Svedska
- sinuhe
#26 Re: Svedska
Nista Njemacka, nista Engleska, krenuo svijet u Svedsku. Zasto 
- U-zap
#27 Re: Svedska
Ma ko je krenuo, jos sam u Bosnisinuhe wrote:Nista Njemacka, nista Engleska, krenuo svijet u Svedsku. Zasto
- Drvosjeca iz Dejcica
#28 Re: Svedska
Azil nije socijalna institucija, ekonomski i socijalni razlozi njih ne interesuju. Izvini ali zbog takvih će nam ukinuti bezvižni režim jer ga zloupotrebljavate.TicTac wrote:Pa dobro, ali da li su blazi prema samohranim roditeljima.
Nisi mi nista rekao i objasnio !
Ima...ima jedan fazon kod prijave na socijalu pa ako prekrižiš jednu dodatnu opciju (javim ti na PP koja je) dobiješ svake 4 godine nov auto na korištenje.elcaliente wrote:Ima li kakve sanse da se moze izganjati socijalna pomoc u Svedskoj? Ja nebi tamo zivio i smetao im kao neki azilanti i to, vratio bi se u Bosnu zivjeti ali bi ostavio gore ziroracun da mi lijeze socijalna pomoc.
-
NeyTheHa
#29 Re: Svedska
Ja sam dosla samo da ti kazem da se roknes od gluposti i olaksas svima.TicTac wrote: Znam da je trnovit put i da je pun prepreka ali sve se moze kad se hoce. Meni ova drzava nista ne pruza ( BIH)
Odlican ucenik a ne postuju me 5 %. Idem u 3 gimnaziju u Sarajevu ( medju najboljima ) ali njih boli briga. Jedino da sam clan SDA.
Jezik bih ja ucio i dan i noc. Ma samo da mi je otici. A sto se tice engleskog, to perfektno znam, govorim i pisem. Na razna takmicenja isao iz engleskog. Ja govorim americki engleski a ne britanski.
Tetka mi zivi cijeli zivot gore. Znaci od rodjena. Bosnu vidi 1 put na mjesec kada dodje.
Hvala ti puno, mnogo si mi pomogao. Ako Bog da kad odem tamo, nazvat cu te da kafu popijemo
Prva stvar je sto kod nas ljudi uce sahat dnevno ili tako, imaju petice i misle da su time zasluzili nesto - idi vidi kineze u australiji koji od 4 godine uce povazdan da bi nesto ostvarili... Cuj izjave ja sam medju najboljim, na postuju me - promijeni skolu ako ti ta ne valja. Danasnja djeca razmazena.
Drugo - ako si tako super ucenik sto nisi izganjao sebi stipendiju - opstinska, ova ona, za dobre djake - i u moje ih je doba bilo, sad jos vise, predas pet papira i eto.
Ima prilike ko se trudi i radi - znam hejbet ljudi licno koji su izganjali stipendije na svim krajevima svijeta, a sa uvodjenjem bolonje i svega, to je jos lakse, svaki dan par stipendija se objavi na onom stipendija.ba portalu, 17ta ti je, upisi ovdje faks i odmah sebi ganjaj da ides gdje, najlakse govorit eeeh ovi hoce ovo ovi ono...
I sad ce bezbeli biti komentar nisam te to pitao nit ista, sta se tebe tice, al psh - forum - svi imaju misljenje ..
p.s. u BiH izjava zivota "meni drzava nista nije obezbijedila" - sto cekas drzavu, ha ja, zapnes, ucis, moze se...
-
sloboda088
#30 Re: Svedska
Najprije ja imam 17 godina, mada cu uskoro napuniti 18, te naravno zavrsiti gimnaziju. Trazio bih azil kad zavrsim gimnaziju, u Norvesku, ili bio koju drugi zemlju (zemlja mi i nije bitna) zbog toga sto vec dugo trpim maltretiranje svoga oca.Maltretiranje je duhovnog karaktera, a ponekad i fizickog. Ne mogu da zivim od njega, te bih volio da "pobjegnem" bilo gdje. Zanima me samo da li ja sa srednjom skolom koja je medunarodno priznata, i sa svojom situacijom mogu sam da dobijem azil u nekoj dzavi? Sta bi ja njima morao da kazem, da bude dovolno uvjerljivo da dobije azil? Ili je mozda bolje da trazim stipendiju i odem na studiranje u neku Evropsku zemlju. Unaprijed hvala svima
-
TicTac
#31 Re: Svedska
Ti treba da se roknes. zaboli mene sto ti tako mislis.NeyTheHa wrote:Ja sam dosla samo da ti kazem da se roknes od gluposti i olaksas svima.TicTac wrote: Znam da je trnovit put i da je pun prepreka ali sve se moze kad se hoce. Meni ova drzava nista ne pruza ( BIH)
Odlican ucenik a ne postuju me 5 %. Idem u 3 gimnaziju u Sarajevu ( medju najboljima ) ali njih boli briga. Jedino da sam clan SDA.
Jezik bih ja ucio i dan i noc. Ma samo da mi je otici. A sto se tice engleskog, to perfektno znam, govorim i pisem. Na razna takmicenja isao iz engleskog. Ja govorim americki engleski a ne britanski.
Tetka mi zivi cijeli zivot gore. Znaci od rodjena. Bosnu vidi 1 put na mjesec kada dodje.
Hvala ti puno, mnogo si mi pomogao. Ako Bog da kad odem tamo, nazvat cu te da kafu popijemo
Prva stvar je sto kod nas ljudi uce sahat dnevno ili tako, imaju petice i misle da su time zasluzili nesto - idi vidi kineze u australiji koji od 4 godine uce povazdan da bi nesto ostvarili... Cuj izjave ja sam medju najboljim, na postuju me - promijeni skolu ako ti ta ne valja. Danasnja djeca razmazena.
Drugo - ako si tako super ucenik sto nisi izganjao sebi stipendiju - opstinska, ova ona, za dobre djake - i u moje ih je doba bilo, sad jos vise, predas pet papira i eto.
Ima prilike ko se trudi i radi - znam hejbet ljudi licno koji su izganjali stipendije na svim krajevima svijeta, a sa uvodjenjem bolonje i svega, to je jos lakse, svaki dan par stipendija se objavi na onom stipendija.ba portalu, 17ta ti je, upisi ovdje faks i odmah sebi ganjaj da ides gdje, najlakse govorit eeeh ovi hoce ovo ovi ono...
I sad ce bezbeli biti komentar nisam te to pitao nit ista, sta se tebe tice, al psh - forum - svi imaju misljenje ..
p.s. u BiH izjava zivota "meni drzava nista nije obezbijedila" - sto cekas drzavu, ha ja, zapnes, ucis, moze se...
kada sam rekao da me ne postuju, nisam mislio na skolu, nego na cjelokupno drustvo ove drzave.
Sta meen briga za kineze po australiji ??????
Ja svoje petice zasluzjem trudom. Ucim koliko mi treba da naucim za sebe a ne za ocjenu i nemoj mi ti solit pamet.
Pisi sta hoces. ne zanima me. Ako ti se zivi ovdje , Zivi a ja odoh. Odoh u uredjenu drzavu gdje cu se strpit malo, proc kroz trnje i kamenje i na kraju upisati fax i postati neko i nesto.
Cuj molim te, sto da cekam drzavu. pa boga ti sta ja treba da cekam drzavu ?? Ama ona mene treba da zadrzi ovdje, da mi nesto pruzi i da bi me privukla a ne da ja cekam njen potez. Hvala Bogu super ucim i odoh odavdje.
- Drvosjeca iz Dejcica
#32 Re: Svedska
Ljudi šta je vama, je li ovo neka zezancija. Hajmo redom, ne srljajte, prve se informišite ko i kako ima pravo na azil i ne nasjedajte na priče lokalnih mešetara i primitivaca koji će vam samo radi materijalne koristi uzeti i zadnju euro. Njihova ciljana skupina i jesu ljudi u očajnom materijalnom i svakom drugom stanju. Svakome kome se odbije azil biva na kraju deportovan te ima zabranu ulaska u EU od po par godima. Obratite pažnju na ovo boldirano.sloboda088 wrote:Ja bih se samo malo da dodam, posto sam je zbilja u losoj situaciji i azil bi mi bio potreban. Najvise sa zanimam za Norvesku i Svedsku, vise Norvesku nego Svedsku, mada bilo koja drzava bi mi dobor dosla. Vidim forum o Norveskoj zakljucan pa odlucim ovdje da napisem.
Najprije ja imam 17 godina, mada cu uskoro napuniti 18, te naravno zavrsiti gimnaziju. Trazio bih azil kad zavrsim gimnaziju, u Norvesku, ili bio koju drugi zemlju (zemlja mi i nije bitna) zbog toga sto vec dugo trpim maltretiranje svoga oca.Maltretiranje je duhovnog karaktera, a ponekad i fizickog. Ne mogu da zivim od njega, te bih volio da "pobjegnem" bilo gdje. Zanima me samo da li ja sa srednjom skolom koja je medunarodno priznata, i sa svojom situacijom mogu sam da dobijem azil u nekoj dzavi? Sta bi ja njima morao da kazem, da bude dovolno uvjerljivo da dobije azil? Ili je mozda bolje da trazim stipendiju i odem na studiranje u neku Evropsku zemlju. Unaprijed hvala svima
Pravo na azil pripada među temeljna ljudska prava, a određeno je Općom deklaracijom o pravima čovjeka u 14. članku, prema kojem ovo pravo mogu tražiti i u njemu uživati osobe koje su prebjegle u drugu zemlju zbog različitih vrsta progona u zemlji porijekla. Ovo pravo ne mogu tražiti osobe koje su u svojim zemljama tražene radi nepolitičkih prijestupa ili zbog djela suprotnih ciljevima i načelima Ujedinjenih naroda.
Pravo na azil imaju izbjeglice, kojima je takav status priznat međunarodnim pravom (čl. 1. Ženevske konvencije o položaju izbjeglica iz 1951.), te svi koji se nalaze izvan vlastite zemlje i u nju se ne mogu vratiti zbog osnovanog straha da bi ondje mogli biti podvrgnuti nasilju ili progonima. Priznanje takvog pravnog statusa ostvaruje se u zemljama koje su potpisale posebne sporazume s Ujedinjenim narodima, ili od strane UNHCR-a. U tom smislu, politički azil je poseban slučaj prava na azil. Riječ je o azilu za osobe koje su progonjene zbog svojih političkih ideja.
-
sloboda088
#33 Re: Svedska
Mislim, ja nisam, niti cu stupiti u kontakt sa ljudima koji manipulisu sa azilom i sa ljudima koji varaju govoreci da nekoga mogu "izvesti" iz drzave.
Ne zanima me politika, niti ko sta radi, nego me zanima da li su moji argumenti dovoljno jaki da odem, da se oslobodim, a politicari nek rade sta hoce. Ali glavni argument mi je to sto me maltretira otac,te sto su mi roditelji razvedeni, te je moja sigurnost uorzena. Pozivat cu se na jos neke cinjenice iz moje drzave, te probleme u mom zivotu.
Ne zanima me politika, niti ko sta radi, nego me zanima da li su moji argumenti dovoljno jaki da odem, da se oslobodim, a politicari nek rade sta hoce. Ali glavni argument mi je to sto me maltretira otac,te sto su mi roditelji razvedeni, te je moja sigurnost uorzena. Pozivat cu se na jos neke cinjenice iz moje drzave, te probleme u mom zivotu.
-
Gray
#34 Re: Svedska
elcaliente wrote:Ima li kakve sanse da se moze izganjati socijalna pomoc u Svedskoj? Ja nebi tamo zivio i smetao im kao neki azilanti i to, vratio bi se u Bosnu zivjeti ali bi ostavio gore ziroracun da mi lijeze socijalna pomoc.
Jedva čekaju Bosance da im dođu na socijalu. možeš otići jedino ako se udaš gore ili nađeš posao, onda bi poslije par godina mogao dobiti nešto.
-
Gray
#35 Re: Svedska
nOrMaLaC wrote:Nešto razmišljam..Jel iko od naših pokušao naći azil možda u Poljskoj ili Slovačkoj?
I to su zemlje EU doduše sa nižim standardom od Švedske ali daleko većim nego u BiH?
Ne možeš nigdje više dobiti azil iz BiH.
-
Gray
#36 Re: Svedska
U-zap wrote:Pa uglavnom programiranjemGray wrote:U-zap wrote:I ja bih da pitam ako moguuskoro cu diplomirati a imam neke porodice u Swe pa me zanima da li bih mogao otici da radim gore i koje su sanse da dobijem posao ? Ako odbijaju zbog religije,imena, politickog opredjeljenja, nije problem, promijenit cemo i to
Čime se baviš? Ako nađeš nekoga ko je spreman da te zaposli nije problem dobiti radnu dozvolu, ali na tebi je da prvo nađeš posao.da li bi bilo bolje ako bih ostao u Bosni jos godinu/dvije da steknem bolje prakticno znanje pa da onda apliciram za neki posao ili da pokusam otici na master u Svedsku ?
ne znam, master se plaća, a stipendija nije puno. Moraš sam odlučiti i raspitati se.
-
Gray
#37 Re: Svedska
sloboda088 wrote:Ja bih se samo malo da dodam, posto sam je zbilja u losoj situaciji i azil bi mi bio potreban. Najvise sa zanimam za Norvesku i Svedsku, vise Norvesku nego Svedsku, mada bilo koja drzava bi mi dobor dosla. Vidim forum o Norveskoj zakljucan pa odlucim ovdje da napisem.
Ne možeš dobiti azil, nema teoretske šanse. Oca ako te maltretira prijavi policiji ili centru za socijalni rad.
-
Gray
#38 Re: Svedska
sloboda088 wrote:Mislim, ja nisam, niti cu stupiti u kontakt sa ljudima koji manipulisu sa azilom i sa ljudima koji varaju govoreci da nekoga mogu "izvesti" iz drzave.
Ništa od toga nije osnov za azil. Azil se daje samo da osobe zaštiti od progona države ili ako država ne može da ih zaštiti od progona (npr. Situacija rata).
Niko iz BiH te uslove ne ispunjava.
-
sloboda088
#39 Re: Svedska
Ne znam onda kako su neki ljudi dobili azil u pojedinim drzavama, kada Bosna nije u ratu?
- Drvosjeca iz Dejcica
#40 Re: Svedska
Sve je to druže bilo u ratu, neki se oženili, udali, jako mali broj dobili azil.sloboda088 wrote:Ne znam onda kako su neki ljudi dobili azil u pojedinim drzavama, kada Bosna nije u ratu?
-
Gray
#41 Re: Svedska
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Sve je to druže bilo u ratu, neki se oženili, udali, jako mali broj dobili azil.sloboda088 wrote:Ne znam onda kako su neki ljudi dobili azil u pojedinim drzavama, kada Bosna nije u ratu?
Kako je čovjek rekao, bilo nekada, odavno nema. Samo posao ili vjenčanje.
-
sloboda088
#42 Re: Svedska
Samo da odem u SDA ili SDP, ali od toga nista. Kazali ste enidba, kako to, ne razumije??????
-
Gray
#43 Re: Svedska
sloboda088 wrote:Samo da odem u SDA ili SDP, ali od toga nista. Kazali ste enidba, kako to, ne razumije??????
Nađeš nekoga iz Švedske sa stalnim boravkom ili državljanstvom da se vjenča s tobom i poslije određene procedure ćeš dobiti pravo boravka.
-
preko bare
#44 Re: Svedska
@sloboda88 i ostali zainteresovani za Svedsku ili druge zemlje probajte naci na internetu immigration to ???????? this cantry. Visa programa svaka zemalja ima , kako aplicirati jedna uobicajena aplikacija je i skill workers sto znaci trazi se edukacija, iskustvo sva dokumentacija ako udjete u proces sa objasnjejem koliko cete cekati na pocetak procesa .U medjuvremenu naucite sto bolje njihov jezik jer su po novim pravilima i testovi na intervju u ambsadi pripremljeni. Provjerava se sve moguce da li ste bili vojni obaveznik , kriminalni rekord ne samo u BiH nego i internacionalni. Dobro procitajte aplikaciju ako traze odredjeni dio novca da prikazete da mozete zivjeti odredjeni dio bez njihove pomoci. to je jedna od varijanti
Druga , familija ti nadje firmu koja ti garantuje zaposlenje i tako rijesis radnu vizu a onda sagledas svoja prava na pasos te drzave
Treca , familija ti garantuje da ce te oni izdrzavati odredjeni period neke zemlje traze minimum 10god. sponzorstva i tu sa porodicom se moze muckati ko fol svadjate se svaki dan ne zelite vise da zivite pod istim krovom i onda drzavni organi prebacuju te na socijalu da samostalno se snadjes.
Ostalo citajte sami ima dosta varijanti za vizu.
Sretno
ps'ko dobije intervju 99% je prosao nisu ni oni levati samo da znate ali su humani
Druga , familija ti nadje firmu koja ti garantuje zaposlenje i tako rijesis radnu vizu a onda sagledas svoja prava na pasos te drzave
Treca , familija ti garantuje da ce te oni izdrzavati odredjeni period neke zemlje traze minimum 10god. sponzorstva i tu sa porodicom se moze muckati ko fol svadjate se svaki dan ne zelite vise da zivite pod istim krovom i onda drzavni organi prebacuju te na socijalu da samostalno se snadjes.
Sretno
ps'ko dobije intervju 99% je prosao nisu ni oni levati samo da znate ali su humani
-
elcaliente
#45 Re: Svedska
Znaci moras biti rekorder u kriminalu da bi aplicirao za vizu.preko bare wrote:@sloboda88 i ostali zainteresovani za Svedsku ili druge zemlje probajte naci na internetu immigration to ???????? this cantry. Visa programa svaka zemalja ima , kako aplicirati jedna uobicajena aplikacija je i skill workers sto znaci trazi se edukacija, iskustvo sva dokumentacija ako udjete u proces sa objasnjejem koliko cete cekati na pocetak procesa .U medjuvremenu naucite sto bolje njihov jezik jer su po novim pravilima i testovi na intervju u ambsadi pripremljeni. Provjerava se sve moguce da li ste bili vojni obaveznik , kriminalni rekord ne samo u BiH nego i internacionalni. Dobro procitajte aplikaciju ako traze odredjeni dio novca da prikazete da mozete zivjeti odredjeni dio bez njihove pomoci. to je jedna od varijanti
Sretno
-
Sharif
#46 Re: Svedska
Kao sto je vec navedeno nema velike sanse da dobijes azil u Svedskoj.
Prije je se moglo lakse a trenutno su opcije
-Putom braka. Znaci nadjes nekoga ovde sa drzavljanstvom. Morati zivjeti skupa 2 godine da bi imao SANSU da dobijes boravisnu. Tokom te dvije godine morate na razlicite nacine moci dokazati da ste skupa. Znaci nenajavljene posjete kuci da provjere da si tu, da si unutar drzave tj. nema otici u Bosnu 5 mjeseci dok je "supruga" u Svedskoj. Slike, odmori etc sve zajedno. Dosta je ljudi sredilo boravisnu na taj nacin ali nije bas lako iz mnogo razloga. Moras vjerovati toj osobi 100% inace bilo je slucajeva da drzavljanin/drzavljanka na par mjeseci prije konacnog intervjua kaze da onix XYZ hiljada maraka po dogovoru nije dosta, nego daj jos nekoliko. Ako nemas ili neces ides nazad.
-Putom spajanja sa familijom tj ako imas blizu familju u Svedskoj (otac, majka, brat, sestra itd....rodjaci tetke i to ne pali)
-Da sredis radno mjesto, pa tim putem. Posto si mlad, to ce biti tesko jer kakve su tvoje specijalnosti da bi te svedska firma zaposlila? To sto imas srednju skolu nema veze, to njih nije briga.
Jedna solucija je eventualno studiranje na svedskim univerzitetima/visa skola. Tim putem dobijes i dobro obrazovanje koje se prihvacuje u "svim" zemljama, imas sansu neku pravu vezu da steknes tokom studiranje i ev na taj nacin dobijes papire.
Sa srecom
Prije je se moglo lakse a trenutno su opcije
-Putom braka. Znaci nadjes nekoga ovde sa drzavljanstvom. Morati zivjeti skupa 2 godine da bi imao SANSU da dobijes boravisnu. Tokom te dvije godine morate na razlicite nacine moci dokazati da ste skupa. Znaci nenajavljene posjete kuci da provjere da si tu, da si unutar drzave tj. nema otici u Bosnu 5 mjeseci dok je "supruga" u Svedskoj. Slike, odmori etc sve zajedno. Dosta je ljudi sredilo boravisnu na taj nacin ali nije bas lako iz mnogo razloga. Moras vjerovati toj osobi 100% inace bilo je slucajeva da drzavljanin/drzavljanka na par mjeseci prije konacnog intervjua kaze da onix XYZ hiljada maraka po dogovoru nije dosta, nego daj jos nekoliko. Ako nemas ili neces ides nazad.
-Putom spajanja sa familijom tj ako imas blizu familju u Svedskoj (otac, majka, brat, sestra itd....rodjaci tetke i to ne pali)
-Da sredis radno mjesto, pa tim putem. Posto si mlad, to ce biti tesko jer kakve su tvoje specijalnosti da bi te svedska firma zaposlila? To sto imas srednju skolu nema veze, to njih nije briga.
Jedna solucija je eventualno studiranje na svedskim univerzitetima/visa skola. Tim putem dobijes i dobro obrazovanje koje se prihvacuje u "svim" zemljama, imas sansu neku pravu vezu da steknes tokom studiranje i ev na taj nacin dobijes papire.
Sa srecom
-
preko bare
#47 Re: Svedska
vidim tvoju zelju , sto te tetka ne spnzorise plus spajanje porodice dvije sestre, jer ako tetka ima dobrostojecu djecu to znaci dobre poslove, trazi se prikaz godisnje plate, ostali dokumenti itd. Onda vi lijepo da skinete teret sa tetke i ostalih kad se snadjete za posao prekidate svu zajebanciju placanja zivljenja u Swedskoj na tudjem teretu. A kad dobijete drzavljanstvo onda ces vec biti spreman i za faks i part time job da olaksas svojima a imaces pravo na sve to kao drzavljanin.TicTac wrote:Znam da je trnovit put i da je pun prepreka ali sve se moze kad se hoce. Meni ova drzava nista ne pruza ( BIH)uglavnomja wrote:kljfz poslovi su ciscenje, pranje, rad po kuhinjama kao pomocno osoblje, sobarice... znaci poslovi bez kvalifikacija, puno se radi, malo para zaradi....
dijeljenje novina je ok, ali i to je malo nakoso... ako zivite u nekom dijelu velikog grada gdje mozes dijeliti novione pjeske ili na biciklu, ali vecinom se ide autom, ne samo sto je daleko nego i tesko. a vozacku ne mozes imati prije 18.
ja vama zelim svu srecu, da uspijete, snadjete se... samo nemojte misliti da ce se desiti preko noci. treba ti par godina da naucis jezik za pristojnu komunikaciju.
da bi upisao fax tamo moras ga znati odlicno. plus engleski, naravno.
i jos jedna jako bitna stvar, pod uslovom da ti je tetka dugo gore. Uslovi pod kojim su ljudi primani, dobijali pomoc, privilegije itd su se bitno promijenili u zadnje vrijeme. treba dobro provjeriti sve, nista od onog sto je vazilo prije 15 godins vise ne vazi.
pocinjuci od vozacke pa nadalje, koje skolske diplome vaze, koje ne, itd. pa radno iskustvo, referense,
i nemoj misliti da je lako zivjeti sa nekim strancem, ni 3 mjeseca, a kamoli 3 godine
Sretno
-
Gray
#48 Re: Svedska
preko bare wrote:vidim tvoju zelju , sto te tetka ne spnzorise plus spajanje porodice dvije sestre, jer ako tetka ima dobrostojecu djecu to znaci dobre poslove, trazi se prikaz godisnje plate, ostali dokumenti itd. Onda vi lijepo da skinete teret sa tetke i ostalih kad se snadjete za posao prekidate svu zajebanciju placanja zivljenja u Swedskoj na tudjem teretu. A kad dobijete drzavljanstvo onda ces vec biti spreman i za faks i part time job da olaksas svojima a imaces pravo na sve to kao drzavljanin.TicTac wrote:Znam da je trnovit put i da je pun prepreka ali sve se moze kad se hoce. Meni ova drzava nista ne pruza ( BIH)uglavnomja wrote:kljfz poslovi su ciscenje, pranje, rad po kuhinjama kao pomocno osoblje, sobarice... znaci poslovi bez kvalifikacija, puno se radi, malo para zaradi....
dijeljenje novina je ok, ali i to je malo nakoso... ako zivite u nekom dijelu velikog grada gdje mozes dijeliti novione pjeske ili na biciklu, ali vecinom se ide autom, ne samo sto je daleko nego i tesko. a vozacku ne mozes imati prije 18.
ja vama zelim svu srecu, da uspijete, snadjete se... samo nemojte misliti da ce se desiti preko noci. treba ti par godina da naucis jezik za pristojnu komunikaciju.
da bi upisao fax tamo moras ga znati odlicno. plus engleski, naravno.
i jos jedna jako bitna stvar, pod uslovom da ti je tetka dugo gore. Uslovi pod kojim su ljudi primani, dobijali pomoc, privilegije itd su se bitno promijenili u zadnje vrijeme. treba dobro provjeriti sve, nista od onog sto je vazilo prije 15 godins vise ne vazi.
pocinjuci od vozacke pa nadalje, koje skolske diplome vaze, koje ne, itd. pa radno iskustvo, referense,
i nemoj misliti da je lako zivjeti sa nekim strancem, ni 3 mjeseca, a kamoli 3 godine
Sretno
Nisam siguran da još uvijek može spajanje porodica između braće/ sestara, čak sam poprilično siguran da ne može.
Last edited by Gray on 23/08/2012 20:39, edited 1 time in total.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
- uglavnomja
#50 Re: Svedska
spajanje porodice moze samo
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze
muz i zena
roditelji i djeca
ostalo nista ne moze