Ribolov, okolina Sarajeva

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Ramzess Veliki

#26 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

pijo_zoljo wrote: Ma morat ću nešta uzimat imao sam baš unfal sa štapovima, obzirom da sam sa ovim trabuccovim prezadovoljan bio, vjerovatno ću opet. A vidi ne znam da li bih i uopšte uzimao nešto skupo, kontam svakako nisam otišao i 5 godina kako treba u ribu, već ono odmah ispod mene gdje stanujem u Lukama idem. Nema tu nešto velke ribe (mada se potrefi) i pretežno klijena ganjam. Mada ima jedan teren baš tu, ubio se za mrene i ovi stariji pričaju da ima komada od po 2-3 kg...

A ima i ona
Fati pokazah baš ovaj štap, veli mi pa ti nisi normalan, tako da se odvračam i od ove cifre
:D :lol: :lol: :lol:
Nema svrhe kupovati skupe stapove, pola cijene je reklama. Ja svaki mjerim rukom, kako se savija i kakva mu je reakcija. Jedan od najboljih mahaca sam platio 60 KM, a cekrk za mahac od cca 300 KM sam nasao na buvljaku i platio 20 jer zena nije znala ni za sta to sluzi. :thumbup:
Strasno su mi se svidjeli Feder stapovi, strasno rade na grunt iako su kratki. :thumbup:

Prije sam vezao musice i nikada nisam davao gotov novac za stap, odem proberem i pitam "Koliko muha???".
Uvijek su mi cijenili muhu jednu marku, stap 100 KM, znaci navezi 100 muha i uzmi stap. Tako sam sabrao stapova koji nisu vode vidjeli, i rasprodam ih sve za 100 KM po komadu. Osam stapova ... od saranskih do 5, 6 metara. Jedan ribolovac koji me zna je otisao i kupio ih sve odjednom. :thumbup:
pijo_zoljo

#27 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by pijo_zoljo »

Ramzess Veliki wrote: Nema svrhe kupovati skupe stapove, pola cijene je reklama. Ja svaki mjerim rukom, kako se savija i kakva mu je reakcija. Jedan od najboljih mahaca sam platio 60 KM, a cekrk za mahac od cca 300 KM sam nasao na buvljaku i platio 20 jer zena nije znala ni za sta to sluzi. :thumbup:
Strasno su mi se svidjeli Feder stapovi, strasno rade na grunt iako su kratki. :thumbup:

Prije sam vezao musice i nikada nisam davao gotov novac za stap, odem proberem i pitam "Koliko muha???".
Uvijek su mi cijenili muhu jednu marku, stap 100 KM, znaci navezi 100 muha i uzmi stap. Tako sam sabrao stapova koji nisu vode vidjeli, i rasprodam ih sve za 100 KM po komadu. Osam stapova ... od saranskih do 5, 6 metara. Jedan ribolovac koji me zna je otisao i kupio ih sve odjednom. :thumbup:
a jest to kada imaš vremena prošnjuhat okolo+ što ti i oko toga umiješ. Ja totalni antitalent za alatiziranje...

Ovo što sam gledao uživo po ovim tržnim centrima a la bingo da te Bog sačuva kolko su teški i nije to to, a i pojma nemaju ovi što rade tu, pitam ovog jednog imate li išta lakše od ovih štapova, kad on mi nosi pec štap.....

Nedavno bio u Fisu u Vitezu, maltene sam maksuz otišao zbog pribora. Kad tamo spektakl, Haman ništa za plovkarenje za rijeke, ali zato za jezera/šarana svega.. Kupio zadnju špulu 150 m 14 ke silka što im je bila a i to sam otvaro zagledo da nije stara.... kontam je instalirat za škobalja...
Ramzess Veliki

#28 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

pijo_zoljo wrote: a jest to kada imaš vremena prošnjuhat okolo+ što ti i oko toga umiješ. Ja totalni antitalent za alatiziranje...

Ovo što sam gledao uživo po ovim tržnim centrima a la bingo da te Bog sačuva kolko su teški i nije to to, a i pojma nemaju ovi što rade tu, pitam ovog jednog imate li išta lakše od ovih štapova, kad on mi nosi pec štap.....

Nedavno bio u Fisu u Vitezu, maltene sam maksuz otišao zbog pribora. Kad tamo spektakl, Haman ništa za plovkarenje za rijeke, ali zato za jezera/šarana svega.. Kupio zadnju špulu 150 m 14 ke silka što im je bila a i to sam otvaro zagledo da nije stara.... kontam je instalirat za škobalja...
Najjeftinije ti je u Aco Sport prije Pazarica, na raskrsnici prema Zunovnici.
I imas dobar ribomaterijal iza Sparkasse Banke na staroj cesti prekoputa Hrasnog.
pijo_zoljo

#29 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by pijo_zoljo »

Ramzess Veliki wrote:
pijo_zoljo wrote: a jest to kada imaš vremena prošnjuhat okolo+ što ti i oko toga umiješ. Ja totalni antitalent za alatiziranje...

Najjeftinije ti je u Aco Sport prije Pazarica, na raskrsnici prema Zunovnici.
I imas dobar ribomaterijal iza Sparkasse Banke na staroj cesti prekoputa Hrasnog.
ovog sam u pazariću tražio, nisam mogao naći...
Ramzess Veliki

#30 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

pijo_zoljo wrote: ovog sam u pazariću tražio, nisam mogao naći...
Sacekaj da ti posaljem lokaciju ...
Ramzess Veliki

#31 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote:
Nesto zapelo ... Raca Company, sad se sjetih.
Ramzess Veliki

#32 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Ramzess Veliki wrote:
Raca Company, nakon kafane Zujevina prema Mostaru, nekih dvjesto metara sa desne strane, nakon lijeve krivine.
Poslacu ti lokaciju dok se ovo nesto na netvorku ne oporavi.
pijo_zoljo

#33 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by pijo_zoljo »

Ramzess Veliki wrote:
Ramzess Veliki wrote:
Nesto zapelo ... Raca Company, sad se sjetih.
našo :thumbup: :thumbup:
Ramzess Veliki

#34 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

pijo_zoljo wrote: našo :thumbup: :thumbup:
:thumbup:
Ramzess Veliki

#35 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Sto se tice okoline Sarajeva, gornji tok Miljacke je jako interesantan za varalicarenje i musicarenje, radi potocne pastrmke. Voda je toliko bistra da je i mnogo rijecnih rakova.
Ali bih zaista apelovao na sve da se riba vraca, ili bar da se ne vade komadi ispod mjere. Miljacka je jako atraktivna u gornjem toku i bila bi steta da je ne ucinimo jos atraktivnijom. :thumbup:

Tu su svakako i mala Bosna, Zeljeznica i Zujevina. :thumbup:
mO k3

#36 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by mO k3 »

Ramzess Veliki wrote:Sto se tice okoline Sarajeva, gornji tok Miljacke je jako interesantan za varalicarenje i musicarenje, radi potocne pastrmke. Voda je toliko bistra da je i mnogo rijecnih rakova.
Ali bih zaista apelovao na sve da se riba vraca, ili bar da se ne vade komadi ispod mjere. Miljacka je jako atraktivna u gornjem toku i bila bi steta da je ne ucinimo jos atraktivnijom. :thumbup:

Tu su svakako i mala Bosna, Zeljeznica i Zujevina. :thumbup:
:thumbup:

ja sam varalicar :) hval za tip ...
Ramzess Veliki

#37 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

mO k3 wrote:
ja sam varalicar :) hval za tip ...
U tom slucaju i Zujevinu obidji ... iako je mala zbog zasicenosti kisikom pastrmke bas iznenade velicinom.
Dogoljubac

#38 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Mozda nije pravo mjesto za pitanje ali...jel neko lovio oradu u Zaostrogu?Odoh na par dana do Zaostroga pa mozda neko zna dobru lokaciju.
Usput-orada,grunt,olovo 20 grama,udica od 1 do 4,komad piletine sto veci,recimo 4x2 cm i nema greske.Bistro!
mO k3

#39 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by mO k3 »

Dogoljubac wrote:Mozda nije pravo mjesto za pitanje ali...jel neko lovio oradu u Zaostrogu?Odoh na par dana do Zaostroga pa mozda neko zna dobru lokaciju.
Usput-orada,grunt,olovo 20 grama,udica od 1 do 4,komad piletine sto veci,recimo 4x2 cm i nema greske.Bistro!
zasotrog makarska??

Piletinu ?? ...puuu probaj
Dogoljubac

#40 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Piletina isprobana i bolje se pokazala od svih mamaca.Ko ne vjeruje neka proba...nisam dugo bio u Zaostrogu,ne znam gdje su dobra mjesta za oradu a odoh na par dana u Zaostrog.Neko lovio orade u Zaostrogu?
Ramzess Veliki

#41 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Dogoljubac wrote:Mozda nije pravo mjesto za pitanje ali...jel neko lovio oradu u Zaostrogu?Odoh na par dana do Zaostroga pa mozda neko zna dobru lokaciju.
Orada je oprezna, bolje ti je sto manje olovo, najbolje nikako. To za piletinu prvi put cujem, a lovio sam sa dalmatincima. Da piletina valja ne bi bacali pare na velikog morskog crva. Ako pali piletina mnogi ce biti sretni. :thumbup:
Najbolji ti je mamac dagnja (akok ne mozes naci crva, jasno ...), i to na sljedeci nacin - uzmes vinski plutani cep i probijes ga zicom na obje strane pa nabadas meso od dagnji i namotavas oko cepa. Sistem mozes napraviti kao saranski sa udicom ispred jeske na tri cm. Sistem je najbolje napraviti tako sto vezes udicu sa viskom silka koji bi inace odsjekao da je udica sama, sad taj ostatak silka provuces kroz cep i stavis malu perlu da cep ne spadne. Olovo treba da je samo nesto teze da drzi mamac na dnu, od udice do olova na 15 cm stavis veliku virblu sa perlom izmedju olova i virble. Klasicni prolazni sistem za grunt kao za sarana.

Umjesto dagnje mozes koristiti i lignju i sardine, sa tim da sardinu stavljas samu na udicu, a osiguras je sa namotajem zice. :thumbup:
Dogoljubac

#42 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Sve gore navedeno stoji ali...upravo sam se vratio sa sezonskog rada na moru,Vodice kod Šibenika,pet mjeseci.U maju lovio bukve do iznemoglosti,nisam ništa mogao uloviti od njih.Mozda poneku ušatu i to je sve.Bacio hljeb,lignju,dagnju svejedno-samo sitna riba.Ne znam zasto al jednu noc bacim grunt sa piletinom.Rezultat:Redovno,svaku noc uzima arbun,jednom ugor,par jegulja za koje nisam znao ni da ih ima na tom dijelu,jedna skusa,dosta krupnog fratra,pica i naravno orade.
Kako nisam imao štapove za tezi ribolov rezultat je bio 2 polomljena vrha stapova.Orada od dvije kile doslovno lomi lose ringle.Sad sam nabavio jacu opremu i odoh probat par dana u Zaostrogu.
Ovaj put cu pokusati sa jig udicama i naravno piletinom.Znam da piletina zvuci kao"haj ne pricah gluposti"al nemam namjeru nikog uvjeravat,ko hoce nek proba,ko nece ne mora i to je to.
Dok sam redovno lovio orade na piletinu ostali oko mene nisu lovili ništa ili skoro ništa,skupljali se oko mene ko djeca da gledaju.Ljudi cesto preuvelicavaju stvari...par puta sam cuo kako neki ludi Sarajlija lovi stotine orada svaku noc.Doslovno ribari u Vodicama su pricali o tom ludom Sarajliji...ja sam taj...ali bila je rijec o dosta orade ali ipak ne o stotinama riba.To je to...neko lovio u Zaostrogu?
Bistro
Dogoljubac

#43 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Usput-zasto jig udice?Par orada je uzelo u propadanju mamca,olovo je bilo 15-20 grama.Dosta ih je palo na sitno javljanje,legne udica i olovo na dno,osjetis sitno javljanje ribe,mislis neka sitna riba,povuces lagano da izbjegnes sitnu ribu i ide jako zatezanje...jaka kontra i orada je vani.Bez cekanja da ona nesto povuce par metara i onda kontra.Znaci kontea odmah.Mislim da nikad nisam cekao više od 5 sekundi da se javi riba.Samo je bilo pitanje jel orada ili ipak nesto sitno,najcesce arbun.
Ramzess Veliki

#44 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Bravo!!! :thumbup:
Nikad mi ne bi pala na pamet jig udica, ipak sam ja uglavnom slatkovodni ribolovac. Ostavljas li piletinu preko noci da se malo usmrdi ili je bacas svjezu?
Dogoljubac

#45 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Dosad baco svjezu.Negdje procitah da stavljaju vegetu na srdele i da tad bolje radi.Pokusat cu stavit vegetu na piletinu,ostaviti par sati a piletinu na udici ucvrstiti silikonskim koncem posto je sitna riba brzo skida.Vidjet cemo...
Ramzess Veliki

#46 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Dogoljubac wrote:Dosad baco svjezu.Negdje procitah da stavljaju vegetu na srdele i da tad bolje radi.Pokusat cu stavit vegetu na piletinu,ostaviti par sati a piletinu na udici ucvrstiti silikonskim koncem posto je sitna riba brzo skida.Vidjet cemo...
Probaj sa primamom, sardina iz konzerve gnjecena sa starim hljebom u kugle. Mozes dodati i arome krvi, ima da dopliva sva riba iz Pacifika. :D
Tako sam ja oderao dalmatince - ubijedio ih da im ne grize jer lignju rezu na kocke a ja je rezem u trakice. :lol:
Ramzess Veliki

#47 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Ima jedan dobar fol, provalio ga jedan moj frend, varalicarenje sa samo jednom vjestackom kozicom i plasticnom suzom ispred virble, da postignes dubinu. :thumbup:
Dogoljubac

#48 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Dobaaaar!!!Ma bgm nekakvi su škrti,kad fatas ribu ko da im radiš nekakvo zlo nevidjeno...kad pokidam pet udica zaredom samo racunaju pošto je udica.Cudni su.
Opet da napomenem-Samo odvratno veliki mamci.Redovno se pokazivalo mali mamac-mala riba,veliki mamac veca riba.Za oradu od po kile hladno mamac 4x2 cm.Spalo mi ih par komada velicine"o Bože...".0,28 trga ko konac...sad sam malo pohlepan ali ganjat cu je po mogucnosti do 5 kg jer je definitivno ima jako krupne.Problem mi je u par navrata bio da krupna orada uzme,povjegne oko kakvog kamenja,zapne olovo i to je kraj.Mislim da ce jig udica rijesiti taj problem.
Usput poziv-kad god ko hoce bilo kada na Jadran u ribu na par dana ja sam ZA.
Dogoljubac

#49 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Dogoljubac »

Ramzess Veliki wrote:Ima jedan dobar fol, provalio ga jedan moj frend, varalicarenje sa samo jednom vjestackom kozicom i plasticnom suzom ispred virble, da postignes dubinu. :thumbup:
Probat cu,hvala!
Ramzess Veliki

#50 Re: Ribolov, okolina Sarajeva

Post by Ramzess Veliki »

Dogoljubac wrote: Usput poziv-kad god ko hoce bilo kada na Jadran u ribu na par dana ja sam ZA.
Mozete i kod mene na ajkule i krokodile. :lol:
Post Reply