ALARM!!! GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jefferson

#26 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

stetoskop wrote:Klino: BiH hoće kanadere, a nema ni vatrogasnu pješadiju!
Na području Kantona Sarajevo nema nijedno vozilo za gašenje šumskih požara, a općine Stari Grad i Centar imaju ukupno sedam profesionalnih vatrogasaca. Za gašenje 15 metara širokog požarnog fronta s jednim šmrkom potrebna su četiri vatrogasca.
Image

"Prije rata u Sarajevu su bila 42 dobrovoljna vatrogasna društva, danas ih je samo šest. Na donošenje Zakona o zaštiti od požara čekalo se 16 godina nakon rata, a u njegovoj izradi nije konsultiran ni jedan predstavnik vatrogasaca", kaže na početku razgovora za Fenu specijalista za gašenje požara i viši vatrogasani oficir I klase Namik Klino, koji je profesionalno zaposlen u EUFOR-u u Sarajevu, a kao dobrovoljni vatrogasac ima četiri decenije staža.

Stanje u oblasti vatrogastva poražavajuće

Ilustrirajući poražavajuće stanje u oblasti vatrogastva, kaže da neopremljenost, nedovoljan broj vatrogasaca, nedovršena zakonska regulativa i stavljanje profesionalnih vatrogasaca "pod kapu" Civilne zaštite su činjenice koje zaštitu od požara i djelovanje na terenu dovode u pitanje.

"Do sada smo imali sreće, jer klima nije išla na ruku požarima, a šta nas čeka u budućnosti veliko je pitanje. Globalno zatopljavanje zahvatilo je i BiH, što je pokazala i poslednja zima s katastrofalnim snježnim padavinama te tropska ljeta, koja će donijeti još više šumskih požara", upozorava Klino.

Navodeći primjere koji govore o nespremnosti za gašenje požara, Klino potcrtava da je uništeno dobrovoljno vatrogastvo koje je u BiH do rata imalo 130 godina dugu tradiciju. I dok Slovenija ima 200.000 dobrovoljnih vatrogasaca, što je model nastao u austro-ugarsko doba, BiH je svoju vatrogasnu tradiciju ukinula. Visoko je prije rata imalo 12 profesionalnih i 150 dobrovoljnih vatrogasaca, a danas ima samo 12 profesionalaca.

"I kako da Konjic, koji je općina s najvećim šumskim kompleksom djeluje s 13 profesionalnih vatrogasca", postavlja pitanje Klino i navodi kako je još gore od toga što BiH nema svjetski model komandovanja na incidentima kojim se propisuju standardne procedure i koje se aktiviraju prilikom gašenja npr. velikih šumskih požara kakav je bio poslednji na području Konjica.

Neadekvatne krivične sankcije

"Treba standardne procedure neko, odnosno nadležne institucije, da napišu i narede njihovo provođenje. Vatrogastvo je u BiH na nivou iz 70-tih godina prošlog stoljeća, koncipirano na Titovom modelu civilne zaštite i dobrovoljnog stavljanja u pripravnost i djelovanje građana. U Uredbi za obuku i opremanje vatrogasaca preporučuje se literataura iz 1974. godine, jer kažu nije napisana nova", pojašnjava Klino uz opasku kako, naravno, nove udžbenike treba neko da napiše, a treba neko za njih novac da izdvoji.

I neadekvatne krivične sankcije te obezvrijeđenost šumskih resursa idu u prilog tome da "niko ni za šta ne odgovora".

"Ja nisam čuo da je neko od rata do danas krivično osuđen za izazivanje šumskog požara. U BiH se izgorjelo stablo procjenjuje na dvije KM, a u Njemačkoj je procjena štete po jednoj sadnici 10.000 KM, jer se računa vrijednost tehničkog drveta koje se dobija iz jednog stabla, proizvodnja kisika, očuvanje ekosustava i zemljišta", pojašnjava Klino.

U kontekstu sumornog stanja na terenu, priča o kupovini kanadera ili specijaliziranih aviona-amfibija AIR Tractor je besmislena, smatra Klino, uz opasku kako je BiH suviše siromašna za kupovinu protupožarnih aviona.

"Umjesto toga, novac treba usmjeriti za popravku helikoptera Oružanih snaga koji su za naše uslove efikasniji, a koji se za spašavanje i djelovanje prilikom prirodnih i elementarnih nepogoda koriste svugdje u svijetu", kaže Klino i dodaje da su austrijski vojni helikopteri iz sastava EUFOR-a uspješno djelovali u gašenju poslednjih požara u BiH.

Helikopteri su praktičniji

Helikopteri su, kaže, praktičniji i učinkovitiji jer do požarišta dovoze istovremeno i opremu, ljude i vodu.

"Za punjenje kanadera je potrebna veća vodena površina, koju ne vidim u BiH, dok za AIR Tractor treba pista dužine dva kilometra, hidrant na pisti, servisiranje i najmanje dvije posade, dakle treba dobar budžet. Sve to kad su u vojni helikopteri u pitanje je jeftinije jer imamo infrastrukturu i ljudstvo", kaže Klino.

Osim toga, požar se ne gasi iz vazduha.

"Sve dok 'pješadija' ne dođe na požarište, dok vatrogasac s 'brentačom' na leđima ne počne špricati teren, s krampom ne razvali korijen ili panj, dakle ne zagasi na zemlji vatru, nema govora o ugašenom požaru", pojašnjava Klino, uz rezigniranu konstataciju da "nemamo vatrogasnu pješadiju, a hoćemo avione".

Na kraju razgovora kaže da "Sarajevošume " unapređuju sistem preventive, te da pored vatrogasnih puteva, prokrčavanja šuma i pravljenja presjeka kojima se u šumama spriječava širenje požara, imaju i osmatrače, koji odmah po izbijanju požara alarmiraju vatrogasce.

"Problem u BiH je spora rekacija nakon izbijanja požara, a nisam siguran ni da koordinacija po 'vertikali' i 'horizonatli' u Civilnoj zaštiti nabolje funkcionira. Povratak na model dobrovoljnog vatrogastva koji je zadržan u Sloveniji, Austriji i Hrvatskoj pravo je rješenje i za BiH. To je znatno jeftiniji model, jer su potrebna sredstva za opremu, dok je rad vatrogasaca volonterski i omugućava mobilizaciju mnogostruko brojnijeg ljudstva", kaže na kraju razgovora ing. specijalista za zaštitu od požara Namik Klino.
Smatram da je Klino u pravu.
Evo kako trenutno kod nas funkcioniše akcija gašenja požara u Hercegovini: Prvo se angažuju profesionalni vatrogasci, a ima ih 3-4 u smjeni, koji ustanove da je požar velik i da to sami ne mogu ugasiti, pa onda pozivaju pomoć od ostalih vatrogasaca (a ima ih ukupno 12-14) i ostalih. Sljedećeg dana nakon što ustanove da požaru ne mogu ništa, onda šalju zahtjev za pomoć helikopterom. Nakon što ministar sigurnosti sazna da je požar jak, on se taj dan sakrije i isključi sve moguće telefone, kako ga ne mogu dobiti, a helikopter ne može uzletiti bez njegovog odobrenja. I tek tamo treći dan, kada vrag odnese šalu, onda dižu helikoptere i pomogaju daj kanadere, nema kanadera....

Umjesto da se ODMAH pristupi ozbiljnoj akciji gašenja, još dok požar nije uzeo maha.
Kanaderi jesu dobri, ali nisu u potpunosti efikasni bez jake podrške pješadije koja bi gasila zaostale vatrice na mjestima gdje se istrese voda. A da ne pričam o milionskim investicijama na kupovinu tih aviona i njihovo održavanje, obuka i plaćanje posade. Prioritetnije bi bilo to uložiti u dobrovoljno vatrogastvo, jer ih Hercegovina nema nikako. Onda bi nakon prvog izviđanja pozvali se dobrovoljni vatrogasci i odmah na zahtjev podigao helikopter, za gašenje ili transprt vatrogasaca i tako bi požar na vrijeme bio ugašen.
Nije bas upravu 100%.
Avioni su kljuc gasenja u nasim uslovima gdje vlada nepristupacan i miniran teren.
Klino ide onom idejom: sto manje odgovornosti.
Naravno da treba obuciti pilote, napraviti odredjenu infrastrukturu i slicno. Ali zar zemlja time ne dobija? Ja ne vidim nista lose imati 8-10 obucenih pilota za te avione koji ce sutra predavati nasoj djeci na fakultetima i slicno. Kada s eupustimo u takve projekte zemlja postaje ozbiljnija i sposobnija.
Sto se tice aviona, nama uopste nisu potrebni Kanaderi. Kanade rsu potrebni HR jer AT-802 Fire Boss ne moze puniti vodu po buri kako zbog nemirnog mora tako i zbog osjetljivosti aviona zbog snage motora prilikom naleta bocnog vjetra.
Mi s druge strane nemamo toliko sumskih pozara kao HR, imamo jablanicko jezero i tu se avioni mogu puniti bez problema, kako je vec radjeno sa kanaderima.
Nije uopste tacno da se Air Tractor puni samo na pisti. AT-802 Fire Boss ima iste mogucnosti skupljanja vode kao i kanader, s tim sto je Fire Boss oko 2.5 miliona dolara a Kanader 26 miliona dolara.
Makedonija je kupila 3 Fire Bossa, Crna Gora 2, a mi vjerovatno cekamo donaciju! Cijeli zivot nam se sveo na donacije!
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#27 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Bobi »

Josh da dodam da slana morska voda loshe utiche na cijeli sklop at-802 pa je prihvatljivija varijanta za nas :D.To su vishenamjenski avioni koji pored funkcije gashenja pozara mogu da se koriste u poljoprivredi,kontroli zracnog prostora,izvidjanju,pracenju, fotografisanju terena... :).
poznanik

#28 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

@jefferson,

obzirom da poznaješ "materiju", pitanje za tebe: Može li BiH ovladati proizvodnjom nekih od hidro-aviona za gašenje požara, ima li možda mostarski SOKO te mogućnosti?
donBeton

#29 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by donBeton »

Mi kanadere nikad nećemo dobiti.

Prije nekoliko mjeseci (ili je to još prošle godine?) za vrijeme požara u okolini Trebinja i kada je vatra došla do Hutovog blata, ministar (nisam siguran koji? ) iz Vlade RS hladno reagira na žalbe što nemamo kanadere u stilu: "oni kontaju mi ćemo se uplašiti od malo požara i navući će nas da IM DAMO (ovog izraza se tačno sjećam :-D ) kanader."

Kanadera niti boljih uslova za gašenje požara nema niti u obećanjima - sve dok im ne dođe vatra u avliju. Do tad, ovo efektivno što je nekoliko helikoptera, a ostatak vatrogasci sa naprtnjačama od po 20-max.25 litara vode koji do vatre pješače i po pola kilometra i onda nazad do izvora vode.
jefferson

#30 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

poznanik wrote:@jefferson,

obzirom da poznaješ "materiju", pitanje za tebe: Može li BiH ovladati proizvodnjom nekih od hidro-aviona za gašenje požara, ima li možda mostarski SOKO te mogućnosti?
Mostarski SOKO je prije rata usao u pregovore sa Bombardierom o proizvodnji nekih kljucnih segmenata za CL-215 te poslije CL-415 (koji je tada bio u razvju).
SOKO je vec radio na nekim djelovima za Airbus (dio vrata i sl) i koliko znam Bombardier je nudio cak i sklapanje tog aviona nekad u buducnosti ako saradnja uspije.
Sada SOKO moze samo gljive da uzgaja u tim halama i nista vise.
Nisu u pitanju masine jer one se kupe i to je to, problem su stracnjaci koji su ili otisli, ili se penzonisali ili umrli, kao situacijama sa kooperantima koji su prije radili za SOKO.
sinuhe

#31 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by sinuhe »

A moraju li se pozari gasiti? :D
jefferson

#32 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

Bobi wrote:Josh da dodam da slana morska voda loshe utiche na cijeli sklop at-802 pa je prihvatljivija varijanta za nas :D.To su vishenamjenski avioni koji pored funkcije gashenja pozara mogu da se koriste u poljoprivredi,kontroli zracnog prostora,izvidjanju,pracenju, fotografisanju terena... :).
Ma s tim avionom mozes svasta raditi, sad o odrzavanju zracnog prostora sa tako tromom masinom ne znam :D
Na kraju, nasa avijacija bi dobila konacno ozbiljan avion kojim moze da se dalje razvija. Mi trenutno imamo par utvi, cesni i pajpera i to ej to. Ovo dize razinu ozbiljnosti i sposobnosti.
Na kraju krajeva, posalji taj avion kao ispomoc u grcku ili italiju tokom pozara i naslov ce biti: BiH pomogla italiji u gasenju pozara. Pa gdje ces bolji diplomatski potez?
Para za Fire Boss IMA, ali pare se trose na auta politicarima i slicno! Jedini problem je gdje se pare usmjeravaju nista vise. Ali, kako su kod nas sve diletanti i amateri u vlasti, ne bi me iznenadilo da 99% njih nema pojma o situaciji sa pozarima a kamoli o nekom Fire Boss-u i slicno.
stetoskop
Grijem se na: Fujitsu 12llce
Vozim: Traktor, ide j€bi ga

#33 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

jefferson wrote: Nije bas upravu 100%.
Avioni su kljuc gasenja u nasim uslovima gdje vlada nepristupacan i miniran teren.

Naravno da treba obuciti pilote, napraviti odredjenu infrastrukturu i slicno. Ali zar zemlja time ne dobija? Ja ne vidim nista lose imati 8-10 obucenih pilota za te avione koji ce sutra predavati nasoj djeci na fakultetima i slicno. Kada s eupustimo u takve projekte zemlja postaje ozbiljnija i sposobnija.
Sto se tice aviona, nama uopste nisu potrebni Kanaderi. Kanade rsu potrebni HR jer AT-802 Fire Boss ne moze puniti vodu po buri kako zbog nemirnog mora tako i zbog osjetljivosti aviona zbog snage motora prilikom naleta bocnog vjetra.
Mi s druge strane nemamo toliko sumskih pozara kao HR, imamo jablanicko jezero i tu se avioni mogu puniti bez problema, kako je vec radjeno sa kanaderima.
Nije uopste tacno da se Air Tractor puni samo na pisti. AT-802 Fire Boss ima iste mogucnosti skupljanja vode kao i kanader, s tim sto je Fire Boss oko 2.5 miliona dolara a Kanader 26 miliona dolara.
Makedonija je kupila 3 Fire Bossa, Crna Gora 2, a mi vjerovatno cekamo donaciju! Cijeli zivot nam se sveo na donacije!
Mislim da nisi razumio u potpunosti na šta mislim, a i Klino.
Stvar je u prioritetima. Najveći problem je nedovoljan broj vatrogasaca. Recimo u Hercegovini je nerijetka pojava da šuma gori, a da vatrogasci uopšte i ne izađu do požarišta, jer negdje ići kilometrima gdje gori šuma, a ostaviti čitav grad neobzbijeđen od slučaja izbijanja požara u objektima, ne ide.
Stvar je i u praznini. Air traktori mogu biti od velike pomoći u akcijama gašenja požara, ali ima i svoje nedostatke, a to treba potpuniti nečim drugim. Recimo da je ovaj isti scenario, a da puše jaki vjetar, koji je veliki prijatelj požarima, ali veliki neprijatelj letjelicama, e onda bi se sve otelo kontroli.
Tako isto na primjer i u gustim hrastovim šumama, gdje često dođe do podzemnih požara (gori lišče i korijen niskog rastinja), gdje voda bez ljudske ruke ne može ništa, jer je potrebno prokopavati liniju kojom bi se presjeklo širenje tog požara, ili stara šuplja stabla koja su iznutra zapaljena, pa tu ni cisterna vode ne može ništa. Takva stabla se moraju obarati.

Dakle veća je opasnost nemati vatrogasce, nego pored helikoptera koje imamo nemati air-traktore. Treba težiti onako kako rade susjedne zemlje, a to je imati obadvoje, ali obezbjediti određenim redoslijedom.

Evo kako bi po mom mišljenju išli prioriteti efikasnijeg rješenja problema sa ovim velikim požarima:
1. Povećati broj vatrogasaca, formirati dobrovoljna vatrogasna društva i opremiti ih.
1-a. Pojednostaviti proceduru podizanja helikoptera za slučaj gašenja požara.
2. Težiti usavršavanju i nabavki sredstava opreme za gašenje požara u koje spadaju i ti air-traktori.
jefferson

#34 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by jefferson »

stetoskop wrote:
jefferson wrote: Nije bas upravu 100%.

Mislim da nisi razumio u potpunosti na šta mislim, a i Klino.
Stvar je u prioritetima. Najveći problem je nedovoljan broj vatrogasaca. Recimo u Hercegovini je nerijetka pojava da šuma gori, a da vatrogasci uopšte i ne izađu do požarišta, jer negdje ići kilometrima gdje gori šuma, a ostaviti čitav grad neobzbijeđen od slučaja izbijanja požara u objektima, ne ide.
Stvar je i u praznini. Air traktori mogu biti od velike pomoći u akcijama gašenja požara, ali ima i svoje nedostatke, a to treba potpuniti nečim drugim. Recimo da je ovaj isti scenario, a da puše jaki vjetar, koji je veliki prijatelj požarima, ali veliki neprijatelj letjelicama, e onda bi se sve otelo kontroli.
Tako isto na primjer i u gustim hrastovim šumama, gdje često dođe do podzemnih požara (gori lišče i korijen niskog rastinja), gdje voda bez ljudske ruke ne može ništa, jer je potrebno prokopavati liniju kojom bi se presjeklo širenje tog požara, ili stara šuplja stabla koja su iznutra zapaljena, pa tu ni cisterna vode ne može ništa. Takva stabla se moraju obarati.

Dakle veća je opasnost nemati vatrogasce, nego pored helikoptera koje imamo nemati air-traktore. Treba težiti onako kako rade susjedne zemlje, a to je imati obadvoje, ali obezbjediti određenim redoslijedom.

Evo kako bi po mom mišljenju išli prioriteti efikasnijeg rješenja problema sa ovim velikim požarima:
1. Povećati broj vatrogasaca, formirati dobrovoljna vatrogasna društva i opremiti ih.
1-a. Pojednostaviti proceduru podizanja helikoptera za slučaj gašenja požara.
2. Težiti usavršavanju i nabavki sredstava opreme za gašenje požara u koje spadaju i ti air-traktori.
Slazem se, medjutim vatrogasna udruzenja su koliko znam na nivou opstina i kantona.
1. Zbog cega dobrovoljna drustva a ne profesionalna? Prvo se treba rjesiti profesionalni status vatrogasaca, ponuditi ljudima beneficije itd, pa tek onda ici u prosirivanje na dobrovoljni status. Problem vatrogasaca niej samo u sumskim pozarima, nego stanju ljudstva i opreme u slucaju klasicnih pozara, saobracajnih ensreca itd.
2. Vjetar nije problem avionima, ali jeste helikopterima. Klino ne konta da je odrzavanje helikoptera dosta skuplje nego odrzavanje aviona. Drugo, ovo ej opasan "sport." U helikopteru imas u slucaju Mi-8 4 covjeka izlozena opasnosti a u slucaju Fire Bossa 1 covjeka. Drugo, Fire Boss u jednom naletu baca 3,05 tona vode a Mi-8 oko 500 litara. Na kraju, kada je pao Mi-8 u februaru vjetar je bio kljucni faktor.

Fire Boss je jeftiniji od jednog Mi-8, i dalekoooo jefitniji za odrzavanje. Ali jbg, kod nas se najmanje pitaju ljudi koji to znaju.
poznanik

#36 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

http://www.klix.ba/vijesti/bih/konjican ... 120814108#
Mještani konjičkih sela Spiljani i Ljuta te okolnih zaselaka u noći sa ponedjeljka na utorak gotovo oka nisu sklopili. Vatra koja intenzivno bukti već sedmi dan sinoć se spustila na obronke šuma, manje od stotinjak metara je bila udaljena od prvih kuća. Image
amko76 wrote: Jao vozila i opreme :lol: :lol: :lol:
Ova tragdija nije razlog za ruganje vatrogasnoj opremi :-)
amko76

#37 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amko76 »

Jok nego šta ću? Pa ovo kao firma braće Krstić :lol: :lol: :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#38 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

ja sam prije nekoliko dana mogao izazvati takav požar da i sad drhtim kad se sjetim...
a samo samo htio mrvicu počistiti oko kuće :cry: :cry: :cry:
nisam se ni okrenuo
nakon 10 sekundi vatra više nije bila pod kontrolom
nakon 3 sata gašenja uz pomoć vatrogasaca (3 vatrogasca i nas 3)
vatra je ugašena
ali uz pomoć sreće... vile su me pronosale...
prva činjenica... vatra nije zahvatila obližnju šumu jer sam svu snagu usmjerio na suzbijanje vatre na tom dijelu...dok nisu došle komšije koje su pripomogle da se vatra i u polju koje je pokošeno počne gasiti...sreća da su jedna vatrogasna kola bila slobodna...i da su imala pristup do same vatre...

garav ispečen puna pluća dima...a da je šuma počela gorjeti... bio bih na vijestima ...vidjelo bi se i čulo...
ovako... 5 metara od šumarka uz 3 obiteljske kuće vatra stala
i 1 metar od šume...drugi kraj vatre stao

ne pamtim ništa gore u životu poslije 1995. :cry:

definitivno me je ovo promijenilo NA BOLJE

ljudi ne igrajte se s vatrom
ne palite ništa... roštilje gasite... ako baš morate paliti vatru nek sve oko vatre bude dobro nakvašeno vodom i nek šlauf bude spreman za gašenje
ćiško

#39 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ćiško »

Image
požar pored ploča, kanaderi u akciji uzimaju vodu sa neretve :shock:

svaka čast

Image
stetoskop

#40 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

jefferson wrote:
stetoskop wrote: 1. Povećati broj vatrogasaca, formirati dobrovoljna vatrogasna društva i opremiti ih.
...
Slazem se, medjutim vatrogasna udruzenja su koliko znam na nivou opstina i kantona.
1. Zbog cega dobrovoljna drustva a ne profesionalna? Prvo se treba rjesiti profesionalni status vatrogasaca, ponuditi ljudima beneficije itd, pa tek onda ici u prosirivanje na dobrovoljni status. Problem vatrogasaca niej samo u sumskim pozarima, nego stanju ljudstva i opreme u slucaju klasicnih pozara, saobracajnih ensreca itd.
@jefferson, pa nisam ni mislio da ne treba povećavati broj profesionalaca, samo u KS ih treba gotovo poduplati.
I ko kaže da dobrovoljni vatrogasci gase samo šume? Oni itekako učastvuju na raznim akcijama gašenja i spašavanja u raznim požarima, saobraćajnim nesrećama, poplavama, spašavanjima sa visine i sl., a plus pored toga rade na preventivnom radu, upoznavanju stanovništva o PPZ i edukaciji.
Evo malo više pojašnjenja koje sam napisao u ovoj temi: http://www.klix.ba/forum/ustrojstvo-vat ... 1#p7363400
stetoskop

#41 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

poznanik wrote: Image
Vidi starih "Raga", kod mene ima jedna ovakva, mehanički volan, morao sam bildati radi nje. :mrgreen:
ćiško wrote:Image
Ova slika je fotomontaža, radi se o jednom avionu koji je više puta uslikan prilikom slijetanja i zahvata.
Slikano je na neretvi, a požar su gasili dva kanadera.
alibegoa

#42 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by alibegoa »

stetoskop wrote:
poznanik wrote: Image
Vidi starih "Raga", kod mene ima jedna ovakva, mehanički volan, morao sam bildati radi nje. :mrgreen:
ćiško wrote:Image
Ova slika je fotomontaža, radi se o jednom avionu koji je više puta uslikan prilikom slijetanja i zahvata.
Slikano je na neretvi, a požar su gasili dva kanadera.
dva krša i dva kanadera, koje je država, a koje smijurija?
poznanik

#43 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Da li je moguće postizanje uzgona vode vatrogasnim cijevima na određenu visinu ili udaljenost, ako bi na selektivnim pozicijama bile postavljene pumpe za pojačanje snage - pritiska vode, i ako bi dužina crijeva bila npr. nekoliko km?

Bi li se i više takvih crijeva moglo instalirati na "jedan uzgon", i bili ovakav način dovođenja vode do požarišta mogao pomoći u gašenju vatre?
Alfons Kauders

#44 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Alfons Kauders »

poznanik wrote:Da li je moguće postizanje uzgona vode vatrogasnim cijevima na određenu visinu ili udaljenost, ako bi na selektivnim pozicijama bile postavljene pumpe za pojačanje snage - pritiska vode, i ako bi dužina crijeva bila npr. nekoliko km?

Bi li se i više takvih crijeva moglo instalirati na "jedan uzgon", i bili ovakav način dovođenja vode do požarišta mogao pomoći u gašenju vatre?
Sve je moguce, samo sto bi kostalo metar par i iziskivalo previse ljudi i vremena.

Air Tractori su fine masinice, ali ko sto neko rece - dzaba sve bez pjesadije. Vecina pozara u Dalmaciji se ugasi bez kanadera, zato jer ljudi imaju dobar sistem obavjestavanja i organizaciju - digne se u roku od pola sata dobrovoljna jedinica iz malog sela i odradi posao dok se vatra nije prosirila. Licno poznajem dosta ljudi koji su dole bili dobrovoljci - po njima najvaznija karika u lancu je avion koji patrolira i dojavljuje, uz razne izvidnice, tj vrijeme reakcije je sve.

Za vodu nije neki problem, Jablanicko, Neretva, Busko, Rama, Modrac itd... Ima se gdje kupiti voda, ali je fol sto su i avioni prilicno spori, i jos trose metar goriva ako moraju letiti 50 kilometara po vodu, dok je u Dalmaciji kupe par kilometara od pozarista. Alternativa su helikopteri, jer mogu crpiti vodu iz manjih rijeka i jezera - ali nisu dobri za planinski teren, jer su osjetljiviji na vjetar i treba im dosta vise vremena i goriva da pokupe vodu i "dignu" je do pozara na kilometar nadmorske visine.
poznanik

#45 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by poznanik »

Alfons Kauders wrote:... Vecina pozara u Dalmaciji se ugasi bez kanadera, zato jer ljudi imaju dobar sistem obavjestavanja i organizaciju - digne se u roku od pola sata dobrovoljna jedinica iz malog sela i odradi posao dok se vatra nije prosirila. Licno poznajem dosta ljudi koji su dole bili dobrovoljci - po njima najvaznija karika u lancu je avion koji patrolira i dojavljuje, uz razne izvidnice, tj vrijeme reakcije je sve...
Vjerujem da bismo i mi u BiH postigli bolju efikasnost, kako u preventivnom djelovanju, tako i u aktivnom gašenju požara, da imamo iole bolju organizaciju. U nas padne snijeg na ulice, i blokira život.

Siguran sam da bi bilo mnogo aktivnih dobrovoljaca koji bi se promptno javljali na uzbunjivanje, samo kad bi bili na određeni način inicirani, kad bi se sprovela organizirana akcija na pozivanju i uređivanju dobrovoljnih vatrogasaca, u svim mjestima u BiH. Država treba da podstiče i takav dobrovoljni rad, država bi trebala isplatiti makar dnevne troškove ili neku simboličnu naknadu za dobrovoljce, ubijeđen sam da bi ih bilo mnogo više nego danas.

Ali, najbitnije od svega je - dobra organizacija svega. Kad vlastiti interes pojedinaca na pozicijama koje odlučuju usmjerimo u interes društva, tek tada ćemo postići efiksanost i produktivnost, svake vrste, pa i u gašenju požara.
ćiško

#46 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by ćiško »

ma nikad od nas ništa.. pratim teme na sportu, politici, ovdje. svagdje neke barijere, kočnice. a na nekim temama se hvalimo kako bolje živimo od hrvata, srba, crnogoraca. kako nam država nije zadužena, kako je npr. hrvatska propala ili je pitanje dana. maltene kako su kruha gladni i molit će nas bosance za pomoć. kad ono oni za nas amerika. od organizacije sporta, društva, institucija, ma svega..

i ovaj vatrogasni problem.. da nam nema eufora, živi bi izgorili. šta treba da se desi da ovaj narod lupne šakom o stol i kaže DOSTA!
stetoskop

#47 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

poznanik wrote:Da li je moguće postizanje uzgona vode vatrogasnim cijevima na određenu visinu ili udaljenost, ako bi na selektivnim pozicijama bile postavljene pumpe za pojačanje snage - pritiska vode, i ako bi dužina crijeva bila npr. nekoliko km?

Moguće je i to se zove Relejni sistem. Postavlja se prema proračunima, uzme se u obzir otpor crijeva na 100m, snaga pumpe, daljina i visina, pa se postavlja međupumpa, koja gura dalje.
U Hrvatskoj imaju manje pumpe namijenjene za dobavu vode u relejnom sistemu i mogu se nositi na leđima.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#48 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by Truba »

http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/crna-h ... -lice.html

evo ga... ovaj isto ko ja slično se i meni dogodilo
bio sam okružen vatrom i dimom :cry: :cry: :cry:
amko76

#49 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by amko76 »

ćiško wrote:ma nikad od nas ništa.. pratim teme na sportu, politici, ovdje. svagdje neke barijere, kočnice. a na nekim temama se hvalimo kako bolje živimo od hrvata, srba, crnogoraca. kako nam država nije zadužena, kako je npr. hrvatska propala ili je pitanje dana. maltene kako su kruha gladni i molit će nas bosance za pomoć. kad ono oni za nas amerika. od organizacije sporta, društva, institucija, ma svega..

i ovaj vatrogasni problem.. da nam nema eufora, živi bi izgorili. šta treba da se desi da ovaj narod lupne šakom o stol i kaže DOSTA!
Ne, ne, Hrvatska je siromašna i zadužena, kad propadne posuđivaćemo im mi naša vatrogasna vozila :lol: :lol: :lol:
stetoskop

#50 Re: GASENJE VELIKIH POZARA U BIH

Post by stetoskop »

klix.ba/vijesti
Objavljeno 17.08.2012. u 11:35
Požar na Bjelašnici stavljen pod kontrolu
Vatra koja se posljednjih nekoliko dana širila Bjelašnicom, na području Male i Velike Hranisave, stavljena je sinoć pod kontrolu, potvrdio je danas Feni komandir jedinice Vatrogasnog društva Tarčin Sifet Horman.

"Požar je stavljen pod kontrolu sinoć u 18.50 sati zajedničkim snagama Vatrogasnog društva Tarčin i radnika Sarajevo šuma a i sinoć je palo malo kiše. Predstavnici Sarajevo šuma izaći će danas na lice mjesta da vide kakva je situacija na terenu", kazao je Horman.

U gašenju požara učestovalo je 15 pripadnika vatrogasne jedinice i 15 radnika Sarajevo šuma, koji su intenzivno radili na lokalizovanju požara i njegovom stavljanju pod kontrolu.

Horman je kazao kako je gorjelo oko 20 hektara površine, a gorjela je klekovina i nisko rastinje te je požar prijetio da ugrozi muniku, endemsku vrstu četinara, koja raste na tom području.

"Kompletno smo okružili požarom zahvaćeno područje tako da vatra ne može da se širi i ugrozi ovu endemsku vrstu četinara", kazao je Horman.

Ovaj lokalitet se nalazi oko pet kilometara od Šavnika na putu prema planinarskom domu Hranisava.
Mnogi su pomislili da je kiša od prije dvije noći ugasila ovaj požar. Vatrogasci koji su ovo gasili, bili su sumnjičavi, jer su razumjeli ovu tematiku i po kiši nastavili sa prosijecanjem rastinja kako bi spriječili dalje širenje. Na ovom lokalitetu bez obzira koliko voda gasila, ostaje podzemni požar, jer je sloj zemlje 15-20cm zapaljiv i jedino je moguće zaustaviti prokopavanjem na mjestima gdje se širi ili višednevna kiša.

Maloprije sam dobio informaciju da se opet aktivirao. Sigurno je da će narednih dana slijediti konstantno patroliranje na urađenim prosjekama, jer idu velike vrućine.
Ono što je bitno, "Požar je stavljen pod kontrolu"
Post Reply