Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Seyfo

#26 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Seyfo »

Neki dan na putu za Tuzlu, pretiču me dva Forda Kuga, EU Police, sve rotacije i ostalo blješti naokolo. Moraju preteći, moglo se ili ne, i očito se ne smiju razdvojiti, baš jedan drugom ko auto i prikolica dođu. Problem je što je često moguće preteći samo jednom autu, a drugom ni u kom slučaju,a ovaj drugi očito odmah kreće u preticanje i ne pogledavši, čim je pretekao prvi. U tih 3 minute koliko sam ih vidio mogli su 5 puta zaginuti i još pobiti 10 ljudi. Al štaš im kad su stranci, samo se nadam da neću jednom naletiti na njih iz suprotnog smjera
irconbih

#27 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by irconbih »

Zakon o osnovama bezbjednosti saobracaja na putevima u Bosni i Hercegovini
"Sg BiH", broj 6, od 21.01.2006. godine

24. Vozila pod pratnjom
Član 125.
(1) Vozilima pod pratnjom, u skladu s ovim zakonom, podrazumijevaju se vozila kojima je dodijeljena pratnja policije ili vojne policije, sa posebnim motornim vozilima opremljenim uredjajima za davanje posebnih zvucnih signala i svjetlosnih znakova crvene i plave boje, i to za vrijeme dok se ti znakovi daju.

Znaci, vozilo sa "blinkerima", "rotacijama" i/ili sirenama koje nema gore navedenu pratnju, je obicni ucesnik u saobracaju i koristenje "uredjaja za davanje posebnih zvucnih signala i svjetlosnih znakova..." je cista zloupotreba istih. Pise cak i kad ti uredjaji ne rade, da nisu ni tad pod pratnjom.
Mene nikako da stigne jedan takav, pa da mu se poprijecim s karavanom i mahnem. Zaustavi li me neko zbog toga, imam isprintan ZOBS u autu za "prepirku".
Samo srednji prst i saki, saki!
drndalo

#28 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by drndalo »

bomba wrote:
drndalo wrote:A sto se nisi zalio na presudu sa svoja 4 svjedoka da su ti ugrozili zivot svojom opasnom voznjom ?
Jesam kasnije isao na sud da se zalim ali ja nazalost nisam imao svjedoka dok je sa druge strane smrad vozac pomenutog Mondea naveo jos dvojicu kolega (koji nisu uopste bili tu) kao svjedoke... Dakle, 3 policajca protiv 1 civila....
Kad na to dodas nepisano pravilo na nasim sudovima da izjava jednog policajca ima jacinu izjava 2 civila, lako ti je izvuc racunicu...
Tebe su izgleda rebnuli jer si ih verbalno maltretirao, pa narusavanje javnog reda i mira... Ako nista drugo, trebao si se u roku zalbe zaliti da bi dobio manju kaznu, jer si bio isprovociran na reakciju...

Zbog ovog "odnosa snaga" sam ti i rekao da si trebao pored sebe navesti jos bar 3 svjedoka (otkud sud zna koliko vas je bilo) koja predlazes za izjave, i u tom slucaju je 4:3 za vas... Ne volim inace ovakve savjete, kad sam kriv obicno klapim ushima i platim, ali kada su me par puta izbili iz cipela, isao sam na sud... Svaki put sam ili oslobodjen, ili su ostavili u ladici da zastari da ne prave problem policajcima, ili sam barem dobio manju kaznu... Meni je jednom sudinica rekla da nase 2 izjave protiv izjava 2 policajca u patroli ne piju vode, ali mi je svakako smanjila inicijalnu kaznu na minimalnu mogucu, jer sam bio fin i pismen... Od tada uvijek vozim nas 4 u autu...
Last edited by drndalo on 06/09/2012 13:26, edited 1 time in total.
madner

#29 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by madner »

madnessa wrote:
madner wrote:Koliko znam bez zvucne signalizacije to nista ne predstavlja. Tako da ignorisem dok se ne upali sirena.
Ja tamam htjedoh ovo da napišem... Isto postupam...

Jučer tako u koloni od Kampusa do Pofalića dva auta pod rotacijom i između njih neko s guzonjom upalili rotacije. Raja se sklanja koliko mogu, ali nema šanse da se igdje pomjere. Sve jedno na drugom koliko je gužva. Dođe pratnja nekako do semafora i uredno stoje na semaforu. Ne smiju paliti sirenu ha ja... A samo sa sirenom i rotacijom mogu kroz semafor i masu, al' eto masa popušta... :roll:
Ne mogu nikako kroz semafor, sa ili bez sirene.
cappy_tempo

#30 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by cappy_tempo »

najjaci su kad u 4 popodne relacija masinska-pofalici zele proci. auto na autu stoji ali dzaba seljak se naklatio i jos vristi na megafon da se ljudi sklone. ja sam rekao, kurac cu se ikome skloniti,neki dan me sipa prestigla, vozili iza mene u vogosci sve u nadi da cu se skloniti...aha kako da ne.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#31 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Bobi »

fin i pismen :lol: , garant koristis AXA ... :D
zvrk

#32 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by zvrk »

samo prijavljivat odmah
Dozer

#33 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Dozer »

Vec je ponesto i receno, ali da bude i sve nacisto.

Vozila pod pratnjom
Ovakva vozila imaju prednost u saobracaju i po zakonu ste duzni pomaknuti se u stranu koliko vam to uslovi dozvoljavaju, i propustiti ta vozila.
Sta znaci vozila pod pratnjom? To znaci, iskljucivo, da vozila imaju pratnju zvanicnih policijskih vozila, sa upaljenim rotacijama i sirenama. Ova vozila kod nas mogu biti vozila sudske, regularne ili specijalne policije i SIPA-e, kao i vojna vozila. I niko vise. Vozila koja pripadaju kojekakvim ministarstvima, dakle civilna vozila, pa i ona koja pripadaju predsjednistvu, a imaju rotacije, ne podlijezu ovome i ta vozila, u sustini, krse zakon.

Dakle - vozilima pod pratnjom se smatra iskljucivo jedno ili vise vozila koja su pracena od strane obiljezenih policijskih ili vojnih vozila, sa ukljucenom zvucnom i svjetlosnom signalizacijom.

U sustini, niste se duzni micati nigdje ukoliko vam se zalijepe 2-3-5 vozila sa rotacijama, sve civilna vozila, ali bez ijednog zvanicnog policijskog vozila. Mogu blinkat materi.

Takodjer, ta sva vozila, sa ili bez stvarne pratnje, ni u kojem slucaju nemaju pravo da vas guraju sa ceste, sto je kod nas obicaj nadobudnim mamlaza. Ono, fol se pocale na sredinu i guraju sve sto dolazi iz suprotnog pravca. Ovo nigdje na planeti nisu ni diplomatska ni sigurnosna pravila i cak su strogo zabranjene takve voznje koje ugrozavaju druge ucesnike u saobracaju.

Evo i jedan licni primjer ovakvih nebuloza.
Ivo Miro Jovic je imao pratnju SIPA-e, medjutim, vozili su upravo na ovaj idiotski nacin, gurajuci sve sto im dolazi u susret. Kako sam cesto vozio na relaciji Kiseljak-Sarajevo, tako sam ih i cesto sretao iza 16:00, kada IMJ zuri kuci, zeni na pitu. A kolona mu se sastoji od, ni manje ni vise, 4 vozila - SIPA-ino i 3 limuzine.
Ja im se maknem jednom, drugi put su izletili iza okuke vozeci sigurno preko 120km/h, i jedva sam se stigao izmaci (usput, ja u dzipu). Tu me uhvatila huja i onda sam ih samo cekao sljedeci put. A nisam cekao dugo. Odmah iza mostarskog rakrsca, vidim ih da se odvajaju i opleli po gasu. Ja iz pravca Kiseljaka prilazim petlji. Onaj prvi, SIPA, vozi vise u mojoj nego u svojoj traci, a i onaj zadnji, k'o fol zastitnik s ledja, vozi isto tako. A ja hladno pridjem na 20cm od linije i drzim se u svojoj traci. I dodam i ja gas. Onaj SIPljivac izbacio i ruku sa "lizalom", a ja direkt u njega. Na 20m, kad je valjda shvatio da se necu maci, pobjeze s onim Meganom u svoju traku. Mlate nesto rukama oni iz zadnjeg auta, k'o fol poceli kociti, a odmah poceo i ja. Ali nastavise dalje. Sljedeci put, nakon par dana, ista scena, ali ovaj put je onaj prvi uredno usao u svoju traku kako treba cim me vidio iz suprotnog pravca. :D

Dakle - i njima samo treba pokazati zubalo, i cim skontaju da im njihova sila ne pije vode, povlace se :D
federalac

#34 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by federalac »

insomnia78 wrote:
federalac wrote:Ma najbolje je skloniti se majmunima (bili to ministri ili obicna bagra), naravno ako si u mogucnosti to uraditi da ne ostetis svoju vozilicu.
Znam slucaj, vozilo1 preteklo vozilo2 na punoj liniji. Ovaj iz vozila2 kroz prozor mahao ovom prvom (u stilu koji ti je..... nisi normalan), da bi ovaj iz jedinice zaustavio auto i htio udarati ovog drugog (lokalni kabadahija kojem ne moze niko nista - osim, mozda, drugog lokalnog kabadahije).

Zasto sebi praviti problem? Pomjeri se ako mozes i gotova stvar.
Vezano za ovo, nema mi nista mrze nego kad preteknem nekog na punoj i on mi nesto blica i gestikulise, vozi ba svojim putem ne uticem na tebe

s' moje sokocalo
Zavisi od vise stvari, npr. 1.mjesta na kojem pretices; 2. prometa u tom momentu; 3. kakva auta imate i ti i onaj kojeg pretices; 4. kakva je cesta........
Ali zaustaviti auto i udarati nekog koga si pretekao :x :x
vjesticanametli

#35 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by vjesticanametli »

gdje si ugradio te kamere u auto i koliko je kostalo...........na temu :D ne sklanjam se ni sipi ni pipi samo hitna i vatrogasci, te policija ........... ne kocim kad vidim policiju da ih pustim da se ukljuce sa sporedne ceste :D neka cekaju
na stupu na mostu me sipa pokusala "pomaknuti" pa sam im rekla sta sam imala i :D cekali su u redu :lol:

materi nek bljeskaju
alibegoa

#36 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by alibegoa »

masmavi wrote:
vjesticanametli wrote:gdje si ugradio te kamere u auto i koliko je kostalo...........na temu :D ne sklanjam se ni sipi ni pipi samo hitna i vatrogasci, te policija ........... ne kocim kad vidim policiju da ih pustim da se ukljuce sa sporedne ceste :D neka cekaju
na stupu na mostu me sipa pokusala "pomaknuti" pa sam im rekla sta sam imala i :D cekali su u redu :lol:

materi nek bljeskaju
Dash Cam nadjes na netu i kupis sebi, ugradi ti je bilo koji elektricar u gradu. Imas opcije od razlicitih rezolucija, sto bolju izaberes, bit ce skuplja, ali i korisnija. Ako ti je to bitno, onda nemoj zaliti na cijeni. :)
Inace u Rusiji je ovo standard, zbog manijaka koji na svako sviranje i blinkanje i sta vec, izlaze da udaraju onog iza ili ispred sebe. :)
Ovo je sigurno strašno dobra stvar, samo ove cjene na netu paprene.
insomnia78

#38 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by insomnia78 »

Kol'ko je legalno tako snimanje i kol'ko "pije vode" na sudu?

s' moje sokocalo
Bobi
Forum administrator

#39 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Bobi »

Za ovaj car-cam ne treba vam nikakav elektricar :D , ko ima malo mozga uz upustvo koje se dobije sam sve postavi :D.
O'zone
Globalni moderator

#40 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by O'zone »

E sad malo poglu pitanje. Imal gdje uzet ovo kod nas da se ne tandrkam sa E-Bay i Amazon i šta ti ja znam već?
sokkia

#41 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by sokkia »

insomnia78 wrote:Kol'ko je legalno tako snimanje i kol'ko "pije vode" na sudu?

s' moje sokocalo
ne bih da se petljam jer nisam pravnik,ali koliko znam da sud ne uvažava (bar u pojedinim predmetima) te stvari kje su snimljene kradomice,ali bih volio da se javi @JT tomas koji bi ovo pojasnio sa strucne strane.
Filter

#42 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Filter »

O'zone wrote:E sad malo poglu pitanje. Imal gdje uzet ovo kod nas da se ne tandrkam sa E-Bay i Amazon i šta ti ja znam već?
i mene jucer ovo zainteresovalo, pa malo protrkljah netom
ako je reklama, nek moderatorje izbrise http://etronmarket.com/auto-oprema
Bobi
Forum administrator

#43 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Bobi »

sokkia wrote:
insomnia78 wrote:Kol'ko je legalno tako snimanje i kol'ko "pije vode" na sudu?

s' moje sokocalo
ne bih da se petljam jer nisam pravnik,ali koliko znam da sud ne uvažava (bar u pojedinim predmetima) te stvari kje su snimljene kradomice,ali bih volio da se javi @JT tomas koji bi ovo pojasnio sa strucne strane.
Pa stavish natpis, "Auto je pod video nadzorom" :D
Melami

#44 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Melami »

Hajd da i ja napisem sta mi se desilo.
Bio sam na djenazi u Potocarima, kolona je stala, i sve je nagurano pri ulazu, kad iza mene nekakve sirene, izlijecu specijalci, deru se, sklonjaj se ( ma rado bi ja al nemam gdje druze) ,trci, sve razvaljuje, Udara po haubi, vadi pistolj, meni srce stalo, sta je ovo.
I tako ja u rikverc, malo se sklonim, oni ulijecu u svoj kombi i iza njih 3-4 BMW X5 bijeli sa muftijama iz Sandjaka.
Dark Emperor

#45 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Dark Emperor »

Najbolje bi bilo kolektivno tuziti drzavu za ugrozavanje sigurnosti stanovnistva ili ucesnika u prometu.
Mozda se onda nauce redu.

Da imam kamion, malo sutra bi im se sklanjao. Jos bi ih ciljao. :-D

Ali generalno to govori i o samoj kulturni naseg naroda, ti vozaci su neko iz mase. I kad im jos das ovlastenja e onda.. :evil:
sema911

#46 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by sema911 »

za ebay nije komplikaza registracija traje nekih par minuta i ima upustvo sta i kakoo registracija kao da pravite mail acc

to sto narucite dolazi vam za nekih 20 dana a instalacija hmm za kameru naprijed imate 1 kablo i ono ide u uplajac jedini problem je sakrit to kablo da se nevidi
dok zadnja kamera malo treba provlacit kablove i potrebeni su tanki prstici i dosta zivaca preporucujem kakog elktricara
a dal je dozvoljeno snimanje je,., jedino na sudu ne priznaju ako ste snimali neku zgradu nesto sto su oni zabranili ambasade banke i too,.,
al svaki snimak vas moze spait kazne,. jer cijena ovih kamra je odo 30usd nek platite nekom ugradju par km opet vas ne izadje ni 100km a mozete da profitirate u nekom slucaju vise,., jer nema nista sladje draze nekoj usijanoj glavi iz drzavne sluzbe sasut nesto u lice jer su gamad

pozz

nadam se da se nece ko ljutit al ako kupite te kamerice elektricar senci na alipasinom ih vam ugradi za par minuta i nije skup
Dark Emperor

#47 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Dark Emperor »

Moderan neki muftija. Da mu sunce ne ide u oci. 8-)

Svi su oni 10000 gori od :evil: .
dječak sa šibicama

#48 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by dječak sa šibicama »

pale se papcici na kavkaskog kabadahiju

tiha patnja lokalnih politicarskih sincica.
Filter

#49 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Filter »

ko ne prolazi tuda ujutro ne zna kakva je to situacija :-) :-)
toliko samozivosti, nadrkanosti i bezobrazluka kao ispred te skole, nisam nigdje vidio.
Dark Emperor

#50 Re: Vozila sa blinkerima (ili rotacijama)

Post by Dark Emperor »

Filter wrote:ko ne prolazi tuda ujutro ne zna kakva je to situacija :-) :-)
toliko samozivosti, nadrkanosti i bezobrazluka kao ispred te skole, nisam nigdje vidio.
Od strane koga? Roditelja?
Post Reply