Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

mido_Hz

#26 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by mido_Hz »

i ja isto imam problema sa voznjom, malo duza i odmah muka, tako da sam dugo vremena gdje god krenem kupovao dramina tablete, i bas sad idem na malo dalje putovanje i nije bilo dramina pa mi je dala radnica radovan, kaze isti sastojak svi ih kupuju pa cemo da vidimo, posto kazu ovdje na forumu da nisu lose...vidjecu za koji dan i njihov ucinak pa vam javim :)
detroit-mercy

#27 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by detroit-mercy »

Stojadin wrote:Eh, ovako

Uskoro krecem na jedno prilicno dugo putovanje autobusom :-) Inace bjezim od autobusa ko djavo od krsta, ali eto, ovo je jedina opcija ovaj put. Otkad znam za sebe uvijek sam se jako puno mucio na putovanjima. Kad ja vozim i nije neki problem, kad sjedim naprijed u autu osjeti se, ali ako popijem tabletu protiv povracanja bude izdrzivo (jako neugodno ali barem na povracam). Nazad ako sjedim, e tu vec nastane velik problem.. Al u autobusu dusu ispovracam, bukvalno sve sto sam jeo sedmicu prije izadje iz mene :lol: :lol:

Inace popijem dvije tablete protiv povracanja (dramine il kako se vec zovu) i eto koliko toliko pomogne. Inace je dovoljno 5 minuta voznje gradom, bez tableta, da mi pocinje vec bit neugodno ali eto sa tabletama je malo bolje. Medjutim, cim je putovanje duze od po sata opet je bas problem.. Jos pogotovo po ovim nasim tzv. "cestama".. uf kad mi neko spoemene rijec KARAULA :-) :-) :-) :-) odma mi se kiselina u nos popne... Al eto, kazem, u kolima je donekle izdrljivo, al autobus jooj traume imam.

Pa eto, ko zna iz licnog iskustva sta najvise pomaze. Cuo sam za nekakve narukvice protiv povracanja, da li to fakat pomaze il je placebo?? Evo googlam, jedni kazu pomaze, drugi ne pomaze, treci opet kazu jos im gore bude.. Zna li ko gdje se to ima nabavit? Usput sam pitao u 2-3 apoteke al nisam nasao. Osim toga, kakvih jos preparata ima, il kakv

Ljudi pomagajte :sad:
Napijes se ko motka i ima da ti bude dobro :D , voznju neces ni osjetiti.
seksan

#28 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by seksan »

Ja kupim petit keksa pa jedem.. ne jedem slatko niti pijem gazirane i slatke sokove..nekako odmah mi se povraca,..
mido_Hz

#29 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by mido_Hz »

mido_Hz wrote:i ja isto imam problema sa voznjom, malo duza i odmah muka, tako da sam dugo vremena gdje god krenem kupovao dramina tablete, i bas sad idem na malo dalje putovanje i nije bilo dramina pa mi je dala radnica rodovan, kaze isti sastojak svi ih kupuju pa cemo da vidimo, posto kazu ovdje na forumu da nisu lose...vidjecu za koji dan i njihov ucinak pa vam javim :)
ljudi moji bosnalijek i njihove tabletice Rodovan ne mogu biti bolje, lafo ljudi pisu uspavala ga, opet mu bila muka...ja ne znam kakav im je on to organizam, ja sam prije kupovao dramina i evo sad ove nase domace ne mogu biti bolje, put od nekih 20sati prosao prelijepo, svima bi ih sigurno preporucio ko ima problema sa putovanjem kao i ja..Lp
Balea275

#30 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Balea275 »

mido_Hz wrote:
mido_Hz wrote:i ja isto imam problema sa voznjom, malo duza i odmah muka, tako da sam dugo vremena gdje god krenem kupovao dramina tablete, i bas sad idem na malo dalje putovanje i nije bilo dramina pa mi je dala radnica rodovan, kaze isti sastojak svi ih kupuju pa cemo da vidimo, posto kazu ovdje na forumu da nisu lose...vidjecu za koji dan i njihov ucinak pa vam javim :)
ljudi moji bosnalijek i njihove tabletice Rodovan ne mogu biti bolje, lafo ljudi pisu uspavala ga, opet mu bila muka...ja ne znam kakav im je on to organizam, ja sam prije kupovao dramina i evo sad ove nase domace ne mogu biti bolje, put od nekih 20sati prosao prelijepo, svima bi ih sigurno preporucio ko ima problema sa putovanjem kao i ja..Lp
Ja isto koristim Rodavan, i oduševljena sam. Još mi drago što su domaće :-D
Ne mogu podnijeti vožnju ni od sat vremena bez tabletice, a puno putujem :D Pa zamisli kako bi to bilo bez tabletica :roll: A jedna tabletica mi bez problema posluži i za putovanja od preko 6 sati.
Takođe primjetila sam da mi je bolje kad nisam gladna kad putujem, tj. da mi ne bude baš prazan stomak :D A dobro je imati neke štapiće, perece i slično, tj. nešto suho. Mentol bombone kod mene samo mogu pogoršato stvar.
Et' nadam se da sam dala neki koristan savjet.
Balea275

#31 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Balea275 »

detroit-mercy wrote:
Stojadin wrote:Eh, ovako

Uskoro krecem na jedno prilicno dugo putovanje autobusom :-) Inace bjezim od autobusa ko djavo od krsta, ali eto, ovo je jedina opcija ovaj put. Otkad znam za sebe uvijek sam se jako puno mucio na putovanjima. Kad ja vozim i nije neki problem, kad sjedim naprijed u autu osjeti se, ali ako popijem tabletu protiv povracanja bude izdrzivo (jako neugodno ali barem na povracam). Nazad ako sjedim, e tu vec nastane velik problem.. Al u autobusu dusu ispovracam, bukvalno sve sto sam jeo sedmicu prije izadje iz mene :lol: :lol:

Inace popijem dvije tablete protiv povracanja (dramine il kako se vec zovu) i eto koliko toliko pomogne. Inace je dovoljno 5 minuta voznje gradom, bez tableta, da mi pocinje vec bit neugodno ali eto sa tabletama je malo bolje. Medjutim, cim je putovanje duze od po sata opet je bas problem.. Jos pogotovo po ovim nasim tzv. "cestama".. uf kad mi neko spoemene rijec KARAULA :-) :-) :-) :-) odma mi se kiselina u nos popne... Al eto, kazem, u kolima je donekle izdrljivo, al autobus jooj traume imam.

Pa eto, ko zna iz licnog iskustva sta najvise pomaze. Cuo sam za nekakve narukvice protiv povracanja, da li to fakat pomaze il je placebo?? Evo googlam, jedni kazu pomaze, drugi ne pomaze, treci opet kazu jos im gore bude.. Zna li ko gdje se to ima nabavit? Usput sam pitao u 2-3 apoteke al nisam nasao. Osim toga, kakvih jos preparata ima, il kakv

Ljudi pomagajte :sad:
Napijes se ko motka i ima da ti bude dobro :D , voznju neces ni osjetiti.

Al će osjetiti svi oko njega :lol: :lol: :lol:
Lilyen

#32 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Lilyen »

Uh evo teme za mene :-)
Iz vaših postova vidim da mi nije najgore. Prije nisam mogla izdržati sat-dva putovanja bez povraćanja, a onda pošto sam dosta putovala (poslom) nekako sam se navikla pa mi bude muka samo. Ali me to iscrpi. Osim mučnine, spava mi se. Valjda tako najlakše izdržim.
Ja sam pila Draminu, ali uvijek budem komirana od spavanja. Neko reče "ne mogu se na granici probuditi" :-)
Nekima pomažu štapići, voda, limun.
Čula sam da u apotekama imaju neke biljne tablete protiv povraćanja. Nisam još provjerila.
Što se tiče busa, ako možeš sjedi naprijed da možeš gledati direktno na put. Mnogo je lakše nego sjediti negdje pozadi.
Sretno :)
sopran

#33 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by sopran »

Ukoliko imate priliku da vam neko u Njemackoj ili Austriji kupi Zintona kapsule (one su na bazi đumbira), preporučujem ih od srca. Slabo podnosim i Draminu i Rodavan, a u jednom periodu sam svako 15 dana putovala busom 28 sati (Sa-W-Sa), pa su me ove tablete spasile. Inace, preporucila mi ih je apotekarka u Becu (tamo su mi za svaku boljku prvo ponudili homeopatski preparat, zatim na bazi bilja, pa tek onda "tešku" hemiju :D ). Nisu tako jeftine (oko 12 EUR pakovanje od 20 kps; postoje i pakovanja od 10 i 50 kps- ne sjećam se cijena), ali vrijede svake pare.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#34 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by plain vanilla »

P308 wrote:
Hvala puno na pomoci i savjetima, nadam se da ce sve proteci u najboljem redu. Valja izdrzati 4 sata putovanja :(
nikad nam nisi javio kako prodje putovanje
Angel86

#35 Re: Najbolji lijek protiv mucnine u putovanju?

Post by Angel86 »

Ja sam pokusala sve, od dramamina do drzanja krompira u ruci :) Nista mi nije pomagalo, dok nisam kupila tablete djumbira. Narucila sam ih s interneta, nisu skupe, oko 5 dolara. Uzmem 2 tablete, i ako je put duzi od 4-5 sati, onda popijem jos dvije. Najjeftinije je da ih narucite s ebay-a ili sa http://www.iherb.com/search?kw=ginger&x ... ode=njh802

I jos nesto, niposto ne pijte vocne sokove prije ili za vrijeme puta.
Post Reply