Značaj akcije Oluja za BiH

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

sredoje

#26 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

karanana wrote:ova akcija je protekla relativno sa malim zrtvama posebno na hrvatskoj a i na srpskoj strani. zato i mislim da je dogovorena.

Uzroke bjezanije krajisnika treba gledati u drugim stvarima. Za pocetak, krajisnici su bili demoralizirani, glad - gotovo da i nisu imali humanitarne pomoci, izdali su novcanicu od 100 milijardi krajiskih dinara, radilo se o bezvrijednom papiru, kod njih nije bilo, kako je receno humanitarne pomoci, ni paznje svijeta ni medj. novinarskih ekipa.
Inace, nije prvi put da se kod Srba povlace vojska i civili, potpuno istu stvar su napravili bijegom na Krf u prvom svjetskom ratu.
karanana

#27 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by karanana »

ma hoce da uspostave neku ravnotezu i u haagu. neko je od hrvata morao zaplatiti cisto politike radi.
sredoje

#28 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

karanana wrote:ma hoce da uspostave neku ravnotezu i u haagu. neko je od hrvata morao zaplatiti cisto politike radi.

Lako moguce.

Na taj nacin bi se i formalizirale sterotipne predodzbe o ratu kao o zajednickoj krivici Hrvata i Srba.
denideni

#29 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by denideni »

tftsgkoy wrote:Tvrdio si da se "u presudi kaže" kako je u dva dana pobijeno 1900 ljudi i protjerano preko 200 000 ljudi pa te molim da mi citiraš dio presude gdje se to kaže.

denideni wrote: "Srpsko smo pitanje, dakle rešili, neće više biti 12 posto Srba ili 9 posto Jugoslavena, kao što ih je bilo. A hoće li ih biti tri ili pet posto, to ne znači ugrožavanje hrvatske države", rekao je tada Tuđman.(brionski transkripti).
Ovo uopće nije rečeno na Brijunima.
Ne znam pitaj hasko tuziteljstvo i sudije za to.
Napisao sam Ti definiciju UZP koja tretira zrtve ka "mnozina" a ne tacan broj.
Kako mozes se nadati a kamo li podrzavati ovakav zlocin,jedan od najvecih poslije drugog svjetskog rata kojeg je osudila sva svjetska javnost. :x
palamuda

#30 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by palamuda »

sredoje wrote:
karanana wrote:ova akcija je protekla relativno sa malim zrtvama posebno na hrvatskoj a i na srpskoj strani. zato i mislim da je dogovorena.

Uzroke bjezanije krajisnika treba gledati u drugim stvarima. Za pocetak, krajisnici su bili demoralizirani, glad - gotovo da i nisu imali humanitarne pomoci, izdali su novcanicu od 100 milijardi krajiskih dinara, radilo se o bezvrijednom papiru, kod njih nije bilo, kako je receno humanitarne pomoci, ni paznje svijeta ni medj. novinarskih ekipa.
Inace, nije prvi put da se kod Srba povlace vojska i civili, potpuno istu stvar su napravili bijegom na Krf u prvom svjetskom ratu.
Nek pitaju porodicu Milošević i svjedoka tadašnjih događaja Ivicu Dačića zarad čijie su obijesti držani gladni, žedni, demoralisani i bez ičije pažnje. Proglašavanjem nezavisnosti i međunarodnim priznanjem Hrvatska vlast nigdje spomenula nije da će istrijebit Srbe sa teritorija Hrvatske. Ti ljudi su kolateralna šteta divljaka koji su im tada krojili sudbinu i zamišljali granice neke imaginarne Srbije tamo negdje kod Karlovca.
nemoguce vruce

#31 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by nemoguce vruce »

Krajina odahnula, meni dosta :bih:
Druga prica je sto su se Srbi iz tih krajeva naselili po Bosni, al to je odavno bilo jasno i nije se na zalost htjelo sprijeciti, zahvaljujuci MZ.
sredoje

#32 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

palamuda wrote: Nek pitaju porodicu Milošević i svjedoka tadašnjih događaja Ivicu Dačića zarad čijie su obijesti držani gladni, žedni, demoralisani i bez ičije pažnje. Proglašavanjem nezavisnosti i međunarodnim priznanjem Hrvatska vlast nigdje spomenula nije da će istrijebit Srbe sa teritorija Hrvatske. Ti ljudi su kolateralna šteta divljaka koji su im tada krojili sudbinu i zamišljali granice neke imaginarne Srbije tamo negdje kod Karlovca.

Čuj, hranili su ih dok je vladala euforija. Prije ili kasnije svi počnu tražiti novce - ne možeš očekivati od vojvodjanskog seljaka pa i državnih kombinata da besplatno oru, tanjuraju, trijebe štetočine, žanju i ovima još i upakiraju i prevoze hranu a nema nit goriva a krajiške dinare ni sami krajišnici nisu shvaćali ozbiljno.

Ono što se desilo Krajini je klasična entropija organizacije. Oni su se "ispuhali" sa vremenom a u tome, istine radi treba spomenuti su uvelike pomogli i vojni porazi na Dinari jer im je HV došla iza leđa i na puškomet od Knina.
juzna_strana

#33 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by juzna_strana »

karanana wrote:ma hoce da uspostave neku ravnotezu i u haagu. neko je od hrvata morao zaplatiti cisto politike radi.
Ovo je i meni sumnjivo,pogotovo trazenje topnickih dnevnika i 'prekomjerna upotreba topnistva po Kninu'.
Vukovar su poravnali sa zemljom i nikom nista. Cudno u najmanju ruku..
denideni

#34 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by denideni »

Znaci ukini konstitutivnost narodu svedi ih na nacionanu manjinu a ako se pobune ,popali im kuce,protjeraj,pobij,svedi broj na 3 %(NDH)(BRIONSKI TRANSKRPTI) i ako ikako moze da niko ne odgovara za to...E pa ne ide to tako i eto vidjet cemo kada ce i proslave "oluje" polako postati samo lokalni folklor manjeg broja ekstremista u Hr.
sredoje

#35 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

denideni wrote:Znaci ukini konstitutivnost narodu svedi ih na nacionanu manjinu a ako se pobune ,popali im kuce,protjeraj,pobij,svedi broj na 3 %(NDH)(BRIONSKI TRANSKRPTI) i ako ikako moze da niko ne odgovara za to...E pa ne ide to tako i eto vidjet cemo kada ce i proslave "oluje" polako postati samo lokalni folklor manjeg broja ekstremista u Hr.

A po tebi je bolje da se stave barikade, pokolju i potpuno protjeraju stanovnici drugog etnosa (0% preostalih), šuruje sa JNA, svakodnevno ispaljuje i granatira po gradovima i selima?

Bravo!
sredoje

#36 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

Superhik_ wrote:
denideni wrote:Znaci ukini konstitutivnost narodu svedi ih na nacionanu manjinu a ako se pobune ,popali im kuce,protjeraj,pobij,svedi broj na 3 %(NDH)(BRIONSKI TRANSKRPTI) i ako ikako moze da niko ne odgovara za to...E pa ne ide to tako i eto vidjet cemo kada ce i proslave "oluje" polako postati samo lokalni folklor manjeg broja ekstremista u Hr.
slavili ili ne, rezultati su na terenu zabetonirani. oslobodili su se balasta potencijalnih milorada dodika i kompanije, ništa im više ne treba.
Kako god to zvučalo, da nije bilo Oluje Hrvatska bi sad bila poput BiH.
palamuda

#37 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by palamuda »

Koliko god kuhali prije sa Hrvatima mora se priznati da su manje ali prilčno opsežne akcije na pripremi oluje itekako pomogle našem petom korpusu da Bihać ne postane Srebrenica 2.
sredoje

#38 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

Superhik_ wrote:
sredoje wrote: Kako god to zvučalo, da nije bilo Oluje Hrvatska bi sad bila poput BiH.
taman tako. a kome treba još jedan milorad dodik?

samo žalim što ste stalo kod banja luke.
Negdje sam naišao na Alijin intervju gdje je tvrdio da su mu se zaprijetili da ako se akcija nastavi da će ih bombardirati.
Po meni je Alija tu trebao odigrati na kartu žrtve i na račun islamske solidarnosti zanemariti kad su mu se Englezi zaprijetili da će i njih bombardirati.

Sumnjam da bi se Englezi stvarno i usudili bombardirati, preveliki su im interesi u islamskom svijetu.
juzna_strana

#39 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by juzna_strana »

Cilj je bio Karlovac-Karlobag-Virovitica..
denideni

#40 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by denideni »

tftsgkoy wrote:
denideni wrote:Znaci ukini konstitutivnost narodu
Srbima nije ukinuta nikakva konstitutivnost
denideni wrote:a ako se pobune
Kada se već pozivaš na Haag i haaške presude trebao bi znati da u presudama Martiću i Babići jasno piše kako ta srpska pobuna nije bilo neki bunt zbog ugnjetavanja već udruženi zločinači porthvat zajedno s čelnicima Srbije, JNA i Srba iz BiH s ciljem stvaranje etički očišćene velike Srbije na područjima BiH i Rh.
Da nisu mozda bili nacionalne manjine :D .
Nisam ja nista napisao u odbranu Martica niti negiram nijednu presudu u Hagu.
Kad vec slavis tu "slavnu" hrvatsku vojsku da te pitam sta je ona radila u mojoj zemlji.Zasto je naoruzavala HVO i aktivno ucestvovala u rusenju Mostara i ubijanje civila u Mostaru i sirom Hercegovine.Da neces isto tako braniti Praljka i ostale zlocince u Hagu.
STA TI MISLIS DA LI HRVATSKA IZVRSILA AGRESIJU NA BIH.
rajv0sa

#41 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by rajv0sa »

denideni wrote:
tftsgkoy wrote:
denideni wrote:Znaci ukini konstitutivnost narodu
Srbima nije ukinuta nikakva konstitutivnost
denideni wrote:a ako se pobune
Kada se već pozivaš na Haag i haaške presude trebao bi znati da u presudama Martiću i Babići jasno piše kako ta srpska pobuna nije bilo neki bunt zbog ugnjetavanja već udruženi zločinači porthvat zajedno s čelnicima Srbije, JNA i Srba iz BiH s ciljem stvaranje etički očišćene velike Srbije na područjima BiH i Rh.
Da nisu mozda bili nacionalne manjine :D .
Nisam ja nista napisao u odbranu Martica niti negiram nijednu presudu u Hagu.
Kad vec slavis tu "slavnu" hrvatsku vojsku da te pitam sta je ona radila u mojoj zemlji.Zasto je naoruzavala HVO i aktivno ucestvovala u rusenju Mostara i ubijanje civila u Mostaru i sirom Hercegovine.Da neces isto tako braniti Praljka i ostale zlocince u Hagu.
STA TI MISLIS DA LI HRVATSKA IZVRSILA AGRESIJU NA BIH.
Ne rise ,da je bogdom bila oluja i u BiH.
sredoje

#42 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

denideni wrote: Kad vec slavis tu "slavnu" hrvatsku vojsku da te pitam sta je ona radila u mojoj zemlji.

Iz tvoje zemlje je prvo napadnuta moja zemlja. Teritorij tvoje zemlje je sluzio kao odskocna daska za napade na moju zemlju, dijelili su cak i zajednicko zapovjednistvo.
denideni

#43 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by denideni »

Prpa.ba wrote:Jedina je steta sto poslije Oluje nije uslijedila Oluja-2 koja bi rezultirala eliminacijom pravoslavnih terorista i pobunjenika kao iole bitnog faktora unutar RBiH. :(
Hebi ga.konstatuj sa zaljenjem :D
karanana

#44 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by karanana »

ja koliko znam, a mozda sam i u krivu, srbi u hrvatskoj nikada nisu bili definisani kao konstitutivni narod. mislim da je tako bilo i dok se bilo unutar sfrj.
ja ne znam postoji li procentualna granica kada manjina postaje konstititivni narod ili obratno, ali mislim da su srbi prije rata cinili nekih 13% stanovnistva hrvatske.
Haj_Halve

#45 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by Haj_Halve »

Hrvati su se rijesili problema a nama u BiH izvezli taj isti problem u vidu Srba iz Hrvatske nastanjenih u na sjeverozapadnom dijelu BiH.

Mozda jesu spasili Bihac, ali daleko od toga da je to bio mehametli cin prema Bihacu. Da je unisten 5. Korpus, Srbi bi imali zaokruzen teritorij sa dobrom povezanoscu B. Luke i Knina sto bi otezalo oslobadjanje tzv. SAO Krajine (pretpostavljajuci da Oluja nije isla prema dogovoru krivoustog i Slobe).

Ovako je nastanjen sjeverozapadni dio BiH i skrojena je nepromjenjiva demografka slika u tom dijelu BiH.Plan pripajanja tzv. RS Srbiji kao zamjena za Kosovo je kroz ovo dobio vecu vjerovatnocu izvodljivosti.
sredoje

#46 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by sredoje »

karanana wrote:ja koliko znam, a mozda sam i u krivu, srbi u hrvatskoj nikada nisu bili definisani kao konstitutivni narod. mislim da je tako bilo i dok se bilo unutar sfrj.

Ovako, termin "konstitutivni" se nikad nije pojavljivao u niti jednom Ustavu Hrvatske.

Ono sto Srbi tumace kao oduzimanje konstitutivnosti je razlika izmedju slijedece dvije odredbe:

1.) Ustav SRH - „Socijalistička Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda, država srpskog naroda u Hrvatskoj i država narodnosti koje u njoj žive“.

2.) Ustav RH - "Republika Hrvatska je nacionalna država hrvatskog naroda i država pripadnika inih naroda i manjina, koji su njezini državljani: Srba, Muslimana, Slovenaca, Čeha, Slovaka"

Zanemarimo cinjenicu da su Srbui digli barikade prije donosenja drugog Ustava, pitam sad - da li je ovo dovoljan razlog da se krene u rat i opce klanje i protjerivanje?

Prije ce biti da se ovo koristi kao izgovor za pokusaj izlaska na granice Velike Srbije.
ja ne znam postoji li procentualna granica kada manjina postaje konstititivni narod ili obratno, ali mislim da su srbi prije rata cinili nekih 13% stanovnistva hrvatske.
12.5%
Termin "konstitutivan" je mutan termin. Nije definiran u medjunarodnom niti u državnom pravu. Nitko točno ne zna ni što predstavlja.
Last edited by sredoje on 06/08/2012 14:23, edited 1 time in total.
juzna_strana

#47 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by juzna_strana »

Haj_Halve wrote:Hrvati su se rijesili problema a nama u BiH izvezli taj isti problem u vidu Srba iz Hrvatske nastanjenih u na sjeverozapadnom dijelu BiH.

Mozda jesu spasili Bihac, ali daleko od toga da je to bio mehametli cin prema Bihacu. Da je unisten 5. Korpus, Srbi bi imali zaokruzen teritorij sa dobrom povezanoscu B. Luke i Knina sto bi otezalo oslobadjanje tzv. SAO Krajine (pretpostavljajuci da Oluja nije isla prema dogovoru krivoustog i Slobe).

Ovako je nastanjen sjeverozapadni dio BiH i skrojena je nepromjenjiva demografka slika u tom dijelu BiH.Plan pripajanja tzv. RS Srbiji kao zamjena za Kosovo je kroz ovo dobio vecu vjerovatnocu izvodljivosti.
bravo ! :thumbup:
Gojeni H

#48 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by Gojeni H »

Superhik_ wrote:
denideni wrote:
Prpa.ba wrote:Jedina je steta sto poslije Oluje nije uslijedila Oluja-2 koja bi rezultirala eliminacijom pravoslavnih terorista i pobunjenika kao iole bitnog faktora unutar RBiH. :(
Hebi ga.konstatuj sa zaljenjem :D
nikad ne reci. vama su balvan revolucije u krvi, samo je pitanje vremena kad ćete opet zakuhati i krenuti u izgradnju velike srbije (čitaj beogradskog pašaluka) i zaštitu srpske nejači. nakon 20g mira sa vama ni nato nas neće moći zaustaviti.....
:thumbup:
Ovaj lik je prokuzen na ranijim temama. Sve velikosrpske bljuvotine.
Lacrosse

#49 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by Lacrosse »

juzna_strana wrote:
Haj_Halve wrote:Hrvati su se rijesili problema a nama u BiH izvezli taj isti problem u vidu Srba iz Hrvatske nastanjenih u na sjeverozapadnom dijelu BiH.

bravo ! :thumbup:
Pa kad je tako sto ti nisi ostao u Prijedoru da zivis.
I branis svoju imovinu od SAO Krajsnika.
Ha ja. Pa kad te ubiju zbog kuce i imena, nemoj onda da sam ti ja ili neko drugi kriv.
Vi bi svi teritorij, ali da drugi ratuje.
150 hiljada Prijedorcana i Banjalucana je izaslo iz BiH, s 1% udjelom u Armiji BiH nakon toga.
Sve i jedan grad u Krajini koji je imao svoju brigadu ili bataljon je oslobodjen.
Oslobodili ljudi koji su iz tih mjesta.
Ne mozes ti oslobadjati grad od 100 hiljada ljudi a nema bataljon jedan iz tog grada, kao npr. Banjaluke ili Prijedora.
Onda je dosao povratak koji nije uspjeo zbog segragacije.
Ali i crnci su u Americi segregacijom zivjeli 150 godina, pa su se na kraju izborili za svoja prava.
Ne moze sve preko noci. Ali ja razumijem i one koji nece da sebi dozvole tako da zive. Razumijem ja njih, ali govoriti da im je kriva Hrvatska sto oni nisu u Prijedoru, pa evo kreni veceras u Prijedor, da vidim ko ce te zaustaviti, dodji na svoje, usij njivu, kupi kravu, glasaj na izborima, zakopaj oruzije, imaj pasos iz Svedske, i kad se ili nema, ili zagusti imas uvijek alternativnu domovinu. Ali, nije sve cakum pakum? Ili je 70% Bosnja prodalo svoje SAO Srbima u RS-u.

Nasi indijanci se nisu mogli usaglasiti po pogledu dvije stvari, prva je da ljude koji su vani, obuce i omoguce im da ucestvuju u akciji Sana 1995, drugi je da nakon rata se donese uniformna odluka, da li ili ne, da Bosnjaci prodaju svoju imovinu i da li ili ne, da izlaze i glasaju na izborima, u opstinama iz kojih su, to je nakon 20 godina sve rekla koka kako ko, i ne moze se tako drzava izgraditi.

I na kraju, ako ce se pripajati RS Srbiji, ili nece, to je bila etnicki ociscena i kompaktna sredina 1992 godine, a kamoli 1995-te, i nije bitno jel tu zivi 20 Srba na kvadratni km, ili 2000 Srba na kvadratni km. Bili su u vecini. I u federaciji su izbjeglice iz RS-a, ulazile i zivjele gdje su god mogli, mozda smo im trebali zabraniti to i reci im svima da stanu u red ispred ambasade, pa neka idu na neko novo "svoje". Ja nemam pretenziju da znam sta je ispravno, ali, pozivam onog ko zna sta je ispravno da zivi u okruzenju 3 i pol godine, oko Srba, sa korpusom od 15 hiljada ljudi, od kojih je 3 hiljada poginulo, a vecina ranjena barem jednom i dozivi Srebrenicu 11 Jula kad je poginulo 9000 Bosnjaka, a 20 dana kasnije Augsta 5 da dozivi slobodu.

I sad ce neko iz Sarajeva i Svedske da mu kaze kako mu je bolje bilo u okruzenju, jer, mogli smo sve Srbe mi protjerati, i imati slobodnu BiH, do Drine, i slicne druge price koje su barem danas smijesne. Gdje bi to Srbija sa 1 milion izbjeglica? Osim u rat, drzava od 10 miliona bi se mobilizirala. Hrvatska je u Oluju usla sa 150 hiljada vojnika i 70 hiljada vojnika koje su cuvali u rezervi oko Vukovara ukoliko bi Srbija napala ih direktno. Koga smo mi imali u pricuvi?
jon_jovi

#50 Re: Značaj akcije Oluja za BiH

Post by jon_jovi »

Akcija Oluja je konačno najavila završetak rata.
Locked