U pravu si, ne treba se boriti protiv sujevjerja, nadriljekarstva i prevara bilo koje vrste, čak ni bezazlenim metodama koje si naveocartman wrote:vas dvoje idete iz krajnosti u krajnost. najlakse je provocirat i podjebavat
zapis
-
Great Cornholio
#26 Re: zapis
-
samina_swe
-
samina_swe
#28 Re: zapis
Ovo nije sujevjerjeGreat Cornholio wrote:U pravu si, ne treba se boriti protiv sujevjerja, nadriljekarstva i prevara bilo koje vrste, čak ni bezazlenim metodama koje si naveocartman wrote:vas dvoje idete iz krajnosti u krajnost. najlakse je provocirat i podjebavat
- cartman
#29 Re: zapis
Great Cornholio wrote:U pravu si, ne treba se boriti protiv sujevjerja, nadriljekarstva i prevara bilo koje vrste, čak ni bezazlenim metodama koje si naveocartman wrote:vas dvoje idete iz krajnosti u krajnost. najlakse je provocirat i podjebavat
Naravno da sam u pravu, i naravno da se ne treba borit, niko ovdje ne ratuje treba uci u diskusiju. a znas sta dobijes provociranjem(reko bi ti u zargonu ali ne smijem od moderacije
-
Great Cornholio
#30 Re: zapis
Jeste, nije naučnim putem dokazano da "zapisi" imaju bilo kakvo ljekovito dejstvo, osim možda placebo efekta uzrokovanim autosugestivnim djelovanjem.samina_swe wrote:Ovo nije sujevjerjeGreat Cornholio wrote:U pravu si, ne treba se boriti protiv sujevjerja, nadriljekarstva i prevara bilo koje vrste, čak ni bezazlenim metodama koje si naveocartman wrote:vas dvoje idete iz krajnosti u krajnost. najlakse je provocirat i podjebavat
zapisi ne pomažu, ali zato zečija šapa pomaže
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#31 Re: zapis
Ja koliko sam shvatio vjeru, hodžini zapisi nisu nikako dozvoljeni nositi, niti ih je hodžama dozvoljeno praviti. I to spada u sihribazenje.
-
Great Cornholio
#32 Re: zapis
Moram ti priznati da si u pravu, al' neka ba malo, kad se čovjek razljuti oslobodi se straha pa mu zapisi ne trebajucartman wrote:
Naravno da sam u pravu, i naravno da se ne treba borit, niko ovdje ne ratuje treba uci u diskusiju. a znas sta dobijes provociranjem(reko bi ti u zargonu ali ne smijem od moderacije)? dobijes otpor na diskusiju i naravno samo ucvrscavas sulude ideje istih tih koje zajeb*ajes. shvatam ja tebe, prosto je frustrirajuce kad vidis sta se sve pise, al samo hocu da skrenem paznju da se dijalogom moze puno vise postic. sto te nema na budizmu?
Kao što jednom rekoh, s vama budistima čovjek se ne može ni posvađat' ko čoek
-
samina_swe
#33 Re: zapis
Koliko je saudija platila islamskoj zajednici za tu odluku?stetoskop wrote:Ja koliko sam shvatio vjeru, hodžini zapisi nisu nikako dozvoljeni nositi, niti ih je hodžama dozvoljeno praviti. I to spada u sihribazenje.
- cartman
#34 Re: zapis
Ti si zen a da ne shvatas toGreat Cornholio wrote:Moram ti priznati da si u pravu, al' neka ba malo, kad se čovjek razljuti oslobodi se straha pa mu zapisi ne trebajucartman wrote:
Naravno da sam u pravu, i naravno da se ne treba borit, niko ovdje ne ratuje treba uci u diskusiju. a znas sta dobijes provociranjem(reko bi ti u zargonu ali ne smijem od moderacije)? dobijes otpor na diskusiju i naravno samo ucvrscavas sulude ideje istih tih koje zajeb*ajes. shvatam ja tebe, prosto je frustrirajuce kad vidis sta se sve pise, al samo hocu da skrenem paznju da se dijalogom moze puno vise postic. sto te nema na budizmu?
![]()
Kao što jednom rekoh, s vama budistima čovjek se ne može ni posvađat' ko čoek
-
Great Cornholio
#35 Re: zapis
Drži se temecartman wrote:
Ti si zen a da ne shvatas to
-
Great Cornholio
#36 Re: zapis
islamofobijasamina_swe wrote:Koliko je saudija platila islamskoj zajednici za tu odluku?stetoskop wrote:Ja koliko sam shvatio vjeru, hodžini zapisi nisu nikako dozvoljeni nositi, niti ih je hodžama dozvoljeno praviti. I to spada u sihribazenje.
-
clarKKent
#37 Re: zapis
neozbiljan si, a čitajući neke tvoje postove s drugih tema rekao bih da imaš intelekt vrijedan dostojne rasprave o raznim temama (:Great Cornholio wrote:Ne postoji papir s kockicama, postoji onaj na kvadratićeOp3r4t0r wrote:Moze i ako je zapis pisan na papiru sa kockicama, kockice cuvaju zapis od sejtana, ali samo u slucaju ako se u wc-u boravi krace od 15 minutaGreat Cornholio wrote:Dozvoljeno je, al' ako je audio zapis.![]()
![]()
ne znam stvarno da li je dozvoljeno unositi hodžin zapis u wc, ali znam da se ne mora postiti, more se "napostit" u parama, naš efendija tako rek'o![]()
što se tiče zapisa, dozvoljeni su (:
ali samo oni koji u sebi sadrže isljučivo dijelove Kur'ana, svi ostali dijelovi dodati od osobe koja pravi zapis ili nekog trećeg se smatraju pogrešnim, odnosno grijehom i muslimanima se ne preporučuje "korištenje" istih (:
a to da li zapis pomaže ili ne, zna samo onaj koji ga uzme (:
čak i da ga posmatramo kao placebo efekat, opet je nešto.. d:
- fatamorgana
#38 Re: zapis
Rješenje je jednostavno: ako si npr. u nekom objektu, hotelu, restoranu, skineš zapis i ostaviš ga na garderobi ili na recepciji uz malu napojnicu ili simpatični smiješak i kad si sve obavila u "resting room" i popravila malo šminku, uzmeš od ljubaznog osoblja zapis nazad i to je to ....samina_swe wrote:Da Li je dozvoljeno zapis hodzin unositi sa sobom u wc? Ako ga nosis kao privjesak
-
Great Cornholio
#39 Re: zapis
Džaba me fališ, nikad ja na Islam neću preć'clarKKent wrote:
neozbiljan si, a čitajući neke tvoje postove s drugih tema rekao bih da imaš intelekt vrijedan dostojne rasprave o raznim temama (:
ali samo oni koji u sebi sadrže isljučivo dijelove Kur'ana, svi ostali dijelovi dodati od osobe koja pravi zapis ili nekog trećeg se smatraju pogrešnim, odnosno grijehom i muslimanima se ne preporučuje "korištenje" istih (:
čak i da ga posmatramo kao placebo efekat, opet je nešto.. d:
Zapisi su opasni, kao i druge vrste "zaštitnih" amajlija, zato što čovjeka odvraćaju od njega samog, odgovornost za rješavanje problema ( anksioznosti, raznih fobija i drugih psihičkih poremećaja) "prebacuju" na nekog dugog, i vremenom, ti blaži psihički poremećaji mogu napredovati do ozbiljnijih.
Nema ništa loše vjerovati da te Bog može zaštititi od neke nesreće, ili zla, ali vjerovati da to može uraditi komad papira, na kome je napisano nešto na arapskom jeziku, je loše. Kad malo bolje razmislim, taj komad papira mi liči na nekog idola ( kumira), a dobro znamo da se idolopoklonstvo, u svim "abrahamskim" religijama, smatra velikim grijehom.
-
clarKKent
#40 Re: zapis
baš me briga hoćeš li na Islam preći (:Great Cornholio wrote:Džaba me fališ, nikad ja na Islam neću preć'clarKKent wrote:
neozbiljan si, a čitajući neke tvoje postove s drugih tema rekao bih da imaš intelekt vrijedan dostojne rasprave o raznim temama (:
čak i da ga posmatramo kao placebo efekat, opet je nešto.. d:![]()
Zapisi su opasni, kao i druge vrste "zaštitnih" amajlija, zato što čovjeka odvraćaju od njega samog, odgovornost za rješavanje problema ( anksioznosti, raznih fobija i drugih psihičkih poremećaja) "prebacuju" na nekog dugog, i vremenom, ti blaži psihički poremećaji mogu napredovati do ozbiljnijih.
Nema ništa loše vjerovati da te Bog može zaštititi od neke nesreće, ili zla, ali vjerovati da to može uraditi komad papira, na kome je napisano nešto na arapskom jeziku, je loše. Kad malo bolje razmislim, taj komad papira mi liči na nekog idola ( kumira), a dobro znamo da se idolopoklonstvo, u svim "abrahamskim" religijama, smatra velikim grijehom.
i ne brini se za druge živ bio (:
- fatamorgana
#41 Re: zapis
592. Dve bolesticlarKKent wrote: ima li ljudi bez psihičkih poremećaja bilo kakve vrste? (;
Monasi, postoje dve vrste bolesti. Koje dve? Bolest tela i bolest uma. Monasi, moguće je na ovom svetu videti bića koja ne pate od bolesti tela godinu dana, dve godine, tri, četiri, pet, deset, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset godina; čak i onih koji ne pate od bolesti tela sto godina. Ali je, monasi, teško naći na ovome svetu bića koja ne pate od bolesti uma čak i za trenutak, izuzev onih čije su mentalne nečistoće uklonjene.
Buda
Roga sutta (AN IV.157)
(citirano sa teme o budizmu....
-
clarKKent
#42 Re: zapis
hvala lijepo (:fatamorgana wrote:592. Dve bolesticlarKKent wrote: ima li ljudi bez psihičkih poremećaja bilo kakve vrste? (;
Monasi, postoje dve vrste bolesti. Koje dve? Bolest tela i bolest uma. Monasi, moguće je na ovom svetu videti bića koja ne pate od bolesti tela godinu dana, dve godine, tri, četiri, pet, deset, dvadeset, trideset, četrdeset, pedeset godina; čak i onih koji ne pate od bolesti tela sto godina. Ali je, monasi, teško naći na ovome svetu bića koja ne pate od bolesti uma čak i za trenutak, izuzev onih čije su mentalne nečistoće uklonjene.
Buda
Roga sutta (AN IV.157)
(citirano sa teme o budizmu....)
-
Great Cornholio
#43 Re: zapis
Reverse psychologyclarKKent wrote: baš me briga hoćeš li na Islam preći (:
ima li ljudi bez psihičkih poremećaja bilo kakve vrste? (;
Nema,niko nije baš 100 % u vinklo, al' nije pametno liječiti ih, ili ublažavati, zapisima, pa da Bog kaže
-
clarKKent
#44 Re: zapis
ljudi uzimaju zapis za mnoge stvari, psihički problemi nisu uvijek primarni (:Great Cornholio wrote:Reverse psychologyclarKKent wrote: baš me briga hoćeš li na Islam preći (:
ima li ljudi bez psihičkih poremećaja bilo kakve vrste? (;E sad baš hoću
![]()
![]()
Nema,niko nije baš 100 % u vinklo, al' nije pametno liječiti ih, ili ublažavati, zapisima, pa da Bog kaže
a svi ljudi se prije ili kasnije okrenu nekim alternativnim metodama liječenja, nažalost, medicina nije uvijek odgovor (:
-
tumb
#45 Re: zapis
Sihiri su haram,ici kod sihirbaza je haram,nosenje ajeta covjeku ne pomaze s toga nema ni razloga da ih nosi,uostalom ko zna sta je ''hodza'' našvrljao na papir,od svega toga nema koristi,moze biti samo stete
- tf2_spy
#46 Re: zapis
samina_swe wrote:Ne brini ,ne radi se o o tipovima ala Torabi,vidovita Dzemila itd,,dobro je provjereno
Recimo da su neki od toga napravili dobar biznis,u suštini popriličan broj su ih sihrbazi niti znaju harfove niti ništa iz šerijatskog prava,i reklamiraju se po nekim tamo časopisima tipa Aura,itd.Nažalost ljudi traže slamku spasa,pa su na sve spremni bez predhodnoga da provjere,ali najbolja je preporuka da ti isti ljudi nauče da obavljaju namaz jer nema im druge pomoći,i naravno da promjene iz temelja svoje životne navike,korak po korak.Još kada se sjetim onoga Torabija,la havle we la kuvvete illa billahi,kako su mu ljudi pohrlili,neka je daleko od nas..

-
statixx
#47 Re: zapis
Ovo nije sujevjerje
Naravno da nije dokazano. Nije ni bilo pokusaja.Jeste, nije naučnim putem dokazano da "zapisi" imaju bilo kakvo ljekovito dejstvo, osim možda placebo efekta uzrokovanim autosugestivnim djelovanjem.
Sta trebaju naucnici. Vrsiti eksperiment uz osobu koja ulazi sa musafom zavezanim oko noge u kupatilo i pri tome mjeriti razlicite parametre - ugao pod kojim ulazi osoba, visina temperature, promjene u elektromagnetnom polju...
-
Great Cornholio
#48 Re: zapis
Nek eksperimentišu, i onako ništa ne rade, samo prepisuju od stranaca i na taj način dolaze do magisterija i doktorata.statixx wrote:Ovo nije sujevjerjeNaravno da nije dokazano. Nije ni bilo pokusaja.Jeste, nije naučnim putem dokazano da "zapisi" imaju bilo kakvo ljekovito dejstvo, osim možda placebo efekta uzrokovanim autosugestivnim djelovanjem.![]()
Sta trebaju naucnici. Vrsiti eksperiment uz osobu koja ulazi sa musafom zavezanim oko noge u kupatilo i pri tome mjeriti razlicite parametre - ugao pod kojim ulazi osoba, visina temperature, promjene u elektromagnetnom polju...
Takvi su najgori, takvi "napošćavaju" u parama
- harač
#49 Re: zapis
šta treba, prije nego što odeš do wc-a negdje u kafani pitat nekog: "hajd mi pričuvaj ovaj hodžin zapis, matere ti?"
- Alija Nametnik
#50 Re: zapis
Mene su jednom u hali kupali vodom u koju je hodža S. ubacio neke zapise na sumerskom pismu i ništa mi nije pomoglo. Moro ić na infunziju! Poslije toga ta alergija mi se više nije javljala.
Dakle, mislim da možeš ići tamo gdje sultan ide pješe bez da se plašiš. Ne slušaj ove hejtere bez džemata.

Dakle, mislim da možeš ići tamo gdje sultan ide pješe bez da se plašiš. Ne slušaj ove hejtere bez džemata.