Nista ne kazem, vidis da citiram...Mrki_ma wrote:karakondzula wrote:Pre-Slavic Period Bosnia-Herzegovina(until 958)![]()
SlAveni, slAveni
![]()
A gdje nasto bosanski i sto je onda slican npr poljskom?![]()
Dijete drago, od kud vadis informacije molim te, to ne ucis u skoli sto posto.
Ja svoj jezik zovem bosanski cisto zato jer sam iz bosne, a i da ga zovem kineski svejedno je
Ama bas blage veze nemas o nicemu, izvini al mi je ispod nivoa da vise pricam s tobom. I usput malo mi te i zao...Nevjerovatno si zatrovan i sve ti je borba i rat izmedju vas i njih...
The earliest Neolithic population became known in the Antiquity as the Illyrians.
Conflict between the Illyrians and Romans started in 229 BC, but Rome would not complete its annexation of the region until AD 9. It was precisely in what is now Bosnia and Herzegovina that Rome fought one of the most difficult battles in its history since the Punic Wars, as described by the Roman historian Suetonius. This was the Roman campaign against the revolt of indigenous communities from Illyricum, known in history as the Great Illyrian Revolt, and also as the Pannonian revolt, or Bellum Batonianum, the latter named after two leaders of the rebellious Illyrian communities, Bato/Baton of the Daesitiates, and Bato of the Breuci.
The Great Illyrian revolt was a rising up of Illyrians against the Romans, more specifically a revolt against Tiberius' attempt to recruit them for his war against the Germans. The Illyrians put up a fierce resistance to the most powerful army on earth at the time (the Roman Army) for four years (AD 6 to AD 9), but they were finally subdued by Rome in AD 9, with the Roman side suffering heavy losses.
The last Illyrian stronghold, of which their defence won the admiration of Roman historians, is said to have been Arduba.] Bato of Daesitiates was captured and taken to Italy. It is alleged that when Tiberius asked Bato and the Daesitiates why they had rebelled. Baton was reputed to have answered: "You Romans are to blame for this; for you send as guardians of your flocks, not dogs or shepherds, but wolves." Bato spent the rest of his life in the Italian town of Ravenna.
In the Roman period, Latin-speaking settlers from the entire Roman Empire settled among the Illyrians, and Roman soldiers were encouraged to retire in the region.
The land was originally part of Illyria up until the Roman occupation. Following the split of the Roman Empire between 337 and 395 AD, Dalmatia and Pannonia became parts of the Western Roman Empire. Some claim that the region was conquered by the Ostrogoths in 455 AD. It subsequently changed hands between the Alans and the Huns. By the 6th century, Emperor Justinian had reconquered the area for the Byzantine Empire. The Illyrians were conquered by the Avars in the 6th century.
http://www.hungarianheraldry.org![]()
Sta hoces da kazes? Da su prije dolaska slavena na ovo podrucje ovjde zivjeli iliri? Ma nemoj, to nisam znao![]()
Inace smatra se da su albanci iliri dakle starosjedioci, a ne vidim da iko u bosni prica albanski.
Uglavnom ovaj ti link ide meni u prilog a ne tebi.
Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
-
karakondzula
#26 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
-
croherce
#27 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Kako smiješno,ja razumijem samo HERCEGOVAČKI i zbog toga meni treba prevesti ovaj tekst što pišete.Salcho wrote:
Ja vas nista ne razumjem, imal ko da titluje ovaj tekst sto pisete ???
Ja razumjem samo Bosanski ?
-
Mrki_ma
#28 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
@croherce - ti si dakle 'hrvatski' pandan karakondzuli, bosnji89 i ostalim klincima
Pretvoriste forum u mjesto gdje se ljecite.
Pretvoriste forum u mjesto gdje se ljecite.
- cyprus
#29 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Može li mi neko reći na kojem jeziku ja sad pišem? 
-
karakondzula
#30 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Eto pises srpsko-hrvatska al kad bi se salili, pises bosanskim jezikom kao i mrki i ovaj crocopcyprus wrote:Može li mi neko reći na kojem jeziku ja sad pišem?
-
učo
#31 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
1. Osnovna funkcija jezika je komunikacijska, dakle treba prenijeti neku informaciju, preduslovi da ima neko ko tu informaciju želi da prenese, te da ima neko ko tu informaciju želi da čuje - dakle komunikacija! 2. "Čuvaj se onih koji jezikom mašu kao zastavom" - obično je ono što žele da kažu mlaćenje zastavom! Neki od ovih što se javiše da učestvuju u diskusiji u sumnju dovode i osnovnoškolsko obrazovanje (vlastito), a spremno su se javili da diskutuju (valjda da mašu jezikom kao zastavom), o nečemu o čemu znaju vrlo malo, osim što znaju slova. NPR. IMENA PRIPADNIKA NARODA PIŠU SE VELIKIM POČETNIM SLOVOM ( I U BOSANSKOM, I U HRVATSKOM, I U SRPSKOM, A BOGAMI I U CRNOGORSKOM), NEGACIJA SE OBIČNO ODVAJA OD GLAGOLA OSIM U MANJEM BROJU SLUČAJEVA (NEĆU, NEMOJ, NEMAM, NISAM...) 
-
Mrki_ma
#32 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Dobro saljivdzija, de mi onda ovo sto je on napisao prevedi na hrvatski, srpski pa onda na crnogorskiEto pises srpsko-hrvatska al kad bi se salili, pises bosanskim jezikom kao i mrki i ovaj crocop
- Erzsebet
#33 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Svako ko uopšte raspravlja o "razlikama" između ovih nariječja nije normalan.
-
karakondzula
#34 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Zasto da prevodim bosanski na bosanski (neki ga zovu srpsko-hrvatski jezik), ne razumijemMrki_ma wrote:Dobro saljivdzija, de mi onda ovo sto je on napisao prevedi na hrvatski, srpski pa onda na crnogorskiEto pises srpsko-hrvatska al kad bi se salili, pises bosanskim jezikom kao i mrki i ovaj crocop![]()
- Jara
#35 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
U CG zvanično postoji i "bošnjački" jezik. Haj' sad da vas vidim - po čemu se dotični razlikuje od bosanskog?
http://montenegro-info.net/crna-gora-mo ... ija/jezik/
-
Mrki_ma
#36 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
karakondzula wrote:Zasto da prevodim bosanski na bosanski (neki ga zovu srpsko-hrvatski jezik), ne razumijemMrki_ma wrote:Dobro saljivdzija, de mi onda ovo sto je on napisao prevedi na hrvatski, srpski pa onda na crnogorskiEto pises srpsko-hrvatska al kad bi se salili, pises bosanskim jezikom kao i mrki i ovaj crocop![]()
-
karakondzula
#37 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Mogu ga zvat i bantu ili mandarinski, ali to ne mjenja cinjenicu da je u pitanju jedan jedini Bosanski jezik..Jara wrote:U CG zvanično postoji i "bošnjački" jezik. Haj' sad da vas vidim - po čemu se dotični razlikuje od bosanskog?![]()
![]()
- slobodann
#38 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
najbolji je bosanskohercegovacki jezik.
-
sarajevonekad
#39 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Ja ih čujem i na TV-u, i na radiju, i na poslu, i na ulici, mada ipak daleko više u medijima nego na ulici i na poslu.
s.
s.
cyprus wrote:Ove prve varijante eventualno čujem samo na TV-u, u običnom govoru ih nema (bar u Sarajevu)...sarajevonekad wrote:Danas: Te-levizor/Te-levizija; U periodu do kraja rata: Tele-vizor/Tele-vizija
Danas: Peri-od; U periodu do kraja rata: Pe-riod
Danas: u Me-đuvremenu; U periodu do kraja rata: u Među-vremenu
Danas: Orga-nizator/i; U periodu do kraja rata: Organi-zator/i
-
sarajevonekad
#40 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Čitajući ovaj svoj post ponovo, došao sam do zaključka zapravo da se tu radi o dvije teme koje bismo mogli nazvati:
1. "Poslijeratni (dejtonski) dijalekt/izgovor/narječje" ( "te-levizija", "me-đuvremenu", "općina", "civiliziran" itd.)
i
2. "Bosanski, srpski hrvatski i crnogorski jezik" ( ono o razlikama i političkoj podlozi).
Prema tome, ako neko od moderatora i forumaša smatra da bismo dio ovog posta mogli odvojiti i od njeg napraviti posebnu temu: "Poslijeratni bosanski jezik", ja nemam apsolunto ništa protiv.
Samo prijedlog.
s.
1. "Poslijeratni (dejtonski) dijalekt/izgovor/narječje" ( "te-levizija", "me-đuvremenu", "općina", "civiliziran" itd.)
i
2. "Bosanski, srpski hrvatski i crnogorski jezik" ( ono o razlikama i političkoj podlozi).
Prema tome, ako neko od moderatora i forumaša smatra da bismo dio ovog posta mogli odvojiti i od njeg napraviti posebnu temu: "Poslijeratni bosanski jezik", ja nemam apsolunto ništa protiv.
Samo prijedlog.
s.
Last edited by sarajevonekad on 20/08/2012 10:14, edited 1 time in total.
-
temohpab
#41 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Ja bi rek'o da vi mijesate jezik i izgovor, narjecje, dijalekt kako god. Sve je to jedan jezik.
I karakondzula aferimn za elementarno nepoznavanje bosne i bosanske historije

I karakondzula aferimn za elementarno nepoznavanje bosne i bosanske historije
-
sarajevonekad
#42 Re: Bosanski, srpski, hrvatski i crnogorski jezik
Kada kažem ""poslijeratni/dejtonski bosanski "jezik"", koristio sam navodnike, što znači da nisam mislio bukvalno na jezik, ali slažem se da sam trebao biti precizniji u komuniciranju. Stoga prihvatam kritiku, izmijeniću to i staviti "poslijeratni bosanski izgovor".
Hvala na opasci.
pozzz.
s.
Hvala na opasci.
pozzz.
s.
temohpab wrote:Ja bi rek'o da vi mijesate jezik i izgovor, narjecje, dijalekt kako god. Sve je to jedan jezik.
I karakondzula aferimn za elementarno nepoznavanje bosne i bosanske historije![]()