Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
S4mpion

#26 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by S4mpion »

Ako nema vanrednog studija,tesko da ces uspjeti i na poslu i na faksu,jer stalni posao je nepredvidiv,poslodavcu ne znaci mnogo da te zadrzi 1-2 sata duze od radnog vremena,ali na faksu za 3 propustena predavanja gubis pravo na bodove za prisustvo,samim tim moras ostvariti minimalno 75% tacnih odgovora na pismenim ispitima.Moj kolega je pokusao studirati na taj nacin,ali nije mu uspjelo,jer mu je posao oduzeo mnogo vremena.Takodje se mogu ostvariti i bodovi na zadace,te bodove mozes ostvariti svakako.Ako bas zelis i raditi i studirati,onda pokusaj sa nekim honorarnim poslovima. 8-)
LosĐak

#27 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Pa kako oni misle da ljudi upisu fax s tolikim cijenama ?
Ne zelim sljakati za 200-300 maraka nekom, zato zelim upisat fax, al kako cu ga upisat ak one mogu placat redovno.
Mozel mi neko objasnit taj honorarni rad.
S4mpion

#28 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by S4mpion »

LosĐak wrote:Pa kako oni misle da ljudi upisu fax s tolikim cijenama ?
Ne zelim sljakati za 200-300 maraka nekom, zato zelim upisat fax, al kako cu ga upisat ak one mogu placat redovno.
Mozel mi neko objasnit taj honorarni rad.
Dat cu ti primjer:Na ETF-u samofinansirajuci studenti moraju iskesirati 1800KM (+ 100KM sto ces potrositi na troskove upisa)za godinu,to se moze placati u 2 rate,jedna u septembru,druga u februaru(900KM je rata).Uglavnom imas slobodne dane vikenda i eventualno potrefi se da jedan od radnih dana imas samo 2-3 casa tako da si poprilicno slobodan i taj dan imas zimsku i ljetnu pauzu.Najcesci honorarni posao koji mozes naci je da radis promociju odredjenih proizvoda ili da dijelis reklamne kataloge i isplate ti dnevnicu(ili kako se vec dogovorite za isplatu).Ako bi uspio zavrsiti prvu godinu na tehnickom faksu,ali da temeljno predjes gradivo,onda mozes davati instrukcije iz matematike i ostalih predmeta,ako radite programiranje,i na tom mozes zaraditi.Neki moji jarani preko ljeta rade u Klasu honorarno,odrade 2-3 mjeseca i zarade dovoljno love za faksa,pa bi mozda i tu trebao pokusati ako ima mjesta.
LosĐak

#29 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Hvala razumio sam :)
Da li znas tacan prijevod ovih pojmova ?

Code: Select all

Bachelor's degree / higher diploma 
Predpostavljam da je Bachelors degree = dipl.ing , a higher samo ing ?
S4mpion

#30 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by S4mpion »

LosĐak wrote:Hvala razumio sam :)
Da li znas tacan prijevod ovih pojmova ?

Code: Select all

Bachelor's degree / higher diploma 
Predpostavljam da je Bachelors degree = dipl.ing , a higher samo ing ?
Bachelor's degree stices kada zavrsis 3 godine studija(to je prvi ciklus studija),imas zvanje inzenjera,ali nisi jos diplomirani,mozes raditi neke poslove koji su previse zahtjevni za tehnicare,a previse lagani za diplomirane inzenjere,znaci neke srednje teske poslove.Master´s degree stices kada zavrsis drugi ciklus studija u trajanju 2 godine,nakon toga dobivas zvanje dipl.ing. i mozes raditi svakakve poslove.
LosĐak

#31 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by LosĐak »

Aha hvala to znaci obrnuto.

Da imam jos jedno pitanje za tebe : D
Jel mogu raditi ikako i studirati, a da mi se ujedno pise radni staz ?
S4mpion

#32 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by S4mpion »

Cisto sumnjam da je to izvodivo,ali trebas provjeriti sa drugim forumasima posto nisam bas siguran. :D
raoul duke

#33 Re: Šanse dobrog ( đaka ) na fax.

Post by raoul duke »

LosĐak wrote:Aha hvala to znaci obrnuto.

Da imam jos jedno pitanje za tebe : D
Jel mogu raditi ikako i studirati, a da mi se ujedno pise radni staz ?
Jedina opcija je vanredno studiranje + upisivanje radnog staza. Ja sam zavrsio 3 godine , tj. imam bachelor diplomu na etf-u plus sam radio na helpdesku u telecomu. Te 3 godine sam razvukao na 5, ali jebiga morao sam uspredo i zaradjivati.
Post Reply