2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _Reds_
#26 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
2.0 2007.
Presao 85k, nisam nista mijenjao, osim redovnog servisa ulja i filtera, prema servisnoj knjizi, Sad trebam zamjeniti diskove, zna li neko koliko su love u ovastenim ??
Presao 85k, nisam nista mijenjao, osim redovnog servisa ulja i filtera, prema servisnoj knjizi, Sad trebam zamjeniti diskove, zna li neko koliko su love u ovastenim ??
-
goran16v
#27 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Malo cudno, ma mojoj Octaviji 2,0 na 90-ak hiljada km zamjenjene i prednje i zadnje disk policice, nedavno bio na 118k km bio na servisu i ninje bilo potrebe nista mijenjati, zaci diskovi jos mogu._Reds_ wrote:2.0 2007.
- _Reds_
#28 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Pa ja sam presao tretuno nesto manje od 85000, ljudi su mi rekli da kad sam bio a zadnjem da su istroseni prilicno, i da bih trebao da ih zmjenim do nekih 85000 ! Ovo je prvi put da ih mijenjam, prije ih nikad mijenjao nisam. Koliko kostaju prednje +zadnje ??goran16v wrote:Malo cudno, ma mojoj Octaviji 2,0 na 90-ak hiljada km zamjenjene i prednje i zadnje disk policice, nedavno bio na 118k km bio na servisu i ninje bilo potrebe nista mijenjati, zaci diskovi jos mogu._Reds_ wrote:2.0 2007.
-
preludezalude
#29 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Ovo je 100% tacno, a i vrijeme je pokazalo da su 1,9 tdi ipak izdrzljivi motori i moze se reci da bas nekih velikih mana nemaju.citroen xm wrote:A zašto gatati i gledati u grah da saznaš kako se prethodni vlasnik ophodio pošto pretpostavljam da se kupuje polovan automobil. A sve to uz saznanje da motor ima ogromnih problema. Ako već hoćeš VW kupiš fino 1.9 TDI koji je mnogo pouzdaniji od ovoga i bar nema ovolikih problema.
A to da su kod 2.0 motora otklonjene mane kod modela mladjih od 2006 godine, nebih se bas slozio. Ljudi se zale, i dosta svijeta se zali i na sedmicu. Malo treba proguglati po stranim forumima.
- _Reds_
#30 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Ja ne znam ko se zali, ali kazem presao sam skoro 85k za 5 godina i nista zamjenio nisma osim redovnom servisa. Sto se tice te famozne potrosnje ulja, ja je uopce priomjetio nisam, cak sta vise meni se cini da trosli vrlo malo.preludezalude wrote:Ovo je 100% tacno, a i vrijeme je pokazalo da su 1,9 tdi ipak izdrzljivi motori i moze se reci da bas nekih velikih mana nemaju.citroen xm wrote:A zašto gatati i gledati u grah da saznaš kako se prethodni vlasnik ophodio pošto pretpostavljam da se kupuje polovan automobil. A sve to uz saznanje da motor ima ogromnih problema. Ako već hoćeš VW kupiš fino 1.9 TDI koji je mnogo pouzdaniji od ovoga i bar nema ovolikih problema.
A to da su kod 2.0 motora otklonjene mane kod modela mladjih od 2006 godine, nebih se bas slozio. Ljudi se zale, i dosta svijeta se zali i na sedmicu. Malo treba proguglati po stranim forumima.
Drugo nije iso voziti auto od 140 konja i od 105 ili 90.
-
citroen xm
#31 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Drug 85000 km nije ništa. Ja znam čovjeka koji živi u inostranstvu i samo ljeti dođe ovde. Vozi pasat 6 sa tim motorom i već par puta je mjenjao samo dizne, poludio čovjek. Cijena dizni katastrofa, a gorivo mnogo kvalitetnije nego kod nas. A to nisu jedini problemi sa tim motorom, forumi su puni toga, ne samo naši već i inostrani.
A štro se tiče vožnje, onaj od 105 ili 110 KS u pasatu 5+ ide odlično. A postoje i jače verzije 1.9 TDI motora. Ja stvarno ne shvatam šta ste vi prije vozili, odjednom svi šumaheri. Ljudi su nekada sa Spačekom od 600 kubika i sa Fićom 750(ko je imao 850 bio je faca
) prelazili pola evrope. Svi su stizali gdje su i naumili. A sada zamisli 1900 kubika i 100+ KS nije dovoljno.
A štro se tiče vožnje, onaj od 105 ili 110 KS u pasatu 5+ ide odlično. A postoje i jače verzije 1.9 TDI motora. Ja stvarno ne shvatam šta ste vi prije vozili, odjednom svi šumaheri. Ljudi su nekada sa Spačekom od 600 kubika i sa Fićom 750(ko je imao 850 bio je faca
- hopi
#32 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
prilično problematičan motor izgleda, ne treba uzimati samo ako nije neki tip top provjereni i održavani primjerak. Onda radije 1.9 tdi sa 130KS, pretpostavljam da mu je po snazi najbliži a manje problematičan.
-
preludezalude
#33 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Ma nemoze svaki primjerak sa 2.0 motorom biti los. Ali jednostavno, ako se malo preberu strani forumi i pokupe price iz servisa, ipak se cesto javljaju problemi sa turbom i neka k*rac palac osovina koja pokrece uljnu pumpu se lako ishaba i pumpa prestane raditi. Zna se sta se desava kad uljna pumpa prestane raditi a vozac ne reaguje brzo kad se upali lampica. Ovo su ipak jako skupi kvarovi da bi prosli neprimjeceno.
-
esso_sa
#34 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
1.9 TDI 130 ks verzija ne dolazi u autima proizvedenim nakon 2003 god. (Golf 5, novi Audi A3....) Taj motor se ugradjivao u auta proizvedena do 2003 god (Golf 4, facelift Audi A3....)hopi wrote:prilično problematičan motor izgleda, ne treba uzimati samo ako nije neki tip top provjereni i održavani primjerak. Onda radije 1.9 tdi sa 130KS, pretpostavljam da mu je po snazi najbliži a manje problematičan.
Od 2003 do 2008 godine imas samo pumpa dizna 1.9 TDI sa 105 KS i 2.0 TDI 140 i 170 ks
Slazem se da je 1.9 TDI provjeren i pouzdan motor ali jednostavno je preslab za auto od 1300-1400 kg koliko vaga Golf 5 ili novi Audi A3. Cak i chipovan je opet slabiji od 2.0 TDI motora koji je po meni taman za auto tesko tih 1400 kg.
Kad na kraju sve saberes, 2.0 TDI zbog svih tih mogucih gremlina jeste smece od motora ali ja bi ga opet kupio cisto zbog njegove snage i sto auta sa ovim motorom uglavnom po defaultu dolaze sa mjenacima od 6. brzina. Poenta je samo dobro obratiti paznju prilikom kupovine te bit azuran sa servisima i vjerujem da i 2.0 TDI moze dugo posluziti
Kao sto napisah, turbo crkava samo pod uslovom da je prethodno napukla glava pa da je rashladna tecnost dospjela u ulje. Ovako onecisceno ulje s*ebe osovinu turba sto na kraju dovodi do crkavanja turba. Ako glava nije napukla i ako vodis racuna da sipas normalno ulje, turbo ce te dugo sluziti. U jako puno slucajeva, ljudi su mijenjali po 2-3 turba u manje od 10 000 predjenih km da bi se na kraju ispostavilo da je problem u stvari bila napukla glava motora i permant u ulju a ne losa izvedba turbapreludezalude wrote:Ma nemoze svaki primjerak sa 2.0 motorom biti los. Ali jednostavno, ako se malo preberu strani forumi i pokupe price iz servisa, ipak se cesto javljaju problemi sa turbom i neka k*rac palac osovina koja pokrece uljnu pumpu se lako ishaba i pumpa prestane raditi. Zna se sta se desava kad uljna pumpa prestane raditi a vozac ne reaguje brzo kad se upali lampica. Ovo su ipak jako skupi kvarovi da bi prosli neprimjeceno.
Problem sa uljnim pumpama je bio samo kod auta gdje su motori uzduzno postavljeni (citajte malo prethodne postove da se ne moram ponavljati
-
Adoxxx
#35 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Je li velika razlika izmedju tog 1.9 tdi od 130 ks i ovog pumpa dizna od 105 ks?esso_sa wrote:1.9 TDI 130 ks verzija ne dolazi u autima proizvedenim nakon 2003 god. (Golf 5, novi Audi A3....) Taj motor se ugradjivao u auta proizvedena do 2003 god (Golf 4, facelift Audi A3....)hopi wrote:prilično problematičan motor izgleda, ne treba uzimati samo ako nije neki tip top provjereni i održavani primjerak. Onda radije 1.9 tdi sa 130KS, pretpostavljam da mu je po snazi najbliži a manje problematičan.
Od 2003 do 2008 godine imas samo pumpa dizna 1.9 TDI sa 105 KS i 2.0 TDI 140 i 170 ks
Slazem se da je 1.9 TDI provjeren i pouzdan motor ali jednostavno je preslab za auto od 1300-1400 kg koliko vaga Golf 5 ili novi Audi A3. Cak i chipovan je opet slabiji od 2.0 TDI motora koji je po meni taman za auto tesko tih 1400 kg.
Kad na kraju sve saberes, 2.0 TDI zbog svih tih mogucih gremlina jeste smece od motora ali ja bi ga opet kupio cisto zbog njegove snage i sto auta sa ovim motorom uglavnom po defaultu dolaze sa mjenacima od 6. brzina. Poenta je samo dobro obratiti paznju prilikom kupovine te bit azuran sa servisima i vjerujem da i 2.0 TDI moze dugo posluziti
Kao sto napisah, turbo crkava samo pod uslovom da je prethodno napukla glava pa da je rashladna tecnost dospjela u ulje. Ovako onecisceno ulje s*ebe osovinu turba sto na kraju dovodi do crkavanja turba. Ako glava nije napukla i ako vodis racuna da sipas normalno ulje, turbo ce te dugo sluziti. U jako puno slucajeva, ljudi su mijenjali po 2-3 turba u manje od 10 000 predjenih km da bi se na kraju ispostavilo da je problem u stvari bila napukla glava motora i permant u ulju a ne losa izvedba turbapreludezalude wrote:Ma nemoze svaki primjerak sa 2.0 motorom biti los. Ali jednostavno, ako se malo preberu strani forumi i pokupe price iz servisa, ipak se cesto javljaju problemi sa turbom i neka k*rac palac osovina koja pokrece uljnu pumpu se lako ishaba i pumpa prestane raditi. Zna se sta se desava kad uljna pumpa prestane raditi a vozac ne reaguje brzo kad se upali lampica. Ovo su ipak jako skupi kvarovi da bi prosli neprimjeceno.
Problem sa uljnim pumpama je bio samo kod auta gdje su motori uzduzno postavljeni (citajte malo prethodne postove da se ne moram ponavljati) jer je tu drugacije izveden mehanizam koji pokrece uljnu pumpu. Kod auta gdje su motori poprecno postavljeni (Golf 5, Audi A3 itd) problema sa pumpom nema
-
esso_sa
#36 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
U snazi i momentu jeste a izvedba je manje vise ista. Oba su pumpa dizna s tim da je ovaj "noviji" od 105 ks malo "komplikovanija" pumpa dizna
-
Adoxxx
#37 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
esso_sa wrote:U snazi i momentu jeste a izvedba je manje vise ista. Oba su pumpa dizna s tim da je ovaj "noviji" od 105 ks malo "komplikovanija" pumpa dizna
Imam i ja auto sa 1.9 tdi motorom pumpa dizna 101 ks 2002 godiste, pa zato pitam
- ElRe
#38 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Dobro, 2.0 TDI nije nikako los motor, iako se to desi uvijek se moze popraviti. Mozda jeste skupo, ali i motor se moze kupiti na otpadu ili sl.
Ne bih ja bjezao od 2.0 TDI motora, a taj auto se uvijek moze prodati pa i sa neispravnim motorom.
Ne bih ja bjezao od 2.0 TDI motora, a taj auto se uvijek moze prodati pa i sa neispravnim motorom.
- randooom
#39 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Vidim da poznajete materiju ap da pitam 
Kakvi su ovi 1.9 PD 115KS, ima ih u A4, Passat 5 itd... (2000-2003 godina cini mise)
Kakvi su ovi 1.9 PD 115KS, ima ih u A4, Passat 5 itd... (2000-2003 godina cini mise)
-
Mr.Fundamental
#40 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Odličan motor, najbolji u smislu performansi i potrošnje od svih verzija tog motora. Vuče puno bolje od početne verzije sa 90 KS, a imaju istu potrošnju. U biti svi 1.9 TDI su isti, neovisno je li imaju 90, 115, 130 ili 150 KS razlika je u turbini, dizni i intercooleru. 1.9 je opjevan kao neuništiv motor, samo provjeri u kakvom je stanju taj konkretno kojeg želiš. Ako je u dobrom stanju,onda budi bez brige.
-
Husqvarnate250
#41 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Slab mi je 1.9 sa 105 KS poscto cesto vozim prikolicucitroen xm wrote:A zašto gatati i gledati u grah da saznaš kako se prethodni vlasnik ophodio pošto pretpostavljam da se kupuje polovan automobil. A sve to uz saznanje da motor ima ogromnih problema. Ako već hoćeš VW kupiš fino 1.9 TDI koji je mnogo pouzdaniji od ovoga i bar nema ovolikih problema.
-
Husqvarnate250
#42 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Tog motora nema u ovoj generaciji koju ja trazim, da ima nebih se ni malo premisljohopi wrote:prilično problematičan motor izgleda, ne treba uzimati samo ako nije neki tip top provjereni i održavani primjerak. Onda radije 1.9 tdi sa 130KS, pretpostavljam da mu je po snazi najbliži a manje problematičan.
-
hostapler
#43 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Sasvim ti je dovoljno 250 nm koliko ima 1.9 TDI. Ako ti treba jos,ja bi radije taj motor chipovao nego 2.0 TDI kupio.Husqvarnate250 wrote:Slab mi je 1.9 sa 105 KS poscto cesto vozim prikolicucitroen xm wrote:A zašto gatati i gledati u grah da saznaš kako se prethodni vlasnik ophodio pošto pretpostavljam da se kupuje polovan automobil. A sve to uz saznanje da motor ima ogromnih problema. Ako već hoćeš VW kupiš fino 1.9 TDI koji je mnogo pouzdaniji od ovoga i bar nema ovolikih problema.
- dottore
#44 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
hostapler wrote:Sasvim ti je dovoljno 250 nm koliko ima 1.9 TDI. Ako ti treba jos,ja bi radije taj motor chipovao nego 2.0 TDI kupio.Husqvarnate250 wrote:Slab mi je 1.9 sa 105 KS poscto cesto vozim prikolicucitroen xm wrote:A zašto gatati i gledati u grah da saznaš kako se prethodni vlasnik ophodio pošto pretpostavljam da se kupuje polovan automobil. A sve to uz saznanje da motor ima ogromnih problema. Ako već hoćeš VW kupiš fino 1.9 TDI koji je mnogo pouzdaniji od ovoga i bar nema ovolikih problema.
+hybrid turbo+ injektori+ nekih glupoosti i eto te na 250PS i oko 550Nm
@reds Zimmermann diskovi za golfa 5, prednji+zadnji i plocice su 170€
-
preludezalude
#45 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Sve je ovo super, samo si zaboravio jednu SITNICU, cijenu da kazes. SITNICAdottore wrote:hostapler wrote:Sasvim ti je dovoljno 250 nm koliko ima 1.9 TDI. Ako ti treba jos,ja bi radije taj motor chipovao nego 2.0 TDI kupio.Husqvarnate250 wrote: Slab mi je 1.9 sa 105 KS poscto cesto vozim prikolicu
+hybrid turbo+ injektori+ nekih glupoosti i eto te na 250PS i oko 550Nm
@reds Zimmermann diskovi za golfa 5, prednji+zadnji i plocice su 170€
- _Reds_
#46 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
OK, vidim kudite na sve strane ovaj motor, pa moze li objasniti zato je onda auto sa ovim motorom skuplje, nego 1.9 + cip ??
Milim, mozda ga i ja jednog dana budem kudio.
-
hostapler
#47 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Prva razlika je sto npr Jetta sa 2.0 TDI motorom moze dobiti tek od srednjeg paketa opreme Comfortline,dok 1.9 se moze dobiti i sa nizim Trendline paketom._Reds_ wrote:OK, vidim kudite na sve strane ovaj motor, pa moze li objasniti zato je onda auto sa ovim motorom skuplje, nego 1.9 + cip ??
Druga razlika je i u snazi motora.
Treca razlika je sto se sa 2.0 TDI motorom dobije mjenjac sa 6 brzina,dok se kod motora 1.9 doplacuje odnosno on je opcija itd itd
A chip kosta plafon 300 KM.
-
technoGeek
#48 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
Kosta 300 maraka kod salabajzera u garazama. Na tu cifru samo stavi eure i imas pocetnu cijenu kvalitetnog chipovanja 
-
yml
#49 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
bezveze mi otvarat novu temu, a moram pitati pa cu ovdje. Svidja mi se jedan Audi A8 2.5 TDI qvatraš, a takodje mi se svidio i Passat karavan 2.5 TDI...E sad, nije pitanje sta je bolje
bilo bi i glupo, nego to bi ja odlucio, volim karavane a i auta sa pogonom 4x4...Mene samo zanima to sto sam cuo da ne valjaju masine 2.5 TDI...Ova oba auta, nebitno sta odabrao super odrzavana, izgledaju jos bolje itd...I onda odjednom - NEMOJ TO, NE VALJA...Jebiga, rijetko mi se sta svidi, onda necu uopce svabu ako ne valjaju. Moze onda i neki japanac...Ionako mi se vise svidjaju...Ali eto da upitam, posto ovdje ima previse strucnjaka...Ovo sam morao, malo zezam amalo sam ozbiljan 
- hopi
#50 Re: 2.0 TDI Iskustva sa ovim motorom
koliko znam za 2.5 tdi, zna otići visokotlačna pumpa, zamjena remena komplikovanija i skuplja. Provjeriti motor i turbinu prije kupovine.