To ministre!
- karanana
#26 Re: To ministre
ima li ko cijene grijanja po kvadratu za druge regionalne gradove?
ali na godisnjem nivou a ne da sada ispade da mi placamo najjeftinije grijanje a placamo ga 12 mjeseci dok toplane rade 6.
ali na godisnjem nivou a ne da sada ispade da mi placamo najjeftinije grijanje a placamo ga 12 mjeseci dok toplane rade 6.
- Alfons Kauders
#27 Re: To ministre
Bingo...Superhik_ wrote:
ne može na ugalj u gradu jer je veliko zagađenje, a i da može oni bi od države tražili da im napravi kotlovnicu. zato gospoda koja sebi ne može priuštiti plin i grijanje treba da se odseli tamo gdje su troškovi života manji, pa neka lagano cijepaju drva. ali haj ti to objasni rođenim sarajlijama. kako sad kad je dobio stan džaba, 20 godina se grije džaba, vodu ne plaća, kako mu sad odjednom objasniti da to sve sada mora plaćati....
Doduse, ja sam Alipasino pomenuo u zajebanciji... Ne mora bas biti u po grada toplana, eto TE Tuzla grije naselja koja su udaljena 5-10km od samog postrojenja.
Ali eto bolje je imati grijanje na plin i placati duplo vise nego u Tuzli. A onda kukati kada poskupi plin i traziti od ostatka drzave da ga suvencionira.
- Zox
#28 Re: To ministre
Alfons Kauders wrote:Takvi kao ja placaju racune i poreze, te nas zaboli neka stvar za poskupljenjima od par posto.tf2_spy wrote:takvi kao ti i zaslužuju ovakve ministre.Alfons Kauders wrote:Prvi put cujem za ovog ministra, nemam pojma ni iz koje je stranke, ali ne kontam od cega se pravi skandal ovdje?
Jeste malo krkanski saliti se sa "nemojte jesti" - trebao je reci "nemojte pusiti, nemojte kafenisati, nemojte se kladiti"...
Doduse, i onda bi mu garant zamjerali, jer kod nas pola naroda misli da vlada moze obarati cijenu gasa i benzina kako im se digne kita... I da se npr. grijanje bas i ne mora placati. Stoga nek se jebu i nek ne jedu - radi takvih mi platise placamo skuplje grijanje. Ko nema para da placa grijanje, neka se seli u drugi stan. Kome je skup plin, nek ga ukine i cao. Kome je skup zivot u gradu, neka se seli u predgradje ili na selo.
Kod nas narod konta da svi moraju imati solidno auto i jeftino gorivo, da dodju u grad i zapale jeftinu cigaru uz jeftinu kafu, i usput ispune tiket jer svakako ne rade nidje, pa da se nadje koja stoja za novi iPhone...
Ja ne ocekujem da mi drzava prodaje EURO 95 za markicu, niti da grijanje bude dzaba. Dosta ljudi ocekuje, i to je njihov problem.
Ja ocekujem da reorganizuju sistem distribucije sa previse marzi (Energoinvest, Bh Gas, Sarajevogas...), da racionalizuju BH Gas, megalomansku firmu, a ne da svaki put klapnu usima i kazu ok, poskupite. Ocekujem strucnjaka na celu Bh Gasa, a ne restorandziju.

- Alfons Kauders
#29 Re: To ministre
Da, trebao je samo reci istinu - vlada s ovim nema nista, hajmo dalje. Jer fakat i nema.Drvosjeca iz Dejcica wrote:Trebao jedati barem diplomatki odgovor tipa, vlada će poduzeti sve mjere iz njene nadležnosti...bla, bla, bla i mirna Bosna.Alfons Kauders wrote:Prvi put cujem za ovog ministra, nemam pojma ni iz koje je stranke, ali ne kontam od cega se pravi skandal ovdje?
Jeste malo krkanski saliti se sa "nemojte jesti" - trebao je reci "nemojte pusiti, nemojte kafenisati, nemojte se kladiti"...
Doduse, i onda bi mu garant zamjerali, jer kod nas pola naroda misli da vlada moze obarati cijenu gasa i benzina kako im se digne kita... I da se npr. grijanje bas i ne mora placati. Stoga nek se jebu i nek ne jedu - radi takvih mi platise placamo skuplje grijanje. Ko nema para da placa grijanje, neka se seli u drugi stan. Kome je skup plin, nek ga ukine i cao. Kome je skup zivot u gradu, neka se seli u predgradje ili na selo.
Kod nas narod konta da svi moraju imati solidno auto i jeftino gorivo, da dodju u grad i zapale jeftinu cigaru uz jeftinu kafu, i usput ispune tiket jer svakako ne rade nidje, pa da se nadje koja stoja za novi iPhone...
Drugo, vlada je ta koja može drzati cijene energenata "na uzdi", odnosno konstruktivnom politikom osigurati zalihe energenata i povoljne ugovore, povoljne otplate dugovanja...mali milion mjera stoji na raspolaganju da se preduprijede posljedice krize...itd...itb.
Ali hajde ti objasni kod nas narodu kako se formiraju cijene energenata, jer i danas mnogi misle da benzin i plin padaju s neba i da u Bosni trebamo placati manje za iste nego u susjednim drzavama.
- tf2_spy
#30 Re: To ministre
pa da ti probam pojednostavit, pošto sam na to ne možeš nadoć, izgleda (a ni hadžo alfons);Superhik_ wrote:
ova priča bi imala smisla da mi imamo nalazišta nafte i plina, pa da naša vlada određuje cijene. no ovako ja fakat ne znam šta pojedinci hoće, možda da im se iz budžeta plaća grijanje?
očekujem od države da napravi socijalnu politiku prema kojoj će, one koji ne mogu plaćat grijanje, subvencirati. način je jednostavan; neka ovaj usrani ministar i svi ostali usrani ministri (kojih imamo na državnom, entitetskom i u svih 10 kantona) počnu sebi smanjivat plate, naknade za telefone, odvojene živote i sve ostale beneficije koje uživaju. možda to ne bi bilo dovoljno, ali bi tek onda ova tvoja i alfonsova priča imala smisla.
ovako, ovo je licemjerje bez granica.
uostalom, i ljudi koji mogu plaćat račune (mogu i ja, al šta, treba saget glavu na svako poskupljenje i klepit ušima??) ne bi trebali biti slijepi, gluhi i nijemi na ovakve pojave. prema tome, tvoja i alfonsova priča je pila naopako, i neko kurčenje i pametovanje bez osnova. pravi ste kandidati za ministre u kantonu.
- Alfons Kauders
#31 Re: To ministre
Zox wrote:
Ja ocekujem da reorganizuju sistem distribucije sa previse marzi (Energoinvest, Bh Gas, Sarajevogas...), da racionalizuju BH Gas, megalomansku firmu, a ne da svaki put klapnu usima i kazu ok, poskupite. Ocekujem strucnjaka na celu Bh Gasa, a ne restorandziju.
Nikakav problem, gdje da potpisem?
Ali fol je sto bi se onda trebalo rastjerati stotine i stotine ljudi iz navedenih firmi, ne samo direktori. I onda bi ti ljudi izasli na ulicu, i isti ovi novinari bi fol cvilili nad njihovom sudbinom.
U biti, dovoljno je pogledati teme o ViK-u i GRAS-u da se vidi na sta mislim...
- Zox
#32 Re: To ministre
So se onda od vlade trazi dozvola za poskupljenje?Alfons Kauders wrote: Da, trebao je samo reci istinu - vlada s ovim nema nista, hajmo dalje. Jer fakat i nema.
Vlada treba da ga dozvoli kad ustanovi da su sve ostale mogucnosti iscrpljene. A ne svaki put kad se zaisce.
- Zox
#33 Re: To ministre
Upravo tako! Problem je sto bosanci misle da postoji perpetum mobile.Alfons Kauders wrote:Zox wrote:
Nikakav problem, gdje da potpisem?
Ali fol je sto bi se onda trebalo rastjerati stotine i stotine ljudi iz navedenih firmi, ne samo direktori. I onda bi ti ljudi izasli na ulicu, i isti ovi novinari bi fol cvilili nad njihovom sudbinom.
U biti, dovoljno je pogledati teme o ViK-u i GRAS-u da se vidi na sta mislim...
-
elcaliente
#34 Re: To ministre
Pa 60% drzave ima neke beneficije, ko ce te beneficije vise platiti. Evo i da odbijamo od plata politicara opet te beneficije nemozes vise placati. Kod nas svaki sloj drustva trazi neke beneficije, ja sa stavrno nekada pitam odakle drzavi uopste tolike pare koje svaki mjesec isplacuje kada vidim koliko ljudi dobija neke beneficije.( RVI, bivsi vojnici, penzioneri,necivilne i civilne zrtve rata, invalidi, djeca sehida, ljudi na birou, studenti itd, itd,itd.) Ko placa to ljudi?
Last edited by elcaliente on 14/08/2012 13:22, edited 2 times in total.
- Tiger 033
#35 Re: To ministre
Upravo tako sto bi rekli u "SRIDU"...zato imamo ovoZox wrote:Ja ocekujem da reorganizuju sistem distribucije sa previse marzi (Energoinvest, Bh Gas, Sarajevogas...), da racionalizuju BH Gas, megalomansku firmu, a ne da svaki put klapnu usima i kazu ok, poskupite.
"Plin u BiH najskuplji u regiji"
http://www.business.hr/ekonomija/plin-u ... i-u-regiji
"Gas u BiH najskuplji na Balkanu, najjeftiniji u Turskoj i Rumuniji"
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/10017 ... uniji.html
"Stanovnici BiH plaćaju najskuplji gas u Evropi"
** No links **
i na kraju ovo
"Naša kupovna moć najniža u Evropi"
http://www.radiosarajevo.ba/novost/8409 ... a-u-evropi
i daj BANDI jos malo im gzuiftzufgzulgzuiftzkvbhgzjftzjfzifztiftzigzuifvtzi
- Drvosjeca iz Dejcica
#36 Re: To ministre
Ima itekako, BH Gas nije privatna firma već državna (Federalna). Recimo izgradnja nekih minimalnih skaldišnih kapaciteta plina bi amortizovala nagle skokove cijena plina na svjetskom tržištu. Sve to ljudi davno smislili, ne treba izmišljati toplu vodu, samo treba primjeniti.Alfons Kauders wrote:Drvosjeca iz Dejcica wrote:Trebao jedati barem diplomatki odgovor tipa, vlada će poduzeti sve mjere iz njene nadležnosti...bla, bla, bla i mirna Bosna.Alfons Kauders wrote:Prvi put cujem za ovog ministra, nemam pojma ni iz koje je stranke, ali ne kontam od cega se pravi skandal ovdje?
Drugo, vlada je ta koja može drzati cijene energenata "na uzdi", odnosno konstruktivnom politikom osigurati zalihe energenata i povoljne ugovore, povoljne otplate dugovanja...mali milion mjera stoji na raspolaganju da se preduprijede posljedice krize...itd...itb.
Da, trebao je samo reci istinu - vlada s ovim nema nista, hajmo dalje. Jer fakat i nema.
Ali hajde ti objasni kod nas narodu kako se formiraju cijene energenata, jer i danas mnogi misle da benzin i plin padaju s neba i da u Bosni trebamo placati manje za iste nego u susjednim drzavama.
- Alfons Kauders
#37 Re: To ministre
Ko sto rekoh, pogledati ViK i GRAS teme.tf2_spy wrote:pa da ti probam pojednostavit, pošto sam na to ne možeš nadoć, izgleda (a ni hadžo alfons);Superhik_ wrote:
ova priča bi imala smisla da mi imamo nalazišta nafte i plina, pa da naša vlada određuje cijene. no ovako ja fakat ne znam šta pojedinci hoće, možda da im se iz budžeta plaća grijanje?
očekujem od države da napravi socijalnu politiku prema kojoj će, one koji ne mogu plaćat grijanje, subvencirati. način je jednostavan; neka ovaj usrani ministar i svi ostali usrani ministri (kojih imamo na državnom, entitetskom i u svih 10 kantona) počnu sebi smanjivat plate, naknade za telefone, odvojene živote i sve ostale beneficije koje uživaju. možda to ne bi bilo dovoljno, ali bi tek onda ova tvoja i alfonsova priča imala smisla.
ovako, ovo je licemjerje bez granica.
uostalom, i ljudi koji mogu plaćat račune (mogu i ja, al šta, treba saget glavu na svako poskupljenje i klepit ušima??) ne bi trebali biti slijepi, gluhi i nijemi na ovakve pojave. prema tome, tvoja i alfonsova priča je pila naopako, i neko kurčenje i pametovanje bez osnova. pravi ste kandidati za ministre u kantonu.
Jebena Motorola juce objavi 4,000 otkaza i nikom nista. Kod nas kad bi neko sutra pokusao otpustiti 100 ljudi iz GRASa ili Toplana, poceo bi rat.
I uvijek se kriju iza ministarskih plata i beneficija - mada bi isto reagovali i kad bi ministre stavili na minimalac.
- jazzer
#38 Re: To ministre
Pa nije bas sve tako jednostavno kao sto ti pises. Desetine miliona KM duguju neredovne platise a drzava,Alfons Kauders wrote:Prvi put cujem za ovog ministra, nemam pojma ni iz koje je stranke, ali ne kontam od cega se pravi skandal ovdje?
nesposobna kakva jeste, nema nacina da ta sredstva naplati. Sta onda da radimo, upitaju se debilni ministri?
Nakon sto razmisle 5 sekundi donesu odluku o poskupljenju plina. Umjesto da urade sve sto je potrebno da naplate ta potrazivanja njima je lakse poskupiti plin. Pa kada sve to naplate, ako smatraju da opet treba poskupiti plin, onda neka i poskupi. Druga stvar, mi nemamo mogucnost da biramo na koji nacin cemo se grijati (mislim na one koji koriste centralno grijanje). Zasto meni ovaj BahiL, ili neki drugi ministar cija je to nadleznost, nije omogucio izbor nacina grijanja? Napomene radi, moj racun za grijanje za juli je placen, tako da im nista ne dugujem ali da imam priliku ''skinuti'' se sa centralnog, rado bih je iskoristio.
- zateznistub
#39 Re: To ministre
Kako misslis dzaba? neki su radili citav zivot da bi dobili stan. i kako mislis dzaba se grijali. A taj svoj komplex manje vrijednosti lijeci negdje drugo, nisu ti sarajlije krive sto te babo u naramku doveo i nabio komplex sto ti nisi rođen ovdjeSuperhik_ wrote: ne može na ugalj u gradu jer je veliko zagađenje, a i da može oni bi od države tražili da im napravi kotlovnicu. zato gospoda koja sebi ne može priuštiti plin i grijanje treba da se odseli tamo gdje su troškovi života manji, pa neka lagano cijepaju drva. ali haj ti to objasni rođenim sarajlijama. kako sad kad je dobio stan džaba, 20 godina se grije džaba, vodu ne plaća, kako mu sad odjednom objasniti da to sve sada mora plaćati....
- Tiger 033
#40 Re: To ministre
- Dr.Mr.Fr.
#41 Re: To ministre
Ministar: Milorad Bahilj-Baja (a.k.a. Kretencina) Tečno govori ruski jezik. Radio u Lijanovićima, Široki Brijeg.
Milorad Bahilj Baja ministar je ispred Narodne stranke Radom za boljitak

Milorad Bahilj Baja ministar je ispred Narodne stranke Radom za boljitak
-
elcaliente
#42 Re: To ministre
Ali ovo je federalni ministar, covjek nema ama bas nista sa tim nekim stavrima sto se nabrojali, tipa reorganizacija firmi i skladistenje plina. ( To je i drzavna stvar i stvar vecih igraca)
Uostalom poslije reoganizacije biti ce nekih 5000 ljudi bez posla koji ce traziti opet neke beneficije, tako da to drzavu dodze na isto. Svi traze, samo daj,daj i dok je tako porezi ce rasti i sve ce biti skuplje i skuplje jer se mora nekako financirati.
Uostalom poslije reoganizacije biti ce nekih 5000 ljudi bez posla koji ce traziti opet neke beneficije, tako da to drzavu dodze na isto. Svi traze, samo daj,daj i dok je tako porezi ce rasti i sve ce biti skuplje i skuplje jer se mora nekako financirati.
Last edited by elcaliente on 14/08/2012 13:29, edited 4 times in total.
- Alfons Kauders
#43 Re: To ministre
Trazi se jer ga distribuiraju drzavne firme... I tako te firme nabiju stotinjak miliona dugova da supci opet dobiju izbore, jer je plin nije poskupio.Zox wrote:So se onda od vlade trazi dozvola za poskupljenje?Alfons Kauders wrote: Da, trebao je samo reci istinu - vlada s ovim nema nista, hajmo dalje. Jer fakat i nema.
Vlada treba da ga dozvoli kad ustanovi da su sve ostale mogucnosti iscrpljene. A ne svaki put kad se zaisce.
A to sto tri firme rade posao jedne firme i sto imaju par hiljada viska zaposlenih nije bitno. Zato Sarajevo placa grijanje skuplje od jebene Ljubljane, i duplo vise od Tuzle.
Sve te komunalne firme su davno postale poligon za uhljebljenje podobnih i na kraju cemo svi mi placati ceh.
- tf2_spy
#44 Re: To ministre
o čemu ti pričaš, majke ti? jel ti to braniš ovog ušljivca i ostale ministre?Alfons Kauders wrote:[
Ko sto rekoh, pogledati ViK i GRAS teme.
Jebena Motorola juce objavi 4,000 otkaza i nikom nista. Kod nas kad bi neko sutra pokusao otpustiti 100 ljudi iz GRASa ili Toplana, poceo bi rat.
I uvijek se kriju iza ministarskih plata i beneficija - mada bi isto reagovali i kad bi ministre stavili na minimalac.
- moa
#45 Re: To ministre
Drzava treba da obezbjedi uslove za investicije, ali to ovi nasi nece ili su nespobni. Kad raja bude radila i kad budu imali normalne plate a ne da crnce i da ih ljudi izrabljuju za 780 KM mjesecno onda se moze reci da drzava sa ovim nema nista. Jos odes u MMF i kazes daj ziv bio kredit od 500 miliona dolara da placamo ljude na budzetu.
Ovo je smijesno, gorivo nikad skuplje, zasto..zato da bi se punio budzet. PItaj u rafineriji koliko kosta litar dizela ili loz ulja pa ces da vidis drzavnih nameta....Otislo sve u pm.
Ovo je smijesno, gorivo nikad skuplje, zasto..zato da bi se punio budzet. PItaj u rafineriji koliko kosta litar dizela ili loz ulja pa ces da vidis drzavnih nameta....Otislo sve u pm.
- Alfons Kauders
#46 Re: To ministre
Ima nacina da se naplate potrazivanja, samo sto onda vlast gubi izbore ili glavu. Isto ko sto postoji i metar nacina da se smanji potrosnja u javnom sektoru, samo sto je ishod isti.jazzer wrote: Pa nije bas sve tako jednostavno kao sto ti pises. Desetine miliona KM duguju neredovne platise a drzava,
nesposobna kakva jeste, nema nacina da ta sredstva naplati. Sta onda da radimo, upitaju se debilni ministri?
Nakon sto razmisle 5 sekundi donesu odluku o poskupljenju plina. Umjesto da urade sve sto je potrebno da naplate ta potrazivanja njima je lakse poskupiti plin. Pa kada sve to naplate, ako smatraju da opet treba poskupiti plin, onda neka i poskupi. Druga stvar, mi nemamo mogucnost da biramo na koji nacin cemo se grijati (mislim na one koji koriste centralno grijanje). Zasto meni ovaj BahiL, ili neki drugi ministar cija je to nadleznost, nije omogucio izbor nacina grijanja? Napomene radi, moj racun za grijanje za juli je placen, tako da im nista ne dugujem ali da imam priliku ''skinuti'' se sa centralnog, rado bih je iskoristio.
I tako prodje svaki izborni ciklus, jer niko nije lud da dira javni sektor u kojem radi pola stanovnistva. Isto tako nisu ni ludi da diraju neplatise, jer ih ima previse.
- Drvosjeca iz Dejcica
#47 Re: To ministre
Pa eto i to, nije isto kada ti poskupi plin u decembru ili recimo u junu. Ili ja to pogrešno posmatram?Superhik_ wrote:kakve crne nagle skokove, ovi skokovi su kontinuirani. šta bi kome značilo što bi poskupljenje bilo prolongirano par mjeseciDrvosjeca iz Dejcica wrote:[q
Ima itekako, BH Gas nije privatna firma već državna (Federalna). Recimo izgradnja nekih minimalnih skaldišnih kapaciteta plina bi amortizovala nagle skokove cijena plina na svjetskom tržištu. Sve to ljudi davno smislili, ne treba izmišljati toplu vodu, samo treba primjeniti.
- Zox
#48 Re: To ministre
Pa ne DODZE bas na isto. Nece ih 5000 ostati bez posla, a ako su beskorisni, pa neka i ostanu, ionako su uhljebljeni. Opet ih je manje od stotina hiljada ljudi koje pogadja poskupljenje.elcaliente wrote:Ali ovo je federalni ministar, covjek nema ama bas nista sa tim nekim stavrima sto se nabrojali, tipa reorganizacija firmi i skladistenje plina.
- Zox
#49 Re: To ministre
Necemo guzovace, hocemo value za nas porez. Hocemo da ministar zaradi platu.
- Alfons Kauders
#50 Re: To ministre
Da, branim ga - jer za ova sranja nije odgovoran samo on, odgovorni svi njegovi prethodnici i svi gradjani koji su za njih glasali.tf2_spy wrote:o čemu ti pričaš, majke ti? jel ti to braniš ovog ušljivca i ostale ministre?Alfons Kauders wrote:[
Ko sto rekoh, pogledati ViK i GRAS teme.
Ni on ni ja nismo krivi sto je narod navucen na sadaku i sto se u tim komunalnim nazovi preduzecima nakotilo par generacija odredjenih porodica.