ja mislim da Bih moze imati vojsku bez obzira bili u njoj srbi i hrvati ili ne bili.niste vi vise neki faktor,najbitnije je da cete vi morati izdvajati i financirati nasu Bosansku Armijuhush wrote:Potpuna suradnja s Haškim tribunalom jeste i ostat će prvi i glavni uvjet za priključenje Bosne i Hercegovine Partnerstvu za mir i zaključivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju Europskoj uniji, kazao je predsjedavajući Komisije za reformu odbrambenog sistema BiH Raffi Gregorian u razgovoru s članom Predsjedništva BiH Sulejmanom Tihićem u Sarajevu.
Gregorian je informirao Tihića o toku procesa reformi i prioritetima i ciljevima daljnjeg rada Komisije.
U razgovoru je konstatirano da BiH više nema vremena za gubljenje, niti sebi može priuštiti rasipanje novaca na tri ministarstva odbrane i tri vojske.
"Konačan cilj jeste stvaranje jedinstvene vojske Bosne i Hercegovine, što je uvjet za ulazak vaše zemlje u NATO, a stabilna i jaka Bosna i Hercegovina garant je sigurnosti ovog regiona", kazao je Gregorian.
Da li ste za jedinstvene Oruzane snage BiH?
Jedna drzava - jedna vojska - Armija BiH
-
spiel4
#26 Re: Jedna drzava - jedna vojska - Armija BiH
-
rajvosa
Mi smo svoje odratovali...jel tako kumeAvangardan10 wrote:Pa zar ti mislis da je moguce posle rata naparavit zajednicku vojsku?
Pa koji ce vam vrag zajednicka vojska sa "cetnicima" nikako mi to ne ide u glavu?
Ja sam za profesionalnu vojsku pa ko hoce, u vojsku nek ide - bujrum!
Al' na mene nek ne racunaju , ja se necu odazvat cak ni u rezevni sastav!
-
Avangardan10
Svoje sam cuvao i , ne stidim se nikoga!rajvosa wrote:Mi smo svoje odratovali...jel tako kumeAvangardan10 wrote:Pa zar ti mislis da je moguce posle rata naparavit zajednicku vojsku?
Pa koji ce vam vrag zajednicka vojska sa "cetnicima" nikako mi to ne ide u glavu?
-
hush
Avangardan10 wrote:Pa zar ti mislis da je moguce posle rata naparavit zajednicku vojsku?
Stvaranje Oruzanih snaga BiH (zajednicke vojske) je neophodno ako zelimo uci u euroatlanske sigurnosne siteme (NATO). Predstavnici sva tri konstitutivna naroda vec su se opredjelili za ulazak BiH u Sjevernoatlanski savez, imajuci pri tome u vidu da to nece biti ostvarivo bez jedinstvene vojske.
Stvaranje jedinstvene vojske ne treba posmatrati iskljucivo kroz prizmu zbivanja u proteklom ratu. Postojece vojske u BiH su skupe, neefikasne, neadekvatno opremljene i u izvjesnom smislu medjusobno suprotstavljene. Priznaces da takve nisu u funkciji odbrane drzave, zastite njenog suvereniteta, integriteta, sto bi trebala biti zadaca Oruzanih snaga jedne drzave.
Oformljeno je Ministarstvo odbrane, Zajednicka komanda, a prva jedinica Ouzanih snaga BiH vec se priprema za odlazak u Irak pod zastavom BiH. Formiranje zajednicke vojske, kako bi se pristupilo Partnerstvu za mir potom i NATO-u, nije teznja ka unitarizmu ili stvaranjem vojske nalik bivsoj JNA. To je samo dio sveukupne domokratizacije drustva koja, izmedju ostalog, podrazumijeva uspostavu civilne, odnosno parlamentarne kontrole nad Oruzanim snagama. Tako se, ako ne u potpunosti onemogucava, onda znatno smanjuje mogucnost djelovanja vojske nalik djelovanju bivse JNA za vrijeme agresija na BiH i Hrvatsku.
Oruzane snage BiH trebale bi biti profesionalne i logicno bi bilo da u takvoj vojsci ne bude mjesta za sljedbenike fasiticke odnosno nacisticke ideologije. Na buduce profesionalne Oruzane snage BiH treba gledati kao na integrativni faktor. To je, naravno, samo jedan segment reintegracije BiH, a reintegracija nam je potrebna iz prostog razloga sto je postojeca struktura vlasti, ne samo vojna, isuvise skupa i nedjelotvorna. Oni koji BiH dozivljavaju kao svoju drzavu, kao i oni koji sticajem okolnosti zive u BiH bez narocitih patriotskih osjecanja za ovu drzavu (bilo da su u Federaciji ili RS) imaju zajednicki interes – poboljsanje uslova zivota.