Uspješnost država na proteklim OI

Rukomet, tenis, odbojka, atletika, vaterpolo,...

Moderators: _BataZiv_0809, Charuga, Tomahawk11

Post Reply
So What!

#26 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

199. SOMALIJA
Image

Broj stanovnika: 10 miliona
BDP po stanovniku: 600 $
Broj takmičara: 2

Iznenađujuća činjenica je uopšte da je ova zemlja uspjela da pošalje nekoliko takmičara na Olimpijske igre. Od 1991. pa do danas u kraćim prekidima u Somaliji traje rat, poginulo je negdje oko pola miliona ljudi. Država potpuno uništena, organi vlasti skoro da ne postoje, ali ipak Somalija od 1996. neprekidno šalje sportiste na OI, a na posljednje tri OI su slali po dva takmičara. Prvo pojavljivanje na OI su zabilježili 1972. godine. Ove godine su poslali atletičara Mohamed Hassana Mohameda koji je u ukupnom poretku kvalifikacija za trčanje na 1500m završio 38. i tako je iza sebe ostavio 6 takmičara, dok je atletičarka Zamzam Mohamed Farah u trčanju na 400m završila posljednja.

Image
Zamzam Mohamed Farah
So What!

#27 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by So What! »

198. MAKEDONIJA
Image

Broj stanovnika: 2 miliona
BDP po stanovniku: 5000 $

Makedonija definitivno ima određenih problema unutar svog Olimpijskog komiteta. Inače ove godine se govorilo da Makedonije neće poslati nikoga na OI, ipak u zadnji trenutak su prijavljena 4 takmičara. Ipak biti među posljednjih pet zemalja na listi uspješnosti na OI 2012 je sramota. Mislim da i mi iz BiH imamo pravo reći makedoncima da su se pravo osramotili. Ipak se radi o zemlji koja je bila domaćin Evropskog prvenstva za žene u rukometu, zemlji koja je bila četvrta na posljednjem košarkaškom Evropskom prvenstvu, zemlju čija su dva predstavnika igrala finale jedne od najjačih rukometnih liga svijeta, SEHA lige, čak su izbacili slovački Tatran i Zagreb, zemlji koja je dala nekoliko velikih fudbalera poput Gorana Pandeva. Znači nije da su loša sportska nacija, nego nešto ne štima u savezu.

Makedonija nastupa na Olimpijskim od 1996. godine kada su poslali najveći broj takmičara 11, u Sidneju i Atini su imali po 10 takmičara, u Pekingu 7 i eto u Londonu 4, također su 1992. godine njihovi takmičari nastupali kao nezavisni takmičari. Treba istaći da imaju medalju i to iz 2000. kada je azerbejdžanac Mogamed Ibragimov koji je nastupao pod njihovom zastavom u hrvanju slobodnim stilom do 85kg osvojio bronzanu medalju.

Ove godine atletičar Kristijan Efremov je završio 44. na 400 metara, a iza sebe je ostavio 3 takmičara, Hristina Risteska je završila 43. u trčanju na 400 metara, a iza sebe ostavila takmičarke iz Džibutija i Somalije. U plivanju na 400 metara slobodnim stilom, Marko Blaževski je završio 43. u poretku iza sebe ostavio dva predstavnika, a Simona Marinova je završila posljednja na 800 metara slobodnim stilom zaostajući više od minute za prvoplasiranom. I na kraju treba reći da mi i Makedonci moramo da pronađemo način kako izaći iz ove olimpijske krize i konačno da se dostojanstveno predstavimo na Olimpijskim igrama.

Image
Marko Blaževski
ćiško

#28 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by ćiško »

cyprus wrote:201. LIBIJA
Image

Broj stanovnika: 5,7 miliona
BDP po stanovniku: 5787 $
Broj takmičara: 5

Sudeći prema veličini zemlje i ekonomskoj razvijenosti, za Libiju se baš i ne bi očekivao ovako nizak plasman, odnosno isuviše loši rezultati. Možda se to može opravdati građanskim ratom iz prošle godine, ali je činjenica da Libija ni prije toga nije imala značajne rezultate na Olimpijadama. Gledajući po broju učesnika, najuspješnije igre su im bile one u Moskvi 1980. godine, kada ih je predstavljala odbojkaška reprezentacija, te čak devet atletičara. Ipak, nakon toga sve do Atine nisu slali više od jednog predstavnika na Olimpijske igre. Ove godine ih je predstavljalo pet sportista, ali sa zaista slabim rezultatima. Maratonac i dizač tegova nisu uopšte ubilježili rezultat, plivač je završio među zadnjima, a džudista glatko poražen u prvoj borbi. Interesantno je da je među četiri muška predstavnika, najbolji rezultat ubilježila jedna žena, sprinterka Hala Gezah, koja je u svojoj kvalifikacionoj utrci završila kao četvrta, a u ukupnom poretku je bila plasirana bolje od 10 svojih konkurentica. Na kraju još da kažem da se Libijci trebaju dobro razmisliti zašto su toliko neuporedivo slabiji čak i od svojih arapskih susjeda. Slična situacija kao kod nas.

Image
Hala Gezah
PO ČEMU SMO MI OVDJE BOLJI OD LIBIJE?
ni naša maratonka nije završila utrku, đudaš glatko poražen u prvoj borbi, plivačica među zadnjima u kvalifikacijama, streljaštvo među najgorima..
mistek

#29 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by mistek »

Mešiću koji je bio 24. :)

Imam ja jedno pitanje, da ne kvarim puno zanimljivu temu:
Je li ima država koja nije imala predstavnika na OI, odnosno neki teritorij?
Južni Sudan i Holandski Antili, ali oni su imali predstavnike u vidu nezavisnih kandidata, Grenland (je li oni nastupaju pod danskom zastavom ili imaju svoj OK), Vatikan, Zapadna Sahara (oni ne nastupaju ni pod čijom zastavom?),
temohpab

#30 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by temohpab »

cyprus wrote:Obzirom da sam dobio pitanje koji mi je kriterij bio, evo odgovora... Gornji dio tabele je izračunat onako kako je i službeno, po broju medalja, s tim da sam u slučaju podjednakog broja medalja između dvije ili više država, prednost davao onoj sa većim brojem učesnika... A one koje nisu došle ni do jedne medalje, uzimao sam u obzir najbolji plasman koji su ostvarili njihovi takmičari, i to po formuli:

plasman takmičara u nekoj disciplini / ukupan broj sportista u toj disciplini x 1000

da bi dobio taj nekakav koeficijent uspješnosti... Što je koeficijent manji, to je država uspješnija... Ako je koeficijent isti za dvije države, onda sam prednost davao onoj sa više predstavnika na Olimpijadi...

Konkretan primjer:

Naš najbolji sportista na Olimpijadi je bio Kemal Mešić, sa plasmanom na 24. mjesto od 40 takmičara... To znači: 24 / 40 x 1000 = 600... Dakle, 600 je koeficijent naše države...

Angolska ženska reprezentacija u rukometu je bila 10. od 12 ekipa.... To znači 10 / 12 x 1000 = 833

Na taj način su svi sportovi dovedeni u istu ravan... A to znači da više cijenim predzadnje mjesto u bilo kom sportu, od zadnjeg u fudbalu / košarci / rukometu... Ja znam da mnogi daju veći značaj popularnijim sportovima, ali ja sam ovih htio baš da eliminišem tu subjektivnu percepciju...
Ne kontam, imas 2 kriterija u jednoj tabeli ili?
uglavnomja

#31 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by uglavnomja »

dobra tema :thumbup:
Tvrtko II Kotromanić

#32 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by Tvrtko II Kotromanić »

tema :thumbup:
ćiško

#33 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by ćiško »

:lol:

uspješniji je ovaj naš što je 24. nego njihove rukometašice koje su 10. :D

:-) :-) :-) a puno teže je ekipama se plasirati na OI. nema norme nego treba proć jebene kvalifikacije.
cyprus

#34 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

197. LAOS
Image

Broj stanovnika: 6,5 miliona
BDP po stanovniku: 2659 $
Broj takmičara: 3

Za Laos nije neuobičajeno da se nađe među olimpijskim reprezentacijama sa najslabijim rezultatima. Tako je bilo i na ranijih šest OI na kojima je učestovala ova komunistička država sa Indokineskog poluostrva. Ni Igre u Londonu nisu bile pozitivniji izuzetak. Na njih je Laos poslao dvoje atleričara i jednog plivača. Svi su zabilježili rezultate koji su ih smjestili blizu začelja u njihovim disciplinama. Međutim, nešto bolja od svoje dvojice kolega je bila mlada trkačica na 100 metara, Laenly Phoutthavong, koja je završila jedno mjesto ispred Libije Hale Gezal, koju sam ranije spominjao, te tako ostvarila bolji plasman od 11 takmičarki u toj disciplini (od ukupno 79).

Image
Laenly Phoutthavong (druga sa lijeva)
Last edited by cyprus on 16/08/2012 13:30, edited 1 time in total.
Tvrtko II Kotromanić

#35 Re: Uspješnost država na proteklim OI

mistek wrote:Mešiću koji je bio 24. :)

Imam ja jedno pitanje, da ne kvarim puno zanimljivu temu:
Je li ima država koja nije imala predstavnika na OI, odnosno neki teritorij?
Južni Sudan i Holandski Antili, ali oni su imali predstavnike u vidu nezavisnih kandidata, Grenland (je li oni nastupaju pod danskom zastavom ili imaju svoj OK), Vatikan, Zapadna Sahara (oni ne nastupaju ni pod čijom zastavom?),
koliko sam vidio, onaj Churandy Martina (sprinter) je predstavljao Holandiju, onih par sportista iz Hol. Antila i jedan iz Juznog Sudana su bili pod zastavom MOK-a.
Sto se tice konkretno Vatikana i Zapadne Sahare, oni nisu clanovi MOK-a, mislim da su ustvari i rijetke sportske organizacije ciji su oni clanovi.

sportisti sa teritorija se obicno takmice pod zastavom zemalja koje imaju vlast nad tim odredjenim teritorijem (ukoliko nisu clanovi MOK-a), mada npr Grenland ima svoju rukometnu reprezentaciju, ali na OI ih predstavlja Danska
cyprus

#36 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

temohpab wrote:Ne kontam, imas 2 kriterija u jednoj tabeli ili?
Ne, jedan je kriterij, ali iz dva dijela :mrgreen: Osnovni kriterij je broj medalja, a za one na koje je to nemoguće primjeniti, uzimam u obzir plasman njihovog najboljeg takmičara...
iz zadnje klupe

#37 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by iz zadnje klupe »

Posto vidim da vladas podacima interesuje me

alnanija je bolje plasirana od nas, a posto je UN ne priznaje kao drzavu, kosovski sportisti su ucestvovali pod bojama albanije

Da je Kosovo ucestvovalo da li bilo losije ili bolje plasirano od nas ?
cyprus

#38 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

iz zadnje klupe wrote:Posto vidim da vladas podacima interesuje me

alnanija je bolje plasirana od nas, a posto je UN ne priznaje kao drzavu, kosovski sportisti su ucestvovali pod bojama albanije

Da je Kosovo ucestvovalo da li bilo losije ili bolje plasirano od nas ?
Hipotetičko je to pitanje, a mogu ti ponuditi ovakav odgovor... Vidim da je za Albaniju u džudou nastupala Kosovarka rodom iz Peći... Da je nastupala za Kosovo, Kosovo bi bilo bolje plasirano od nas, jer je ona imala jednu pobjedu, što je prema ovom kriteriju koji ja koristim dovoljno za to...
senty

#39 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by senty »

Problem s ovom tvojom ljestvicom cyprus jest što ne uzima prave podatke u obzir kod izračunavanja uspješnosti na OI. Fale ti dva bitna faktora - broj stanovnika zemlje i njen BDP. Da bi dobio nekakvu realnu ljestvicu, morao bi u svoju formulu ubaciti broj medalja, broj predstavnika, populaciju i BDP.

Plasmani od 7 do ne-znam-kojeg-mjesta i temeljenje koeficijenta na tome nisu dobri. Premale su razlike. Neki vrhunski sportaši nisu imali svoje dane, ne znači da nisu za medalju, recimo Đoković. Ne znači da on treba onda uništiti plasman svoje zemlje, nego se i njega mora uključiti u izračun realnijeg plasmana kroz broj predstavnika po populaciji i BDP-u.

Uzmimo dvije zemlje za primjer nasumice, recimo Švicarsku i Kolumbiju.

Švicarska je osvojila dvije zlatne i dvije srebrne medalje, Kolumbija 1 zlatnu, 3 srebrne i 4 brončane. Na ljestvici OI je Švicarska uspješnija nego Kolumbija.

Švicarska ima 8 milijuna stanovnika (poslala je 108 sportaša na OI; BDP - $43,500), Kolumbija ima 46 milijuna stanovnika (29 sportaša; BDP - 7000).

Prvo valja izračunati nekakav koeficijent za medalje u odnosu na broj sportaša. Recimo da zlato vrijedi 5 bodova, srebro 3, a bronca 1 (ne možeš isto bodovati zlato i broncu).

Onda bi bilo: Švicarska 16, Kolumbija 18. Podijeljeno sa brojem sportaša, za medalje bi onda nekakav koeficijent za Švicarsku bio 16/108 - 0.148; za Kolumbiju 18/29 - 0.62.

Sada valja to pogledati u kontekstu populacije i BDP-a. Veća populacija, veći koeficijent kojim ćeš dijeliti koeficijent medalja. Recimo da je u tom slučaju za Švicu 8, za Kolumbiju 46. Švicarska onda ima 0.0185, Kolumbija 0.0147.

I napokon, BDP. Veći BDP, više bi trebalo biti uspjeha. Dakle za Švicu bismo podijelili s 43.5, za Kolumbiju sa 7 - Š 0.000425; K 0.0021.

Da bude lakše, izrazimo to u tisućama, pa bi neki koeficijent realniji za Švicarsku bio 0.4, za Kolumbiju 2.1.

Dakle, Kolumbija puno bolja od Švice gledajući njihove osvojene medalje i njhov sjaj, broj predstavnika, broj stanovnika i ulaganje u sport. :)
senty

#40 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by senty »

Ili da sažmem svoju formulu:

{[(broj zlatnih medalja x 5 + broj srebrnih medalja x 3 + broj brončanih medalja x 1) / broj predstavnika ] / broj milijuna stanovnika } sve skupa kroz BDP u tisucama dolara.
cyprus

#41 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

196. VANUATU
Image

Broj stanovnika: 243 hiljade
BDP po stanovniku: 4916 $
Broj takmičara: 5

Vanuatu, ili kako to Medina Šehić zna reći Vanatu :oops: je okeanijska država, od koje teško da se mogu očekivati značajno bolji rezultati, ali razloga za nezadovoljstvo imaju, jer su bolje rezultate od njih na OI zabilježile gotovo sve države iz Okeanije, uključujući i one koje su višestruko manje. Ove godine su imali pet predstavnika, što je za Vanuatu pristojan broj, međutim rezultati su bili izuzetno loši. Dovoljno govori činjenica da je Arnold Sorina zabilježio najzapaženiji rezulatat za ovu zemlju, iako je završio posljednji u svojoj kvalifikacionoj utrci na 800 metara. Ipak, u konačnom poretku je bio 47, bolji od petorice koji su završili utrku, te od četvorice koja nisu. Njegova kolegica na 100 metara je završila još slabije plasirana, džudista u najtežoj kategoriji je poražen od Litvanca u prvom kolu, a dvoje predstavnika u stonom tenisu je također odmah ispalo.

Image
Arnold Sorina
Last edited by cyprus on 16/08/2012 14:56, edited 1 time in total.
senty

#42 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by senty »

Recimo, na mojoj ljestvici bi Vanuatu bio uspješniji od BiH jer ima isti broj prestavnika, a 20x manju populaciju i duplo manji BDP.
El_comadante

#43 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by El_comadante »

senty wrote:Recimo, na mojoj ljestvici bi Vanuatu bio uspješniji od BiH jer ima isti broj prestavnika, a 20x manju populaciju i duplo manji BDP.
ama pusti čovjek nek piše ljestvica manje više.
senty

#44 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by senty »

Ma neka piše, ne kažem da ne piše :D

Samo pokušavam doprinijeti.
Tvrtko II Kotromanić

#45 Re: Uspješnost država na proteklim OI

ma kao da su bitni ti neki kriteriji za razvrstavanje realno neuspjesnih timova, (poput naseg), mogu se razvrstati zemlje koje su uzele medalju, ovi ostali svi dijele zadnje mjesto
ova tema je meni super iz jednostavnog razloga sto mogu, ako nista, nauciti nesto novo i zanimljivo o zemljama o kojima se rijetko moze sta cuti u medijima
mistek

#46 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by mistek »

@senty, u tvojoj formuli fale ostvareni rezultati koji nisu medalje. Da je to ubaciti, bilo bi odlično :) Međutim, i tu je upitno eto da li je bolje biti u streljaštvu 45. od 50. ili u stonom tenisu izgubiti u prvom kolu 4-1 :D

Uglavnom, nek' pišu ovako o svakoj zemlji, zanimljivo je, a i poredak manje-više. Do negdje 100. mjesta ga je nemoguće i praviti haman, svi očajni.
cyprus

#47 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

@senty, razumjem ja šta ti želiš da kažeš, ali mislim da bi tako Grenada bila daleko najuspješnija država, a Kina jedna od najgorih... Ja razumijem važnost i broja stanovnika i BDP-a, zato ih i stavljam kad govorim o ovim državama, ali mislim da uvrštavanje tih parametara ne bi dalo realnu sliku o razvijenosti i uspjesima sporta neke države... Ti možeš naravno pokušati, pa nam izbaciti takvu tabelu...

Ali mislim da bi takva tabela imala mikrodržave pri vrhu, a velike države pri dnu... Da ti dam primjer... na jednog olimpijca Naurua dolazi samo oko 4600 stanovnika te države, dok na jednog kineskog olimpijca dolazi skoro 3,4 miliona Kineza... A da bi Kina imala isti prosjek ko Nauru, morala bi imati skoro 300 hiljada sportista na OI :-)

Također ako poredimo medalje... Na jednu medalju Grenade dođe oko 110 hiljada Grenađana... Dok na jednu medalju SAD-a dođe 3 miliona Amerikanaca... Tako se stiče dojam da je Grenada daleko bolja od SAD-a... A da bi Amerikanci imali prosjek Grenade, morali bi osvojiti skoro 3000 medalja na jednoj Olimpijadi :-)

Naravno, slobodno ti uzmi sve te podatke i izračunaj, pa vidi šta ćeš dobit...
cyprus

#48 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by cyprus »

195. SAO TOME I PRINCIPE
Image

Broj stanovnika: 183 hiljade
BDP po stanovniku: 2251 $

Mislim da najmanja afrička država nema razloga da bude pretjerano nezadovoljna svojim nastupom na njihovoj petoj Olimpijadi. Teško je očekivati bilo šta od ovako male i siromašne države, pa se činjenica da je njena atletičarka Lacabela Quaresma zauzela 42. mjesto među 50 takmičarki u disciplini 100 metara sa preponama i tako ostavila iza sebe nekoliko takmičarki iz daleko većih zemalja, može smatrati čak i uspjehom. Predstavnik ove ostrvske države u muškoj disciplini na 100 metara je imao dosta slabiji rezultat, završivši posljednji u svojoj kvalifikacijskoj trci, ostvavivši iza sebe samo dva konkurenta u ukupnom poretku.

Image
Lacabela Quaresma (sa zastavom)
uglavnomja

#49 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by uglavnomja »

ova sajprusova tabela ok :-D

pogotovo sa ovim detaljnim izvjestajima. :thumbup:
sarlo

#50 Re: Uspješnost država na proteklim OI

Post by sarlo »

senty wrote:Ili da sažmem svoju formulu:

{[(broj zlatnih medalja x 5 + broj srebrnih medalja x 3 + broj brončanih medalja x 1) / broj predstavnika ] / broj milijuna stanovnika } sve skupa kroz BDP u tisucama dolara.
Ideja ukljucivanja vise parametara je interesantna. Samo zlatna medalja je vrijednija od X (bilo kog broja) srebrnih ili bronzanih, jer je to prvo mjesto na svijetu u necemu. I vrijednije je od svih drugih/trecih mjesta.
Tako svi racunaju.
I jos jednom, steta sto Masic nije onu kuglu bacio dalje. Los dan.
Last edited by sarlo on 16/08/2012 18:27, edited 1 time in total.
Post Reply