi moraju shvatiti da ako je motor euro3 da i auto zadovoljava eko norme ne mora znaciti da zadovoljava i pravila homolagacije u BiH.
Ne gledaju oni ovdje samo motor i eko normu vec cini mi se jos 40+ stavki koje auto mora zadovoljiti (pojasevi i sl stvari).
Kod tebe mozda zadovoljava motor ali nezadovaljava neka druga stavka. Zato se prije kupovine ide sa broje sasije u centar za homologaciju i provjeri prije nego se pare istresu.
Ne gledaju oni ovdje samo motor i eko normu vec cini mi se jos 40+ stavki koje auto mora zadovoljiti (pojasevi i sl stvari).
Kod tebe mozda zadovoljava motor ali nezadovaljava neka druga stavka. Zato se prije kupovine ide sa broje sasije u centar za homologaciju i provjeri prije nego se pare istresu.
-
elektron04
#30 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Pronašao sam covjeka iz Makedonije koji ce kupiti auto, on sutra dolazi do mene i idemo zajedno na carinu u Orasje da auto izvezemo iz BiH. E sad neznam kako cemo ga kroz Hrvatsku odvezti na prvi granicni prelaz prema Srbiji ali valjda uspijemo nekako!!
-
milojicabrzi
#31 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
..pa rece covjek maloprije, da je u pitanju motor i izduvni gasovimali_milojica wrote:Ljudi moraju shvatiti da ako je motor euro3 da i auto zadovoljava eko norme ne mora znaciti da zadovoljava i pravila homolagacije u BiH.
Citaj druze, citaj...
-
interwal
#32 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
poznanik wrote: 3.- Automobil i ne mora napustiti BiH. Ukoliko ne zadovoljava norme homologacije, može se staviti u carinski nadzor i u skladištu poduzeti takve radnje koje će producirati promjenu tarifnog broja - iz tarifne oznake za automobil u nekoliko tarifnih oznaka: za šasiju, za karoseriju, za motor, za ostale dijelove... što znači - možeš ga pod carinskim nadzorom rastaviti i tako rastavljenog uvozno cariniti.
Ja u ovoj opciji vidim scenario za film
-
elektron04
#33 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Zavrseno je tako sto sam ga preko nekih veza prodao covjeku iz Makedonije ispod cijene ali sam moro da ga licno vozim do u Srbiju jer su bile col tablice na moje ime. E sad procedura je trajala prvo na carini u Orašju jedno 5 sati dok su sredili papire da auto izadje iz BiH na istom prijelazu prema HR. Na ulazu u HR policija kontroliše papire i pusta me do carinara i onda on pita kuda sa autom, ja mu kazem kakva je situacija i da vozim auto u Makedoniju a on kaze idi tamo na parking pa u špediciju i napravi propratne papire do prijelaza u Srbiju, onda Makedonac ga pita moze li to kako da ne gubimo vrijeme da prodjemo i naravno da moze sa 20 eura u pasoš!! Onda ja vozim na autoput prema Lipovcu, izlazim iz HR i na granicu Srbije ponovo kontrola. Sad ja vozim iz Njemacke direktno u Makedoniju kao da nisam bio u BiH i onda detaljna kontrola auta i mog pasoša i pošto je sve u redu vracaju mi dokemente i mogu ici ali samo do prvog parkinga i onda predam auto Makedoncu i on ga vozi dalje a po mene dodje taxi iz Orašja da me vrati nazad. Na kraju 1000 eura sam u minusu ali nije sve u parama, gora je sikiracija dok se sve to nije zavrsilo! Druga teza varijanta je bila ako ga ne prodam da ga vozim nazad u Njemacku, e sad kakva bi bila procedura na ulazu u EU to neznam!
-
milojicabrzi
#34 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
...doista teska situacija, ali drago mi je sto se sve zavrsilo i uspio si se rijesiti auta.
Po meni, za ovu zabunu oko mogucnosti uvoza, kriva je drzava, jer su ove norme i homologacije zakomplikovali, kako samo drzava zna...Jednostavno, trebalo je donijeti zakon, sva auta iz EU, mogu od godista 2000. na ovamo, ako je sa trzista izvan EU, provodi se homologacija i zdravo.
Ovako, da me je neko pitao, smio bih se zakleti da su sve 4-ke EURO 3 i da se mogu uvesti, a ovakvi slucajevi me iznenade.
Ponovo kazem, bolje da su vezali uvoz za starost auta, ali podigli na 10 ili 11 god. nego sto su napravili ovu zavrzlamu sa EURO 3 normom i homologacijom

Po meni, za ovu zabunu oko mogucnosti uvoza, kriva je drzava, jer su ove norme i homologacije zakomplikovali, kako samo drzava zna...Jednostavno, trebalo je donijeti zakon, sva auta iz EU, mogu od godista 2000. na ovamo, ako je sa trzista izvan EU, provodi se homologacija i zdravo.
Ovako, da me je neko pitao, smio bih se zakleti da su sve 4-ke EURO 3 i da se mogu uvesti, a ovakvi slucajevi me iznenade.
Ponovo kazem, bolje da su vezali uvoz za starost auta, ali podigli na 10 ili 11 god. nego sto su napravili ovu zavrzlamu sa EURO 3 normom i homologacijom
-
GaRGa
#35 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Puno ljudi prica glupost da su auta prije 2000-te imali EURO3
mogli su samo naknadno prepraviti katalikzator da ispuni norme al kad ga uvozis to auto vazis kao D3 ili EURO 2
nema veze sto je naknadno prebacen an EURO 3
mogli su samo naknadno prepraviti katalikzator da ispuni norme al kad ga uvozis to auto vazis kao D3 ili EURO 2
-
elektron04
#36 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Ovdje gledaju kakav je bio u trenutku proizvodnje i ako tad nije zadovoljio sve EURO 3 norme nemoze proci homologaciju, e to je se meni desilo!GaRGa wrote:Puno ljudi prica glupost da su auta prije 2000-te imali EURO3
-
530i
#37 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Imala su, ali samo luksuzna auta tipa S-klase, A8 i slično. I to godinu-dvije ranije, znači 99 ili 98 godište maksimalno. Golfovi sigurno nisu, oni sa euro 3 počinju od modelske godine 2001., što bi reklo proizvodnja od avgusta 2000. godine, ali opet ima razlika u tržištima gdje su negdje morali (u EU), a negdje nisu morali odmah biti euro 3. Slovenija tada npr. nije bila u EU. Takođe, zakon je nalagao proizvodnju novih automobila sa euro 3 od 1.1.2001. Ako je auto proizvedeno 99 ili 2000., a stajalo u salonu ili naprosto neprodano, opet se moglo registrovati 2001. ili 2002. godine (ili bilo kad kasnije)...samo naravno, nije bilo euro 3...u nekim saobraćajnim dozvolama u Evropi navodi se samo datum prve registracije, ne i godina proizvodnje auta.GaRGa wrote:Puno ljudi prica glupost da su auta prije 2000-te imali EURO3
-
citroen xm
#38 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Sve zavisi od motora do motora. Već od 1997. god. postoje auta koja ispunjavaju euro 3 normu sa fabričkim postavkama(dakle bez nadogradnje). Međutim to su skoro sve benzinci kao što su neki Fiat-i, Alfe, VW-i......... Imao sam na računaru i tabelu koju nije teško naći ni na netu, ali mi se nešto ne da u ovo doba. Takvu dabelu je izdao i srbijanski SAT i još mnogi kada je kod njih počeo uvoz auta sa Euro3 normom. Dakle postoje takva auta, samo je naš zakon nakaradan i naši birokratski balvani se kao mutavi drže samo one godine od koje je Euro 3 postao obavezan u EU, a to je 2001.
- Bakir1
#39 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
nije istina, najgora prica je prica napamet, euro norma koja treba za homologaciju, treba za cijeli auto a ne samo motor, mercedes w210 je znao iz 99 proci homologaciju, od auta do auta, od trzista do trzista na kojem je prvobitno prodano auto.citroen xm wrote: samo je naš zakon nakaradan i naši birokratski balvani se kao mutavi drže samo one godine od koje je Euro 3 postao obavezan u EU, a to je 2001.
15 KM za provjeru telefonski, u slucaju fiat-a i vozila iz te grupacije sms-om besplatno, je jedini pravi put za siguran uvoz
- johntra
#40 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
A što ti je FIAT povlašten? 
- Bakir1
#41 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
nije to do mene, to je zastupnik tako uradio, preko servisa dobijes provjeru u roku 5 min sms-om za kompletnu grupaciju koju pokriva ovlasteni zastupnik
-
carobnjak1
#42 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
ma samo provjera,platis 15 km al si onda barem miran.ako se desi bilo kakav spor imas papir i onda se mozes sa njima ganjati a ovako samo mases usima!!!zao mi je sto se desilo ovom gospodinu al sta ces zivot je takav svi ucimo dok smo zivi!!sretno iduci put
-
citroen xm
#43 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Euro 1,2,3,4,5 i ubrzo 6 su ekološke norme, tj. norme za količinu izduvnih gasova. Prema tome ne vidim kako bi na dobijanje Euro 3 norme uticalo išta više od motora i izduvnog sistema. Ja ti kažem da postoje automobili koji ispunjavaju tu normu, a proizvedeni su par godina prije zakonske obaveze.
-
530i
#44 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Što se tiče ispuha da, ali za homologaciju u BiH potrebno je da auto zadovolji i druge propise, od instrument table do kočnica...da odgovaraju određenim standardima. Zato i sve one sitne oznake na farovima recimo...
-
GaRGa
#45 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
530i wrote:Imala su, ali samo luksuzna auta tipa S-klase, A8 i slično. I to godinu-dvije ranije, znači 99 ili 98 godište maksimalno. Golfovi sigurno nisu, oni sa euro 3 počinju od modelske godine 2001., što bi reklo proizvodnja od avgusta 2000. godine, ali opet ima razlika u tržištima gdje su negdje morali (u EU), a negdje nisu morali odmah biti euro 3. Slovenija tada npr. nije bila u EU. Takođe, zakon je nalagao proizvodnju novih automobila sa euro 3 od 1.1.2001. Ako je auto proizvedeno 99 ili 2000., a stajalo u salonu ili naprosto neprodano, opet se moglo registrovati 2001. ili 2002. godine (ili bilo kad kasnije)...samo naravno, nije bilo euro 3...u nekim saobraćajnim dozvolama u Evropi navodi se samo datum prve registracije, ne i godina proizvodnje auta.GaRGa wrote:Puno ljudi prica glupost da su auta prije 2000-te imali EURO3
to je ta glupost koji ljudi prepricavaju jer su negdje culi a kosta druge puno para kod uvoza...
EURo 3 ko norma je uveden tek 2000-te godine i moglo se samo prepraviti sa D3 na euro 3
-
530i
#46 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Kakva glupost? Informiši se malo bolje! I nikakve D-norme nemaju veze sa euro normama 
-
citroen xm
#47 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
530i wrote:Što se tiče ispuha da, ali za homologaciju u BiH potrebno je da auto zadovolji i druge propise, od instrument table do kočnica...da odgovaraju određenim standardima. Zato i sve one sitne oznake na farovima recimo...
Evo konkretno primjer. Citroen Xsantija 1.8 benzinac. 99. godište se ne može uvesti, a 2001. može. Na tom autu je od instrument table, kočnica, sjedišta, klime, airbagova..... pa do zadnjeg šarafa na ostatku auta sve potpuno isto. Ali ta 99. nije, a ova 2001. jeste euro 3.
-
GaRGa
#48 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
ne konta ovaj da je euro 3 od 2000-te da nije moga biti prije jer nije postoja
-
goran16v
#49 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Jest al pokusaj uvesti Mercedesa za Americko trziste koji zbog toga sto je prodat u Kaliforniji zadovoljava Euro3 normu, znaci osim motora se gledaju i druge stvari koje moraju imati Ei oznaku... To ti se pokusava reci...citroen xm wrote:530i wrote:Što se tiče ispuha da, ali za homologaciju u BiH potrebno je da auto zadovolji i druge propise, od instrument table do kočnica...da odgovaraju određenim standardima. Zato i sve one sitne oznake na farovima recimo...
Evo konkretno primjer. Citroen Xsantija 1.8 benzinac. 99. godište se ne može uvesti, a 2001. može. Na tom autu je od instrument table, kočnica, sjedišta, klime, airbagova..... pa do zadnjeg šarafa na ostatku auta sve potpuno isto. Ali ta 99. nije, a ova 2001. jeste euro 3.
-
530i
#50 Re: Šta sa Golfom IV nije prošao homologaciju
Prijatelju, druže, jaro...kako to da ti kažem...kako se sada znaju pojedinosti o normi euro 6, a još nije zvanično uvedena kao obavezna u EU? Pa neće doći i samo izjaviti od sutra taj i taj zakon...to se zna i objavi par godina unazad...jao jaoGaRGa wrote:ne konta ovaj da je euro 3 od 2000-te da nije moga biti prije jer nije postoja