Šta bi uradili sa 5000 KM?
Moderator: anex
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
-
Innovation
#28 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Platila 5 rata kredita unaprijed. 
- mO k3
#29 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
hoces ti to uvesti grijanje pod plastenik/staklenik ???talić wrote:mislim da je plastenik pun salate, špinate, mladog luka u martu,... mnogo bolji.Industrialyzer wrote:hodža wrote:proizvodnja gljiva bukovača
U sampinjonima lezi zarada
Problem sa šampinjonima je skupa proizvodnja. Proizvodnja kg šampinjona u startu košta dvije do dvije i po marke. Ako se još zalomi sa lošim rodom, problemima sa nekom bolešću ode sve u minus. Plus što je to jako kvarljiva roba koja ne može stajati.
Berbu u plasteniku možeš odgoditi dan ili dva a sa šampinjonima to ne ide.
-
nova_korisnica
#30 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
ne znam kako ide proizvodnja odnosno uzgoj vrganja...ali ovdje (Njemacka) su te gljive jako skupe...i mi ih kupujemo i jednom velikom lancu hipermarketa, a oni ih uvoze iz Srbije...sad ne znam kakve ugovore Srb i Njem imaju, ali ocigledno su uspjeli nekako da izvezu to...recimo nekih 200 g vrganja kosta 2,50 Eura u maloprodaji...
rekoh ne znam koliko je uzgoj zahtjevan, ali se vrijedi raspitati...
sigurna sam da bi i u BiH imao svoje kupce...
Last edited by nova_korisnica on 30/07/2012 14:37, edited 1 time in total.
-
talić
#31 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
zašto da ne, na otpadno drvo, ako se holanđanima isplati postavljati lampe od 500 W na svaki m2 i plaćati struju zašto se ne bi isplatilo kupiti 20m3 otpadnog drveta i od februara započeti proizvodnju.Ženski Dr.Med wrote:hoces ti to uvesti grijanje pod plastenik/staklenik ???talić wrote:mislim da je plastenik pun salate, špinate, mladog luka u martu,... mnogo bolji.Industrialyzer wrote:
U sampinjonima lezi zarada
Problem sa šampinjonima je skupa proizvodnja. Proizvodnja kg šampinjona u startu košta dvije do dvije i po marke. Ako se još zalomi sa lošim rodom, problemima sa nekom bolešću ode sve u minus. Plus što je to jako kvarljiva roba koja ne može stajati.
Berbu u plasteniku možeš odgoditi dan ili dva a sa šampinjonima to ne ide.![]()
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#32 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
N E P O S T O J I proizvodnja Vrganja ....nova_korisnica wrote:ne znam kako ide proizvodnja odnosno uzgoj vrganja...ali ovdje (Njemacka) su te gljive jako skupe...i mi ih kupujemo i jednom velikom lancu hipermarketa, a oni ih uvoze iz Srbije...sad ne znam kakve ugovore Srb i Njem imaju, ali ocigledno su uspjeli nekako da izvezu to...recimo nekih 200 g vrganja kosta 2,50 Eura u maloprodaji...
Vrganj (lat. Boletus edulis) je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama. Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Nalazi se u Evropi od ljeta do jeseni. U Bosni i Hercegovini obično u hrastovim, brezovim, kao i mješovitim šumama do nadmorske visine do oko 1200 m. U Evropi također u borovim, i mješovitim crnogoričnim šumama.
Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom.
Priprema se svjež, pohovan, sušen, ali i ukiseljen sa raznim začinima u ulju.
http://www.facebook.com/?ref=tn_tnmn#!/ ... 876&type=3
-
nova_korisnica
#33 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
trimi68 wrote:N E P O S T O J I proizvodnja Vrganja ....nova_korisnica wrote:ne znam kako ide proizvodnja odnosno uzgoj vrganja...ali ovdje (Njemacka) su te gljive jako skupe...i mi ih kupujemo i jednom velikom lancu hipermarketa, a oni ih uvoze iz Srbije...sad ne znam kakve ugovore Srb i Njem imaju, ali ocigledno su uspjeli nekako da izvezu to...recimo nekih 200 g vrganja kosta 2,50 Eura u maloprodaji...
Vrganj (lat. Boletus edulis) je jestiva gljiva koja raste u bjelogoričnim i crnororičnim šumama. Raste na proplancima i obično na sunčanim obroncima prekrivenima mahovinom. Nalazi se u Evropi od ljeta do jeseni. U Bosni i Hercegovini obično u hrastovim, brezovim, kao i mješovitim šumama do nadmorske visine do oko 1200 m. U Evropi također u borovim, i mješovitim crnogoričnim šumama.
Vrganj je jedna od najkvalitetnijih gljiva, koja dostiže visoku cijenu na tržištu. Poluokruglog šešira svijetlo do tamno smeđe boje, sa debelim bijelim prepoznatljivim repom i prijatnim svježim mirisom mesa, raste nakon ljetnih kiša, u polukrugu, sakriven ispod lišća ili iglica. Razrezan ne mijenja boju, mada razne varijacije iz porodice Boletus odlikuju se i tom osobinom.
oki, hvala za info...ali nema potrebe da se deres na mene, jer sam dva puta u postu naglasila da ne znam kako ide uzgoj...
sad pogledaj ove slike i skontah da se nisam dobro izrazila...nije vrganj, vec je lisicarka u pitanju
- trimi68
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Stirjelac
#34 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
N E M O G U...
Lisička (lat. Cantharellus cibarius; Lisičica,lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnica) jestiva je i ukusna gljiva. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8 cm, stručak kratak, dužine do 8 cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka,djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren.
Vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Može se jesti i sirova.
Google zakon
Lisička (lat. Cantharellus cibarius; Lisičica,lisičarka, bjelkasta lisičica, lisica, pršutnica) jestiva je i ukusna gljiva. Klobuk je valovitog ruba, blijedo narančaste ili žute boje, promjera 3-8 cm, stručak kratak, dužine do 8 cm. Listići s donje strane klobuka svijetliji u odnosu na boju klobuka,djelomice silaze niz stručak. Meso je blijedo žuto, finog mirisa koji podsjeća na marelice. Okus svježe gljive je blago papren.
Vrhunska jestiva gljiva. Jedna od rijetkih gljiva bogatih vitaminom C, također i vitaminom D. Može se jesti i sirova.
Google zakon
-
nova_korisnica
#35 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
D O B R O!trimi68 wrote:N E M O G U...
Google zakon
-
žuti
#36 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
G O O G L E kao što ti covjek lijepo rece.nova_korisnica wrote:D O B R O!trimi68 wrote:N E M O G U...
Google zakon
- p206
#37 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
"Lahko" je proizvesti neku biljku ili uzgojiti životinju, problem je plasman i kupci. To nikad nije lahko naći u državi koja je prepuna uvezenih proizvoda. Bez obzira koliko kvalitetan bio taj proizvod koji mi prodajemo, jer ljudi generalno ne znaju šta valja.
Prvo ne znamo da li forumaš koji je postavio pitanje uopšte raspolaže sa nekom obradivom površinom, ak oto nema trebaće mu puno više od 5 000.
Prvo ne znamo da li forumaš koji je postavio pitanje uopšte raspolaže sa nekom obradivom površinom, ak oto nema trebaće mu puno više od 5 000.
-
miki0111
#38 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
trimi68 wrote:N E P O S T O J I proizvodnja Vrganja ....nova_korisnica wrote:ne znam kako ide proizvodnja odnosno uzgoj vrganja...ali ovdje (Njemacka) su te gljive jako skupe...i mi ih kupujemo i jednom velikom lancu hipermarketa, a oni ih uvoze iz Srbije...sad ne znam kakve ugovore Srb i Njem imaju, ali ocigledno su uspjeli nekako da izvezu to...recimo nekih 200 g vrganja kosta 2,50 Eura u maloprodaji...
Inače ne volim da postam, ali na ovo sam morao. Nije sve ni u Googlu, može se Vrganj uzgajati, ali nije nešto isplativo kada ga ima u šumama. Ali gledajući ove zadnje dvije godine kada nije nešto rastao proizvodnja bi se isplatila. Kada već za svaki izvor informacija koristiš Google, izguglaj ime prof. Hasan Spahić pa ćeš vidjeti šta čovjek i kako radi, ali ove metode za početnika su kao učenje Kineskog jezika. I da samouvjereno si krenuo kao da sve znaš, ali možda neko i bolje zna....
-
miki0111
#39 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Daj malo nekih inputa o sebi, ko si, šta si, obrazovanje,, radno iskustvo, radne navike itd. Inače za pokretanje bilo kakvog biznisa ovo je jako, jako mala suma novca, a pogotovo danas. Naročito ako planiraš to sve raditi u skladu sa važećim zakonskim propisima, baš teško jer dok državi platiš njen namet tebi ništa ne ostane, pa se postavlja pitanja koja bi svrha rada bila? A opet da se upuštaš u tipa šverca-preprodaje nečega to je vjeruj kratkog daha, jer kad jednom padneš puno gubiš. VREMENA TOGA SU ODAVNO IZA NAS.Gavaz wrote:Imate 5000 KM, nezaposlen. Da li probati sa otvaranjem nekog biznisa ili nešto drugo? Dajte mi neke pametne prijedloge molim vas!
Za ovog foumaša što ima na raspolaganju 20 000 km, to je već pristojnija svota ali naravno uz sve ovo već gore opisano treba dobro razmisliti šta kako i gdje. Davati naovac za drž. firme i tu O P R E Z zna se desiti da daš novac, a posle ni posla ni novca ( poznato mi je nekoliko primjera).
- CaneBos
#40 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
mala dobronamjerna opaska: Ne mogu i Ne postoji se pise odvojeno.trimi68 wrote:N E M O G U...
Google zakon
Gavaz..5.000KM kao kapital za posao moze biti i mali, a moze biti i dovoljan, ovisno u sta ulazis. Sigurno ne trebas ulaziti u posao za koji ti taj kapital nece moci pokriti trosak bar prva dva mjeseca poslovanja. Ici sa robom siroke potrosnje po meni je fula i pretrpano trziste, ide dotle da cak i u zabacenim selima dolaze s kombijima i prodaju carape, ves, posudje, higijenu i sl., zarade ljudi tako svaki mjesec, ali haj vise nadji i par sela da ih mjesecno snabdjevas kad je skoro sve pokriveno
U svakom slucaju kakav god posao da pocnes graditi, racunaj na tezak i dug period rada dok uhodas prodaju od koje ces imati stabilan, pozitivan prihod, to onako mogu iz licnog iskustva reci.
Po meni sva lova koja se obrne u velikim ciframa na brz nacin, brzo i propada, neko je spomenuo profesionalno kladjenje..hmm..ne slazem se s tim.
Moras razmisliti i pokriti sve uglove unaprijed onoliko koliko mozes..a vidi od ovih ideja koje ti ljudi daju, mozda nesto i ispadne
pozz
- SmokingMan
#41 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Uložio u privatni biznis... 
- Op3r4t0r
#42 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
casanova123 wrote:pratim
-
avangard
#43 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
ja1986 wrote:Kreni sa "profesionalnim" kladjenjem, ako imalo imas smisla za to. Pripremi se, odaberi jednu ligu, nadji prijatelje kladionicare (strance) iz gradova lige koju si odabrao, istrazivaj citavu sedmicu da bi odigrao tiket npr. u subotu ili nedjelju. Igraj AH, ili domacin daje gol, gost daje gol...Igraj max tri para (sto manje to bolje) Kvota neka varira od 1.2 - 2 x 1000 km = fina sedmicna zarada. Ponavljam, pripremi se, kad upoznas situaciju kao u tvom lokalnom klubu, onda kreni sa kladjenjem
-
miki0111
#44 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
CaneBos wrote:mala dobronamjerna opaska: Ne mogu i Ne postoji se pise odvojeno.trimi68 wrote:N E M O G U...
Google zakon
Po meni sva lova koja se obrne u velikim ciframa na brz nacin, brzo i propada, neko je spomenuo profesionalno kladjenje..hmm..ne slazem se s tim.
Moras razmisliti i pokriti sve uglove unaprijed onoliko koliko mozes..a vidi od ovih ideja koje ti ljudi daju, mozda nesto i ispadne) Uvijek se opet posavjetuj sa nekim ko se vec bavi ili se bavio slicnim poslom pa izvuci njihova iskustva iz toga.
pozz
Pazi sto se tice profitabilnog kladjenja, pa moze se neka kinta uzeti al na duze vrijeme. Ovo koristim ali kao dopunsko zanimanje tek toliko da se popuni kucni budzet. Kao osnovno zanimanje ovo ne preporučujem osim cisto iz zabave 1 ili 2 km. Puno je stresno, mora se biti uporan, koristiti neku od strategija kladjenja i striktno se pridrzavati načina ulaganja novca tzv MM, sve ostalo kad tad vodi u minus. U kladjenju sam od 2000 godine, i do dan danas poznajem samo jednog lika koji je uspio u kladjenju. Trenutno ima oko 50 000 eura orocenih, i solidnu banku kojom trenutno igra. Ali je rob interneta, kladionice i ttx-a. Zna dnevno uplatiti i po 30 listica kada je ono ponuda u sezoni. SAMO KAO DOPUNSKO ZANIMANJE I TO JE TO...........
-
miki0111
#45 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Hajde malo objasni sta, kako i gdje. Privatni biznis je sirok pojam djelovanja, koji za cilj ima ostvarivanje profita kojem svi tezimo. Daj malo ideja sta bi to radio, a ne ovako samo kratko.z1xter wrote:Uložio u privatni biznis...
- pirmin
#46 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Nista ja ovdje ne vidim smijesno.avangard wrote:ja1986 wrote:Kreni sa "profesionalnim" kladjenjem, ako imalo imas smisla za to. Pripremi se, odaberi jednu ligu, nadji prijatelje kladionicare (strance) iz gradova lige koju si odabrao, istrazivaj citavu sedmicu da bi odigrao tiket npr. u subotu ili nedjelju. Igraj AH, ili domacin daje gol, gost daje gol...Igraj max tri para (sto manje to bolje) Kvota neka varira od 1.2 - 2 x 1000 km = fina sedmicna zarada. Ponavljam, pripremi se, kad upoznas situaciju kao u tvom lokalnom klubu, onda kreni sa kladjenjem
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Isto je riskantno kao i svi ovdje navedeni "biznisi".
-
blueworld
#47 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Urban Fitness Bootcamp
https://www.google.com/search?hl=en&sug ... 80&bih=677
Lokacije:
Veliki park
vilsonovo
Oprema:
http://www.intersport.ba/pdf/vodniki/vo ... es_web.pdf
Uže za preskakanje
Konopac
klupe u parku
stoperica
majice
Reklama:
http://www.ekupon.ba/ prvi mjesec 15KM!!! Ponedeljak - Cetvrtak 6:00 - 7:00, 16:00 - 17:00, Subota 8:00 - 9:00, 9:00 - 10:00
Plakati
Cjena 40 KM
Instruktor 1000 KM
dvije grupe po 25 -30 x 40 KM = 1400 KM profit
https://www.google.com/search?hl=en&sug ... 80&bih=677
Lokacije:
Veliki park
vilsonovo
Oprema:
http://www.intersport.ba/pdf/vodniki/vo ... es_web.pdf
Uže za preskakanje
Konopac
klupe u parku
stoperica
majice
Reklama:
http://www.ekupon.ba/ prvi mjesec 15KM!!! Ponedeljak - Cetvrtak 6:00 - 7:00, 16:00 - 17:00, Subota 8:00 - 9:00, 9:00 - 10:00
Plakati
Cjena 40 KM
Instruktor 1000 KM
dvije grupe po 25 -30 x 40 KM = 1400 KM profit
-
miki0111
#48 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Dobro nekom mozda i jeste smijesno. Ljudi kladjenje ne shvataju kao biznisi već da se preko noci obogate. 95 posto ljudi igra tzv. narodne listice 5 i vise parova i nadaju se dobitku (koji vrlo rijetko ne prodju i od cega kladionice i zive). Malo ko sagledava stvar, da je kvota 1,20 povrat 20 posto od ulozenog. Ekonomisti znaju sta znaci ostvrati dobit od 20 posto. E sad ce nevjerne tome reci ja to ne igram, i to moze pasti itd. Naravno da moze pasti, ali i kad padne netreba puno da boli, za to postoje strategije.pirmin wrote:Nista ja ovdje ne vidim smijesno.avangard wrote:ja1986 wrote:Kreni sa "profesionalnim" kladjenjem, ako imalo imas smisla za to. Pripremi se, odaberi jednu ligu, nadji prijatelje kladionicare (strance) iz gradova lige koju si odabrao, istrazivaj citavu sedmicu da bi odigrao tiket npr. u subotu ili nedjelju. Igraj AH, ili domacin daje gol, gost daje gol...Igraj max tri para (sto manje to bolje) Kvota neka varira od 1.2 - 2 x 1000 km = fina sedmicna zarada. Ponavljam, pripremi se, kad upoznas situaciju kao u tvom lokalnom klubu, onda kreni sa kladjenjem
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Isto je riskantno kao i svi ovdje navedeni "biznisi".
-
Smail Aga
#49 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ne ide nikako,vrganj se ne da industrijski uzgajati,vrganj se skuplja po sumi,gdje raste divlji,zato i jeste skupnova_korisnica wrote:ne znam kako ide proizvodnja odnosno uzgoj vrganja...ali ovdje (Njemacka) su te gljive jako skupe...i mi ih kupujemo i jednom velikom lancu hipermarketa, a oni ih uvoze iz Srbije...sad ne znam kakve ugovore Srb i Njem imaju, ali ocigledno su uspjeli nekako da izvezu to...recimo nekih 200 g vrganja kosta 2,50 Eura u maloprodaji...
Tema je sega pravo,cuj 5 hiljada i biznis
Ovaj sa 20 hiljada ,to je vec malo ozbiljnije,ljudi su ti dali dobre prijedloge,kupi posao u drzavnoj firmi ili kreni u sivu ekonomiju,moze i kladjenje,to i ja radim,po 500 -1000 dnevno na jedan par i lagano. A da sa 20 hiljada pokusavas nesto ozbiljno raditi,samo ce te glava zaboliti i ostaces ne samo bez tih para,nego u dugovima do guse za nekoliko mjeseci.
-
zilla_
#50 Re: Šta bi uradili sa 5000 KM?
Ja da imam i po miliona maraka nebi se usudio uložiti ih u neki biznis... Kod nas je nezdrava sredina za pokretanje bilo čega i velika je vjerovatnoća da će biznis završit prije nego je i počeo a pare će otić u maglu... Uzmi tih 20 milja i kupi sebi poso u nekoj državnoj firmi i miran si do kraja života...