Afedersum.poznanik wrote:Da si bila angažiranija ovdje, ne bi bilo "iz naftalina"jasminasab wrote:...@poznanik, ti bas iz naftalina.
Vatrogasci i mace na drvetu :)
-
jasminasab
#26 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
- munja.ba
#27 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
1) u kantonu ima sest dobrovoljnih drustava (novo sarajevo, alipasin most, vratnik, bjelave, ilidza i tarcin).jasminasab wrote:
Hm, vidis recimo ja to nisam znala. Jel im stvarno konstantno treba toliko ljudi?Je li ti spominjao ista za ova dobrovoljna udruzenja? Danas kad sam trazila brojeve vidjeh podugacku listu samo za Sarajevo, pa mi situacija uopste nije izgledala kriticno, stavise.
Imaju li oni neku opciju da se volontira po potrebi? Ja bih npr. rado isla gasiti pozar ako je to toliko goruci problem. (Vidi tek ove jezicke konstrukcije.) I skidati macke, samo ako mi daju vozilo.
Za ljubitelje zivotinja necu komentarisati, obzirom da konstantno nailazim na isti problem: ako mi je stalo do zivotinja trpaju me u isti kos sa ljudima kojima su zivotinje bitnije od ljudi, zato sto je valjda nenormalno da nekome moze biti stalo i do ljudi i do zivotinja i do evo planina i svega ostalog sto vrijedi.
2) imaju, ustvari sve su volonterska drustva. problem dobrovoljnih drustava kao i profesionalne brigade je slaba opremljenost sa adekvatnom opremom.
ako ima neko zainteresovan vise informacija potrazite putem fb (brojeve telefona nemam):
https://www.facebook.com/vatrogascinovosarajevo
https://www.facebook.com/dvd.tarcin
https://www.facebook.com/pages/DVD-Vratnik/248709687181
https://www.facebook.com/vatrogasnodrustvo.alipasinmost
https://www.facebook.com/vatrogasci.bjelavesarajevo
-
zilla_
#28 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
zvati vatrogasce da skinu mačku s drveta je isto zvati vatrogasce da izvade ribu iz vode da se nebi udavilajasminasab wrote:Ustanem ja jutros kad na drvetu pred prozorom mace, na visini drugog sprata. Logicna ideja je bila nazvati vatrogasce jer samo oni imaju merdevine s kojima se moze doseci ta visina.
Na 123 se javio ljubazan, ali cujno istresiran gospodin, kaze ne mogu oni to stici jer ako u medjuvremenu izbije pozar, ne bi imali dovoljno ljudstva. Ok, hajde, razumijem. Pitam ima li neko na koga me mogu uputiti, kaze probajte neko od dobrovoljnih drustava, koja je opstina, aha, Novi Grad, evo vam broj od Drustva Alipasin Most.
Na broj se javlja vrlo neljubazna muska osoba, kaze oni se ne bave time. Pitam moze li me uputiti na nekoga, kaze ne. Pa reko jel mogu dobiti razlog zbog kojeg ne zelite doci, kaze mi se ne bavimo time i eto. I razgovor se tu zavrsi.
Nadjem na netu broj Vatrogasnog udruzenja Ilidza, niko se ne javlja. Subota, valjda ljudi ne rade.
Nadjem i broj Vatrogasnog drustva Novo Sarajevo, javi mi se izuzetno ljubazan gospodin. Pitam da li bi dosli skinuti macu s drveta, kaze moze recite mi adresu. Reko u Novom Gradu je. Kaze, zao mi je, ali mi ne mozemo tamo ici, jedino ako nazovete 123 pa da oni nas upute. Kazem da sam zvala i sta su mi tamo rekli, a on ce na to, onda nazalost ne mozemo mi nista uciniti, jedino da zovete ove u svojoj opstini. Reko zvala vec i rekli mi tako. Kaze 'jednom su tako odbili i da spase psa iz Miljacke'. Mogu vam dati broj ovih sa Ilidze.
Vidim nema koristi, te iznesem hranu i nekakvim mandjama uspijem macu namamiti s drveta.
Ono sto me sad zanima je sljedece, ako neko zna:
- Ima li neki zakon o ovakvim udruzenjima, da vidim da li je istina da se oni 'time ne bave'?
- Ako je Vatrogasno drustvo Alipasin Most dobilo sredstva iz budzeta Opstine Novi Grad u kojoj ja zivim (a jeste, ne znam po kojem osnovu), da li na osnovu toga imam pravo da se nekome zalim sto mi a) nisu pomogli i b) se na telefon javlja jedna tako neljubazna i nesusretljiva osoba?
- Zar kod nas stvarno sve mora biti na nivou opstine, kantona, ove i one nadleznosti?
- Optimist
#29 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
Pa sto barem nisi koju sliku postavila kad si se ovoliko raspisala o macetu? Cisto da nam docaras situaciju.
-
Smail Aga
#30 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
Skidanje macki sa drveta je cesta vatrogasna intervencija ,svugdje u svijetu. Nije dobro poredjenje sa ribama u vodi jer mace su smotane do bola i jako cesto ne znaju sici sa drveta ili drugih visokih mjesta.jasminasab wrote:
zvati vatrogasce da skinu mačku s drveta je isto zvati vatrogasce da izvade ribu iz vode da se nebi udavila![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
šta reći, pored ovoliko jada i problema u ovom našem gradu pojedini imaju vremena da ganjaju mačke po drveću... pa stvarno....
Mislim da je macka materijalno dobro. Macka je privatno vlasnistvo i ako je rasna i placena 2-3 hiljade KM ,kako nije materijalno dobro ???
- Jara
#31 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
Čuj to, maca na drvetu, svašta kod nas!
Lako je za mace, nego šta ćemo s onim vukovima koji žive na drveću?
To je tek akcident! 
Lako je za mace, nego šta ćemo s onim vukovima koji žive na drveću?
-
zilla_
#32 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
I ja se iznenadio kad sam čuo da se mačke na dreće penju

- grunt
- Location: Ne budi med da te raznesu,ni otrov da se od tebe truju.
-
donBeton
#34 Re: Vatrogasci i mace na drvetu :)
Jedini problem u konkretnom slučaju jeste što plamte požari na sve strane i moglo se imati to na umu pri otvaranju ove teme.
(Problem je, naimem što su trenutno dobrovoljna društva, kao i dobar dio brigade, generalno "regrutovana", a ostatak profesionalaca moraju biti u pripravnosti u takvoj situaciji.)
Inače profesionalna brigada ima u nadležnosti dati slučaj, ali ga obično obavljaju dobrovoljna društva.
(Problem je, naimem što su trenutno dobrovoljna društva, kao i dobar dio brigade, generalno "regrutovana", a ostatak profesionalaca moraju biti u pripravnosti u takvoj situaciji.)
Inače profesionalna brigada ima u nadležnosti dati slučaj, ali ga obično obavljaju dobrovoljna društva.