PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
bach

#26 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by bach »

poznanik wrote:
pojedinac wrote:@bach za ovo si trebao otvoriti novu temu.
Ali ne ti perfidno postajući na ovoj temi kriveći Turke umanjuješ srpske genocide nad Muslimanima.

Onaj ko hoće da zna ZNA da su u tadašnjoj Bosni Osmanlije [kasnije Turci] bili okupatori s jedne strane a spasioci dobrih Bošnjana od zle Evrope s druge strane. Nesretni Bošnjo vazda bio proganjan radi onog šta je!

Bošnjaci vide prijatelja u današnjoj Turskoj ...
@pojedinac, čini se da tebe više boli što je @bach prigovorio Turcima :-) Pa potpuno je ispravno rezonovao nebrigu Turske o svom dojučerašnjem stanovništvu. Misliš li da Turska, iako tada onemoćala država, nije imala dovoljno snage da zapriječi progon srbijanskih muslimana? Ili se i ona, kao i danas, kao i sve slične države, koristila diplomatijom i kupoprodajom interesa, radi ostvarenja što bolje svoje pozicije... Naivan je ko god misli da mu jedna tuđa državna organizacija i tuđi narod, drugačije kulture i tradicije, može biti veći prijatelj od vlastite. Veličati Tursku, veličati drugu državu i druge narode, a biti "Bosanac i Hercegovac", za mene nije ništa drugo nego veleizdaja svog naroda i svoje države. Jedna od najprizemnijih, najljigavijih i najbjednijih ljudskih osobina :(
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
bokakotorska

#27 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by bokakotorska »

Odlicna tema, jos kada bi bilo vise podataka, a manje baladiranja i paralela sa 90etim bilo bi sjajno.

http://www.youtube.com/watch?v=Lra8tbk6 ... re=related
bach

#28 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by bach »

bokakotorska wrote:Odlicna tema, jos kada bi bilo vise podataka, a manje baladiranja i paralela sa 90etim bilo bi sjajno.

Neka si nam se ti javio, baš smo te čekali...
bokakotorska

#29 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by bokakotorska »

bach wrote:
bokakotorska wrote:Odlicna tema, jos kada bi bilo vise podataka, a manje baladiranja i paralela sa 90etim bilo bi sjajno.

Neka si nam se ti javio, baš smo te čekali...
Bolje te nasao

http://www.youtube.com/watch?v=oxqnFJ3l ... ure=relmfu
pojedinac

#30 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by pojedinac »

poznanik wrote:
Ali ne ti perfidno postajući na ovoj temi kriveći Turke umanjuješ srpske genocide nad Muslimanima.

Onaj ko hoće da zna ZNA da su u tadašnjoj Bosni Osmanlije [kasnije Turci] bili okupatori s jedne strane a spasioci dobrih Bošnjana od zle Evrope s druge strane. Nesretni Bošnjo vazda bio proganjan radi onog šta je!

Bošnjaci vide prijatelja u današnjoj Turskoj ...
@pojedinac, čini se da tebe više boli što je @bach prigovorio Turcima :-) Pa potpuno je ispravno rezonovao nebrigu Turske o svom dojučerašnjem stanovništvu. Misliš li da Turska, iako tada onemoćala država, nije imala dovoljno snage da zapriječi progon srbijanskih muslimana? Ili se i ona, kao i danas, kao i sve slične države, koristila diplomatijom i kupoprodajom interesa, radi ostvarenja što bolje svoje pozicije... Naivan je ko god misli da mu jedna tuđa državna organizacija i tuđi narod, drugačije kulture i tradicije, može biti veći prijatelj od vlastite. Veličati Tursku, veličati drugu državu i druge narode, a biti "Bosanac i Hercegovac", za mene nije ništa drugo nego veleizdaja svog naroda i svoje države. Jedna od najprizemnijih, najljigavijih i najbjednijih ljudskih osobina :(
@poznanik, @bach i ini, uvodni tekst ove teme je:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:Naidjoh na ovaj tekst. Nevjerovatno sta su radili Srbi, Crnogorci, Bugari i Grci od muslimana u drzavama Balkana nakon Otomanskog povlacenja. Kakva slicnost sa zadnjim ratom od 1992 g. na ovamo i ratovima protiv muslimana?

Procitajte ovo i dajte svoja objektivna misljenja i komentare!

http://bosnjaci.net/prilog.php?pid=4416 ... 67._GODINE
poznanik wrote:

Bošnjaci vide prijatelja u današnjoj Turskoj iz razloga najveće danas popularno zvane Bošnjačke dijaspore. Nemoj da te iznenadi da naredne generacije mašu zastavama raznih zemalja iz istog razloga.

Složio bih se s tobom o bošnjačkoj naivnosti vjerujući u ljubav Turske prema Bosni. Nema ljubavi već samo goli interes. Kako onda tako i sada.

I, zapamti jedno progon Muslimana, čineći genocide, u zadnjih sto i više godina vazda su činili Srbi.
Nikad nisu imali muda da se svete jednakom ili jačem od sebe. To su pokazali i u zadnjem ratu.
@poznanik ti izgleda nemožeš da shvatiš napisano pa ti moram crtati. :mrgreen:
O ljudskim osobinama ne bih s tobom.
Stojadin

#31 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Stojadin »

veleno wrote:Kao i obično na ovakvim temama neizostavni su spineri i relativizatori.Ništa Srbe ne može opravdati za zločine koje su počinili nad muslimanima.U tako kratkom vremenu izbrisati sve tragove jedne civilizacije koja je tu bila prisutna vijekovima,to može samo bolesna ideologija.Hitler se je imao na šta ugledati.
:zzzz: :zzzz:
melac

#32 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by melac »

Tkd wrote:Neki su ljudi ponekad doista naivni. Halalite na tome i ja sam naivan u nekim situacijama, ali ne u svim.

Historia est magistra vitae - Historija je učiteljica života.

Upravo radi toga i studiram historiju. Ona se stalno ponavlja, drugi ljudi, ista razmišljanja. Bosna je bila poprište mnogih ratova, a najsmiješniji su mi oni sa "izdali ste svoju vjeru (veru :-)" ). Vijekovima nas napadaju, a mi im dajemo uvijek ruku prijateljstva i mira.

Pa pogledajte samo danas kakvo je stanje. Ljudi pobili preko 10.000 ljudi i negiraju genocid. Pametnom dovoljno s kakvim vukovima živimo koji su gladni bošnjačke i muslimanske krvi.

Manite se priče da nas ne napadju stalno jer smo muslimani. Upravo nas i napadju stalno jer smo muslimani. Izjave pojedinaca tipa "Neka nam Evropa zahvali što smo zaustavili širenje Islama ka zapadu" je sasvim dovoljna da čovjek shvati u čemu je bit svega.

Putopis Evlije Čelebije, mislim da je 50km na sajmovima knjige. Kupite to ako možete i čitajte. Čitajte kakva je Bosna prije bila, a gledajte šta se sve planski odradilo da je BiH danas ovakva kakva jeste.

Ovo nije sve slučajnost. Nije ni slučajnost da se ratuje samo na bliskom istoku, da se kolje u Palestini, Burmi itd. ;-)
Prije 1463 ili 1878 godine?
Bosnjak333

#33 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Bosnjak333 »

Halcyon wrote:Ove bi stvari trebalo učiti u školskim knjigama historije, da se o tome ne priča samo na forumima.
Sad se u ovoj prici treba pojaviti retardirani tito koji je Bosnjacima ukinuo pravo na naciju,jezik,historiju,kulturu. :x :x :x :x

Ovaj posljednji rat nas je najvise opametio,a od ostalih nismo nista mogli ni nauciti jer se za njih skoro i da nije znalo.Bosnjak iz Krajine nije znao da su cetnici u 2. svjetskom ratu klali Bosnjake u Podrinju,a kako da zna kad se o tome nije smjelo pricati. :x :x :x
Tkd

#34 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

melac wrote:
Tkd wrote:Neki su ljudi ponekad doista naivni. Halalite na tome i ja sam naivan u nekim situacijama, ali ne u svim.

Historia est magistra vitae - Historija je učiteljica života.

Upravo radi toga i studiram historiju. Ona se stalno ponavlja, drugi ljudi, ista razmišljanja. Bosna je bila poprište mnogih ratova, a najsmiješniji su mi oni sa "izdali ste svoju vjeru (veru :-)" ). Vijekovima nas napadaju, a mi im dajemo uvijek ruku prijateljstva i mira.

Pa pogledajte samo danas kakvo je stanje. Ljudi pobili preko 10.000 ljudi i negiraju genocid. Pametnom dovoljno s kakvim vukovima živimo koji su gladni bošnjačke i muslimanske krvi.

Manite se priče da nas ne napadju stalno jer smo muslimani. Upravo nas i napadju stalno jer smo muslimani. Izjave pojedinaca tipa "Neka nam Evropa zahvali što smo zaustavili širenje Islama ka zapadu" je sasvim dovoljna da čovjek shvati u čemu je bit svega.

Putopis Evlije Čelebije, mislim da je 50km na sajmovima knjige. Kupite to ako možete i čitajte. Čitajte kakva je Bosna prije bila, a gledajte šta se sve planski odradilo da je BiH danas ovakva kakva jeste.

Ovo nije sve slučajnost. Nije ni slučajnost da se ratuje samo na bliskom istoku, da se kolje u Palestini, Burmi itd. ;-)
Prije 1463 ili 1878 godine?

Od Borića pa nadalje ;-)

Zanimljivo da još pojedini političari Bošnjake nazivaju muslimanima a ne Bošnjacima. Lahko kupe glasove nad naivnim ljudima. Naivnost je postala sinonim za glupost.

Nisi valjda ti jedan od onih što misli da su Bošnjaci izdali "veru" :lol:
Stojadin

#35 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Stojadin »

Bosnjak333 wrote:
Halcyon wrote:Ove bi stvari trebalo učiti u školskim knjigama historije, da se o tome ne priča samo na forumima.
Sad se u ovoj prici treba pojaviti retardirani tito koji je Bosnjacima ukinuo pravo na naciju,jezik,historiju,kulturu. :x :x :x :x
:lol: :lol:

poserem ti se na nacije. Ja bi radio jeo hljeba nego se kurcio takvim glupostima.

Osim toga, cuj tito ukinuo Bosnjacima pravo na naciju :skoljka: Nikad prije SFRJ Bosnjaci nisu imali pravo na vlastitu naciju, pa pod bilo kojim imenom. Jel bila Bosnjacka nacija kod Osmanlija? Il kod Austrougara? Il u Kraljevini SHS/Jugoslaviji? Il u NDH? Sad ces rec "A BOSNJANI ONI SU NACIJA BILI HMM??? BIO KULIN BAN ON JE GLAVNI BIO NAPRAVIO NACIJU BAS JE BILA DOBRA SVI SMO BILI ISTE VJERE BILI SMO BOGOMILI I UBIJALI SMO SRBE GLAVNI SMO BILI NAJJACA DRZAVA BOGAMI PISE NA VIKIPEDJI", ali, dragi moj, Bosnjani nisu nacija jer su nacije tek nastale u 19. stoljecu i svako daljnje prepucavanje je nepotrebno! A pravo na "jezik" necu ni da komentiram :lol:

vozdra :run:
Tkd

#36 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

:lol: :lol: :lol:

Ovih dana svako piše istoriju koja mu odgovara. Još malo pa će biti da rs nije nastala radi agresije i genocidom ;-)

Istina boli pojedince.
crusader

#37 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by crusader »

Stojadin wrote: :lol: :lol:

poserem ti se na nacije. Ja bi radio jeo hljeba nego se kurcio takvim glupostima.

Osim toga, cuj tito ukinuo Bosnjacima pravo na naciju :skoljka: Nikad prije SFRJ Bosnjaci nisu imali pravo na vlastitu naciju, pa pod bilo kojim imenom. Jel bila Bosnjacka nacija kod Osmanlija? Il kod Austrougara? Il u Kraljevini SHS/Jugoslaviji? Il u NDH? Sad ces rec "A BOSNJANI ONI SU NACIJA BILI HMM??? BIO KULIN BAN ON JE GLAVNI BIO NAPRAVIO NACIJU BAS JE BILA DOBRA SVI SMO BILI ISTE VJERE BILI SMO BOGOMILI I UBIJALI SMO SRBE GLAVNI SMO BILI NAJJACA DRZAVA BOGAMI PISE NA VIKIPEDJI", ali, dragi moj, Bosnjani nisu nacija jer su nacije tek nastale u 19. stoljecu i svako daljnje prepucavanje je nepotrebno! A pravo na "jezik" necu ni da komentiram :lol:

vozdra :run:
Forumi su uglavnom dobra stvar, medjutim glavni nedostak istih je sto svaki coban i sumar moze pisati o svemu i svacemu pa tako i o historiji. Ikre stojadine ikre, da se nebi dalje izvaljivo ovdje, a nemam vremena ni zivaca da argumentovano rasprsim ove tvoje nebuloze koje si napiso. uci i citaj bolje je za tebe :)
Stojadin

#38 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Stojadin »

Tkd wrote::lol: :lol: :lol:

Ovih dana svako piše istoriju koja mu odgovara. Još malo pa će biti da rs nije nastala radi agresije i genocidom ;-)
Vidim!
crusader wrote: Forumi su uglavnom dobra stvar, medjutim glavni nedostak istih je sto svaki coban i sumar moze pisati o svemu i svacemu pa tako i o historiji. Ikre stojadine ikre, da se nebi dalje izvaljivo ovdje, a nemam vremena ni zivaca da argumentovano rasprsim ove tvoje nebuloze koje si napiso. uci i citaj bolje je za tebe :)
:lol: :lol: :lol: :lol: nemas zivaca il nemas argumenata? il nemas nijednog ni drugog?
ActionWoman

#39 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by ActionWoman »

Stojadin wrote:

Vidim!
crusader wrote: Forumi su uglavnom dobra stvar, medjutim glavni nedostak istih je sto svaki coban i sumar moze pisati o svemu i svacemu pa tako i o historiji. Ikre stojadine ikre, da se nebi dalje izvaljivo ovdje, a nemam vremena ni zivaca da argumentovano rasprsim ove tvoje nebuloze koje si napiso. uci i citaj bolje je za tebe :)
:lol: :lol: :lol: :lol: nemas zivaca il nemas argumenata? il nemas nijednog ni drugog?
Gdje nece imati argumente za ono sto je rekao. Najprije pricas kako su Bosnjani ubijali Srbe, a onda kazes da Bosnjani nisu postojali kao nacija jer su nacije nastale tek u 19. vijeku. Citas li ti ovo sto heklas na forumu? Trebao bi procitati prije nego sto kliknes lansiranje nebuloza.
Tkd

#40 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

Ima dobre učitelje (manipulatore).
ActionWoman

#41 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by ActionWoman »

Ma ja mislim da on jos uvijek nije shvatio sta je napisao. Polako, dajmo covjeku vremena.
crusader

#42 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by crusader »

Stojadin wrote:
Vidim da nisi bas ni s historijom a ni sa internetom na TI !!! Stojadine ljudi izmislili google, pa malo potrazis i procitas prije nego sto lansiras ovdje svoju sljedecu nebulozu. Nema potrebe da ti dajem historijske naslove, posto knjige vjerovatno vidis samo u izlogu, tako da ufati se google-a pa malo prosaraj. Nema potrebe da ti iznosim argumente i da trosim svoje vrijeme objasnjavajuci jasne i ne oborive dokaze, kad to mozes i sam naci, bar se nadam :) . Samo se bojim ako pocnes dublje istrazivati i citati, saznaces da si potomak stocara sa kavkaza, koji je silom prilika doso u dragu nam domovinu, a to moze itekako izazvati jos vecu frustraciju u tebi :)
AliceInChains

#43 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by AliceInChains »

Pustite Srbina. Uznervoziste ga bezze. Jos mu nikako ova tema ne prije. Nego stojadine, dali su za tebe cetnici vnago i pedofilci, koji su najaci, dok siluju djecu i majke?
Arteta

#44 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Arteta »

:thumbup:
Stojadin

#45 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Stojadin »

ActionWoman wrote:
Stojadin wrote:

Vidim!
Gdje nece imati argumente za ono sto je rekao. Najprije pricas kako su Bosnjani ubijali Srbe, a onda kazes da Bosnjani nisu postojali kao nacija jer su nacije nastale tek u 19. vijeku. Citas li ti ovo sto heklas na forumu? Trebao bi procitati prije nego sto kliknes lansiranje nebuloza.
:lol: :lol: :lol: ocito da nisi shvatio/la poentu komentara. Kad neko upotrebljava znake navoda, to znaci da to nisu moje rijeci nego necije tudje, fiktivne ili ne, barem se nadam da toliko znate vi vrsni h/istoricari.

Jedno su Bosnjani, drugo Bosnjaci.
crusader wrote: Vidim da nisi bas ni s historijom a ni sa internetom na TI !!! Stojadine ljudi izmislili google, pa malo potrazis i procitas prije nego sto lansiras ovdje svoju sljedecu nebulozu. Nema potrebe da ti dajem historijske naslove, posto knjige vjerovatno vidis samo u izlogu, tako da ufati se google-a pa malo prosaraj. Nema potrebe da ti iznosim argumente i da trosim svoje vrijeme objasnjavajuci jasne i ne oborive dokaze, kad to mozes i sam naci, bar se nadam :) . Samo se bojim ako pocnes dublje istrazivati i citati, saznaces da si potomak stocara sa kavkaza, koji je silom prilika doso u dragu nam domovinu, a to moze itekako izazvati jos vecu frustraciju u tebi :)
drugim rijecima "nemam argumenata molim te stojadine nemoj" (opet ti misteriozni znaci navoda)
Pustite Srbina. Uznervoziste ga bezze. Jos mu nikako ova tema ne prije. Nego stojadine, dali su za tebe cetnici vnago i pedofilci, koji su najaci, dok siluju djecu i majke?
Sad sam jos i Srbin :lol: :lol: Zar ne moze biti Bosnjak (iako ne volim za sebe koristit taj naziv, jbg lincujte me) da nema ispran mozak sa glupostima tipa nacionalizam/patriotizam/primitivizam itd.?
Tkd

#46 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

Kako ovdje nema facepalm smajli.

Ispade Bosna tek nastala.

Ne možeš o tome učiti u knjigama ovih dana u školama, jer ljudi manipulišu tome. Veličaju ratne zločince, prikazuju ih kao heroje, pa pametnom dovoljno.

Stojadine, ovdje ne mislim na tebe, nego uopšteno . No, po tebi Bosna tek nastala, a nije postojala od prije. Kako je to moguće.
samina_swe

#47 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by samina_swe »

Cilj im je bio i od Bosne napraviti isto,u Beogradu se ne da primjetiti da je nekada imao preko 100 dzamija! eh to je bio cilj za Bosnu isto,,ali propalo hvala Bogu
nosara

#48 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by nosara »

Koliko je muslimana u srbiji bilo prije dolaska turaka...?
Tkd

#49 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

samina_swe wrote:Cilj im je bio i od Bosne napraviti isto,u Beogradu se ne da primjetiti da je nekada imao preko 100 dzamija! eh to je bio cilj za Bosnu isto,,ali propalo hvala Bogu
:thumbup:

Husein-kapetan Gradaščević  "Ima Bosne, beglerbeže i Bošnjaka u njoj! Bili su prije vas i ako Bog da, biti će i poslije vas!" – 1831. (u razgovoru sa Osmanskim beglerbegom, kada mu je Osmanski beglerbeg rekao: "Nema više Bosne, a neće biti ni Bošnjaka, Huseine... Gineš za državu koja nikad nije postojala niti će."

;-)
Tkd

#50 Re: PROGON MUSLIMANA SRBIJE 1830 -1867 GODINE

Post by Tkd »

nosara wrote:Koliko je muslimana u srbiji bilo prije dolaska turaka...?

Bolan, ne miješaj pojmove. Vjera je privatna stvar. To je to, kada čovjek naziva Bošnjaka muslimanom. Pojedinci bi trebali naučiti osnovne pojmove, pa onda komentarisati.

Koliko je u Kini bilo muslimana prije 1000 godinu. Lol. U njih se sve svodi na njihovu veru, a ideologija koji je prisutna tu par vijekova sve do mora je druga stvar. Važno je "musliman" spominjati "Tursku", koji kompleksaši .
Locked