juzna_strana wrote:Haj_Halve wrote:Hrvati su se rijesili problema a nama u BiH izvezli taj isti problem u vidu Srba iz Hrvatske nastanjenih u na sjeverozapadnom dijelu BiH.
Mozda jesu spasili Bihac, ali daleko od toga da je to bio mehametli cin prema Bihacu. Da je unisten 5. Korpus, Srbi bi imali zaokruzen teritorij sa dobrom povezanoscu B. Luke i Knina sto bi otezalo oslobadjanje tzv. SAO Krajine (pretpostavljajuci da Oluja nije isla prema dogovoru krivoustog i Slobe).
Ovako je nastanjen sjeverozapadni dio BiH i skrojena je nepromjenjiva demografka slika u tom dijelu BiH.Plan pripajanja tzv. RS Srbiji kao zamjena za Kosovo je kroz ovo dobio vecu vjerovatnocu izvodljivosti.
bravo !

Pa kad je tako sto ti nisi ostao u Prijedoru da zivis.
I branis svoju imovinu od SAO Krajsnika.
Ha ja. Pa kad te ubiju zbog kuce i imena, nemoj onda da sam ti ja ili neko drugi kriv.
Vi bi svi teritorij, ali da drugi ratuje.
150 hiljada Prijedorcana i Banjalucana je izaslo iz BiH, s 1% udjelom u Armiji BiH nakon toga.
Sve i jedan grad u Krajini koji je imao svoju brigadu ili bataljon je oslobodjen.
Oslobodili ljudi koji su iz tih mjesta.
Ne mozes ti oslobadjati grad od 100 hiljada ljudi a nema bataljon jedan iz tog grada, kao npr. Banjaluke ili Prijedora.
Onda je dosao povratak koji nije uspjeo zbog segragacije.
Ali i crnci su u Americi segregacijom zivjeli 150 godina, pa su se na kraju izborili za svoja prava.
Ne moze sve preko noci. Ali ja razumijem i one koji nece da sebi dozvole tako da zive. Razumijem ja njih, ali govoriti da im je kriva Hrvatska sto oni nisu u Prijedoru, pa evo kreni veceras u Prijedor, da vidim ko ce te zaustaviti, dodji na svoje, usij njivu, kupi kravu, glasaj na izborima, zakopaj oruzije, imaj pasos iz Svedske, i kad se ili nema, ili zagusti imas uvijek alternativnu domovinu. Ali, nije sve cakum pakum? Ili je 70% Bosnja prodalo svoje SAO Srbima u RS-u.
Nasi indijanci se nisu mogli usaglasiti po pogledu dvije stvari, prva je da ljude koji su vani, obuce i omoguce im da ucestvuju u akciji Sana 1995, drugi je da nakon rata se donese uniformna odluka, da li ili ne, da Bosnjaci prodaju svoju imovinu i da li ili ne, da izlaze i glasaju na izborima, u opstinama iz kojih su, to je nakon 20 godina sve rekla koka kako ko, i ne moze se tako drzava izgraditi.
I na kraju, ako ce se pripajati RS Srbiji, ili nece, to je bila etnicki ociscena i kompaktna sredina 1992 godine, a kamoli 1995-te, i nije bitno jel tu zivi 20 Srba na kvadratni km, ili 2000 Srba na kvadratni km. Bili su u vecini. I u federaciji su izbjeglice iz RS-a, ulazile i zivjele gdje su god mogli, mozda smo im trebali zabraniti to i reci im svima da stanu u red ispred ambasade, pa neka idu na neko novo "svoje". Ja nemam pretenziju da znam sta je ispravno, ali, pozivam onog ko zna sta je ispravno da zivi u okruzenju 3 i pol godine, oko Srba, sa korpusom od 15 hiljada ljudi, od kojih je 3 hiljada poginulo, a vecina ranjena barem jednom i dozivi Srebrenicu 11 Jula kad je poginulo 9000 Bosnjaka, a 20 dana kasnije Augsta 5 da dozivi slobodu.
I sad ce neko iz Sarajeva i Svedske da mu kaze kako mu je bolje bilo u okruzenju, jer, mogli smo sve Srbe mi protjerati, i imati slobodnu BiH, do Drine, i slicne druge price koje su barem danas smijesne. Gdje bi to Srbija sa 1 milion izbjeglica? Osim u rat, drzava od 10 miliona bi se mobilizirala. Hrvatska je u Oluju usla sa 150 hiljada vojnika i 70 hiljada vojnika koje su cuvali u rezervi oko Vukovara ukoliko bi Srbija napala ih direktno. Koga smo mi imali u pricuvi?