Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Ubejde

#26 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Chisum wrote:
Ubejde wrote:
Chisum wrote: Sasvim moguce da o vjeri znaju od nas.... ali o urbanizmu, o estetici, o znacaju i znacenju spomenika - izgleda NISTA. :lol:
Pa Arapi su izmislili estetiku. Ja ne vidim sto nije u redu sa ovom gradjevinom u Mekki? Stvarno lijepo je uradjeno i luksuzno je. To je druga stvar sto kod vas prevladava hir i zavidnost. ne brinite se nisu Arapi toliki naivci kao stoo vi mislite. Vi mi izgledate ka neke ruge kje se rugaju pokraj puta a njima s evskao ruga. :D
:lol: :lol: :lol:

Koja si ti, haveru, antireklama ovome o cemu pises... :lol:
Da sam anti-reklama vi bi ste to iskoristili ali sve dok se drzim vjere Islama vi nista ne mozete uciniti. Samo ne znam kojoj kasti pripadate u Bosni jer stvarno je zalosno da ima ovakvih ljudi u jednoj izmucenoj Bosni.
Chisum

#27 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Chisum »

Pa kako ne koristimo? Evo pishamo se od smijeha otkako si se registrovao na forum i poceo s ovim svojim stand-up comedy tackama.

Samo nastavi! :lol:

A sto se "kasti" tice, mi smo ti Horde Zla. Ko nam zlo mislio....
HM 2011

#28 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

Ubejde wrote:Ne cijeli Bliski Istok nego cijeli svijet dolazi u tu Svetu Dzamiju. Molio bih barem malo kulture i malo postovanja prema Islamskim svetim mjestima. Ako ne vjerujete u Boga barem se drzite casti svoje.
Evo ti prijevod, potrudio sam se, pa edituj prvi post i njega postavi....

Pripreme Velike Džamije u Mekki i Poslanikove Dzamije u Medini za prijem miliona hodočasnika i posjetioca su gotove.
Predsjedavajući Generalnog Predsjedništva dvije Svete Džamije šeik Abdul Rahman al-Sudais je rekao: "Ramazanski plan ima za cilj da garantuju mirnu i tihu atmosferu u Velikoj Dzamiji i dvorištima i pružanje kvalitetne usluga za hodočasnike. "
Više od 5,5 miliona viza za Umru su izdate za ovu sezonu. Očekuje se da će broj posjetilaca i hodočasnika dvije Svete Džamije tokom mjeseca Ramazana biti znatno veći od te cifre.
Iako se vize izdaju tokom cijele sezone, hodočasnici više vole da obavljaju Umru i posjete Poslanikovu Dzamiju tokom mjeseca Ramazana.
Milioni domaćih hodočasnika takođe čekaju Ramazan da obave Umru i posjete Medinu.
Šeik je izjavio: "Trenutni Ramazanski plan se fokusira na; povećanje broja imama koji će davati objašnjenja (vjerskih edikta) za posjetioce i hodočasnike, regulisanje raspodjele Iftara unutar džamije i dvorišta iste, sprečavanje bilo koga da unosi hranu i piće u džamiju, preusmeravanje ljudi koji sjede u prolazima i jačanje operacije čišćenja."

Predsjedništvo je zaposlilo 900 dodatnih radnika da podrže postojećih 2.000 stalno zaposlenih na pružanju bolje usluge u Poslanikovoj Džamiji.
Oni će pružati usluge kao što su vođeni obilazak za posjetioce, praćenje i čuvanje kapija džamije i rasčišćavanje prolaza unutar džamije i dvorištima.
Oni će takođe raditi na ventilatorima koji rasprskavaju vodene čestice u dvorištu džamije.
Aranžmani za iftar unutar džamije i dvorišta su takođe spremni.
Zemzem voda će biti isporučena na svim lokacijama za Iftar.
Poslanikova džamija će biti snabdjevena sa 290 tona Zemzem vode dnevno tokom mjeseca Ramazana , puneći tako 13.000 buradi.
Džamija i prostor na kojem se ista prostire će biti kontinuirano čišćen od strane 3.200 radnika.
Predsjedništvo se posebno pobrinulo da imenuje dovoljan broj religijskih učenjaka i profesora radi održavanja dnevnih predavanja, izvješćuje Al Medina dnevnik – tokom jučerašnjeg dana.
Pored odgovaranja na pitanja religijske prirode koja postave posjetioci, učenjaci će imati ulogu i vodiča za posjetioce.

Arabnews
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 21:19, edited 1 time in total.
ice2cube

#29 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by ice2cube »

Ljudi, mene licno nervira politika Saudijske Arabije, njihovi zakoni i sve, pogotovo licemjernost jer se samo bogate, nepomazuci drugim a sebe nazivaju pravim vjernicima, muslimanima.
Ali opet vam je glupo da ovako samo govorite negativne stvari na ovoj temi, nisam ni ja vjernik ..
leo_

#30 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by leo_ »

Ama ljudi okanite se gluposti. Dolazi Ramazan, dzamije spremne, Elhamdulillahi, haj' kljucaj temu i da idemo postiti. Sta palamudite tu, idite sta pametno raditi. :-)
Chisum

#31 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Chisum »

ice2cube wrote:Ljudi, mene licno nervira politika Saudijske Arabije, njihovi zakoni i sve, pogotovo licemjernost jer se samo bogate, nepomazuci drugim a sebe nazivaju pravim vjernicima, muslimanima.
Ali opet vam je glupo da ovako samo govorite negativne stvari na ovoj temi, nisam ni ja vjernik ..
Koje negativne stvari?

Ovdje je sva prica pocela oko jednog SKLOSKOG primjera oskvrnuca sakralnog objekta i spomenika, u ovom slucaju - najsvetijeg muslimanskog mjesta na Zemlji, kojem je - a vjerujem, na opste zgrazavanje svih koji se iole razumiju u ovu materiju ili barem donekle osjete estetiku prostora - suprotstavljen nakaradni urbani ansambl koji ne samo sto s njim i okolinom nema nikakve veze, nego ga svojim dimenzijama otvoreno omalovazava i skrnavljuje....

To sto je ovaj komicar u pricu kasnije, nicim izazvan, ukljucio i nekakve pedere, to je druga stvar.
Last edited by Chisum on 15/07/2012 21:59, edited 1 time in total.
Ubejde

#32 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

Ne znam zasto vam izgleda ruzno to sto su Saudijci napravili? Meni izgleda lijepo i zasto ne bi postojala Sahat-Kula u Mekki? Ipka o ukusima ne vrijedi raspravljati i zato ne priznajem vam kada kazete da je to lose i da nije ukusno.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#33 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Sjo frajera.. Haj' prvo skontaj da Saudijci nisu "savršen" narod.
Chisum

#34 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Chisum »

Ubejde wrote:Ne znam zasto vam izgleda ruzno to sto su Saudijci napravili? Meni izgleda lijepo i zasto ne bi postojala Sahat-Kula u Mekki? Ipka o ukusima ne vrijedi raspravljati i zato ne priznajem vam kada kazete da je to lose i da nije ukusno.
Ma ja... sto ne bi... Sto ne bi i Eiffelov toranj? A moze i koja piramida ili zgrada-brod... Posto vec i lici na Las Vegas, zasto ne dodati jos koji slican kiceraj...

Inace, kraj ove 600-metarske rugobe Mesdzid al-Haram izgleda kao gradjevinska jama.... Sramota.

Image
Last edited by Chisum on 15/07/2012 22:20, edited 1 time in total.
veleno

#35 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by veleno »

Ubejde wrote: Alllah podario milost Saudijskoj Arabiji koja sve cini za muslimane i koja se bori da muslimani imaju ponos i sto jaci Islam.

Čini sve tako što gradi saudijski Big Ben tik uz najvažnije muslimansko mjesto,koji svojim megalomanskim proporcijama praktički guta Kabu.Inače Big Ben je simbol Britanskog imparijalizma,imperijalizma koji je desetlječima dominarao nad arapima i drugim muslimankim narodima i ostavio katastrofalne posljedice.Dovoljno je samo spomenuti Palestinu. :(

O uništavanju kulturno-historijskog naslijeđa Mekke da i ne govorim.

I kada smo već kod ponosa,zašto te kao muslimana u Prištini toliko brine situacija u Saudijskoj Arabiji,Iranu,Rusiji,a ne brine te položaj muslimana u tvojoj državi?
Čujem da se u Prštini posljednih godina grade katedrale i ortodoksne crkve,a gradnja nove džamije teško prolazi.Kako to da na Kosovu koji je saveznik SAD-a i ima većinsku muslimansku populaciju,gradnja džamije teško prolazi :?

http://setimes.com/cocoon/setimes/xhtml ... feature-02
http://www.balkaninsight.com/en/article ... ina-centre
Drvosjeca iz Dejcica

#36 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ubejde wrote:Ne znam zasto vam izgleda ruzno to sto su Saudijci napravili? Meni izgleda lijepo i zasto ne bi postojala Sahat-Kula u Mekki? Ipka o ukusima ne vrijedi raspravljati i zato ne priznajem vam kada kazete da je to lose i da nije ukusno.
Ovo što se gradi u Meki je kič, ne pristaje jednom svetom mjestu, pogotovo ne najsvetijem mjestu muslimana. Ovo bi imalo smisla recimo da se radi o mjestu za provod, zabavu, šoping, kockanje i tako te stvari, ovako je totalna fula. Nije poenta sagradii što više i glamoruznije, treba imati mjere u svemu pa i u gradnji ovakvih objekata.

Pročitaj Gospođu ministarku od Nušića možda ti neke stvari budu jasnije.

Pozdrav.
zambaklija

#37 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by zambaklija »

pukle kurješije skroz naskroz :run:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#38 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Skontali način da se izmuze što više para.. Ha ya, nije nafta dovoljna.
palamuda

#39 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by palamuda »

Chisum wrote:
ice2cube wrote:Ljudi, mene licno nervira politika Saudijske Arabije, njihovi zakoni i sve, pogotovo licemjernost jer se samo bogate, nepomazuci drugim a sebe nazivaju pravim vjernicima, muslimanima.
Koje negativne stvari?

Ovdje je sva prica pocela oko jednog SKLOSKOG primjera oskvrnuca sakralnog objekta i spomenika, u ovom slucaju - najsvetijeg muslimanskog mjesta na Zemlji, kojem je - a vjerujem, na opste zgrazavanje svih koji se iole razumiju u ovu materiju ili barem donekle osjete estetiku prostora - suprotstavljen nakaradni urbani ansambl koji ne samo sto s njim i okolinom nema nikakve veze, nego ga svojim dimenzijama otvoreno omalovazava i skrnavljuje....

To sto je ovaj komicar u pricu kasnije, nicim izazvan, ukljucio i nekakve pedere, to je druga stvar.
:thumbup: :thumbup:
Arapi odavno gube trku sa zdravim razumom, pitam se šta je sljedeće, možda Ajfelov toranj ili kip slobode.
IHAVEDREAM

#40 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by IHAVEDREAM »

zambaklija wrote:pukle kurješije skroz naskroz :run:
Nije za bremedejt sto oni pucaju ...(oni vec odavno senluce).....Vec' sto im geleri imaju dalek rikoset! :lol: :lol:
Last edited by IHAVEDREAM on 15/07/2012 22:28, edited 1 time in total.
staradis

#41 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by staradis »

Boze sacuvaj sta su uradili, a raznorazni princevi saudijsku dabogda zivjeli ko vecina islamskog svijeta fuj!!!!
HM 2011

#42 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

Gradnja visokih građevina je prednost jer omogućava koncentraciju više stanovništva na malom prostoru....

neboder - ali kuća kao i svaka druga, samo velika....

------------------------------------

Smatrao sam da je ovo dovoljno objašnjenja, međutim, izgleda da nije,

šta vam nije ukusno u svemu ovome ?

Stambeni toranj, svi bi željeli noćiti neposredno pored Kaabe,

fazon je da ovo nije sve, ima još,

planovi izgradnje su dalekosežni,

Nego, bil Vi u šatore malo ? U čemu je problem ? Jel iko od vas ikada spavao u šatoru pa pričate to, pokušao spavati čitav mjesec dana hadžža ?

U čemu je problem ?

Ne izgleda Vam lijepo, nije po vašoj mjeri, da je po vama kako bi trebalo izgledati ?
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 22:37, edited 2 times in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#43 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Pa naprave se HOTELI ( množina ) 10 kilometara od Kabe a ne ondje.
Ubejde

#44 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Ubejde »

veleno wrote:
Ubejde wrote: Alllah podario milost Saudijskoj Arabiji koja sve cini za muslimane i koja se bori da muslimani imaju ponos i sto jaci Islam.

Čini sve tako što gradi saudijski Big Ben tik uz najvažnije muslimansko mjesto,koji svojim megalomanskim proporcijama praktički guta Kabu.Inače Big Ben je simbol Britanskog imparijalizma,imperijalizma koji je desetlječima dominarao nad arapima i drugim muslimankim narodima i ostavio katastrofalne posljedice.Dovoljno je samo spomenuti Palestinu. :(

O uništavanju kulturno-historijskog naslijeđa Mekke da i ne govorim.

I kada smo već kod ponosa,zašto te kao muslimana u Prištini toliko brine situacija u Saudijskoj Arabiji,Iranu,Rusiji,a ne brine te položaj muslimana u tvojoj državi?
Čujem da se u Prštini posljednih godina grade katedrale i ortodoksne crkve,a gradnja nove džamije teško prolazi.Kako to da na Kosovu koji je saveznik SAD-a i ima većinsku muslimansku populaciju,gradnja džamije teško prolazi :?

http://setimes.com/cocoon/setimes/xhtml ... feature-02
http://www.balkaninsight.com/en/article ... ina-centre
Za mene je Saudijska Arabija moja domovina. Nista manje nije bitna za mene Saudijska Arabija od Pristine. Inace, katedrala se napravila zbog naseg prijateljstva sa katolickim svijetom a Dzamija ce se napravitgi i u planu je da se to odobri.
HM 2011

#45 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by HM 2011 »

Trenutno se procjenjuje da je na svijetu oko Milijardu muslimana, neka 2/3 dođu na hadžž, to je oko 700.000.000 miliona,

neka svaki od tih 700.000.000 muslimana živi prosječno oko 80 godina i da su ravnomjerno raspoređeni po dolasku, neki u ranoj mladosti, neki kasnije i slično, da dolaze samo jedan puta u svom životu ali da dođu - koliko je to:

8.750.000 Muslimana godišnje....

A mnogi dođu više puta, mještani se non stop vrte, i treba primiti skoro 10 miliona hadžija samo za Hadžž, a kamo Umra....

Iz svake zemlje se apeluje za smještaj , svi bi blizu Kabe, niko neće 10 kilometara daleko, jer to je daleko, svi bi blizu, pa nastaju svađe, konflikti, pritisci i slično....

Treba primiti 10 miliona ljudi na oko 20 kvadratnih kilometara.... (sve ove brojke slobodno uvećaj)

A o tome niko od vas nije razmišljao....

Zamisli kakav bi ti bio namjesnik svetih harema, da ti neko kaže evo ja se spremio za Hadžž, sve spremno, a ti mu kažeš - NEMA MJESTA, stani u red možda dođeš na red za 5 godina ?

Pitanje je smiješ li to uopšte reći ?

Current expansion project
In 2007, the Masjid went under a fourth extension project which is estimated to last until 2020. King Abdullah bin Abdul-Aziz plans to increase the Masjid's capacity to 2 million.[1][2]

Northern expansion of the mosque began in August 2011 and is expected to be completed in 1.5 years. The area of the mosque will be expanded from the current 356,000 m2 (3,830,000 sq ft) to 400,000 m2 (4,300,000 sq ft). A new gate named after King Abdullah will be built together with two new minarets, bringing their total to 11. The cost of the project is $10.6-billion and after completion the mosque will house over 2.5 million worshipers. The mataf (the circumambulation areas around the Kaaba) will also see expansion and all closed spaces will be airconditioned.[3]
Last edited by HM 2011 on 15/07/2012 22:52, edited 3 times in total.
Chisum

#46 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Chisum »

Image

Idemo... :dance: :dance: :faraon1:
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#47 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by Velkoski »

Čuj daleko 10 kilometara.. Jesu li oni došli da obave Hadž ili da se furaju da su u hotelu pored Kabe ? Neće ni u tom hotelu biti svi muslimani ( svi od tih recimo 7m koji će doći ) nego će biti oni sa dubljim džepom.

I čuj svađe i konflikti.. Tako se treba ponašati na Hadžu, jel' ? Fuj.
Last edited by Velkoski on 15/07/2012 22:53, edited 1 time in total.
_Alcatraz_

#48 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by _Alcatraz_ »

Ubejde wrote: Pa Arapi su izmislili estetiku. Ja ne vidim sto nije u redu sa ovom gradjevinom u Mekki? Stvarno lijepo je uradjeno i luksuzno je. To je druga stvar sto kod vas prevladava hir i zavidnost. Ne brinite se nisu Arapi toliki naivci kao sto vi mislite. Vi mi izgledate kao neke ruge koje se rugaju pokraj puta a njima se svako ruga. :D
Ja se nadam da si prethodnu glupost izvalio iz zajebancije, jer ako si bio ozbiljan ti si lud 100%.
Ono je ruzno i katastrofalno kao da ga je TIBRA Pacific pravila na Stupu.

Daj mi jedan argument da arapi nisu naivci, kreteni, mazlumi itd. koji bacaju i trose pare na sve strane i sve sto su zidovi i krscani izreklamirali, a takodjer i na njihove i krscanske zene. Trose pare na fudbalske klubove, garderobu, satove i sl. a muslimani pri tome umiru od gladi. Pored toga nama prosipaju suplju ne kupujte zidovske proizvode, a oni dijamante kupuju od istih. Problem palestine i skretanje paznje sa iste da ne pominjem. E TO SU ARAPI koji sve to smisleno rade.
Jedini dugogodisnji uspjesan biznis koji vode bez gubitaka je hadz. U svim ostalim uspijevaju nebankrotirati zahvaljujuci nepresusnoj nafti, a taj biznis oni ne vode.

Koji ce im qrac onaj onoliki sat od 500m i kakvu ulogu u centru meke on igra zajedno sa onim kompleksom osih sto se kao crni oblak nadvio kao crni oblak. Izmedju ostalog porodica Bin Ladena ga je gradila.
ONO JE RUGLO I ZALOSNA JE ESTETIKA U ARAPA.
insomnia78

#49 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by insomnia78 »

Na nemozes se sa ovim likivima rapravljati argumentima.
Ostaje jedino da se sprdas

s' moje sokocalo
harač

#50 Re: Dvije Svete Dzamije su spremne za Ramazan

Post by harač »

HM 2011 wrote:

8.750.000 Muslimana godišnje....

[...]

Treba primiti 10 miliona ljudi na oko 20 kvadratnih kilometara....

A o tome niko od vas nije razmišljao....
jedno je godišnje, drugo je tokom određenog relativno kratkog perioda. muzej luvr (60.000 m2), prošle godine primio 8.8 miliona ljudi. međutim, ovdje nije pitanje o kapacitetima (veliki je problem bio i s onim prostorom za kamenovanje šejtana, pa su haman to i sredili), već ova karnevalizacija
Last edited by harač on 15/07/2012 22:55, edited 1 time in total.
Post Reply