Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
vala nek utjeruju sto se mene tice, drzava mora svoje naplatiti kad tad. a dok ne pocnu zabrane tipa ne mozes izaci iz drzave, izvaditi dokumente i slicno ljudi se nece opametiti. za mora i ljetovanja se ima ali se nema za grijanje ili vodu.
meni stvarno nije zao dati za rad, jer ljudi odnesu smece, pociste, pometu a to sto papci ne bacaju u kontejner nije do njih. sto neko rece ne mogu oni hvatati smece koje leti sa balkona i prozora. tako da ljudima svaka cast
nije mi zao ni vodu ni grijanje platiti, imam mjerace za sve, koliko potrosimo toliko platimo. narocito grijanje jer nam je pausal ljeti stvarno ok (u odnosu na istu kvadraturu onih koji placaju cijelu godinu fiksno). I u startu samo ljeti ustedimo preko 300 KM na pausalu.
I ja se slažem da privatni utjerivači utjeruju, ali da počnu od pravnih subjekata i bogatih!
Čuj, ići na more na ovakvom vaktu i zemanu, a dugovi za vodu i tv. pretplatu u tisućama/hiljadama KM? Prvo plati vodu, tv. taksu za posjedovanje RTV aparata, grijanje,....pa, ako ostane šta, na more idi.
što se tice pravnih lica, znam da ne mogu izvaditi komunalne saglasnosti koje im trebaju za izgradnju/nadogradnju objekta dok ne izmire dugovanja ,a fizicka lica ogranicena da moraju izmiriti dugove samo pri prodaji nekretnine ili tuzbom ili pljenidbom. Drugi nacini prinudne naplate ne postoje, ali ih treba hitno uvesti.
slazem se na blokiranjem racuna radi prinudne naplate dugova iznad recimo 500 KM (to je ipak jedna plata nekog zaposlenog u JKPK). svi racuni se trebaju placati. ali ne na nacin da ti uzme 70% plate. nego neka maksimalna prinudna naplata bude 20% od sume koja legne na racun i tako dok se dug ne izmiri. to su radili u hrvatskoj, doduse bilo je velike guzve oko procenta koji se skidao sa racuna, ali su se dugovi namirili.
Jay Gatsby wrote:Odvoz smeća najradije platim. Ljudi rade k'o singerica, možeš sat po njima štimati.
I kod mene jutros opraše ulicu nakon što su odvukli smeće. Samo ne znam da li opština plaća pranje ulica ili je to nekako drugačije organizovano, kao npr. čišćenje snijega gdje privatnici sa grtalicama neke ulice (ne)čiste.
Privatni izvrsitelji su glupost i nerealnost. Ako nesto nisi platio, ili negdje nesto dugujes, komunalije ili bilo sta drugo, mora postojati realan razlog za to: ili ti neces da platis ili imas RAZLOG sto ne placas. Evo dva banalna primjera: ne placas Toplanama jer smatras da ne griju ili griju lose, ili recimo nisu te grijali nekoliko mjeseci radi kvara na cijevima, a sada griju. Ili npr. pozoves Sarajevostan da ti otklone kvar, a oni te ofiraju i nece da otklone kvar, a ti placas uredno jedno 50 godina.
Sto se tice i jednog i drugog slucaja, privatni izvrsitelji ne mogu napraviti NISTA samo po nalogu Toplana ili Sarajevostana jer je SUD taj koji treba da utvrdi da li ti (ne)placas osnovano ili neosnovano, znaci, ako te nisu grijali, zasto bi placao. Nije realno da ti IKO ispostavlja racun koji bi ti morao placati, a da ti taj neko nije isporucio robu (tolplotnu enrergiju, opravku kvara....).
Znaci, tek kada sud utvrdi cinjenicno stanje i donese presudu u korist Toplana/Sarajevostana ili ne znam koga vec, onda prisilna naplata ima smisla, no ako sud dosudi da te nisu grijali, a traze novac, sve pada u vodu. Znaci, privatni izvrsitelji nemaju pravnu mogucnost "utjerivanja dugova" jer sama cinjenica da ti je neko ispostavio racun, ne znaci da si ti duzan i da moras platiti. Evo sad cu ti ja ispostaviti racun u ime nase firme na 1.000.000 eura , ti ne platis i ja ti saljem privatne izvrsitelje. To nema nikakvog smisla.
Jasno je da treba platiti ako te je neko grijao, da treba platiti ako ti neko odvozi smece, da treba platiti vodu ako je imas i ako je pijes, no ako sve to neko prema tebi NIJE izvrsio, onada je sud tu da utvrdi ko je u pravu, a ne privatni izvrsitelji. Da pojasnim, ni u Hrvatskoj privatni izvrsitelji nemaju pravne niti FIZICKE ovlasti kako se misli, a svakako ne mogu ulaziti u stanove, jer je tu jasan zakon, a to je da ti neko moze uci u stan samo sa sudskim nalogom, cak i nalog za konfiskaciju nije dovoljan bez naloga za ulazak u stan (iskustvo iz Hrvatske).
Jos jedna napomena: Sarajevostan i slicne institucije su PRIVATNE firme i drzava nema razloga da na bilo koji nacin protezira te firme, osim po sudskoj odluci. Znaci, odnos sa Sarajevostanom ili slicnim firmama je cisto privatna obligacija.
PipiDugaDevetka wrote:
Upravitelju, lopovskoj FAMOS-GRADNJI sa direktorom Enverom Muharemovićem na čelu, ni marke do kraja života nedam!
Trenutno Sud za male vrijednosti tabiri kako da me kazni. Ni sudske troškove neću izmiriti. Nek' se puše.
Da ne idemo u offtopic,kod nas je OKi bio upravitelj i kad je raskrstio sa nama imali smo na računu oko 800KM,kasnije novom upravitelju,valjda bi bilo logično nisu prebacili naše pare.
Fidges Inzenjering 20,50KM mjesečno.
PipiDugaDevetka wrote:
Upravitelju, lopovskoj FAMOS-GRADNJI sa direktorom Enverom Muharemovićem na čelu, ni marke do kraja života nedam!
Trenutno Sud za male vrijednosti tabiri kako da me kazni. Ni sudske troškove neću izmiriti. Nek' se puše.
Da ne idemo u offtopic,kod nas je OKi bio upravitelj i kad je raskrstio sa nama imali smo na računu oko 800KM,kasnije novom upravitelju,valjda bi bilo logično nisu prebacili naše pare.
Fidges Inzenjering 20,50KM mjesečno.
Ima tema o upraviteljima na pod ''Razno''. Čini mi se da bi neko trebao prijaviti tih 800KM Ministarstvu da nisu vraćene Fidgesu ili bi Fidges mogao putem Udruženja upravitelja zamoliti OKI da vrati pare na vaš račun koji je sada pod nadzorom novog upravitelja Fidgesa i ?NOVOG? PEV-a.
BHF_Manijak wrote:Placam sve i skontam da sam debil, ali sta cu kad sam tako odgojen, sve kontam nekad ce se postenje vratit! Mada hoce al u qrcu! Imam osjecaj da ce se nekad tamo svim ovim duznicma sto u ViK-u sto u TOplanama otpisati dugovi, kao "jebaji ga, kad nije placano dosad, otpisi im", a mi ostali cemo ispusit foru!
Na Općinskom sudu u Sarajevu ima nekoliko hiljada predmeta u kojima javna komunalna preduzeća utužuju Sarajlije za neplaćene komunalije. Ne bi ih bilo toliko, ne bi sugrađani bili drski i redovno bi plaćali svoje obaveze, da je sud ažurniji, da su sudije dosljedne svojim obavezama, da rade posao za koji su više nego odlično plaćeni.
samo za toplane ima 4miliona dugovanja koja se otezu po sudu... kad bi ih i poceli rjesavati kazu trebalo bi 30ak godina ...
inace najsmjesnije mi je zaboravis platiti jedan racun RAD-u i onda na kraju godine ti dolazi ona sudska opomena i nalog za pljenidbu... pa majke ti sta ce mi zapljeniti za 6km u stanu, daljinski da mi odnese
azdralovic wrote:inace najsmjesnije mi je zaboravis platiti jedan racun RAD-u i onda na kraju godine ti dolazi ona sudska opomena i nalog za pljenidbu...
Uh, zaboravih ovo... Pocetkom prosle godine stize zuta postanska obavijest da me preporucena "cestitka" sa suda ceka na Posti 2, jer naravno nisam bio kuci... Na sta cu pomisliti nego na saobracajnu kaznu, pa vrtim film znam li sve kamere, i jesam li neku zaboravio... Uhvatili me nisu nijednom, dakle samo neko parkiranje ili kamera...
Kad tamo, nalog pred pljenidbu zbog neplacenog dec. racuna od prosle godine... Dug, 7.65 KM, + 1KM sudskih troskova... Ja znam da sam platio... Hmmm. Odem u "arhivu", uredno placen decembarski racun, 23 decembra... E sad cu se posvadjati s nekim... Na svu srecu javi mi se na telefon normalna nenadrndoljena gospodja, koja mi objasni da su "podvukli godinu" (tekucu) 15 decembra, pa dug nastao odatle, tj. sviju koji su imali dug tog dana su automatski dali na sud... I da vidi u komjuteru da sam to platio... Primjetio sam joj na telefon da nije bas normalno "podvlaciti" godinu dok god jos u njoj ima radnih dana, i da mi ne pada na pamet ici na sud da to sve objasnjavam sudiji, a ni catama na sudu... Na sta je ona rekla da ce oni to sve pobrisati, i da se ne brinem, kao da nista nije bilo, te sam joj uzeo ime da se imam na sta pozvati oko tel. razgovora ako ne bude... I nije bilo problema, a bogme sam se bio naostrio da nekome skresem sve u brk...
azdralovic wrote:inace najsmjesnije mi je zaboravis platiti jedan racun RAD-u i onda na kraju godine ti dolazi ona sudska opomena i nalog za pljenidbu...
Uh, zaboravih ovo... Pocetkom prosle godine stize zuta postanska obavijest da me preporucena "cestitka" sa suda ceka na Posti 2, jer naravno nisam bio kuci... Na sta cu pomisliti nego na saobracajnu kaznu, pa vrtim film znam li sve kamere, i jesam li neku zaboravio... Uhvatili me nisu nijednom, dakle samo neko parkiranje ili kamera...
Kad tamo, nalog pred pljenidbu zbog neplacenog dec. racuna od prosle godine... Dug, 7.65 KM, + 1KM sudskih troskova... Ja znam da sam platio... Hmmm. Odem u "arhivu", uredno placen decembarski racun, 23 decembra... E sad cu se posvadjati s nekim... Na svu srecu javi mi se na telefon normalna nenadrndoljena gospodja, koja mi objasni da su "podvukli godinu" (tekucu) 15 decembra, pa dug nastao odatle, tj. sviju koji su imali dug tog dana su automatski dali na sud... I da vidi u komjuteru da sam to platio... Primjetio sam joj na telefon da nije bas normalno "podvlaciti" godinu dok god jos u njoj ima radnih dana, i da mi ne pada na pamet ici na sud da to sve objasnjavam sudiji, a ni catama na sudu... Na sta je ona rekla da ce oni to sve pobrisati, i da se ne brinem, kao da nista nije bilo, te sam joj uzeo ime da se imam na sta pozvati oko tel. razgovora ako ne bude... I nije bilo problema, a bogme sam se bio naostrio da nekome skresem sve u brk...
Ista stvar je i kod mene bila... Ako placas mjesec unazad sa 31.12 imas jedan mjesec neplacen i njihov sistem automatski salje opomene...
Ma nije ovo bila opomena, ovo su odmah dali na sudove da ne zastari, dakle sa suda sam dobio rjesenje, neke troskove su imali da to pripreme, posalju, predaju, posalju meni postom obavijest, i da na kraju storniraju to sto su usrali, a sve zato sto su kalendarsku godinu 2010 zakljucili 15 decembra 2010, a ne 31 decembra 2010... Da su podvukli crtu 15 januara 2011, cak i 28 decembra bih jos i shvatio, ali 15-og ne shvatam... A u toj godini ako im neko duguje od januara, dakle 12 mjeseci, nisu trebali cekati decembar da ga daju na sud zbog zastare, trebali su svoje pare traziti odmah, ili u julu najkasnije...
drndalo wrote:Ma nije ovo bila opomena, ovo su odmah dali na sudove da ne zastari, dakle sa suda sam dobio rjesenje, neke troskove su imali da to pripreme, posalju, predaju, posalju meni postom obavijest, i da na kraju storniraju to sto su usrali, a sve zato sto su kalendarsku godinu 2010 zakljucili 15 decembra 2010, a ne 31 decembra 2010... Da su podvukli crtu 15 januara 2011, cak i 28 decembra bih jos i shvatio, ali 15-og ne shvatam... A u toj godini ako im neko duguje od januara, dakle 12 mjeseci, nisu trebali cekati decembar da ga daju na sud zbog zastare, trebali su svoje pare traziti odmah, ili u julu najkasnije...
Nisam mislio opomenu kao opomenu nego to sto oni salju na sud... Inace mene su molili da platim te sudske troskove, sto mi nije padalo na pamet s obzirom da su sami zajebali
Pipi, ne mogu se praviti liste za odstrel bez sudske odluke, jer moguce je da neko ne placa jer ima opravdan i jak PRAVNI razlog, kako sam rekao, Toplane ih nisu grijale, a traze novac, Sarajevo-gas nije isporucio plin, a trazi novac, upravitelj se ne odaziva na poziva za opravke, a trazi novac, dakle, samim time sto neko ne placa, ne znaci da je kriminogena licnost i dosta je u ovoj drazvi i onoj prije nje bilo lista za odstrel kako se kome hoce. Dokazi da si u pravu, pa onda se poigravaj sa tudjim imenima (ne mislim ti Pipi, nego mislim u opcem, generalnom smislu) i pravi liste i objavljuj, mada je odnos sa upraviteljima i drugim PRIVATNIM firmama stvar ciste osobne obligacije i nema nista sa listama za odstrel...u svakom slucaju ako te neko odluci izvrgnuti - tendenciozno - javnoj blamazi, a nema pravni argument i sudsku odluku da je u pravu, moze to skupo platiti u kontra sudskom postupku.
braca wrote:Pipi, ne mogu se praviti liste za odstrel bez sudske odluke, jer moguce je da neko ne placa jer ima opravdan i jak PRAVNI razlog, kako sam rekao, Toplane ih nisu grijale, a traze novac, Sarajevo-gas nije isporucio plin, a trazi novac, upravitelj se ne odaziva na poziva za opravke, a trazi novac, dakle, samim time sto neko ne placa, ne znaci da je kriminogena licnost i dosta je u ovoj drazvi i onoj prije nje bilo lista za odstrel kako se kome hoce. Dokazi da si u pravu, pa onda se poigravaj sa tudjim imenima (ne mislim ti Pipi, nego mislim u opcem, generalnom smislu) i pravi liste i objavljuj, mada je odnos sa upraviteljima i drugim PRIVATNIM firmama stvar ciste osobne obligacije i nema nista sa listama za odstrel...u svakom slucaju ako te neko odluci izvrgnuti - tendenciozno - javnoj blamazi, a nema pravni argument i sudsku odluku da je u pravu, moze to skupo platiti u kontra sudskom postupku.
Imao sam ranije problem gdje su se zeznuli pa mi slali pogrešne račune. Sada kada se to ispravilo dobijem dva "bunta" od 6 mjeseci. Jedan je za "odvoz smeća" a drugi za "odvoz kabastog otpada", oba po 8,10 KM ako se ne varam. Jesu li se opet nešto zeznuli ili svi dobijaju po dva odvojena računa koja treba platiti, dakle svaki mjesec 2 X 8,10 KM?
Opet su ti nesto zajebali... Uvijek je bilo, a ne sjecam se da je promijenjeno, racun ovog tipa, xx m2 x 0.xx KM = 7.10 KM/ mjesecno odvoz smeca + 1.00 KM (pausal) mjesecno odvoz kabastog otpada... Total: mjesecno 8.10 KM...
Dakle za 1 stan ne mozes dobiti 2 seta, posebno ne cifrom istih racuna...
braca wrote:Pipi, ne mogu se praviti liste za odstrel bez sudske odluke, jer moguce je da neko ne placa jer ima opravdan i jak PRAVNI razlog, kako sam rekao, Toplane ih nisu grijale, a traze novac, Sarajevo-gas nije isporucio plin, a trazi novac, upravitelj se ne odaziva na poziva za opravke, a trazi novac, dakle, samim time sto neko ne placa, ne znaci da je kriminogena licnost i dosta je u ovoj drazvi i onoj prije nje bilo lista za odstrel kako se kome hoce. Dokazi da si u pravu, pa onda se poigravaj sa tudjim imenima (ne mislim ti Pipi, nego mislim u opcem, generalnom smislu) i pravi liste i objavljuj, mada je odnos sa upraviteljima i drugim PRIVATNIM firmama stvar ciste osobne obligacije i nema nista sa listama za odstrel...u svakom slucaju ako te neko odluci izvrgnuti - tendenciozno - javnoj blamazi, a nema pravni argument i sudsku odluku da je u pravu, moze to skupo platiti u kontra sudskom postupku.