i ta razlika je kakva? nikakva..thEnd wrote:Znaci, ovo uopste ne stoji. Ako Vam je ostalo 5 rata do kraja, valjda ste dovoljno pametni da nadjete kupca za vozilo po trzisnoj cijeni koja je vjerovatno veca od tih 5 rata. Na kraju, ako vi ne nadjete kupca, leasing kuca prodaje vozilo po trzisnoj cijeni, a nikako po cijeni ostatka duga, i naravno razliku novca vraca primatelju leasinga.gaius wrote:najveći problem sa lizingom jeste to što je riječ o klasičnom zakupu vozila sve do plaćanja posljednje rate.. i desi se 5 rata prije kraja ne možeš platiti ratu.. lizing otkaže ugovor i ti praznih ruku ostaješ a njima ide auto..
lizing je preciznije nazivati "pušing".. auto kredit je daleko bolja opcija.. ko nije kreditno sposoban to mu je valjda najbolji pokazatelj da mu auto i ne treba.. a najbolje je uštedjeti pa kupiti onoliko koliko možeš iskeširati.. lizing je nastao kao ispomoć industrijskoj proizvodnji (u bilo koje vrijeme otkažeš lizing i uzmeš novu liniju opreme) a ovo u šta se sve to pretvorilo je strašno.. kad vidim reklamu za lizing nekretnine meni se smrači pred očima..
imam sam slučaj gdje su vozilo vrijedno 60 hiljada prodali za 39 hiljada i još im korisnik lizinga ostao dužan.. korisniku lizinga nisu htjeli dati na uvid procjenu vještaka koji je procjenio auto staro godinu i po na 50% vrijednosti.. po kojoj su oni navodno prodali auto..
šta ako ne nađeš kupca? oni prodaju vozilo po cijeni koju postignu a ona je u pravilu takva da se namire oni a tebi ako šta ostane ostane..
prema tome lizing je totalna glupost i bilo ko ko je "dovoljno pametan" će izbjeći lizing i kupiti automobil u skladu sa svojim mogućnostima ili kao srednje rješenje dići nekakav kredit i imati kakvu takvu sigurnost..