SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Locked
netko_ iz_ mase

#26 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by netko_ iz_ mase »

Harrris wrote:
Man of steel wrote: Ova pijandura nema ni trunku stida!

Ovako bezobrazno optužiti Aliju za genocid u Srebrenici i tako ga staviti u ravan sa Karadžićem i Mladićem je ništa drugo nego čin izdaje.

Mislim da je puno bitnije pitanje je li Alija to rekao ili nije? Obzirom da i Halilović i Zulfikarpašić govore o dogovorenoj razmjeni teritorija dijelovi Sarajeva za Podrinje, onda objasni na osnovu čega si ti 100% siguran da sva trojica lažu?

A tek Clintonova nemoralna ponuda. :cry: Šta da si ti predsjednik u ratu i da ti amerika kaže: Ide intervencija ako pogine 5000+ u Srebrenici? Pristati ili ne?

Lako je na prvu reći ne pristajem, ali ako se rat nastavi možda izgine još 100 000. Ono što sam siguran je da nije bilo lako Aliji biti predsjednik. :roll:

Zamjena teritorija mozda ali da mu je rekao da ce zaklati 5.000 ljudi je totalni idiotizam, sem toga kako ovaj kaze Alija se obraca sa dragi Srebrenicani (mnozina) pa jel ima jos netko da ovo potvdi, naravno da nema...dajte imajte malo dostojanstva i postovanja naspram te Srebrenice jer kad sve ovo citam pomislim da bolje i nezasluzujemo
Platformas

#27 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Platformas »

Man of steel wrote:
Ova pijandura nema ni trunku stida!

I Halilovic je pijandura, vjerovatno je i Filipovic ? :-)
Samo je Alija svetac :-)
samoTEgledam

#28 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by samoTEgledam »

Klavikula wrote: kad je kreno proboj iz Srebrenice i kad je kolona dosla blizu linija 2. korpusa, Naser Oric je trazio da mu Sead Delic da ljude i logistiku, ovaj je to odbio, kasnije je sam skupljo dobrovoljce..zauzeli su odredjene polozaje, proslo je nesto ljudi i kasnije im je naredjeno da vrate polozaje i tehniku koju su zarobili cime je onemogucen prolaz par hiljada ljudi iz kolone..neko za to mora snositi odgovornost..neko je to naredio, neko ima na dusi hiljade ljudi koji su mogli biti spaseni..
(prema svjedocenju Nasera Orica, film Daleko je Tuzla)

a jos me jedna stvar interesuje, ako mi moze objasniti neko ko je bio tamo, ko je ucestvovao u tim dogadjajima..

stanovnistvo iz Podrinja koje je bjezalo pred cetnicima doslo je u Srebrenicu, prema nekim informacijama bilo je oko 40 hiljada ljudi..od toga je moralo biti bar 10-12 hiljada vojno sposobnih sto bi bilo sasvim dovoljno da se odrze linije oko Srebrenice..takodjer Zulfo Tursunovic u filmu Daleko je Tuzla kaze da su cetnicki napadi 93. bili puno jaci od ovih 95. i da opet ovi nisu uspjeli uci u Srebrenicu..Sefer Halilovic je Mladicu na pregovorima reko: nemozes uci u Srebrenicu jer ti za to treba da pogine 10 hiljada cetnika, ti to nemas..mislim jasno je da je ovo preuvelicavanje, al cinjenica je da bi cetnici ostali bez puno ljudi da se grad branio...interesuje me kako je doslo do pucanja odbrane, zasto se grad nije branio, vec se odma povukle linije i krenulo u proboj i da li je u Srebrenici bilo Alijnih izdajnika, koji su potkopavali odbranu...
U Srebrenici je ukupno (kratkih i dugih cijevi bilo oko 2 000, pričalo se da ukupno posjedujemo oko 300 000 komada municije). Aprila 93 Sreberenica (teritorija koja je bila pod našom kontrolom) je demilitarizovana. Oduzeto je svo teško i "teže" naoružanje. Nisu vršeni pretresi kuća, ali svako uočavanje posjedovanja oružja bilo je oduzamano od strane UN-a. Ovo su radili (posebno Holanđani) pod prijetnjom ubistva. Bilo je situacija ili pucati na UN-OVCE ili biti upucan, ili najbezbolnije za sve, predati oružje. Znači bilo je vrlo vrlo aktivno oduzimanje oružja. Sve rovove i tranšee oko Srebrenice koje su služile za odbranu, UN-ovci su ZATRPALI u jesen 94 i početkom 95. To su lagano radili, dio po dio bez velike pompe. U proljeće 95 (po sjećanju) skoro sav autoritativni komandni kadar je otišao na školovanje. Krajem aprila ili početkom maja biva srušen helikopter u kojem se nalazio dio kadra koji se vraćao sa školovanja. Navodno, u helikopteru je trebao da bude i Naser. Simptomatično je to, da je ruta kojom je helikopter letio tu noć bila pokrivena reflektorima za noćno osmatranje (ovo su svjedočili preživjeli u padu helikoptera). Od proljeća 95 četnici ne dozvoljavaju UN-ovcAma da "uvezu" gorivo, te isti koriste konje da bi "prevezli" svoj MTS do punktova. Mjesecima prije pada u Srebrenicu ne ulazi hrana, znači tokom najtežeg perioda u pogledu hrane, zima i proljeće, nema ponovo hrane. Ponovo slike s kraja 92 i početka 93. Ljudi jedu sve i svašta. Počinju kojekakve političke aktivnosti, prepucavanja, pa i oružani sukobi među političkim neistomišljenicima :-) Oduži se ovo :-) da pokušam skratiti:
- od aprila 93 do jula 95 totalna vojna neaktivnost u Srebrenici od strane ABiH
- zatrpani rovovi oko Srebrenice
- oduzeto oružje
- ponovo nestašica hrane
- izmješteni autoriteti
- pojavili se neki "političari" u gradu
- oboren helikopter na vrlo sumnjiv način sa dijelom autoriteta koji se vraćao u Srebrenicu
- "osjećaj u zraku" da se nešto veliko sprema, ovo su elementi koji su debelo uticali na sve ljude u Srebrenici.
Pored ovakve situacije, prvi četnički napadi koji su počeli 6 jula su odbijeni, prešlo se i u kontranapad i sve linije vraćene na početne položaje. Na nekim dijelovima se išlo i dalje. Međutim, zbog konfiguracije terena i četničkih pozicija zauzetih još 93, linije se u narednih 3 dana non stop mijenjaju. Izostaje jasan stav i precizna uputa/naređenje od komandnog kadra šta i kako dalje. Borci se već počinju ponovo navikavati na fijuke metaka i explozije te zvižduke granata. Lagano počinjemo da kontrolišemo situaciju. Čini mi se, 9. jula, namjerno puštamo neke linije sa spremnom klopkom za 500+ četnika. Tada ulijeće UN sa svojim razglasima, progalsima, obavještenjima, obećanjima da će sve (ne mogu se sjetiti u kom rasponu oko Srebrenice) biti pretvoreno u buktinju. Sve što se nađe u tom nekom pojasu će biti živo spaljeno. Ali, 10. jula se to nije desilo. Isto obećanje, obavještenje, upozorenje se ponovilo 11 jula, i eto ostalo znate. Iz mog ugla, Srebrenicu u Srebrenici su predali UN-ovci na način da su nas prevarili, obmanuli, zaHebali, kako god. Zašto su nas zaHebali, po čijim instrukcijama, ili talovima, valjda će nekad istorija nedvosmisleno reći. Sa ove distance, mogli smo se odbraniti, da smo slušali samo sebe i da nismo nikom drugom vjerovali niti bilo čije naredbe/instrukcije sa strane provodili. Vrijeme će pokazati ko je kakav bio, znam da ćemo mnogi pomrijeti prije nego saznamo. Kad čujem razne priče, komentare, analize, generale poslije bitke, zapitam se po čemu sam to gori, lošiji pa nisam među dvanaest hiljada odabranih koji su preselili od 92-95 na području i sa područja Vlasenice, Milića, Zvornika, Bratunca, Višegrada, Žepe, Rogatice, Srebrenice, ...
Veoma bi mi pomoglo u sklapanju nekog mog mozaika dešavanja u i oko (mislim na zvanično Sarajevo i međunarodne smradove) ako bih došao do snimka vijesti na radio BiH od 9 ili 10 jula 95 koje su išle u 15h ili kasnije.
Last edited by samoTEgledam on 12/07/2012 15:13, edited 2 times in total.
Romanija

#29 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Romanija »

Besmisleno pitanje nakon 17 godina distance, kad se moze hladne glave razmisljati o ratnim dogadjajima. Niti UN niti NATO nisu bili nasi saveznici da bi nas mogli izdati. Takodjer nisu nas oni gurnuli u borbu za BiH da bi snosili bilo kakvu odgovornost. VRS nas ju guzila gdje je god mogla i kako je god mogla, pa sa ove distance i kad je Srebrenica u pitanju, ja se samo pitam kako to nisu uradili '93 ili '94. Jedina odgovornost za pokolje je na politickom i vojnom vrhu RS-a koji je to organizovao i odobrio, i na svim onim Srbima koji su ucestvovali u likvidacijama.
A 2. Korpus, o kome se sada mitovi pisu, nije bio u stanju uzeti kotu Vis svih onih godina ili Majevicki toranj, a sad treba naklapati da li su moglo pomoci Srebrenici. Mi (ABiH) nismo bili sposobni nista da tu uradimo Jula '95, i zato je Srebrenica danas u RS, a mi smo od nje napravili luna-park - jedini znacajan broj Bosnjaka koji ce se tamo ikad' vratiti su kosti identificiranih koje mi k'o neki jebeni praznik ispracamo u kamionima iz Sarajeva.
Klavikula

#30 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Klavikula »

samoTEgledam wrote:.
interesuje me jos jedan stavar, ako nije problem da objasnis..

da je ARBiH na vrijeme reagovala i doturila MTS u Srebrenicu prije (za vrijeme ili nakon) cetnicke ofanzive 93. da li bi se mogli odbraniti dostignuti polozaju do te ofanzive i da li bi bilo nuzno da Srebrenica postane zasticena zona?
takodjer, da li bi se 28. divizija mogla spojiti sa ostatkom 2. korpusa, bar nakratko dok se ne ubaci hrana, naoruzanje i tehnika u Srebrenicu?

a fakat neki sebi dopustaju glupe stvari, omalovazavati ljude kao sto su Muhamed Filipovic i Sefer Halilovic, a u nebesa dizati onog nesposobnog kriminalca, koji bi za svoj interes prodo i rodjenu mater, je vise nego glupo..
borcanin

#31 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by borcanin »

Selam i pozdrav svima. Sve dok muslimani ne shvate i utuve sebi u mutavu glavu:

1. Ne vjeruj UN-u, NATO-u, EU...
2. Ne vjeruj da mozes pregovarati ako nemas silu iza sebe
3. Ne vjeruj Cetniku i Ustasi
4. Ne vjeruj da ce RS prestati da postoji voljom gradjana RS-a
5. Ne vjeruj da ne postoji Herceg Bosna
6. Ne vjeruj muslimanskim multietnicarima, koji su predali oruzje Civilne odbrane Vojsci velike Srbije
7. Ne vjeruj Hrvatskoj koja je napala muslimane kad je najteze bilo
8. Ne vjeruj da muslimanski vojni vrh nije mogao odbraniti Srebrenicu da je to htio
9. NIKADA NE PREDAJI ORUZJE, PA MAKAR TE I BRAT ILI OTAC POZIVAO DA TO UCiNIS u situaciji da je on na drugoj strani bilo svojom voljom bilo na silu
10. Ne vjeruj da Srebrenicke zrtve sazaljeva svijet i evropa, bas oni koji su kumovali pokolju
11.Prestani pisati never forget srebrenica na engleskom,, nego ga pisi na bosanskom, jer stranci shvacaju sta je bilo i boli ih dupe ali muslimani koji govore tim jezikom ocigledno ne shvacaju.
12. Sjeti se sehida fatihom i jasinom a ne politickim govorom i politickom akcijom jer oni to upravo i zele- zele da ispolitiziraju sehide koji veze s politikom imali nisu... Selam
samoTEgledam

#32 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by samoTEgledam »

Klavikula wrote:
samoTEgledam wrote:.
interesuje me jos jedan stavar, ako nije problem da objasnis..

da je ARBiH na vrijeme reagovala i doturila MTS u Srebrenicu prije (za vrijeme ili nakon) cetnicke ofanzive 93. da li bi se mogli odbraniti dostignuti polozaju do te ofanzive i da li bi bilo nuzno da Srebrenica postane zasticena zona?
takodjer, da li bi se 28. divizija mogla spojiti sa ostatkom 2. korpusa, bar nakratko dok se ne ubaci hrana, naoruzanje i tehnika u Srebrenicu?
Eh sad, nisam strateg niti analitičar a ni general poslije bitke :)
Ofanziva iz 93 nije samo ofanziva na Srebrenicu, mnogo ranije, čini mi se, krajem 92 je bila žestoka ofanziva na Cersku, Kasabu, Konjević Polje i ovaj čitav dio od Cerske do Sućeske.
Sve do pada Cerske i Konjević polja, četnička putna komunikacija sarajevsko-romanijske regije sa Bijeljinom, time Srbijom i Banja Lukom, bila je prekinuta na dijelu Milići pa do, čini mi se, Drinjače. Drugu komunikaciju su imali preko Šekovića, pa ne znam kuda prema Zvorniku. Jedini način spajanja Srebreničke subregije i 2 korpusa je bio presjecanjem i duge četničke komunikacije, tj. negdje na potezu Karakaj (Zvornik)-Kalesija. Da li je to bilo izvedivo, mislim da jeste. Koliko bi se to moglo održati, hmm, realno neodrživo na duži period. Kratkoročno se moglo držati, tipa 7-10 dana ili kraće i strateški povlačiti pa ponovo bušiti na drugom mjestu i tako unedogled. Jednostavno se mogla masa četničkog ljudstva i tehnike vezati za taj koridor. Vjerovatno svjesni ovoga četnici u ogromnom pohodu, čini mi se, krajem 92 zauzimaju čitav taj region, te Cersku, Konjević Polje, Novu Kasabu i sva mjesta do Sućeske. Zašto je sve to palo? Pa vjerovatno zbog višemjesečne iscrpljenosti, iznemoglosti, gladi i siline četničkih napada. Sve mogu prihvatiti kao argument pada osim da su ljudi s tog područja plašljivi, kukavice, loši borci. Jednostavno momci s tog područja su armirani beton, ali i beton puca kad se polije benzinom i zapali.
Drugi dio Srebreničke fronte je bio prema Bratuncu (Bratunac u to vrijeme u poluokruženju) pa paralelno sa Drinom sve do Skelana i naše linije su završavale na obalama Perućačkog jezera u neposrednoj blizini brane Perućac. Treća fronta je bila na potezu Sućeska, Podravanje (rudnik boksita) i dalje prema Žepi (u to vrijeme su bili spojeni Srebrenica i Žepa slobodnom teritorijom). Četnici osokoljeni zauzimanjem Cerske, Konjević Polja i okoline, početkom (čini mi se februar) 93 kreću u napad na Srebreničku slobodnu teritoriju iz dva pravca: pravca Bratunca i pravca Skelana. Iz pravca Bratunca strateški napadaju da zauzmu brdo Čauš (dominantno brdo nad Potočarima pa sve do Soloćuše) i da stalnim ofanzivnim provokacijama vežu značajan dio naših snaga za taj dio. Glavnina napada doalzi iz pravca Skelana. Napadi su bili zaista žestoki. Uključeni avioni, helikopteri, vbr-ovi, haubice i ostala dalekometna oruđa iz Srbije. Obzirom da je Srebrenica u poluokruženju Srbije, artiljerija je tukla sa 3 strane (bilo je raznih zezova iz tog perioda, tipa da sami gađaju svoje granate još u zraku ili kako ih zaHebati da im granate prelete Bosnu i roknu u Srbiju), a nadopunu su imali sa brda Rogač (BiH). Smjenjivale su im se specijalne jedinice (pješadijske) ali im nije išlo. Onda je zapadao žestok snijeg i potisnuli su nas (nemože bosa noga protiv transportera :-) Bilo je tu i smijurija, prepustili im Zeleni Jadar i Jasenovu, na Jasenovu došli ovi iz sarajevsko-romanijskog korpusa, a u Zeleni Jadar ušli, navodno šešeljovci, i ovi iz sa-ro korpusa mislili da smo mi u Z. Jadru pa opleli. Bilancu znaju oni, mi smo utvrdili postojanje ogromnih količina krvi i zavoja natopljenih istom na širem području Z. Jadra.
Gledajući sa ove distance, napad na Cersku i Konjević Polje je naredio Karadžić, jer je njima to trebalo, trebao im je siguran koridor i putni pravac, odnosno kompaktnost teritorije od Vlasenice i Milića do Zvornika i Bijeljine.
Ovaj drugi napad je naredio Milošević jer je njemu to trebalo. Prije napada 93 mi smo snajperima mogli kongtrolisati Ljuboviju, Bajinu Baštu, HE Perućac i sav ovaj dio Srbije uz Drinu od Perućca do Ljubovije osim malog dijela kod sela Crvica (BiH). Ovo je neko "kratko" prisjećanje iz tog perioda.
E sad u vezi dopreme naoružanja od strane ABiH u toku ove četničke ofanzive iz 93. Dolijetali su helikopteri i dovozili značajne količine MTS-a. Pod MTS-om milslim na sitnu municiju i one ručne bacače. Jel još šta dolazilo, nemam pojma. Mogu slobodno reći, da su te količine sitne municije bile presudne za odbranu Srebrenice 93.
Znači konkretan odgovor, dopremljeni MTS je bio presudan za odbranu Srebrenice 93, ali se nije moglo ništa više uraditi po pitanju odbrane okoline Srebrenice. Jer je četnička najezda bila izuzetno žestoka. Ilustracije radi, 1 našeg borca su znali gađati sa po 3 tenka i ispaljenih 20 granata. Srećom, rijetko im je uspjevalo i pogoditi. Istina je da 93 četnici nisu mogli ući u grad, nisu mogli ući ni sa 30 000 mrtvih, a ne sa 10 000 kako im je Halilović prkosio. Imali smo municije dovoljno doturene od strane ABiH, imali smo volju, želju, nije nas niko plco u mozak. Jednostavno 93 smo bili sami svoji majstori. Napadi iz 95 nisu bili ni 10% napada iz 93, ali ni mi nismo bili ni 1% sami svoji kao što smo to bili 93.
borcanin

#33 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by borcanin »

Realac wrote:4. Zar neko u to vjeruje ?
Ima prijatelju, itekako ih ima.
pretresnov

#34 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by pretresnov »

ANTIDAYTONAC wrote:Novi detalji o ulozi i odgovornost UN-a i NATO pakta u genocidu Karadzicevih zikovaca nad Bosnjacima Srebrenice i Podrinja,koji su nasli utociste u ovoj UN zasticenoj enklavi.Pored tuzbe i trazenja odgovornosti Srbije i Srba kao planera i izvrsoca genocida,svakako treba tuziti i traziti odgovornost UN- za saucesnistvo u njemu zbog izdaje vlastite rezolucije UN-819,koju su Mladic i njegovi zlocinci prekrsili zauzimanjem iste pocinivsi genocid nad stanovnistvom koje je trebalo biti zasticeno u toj UN enklavi,....

Osim proboja Armije BIH iz pravca Tuzle, jedina stvar koja je mogla spasiti Srebrenicu u julu 1995, bili su zračni napadi NATO aviona.
Stalno najavljivane napade, braniteljima je posljednji put obećao zapovjednik vojnog Nizozemskog bataljona Tom Karemans, noć prije pada grada.
Zapovjednici obradne Srebrenice, zbog toga su povukli svoje vojnike s prve linije obrane, kako i njih ne bi "sprzila" vatra od napada aviona NATO-a.
Grad je ostao neobranjen. To se pokazala kao tragična greška.
Pogledajte ovaj "kratki" video koji je emitiran u emisiji LATINICA u kojem možete vidjeti kako su snage UN-a predale Srebrenicu i Srebreničane u ruke krvnika Ratka Mladića.
Pogledajte kako je zapovjednik vojnog Nizozemskog bataljona nazdravljao sa Mladićem, kako je mu je Mladić uručivao poklone, ali i galamio na njega. Pogledajte kako su vojnici Nizozemskog bataljona proslavili odlazak iz Srebrenice. Pogledajte istinu koju svi moramo znati i NIKAD ZABORAVITI.
Dobro si počeo ali nisi završio... šta bi s tim probojem Armije BiH iz pravca Tuzle? Ili iz Zenice gdje bio Naser Orić. Ili iz Travnika. Ili iz Olova.

I što će nas NATO braniti pa nismo njihov član????? Bi li ti išao braniti u tamo neku vukojebinu, neki tebi stran narod od nekog drugog tebi stranog naroda? Da sad Tunguzija napadne Rogoziju, bi li ti obukao uniformu i išao ginuti ili samo prebacio na drugi TV kanal?

I što će nas iko braniti ako naš vrhovni komandant neće da naredi svojoj vojsci da nas brani?

U cijeloj srebreničkoj priči jedini krivac osim Vojske RS i njihovog obavještajnog dijela je Alija Izetbegović, ratni zločinac saučesništvom u genocidu, kao i njegov obavještajni sektor (čitaj KOS).
Last edited by pretresnov on 12/07/2012 17:24, edited 1 time in total.
kiky

#35 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by kiky »

srebrenica je samo vrh i epilog sveopšteg plana za uništenje bosne ali prije svega bošnjaka ...
interesantno da niko ( a pogotovo sda "patrioti" ) ne spominju žepu ...
a tek cijelu hronologiju genocida, od prijedora i kozarca, preko brčkog, doboja, bjeljine do zvornika,vlasenice, foče, a propustio sam još kamaru sela i gradova gdje je stanovništvo planski i bez milosti ubijano ...
srbi su planski odvodili stanovništvo u druge opštine i tamo ih ubijali kako se nebi moglo uči u trag pogubljenim građanima ...
tek na kraju dolazi srebrenica u cijelom svom užasu i hororu, kao epilog i vrhunac ...
alija nikad nije naučio da se zemlja brani prvo oružjem pa tek onda diplomatijom jer da jeste nebi svaka njegova "vizionarska" koštala desetine hiljada ubijenih civila ... ( o armiji da ne govorim ) ...
mogu da shvatim da predsjednik pogriješi ali kad vidi da nije sposoban da zemlju vodi kroz rat treba podnijet ostavku i priznat da je nesposoban ...
od slabe armije, gore je samo loše vodstvo, a bosna je imala upravo to ...
još veča glupost je to osporavat ili opravdavat iz bilo kojeg razloga ...
srebrenica i žepa su bile zaštičene zone i odgovornost un-a je sasvim realna ...
ali un je do sada bezbroj puta pokazao da ih za to zaboli k...c jer netrebaju oni nas nego mi njih ...
a imaju i imunitet ...
prema tome armija je jedina koja je morala ( ne trebala ) spriječit da se dešava genocid ...
tu nema može, nemože nego mora ...
stvar je samo sposobnosti da se to uradi ...
u vrijeme totalne agresije na zemlju, nesposobnost i neznanje su zločin i prema tome alija mora snosit svoj dio odgovornosti ...
:sad:
Klavikula

#36 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Klavikula »

@samoTEgledam
hvala puno na dosadasnjim odgovorima, samo bih te htio jos nesto pitati..

interesuje me tvoje vidjenje, kao neposrednog ucesnika tih dogadjaja, na osnovu tvojih iskustava, utisaka, informacija koje si mozda kasnije prikupio i sl. da li je proglasenje Srebrenice kao zasticene zone bilo ispravno, i da li bi bilo bolje da se to nije uradilo, vec da se iskljucivo drzava i Armija i dalje nastavili brinuti o Srebrenici?

i takodjer me interesuje, mozda je i malo glupo pitati, al ae, da li se i na koji nacin i nakon svega ovog moglo izbjeci veliko stradanje civila i Armije, 95.?
bogoljub

#37 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by bogoljub »

Ponovo vjerujemo istim lažima!
Vjerujemo da jedan Rabin iz Amerike treba da nam priča i da nas tješi.
Vjerujemo da ako nam nosi pozdrave Obame, da smo neko i nešto.
Rejs ga voda za ruku, čovjeka koji niti riječi neće da progovori o današnjim masakrima koji se zahvaljujući jevrejskim medijima uopšte ne čuju i ne vide. To su Palestinci koji svakodnevno ginu od Cionističkog režima.
Jok, reis ga uz'o vodat ko dilaver babu po Potočarima, mjestu tuge i bola. E moj rejs, nek ti Bog prosvjetli mozak.

A doduše morao ga je vodati. Kisindžer(krvolok) cionista je dao našem Reisu nekad (nakih boba) nekakvu nagradu.
BHCluster

#38 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by BHCluster »

Da je Alija tako nesto dogovaro ili dogovorio misli teli da se to nebi u Hagu koristilo kao najbolja odbrana ovim zlocincima???

UN je odgovoran i sami su napravili izvjestaj o tome sat NISU uradili a mogli su!!!
zateznistub

#39 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by zateznistub »

Onaj ko ne vidi prste tadasnjeg vrha BH vlasti u padu Srebrenice ili je blesav ili se, naravno, samo tako predstavlja.
Sama cinjenica da je Orić&Co. Napustili Srebrenicu je dovoljna.
Gojeni H

#40 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Gojeni H »

Eh sad, nisam strateg niti analitičar a ni general poslije bitke :)
Ofanziva iz 93 nije samo ofanziva na Srebrenicu, mnogo ranije, čini mi se, krajem 92 je bila žestoka ofanziva na Cersku, Kasabu, Konjević Polje i ovaj čitav dio od Cerske do Sućeske.
Sve do pada Cerske i Konjević polja, četnička putna komunikacija sarajevsko-romanijske regije sa Bijeljinom, time Srbijom i Banja Lukom, bila je prekinuta na dijelu Milići pa do, čini mi se, Drinjače. Drugu komunikaciju su imali preko Šekovića, pa ne znam kuda prema Zvorniku. Jedini način spajanja Srebreničke subregije i 2 korpusa je bio presjecanjem i duge četničke komunikacije, tj. negdje na potezu Karakaj (Zvornik)-Kalesija. Da li je to bilo izvedivo, mislim da jeste. Koliko bi se to moglo održati, hmm, realno neodrživo na duži period. Kratkoročno se moglo držati, tipa 7-10 dana ili kraće i strateški povlačiti pa ponovo bušiti na drugom mjestu i tako unedogled. Jednostavno se mogla masa četničkog ljudstva i tehnike vezati za taj koridor. Vjerovatno svjesni ovoga četnici u ogromnom pohodu, čini mi se, krajem 92 zauzimaju čitav taj region, te Cersku, Konjević Polje, Novu Kasabu i sva mjesta do Sućeske. Zašto je sve to palo? Pa vjerovatno zbog višemjesečne iscrpljenosti, iznemoglosti, gladi i siline četničkih napada. Sve mogu prihvatiti kao argument pada osim da su ljudi s tog područja plašljivi, kukavice, loši borci. Jednostavno momci s tog područja su armirani beton, ali i beton puca kad se polije benzinom i zapali.
Drugi dio Srebreničke fronte je bio prema Bratuncu (Bratunac u to vrijeme u poluokruženju) pa paralelno sa Drinom sve do Skelana i naše linije su završavale na obalama Perućačkog jezera u neposrednoj blizini brane Perućac. Treća fronta je bila na potezu Sućeska, Podravanje (rudnik boksita) i dalje prema Žepi (u to vrijeme su bili spojeni Srebrenica i Žepa slobodnom teritorijom). Četnici osokoljeni zauzimanjem Cerske, Konjević Polja i okoline, početkom (čini mi se februar) 93 kreću u napad na Srebreničku slobodnu teritoriju iz dva pravca: pravca Bratunca i pravca Skelana. Iz pravca Bratunca strateški napadaju da zauzmu brdo Čauš (dominantno brdo nad Potočarima pa sve do Soloćuše) i da stalnim ofanzivnim provokacijama vežu značajan dio naših snaga za taj dio. Glavnina napada doalzi iz pravca Skelana. Napadi su bili zaista žestoki. Uključeni avioni, helikopteri, vbr-ovi, haubice i ostala dalekometna oruđa iz Srbije. Obzirom da je Srebrenica u poluokruženju Srbije, artiljerija je tukla sa 3 strane (bilo je raznih zezova iz tog perioda, tipa da sami gađaju svoje granate još u zraku ili kako ih zaHebati da im granate prelete Bosnu i roknu u Srbiju), a nadopunu su imali sa brda Rogač (BiH). Smjenjivale su im se specijalne jedinice (pješadijske) ali im nije išlo. Onda je zapadao žestok snijeg i potisnuli su nas (nemože bosa noga protiv transportera :-) Bilo je tu i smijurija, prepustili im Zeleni Jadar i Jasenovu, na Jasenovu došli ovi iz sarajevsko-romanijskog korpusa, a u Zeleni Jadar ušli, navodno šešeljovci, i ovi iz sa-ro korpusa mislili da smo mi u Z. Jadru pa opleli. Bilancu znaju oni, mi smo utvrdili postojanje ogromnih količina krvi i zavoja natopljenih istom na širem području Z. Jadra.
Gledajući sa ove distance, napad na Cersku i Konjević Polje je naredio Karadžić, jer je njima to trebalo, trebao im je siguran koridor i putni pravac, odnosno kompaktnost teritorije od Vlasenice i Milića do Zvornika i Bijeljine.
Ovaj drugi napad je naredio Milošević jer je njemu to trebalo. Prije napada 93 mi smo snajperima mogli kongtrolisati Ljuboviju, Bajinu Baštu, HE Perućac i sav ovaj dio Srbije uz Drinu od Perućca do Ljubovije osim malog dijela kod sela Crvica (BiH). Ovo je neko "kratko" prisjećanje iz tog perioda.
E sad u vezi dopreme naoružanja od strane ABiH u toku ove četničke ofanzive iz 93. Dolijetali su helikopteri i dovozili značajne količine MTS-a. Pod MTS-om milslim na sitnu municiju i one ručne bacače. Jel još šta dolazilo, nemam pojma. Mogu slobodno reći, da su te količine sitne municije bile presudne za odbranu Srebrenice 93.
Znači konkretan odgovor, dopremljeni MTS je bio presudan za odbranu Srebrenice 93, ali se nije moglo ništa više uraditi po pitanju odbrane okoline Srebrenice. Jer je četnička najezda bila izuzetno žestoka. Ilustracije radi, 1 našeg borca su znali gađati sa po 3 tenka i ispaljenih 20 granata. Srećom, rijetko im je uspjevalo i pogoditi. Istina je da 93 četnici nisu mogli ući u grad, nisu mogli ući ni sa 30 000 mrtvih, a ne sa 10 000 kako im je Halilović prkosio. Imali smo municije dovoljno doturene od strane ABiH, imali smo volju, želju, nije nas niko plco u mozak. Jednostavno 93 smo bili sami svoji majstori. Napadi iz 95 nisu bili ni 10% napada iz 93, ali ni mi nismo bili ni 1% sami svoji kao što smo to bili 93.

Na osnovu onoga cega se sjecam i sto sam iz prve ruke cuo od stotina boraca prilikom izvlacenja, a prije toga od onog momka sto je izvlacio civile preko cetnicke teritorije, te od pilota, rekao bih da ti je analiza veoma, veoma dobra.
Gojeni H

#41 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Gojeni H »

Klavikula wrote:@samoTEgledam

interesuje me tvoje vidjenje, kao neposrednog ucesnika tih dogadjaja, na osnovu tvojih iskustava, utisaka, informacija koje si mozda kasnije prikupio i sl. da li je proglasenje Srebrenice kao zasticene zone bilo ispravno, i da li bi bilo bolje da se to nije uradilo, vec da se iskljucivo drzava i Armija i dalje nastavili brinuti o Srebrenici?

i takodjer me interesuje, mozda je i malo glupo pitati, al ae, da li se i na koji nacin i nakon svega ovog moglo izbjeci veliko stradanje civila i Armije, 95.?
Pitanje nije namijenjeno meni ali dozvoli da kazem svoje misljenje. Bio sam jedan od 10-ak dobrovoljaca (u brigadi)da idem za Srebrenicu da bismo volovskim kolima odvukli hranu i municiju tamo preko cetnicke teritorije. Ovo je kraj 92 cini mi se. Ne mozes donijeti nista sumskim putevima. Moze, ali da drzis na infuziji.

U takvim uslovima, gladan stomak se tesko bori. Nije nemoguce, ali...
Mislim da je u onom trenutku bilo dobro sto se proglasila zasticena zona. Ono sto se na zalost nije uradilo je to da se nisu vrsile nikakve pripreme za spajanje, a niti za izvlacenje.
Ideja o spajanju je poginula s rahmetli herojem kapetanom Hajrom.
Gojeni H

#42 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by Gojeni H »

zateznistub wrote:Onaj ko ne vidi prste tadasnjeg vrha BH vlasti u padu Srebrenice ili je blesav ili se, naravno, samo tako predstavlja.
Sama cinjenica da je Orić&Co. Napustili Srebrenicu je dovoljna.
Meni je maglovito. Jel' me to cini polublesavim? :lol:

Zatezni
Bio sam ja u Zivinicama (Visci) kad je dosao NAser s 15-ak oficira. U to vrijeme nije bilo pojma o napadu na Srebrenicu. Jeste narod bio gladan, ali borbenih dejstava nije bilo od 93 do 95.
U ovo vrijeme je doslo sila civila preko cetnicke teritorije.
Da li je bilo pametno izvuci 15-20 najvisih oficira iz Srebrenice? Katastrofalna odluka.
Ali neka malo Srebrenicani progovore o tome kako su se odrzali uz daleko vecu ofanzivu 93-e a nisu uspjeli 95-e.

U Srebrenici je ostao rahmetli Zulfo. Srebrenicani neka me koriguju ako grijesim ali je on bio alfa & omega poslije NAsera. Zulfo je imao neke prijedloge ali ga stab nije poslusao vjerujuci Karemansu.
palamuda

#43 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by palamuda »

Kao i na x drugih tema tako i na ovoj bošnjaci su popušili priču da Mladić, Milošević i ostala četnička bagra veze nema sa genocidom nego smo se sami pobili i sve osmislili. Takav stav predstavlja vrhunac vlastitog nepoštovanja i krize svijesti i svega ostalog.

U Srebrenici su ljude pobili četnici kao i u prijedoru, Kozarcu, Sarajevu, Žepi.

Mislim da u situaciji u kakavoj je bila za Srecbrenicu tada i jeste dobro bilo da se garancijama međunarodne zajednice ona proglasi zaštićenom zonom što je sasvim ok potez Izetbegovića, to što su na čelu te iste međunarodne zajednice kasnije se ispostavilo bili bjelosvjetski banditi nije Alija kriv. O kakvoj borbi pričate, je li iko od vas ikad ušao u rov (osim par ljudi ovdje).

Prestanite lajat i blatit nas časne koji su ginuli za ovu zemlju, prestanite od Mladića praviti heroja, prestanite Karadžića smatrati jednom od tri zaraćene strane, prestanite vjerovati da bi nas četnička horda poštedila pokolja i da smo ostali u Jugoslaviji, prestanite, prestanite, prestanite jer ste sramota ovog društva svi koji se vode gore navedenim kao i ovaj isfrustrirani Meholjić ili senilni Filipović koji blati po tarifama od 100 do 1000 km.
palamuda

#44 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by palamuda »

Kao i na x drugih tema tako i na ovoj bošnjaci su popušili priču da Mladić, Milošević i ostala četnička bagra veze nema sa genocidom nego smo se sami pobili i sve osmislili. Takav stav predstavlja vrhunac vlastitog nepoštovanja i krize svijesti i svega ostalog.

U Srebrenici su ljude pobili četnici kao i u prijedoru, Kozarcu, Sarajevu, Žepi.

Mislim da u situaciji u kakavoj je bila za Srecbrenicu tada i jeste dobro bilo da se garancijama međunarodne zajednice ona proglasi zaštićenom zonom što je sasvim ok potez Izetbegovića, to što su na čelu te iste međunarodne zajednice kasnije se ispostavilo bili bjelosvjetski banditi nije Alija kriv. O kakvoj borbi pričate, je li iko od vas ikad ušao u rov (osim par ljudi ovdje).

Prestanite lajat i blatit nas časne koji su ginuli za ovu zemlju, prestanite od Mladića praviti heroja, prestanite Karadžića smatrati jednom od tri zaraćene strane, prestanite vjerovati da bi nas četnička horda poštedila pokolja i da smo ostali u Jugoslaviji, prestanite, prestanite, prestanite jer ste sramota ovog društva svi koji se vode gore navedenim kao i ovaj isfrustrirani Meholjić ili senilni Filipović koji blati po tarifama od 100 do 1000 km.
karanana

#45 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by karanana »

samotegledam, sta kontas da ces cuti na vijestima od tog vremena koje trazis?
da vec nisu objavili nesto sto se jos nije desilo ili nesto tako?

hmmm, tesko ces naci tako specificnu informativnu emisiju. jedino mozda u arhivu kod rtv-a, ali ako je sta kompromitirajuce vjerovatno toga ni tamo nema.
m1x

#46 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by m1x »

Romanija wrote:Besmisleno pitanje nakon 17 godina distance, kad se moze hladne glave razmisljati o ratnim dogadjajima. Niti UN niti NATO nisu bili nasi saveznici da bi nas mogli izdati. Takodjer nisu nas oni gurnuli u borbu za BiH da bi snosili bilo kakvu odgovornost. VRS nas ju guzila gdje je god mogla i kako je god mogla, pa sa ove distance i kad je Srebrenica u pitanju, ja se samo pitam kako to nisu uradili '93 ili '94. Jedina odgovornost za pokolje je na politickom i vojnom vrhu RS-a koji je to organizovao i odobrio, i na svim onim Srbima koji su ucestvovali u likvidacijama.
A 2. Korpus, o kome se sada mitovi pisu, nije bio u stanju uzeti kotu Vis svih onih godina ili Majevicki toranj, a sad treba naklapati da li su moglo pomoci Srebrenici. Mi (ABiH) nismo bili sposobni nista da tu uradimo Jula '95, i zato je Srebrenica danas u RS, a mi smo od nje napravili luna-park - jedini znacajan broj Bosnjaka koji ce se tamo ikad' vratiti su kosti identificiranih koje mi k'o neki jebeni praznik ispracamo u kamionima iz Sarajeva.
O kakvim saveznicima pričaš ?
UN nije vojni/politički savez nego međunarodna organizacija, oni su bili tu da čuvaju zaštićenu zonu.
Jesu li je sačuvali ? Nisu.
Ako nisu uradili ono što su trebali, trebaju snositi dio odgovornosti, nažalost ne mogu jer imaju imunitet.
Po meni UN, Alija i slični njemu ništa manje nisu krivi od VRS.
desni

#47 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by desni »

Romanija wrote:Besmisleno pitanje nakon 17 godina distance, kad se moze hladne glave razmisljati o ratnim dogadjajima. Niti UN niti NATO nisu bili nasi saveznici da bi nas mogli izdati. Takodjer nisu nas oni gurnuli u borbu za BiH da bi snosili bilo kakvu odgovornost. VRS nas ju guzila gdje je god mogla i kako je god mogla, pa sa ove distance i kad je Srebrenica u pitanju, ja se samo pitam kako to nisu uradili '93 ili '94. Jedina odgovornost za pokolje je na politickom i vojnom vrhu RS-a koji je to organizovao i odobrio, i na svim onim Srbima koji su ucestvovali u likvidacijama.
Na ovo za drugi korpus moram odgovoriti.Kota Vis je zauzeta TRI puta a Majevički toranj je dva puta bio u okruženju i bilo je pitanje minuta kada će pasti.Prvi put u proljeće 93 kad su Teočani došli iza ledja četnicima i presjekli jedinu komunikaciju koja vodi do Releja.To je jedna od najvećih pobjeda armije o kojoj se malo zna.Ustani na noge jarane kad se drugi korpus spominje.Drugi korpus je presjekao koridor za Banja Luku a da nije mogao napravit koridor za Srebrenicu čisto sumnjam.Zašto nije na to odgovor ne znam.Znam da su živiničke jedinice oslobodile cijelu općinu već u maju 92 i da su bile oslobodile dio Šekovića selo Raševo koje je deset kilometara iza kote Vis pa onda vidi kakvu si glupost sa kotom Vis izvalio.Kalesijske jedinice nakon oslobadjanja Kalesije dolaze do Hajvaza koji su možda 7 ili 8 kilometara daleko od Kamenice koja je tada slobodna i povezana sa Srebrenicom.Komanda drugog korpusa najbolje jedinice iz Živinica i dijelom Kalesije šalje na Brčko i armija više nikakve ozbiljnije akcije ne pravi.Ostaje kapetan Hajro koji je izvukao Teočak iz okruženja i koji je kažu imao plan za deblokadu Srebrenice.Nakon njegove pogibije više niko ništa nije ni pokušavao.
palermo

#48 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by palermo »

m1x wrote: Po meni UN, Alija i slični njemu ništa manje nisu krivi od VRS.
Naravno, pola ih je Alija smakao kalašnjikovim, a pola Maldić i njegova vojska.
.
Bože, dokle sve ide naša glupost.

Vjerovatno će slijedeći put samo Alija biti kriv.
pretresnov

#49 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by pretresnov »

Klavikula wrote:@samoTEgledam

Vrlo jednostavno, tako što će se osloboditi Srebrenica: mjesecima je trajala kuknjava i znalo se da "samo što nije pala". Armija BiH je mogla u roku 3 dana brat-bratu probiti se. Te godine Armija BiH je postala višestruko jača od VRS: "Despite the loss of several enclaves, notably Srebrenica, 1995 was marked by HVO and ARBiH offensives and later by NATO intervention." (http://en.wikipedia.org/wiki/Army_of_th ... ovina#1995)

Postoji samo jedna riječ, jedno objašnjenje zašto je Alija izgubio samo enklave te godine: izdaja. O "prijetnjama" Amerikanaca: kako to da mu nisu prijetili i u ostalim dijelovaima gdje je Armija napredovala cijelu godinu na svim frontovima, a baš im eto zasmeta nešta Srebrenica?

Samo je jedan vrhovni komandant u ratu. A naš je bio izdajnik.
palamuda

#50 Re: SREBRENICA IZDAJA I ODGOVORNOST NATO PAKTA I UN-a

Post by palamuda »

Kao što sam i očekivao tema je prepuna četnički nastrojenih komentatora, zato je moj prethodni post prešućen od većine učesnika u ovoj diskusiji.

Mislim da je Mladić spašavo Srebreničane, a Alija ga nagovarao da ih kolje jest, jest, sigurno, fuj kakvi smo dobro smo prošli samo sljedeći put nas neće pobit ni 8 ni 10 ni 15 hiljada nego će nas zatrt jednom zauvijek.
Locked